2021-12-06 27 浏览
今日嚟咗呢間近期大熱嘅Cafe首先說一下環境佈置,老闆是花藝師 整家店完全是她親自設計佈置的從電梯一岀來的門口位已經看得岀來非常用心全家店都有不同的打卡位完全是少女心大爆發 然後是食物方面我們嚐了龍蝦湯 ,海鮮拼盤(可能需要預訂,如果想試要先跟cafe確認喔),這個是用粉紅玫瑰鹽磚代替平常的鐵板加熱上枱,非常特別和漂亮之餘,味道上也增加了海鮮的鮮味。燒春雞配薯條,這個配的燒汁 味道不錯蕃薯薯條配黃芥辣醬,好吃!炸得剛剛好 配的芥辣醬挺開胃,越吃越想吃💗熊仔士多啤梨奶昔&熊仔菠蘿奶昔,這兩個必須點呀,打卡必備,而且味道也很好不會過甜熔岩多士配雪糕,切開個下好治癒😂🤍我選嘅係紫薯綠茶,這個配搭第一次嚐,還不錯洛神花茶&玫瑰花茶, 外型非常漂亮之餘還非常好喝最後說一下老闆的理念非常值得欣賞,希望她能夠堅持自己的信念,做到自己心中的理想💗有機會的話可以和老闆聊天聽一下她的故事喔💗💕🎀
今日嚟咗呢間近期大熱嘅Cafe
首先說一下環境佈置,
老闆是花藝師
整家店完全是她親自設計佈置的
從電梯一岀來的門口位已經看得岀來非常用心
全家店都有不同的打卡位
完全是少女心大爆發

然後是食物方面
我們嚐了龍蝦湯 ,
燒春雞配薯條,這個配的燒汁 味道不錯

洛神花茶&玫瑰花茶, 外型非常漂亮之餘還非常好喝

2021-12-04 82 浏览
肉質鮮嫩,脂肪分布平均好有口感😋蜜梨醬都幾特別,食到有少少柚子醋味,甜甜酸酸,同個豬鞍出奇地夾😋薯條脆卜卜😆第一次食米意粉睇落似米,食落既質感係意粉,都幾特別😆龍蝦汁非常鮮甜😍好似食緊risotto ☺️但放耐左啲粉soak晒啲龍蝦汁,變到舊舊🥲個人覺得多啲汁會好啲😉成隻🐻形狀既冰係上面😍so cute 🥰淨係個賣相已經成功俘虜左我個❤️味道都吾錯,食到少少士多啤梨粒!淡淡綠茶味,唔會有死甜奶昔口感好creamy 好厚☺️上面仲有一大劈cream😆真係要慢慢飲,吾係好快飽門口已經有多花花,好吸引入面坐位都係比花花包圍❤️
慢煮豬鞍扒配蜜梨沙沙

肉質鮮嫩,脂肪分布平均
好有口感😋
蜜梨醬都幾特別,食到有少少柚子醋味,甜甜酸酸,
同個豬鞍出奇地夾😋
薯條脆卜卜😆
鮮大蝦龍蝦汁米意粉

第一次食米意粉
睇落似米,食落既質感係意粉,都幾特別😆
龍蝦汁非常鮮甜😍
好似食緊risotto ☺️
但放耐左啲粉soak晒啲龍蝦汁,變到舊舊🥲
個人覺得多啲汁會好啲😉

成隻🐻形狀既冰係上面😍so cute 🥰
淨係個賣相已經成功俘虜左我個❤️
味道都吾錯,食到少少士多啤梨粒!

