2009-04-06 12 浏览
串燒雞 X 1000000 good !!!!除左自己唔太喜歡番薯苗餃子外..... 其實隻隻餃我都好喜歡特別係蕃茄牛肉餃 好清好醒胃因此次次去都諗爆頭煎要加2 蚊 ~~~

串燒雞 X 1000000 good !!!!

特別係蕃茄牛肉餃 好清好醒胃
因此次次去都諗爆頭

煎要加2 蚊 ~~~

2009-04-04
  • 串燒雞 !!!!!!
2009-03-08 8 浏览
本身想同媽咪行落長沙灣食雲南米線..不過媽咪話要早d番屋企睇電視, 近近地係深水埗試下呢間餃子店~外表平凡 內裡就重重驚喜我同媽咪各要左1碗白菜馬蹄鮮肉水餃同魚肉水餃魚肉水餃就比較普通 無乜特別..反而夾左媽咪既1舊水餃就好開心~~食落去仲有少少汁 有豬肉香但不失白菜既口感 唔錯媽咪口痕 嗌左碟三絲春卷 入面有火腿絲, 冬菇絲同甘荀絲等等~本身我見到就唔係好想食 不過媽咪話好好食 拎起左1舊黎試..食落去有汁架喎再咬多啖~d皮好脆~入面d料都幾足~好好食見到隔離檯叫左碟捧捧雞..我地又嗌左碟黎試..黎左之後 原來係手撕雞加麻醬~後來問左店入面d姐姐 話原來d雞撕之前要扑佢..所以叫做捧捧雞..咁唔係應該叫棒棒雞咩?哈~又幾得意~食果陣最好夾d生菜絲1齊食~唔係好快就會食唔落..我食左半碟飽晒..食落64蚊埋單仲有淨食唔晒 都唔錯啦仲有下次~~媽咪話下次要再黎食呢度d春卷 同埋試下呢度既麻雞..我就會試下麻醬拌麵同埋酸辣湯 希望會再有驚喜啦
本身想同媽咪行落長沙灣食雲南米線..

外表平凡 內裡就重重驚喜

我同媽咪各要左1碗白菜馬蹄鮮肉水餃同魚肉水餃
食落去仲有少少汁 有豬肉香但不失白菜既口感 唔錯

食落去有汁架喎
再咬多啖~d皮好脆~入面d料都幾足~好好食

咁唔係應該叫棒棒雞咩?哈~又幾得意~

食落64蚊埋單仲有淨食唔晒 都唔錯啦
仲有下次~~
媽咪話下次要再黎食呢度d春卷 同埋試下呢度既麻雞..
我就會試下麻醬拌麵同埋酸辣湯 希望會再有驚喜啦
三絲春卷
真係好好食~~
捧捧雞
2009-01-28 36 浏览
係東京街第一分店食唔到京葱羊肉水餃好似若有所失咁~行到元州街第三分店, 立即買一打生羊肉餃補數京葱羊肉水餃 $22即叫即包未煮前, 已有好香的羊味, 不過好多油, 由餃子內漏出來煮熟後, 因為餃子內太多油, 導致餃子皮開左口, 漏晒 d 肉汁係 d 水度 羊肉餃味道好騷...本身都食得羊騷味, 呢 d 太勁, 頂唔順...
係東京街第一分店食唔到京葱羊肉水餃

好似若有所失咁~

行到元州街第三分店, 立即買一打生羊肉餃補數

京葱羊肉水餃 $22

即叫即包

未煮前, 已有好香的羊味, 不過好多油, 由餃子內漏出來

羊肉餃味道好騷...

本身都食得羊騷味, 呢 d 太勁, 頂唔順...
2009-01-20 15 浏览
年近歲晚,又是媽媽忙碌的時候忙了一整天,把家整理得乾乾淨淨後便一家人陪她到這裡吃她喜歡的餃子點了韮菜煎餃 -- 不錯、很脆麻辣雞 -- ok,用d汁dip麵好正(但很少的喔.....)涼拌青瓜 -- 很爽、很脆、很fresh~~香葱xx餅 -- ok.... 不過不失但落單姐姐遊雲,叫了羊肉餃番薯粉卻給了魚肉餃(鯪魚球餃) -_- 個人不太欣賞nvm.... 看來媽媽身心很累,點了再點.... 胃口很好呢?!再點了京葱羊肉餃麵(至愛)、豬扒(略鹹)、4杯豆漿(ok)最愛是羊肉餃和韮菜餃,很juicy、美味下次會點豆沙窩餅,看到好像是皮薄餡多呢?!
年近歲晚,又是媽媽忙碌的時候
忙了一整天,把家整理得乾乾淨淨後
便一家人陪她到這裡吃她喜歡的餃子
點了韮菜煎餃 -- 不錯、很脆
涼拌青瓜 -- 很爽、很脆、很fresh~~
香葱xx餅 -- ok.... 不過不失
但落單姐姐遊雲,叫了羊肉餃番薯粉
卻給了魚肉餃(鯪魚球餃) -_- 個人不太欣賞
再點了京葱羊肉餃麵(至愛)、豬扒(略鹹)、4杯豆漿(ok)

