這間位於銅鑼灣的粉紅花花森林主題餐廳,全店所有花藝擺設均由擁有十多年經驗的花藝師主理,環境氛圍充滿仙氣,每一個角落都是經過精心設計的打卡位,充滿美感,非常夢幻。餐廳除了推廣健康飲食文化,主打素食餐單,更致力推動多元共融的理念,美麗動人又心地善良的老闆娘聘請並培訓聾啞人士製作甜品及沖調飲品,旨在希望他們學會一門手藝,將來能自力更生,小編🐰真心覺得非常值得支持及欣賞。食物方面,賣相吸引,質素也很不錯,絕對睇得又食得,色香味俱全。🌸菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 $138菠蘿酸酸甜甜非常醒胃,照燒雞排好入味,雞肉好嫩滑,配上沙律菜吃比一般配炸薯條更健康清新。🌸忌廉汁海蝦燴意粉 $138意粉麵條好掛汁,海蝦大大隻彈牙又爽口,吃得很有滋味。🌸小熊粒粒草莓牛奶 $68🌸小熊菠蘿荔枝奶昔 $68招牌打卡飲品推介,小熊造型的草莓牛奶冰同菠蘿荔枝冰,賣相超可愛,充滿少女心❤️,看著小熊冰慢慢溶化很療癒。🌸熔岩石山 (朱古力) $108多士表層塗滿了朱古力爆漿,一切開像火山熔岩漿般流出,兩塊厚多士中間還有Nutella 朱古力醬及朱古力脆脆,口感層次豐富,由於餐廳用了減糖製作,超邪惡又不會覺得甜膩。餐廳的粉紅花花牆,

🌸菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 $138

🌸忌廉汁海蝦燴意粉 $138
意粉麵條好掛汁,海蝦大大隻彈牙又爽口,吃得很有滋味。

🌸小熊粒粒草莓牛奶 $68
🌸小熊菠蘿荔枝奶昔 $68

🌸熔岩石山 (朱古力) $108

餐廳的粉紅花花牆,一個月會轉換一次牆身上面的英文名,想知道下次花牆會不會是自己個英文名,記得密切留意 @sayiloveyouhk IG 公佈。另外,如果想坐鳥籠座位影靚相,記得要提前預約啊。
📌就是偏偏喜歡你 Say,I love you📍銅鑼灣 Causeway Bay好耐之前已經book mark左呢間餐廳🥰 今日有時間黎試吓呢間餐廳✨ 果然無揀錯🤩 一入到去充滿精心佈置啲打卡位💖 連天花板都係🤣 每一個角落都值得📸 精緻嘅擺盤同味道一樣都超級完美🥀餐廳嘅名字都超級浪漫有意思🌹 重點佢係間共融餐廳❤️‍🔥 超級有意義❣️店主都超級nice, 識唔同打卡位🥰-🥀 菠蘿炭燒雞肉竹炭漢堡🥀 煙三文魚白汁忌廉意粉🌹 小熊粒粒草莓牛奶🥛🌹 粉紅心心櫻花白巧克力🤍-❥ ❥ 菠蘿炭燒雞肉竹炭漢堡呢個漢堡大大份超級足料🤩 裏面包括炭燒雞肉, 菠蘿,番茄, 芝士等等💖 每一層都超級大舊🤣 識落每一樣都好夾!! 炭燒雞肉鎖緊肉汁, 連埋酸甜嘅菠蘿同蕃茄✨ 平時食開嘅竹炭麵包都冇咩味🥯 但係呢一個竹炭麵包食得出有精心調製過🖤 ❥ ❥ 煙三文魚白汁忌廉意粉可以見到意粉一大碟, 令人驚喜嘅係煙三文魚份量超級多🧡 意粉掛汁而且唔會太膩❣️ 我最欣賞嘅其實係佢多配料例如有蘑菇等等✨ 而唔係淨係一碟齋意粉意粉👍🏻❥ ❥ 小熊粒粒草莓牛奶呢杯大推!!!🥀 首先杯上面係草莓牛奶冰💖 係小熊嘅造型🧸 賣相已經超級