綠茶奶昔

淡淡綠茶味,唔會有死甜
奶昔口感好creamy 好厚☺️
上面仲有一大劈cream😆
真係要慢慢飲,吾係好快飽

門口已經有多花花,好吸引

入面坐位都係比花花包圍❤️
2021-12-03
慢煮豬鞍扒配蜜梨沙沙
鮮大蝦龍蝦汁米意粉
綠茶奶昔
2021-12-02 441 浏览
今次和閏蜜嚟呢間新餐廳提早慶祝聖誕食晚飯,先發現原來係間共融餐廳,店主們聘請了患有聽障的廚師,她們想幫助弱勢社群、給他們機會自力更生貢獻社會之餘,也可慢慢重拾自信心,背後的理念讓人十分尊敬,應該要多啲回頭嚟支持嘅。另外,餐廳裝修到好似秘密花園般浪漫: 花朵滿瀉的電話亭、嬌豔的立體花牆、如熱帶森林的背景角落花花喱士雀籠卡位等,都好適合打卡,全部都係兩位美美店主一手一腳製作,好犀利!Lobster Bisque龍蝦湯>每口湯有著龍蝦的鮮味,味道算濃郁Signature Seafood Platter 招牌海鮮拼盤- 大虎蝦- 忌廉芝士焗蠔- 帶子>全部食材新鮮亦煮得好食。虎蝦大隻、烤得好香肉質爽脆;帶子亦是香烤惹味又大粒厚肉,忌廉芝士焗蠔入口香濃creamy,用嚟盛載海鮮的石盤美觀之餘也具保溫作用、令整個拼盤賣相一流、色香味俱全Slow Cook Pork Rack with Pear Salsa 慢煮豬鞍扒配蜜梨莎莎 >豬鞍扒斤兩十足、慢煮烹調較保存到肉汁,可能豬排比較厚、有啲位要多咀嚼才能咬開;廚師用蜜梨莎莎醬加黑醋調味去中和食肉的肥膩感,甜甜哋入口清新輕盈,我

Lobster Bisque
龍蝦湯

>每口湯有著龍蝦的鮮味,味道算濃郁

Signature Seafood Platter
招牌海鮮拼盤
- 大虎蝦
- 忌廉芝士焗蠔
- 帶子

慢煮豬鞍扒配蜜梨莎莎

>豬鞍扒斤兩十足、慢煮烹調較保存到肉汁,可能豬排比較厚、有啲位要多咀嚼才能咬開;廚師用蜜梨莎莎醬加黑醋調味去中和食肉的肥膩感,甜甜哋入口清新輕盈,我們吃著吃著、不知不覺地瞬間把整道菜吃清光

Snack Platter
- 脆脆雞軟骨
- 富貴險中球
- 黃金炸雞

>呢個小食拼盤好邪惡但令人沒法抗拒!酥炸的雞軟骨很香口有嚼勁;富貴險中球即係芝士波波、中間的芝士餡軟糯chewy;外層裹著栗米片脆炸的雞塊香脆調味很好、果種魔性令我沒法制止咁一塊接一塊係咁食!份量好大㗎,適合多幾個人分享

Waffle in Pink Heart-shaped with Vanilla Ice Cream and Strawberry
招牌粉紅甜心心窩夫

> 超粉紅浪漫少女心的賣相好討人歡喜!窩夫唔太甜、咬落實在非空氣感,點返啲朱古力醬、cream同草莓食,兩個人share食啱啱好

Strawberry Milk with Teddy Bear Ice Cube
小熊粒粒草莓牛奶

>熊仔冰冰好cute,呢杯係草莓奶、飲落味道甜得嚟幾自然

Hibiscus Tea
美人洛神花畫茶

>成set茶具好靚又夢幻;將茶斟落放有洛神花的茶杯中,看著花朵慢慢盛放感覺超治癒。淡雅微甜的味道好舒服
庆祝纪念
圣诞节
美人洛神花畫茶
~南瓜湯($38)🎃飲得出真係用南瓜打出黎😌,唔會飲落去水水地但口感又唔會太濃稠😙,作為stater就岩晒啦😎。~龍蝦湯($58)🦞其實好少飲龍蝦湯😛,因為都唔係間間有亦唔係間間都整得好飲😌。呢間飲落去都唔錯唔會有陣腥味👍🏻,但如果質感同味道再重返少少效果就會更加好啦🤪。~水牛城素雞($68)🐓估唔到呢個係麥樂雞啲friend呢😎,多得店主推介呢個俾選擇困難症嘅我哋💁🏻‍♀️,仲好貼心咁幫我呢個以為自己食譚仔五少辣已經算係食得辣嘅人轉咗個醬汁做蜜糖芥末醬😅。呢個菜式真係推介👍🏻,舊雞炸得夠脆身同埋皮夠薄😋(唔係講笑好多餐廳做唔到)點埋蜜糖芥末醬簡直一流😚。~意式黑松露醬野菌意粉($138)🍝通常食嘅黑松露野菌意粉都係會加咗忌廉🤔,呢個就特別啲食落去比較乾身😙,我反而又幾鍾意喎😜,食落去冇咁滯口呀嘛😎。黑松露都絕對唔孤寒😌,唔係得上面少少而係成碟都均勻咁分布😝,而且仲加咗啲甜椒落去🫑,口感更加清新☘️。~慢煮豬肋骨($268)🐷各位重口味人士真係唔好意思啦😅,話說店主兩個真係好有心機去對待每一道菜🥺,所以我都好認真咁樣表達左覺得呢道菜嘅味道稍為濃咗少少😌,點知嗰日又真係咁岩轉咗少少個reci
~南瓜湯($38)🎃

