2022-04-22
終於有時間去呢一間喺尖沙咀好出名嘅平民印尼餐廳🇮🇩餐廳🍴,喺尖沙咀呢個出晒名貴嘅地段,竟然都有間價錢好合理,食物質素又唔錯嘅樓上餐廳。.餐廳位於尖沙咀警署對面,對住條大馬路,非常容易搵到,地點夠方便。.餐廳嘅環境好開陽☀️,陽光可以照射到餐廳,感覺好舒服。餐廳裝修充滿東南亞特色,有雕像同圖畫🎨。.打開餐牌之後真係覺得價錢好親民👏🏻,基本上一個午餐嘅價錢都係$50至$60左右👍🏻😍,普羅大眾都可以負擔得到,夠晒有良心💛!.📍印尼沙爹炒豬肉飯($59)𝙸𝚗𝚍𝚘𝚗𝚎𝚜𝚒𝚊𝚗 𝚂𝚝𝚒𝚛 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚠. 𝚁𝚒𝚌𝚎條狀嘅豬肉口感實在🐷,唔係想像中鬆軟嘅口感不過有啲驚訝啲料同飯量嘅比例喺1:1😍,真喺好豐富另外加上車厘茄同青瓜絲🥒一齊食好有口感最後加上大量甜味嘅印尼沙爹醬都幾有特色🧡🤟🏻.📍峇里式燒豬比高($55)𝚁𝚒𝚋𝚜 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 (𝙱𝚘𝚗𝚎𝚕𝚎𝚜𝚜)Bagel口感煙韌🥯 ,中間夾住大量豬肉絲伴上甜味醬汁,juicy又開胃😋.📍吃不停口•巴東牛肉A.O.P牛角包($52)𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚁𝚎𝚗𝚍𝚊𝚗𝚐 𝙰.𝙾.𝙿. 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝脹卜卜嘅牛角包🥐烘得香脆,口感鬆化,賣相好靚仔
印尼沙爹炒豬肉飯𝙸𝚗𝚍𝚘𝚗𝚎𝚜𝚒𝚊𝚗 𝚂𝚝𝚒𝚛 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝚠. 𝚁𝚒𝚌𝚎
條狀嘅豬肉口感實在🐷,唔係想像中鬆軟嘅口感
不過有啲驚訝啲料同飯量嘅比例喺1:1😍,真喺好豐富
另外加上車厘茄同青瓜絲🥒一齊食好有口感
最後加上大量甜味嘅印尼沙爹醬都幾有特色🧡🤟🏻
𝚁𝚒𝚋𝚜 𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 (𝙱𝚘𝚗𝚎𝚕𝚎𝚜𝚜)
Bagel口感煙韌🥯 ,中間夾住大量豬肉絲
伴上甜味醬汁,juicy又開胃😋
吃不停口•巴東牛肉A.O.P牛角包 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚁𝚎𝚗𝚍𝚊𝚗𝚐 𝙰.𝙾.𝙿. 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝
𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚁𝚎𝚗𝚍𝚊𝚗𝚐 𝙰.𝙾.𝙿. 𝙲𝚛𝚘𝚒𝚜𝚜𝚊𝚗𝚝
脹卜卜嘅牛角包🥐烘得香脆,口感鬆化,賣相好靚仔😍
中間夾住大量半筋半肉嘅牛𦟌🐃,口感Q彈充滿膠質
配以香濃惹味嘅巴東醬汁,味道好好👍🏻
雖然價錢比較貴但真係好正,推薦❤️🔥
羊肉串燒𝙼𝚞𝚝𝚝𝚘𝚗 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢
羊肉串燒𝙼𝚞𝚝𝚝𝚘𝚗 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢
𝙼𝚞𝚝𝚝𝚘𝚗 𝚂𝚊𝚝𝚊𝚢
一客2串,羊味幾濃🐏鍾意食羊嘢我哋覺得幾啱食
另外仲可以配上香甜嘅沙嗲醬,唔錯👍🏻😆
整體來講呢一間印尼菜,食物非常唔錯,特別係巴東牛肉牛角包,中間有充滿膠質嘅牛展同香嫩嘅牛肉,真係非常好食😋。加上整體上價錢親民,性價比高😍,推介大家來試一試🤤!