📌就是偏偏喜歡你 Say,I love you
📍銅鑼灣 Causeway Bay

🥀 菠蘿炭燒雞肉竹炭漢堡
🥀 煙三文魚白汁忌廉意粉
🌹 小熊粒粒草莓牛奶🥛
🌹 粉紅心心櫻花白巧克力🤍

❥ ❥ 菠蘿炭燒雞肉竹炭漢堡

❥ ❥ 煙三文魚白汁忌廉意粉

❥ ❥ 小熊粒粒草莓牛奶
呢杯大推!!!🥀 首先杯上面係草莓牛奶冰💖 係小熊嘅造型🧸 賣相已經超級可愛🍓 佢就好似喺度享受緊牛奶泡泡浴🤣 不過之後隔咗半個鐘後就已經沉咗~🤣
牛奶充滿咗草莓果肉,一路攪拌一路飲!! 唔太甜而又充滿草莓香❣️

❥ ❥ 粉紅心心櫻花白巧克力
呢杯白巧克力比我想像中冇咁甜, 正中我心意💕
雖然櫻花味道唔太出, 但係佢嘅心心造型真係超可愛🥰 朱古力填滿左成個心心💖搞到我都唔捨得飲🤣

#就是偏偏喜歡你 #西餐廳 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #意粉 #漢堡 #花花主題餐廳 #沙律 #甜品 #花花 #打卡餐廳 #hkfood #hkfoodie #chillvibes
2022-03-18 52 浏览
銅鑼灣 #共融餐廳 以花花作主題🌸一進店就見到鳥籠座位🕊🦩勁大幅花牆🌺同埋油畫等特色打卡位❤️ 花牆會定期轉換英文名,如果有機會撞正自己或朋友個名,記得嚟預約吖😍 佢地仲係一間共融餐廳,聘請社會上一班弱勢社群💪🏻 希望大家可以喺社會上支持大家❤️👸🏼🌸二人英式花花下午茶🌸$398🌹三層下午茶架🌹頂層甜點:🍓紅莓蛋糕🍓 初睇仲以為紅棗味🤣紅莓蛋糕甜而不膩,剛剛好🌸🍍一口菠蘿撻🍍 酸酸甜甜咁好開胃😛💚開心果馬卡龍💚 中間開心果醬好有驚喜!🤎朱古力馬卡龍🤎 中層鹹點: 🫔越式米紙卷🫔 外皮米紙部份超級薄,1款喺粉紅米線,另1款蝴豆花藍色米線,加上有隻食用蝴蝶超靚靚🦋🥑牛油果蝦撻🥑 估唔到個撻醬喺用牛油果味!🧇菠菜芝士酥🧇 估唔到咁酥脆!裡面菠菜芝士餡料好夾🙆🏻‍♀️底層鹹點:🥪三文魚多士🥪 多士超級脆!加咗少少牛油再烘,放耐咗保持脆度同牛油香😆加上三文魚同沙律菜🥞英式鬆餅🥞 熊仔形狀🐻心心形狀❤️ 入口鬆化牛油味香濃🤩 加上自家製藍莓醬超好食!💕小熊粒粒草莓牛奶 超可愛嘅熊仔草莓牛奶!擺太耐熊仔都沉底🤣🌹玫瑰花茶 花茶具好靚!睇得出店主對於花藝方面好有心思❤️ 玫瑰花散發著陣陣香氣,成個tea

👸🏼🌸二人英式花花下午茶🌸$398

🌹三層下午茶架🌹
頂層甜點:
🍓紅莓蛋糕🍓 初睇仲以為紅棗味🤣紅莓蛋糕甜而不膩,剛剛好🌸

🍍一口菠蘿撻🍍 酸酸甜甜咁好開胃😛
💚開心果馬卡龍💚 中間開心果醬好有驚喜!
🤎朱古力馬卡龍🤎
中層鹹點:

🥑牛油果蝦撻🥑 估唔到個撻醬喺用牛油果味!