最愛是羊肉餃和韮菜餃,很juicy、美味

下次會點豆沙窩餅,看到好像是皮薄餡多呢?!
(非会员)
2009-01-19 14 浏览
已經是第二次光顧此食肆和家人一起去吃個晚飯。事先聲明別太期望!環境:還是老樣子,別太期待裝修好了這次叫了麻醬拌麵 - 第一次吃,味道很好,麻醬覆蓋每一條麵,討厭濃味者慎入。 素餃子 - 餃子裡面沒有甚麼湯汁,但餡料尚佳。 葱油餅 - 味道尚可,但份量太小,唔抵食。 雞串、豬串 - 香料上佳,味道較濃,肉質鬆軟,討厭濃味者慎入。 涼拌青瓜 - 味道尚可,略嫌味道不足。 擔擔麵 - 辣味不足,完全不是擔擔麵!搞甚麼鬼!有點像馬拉喇沙! 麻辣雞 - 味道不錯,不過雞本身是白灼,有點麻辣還麻辣,雞還雞的感覺。 高力豆沙 - 上菜時,紅豆餡還是熱的!!!超好!討厭炸物和濃味者慎入。 凍豆漿 - 正常表現,無驚喜、無驚嚇。蕃薯苗 - 賣光了!反對!總計每人港幣$40,抵!這個價錢實在太讚了!有機會再去!蕃薯苗,下次再和你決戰!

已經是第二次光顧此食肆

和家人一起去吃個晚飯。
事先聲明別太期望!

環境:還是老樣子,別太期待裝修好了

這次叫了

素餃子 - 餃子裡面沒有甚麼湯汁,但餡料尚佳。

葱油餅 - 味道尚可,但份量太小,唔抵食。

涼拌青瓜 - 味道尚可,略嫌味道不足。

凍豆漿 - 正常表現,無驚喜、無驚嚇。

蕃薯苗 - 賣光了!反對!

總計每人港幣$40,抵!這個價錢實在太讚了!
有機會再去!蕃薯苗,下次再和你決戰!
  • 麻醬拌麵、高力豆沙、雞串、豬串
2009-01-07 102 浏览
主人與奴隸獸在深水埗各主要景點(北河街街市、鴨記、西九、高登、黃金)逛了一個下午,奴隸獸已將所吃的午餐消化殆盡。現在又要搵食喇!途經此食店,主人毫不猶豫,即時幫襯,點了:1. 麻醬拌麵(HK$17):麵食落煙韌彈牙。麻醬味道濃稠,頗為黏口,如可調稀一些,口感更好。配著青瓜絲一起食,好味呀!2. 紅油抄手(HK$18):紅油不算辣,香味不夠,菜肉雲吞的味道亦一般,不過有了質感幼細的蒜泥,才令這款小食變得出奇地好味。3. 菜肉雲吞(HK$18):我們將這碗菜肉雲吞亦變成紅油抄手了。4. 豆漿(HK$6):奴隸獸問店員:『有沒有無糖豆漿?』店員答道:『我們的豆漿是少甜的,試試喇!』奴隸獸姑且信之,怎知好甜呀!不過用來中和紅油抄手的辣味,亦未嘗不可。

紅油抄手
菜肉雲吞
豆漿
2008-12-26 7 浏览
去過三次 , 三次都必食麻醬拌麵 .但係每次味道都唔同 , 今次去食就好多花生醬好漏 .同價錢嘅餃子一碟可以叫雙拼 , 所以試過幾種涵後 ,覺得茴香餃子最好食 , 其他都好淡味 .店內有一味叫 土豆絲 , 都幾好食架 !總括嚟講越食越一般

去過三次 , 三次都必食麻醬拌麵 .

但係每次味道都唔同 , 今次去食就好多花生醬好漏 .

同價錢嘅餃子一碟可以叫雙拼 , 所以試過幾種涵後 ,

覺得茴香餃子最好食 , 其他都好淡味 .

店內有一味叫 土豆絲 , 都幾好食架 !