~龍蝦湯($58)🦞

~水牛城素雞($68)🐓

~意式黑松露醬野菌意粉($138)🍝

~慢煮豬肋骨($268)🐷
各位重口味人士真係唔好意思啦😅,話說店主兩個真係好有心機去對待每一道菜🥺,所以我都好認真咁樣表達左覺得呢道菜嘅味道稍為濃咗少少😌,點知嗰日又真係咁岩轉咗少少個recipe😛。所以店主最後決定都係用返原先嘅材料🤭,但其實朋友食覺得幾好食😹,我念真係我平時食得比較清淡咁🙈。btw豬肋骨份量十足🤩,仲加埋薯條同埋蔬菜岩晒同朋友share👻。

~招牌粉紅甜心心窩夫($78)🧇
呢個窩夫攞嚟打卡簡直襯晒呢度呀💖,窩夫仲係冇落糖🍭,等客人可以根據自己鍾意嘅口味加埋雪糕一齊食🍨。窩夫外脆內軟熱熱地配埋凍冷冷夠晒creamy的雪糕同其他水果一齊食口感更佳添😝。

~綠茶奶昔($58)🍵
呢個又係要靠店主介紹💁🏻‍♀️,因為有幾款都好吸引😍,特別係個朱古力同埋草莓牛奶🍓。不過俾我最後都揀咗店主推介嘅綠茶奶昔🍵,果然冇令我失望😎,唔會太甜太滯口😌,而且份量啱啱好😙。

~美人洛神花畫茶($68)🫖
朋友唔知點解勁養生咁叫咗熱茶😂,不過個茶壺又真係外貌100分嘅🤪,簡直想偷個返屋企🤫。個茶要焗一陣再倒落去個杯都飲🍵,倒落去嗰陣望住入面朵乾花慢慢飄起都幾好玩🌸。花茶味到實冇得輸㗎😎,不過個人來講我都係鍾意飲甜野多啲🤭。

✨通常呢啲靚靚打卡餐廳都預咗好睇唔好食🤭,而且肯定冇乜嘢食可以選🤥,點知呢間完全顛覆咗我嘅想像🤩。而環境同佢哋IG一樣真係超多打卡點📸,我一嚟就坐咗落個鳥籠度🕊,雖然瘋狂打卡就冇啦😌,不過坐喺靚靚嘅地方心情都會好啲嘅😚。聽店主講打卡點仲會不定時更換添架😉。

✨另外其實有樣嘢都幾感動🥺,就係佢哋餐廳有融入到共融文化💖,唔止係請佢哋可以比佢哋維持生計💰,仲花咗好多心機去鼓勵同埋俾機會佢哋可以建立返自信🙌🏻,真係好值得欣賞👏🏻。
好多時去靚嘅餐廳/cafe為嘅係影靚相同打卡📸對嘢食質素就唔會抱太大期望去 @sayiloveyouhk 之前我都係抱呢個心態由半個月前訂枱到真係去食,我就開始睇定嗰度嘅環境相🎠襯定晒衫同頭飾為影靚相做好準備.直到最近見到佢出咗個專訪,係講間餐廳支持共融文化❤️我覺得成件事好有愛好窩心,的確好多時喺香港,好多人見到殘疾人士個心會覺得好想做啲嘢去幫佢哋,可能會幫手推吓佢哋嘅輪椅幫佢哋易啲上到車、讓座等,但呢間餐廳所做嘅唔只呢啲,而係去騁請佢哋喺呢度工作,營造一個共融文化,令間餐廳充滿愛一入到餐廳,我就感覺到老闆嘅熱誠,其中一位老闆係花藝師,成個場充滿夢幻嘅花花佈置,好似喺一個煩囂嘅城市,一開門就入咗個夢幻國度🎠而另一位老闆本身係靚女model+kol,超級nice,親力親為服務超好笑容100分,仲係咁幫唔同嘅客人影靚相📸.而到揀食身嘅環節,亦都係最令人心大心細嘅時候🙈我問:「有啲乜嘢係影相會靚啲㗎?想要多啲顏色。」喺老闆推介下,我揀咗以下:1️⃣鮮果田園沙律(+煙三文魚)$106呢個沙律望落好色彩繽紛,顏色仲好girlish🥰同一般嘅鮮果沙律好唔同,呢款沙律嘅水果主要用咗士多啤梨、藍莓同埋龍珠
好多時去靚嘅餐廳/cafe
為嘅係影靚相同打卡📸
對嘢食質素就唔會抱太大期望
去 @sayiloveyouhk 之前我都係抱呢個心態
由半個月前訂枱到真係去食,我就開始睇定嗰度嘅環境相🎠
襯定晒衫同頭飾為影靚相做好準備