底層鹹點:

💕小熊粒粒草莓牛奶
超可愛嘅熊仔草莓牛奶!擺太耐熊仔都沉底🤣

🌹
玫瑰花茶
花茶具好靚!睇得出店主對於花藝方面好有心思❤️ 玫瑰花散發著陣陣香氣,成個tea都好放鬆🥰
下午茶
2022-03-18 38 浏览
踏入春暖花開的三月,萬物復甦,伴隨着白色情人節的到來,空氣中彷似瀰漫着濃濃的戀愛氣息,讓不少人的内心泛起波瀾,心中的愛正悄悄萌芽。位於銅鑼灣,由花藝師老闆主理的餐廳—「就是偏偏喜歡你」,固然早已花影重重,搖曳花姿,打造了一個非常適合少女、情侶前往打卡的浪漫用餐空間。更難能可貴的是,老闆致力推動社會共融,為弱勢社群提供就業支援,讓他們花開綻放,「開出自己的美麗,在風裏向陽前進」。環境:✨餐廳以花藝、公主系、森林為設計元素,貫穿整個空間,打造出一個浪漫溫馨、春意盎然的氛圍。✨裝潢以粉色系為基調,在滿室明亮氣氛的空間中,食客有種置身於花海的感覺,尤其夢幻。💗打卡位注意!除了經常轉換的「人名花牆」和巨大鳥籠,你也可以抱着不同尺寸的獨角獸公仔🦄拍照。服務:✨職員均非常有禮友善,而且擅於為客人拍攝人像照 (加分‼️),上菜時間令人滿意。✨老闆娘尤其友善健談,能感受到老闆娘對於經營自己的夢想是自在快樂,言談間不時流露着對社會邊緣人士的關懷,充滿正面想法。食物:🫖 花花英式下午茶套餐 ($438/ 二人用) 💗筆者推介之「呃Like首選」!⚠️注意,必須預訂。✨賣相精緻悅目,與「花」主題相互呼應,整體質素

環境:

服務:

食物:
🫖 花花英式下午茶套餐 ($438/ 二人用)
💗筆者推介之「呃Like首選」!
⚠️注意,必須預訂。
✨賣相精緻悅目,與「花」主題相互呼應,整體質素高,加入東南亞料理配搭更令人眼前一亮。

上層

🍓 紅莓馬卡龍:充滿紅莓香,少女感十足。
🍍 一口菠蘿撻:感覺是100%的菠蘿果蓉,有鳳梨酥餡的口感,酸甜並列,清新怡人。
🍫 朱古力蛋糕:朱古力味濃郁,份量剛好不會膩,topping裝飾插着印有店名的小旗子,有助強化品牌。
🍬 焦糖馬卡龍:有點像焦糖瑪奇朵的味道,不會過甜之餘,更不會黏牙齒。

中層
🥬 菠菜酥:酥脆的表皮搭配上濃郁的芝士菠菜餡料,香氣撲鼻;咬下去,鹹香誘人,多重味道在齒間遊走。

🍤 大蝦撻:很有驚喜。口感紮實的大蝦配搭咖哩味餡料和撻皮,咖哩香而不嗆,整體味道平衡。

🇻🇳 越南米紙卷:以蝴蝶作裝飾點綴,顏色賞心悅目!晶瑩剔透的米紙卷裹上生菜、米線、青瓜、蝦等等,吃起來爽脆健康,口感令人歡悅。

最底層
🥪 煙三文魚沙律菜多士:絕對是一個健康的小點,營養豐富的三文魚肉質緊緻,配上爽脆清涼的沙律菜和酥香的厚多士,輕怡沒有負擔。

🍪自家製scone:絕對值得稱讚!入口酥香鬆化,富牛油香,尚有微微餘溫之際塗上自家製果醬同吃,好吃而不膩。

🌸 粉紅心心櫻花白朱古力 ($68)
💗筆者推介之「呃Like飲品」!

