2008-09-18 25 浏览
尋晚同朋友第一次試呢間「山頭火」睇食評原來先知早幾年銅鑼灣都有2個人點左﹕麵豉豬頸肉拉麵 1客帶子飯拼辣味拉麵set 1客食物質素ok, 拉麵彈牙豬頸肉好軟熟好淋 個尾仲有d肥膏(朋友喜歡食)所以好ok!!!至於我既帶子飯都幾好 飯好淋 不過得3粒小帶子...唔夠喉tim!!! 哈!另外既辣味拉麵 一d都唔辣 我諗都係得原味湯底黎除左碗面上面多層辣油(但唔辣)既野之外 不過味道都幾好既入面有一塊大叉燒 食物整體都ok至於環境真係麻麻啦!我地食個陣 有隻野係咁飛來飛去由未食開始飛到我地食完為止=.=而且可能佢d檯係移來移去 坐到我好唔舒服d檯移到好入 我坐最入梳化位 想起身都起唔到 坐又坐唔好臨走個陣=.= 仲要佢麻煩隔離2位客人(waitor幫我移開佢地張檯少少)先出到黎嗯...........有機會食多次都要考慮下因為-_- 坐得唔舒服 真係好食都唔知味!
尋晚同朋友第一次試呢間「山頭火」
睇食評原來先知早幾年銅鑼灣都有

2個人點左﹕
麵豉豬頸肉拉麵 1客
帶子飯拼辣味拉麵set 1客

食物質素ok, 拉麵彈牙
另外既辣味拉麵 一d都唔辣 我諗都係得原味湯底黎
除左碗面上面多層辣油(但唔辣)既野之外 不過味道都幾好既

入面有一塊大叉燒

食物整體都ok

至於環境真係麻麻啦!
我地食個陣 有隻野係咁飛來飛去
由未食開始飛到我地食完為止=.=
而且可能佢d檯係移來移去 坐到我好唔舒服
d檯移到好入 我坐最入梳化位 想起身都起唔到 坐又坐唔好

嗯...........有機會食多次都要考慮下
因為-_- 坐得唔舒服 真係好食都唔知味!
2008-09-18 22 浏览
要左個定食, 有飯, 拉麵同蛋先黎魷魚納豆飯。材料切得比較碎, 口感差左少少, 但本身既味道幾好。以前食納豆, 都只會拎黎拌飯, 但而加先知咁食一樣得跟住就係味噌拉麵啦。湯底幾咸, 十足日本既口味, 而麵條就好彈牙, 軟硬適中。呢個雖然係迷你版, 但配料一樣齊, 叉燒, 魚蛋, 筍...都有, 細心之作相同其他食評可以去呢度http://hk.myblog.yahoo.com/food_talk2008/article?mid=175
要左個定食, 有飯, 拉麵同蛋

相同其他食評可以去呢度

山頭火又一次在香港出現了講起上黎上次去香港既山頭火已經有5 ﹐6年前﹐就在以前銅鑼灣的日本拉麵橫町果時都未知佢點解咁多人排隊﹐見人排你又排的心理﹐試左推介的限定鹽味豬neck肉拉麵好好食, 但是印像中價錢很貴和不值的最後, 不知什麼原因拉麵橫町結業了而山頭火從此在香港不知不覺地消失了直至今次7月, 從Hong Kong Walker中看到吉之島從新裝修後加入了好幾間出名的日本食店. 所以和朋友去了一試我地兩點幾三點去到﹐geez…吾係食飯時間都要排隊﹐初時以為得幾個人等,點知原來條隊段開左一半, 門口右面仲有更多人.算啦, 一場黎到, 點都要食!最後等了40分鐘先可以入座, 好彩差吾多到我地時已經可以order定個menu多好多野食, 吾係淨得拉麵 (淨得拉麵既話﹐我諗好快就吸引吾倒貪新鮮的香港人) 不過可能新開既關係,好多野都冇得供應, 最後我地兩個人每人order左一set拉麵套餐我叫了鹽味拉麵+咖哩飯: 咖哩飯個汁幾好, 加埋日本食咖哩的特別黏白飯.. 吾錯 朋友就叫了鹽味拉麵+ ke le雞(karaage chicken): 雞就好細舊, 炸得麻麻喇, 好似燶左咁整體黎講和
山頭火又一次在香港出現了
好好食, 但是印像中價錢很貴和不值的
最後, 不知什麼原因拉麵橫町結業了
而山頭火從此在香港不知不覺地消失了

