2012-08-13 116 浏览
我很喜歡行花墟,每次看到色彩繽紛的花朵時心中會有一種喜悦!在花墟附近有很多食市,選擇很多,今天選擇了這店,門口裝修得不錯,很地道的日本小店格局,午餐時段沒有套餐供應,可能是星期日的關係,因為我記得早幾天行過是看到的。看完菜牌叫了吞拿魚刺身及鰻魚飯,等了十多分鐘終於來了,這裡冷氣太凍!等十多分鐘也覺漫長吞拿魚刺身一般,跟一般的連鎖店式沒兩樣!很久沒有食鰻魚飯了,這個賣相也不錯,除了鰻魚外還加了蛋絲,蛋絲味道比較淡,勝在切得大條,但是主角鰻魚實在太差勁!超腥無比!由於我太餓及不想浪費食物,辛苦地食了半碗,結賬時忍不住告訴店員這是我食過最難食的鰻魚飯!
我很喜歡行花墟,每次看到色彩繽紛的花朵時心中會有一種喜悦!

吞拿魚刺身一般,跟一般的連鎖店式沒兩樣!
吞拿魚刺身
2012-08-12
2012-07-29 92 浏览
又到左我地每個禮拜一次o既太子 lunch time 媽媽星期五晚己經打黎話今日係要黎食 " 峰 "我以為係講緊連鎖o個間 " 峰壽司 " 其實佢同同事星期五 lunch 先食完 , 覺得唔錯極力推介炸薯絲沙律 , 話要星期六就帶我去食喎黎到時都有唔少人等緊位 , 睇一睇 menu , 呢度主打係食日式端爐燒 , 拉面 , 小食等另外仲有香港較少地方有得食o既茶漬飯 , 果然同我諗o個間截然不同, 唔係重點食壽司o既1. 炸薯絲沙律~ 賣相好靚 , 炸薯絲好幼 , 疊得高高的 , 下層配料排得整齊有露荀 , 蕃茄 , 紫椰菜 , 羅馬生菜 , 色彩分明 , 沙律汁偏咸 , 無由頭淋落去 , 保持薯絲o既香脆 , 但就令到浸o係底o既菜蔬太過濃味 , 又酸又咸蕃茄爽甜肥腴 , d 菜都好爽脆 , 但露筍就有少少苦澀2. 黑豚露荀卷/ 黑豚荔枝卷~ 露荀卷無乜特別 , 都係覺得有少少苦 , 豚肉燒得幾香~ 荔枝卷好好食 , 估唔到味道可以咁夾 , 黑豚包圍住粒荔枝可以封住荔枝o既肉汁 , 燒o既時候荔枝o既清香味又滲入豚肉唔需要點任何汁醬 , 一口成粒食落去就會滿口鮮荔枝汁 , 正 !!3
又到左我地每個禮拜一次o既太子 lunch time
媽媽星期五晚己經打黎話今日係要黎食 " 峰 "
我以為係講緊連鎖o個間 " 峰壽司 "
其實佢同同事星期五 lunch 先食完 , 覺得唔錯
極力推介炸薯絲沙律 , 話要星期六就帶我去食喎
黎到時都有唔少人等緊位 , 睇一睇 menu ,
呢度主打係食日式端爐燒 , 拉面 , 小食等
另外仲有香港較少地方有得食o既茶漬飯 ,
果然同我諗o個間截然不同, 唔係重點食壽司o既
1. 炸薯絲沙律
沙律汁偏咸 , 無由頭淋落去 , 保持薯絲o既香脆 ,
但就令到浸o係底o既菜蔬太過濃味 , 又酸又咸
蕃茄爽甜肥腴 , d 菜都好爽脆 , 但露筍就有少少苦澀
2. 黑豚露荀卷/ 黑豚荔枝卷
~ 露荀卷無乜特別 , 都係覺得有少少苦 , 豚肉燒得幾香
3. 鵝肝芒果卷
~ 無想像中咁好食 , 始終鵝肝要輕輕煎過先夠香 ,
芒果香甜 , 青瓜青嫩 , 食落味道全面蓋過鵝肝 ,
要等成舊吞晒之後 , 芒果同青瓜味過去先回甘一陣鵝肝味
4. 和風牛肉卷
~ 外層飯粒秥上脆米 , 牛肉鬆化配上爽口京蔥 , 口感具層次
味道偏淡 , 如果牛肉加上少少燒汁會更加好食
5. 豬軟骨蛋飯
~ 呢個飯好有茶餐廳 feel , 可能因為隻煎蛋 xd
豬軟骨夠淋 , 味道唔錯 , 但 d 飯太濕 , 一 d 都唔似日式飯
飯o既汁好似同豬軟骨 d 汁係唔同 ?? 無乜味 , 要自己再落豉油
6. 日本紫蕃薯甘栗餅
~ 顏色好靚 , 薰衣草淺紫色裏夾帶淡黃小顆粒 ,
新鮮熱辣炸起 , 外層好香脆 , 就墊底o既吸油紙可見
佢上枱前己經 " 琼" 左油 , 咬落毫無油膩感 ,
客人見到吸油紙幾乎無油漬 , 食都食得放心 d
軟綿o既紫蕃薯蓉香甜可口 , 顯得粟子味好渺少
## 呢度環境都幾有日本 feel , 店員帶有笑容且服務態度良好
但以咁樣格局o既日本餐廳黎講 , 呢度都算係中位價錢
由其是 d 壽司刺身 , 其中牡丹蝦壽司賣 $ 90 ,
雖然呢一餐係幾唔錯 , 都不至於令我想試下佢 d 貴價食品