總括嚟講越食越一般

麻醬伴麵
茴香餃拼西洋菜餃
麻醬伴麵
  • 麻醬拌麵
  • 茴香餃子
2008-12-08 21 浏览
紅油抄手:雲吞好大粒,汁味夠辣勁多蒜泥,首次見紅油抄手個賣相咁靚,但略嫌蒜泥過多,掩蓋了雲吞本來的味道雞&豬餃:如常餃子好大粒,入面多肉汁雲吞:外賣仍暖,雲吞都係激大粒,口感十足,湯底清香總括來說,呢間餃子館又平又夠份量,製作認真,味道仲好得!

雞&豬餃:如常餃子好大粒,入面多肉汁

雲吞:外賣仍暖,雲吞都係激大粒,口感十足,湯底清香

總括來說,呢間餃子館又平又夠份量,製作認真,味道仲好得!
一直都想試,早排係深水埗搵食,行過見到哩個位開咗,就即刻入去試吓。麻醬拌麵 - 本身好鍾意食麻醬,點知哩個令我好失望,完全冇麻醬味,可以話係冇咩味,不過d青瓜好多好新鮮金玉滿堂餃 & 西洋菜豬肉餃 - 個餡ok,但個皮好唔掂,灣仔碼頭仲好味過佢價錢算平,不過真係麻麻,會唔會總店好d呢?

價錢算平,不過真係麻麻,會唔會總店好d呢?
金玉滿堂餃
2008-11-23 76 浏览
早幾星期同班好友一齊打完波, 加上師傅想黎深水埗睇下電腦, 於是相約封筆食家"今餐食乜好"結伴同行, 但喺睇野之前都要醫飽個肚先, 於是就黎左封筆食家"今餐食乜好"經常勁讚嘅食店!一行五人, 入到食店好彩有位, 睇左一陣就開始柯門野食, 師傅主打揀左酸辣湯, 跟住仲有其他野食, 如麻醬拌麵, 白菜馬蹄鮮肉水餃, 羊肉餃, 茴香鮮肉餃, 煎同湯上各半打!先講下個酸辣湯, 酸辣湯都叫幾酸幾辣, 味道真係唔錯, 值得一試; 而麻醬拌麵味道真的不錯, 雖然師傅試左少少, 但對佢嘅水準亦不得不讚, 皆因每一條麵都沾滿麻醬, 口感又唔會覺得太黏, 配埋青瓜絲, 所以都幾清爽, 真係唔錯; 羊肉煎餃煎出黎都熱辣辣, 皮厚左少少, 煎完帶少少硬, 都可以; 湯上嘅羊肉餃就比較好, 食到羊肉嘅酥香, 加上冇咁乾身, 可以啦; 不過師傅就較為欣賞茴香鮮肉餃, 皆因茴香嘅味道出色, 不論煎同湯上, 同樣非常吸引, 唔錯; 白菜馬蹄鮮肉水餃亦算不俗, 餡料清清爽爽, 都算幾好味!總括黎講食物質素不錯, 環境就幾細, 服務都可以接受, 價錢絕對唔貴, 埋單三十幾蚊一位, 都算抵食; 師傅都係第一次試呢間食店,

總括黎講食物質素不錯, 環境就幾細, 服務都可以接受, 價錢絕對唔貴, 埋單三十幾蚊一位, 都算抵食; 師傅都係第一次試呢間食店, 不過印象都唔差, 所以有機會都會再黎, 封筆食家"今餐食乜好"都算冇介紹錯, 所以笑臉係可以一比!
餐牌
羊肉餃, 茴香鮮肉餃
酸辣湯
羊肉餃, 茴香鮮肉餃
酸辣湯
2008-11-04 14 浏览
近來時時都嚟老深食飯,原本諗住食米線,不過早得滯未開舖,於是揀咗呢度。可能太早(未夠12:00),只得一枱客。好快選定韭菜鮮肉水餃麵,太太揀咗蕃薯苗鮮肉水餃麵,再加兩杯豆漿就good喇。可能未返齊人,等咗一陣豆漿先嚟到。冇乜豆味,味道偏淡,一般。唔知係咪個爐都未開?!等多兩個字啲麵先嚟到。(可能肚餓,心急咗啲… )對餃子有少少偏好,諗住叫得餃子店,所以有少少祈望。食落口啲皮唔厚,不過有啲嚡喎。餡料幾足,味道唔太咸,收貨。當中以韭菜鮮肉水餃好味啲,蕃薯苗好硬,比較難食。麵質冇彈力,少少偏淋,個人喜歡實淨啲,所以唔係我杯茶。整體份量唔算太大,味道只算合格,唔會專登再嚟,冇心水會考慮下。