整體黎講和日本的店相比..我都會比佢80分, 拉麵值得一贊,湯底和日本的差少少啦, 不過我覺得真係吾差。
但是其他小食都算係咁啦,只要在一間拉麵店食到一碗美味拉麵已經足夠!

• 鹽味拉麵
很久沒有寫食評了,今日比較有空,就決定再次起步!早前已聽說這間店再次開張、但因地點唔近我們、所以一直沒有來一試;上星期沒有約人,就決定倆個人來試試。去到大約中午十二時,已經見到很多人在門外等位,一心來食,當然不能空手而回,只好排隊等待。大約等了差不多四十五分鐘,終於可以入內了。因之前食過這裡的鹽味嫩豬肉拉麵好得、當然不用多想,就這樣決定,另加了一隻半生熟蛋。鹽味嫩豬肉拉麵 - 鹽味湯底比之前食過的偏鹽,但都可以接受,又因太鹽,很快便好口喝;嫩豬肉,很有肉味又唔韌口、肉質嫩滑偏肥,但間中食一次,應該都唔怕掛;拉麵就比較失色、明顯係煮的時間唔夠(可能人手唔夠、又要快出麵的原因)、麵條中還有少許粉的感覺,因此麵條偏硬,質感唔好。最後我要把麵浸在熱湯內一段時間,內裡的粉才比較熟點。半生熟蛋 - 口感和在日本食時幾相似、但可惜沒有這樣入味,都算有70分啦。因只食過倆樣食物,不想說他怎樣,但希望他們不要只是想快,令食物質數下降就好了。
很久沒有寫食評了,今日比較有空,就決定再次起步!

鹽味嫩豬肉拉麵
半生熟蛋
2008-08-24 5 浏览
周六下午茶時段依然人頭湧湧, 還好不趕時間, 即管跟跟隊. 負責帶位既姐姐會俾坐凳仔既食客睇左餐牌同點餐先, 俾我感覺有D趕時間(田中...). 企一陣坐一陣, 大約廿分鐘到已經可以入場. 吧位張高凳無靠背, 但好在坐墊夠厚, 坐落幾舒服. 之前點落既既豉油拉麵五分鐘到就送到上嚟, 麵身較幼, 乾身不現光澤. 咬口好好, 極有嚼勁, 但有少少鹹水味. 豉油湯唔係清澈既茶色, 有D混濁, 上面浮著厚厚既油. 味道只有少許豉油味, 但混雜左其他味道, 唔知既話唔會當佢係豉油湯. 义燒同其他配料只係普通料, 但係五十八蚊既價錢, 如果唔洗等都可以食下.
  • 拉麵
2008-08-20 7 浏览
上之去吃了大戶屋這次去山頭火嘗嘗了和上次一樣 仍然是很多人排隊.....前思後想 我決定吃三文魚子飯拚小拉面一碗而家人則是燒三文魚飯和叉燒飯各一另外再加客餃子以上所叫的東西中不可不提的就一定是拉面了面絕對不行 簡直就像包裝面的感覺湯底更是難以忍受鹽味拉面可以這個味道也算是難能可貴了.....而前菜的半隻蛋和菜竟然可以咸到這個樣子.....筍更是沒有任何味道.....飯當然是更不用提了這個價錢這個質素我寧願拿去吃吃函館算了.....
上之去吃了大戶屋
這次去山頭火嘗嘗了
和上次一樣 仍然是很多人排隊.....