✨粉紅心型設計,賣相甚佳!
✨筆者一直不理解櫻花的味道,但味道上以白朱古力為基底,帶點花香,不會太甜膩。

🌿 冰藍薄荷梳打 ($58)

✨顏色沁人心脾,以自家烤焗的薄荷泡浸,味道濃郁但不會太刺激,清涼順喉。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-03-12
2022-03-17 8 浏览
粉紅色一直俘虜好多女仔既心,加埋一個好浪漫的店名《就是偏偏喜歡你》,咁吸引當然要朋友嚟enjoy一下❣️💖食物💖花藝💐Tea Set $398花花圍住三層架,超靚😳有時唔單止睇外表,內涵都要顧及~講緊當然係指嘢食😏✨偏偏特別喜歡鹹點的「菠菜芝士酥」,「大蝦牛油果」,「三文魚吐司」,「越式粉絲卷」❣️而甜點的馬卡龍唔會過甜又鬆化!另外鬆餅都唔乾,香脆內軟😋整體全部自家製食物性價比好高👍🏻💕飲品💕1️⃣小熊粒粒草莓牛奶:🧸坐左杯上好可愛😍草莓🍓味甜度岩岩好~2️⃣粉紅心心櫻花白朱古力🍫:用心心杯少女心超強,超好打卡!✨環境✨一入門口到處已是花花世界🌸特別係花花牆(後面嘅英文字會定時更換)及鳥籠2邊超igable👍🏻仲有中間位置的氣球🎈+大蝴蝶可以瘋狂拍超多爆like靚相🤳🏻這裏慶祝生日都一流,會唱生日歌同拎生日牌🥳✨服務✨店員好好人又好傾,喱度既裝修同裝飾都係佢地一手一腳整,好勁👏🏻而且好有愛心,聘用共融人士,等佢地可以融入社會自力更生❤️

💖食物💖
花藝💐Tea Set $398

💕飲品💕

✨環境✨

✨服務✨
之前見到人地去呢間cafe就已經bookmark實一定要去~因為實在太靚啦😍冇諗過咁靚嘅花花cafe原來唔止外表靚,都仲好有內涵🥰呢間cafe原來係共融餐廳~入面有部分嘅員工都係一啲需要社會關心嘅一群,例如聾啞人士等,會教佢地學識一啲技能,例如沖飲品咁~所以我地啲野飲都係佢地沖嫁~😚然後我今次就叫左好igable嘅tea set~🌸花花英式下午茶套餐(由下至上)💛Scone個scone好特別~兩舊都係唔同嘅形狀,又心形又人仔形咁~好明顯一定係自家製嘅😋啲scone都香牛油味,食落又超級鬆軟,而配埋餐廳自家製嘅士多啤梨jam,真係別有一番風味~第一次覺得scone唔洗搽butter cream都好食~另外佢個士多啤梨醬真係有成粒士多啤梨仔喺度,都幾QQ😆🥪煙燻三文魚toast三文魚一啲都唔腥🤩, 配上沙律汁同沙律菜都幾醒胃😆~🦋泰式素菜米紙卷好大舊,而且外型又好夢幻嘅米紙卷~上面有啲可食用嘅紙蝴蝶做裝飾😍入面有素肉、青瓜、醃蘿蔔、番茄仔同埋靚靚顏色嘅粉絲~ 點埋啲酸酸甜甜嘅汁黎食都係好開胃~🦐牛油果大蝦撻呢個都幾好食~佢個牛油果醬好似有少少芥末同埋蛋黃醬味,食落口就有少少葡汁嘅感覺~而隻
然後我今次就叫左好igable嘅tea set~
花花英式下午茶套餐