喺老闆推介下,我揀咗以下:
1️⃣鮮果田園沙律(+煙三文魚)$106

呢個沙律望落好色彩繽紛,顏色仲好girlish🥰同一般嘅鮮果沙律好唔同,呢款沙律嘅水果主要用咗士多啤梨、藍莓同埋龍珠果,醬汁係廚師特製嘅帶有士多啤梨蓉嘅微酸,食落好清新☘️仲好開胃添
2️⃣慢煮豬鞍扒配蜜梨沙沙($268)

主菜方面,我哋揀咗呢個豬鞍嚟試試,因為自己做過廚師知道豬其實係都幾考技巧去令佢煮得好食,平時食呢個價位嘅豬鞍好多時都會用煎焗嘅方法再配gravy,相對會較漏同滯,而且肉質會較乾身。但呢道慢煮豬鞍完全係另一個層次,先用慢煮方法浸熟豬鞍,然後再喺上碟時煎香兩邊,最後配上微酸甜嘅蜜梨果蓉醬+黑醋,豬鞍食落香口之餘,入面係非常嫩滑,好Juicy,一啲都唔會鞋口!重點係個蜜梨蓉同黑醋,令道菜食落唔會有肥膩感,有種食唔停口嘅感覺🤩勁力推介要趁熱食(雖然我哋掛住影相影到佢暖咗,但個質感依然好好食)
3️⃣意式黑松露醬野菌炒意粉($138)

想講我同朋友一齊食完個沙律+豬鞍已經飽咗7成😂好誇張,我哋明明都唔算係細食,但個黑松露意粉實在太吸引(我哋兩個都係黑松露嘅頭號粉絲😎)啲黑松露醬唔係得面頭,係成碟意粉都佈滿晒,意粉嘅質感絕對係完美,係我最愛嘅Al dente 口感,而且意粉有用足夠嘅油份去兜勻,令到意粉同意粉之間好分明,唔會黐埋一嚿,而黑松露醬配野菌簡直就係天作之合,欣賞廚師有預先炒香啲野菌🍄令到個味好濃郁,幾飽都忍唔住要清佢碟
4️⃣招牌粉紅甜心窩夫($78)

話雖食晒以上幾碟菜已經飽到上心口😂但原來甜品真係喺第二個胃,識我嘅人都知我戒咗甜品好耐,但間唔時會有甜品令我忍唔住要破戒嘅,呢道粉紅甜心窩夫就係破戒之一😍粉紅色又全部心形咁鬼少女心咁鬼靚唔食對唔住自己,一食就真係不得之了,呢個窩夫係外脆內軟,配埋雪糕食係100分❤️食嘅時候身旁有客人生日,老闆仲會一齊捧個Happy Birthday燈牌唱住生日快樂歌捧埋甜品出嚟,成件事好warm
5️⃣小熊粒粒草莓牛奶($68)

🥰呢杯飲品係嘢食未嚟前已經嚟咗,用嚟影相打卡必用道具之一,但要影得快啲,因為隻熊仔係會溶🙈味道唔錯,唔會太甜,帶有微酸
6️⃣粉紅心心白朱古力($48)
同樣都係打卡必點嘅飲品,呢杯就相對甜少少,但就唔會過甜,飲之前要攪勻,如果唔係啲朱古力會沉澱
整體嚟講,我係非常享受今次嘅用餐體驗,無論餐廳理念、環境、服務定食物,我都係想畀滿分❤️(應該好少聽我會咁高評分🙈)平時我都比較冷靜,要求高😂但真心嘅,有愛同有心去做好一件事,人哋真係會感覺到,喺呢度我真係感覺到,滿有愛嘅餐廳❤️ 真係同個名一樣 #sayiloveyou
題外話,呢度係會定期轉人名嘅花牆,咁啱我去嗰日係做緊Maggie花牆,走埋去影相簡直好似被求婚咁😂各位男士們又多一個 #求婚 地點嘅好推介喇!

#hkfoodie #hkfood #hkblogger #hkinfluencer #hkyoga #hkig #hkgirl #yogagirl #打卡 #香港打卡 #hkbeautyblogger #hkgirls #discoverhk #discoverhongkong
#香港 #香港好去處 #香港美食 #hkcake #hkrestaurant #causewaybay
  • 鮮果田園沙律
  • 招牌粉紅甜心窩夫