前思後想 我決定吃三文魚子飯拚小拉面一碗
而家人則是燒三文魚飯和叉燒飯各一
另外再加客餃子

以上所叫的東西中
不可不提的就一定是拉面了
面絕對不行 簡直就像包裝面的感覺
湯底更是難以忍受
鹽味拉面可以這個味道也算是難能可貴了.....
而前菜的半隻蛋和菜
竟然可以咸到這個樣子.....
筍更是沒有任何味道.....
飯當然是更不用提了

這個價錢這個質素我寧願拿去吃吃函館算了.....
(非会员)
2008-08-20 9 浏览
其實我地都唔算係好晏先去到, 7.10pm到, 跟住見到好多人, 所以問下可唔可以買外賣, 佢話得, 不過只可以買佢指定哥4款拉麵, 連蛋同栗米都唔準買... 仲要每碗加$5... 見佢咁多人排隊, 好似真係好好味咁, 7.20pm我地開始排, 係等位既時候, 個姐姐幫我地落單先, 佢話一間可以快d有得食... 咁我就要左個鹽味拉麵, 加隻蛋, 阿b就要豬頸肉麵豉湯拉麵, 加個煎餃子同埋薯仔炆牛肉... 幾分鐘後, 姐姐同我地講, 無哂蛋, 無哂薯仔... 我地問佢邊樣有, 佢就指住個menu話呢樣呢樣同呢樣都無... 唔係啊嘛... 咩都無... 條龍都去得好快, 用左30分鐘既時間就有位... 不過間鋪好細, 枱與枱之間好迫... 坐低無耐就黎左碟煎餃子, 都幾好味, 跟住拉麵… 個湯係幾好味.. 不過麵就麻麻地… 阿b個豬頸肉就幾好味, 而我個定食仲有一碗好細既蟹肉飯, 之前我問姐姐呢個會唔會又賣哂啊, 佢話呢個一定唔會, 唔怪得知啦, 因為呢碗飯一d都唔好味… 再黎個水餃子… d皮太厚啦… 好失望… 唔怪得知有人一食完出黎話唔會再黎, 比我都唔啦, 制度又怪… 名過於實…..

條龍都去得好快, 用左30分鐘既時間就有位... 不過間鋪好細, 枱與枱之間好迫... 坐低無耐就黎左碟煎餃子, 都幾好味, 跟住拉麵… 個湯係幾好味.. 不過麵就麻麻地… 阿b個豬頸肉就幾好味, 而我個定食仲有一碗好細既蟹肉飯, 之前我問姐姐呢個會唔會又賣哂啊, 佢話呢個一定唔會, 唔怪得知啦, 因為呢碗飯一d都唔好味… 再黎個水餃子… d皮太厚啦… 好失望… 唔怪得知有人一食完出黎話唔會再黎, 比我都唔啦, 制度又怪… 名過於實….. 888真係好味好多
這星期的心情在低位窄幅上落, 有兩天自己出外吃的時間, 今晚經過銅鑼灣, 棄和居和居, 最後到了這裡吃個拉麵.門口人龍已有十多個, 幸好不用久等, 大約等了 20 分鐘便可以進內, 幸好還是一個人, 否則會是 30 分鐘了.新開當然裝修幾好, 不過坐位不多, 也不見得好好坐.為了嘗試吃多點不同的食物, 我要了個木魚飯套餐配芥末豬頸肉.木魚飯細細碗幾好味, 多蔥, 飯粒也有口感; 拉麵也夠哂油, 配上那位一粒桃紅色的梅子又頗精緻, 拉麵要了鹽味, 幾爽口彈牙的.至於那半隻"味玉", 可以當普通乾乾的滷水蛋算, 隔離的前菜不提也罷...那個芥末豬頸肉雖不是全部肥兼爽口, 但大部份也幾肥美, 不過吃罷食物過後口喝程度也不少.晚上口喝到醒了, 要喝了兩大杯水才解決..沒有加一 tips, 百多元都叫抵食.不喜歡等位和怕味精的朋友, 不需要考慮這食店了.

新開當然裝修幾好, 不過坐位不多, 也不見得好好坐.