🌸花花英式下午茶套餐
(由下至上)

💛Scone

🥪煙燻三文魚toast
三文魚一啲都唔腥🤩, 配上沙律汁同沙律菜都幾醒胃😆~

🦋泰式素菜米紙卷

🦐牛油果大蝦撻
呢個都幾好食~佢個牛油果醬好似有少少芥末同埋蛋黃醬味,食落口就有少少葡汁嘅感覺~而隻蝦都好新鮮,所以肉質夠爽口彈牙,唔會霉~同埋佢個tart皮係曲奇皮,所以食落好特別😋上面咸下面甜但又唔會唔夾~

🧀芝士菠菜酥
呢個芝士菠菜酥較到個味好好食😍味道唔會太淡/太鹹~啲菠菜都好有忌廉同芝士味🤤而且佢個酥皮都係超鬆脆~

🍬甜點:
熱情果macaron味道唔會過甜~酸酸甜甜咁,都幾fresh😆
而佢竟然有開心果味(可能係nuts味😂)嘅macaron!😳 我真係第一次食開心果味嘅macaron~開心果味都幾出,而且甜度都唔會太甜,幾有驚喜~

檸檬蛋糕仔個jam都幾重檸檬味,而且好似食到有少少橙皮味~而本來以為下層都係tart~原來係蛋糕仔~完全可以幫balance甜點同鹹點~又可以解膩

最後係opera cake😍一直一直覺得opera cake都係一道要晒心機嘅甜點~而佢每層個味道都調較得非常好~最底層係咖啡杏仁蛋糕底+中間朱古力甘納許+蛋糕夾層+頂層朱古力淋醬~味道真係好有層次😋上面仲要有金箔作點綴~真係又靚又好味🥰

🧸小熊粒粒草莓牛奶
小熊粒粒草莓牛奶

飲品都係好fancy~ 有個熊仔形狀嘅冰冰喺上面真係勁得意~而士多啤梨味都夠濃,同埋會食到啲士多啤梨蓉~奶味都夠重

🌸櫻花粉紅心心白朱古力
櫻花粉紅心心白朱古力

我自己覺得櫻花味都幾重~但又冇cover到白朱古味~最欣賞嘅係白朱古力都夠濃而且唔會同真白朱古力一樣咁甜🥰

野食又好味,環境又好igable😍而且仲要有好多props可以借比你影相📸️!!店長同職員又nice~會主動幫客人影相同問客人有咩需要~有啲似台灣好好客嘅餐廳咁做到賓至如歸嘅感覺~ 真係超推介呢間咁有愛心又高質嘅cafeeee啊😆
2022-02-27
花花英式下午茶套餐
櫻花粉紅心心白朱古力
2022-03-16 14 浏览
白色🤍情人節💕嘅前夕同另一半去咗銅鑼灣一間好靚嘅花花🌻🌹💐Cafe打下卡📸Cafe 位於銅鑼灣百樂中心16樓連餐廳名都非常特別「就是偏偏喜歡你♥️ Say, I Love You💖」身為花藝💐師的餐廳店主以花花裝飾Cafe營造浪漫氣氛💕花牆更可展示壽星🎂的名字作慶祝同另一半👫或者閨蜜👯‍♀️打卡一流❣️其實佢唔單止係一間打卡餐廳📸仲係一間共融餐廳💕提供工作機會給共融人士👏🏻甜品同飲品都係聾啞人士負責💪🏻餐廳的理念真係值得大家多多支持😇💚抹茶熔岩石山 $108~ 今次要先介紹我最愛嘅甜品🤩身為一個抹茶控,見到熔岩石山即時心心眼😍 一切開厚多士,綠茶🍵醬就好似火山🌋爆發咁流出嚟。厚多士中間夾左紅豆蓉,口感豐富,好有層次!呢個仲要係低糖版,甜度適中,啱晒keep fit嘅港女😚 💗粉紅心心樱花白朱古力 $68~ 粉紅心心💓又係 IGABLE, 白朱古力奶昔充滿陣陣嘅櫻花🌸香味,奶味比較重,入口順滑😉🐻🍓小熊粒粒草莓牛奶 $68~ 粉紅色嘅熊啤啤好吸睛🐻🥰打卡一流📸超級可愛的熊啤啤浸緊浴,杯底有草莓果肉,草莓牛奶帶有淡淡嘅草莓味🍓好清新!飲落好順滑,甜度適中😚 🍔菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 $138
白色🤍情人節💕嘅前夕同另一半去咗銅鑼灣
一間好靚嘅花花🌻🌹💐Cafe打下卡📸

