"𝑇𝑟𝑢𝑒 𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒𝑠 𝑛𝑒𝑣𝑒𝑟 ℎ𝑎𝑣𝑒 𝑒𝑛𝑑𝑖𝑛𝑔𝑠."先想大大力介紹佢地嘅理念‼️(跪求大家睇晒intro🧎‍♂️) 今年好多共融餐廳都結業 所以佢哋都好有勇氣開一間共融餐廳😆😝呢間共融餐廳老闆娘請聾啞人士專整甜品同飲品💪🏻原意都係想Empower到佢地 希望佢哋多一門手藝!第時轉工都有多個技能(*☻-☻*)因為好老實講聾啞人士多數做啲包裝、工廠類嘅嘢!所以都希望大家食完都可以俾返個like 佢地 一個好微細嘅動作已經可以增強到佢哋嘅自信心❤️(手語:舉起手指公向下keep住上下上下郁=thank you!) 而且老闆會希望同客人建立到持續嘅關係 客人上到去唔係食完就完 希望大家真係會去傾偈 用心去交流💕😝至於餐廳嘅佈置 老闆娘有10幾年花藝嘅經驗🌸餐廳都有唔同嘅打卡位可以影相📸️首先有個用花花砌出唔同英文名嘅花花牆(今次係Jeremy😆🥰咁多位鏡粉可以準備定)之後仲有兩個花花鳥籠💕一入餐廳仲有個花花area比各位客人影相留念!而且老闆娘仲會不時轉唔同嘅裝飾(^○^)呢樣好值得欣賞!佢哋會想帶到唔同新意比客人🎊🙈=============================

至於餐廳嘅佈置 老闆娘有10幾年花藝嘅經驗
🌸餐廳都有唔同嘅打卡位可以影相📸️

〖 意式黑松露炒蛋大啡菇黑炭漢堡🍳🍔 〗💰126 (🧀+$9)
即使我影左好耐相 但外層嘅黑炭麵包食落依然得好香脆 冇變硬😍大啡菇亦都超級多汁
炒蛋好嫩滑 同時黑松露都好重手 所以一開枱已經聞到好香黑松露味🤩
再加多塊芝士 真係perfect!! 一個burger滿足你幾個願望❤️素食者恩物😆

〖 鮮大蝦龍蝦汁米意粉🦐🍝 〗💰168
本身都未食過米意粉 以為係好似米粉咁嘅意粉😂 原來出到嚟係好似risotto咁
佢比較乾身 最重要係煮到粒粒分明💕食落較有嚼勁有咬口!會比平時risotto 硬少少但我一向中意硬身嘅🤪
而且龍蝦汁非常入味 好濃郁😍大蝦夠晒大隻 幾隻細蝦都好爽口彈牙😛
加埋芝士 味道就好夾

〖 蜜糖杞子四菊花畫茶🌼☕️〗💰68
首先要讚揚下個茶壺幾靚❤️
至於茶嘅嗰方面個菊花味非常濃郁 佢係加咗四款唔同嘅菊花種類🤤 有大金絲皇菊、金盞菊、杭菊同雪菊🌼
啱啱上嘅時候係要等佢焗一陣會更加濃
加埋杞子同蜜糖 味道好夾!不過可能會偏甜少少🤏

〖 小熊粒粒草莓牛奶🍓🥛 〗💰68
隻熊仔好吸睛🐻🥰打卡必備💕
帶有淡淡嘅草莓味🍓好清新!奶味唔算特別重 飲落好順滑 甜度都適中🥰
而且唔飲得牛奶嘅人可以轉燕麥奶🥛

〖 綠茶紅豆熔岩石山🍵⛰ 〗💰108
唔好講咁快 碌到最後直接去片啦📸️‼️
一切開綠茶🍵就好似火山爆發咁流出嚟🌋厚多士真係好厚 而且中間夾左紅豆蓉 口感豐富 好有層次!不過綠茶味可以再濃啲🤪😚
多士加抹茶漿食落冇甘乾 而且唔算好甜 吾怕膩😍重點係配埋雲里拿雪糕🍦雪糕好順滑偏重奶味 同多士一齊食簡直絕配🥰