晚上口喝到醒了, 要喝了兩大杯水才解決..
沒有加一 tips, 百多元都叫抵食.

不喜歡等位和怕味精的朋友, 不需要考慮這食店了.
木魚花蔥飯
拉麵
2008-08-17
除咗辣味麵豉味拉麵係唔辣,咖哩飯無咖哩味之外,其他都ok。拉麵 - 有咬口湯底 - 很濃很香半熟蛋 - 蛋黃好正杏仁凍牛奶 - 杏仁味幾香..但略嚴太甜以五十幾鈫一碗拉麵來說,算幾抵食,但如果要排隊食就不必了!

除咗辣味麵豉味拉麵係唔辣,咖哩飯無咖哩味之外,其他都ok。

拉麵 - 有咬口
湯底 - 很濃很香
半熟蛋 - 蛋黃好正
杏仁凍牛奶 - 杏仁味幾香..但略嚴太甜

以五十幾鈫一碗拉麵來說,算幾抵食,但如果要排隊食就不必了!
咖哩燴飯定食
辣味麵豉味拉麵
半熟醬鍋雞蛋
杏仁凍牛奶
  • 半熟醬鍋雞蛋
2008-08-15 9 浏览
話說男友R轉左新工,近太古咁同佢慶祝三人行去左新開既吉吉島拉麵店,第一日失敗而回既原因係太多人又餓就去左食大戶屋,第二日我一放工6點去到都要排隊,到7點入座,佢都幾好比我地揀左先,因為太多人座BAR檯,好在個SEAT位好舒服。個服務唔錯又幾好坐所以諗應該都會幾好食先會咁多人既。點知就係我既定論下得太早喇,聽講話個豬頸肉好味就叫一個仲有帶子牛油炒飯同咖喱飯定食,講真一早預左佢既咖喱唔好,不過朋友奶就話個圖好吸引一定要食,好在個咖喱真係我估咁$10一包既即開咖喱味,所以下次都係食唔食都一樣。不過估佢唔到個炒飯啲牛油味又幾香,可以一試既。諗住個拉麵三個人試多啲湯,除左鹽味之外都試曬,哈,係得個辣味面豉可以之外都係咁多架喇,正常面豉同個豉油味都係咁,飲左之後覺得好似好多味精咁呀。D麵唔知係唔係想快上定係想我地得一 陣先食,所以一上檯我地即食既時候就好似食風乾左既橡筋咁,唉。好在浸一浸之後就軟啲食到。個叉燒就係肥豬肉,又唔香又無肉味。個$98豬頸肉就仲利害,似足你食煲湯豬肉咁呀,軟泥泥。佢只不過係比味千好少少,下次都係去食888仲好。
個叉燒就係肥豬肉,又唔香又無肉味。
個$98豬頸肉就仲利害,似足你食煲湯豬肉咁呀,軟泥泥。
佢只不過係比味千好少少,下次都係去食888仲好。
  • 辣味面豉湯
與男友到太古睇戲~決定到呢間食碗拉麵做Late lunch~下午4時~都有成十幾人排隊~排隊期間~已經有位waitress先後問左兩次要否替我們落單~但落完單又俾番張單我地~我都唔明咁樣落單有咩意義~我點了味增拉麵($58)~男友則點了鹽味拉麵($58) + $20一份叉燒~等了約10鍾左右~拉麵終於送到~但係送麵的那位姐姐竟然從托盤放下碗的時候,將隻手指插入碗湯麵到~oh~no~我無諗過o係一間拉麵店會有waitress咁唔衛生~呢到唔係大排檔呀~講返碗麵~其實都唔錯~雖然湯係咸同油左d~但係都好味~配料都幾好~叉燒肥瘦適中~但係麵差d~一d都唔似自家出品~食落似即食拉麵~
味增拉麵*~
鹽味拉麵*~
2008-08-06 28 浏览
山頭火係銅鑼灣總統戲院隔離既時候已經成日惠顧,自從佢汁左粒,就好耐都冇食過咁好食既拉麵最近,得知康怡廣場吉之島開左即刻搵屋企人去食雖然排隊冇得拎飛,等左半個鐘有多但係,等左咁耐都好值得因為佢既拉麵,叉燒飯依然咁好食!可惜既係,薯仔salad,薯仔牛肉都賣晒,但果陣四係7點幾所以大家想試下佢d小食就要早d到同埋佢係唔收加一!好抵死haha
山頭火係銅鑼灣總統戲院隔離既時候
已經成日惠顧,自從佢汁左粒,
就好耐都冇食過咁好食既拉麵