2012-07-28
2012-02-21 48 浏览
之前嚟食主打都係拉麵同串燒,事隔大半年竟然多咗好多嘢食,又壽司刺身,煱物等等,食客都好似多過以前,不過D人手就好唔夠,落得單嚟又執唔到枱,上菜得嚟又埋唔到單,呢方面要改善吓。裝修同一般日本料理店無咩分別,不過門口出面有部飲品自助售賣機,多咗份日本街頭嘅感覺。其實有好幾款拉麵,但睇嚟睇去都係叫峰拉麵: : 有帶子, 蟹肉棒, 叉燒等材料豐富,湯底味道無以前咁濃,不過都算OK,因為唔太油,麵就普通咗D,好似超級市場都有的買果種。芝士什箘春卷: 之前未食過呢個配搭,感覺新鮮,春卷皮唔厚,好香胞,D餡又唔會太多太少剛剛好,活赤貝刺身: 3小片,唔太鮮甜,賣相又唔得三文魚沙律: 超級普通,三文魚又少

活赤貝刺身: 3小片,唔太鮮甜,賣相又唔得

三文魚沙律: 超級普通,三文魚又少
峰拉麵
芝士什箘春卷
活赤貝刺身
三文魚沙律
2012-02-17
(非会员)
2011-06-02 40 浏览
午餐:串燒定食加桂花蜜,主餐牌上主打菜是串燒及麵食,所以試試。門面:清潔、易認。環境:清潔、整齊、舒服,冷氣太凍,後來侍應開細了。服務:週到、有禮、細心,個人意見:待應可以減一至兩個,熟手三個已夠。時間:等食大約十分鐘,食物一次上,如果先上沙律和湯,客人不會覺得久等,又可以先吃一部份食物,返枱次數便多。價錢:午餐四十元左右,算合理。串燒正價平均二十多元,以這質素便太貴。飲品:桂花蜜桂花味剛好,蜜糖太少。食物:沙律- 汁太少,吃時有一半生菜沒有汁。味道普通。 麵鼓湯- 味道普通,昆布多。 飯- 可以接受。 帶子、八爪魚串燒- 沒味道,給這個價錢便給這種成本的貨。燒汁太稀,食物沾不到,原本無味的食物更加不夠調味。 牛油粟米- 味道不錯,可惜冷了,如果每道菜分開上,便不會有這個發生。 鮮冬菇- 無剪脚,有沙,應該無洗。 碎雞肉串- 調味可以,燒焦了一點點,有少少苦味。奇怪雞肉裏混合雞軟骨。廁所:清潔、有皂液、抹手紙。廚房:清潔、整齊,砧板位啤水流到滿地水,非常危險。評語:管理不錯,如果食物水準高點,這個價錢算合理。
門面:清潔、易認。
環境:清潔、整齊、舒服,冷氣太凍,後來侍應開細了。
飲品:桂花蜜桂花味剛好,蜜糖太少。
食物:沙律- 汁太少,吃時有一半生菜沒有汁。味道普通。
麵鼓湯- 味道普通,昆布多。
飯- 可以接受。
鮮冬菇- 無剪脚,有沙,應該無洗。
廁所:清潔、有皂液、抹手紙。
廚房:清潔、整齊,砧板位啤水流到滿地水,非常危險。
評語:管理不錯,如果食物水準高點,這個價錢算合理。
2011-06-01
2011-02-07 39 浏览