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 6.5/10

☎️ 𝟲𝟮𝟮𝟲 𝟲𝟴𝟴𝟬
2022-02-08
  • 鮮大蝦龍蝦汁米意粉
2022-02-07 11 浏览
《就是偏偏喜歡你》銅鑼灣新開既花花cafe! 少女心既你地一定唔可以錯過💖 店內有幾個打卡位,仲有個必影人名花花牆! 咁岩我去嗰日係 #edan 💖 (因為人名係經投票定期更換,所以大家要密切留意喇!) 🍭花花英式下午茶套餐($438)除咗餐廳環境,佢啲嘢食嘢飲都好打卡able! 今次我地就係衝著佢地既tea set 而來😍 個架有好多花花圍住好靚~ 總共有三層,2人share 都足夠飽肚!味道方面,佢地既scone 真係有驚喜!唔痴牙,甜度則好,硬度適中,點埋佢地特製既果jam 真心正!成個set 既鹹甜點都係水準之上,菠菜芝士酥好酥脆,牛油果蝦撻夾到之餘隻蝦仲好彈牙!甜點就以一口為主,朱古力馬卡龍好出色,中間有酸酸甜甜既cake 去balance 返係心思之作!🍭小熊菠蘿荔枝奶昔🍭蝶豆花畫茶小熊系統既奶昔可謂鎮店之作~ 可愛既小熊好似浸緊浴咁~ 佢有草莓味同埋呢款粉藍色既菠蘿荔枝💙起初都驚會唔會好甜!點知唔會,似落反而有好清新既感覺!佢啲花畫茶都好靚好多人點~ 店員話啲花瓣喺你沖茶既時候會散開~ 呢款係藍色更添夢幻感!睇得又飲得!幾有驚喜既一次用餐~ 估唔到隔咗環境靚,食物質資都好
《就是偏偏喜歡你》

🍭花花英式下午茶套餐($438)

🍭小熊菠蘿荔枝奶昔
🍭蝶豆花畫茶

幾有驚喜既一次用餐~ 估唔到隔咗環境靚,食物質資都好好!而且點餐時店員會耐心講解,好有禮貌~ 店員亦都提到呢間係共融餐廳,有聘請弱勢人士去做水吧工作,依家仲可以幫手製作少少甜品,好有愛心,大家可以多多支持呀❤️

多謝政府令夜晚無左堂食,好彩呢個世界仲有午餐同下午茶🫖 身為一個少女,對靚靚下午茶同花花完全係零抗拒能力🤣 而且呢間店仲要好有良心❤️話佢有良心係因為店內的飲品同甜品,都會由聾啞人士幫手做,姐姐解釋話,主要係想培訓佢地,教佢地做野,而唔係叫佢地做啲下欄工作,例如清潔同洗碗店內有好多打卡位,有鳥籠座位等等,隨便影都好靚,花牆上面會有個名,名係每隔一段時間投票投出黎,我去個陣就係”Edan”☺️ 下午茶Tea Set ($438)咸點比較多的下午茶,姐姐話係知道香港人都比較中意食咸點,所以專登咁樣分配咸甜比例。咸點係由店員親手整,又靚又好食😋尤其是scone個果醬,都係自家製,特別清甜好味。甜品就由工場,部分由聾啞人士幫手做,成件事好warm💛小熊粒粒草莓牛奶($38)未去餐廳已經覺得小熊系列飲品好靚🤤估佢唔到都好好飲,牛奶好足料,加上草莓香,而且小熊融左,杯奶又會大杯左,飲極都仲有🤣小熊菠蘿荔枝奶昔($38)藍色的小熊,我超級中意💙 味道出乎意料的清新,係有果香的牛奶,特別得來又好飲

下午茶Tea Set ($438)

小熊粒粒草莓牛奶($38)

小熊菠蘿荔枝奶昔($38)

2022-02-06 27 浏览
好靚嘅絲花裝修,最鍾意佢有張枱有隻獨角獸🦄️,成件事好夢幻💖好少女心💗。。。食物賣相十分之好看,再加上顏色配碟都十分有心思,而味道尚算不俗!當中花畫茶嘅設計好獨特,有心思之選 店員態度良好,十分之細心親切友善,用餐體驗賓至如歸的感覺🍴,值得推介;唯獨遺憾嘅Signature Tea Set原來要預訂,如果大家想食Tea Set嘅朋友要留意啦☺️同場有其他客人慶祝生日,店員會拎住一個Happy Birthday嘅燈牌,唱住生日歌咁拎住蛋糕出場,十分之浮誇爆炸🤭