最近,得知康怡廣場吉之島開左
即刻搵屋企人去食

雖然排隊冇得拎飛,等左半個鐘有多
但係,等左咁耐都好值得

因為佢既拉麵,叉燒飯依然咁好食!
可惜既係,薯仔salad,薯仔牛肉都賣晒,
但果陣四係7點幾

所以大家想試下佢d小食就要早d到
同埋佢係唔收加一!好抵死haha
  • 拉麵
  • 叉燒飯
2008-08-03 5 浏览
今次食左燒三文魚定食成個定食包括一碗燒三文魚飯+拉面(任何口味,可選鹽味/味增/面鼓/辣味面鼓)+半隻蛋雖然飯同拉面都會比stanadard 細(店員話每樣的份量都會少幾啖)但係其實都夠食因為飯同埋拉面ge湯底都好厚身, 非常飽肚!燒三文魚普通,拉面我選左鹽味湯底, 好好味~我見隔離叫左牛油+粟米黎配鹽味拉面...睇落仲好味, 個湯更濃, 下次都要試下!!唯一可惜係而家仲未有糖心雞蛋供應好懷念係日本, 餐餐糖心雞蛋送拉面的日子...
今次食左燒三文魚定食

但係其實都夠食
因為飯同埋拉面ge湯底都好厚身, 非常飽肚!

燒三文魚普通,
拉面我選左鹽味湯底, 好好味~
我見隔離叫左牛油+粟米黎配鹽味拉面...
睇落仲好味, 個湯更濃,
下次都要試下!!

唯一可惜係而家仲未有糖心雞蛋供應
好懷念係日本, 餐餐糖心雞蛋送拉面的日子...
2008-07-29 4 浏览
自吉之島裝修重開後多0左好多特色食店,我當然逐間去試啦。(今個月overbudget啦!)此店地方不大,所以店外經常大排長龍。今日試0左佢o地推介o既{鹽味拉面}。面夠彈牙,唔錯!叉燒亦很入味。唯一美中不足o既係湯太油,否則我會飲埋o的湯。
自吉之島裝修重開後多0左好多特色食店,我當然逐間去試啦。(
面夠彈牙,唔錯!叉燒亦很入味。
唯一美中不足o既係湯太油,否則我會飲埋o的湯。
2008-07-22 11 浏览
 追番上兩個星期到此處食晏, 時間尚早, 都係排左十至二十分鐘左右, 但係由於新張期內, 所以除基本四款味道拉麵外, 其他一律未有供應. 當日同老肥餅點了鹽味及麵豉(記得佢地最耍家係豬骨湯底, 點解無, 去咗邊???原來最基本個湯底就係呢個湯, 再加其餘味道, 真係失禮). 麵睇落唔算好大碗(一般舖頭D碗都係勁大隻斜晒口), 但食完你會覺得頂到肚喎, 原因就係呢個唔講得笑既湯底-個豬骨湯你會feel到好濃郁, 好滑, 但"正"在唔會覺得好膩, 比味千個個平實但又更突出(係咪好詭異), 麵質亦會就番, 由於豬骨湯較耐熱(多謝老肥餅提點), 初初食會較硬身, 但食到中段開始會覺得好適中, 但去到尾又唔會好腍(因為湯已經隨時間降溫). 另配菜叉燒唔會太大塊, 肥瘦各半好得手. 整體實在好好味(好耐無食過一碗令人感動既拉麵喇)~~