聽同事們這間說"汁燒牛肉定食"都算唔錯, 係個飯"淋"左d, 所以今天Lunch就去試吓,汁燒牛肉,日式沙律和粟米都ok, 幾好食, 唯一要改善的地方, 就是"飯"從沒有想過, 珍珠米, 可以煮到一"Pat Pat", 所以叫左待應拎d豉油俾我, 諗住多d汁, 會易d入口, 個待應仲好好咁, 問我要唔要"燒汁", 但加了"燒汁"但個飯依舊難食, 最後, 請不要怪我浪費, 因為我唔係咁食d 一"Pat Pat"慨飯, 整個飯沒有食, 只吃了餸便算了.另外個同事就用d餸, 包住d飯食, 佢話咁樣易入口啲喎.我想像唔到, 如果個飯爛成咁, 佢點做壽司?希望佢地改善吓咧~雖然公司係附近, 但...短期內, 我唔會選擇再食囉!

從沒有想過, 珍珠米, 可以煮到一"Pat Pat",
所以叫左待應拎d豉油俾我, 諗住多d汁, 會易d入口,
另外個同事就用d餸, 包住d飯食, 佢話咁樣易入口啲喎.

雖然公司係附近, 但...短期內, 我唔會選擇再食囉!
2011-01-19
2010-12-04 37 浏览
今日本來想去那個米芝連一星食店一點心食野,可是人山人海,即使是一個人也要等數張枱,在有限的午膳時間之下,唯有轉移開餐地點了,米芝蓮星級食店真的威力無窮,很多人都被吸引到來光顧,希望質素不會因為人多光顧而下降啦。一點心附近其實都有很多餐廳,今次到了一間叫峰的日本餐廳,食的是爐端燒,主要是串燒另外加一些拉麵和丼之類,午餐大約四五十蚊,而串燒大約十多二十元,在旺角來說不算太平,這次要燒牛肉飯,其實是燒栗米加牛肉和珍珠米白飯,牛肉和栗米都燒得好,不會燶又軟滑,而且個燒汁幾配合味道唔錯,比較欣賞的是那一碗日式沙律味道都不錯,環境是一般的日式裝修,服務算是有禮貌,有入店到離開都會歡迎前歡迎後,總括是可以一試的餐館。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2747349

2010-11-26 34 浏览
去花墟前吃中午飯,看見門面幽雅,於是入內。地方細細,環境清靜,没有空枱,我們被安排坐bar枱。3人要了3個定食,分別是滑蛋豬扒飯、咖哩雞扒飯和天婦羅飯,各有湯、菜沙律和汽水跟。豬扒下有洋蔥炒滑蛋,但滑蛋不夠多,豬扒很淋,味不錯。雞扒亦很淋,日式咖哩只有味,不香不辣。最後到來的是天婦羅飯,最後到的最好味,有2隻爽身香脆的中蝦,還有冬菇、青椒、南瓜和茄瓜。除中蝦外,青椒厚身,咬落滿口青椒清甜味。味噌湯鹹味適中。飯較削身,本身是日本米,水份應減少。套餐有汽水,加 $3分別換荔枝凍茶、桂花凍茶和龍眼凍茶,全部都很清淡。附近有很多食肆,以中午時段來說,這間食客算人多。
門外的日本飲品機