當中花畫茶嘅設計好獨特,有心思之選

小熊草莓牛奶
2022-02-06
庆祝纪念
生日
小熊草莓牛奶
2022-02-06 28 浏览
年初五去咗試新開嘅Cafe, 地方佈置得好靚非常適合打卡. 喂左套餐有CNY 6th day explored another pretty & new cafe, ordered set lunch as follows:大蝦意粉 : 8/10煎三文魚 : 8/10士多啤梨心心窩夫 : 5/10額外嗌咗主打飲品有小熊菠蘿荔枝奶昔 & 紅櫻花白朱古力 : 9/10環境: 9/10食物 : 7/10服務 : 10/10消費 : 7/10
大蝦意粉 : 8/10
服務 : 10/10
消費 : 7/10
2022-02-06
  • 小熊粒粒草莓牛奶
好似同朋友去左一次studio影相咁,呢度打卡位多到十隻手指都數唔哂😍 銅鑼灣打卡好去處,係一間花全部都係花嘅Café — Say, I Love You 就是偏偏喜歡你🌹裝潢好浪漫充滿心思,有玫瑰花牆、粉紅電話亭、鳥籠座位、紅鶴森林等,幾千朵花組成嘅巨型人名花牆招牌粉紅甜心心窩夫 $98連餐具同擺盤都好有心思,一份窩夫分4件心型上碟,淡淡嘅粉紅色好上鏡,窩夫比較薄身,再加上朱古力醬甜甜地,仲有一啲士多啤梨、藍莓粒同埋忌廉,打卡之選!📸小小熊粒粒草莓牛奶 $68粉紅心心櫻花白朱古力 $58

招牌粉紅甜心心窩夫 $98

小小熊粒粒草莓牛奶 $68
粉紅心心櫻花白朱古力 $58

2021-11-20
❤️💛💚花花世界食食仙女午餐🌸依度真係不得了🌝靚到唔想走…一入到餐廳就係另一個世界,岀面係繁華鬧市依度就係花花世界🌷無論坐邊個靚位都會俾花花圍繞住🌸店內有兩個大雀籠座位超級適合打卡!依度採光度足夠,所以點影都咁靚✨好欣賞依度係共融餐廳,店員服務態度超級好,上菜速度快,擺盤亦有落足心機😚店員亦會主動幫忙揸機,亦會建議客人點影最靚😍成為相中仙女不是夢🧚🏻‍♀️餐牌選擇都幾多,價錢合理😌🤎午餐 烤大啡菇忌簾芝士貝果🤎 $108素食人士都食得!貝果煙煙韌韌🥯唔會太乾,厚實有咬口🤤大啡菇烤過所以好香,加埋忌廉芝士醬味道更豐富🍄貝果旁有沙律菜,帶少許黑醋所以好開胃🤩🤍蘑菇忌廉湯🤍 跟餐飲到有蘑菇粒,真材實料呀!又香又滑,冬天飲返碗熱辣辣嘅忌廉湯真係好warm🥣💛午餐 煙三文魚白汁忌廉意粉💛 $148賣相好靚,有花瓣又有香草裝飾🌿意粉份量足夠,每條意粉都掛上白汁😙味道唔會太重,食落冇罪惡感😏仲有幾片煙三文魚㗎!❤️小熊粒粒草莓牛奶❤️ $68先唔講佢有幾可愛幾粉嫩💕佢個持久度真係好誇張🐻由打卡到食食大概過咗半個鐘,隻熊仔都冇溶過😧依然咁可愛🥰味道就係濃濃嘅士多啤梨牛奶🥛入面仲有啲士多啤梨果肉㗎🍓奶香味加士多
❤️💛💚
花花世界食食仙女午餐🌸

🤎午餐 烤大啡菇忌簾芝士貝果🤎 $108

🤍蘑菇忌廉湯🤍 跟餐
蘑菇忌廉湯

💛午餐 煙三文魚白汁忌廉意粉💛 $148

❤️小熊粒粒草莓牛奶❤️ $68
先唔講佢有幾可愛幾粉嫩💕佢個持久度真係好誇張🐻由打卡到食食大概過咗半個鐘,隻熊仔都冇溶過😧依然咁可愛🥰味道就係濃濃嘅士多啤梨牛奶🥛入面仲有啲士多啤梨果肉㗎🍓奶香味加士多啤梨甜味,飲完個人都甜蜜啲呀😍