對餃子有少少偏好,諗住叫得餃子店,所以有少少祈望。
食落口啲皮唔厚,不過有啲嚡喎。
餡料幾足,味道唔太咸,收貨。
當中以韭菜鮮肉水餃好味啲,蕃薯苗好硬,比較難食。
麵質冇彈力,少少偏淋,個人喜歡實淨啲,所以唔係我杯茶。

平平無奇豆漿
兩款餃子麵
足料
盛惠50大洋,抵啦!
足料
2008-11-04 8 浏览
外賣了麻醬拌面和涼拌青瓜回家可能因為外賣, 拌好的面結成一餅, 拌面還是堂食的好~附上獨立包裝的辣醬和喼汁, 方便衛生!不加上喼汁是很難弄開面的, 拌着脆脆的青瓜絲中和了麻醬的飽滯感。個人認為不加辣醬是不夠味的, 所以把所有的辣醬加了, 不太吃辣的我一邊抹汗, 一邊停不了口地吃, 直至把所有面吃光, 非常滿足!涼拌青瓜非常夠凍, 不油膩, 很脆很好吃, 即使吃完拌面非常飽也吃了一半~價錢很平卻有一整碗滿, 非常抵!
外賣了麻醬拌面和涼拌青瓜回家

可能因為外賣, 拌好的面結成一餅, 拌面還是堂食的好~
附上獨立包裝的辣醬和喼汁, 方便衛生!

價錢很平卻有一整碗滿, 非常抵!
  • 麻醬拌面
  • 涼拌青瓜
2008-11-02 20 浏览
禽日表姐n夫約我食下午茶, 去了這間佢哋話好正的餃子店麻醬拌面 - 勁多麻醬加青瓜絲三串羊 - 羊肉夠"蘇", 孜然粉好香, d肉又"林", 好正紅油抄手 - 雲吞大大粒, 個汁又夠辣又多蒜泥, 正蒸蕃茄鮮肉餃 - 餃子好大, 裡面多肉汁, 正葱油餅 - 夠脆, 好味食到好飽但都好平
禽日表姐n夫約我食下午茶, 去了這間佢哋話好正的餃子店

麻醬拌面 - 勁多麻醬加青瓜絲

紅油抄手 - 雲吞大大粒, 個汁又夠辣又多蒜泥, 正

蒸蕃茄鮮肉餃 - 餃子好大, 裡面多肉汁, 正

葱油餅 - 夠脆, 好味

食到好飽但都好平
  • 羊肉串
2008-11-01 4 浏览
呢日病左去呢頭睇專科,見未到時間搵0的清清地既野食醫下肚餓先,於是來左呢間試下﹗作為地盤工人的我一向最鍾意就係食鍋貼,試過一個人0係屋企自己整成廿隻都食得哂,不過今日想清淡0的,所以叫左韮菜餃。十八蚊有八隻,隻隻都份量飽滿,皮不厚不薄很煙韌,最不鍾意那些刻意做得皮很薄的餃子,因一點嚼勁也沒有,不如唔包好過啦﹗咬入餃子內充滿肉汁,韮菜及肉香充斥口腔味蕾,八隻份量不菲,食完真係飽哂﹗不過呢度0的豆漿味道淡一點,如可更濃豆香就very good喇﹗

2008-10-06 13 浏览
早幾日到了深水埗逛所以1早搵定幾間食店去試下~依間係其中1間..點了炸醬面$$17,雞絲拌面$$23(睇左之前ge食評推介..所以叫左)煎津白餃$$ 5隻 9蚊 (煎+$2)雞,豬,羊串燒$$7,7,9仲有杯冰凍豆漿$$61碗津白餃子面$$18佢D面好好味... 好煙UN..佢講到明係自家製...仲有南瓜面,番薯面..下次會點黎試下拌面同炸醬面各有特色啦餃子本人喜愛..下次會試多幾種唔同味..佢都有成12種咁多串燒好香啊..香料味好重..但略咸..埋單$$98 3個人食到好飽-3-個度有2部電視,地方幾光猛呀姐有時都會同我地傾下計服務都幾好..
早幾日到了深水埗逛
所以1早搵定幾間食店去試下~
依間係其中1間..

點了
煎津白餃$$ 5隻 9蚊 (煎+$2)
雞,豬,羊串燒$$7,7,9
仲有杯冰凍豆漿$$6
1碗津白餃子面$$18

佢D面好好味... 好煙UN..
佢講到明係自家製...仲有南瓜面,番薯面..下次會點黎試下
拌面同炸醬面各有特色啦
餃子本人喜愛..下次會試多幾種唔同味..佢都有成12種咁多
串燒好香啊..香料味好重..但略咸..
埋單$$98 3個人食到好飽-3-

個度有2部電視,地方幾光猛