天婦羅飯
2010-11-26
天婦羅飯
2010-10-10 37 浏览
星期六晚約fds食飯,6點去到,全場無人,我地係第一台。原本諗住呢度會靜d同可以坐耐d。但結果唔係囉,可能我地叫好少野食,坐jor 1 hr之後,侍應就問我地d野黎齊未,問仲有無野加,如果無野加,就俾個9折我地,想我地埋單走人。我地都通氣,算數,埋單走人,去第二度再食過。我地叫jor 一個天婦羅烏冬同雜錦拉面,再加個炸雞軟骨。炸雞軟骨份量偏少,不過炸得幾香脆唔太油膩。天婦羅烏冬,烏冬唔錯,好彈牙。湯底就好遜色,無特別,係味粉湯。天婦羅炸得幾油,幸好脆漿不厚,但隻蝦已經係"o拿"到無晒味。雜錦拉面ge拉面唔彈牙,偏淋,無鹼水。湯底較烏冬ge好,比較濃味。料有半熟蛋、蟹柳、帶子、荀乾、豚肉,算多料,不錯。食物款式好少,飯只得三款,烏冬同拉麵就多d。最衰唔可以坐得耐,同其他
星期六晚約fds食飯,6點去到,全場無人,我地係第一台。
原本諗住呢度會靜d同可以坐耐d。
我地都通氣,算數,埋單走人,去第二度再食過。
我地叫jor 一個天婦羅烏冬同雜錦拉面,再加個炸雞軟骨。
炸雞軟骨份量偏少,不過炸得幾香脆唔太油膩。
料有半熟蛋、蟹柳、帶子、荀乾、豚肉,算多料,不錯。

食物款式好少,飯只得三款,烏冬同拉麵就多d。
最衰唔可以坐得耐,同其他
2010-10-03 31 浏览
上次食過覺得都幾好食,所以決定食多次今次一行6人...星期6都係book"木台"穩陣d點知去到都要等多20mins叫左味噌燒蠔,燒牛舌,鍋仔烏冬,牛肉飯,味噌燒飯團,三文魚燒飯團,芝士飯餅,油甘魚鮫,炸立魚,菠蘿/巨峰/蜜桃乳酸soda味噌燒蠔-真係必食味噌燒飯團,三文魚燒飯團,芝士飯餅-就真係唔好試啦油甘魚鮫-好重魚油味,好正soda都好好飲,不過什果味就唔好試啦不過sevice就唔係幾好啦..係咁收我地d野..問你地仲有無野未黎..問左起碼5次以上..係咁吹你走好討厭
上次食過覺得都幾好食,所以決定食多次
今次一行6人...星期6都係book"木台"穩陣d
點知去到都要等多20mins

味噌燒蠔-真係必食

味噌燒飯團,三文魚燒飯團,芝士飯餅-就真係唔好試啦

油甘魚鮫-好重魚油味,好正

soda都好好飲,不過什果味就唔好試啦

2010-10-02
  • 味噌燒蠔
  • 燒牛舌
感覺良好的門面, 高高的樓底, 乾淨的環境, 店的硬件是不錯. 致於食物, 也不失色, 款式多, 價錢不貴, 點了:蒜頭漬 - 爽口, 味道咸, 不錯 溏心蛋 - 入口蛋黃纏舌, 蛋白爽口, 好 燒蠔 - 身型ok, 陪焗的味噌汁甜甜的, 跟蠔也襯, good 燒花魚- 有細骨, 看上去乾硬, 吃下倒是嫩, 細肉, 味咸, 少似有汁的魚乾 燒物 - 五花腩, 肥的部份入口汁濺, 瘦的部份可接受; 雞翼正常; 梅子雞肉, 梅子幾好雞麻麻湯烏冬 - 湯甜, 個人麻麻, 烏冬普通 總括食物算是幾好, 兩人或朋友聚會皆可的小店.