💙美人洛神花畫茶💙 $68
用靚靚花茶杯裝住,未飲都已經好興奮😆除咗洛神花,仲有墨紅玫瑰🌹陳皮、桂圓,入口層次豐富,酸甜之餘仲有陣陣玫瑰花香㗎!
美人洛神花畫茶

💚熔岩石山 (綠茶紅豆)💚 $108
估唔到咁大份🤣因為係即叫即整,所以等候時間會耐啲,不過美食係值得被等待嘅🤪切開嘅時候抹茶漿多到瀉😂又香又濃真係超級正呀!兩大片烘底厚吐司🍞中間夾住暖笠笠嘅紅豆蓉,軟綿細密食落口好舒服😌整體甜度剛剛好!令人驚喜嘅係佢成件甜品都係暖笠笠,冬天食真係好啱😛佢仲有雲呢拿雪糕,係另上㗎🍨咁就唔使擔心會融啦😤
熔岩石山

建議大家先訂枱再嚟食食,因為依度咩時候都咁full booking😂如果想坐雀籠座位,更加要早啲去呀🤣其實佢仲有Tea Set㗎!下次再去食下😚

📍就是偏偏喜歡你
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖

熔岩石山
見到呢個店名,唔知你係咪同我一樣,都諗起兩句歌詞:#姜濤 嘅「So I say I love you」同 #陳百強 嘅「我卻為何偏偏喜歡你」( #暴露年齡系列 )😂呢兩首唔同年代嘅好歌,正正代表着無論係咩年紀嘅人嚟到呢間餐廳都會心花怒放🥰點解我咁講?因為我同媽咪嚟到食下午茶,佢同我都一樣對呢度嘅環境、食物飲品非常滿意😌睇相都知成間餐廳有好多花花,呢度嘅花藝擺設係由專業嘅花藝師主理,signature嘅花牆每一期都有唔同嘅名字比客人打卡。而今期去到31/1係賣飛佛 #兒登 嘅大名😍🌹花花 #英式下午茶 套餐 $398賣相已經無得輸,有好多花花圍住個下午茶三層架🌸鹹點方面,三文魚吐司塊三文魚好新鮮;菠菜芝士酥好酥脆;牛油果蝦撻隻蝦都好彈牙;越式米紙卷皮薄餡多🤤至於甜點,鬆軟嘅英式鬆餅配上自家製嘅士多啤梨果醬唔會同酒店級嘅比下去;另外嗰四款蛋糕幾乎都係one bite size,食嘅時候夠晒方便。個人特別喜歡朱古力同咖啡味嗰款蛋糕,味道濃郁又唔會太甜😋🧸小熊菠蘿荔枝奶昔 $38呈薄荷綠色,飲落帶好清新嘅荔枝香味,味道一啲都唔假,飲到一半仲可以整溶隻熊仔繼續飲,呢杯真係可愛得來又抵飲🤣不得不提

🌹花花 #英式下午茶 套餐 $398

🧸小熊菠蘿荔枝奶昔 $38
呈薄荷綠色,飲落帶好清新嘅荔枝香味,味道一啲都唔假,飲到一半仲可以整溶隻熊仔繼續飲,呢杯真係可愛得來又抵飲🤣不得不提嘅係呢度有聘請弱勢社群喺水吧工作,等佢哋可以融入社會,呢個理念真係非常抵讚👏🏻