蒜頭漬 - 爽口, 味道咸, 不錯

溏心蛋 - 入口蛋黃纏舌, 蛋白爽口, 好

湯烏冬 - 湯甜, 個人麻麻, 烏冬普通

總括食物算是幾好, 兩人或朋友聚會皆可的小店.
蒜頭漬物
味噌燒蠔
燒物
2010-09-04
蒜頭漬物
味噌燒蠔
  • 燒蠔
2010-05-24 12 浏览
幾好食...d牛肉好薄..感覺好軟棉棉...個湯都夠濃...正~不過個麵就有少少淋...d waitress 態度nice...
不過個麵就有少少淋...
d waitress 態度nice...
牛肉蕎麥麵
2010-05-23
牛肉蕎麥麵
2010-04-05 7 浏览
最近在太子找到了一間日本料理店 - 峰 (太子花園街217號地下),味道不錯,值得推介。以小小的日本料理店來說,這裡食物的種類比想像中多,真的估不到有お茶付け (茶漬飯) &焼おにぎり(燒飯團)。在HK很小地方可以吃到,但我本人很喜歡食這兩款日本料理。今次試了明太子燒飯團,不過不便宜呢,一個要$38,幸好味道不錯,下次一定要試茶漬飯。要推介的就是味噌燒蠔,很好味!一定要試!另外要了個九洲拉麵/ 清酒煮蜆/ 雜錦Tempura/ 燒雞翼 & 雞軟骨串燒。拉麵 & 串燒不過不失。雜錦Tempura的炸蝦可叫做真材實料,不會只食到炸粉。而清酒煮蜆略嫌salty了一點。總括來說,味道是很不錯,2個人吃了大約HKD150-200,是食普通日本料理的價錢,但這裡比很多日本料理店出色,有機會會再來食。

要推介的就是味噌燒蠔,很好味!一定要試!

拉麵 & 串燒不過不失。

雜錦Tempura的炸蝦可叫做真材實料,不會只食到炸粉。

而清酒煮蜆略嫌salty了一點。

2010-04-01
  • 味噌燒蠔
2010-02-16 7 浏览
補寫聖誕節食評~0個日同老公仔行街, 老公仔突然想食拉面, 但又唔想去味千 (因為d湯底好味精), 跟住就週圍行下睇下, 行到去花園街0個邊, 見到有間新開0既日本嘢, 又行到好累, 所以諗都唔諗就入左去可能新開0既關係, 成日舖連埋我地得3枱人 (其中一枱就一個人, 第二枱就10幾個人0既家庭聚會), 我地嗌左一個九洲拉面, 一個叉燒拉面, 兩串燒雞翼同一串牛舌個拉面唔錯, 個湯底唔會話飲完好口渴要即刻飲水, 我係面連湯成碗清晒至於個雞翼就普普通通, 反而牛舌好正, 不過一串都差唔多成30蚊, 雖然係聖誕節啫, 但係都唔想老公仔荷包咁傷埋單200幾蚊, 都算中間價錢
補寫聖誕節食評~

埋單200幾蚊, 都算中間價錢
九洲拉面
燒牛舌
  • 拉面;燒牛舌
2010-01-08 7 浏览
行過見到佢有日本自動販賣機响門口有罐裝湯賣, 好凍呀, 3個都見餓, 入去食埋晚反先~佢地話開左冇耐, 位唔多, 而且坐得好舒服~ 新開好門面好乾淨~日式串燒好多野揀, 先叫左....牛舌, 中翼, 豚頸肉, 雞串, 羊架, 鵝肝......等牛舌/豚頸肉都好爽, 冇雪櫃味, 正 羊架剛熟, 4眼師傅你真好野中翼夠乾身, good~之後叫了3個拉面, 1個野菜salad, 1個凍番茄, 1個芝士米脆暫時得豬骨湯底, 日式叉燒有4mm厚, 好有味,又唔散, 正~豬軟骨得一件, 不過大件過我隻電腦mouse, 又係好入味~ d湯好似奶好滑, 唔似出面d"XX拉面", 飲多兩口都唔口渴! salad同番茄新鮮, but個汁無乜特別3人每人$110埋單, 唔貴~ ( + $13 x 3罐日本即飲湯, 飽到嘔....)

日式串燒好多野揀, 先叫左....

牛舌/豚頸肉都好爽, 冇雪櫃味, 正

羊架剛熟, 4眼師傅你真好野
中翼夠乾身, good~

salad同番茄新鮮, but個汁無乜特別

3人每人$110埋單, 唔貴~
( + $13 x 3罐日本即飲湯, 飽到嘔....)
2010-01-07