🍯蜜糖杞子四菊花畫茶 $38
套茶具真係好靚!而茶壺入邊都有好多菊花同杞子,仲要連茶杯裏面都有菊花,好有誠意👍🏻其實我個人本身不太喜歡菊花陣味,但呢個加咗蜜糖減退左菊花嗰陣青味,不錯喔😉
2022-01-27
2022-01-30 18 浏览
打卡位好靚💓店員門好有耐性幫影靚相👍🏻無諗過咁多花花包圍着係咁正仲有佢哋個理念非常好👍🏻👍🏻感謝+感受到世界多點關懷同愛仲有多謝佢哋分享咗當中嘅構思生日仲有驚喜🤣🤣🤣喺開心嘅食物都好滿意🥰🥰喺個波菜餅?勁好食啊期望您哋未來仲有更加新品希望會有牛油果🥑飲品😆大家吾好怕醜,上次去到有個位冇提早book,大家都好好,肯借位影相🙏🏻仲要喺大家都喺客好有愛💓💓💓一定會再去,下次會提早book想要嘅位😆🙈
打卡位好靚💓店員門好有耐性幫影靚相👍🏻
喺個波菜餅?勁好食啊
期望您哋未來仲有更加新品
希望會有牛油果🥑飲品😆
好有愛💓💓💓
一定會再去,下次會提早book想要嘅位😆🙈
2022-01-28 54 浏览
近排銅鑼灣開咗一間新嘅打卡cafe 佢嘅cafe佈滿咗好多花花 好靚 亦都提供咗好多素食嘅選擇 唔知好唔好食呢😚👅海蝦忌廉意粉 $138呢個食落幾creamy 意粉好掛汁😛仲有啲蘑菇 大蝦都幾爽彈🦐唔錯 👅煙三文魚白汁忌廉意粉 $158煙三文魚份量幾多 意粉調味十足 因為煙三文魚鹹鹹地 所以意粉整體食落比海蝦意粉濃味 啱晒重口味嘅我哋🥰同埋都好多忌廉醬汁 好食😋👅熔岩石山(朱古力)$108佢係有兩塊多士夾住啲Nutella 熔岩有少少朱古力味🍫不過就略嫌熔岩漿比較淡口 同埋有啲太稀🤓👅小熊粒粒草莓牛奶 $68佢嘅草莓味都濃 唔會太甜 隻小熊好得意 打卡一流😚👅粉紅心心櫻花白朱古力 $58佢嘅櫻花味幾突出😙可以一試總括嚟講 呢間餐廳嘅食物都唔錯😋環境幾靚 大家不妨嚟銅鑼灣試吓😚😋 好味:7.85/10🤑 價錢:7.89/10🤗 服務:7.97/10😝 環境:8.00/10😚 衞生:7.43/10🤩 整體:7.81/10

👅海蝦忌廉意粉 $138

🤗 服務:7.97/10
😝 環境:8.00/10
😚 衞生:7.43/10
🤩 整體:7.81/10
熔岩石山(朱古力)
粉紅心心櫻花白朱古力
海蝦忌廉意粉
熔岩石山(朱古力)
粉紅心心櫻花白朱古力
海蝦忌廉意粉
就是偏偏喜歡你💕係一間共融餐廳..今日食𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝘁𝗲𝗮嘅飲品+甜品都係由共融嘅同事製作嘅💕呢點真係好欣賞老闆🌸用之社會取之社會回饋社會🌸花花英式𝗔𝗳𝘁𝗲𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮$𝟯𝟵𝟴 𝗳𝗼𝗿 𝟮 底層三文魚牛油果吐騎好正🥪 scone配自家製果jam👍🏽👍🏽中層越式粉絲卷配酸甜汁好fresh!而且個蝴蝶🦋仲係食用蝴蝶😍好人少下午茶食到😭牛油果蝦酥、菠菜芝士酥都好唔錯頭層呢層嘅朱古力macaron 超級好食!raspberry 個cake酸酸甜甜都好fresh 😍🍓小熊粒粒草莓牛奶🥤$68🍍小熊菠蘿荔枝奶昔🥤$68呢2杯都好冰冰凍💕打卡又靚又好飲!啱晒今日咁熱🥰店舖主要係粉色為主,好多唔同打卡位!店員仲好好主動問我哋d野食啱唔啱口味,幫我哋影相📸️外仲教埋我哋點擺pose!超貼心😘廁所仲有突然之間唔方便嘅日子可以用嘅M巾!𝘀𝗼 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁😻今次花牆個名係Edan生日牆!𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗身為 #鏡粉梗係要打卡啦🥳 而且花牆每個月都會轉名,聽聞下個月好大機會係 #啫喱米🦄 Overall呢個價錢同質素都覺得ok嘅!好多分都係因為係一間共融餐廳💕甜點真係好出色💕大家都不妨一試😘今次𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗影嘅
就是偏偏喜歡你💕係一間共融餐廳..
今日食𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝘁𝗲𝗮嘅飲品+甜品都係由

🌸花花英式𝗔𝗳𝘁𝗲𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮$𝟯𝟵𝟴 𝗳𝗼𝗿 𝟮
底層
三文魚牛油果吐騎好正🥪 scone配自家製果jam👍🏽👍🏽
中層
牛油果蝦酥、菠菜芝士酥都好唔錯
頭層

🍓小熊粒粒草莓牛奶🥤$68
🍍小熊菠蘿荔枝奶昔🥤$68
呢2杯都好冰冰凍💕打卡又靚又好飲!啱晒今日咁熱🥰

今次𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗影嘅相好靚(自己覺得)影到 kristy靚到咁嘅!

🌸就是偏偏喜歡你 (銅鑼灣)
🌸銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖 (敬請預約 + cash only)
2022-01-26
  • 花花英式𝗔𝗳𝘁𝗲𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮
2022-01-26 48 浏览
今次嚟咗銅鑼灣呢間餐廳入到去嘅環境非常靚!好多打卡位 例如啲花花牆丶氣球呢啲~食物質素更加好添 而家就一一介紹🌟海鮮拼盤 (呢一款未必經常供應 如果真係有興趣都可以打電話問吓餐廳先!)呢個拼盤用咗雲石上 仲有啲火焰嘅效果睇得又食得 同埋都仲有保溫作用👍🏻👍🏻 海鮮都好豐富 龍蝦丶焗蠔丶大蝦丶帶子⋯⋯全部都新鮮好食!大蝦龍蝦汁米意粉 $168好好食 口感好特別 有啲似更加淋嘅意大利飯 調味都做得好唔錯 幾鍾意龍蝦汁都算濃郁✨小熊粒粒草莓牛奶 $68呢個真係少女心爆發💖 好靚呢個價錢我覺得好抵! 熊仔好得意 草莓牛奶下面仲有啲果醬💗增加左個口感~ 我個人來講就覺得有啲甜 但打卡真係一流!!黃昏桃桃梳打 $58我覺得呢款嘢飲更加好飲 唔會太濟 食到咁上下都幾開胃 酸酸甜甜唔錯💛熔岩石山朱古力 $108呢款好推介!!甜品做得好出色 流心效果好澎湃 吐司入便查滿咗朱古力 上邊仲有好多朱古力 非常邪惡😆😆 老闆話呢個甜品全部都係少糖 想甜啲就加雪糕 好好食好特別!!值得一題係餐廳係共融餐廳✨ 老闆更加同我講話佢哋請呢啲員工唔單止比佢哋做一啲基本簡單嘅工作更加比佢哋嘗試負責嘢飲同甜品嘅工作 所以我嗰
食物質素更加好添 而家就一一介紹🌟

海鮮拼盤

大蝦龍蝦汁米意粉 $168

小熊粒粒草莓牛奶 $68

黃昏桃桃梳打 $58

熔岩石山朱古力 $108

更加比佢哋嘗試負責嘢飲同甜品嘅工作
所以我嗰日去食嘅嘢飲同甜品都係佢哋整㗎☺️老闆嘅心思同主題都好值得欣賞 大家都可以支持下!!
2022-01-26 14 浏览
係最近去過既餐廳, 依間係其中一間最鍾意既❤️ 因為環境真係超靚😍 有鳥籠🕊花花牆🌸🌼🌷🌹🌺 勁多打卡位🥰 真係好岩女仔去👍🏻最重要係店主勁nice ❤️ 會同客人傾計溝通🥰 重樣樣野都親力親為👍🏻 仲發現左原來佢本身係一位花藝師😍 唔怪得之整到d 環境咁靚❤️ 真係好欣賞👍🏻 不得不提, 佢地仲有塊大型花花牆🌺🌸🌼 定期會轉唔同英文名👍🏻 大家可以留意下😊 鮮大蝦龍蝦汁米意粉🦐 ($168)擺碟好吸引😍 有大大隻蝦🦐 口感好彈牙😊 我本身都幾鍾意食米型意粉, 但坊間比較小機會食到😆 餐廳煮得好有口感👍🏻 同個龍蝦汁幾夾🥰海蝦菠菜忌廉意粉🦐 ($138)雖然都係用大蝦, 但口感完全唔同😎 用料足, 意粉軟硬到適中, 而且夠creamy🥰 每條意粉都掛滿醬汁😍招牌粉紅甜心心窩夫 ($98)窩夫係心型❤️ 再加上夢幻既粉紅色🥰 少女心又爆發😍 窩夫外脆內煙軔😋 口感同一般街外食到既好唔同😎 同店主傾計先知, 佢地試左好多個食譜,先整到依個口感有D 似雞蛋仔既version,我覺得好好食👍🏻 本身已經勁飽, 都食到停唔到口😆小熊粒粒草莓牛奶🐻 ($68)小熊造型既冰超可愛🐻 剩係賣相都100分❤️ 飲

鮮大蝦龍蝦汁米意粉🦐 ($168)

海蝦菠菜忌廉意粉🦐 ($138)

招牌粉紅甜心心窩夫 ($98)

小熊粒粒草莓牛奶🐻 ($68)
小熊造型既冰超可愛🐻 剩係賣相都100分❤️ 飲落好rich士多啤梨乳酪味🍓 仲有粒粒果肉,又唔會太甜👍🏻 連個熊仔都係用士多啤梨牛奶雪成🥛 所以就算滆左都會變淡😋

旺旺桃花玫瑰花蜜茶🌹 ($68)
入面有玫瑰花冠、玫瑰花🌹 金邊玫瑰桃花、無忘我同桂圓既花茶🍵 將茶倒落到,D花慢慢散開,就好似一幅花畫咁😍 好靚好浪漫❤️ 飲落有淡淡既玫瑰味, 再加微甜既桂圓味😊

餐廳唔止環境靚❤️ 食物好食欴外😋 佢地仲係間共融餐廳, 所以真係好藉得再去👍🏻
2022-01-11
  • 鮮大蝦龍蝦汁米意粉
2022-01-25 30 浏览
餐廳係一間令人少女心爆發嘅花系共融Cafe,花牆上嘅人名會定期轉換,每人都有機會喺自己名前打卡📸餐廳亦會為身體有殘障人士提供工作機會及培訓,令佢哋可以投身社會,非常有意義👍🏻🌺忌廉蘑菇湯(跟餐)午市套餐會跟配餐湯,蘑菇湯幾香,仲食到有少少蘑菇碎😋🌺海蝦忌廉意粉($138)海蝦份量都算多,忌廉味好香濃,口感creamy,意粉幾有咬口,加咗沙律菜可中和忌廉膩感😋🌺鮮大蝦龍蝦汁米意粉($168)米意粉有好香濃龍蝦味,口感幾得意,食落有啲似risotto😋大蝦亦煮得好入味,配埋少量海蝦及芝士碎好惹味😋🌺招牌粉紅甜心心窩夫($98)窩夫係粉紅色心形狀,與餐廳粉紅色環境好襯,亦都好適合打卡📸配埋雲呢拿雪糕,真係perfect match😌🌺黃昏桃桃梳打($68)梳打除咗有桃味,仲有橙香,味道清爽解渴。🌺旺旺桃花玫瑰花畫茶($68)茶具幾別緻,花茶含幾款玫瑰花、桃花、勿忘我及桂圓,玫瑰花味特別濃,香氣非常怡人😌

🌺忌廉蘑菇湯(跟餐)
午市套餐會跟配餐湯,蘑菇湯幾香,仲食到有少少蘑菇碎😋

🌺海蝦忌廉意粉($138)

🌺鮮大蝦龍蝦汁米意粉($168)

🌺招牌粉紅甜心心窩夫($98)

🌺黃昏桃桃梳打($68)
梳打除咗有桃味,仲有橙香,味道清爽解渴。

🌺旺旺桃花玫瑰花畫茶($68)
2022-01-25 26 浏览
星期一午餐時間來到,沒有坐滿,但打卡的雀籠位置都有客人。 食物質素非常一般,沒有什麼驚喜,平價Cafe質素但銅鑼灣的價錢。飲品純粹為了打卡而設,以外觀取勝。心型的朱古力飲品味道奇怪,櫻花的味道是這麽化學的嗎?還有些苦澀味 Instagram 照片看來頗美,但其實地方寸金尺土, 座位和廚房收銀非常近,有秘密和八卦千萬不要在這裡說。而且裝飾的花朵都是比較劣質的假花,影響用餐氣氛。 如果預約不到鳥籠位或近花牆位就絕對會影響體驗,想試記得特別預約。
星期一午餐時間來到,沒有坐滿,但打卡的雀籠位置都有客人。