Cafe 位於銅鑼灣百樂中心16樓
連餐廳名都非常特別
「就是偏偏喜歡你♥️
Say, I Love You💖」

身為花藝💐師的餐廳店主

甜品同飲品都係聾啞人士負責💪🏻
餐廳的理念真係值得大家多多支持😇

💚抹茶熔岩石山 $108
~ 今次要先介紹我最愛嘅甜品🤩
身為一個抹茶控,見到熔岩石山即時心心眼😍

💗粉紅心心樱花白朱古力 $68

🐻🍓小熊粒粒草莓牛奶 $68
~ 粉紅色嘅熊啤啤好吸睛🐻🥰打卡一流📸

🍔菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 $138
~ 好大個嘅黑炭漢堡🤤黑炭麵包好鬆軟,雞排好大件,煎得好香,充滿肉汁。配埋多汁嘅菠蘿🍍,呢個漢堡超級好味😋

🍝忌廉汁海蝦會意粉 $138
~ 忌廉汁食落好creamy,每條意粉都好掛汁。
海蝦又大隻,肉質又新鮮又彈牙😋

🥣午餐包是日餐湯
~ 南瓜忌廉湯,忌廉湯又香濃又Creamy, 南瓜甜味突出、有麵包粒增添口感,相當出色!

📍就是偏偏喜歡你 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1
午餐
庆祝纪念
情人节
走入滿有愛心💕嘅夢幻 #花花世界 🌸🌼品嘗高質悠閑#下午茶 🫖花花英式下午茶套餐 $398高Cp 值嘅下午茶, 用料製作講究,鹹甜點皆有。 鹹點有好特別嘅越式粉絲卷,有粉紅及粉藍色, 沾上醬汁,酸酸甜甜,外皮煙韌,口感豐富。菠菜芝士酥及牛油果蝦酥,香脆好味😋 小熊粒粒草莓牛奶小熊🐻冰浸喺草莓🍓泡泡浴中, 好可愛又搶眼,草莓牛奶香滑唔太甜旺旺桃花玫瑰花畫茶花花茶壺🫖優雅美觀,茶味清香😌同茶點好夾呢間餐廳除咗有好多靚靚打卡位外,仲有好有意義既理念~~為共融人士提供工作機會同培訓,希望幫到共融人士有更好嘅出路💕同時讓更多人關注社區共融。
走入滿有愛心💕嘅夢幻 #花花世界 🌸🌼
品嘗高質悠閑#下午茶 🫖

花花英式下午茶套餐 $398

旺旺桃花玫瑰花畫茶
花花茶壺🫖優雅美觀,茶味清香😌同茶點好夾

呢間餐廳除咗有好多靚靚打卡位外,
仲有好有意義既理念~~
為共融人士提供工作機會同培訓,
希望幫到共融人士有更好嘅出路💕
同時讓更多人關注社區共融。
  • 小熊粒粒草莓牛奶
  • 旺旺桃花玫瑰花畫茶
  • 花花英式下午茶套餐
𝑆𝑎𝑦, 𝐼 𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑦𝑜𝑢 🤍 𝐹𝑜𝑟 𝑦𝑜𝑢 𝑎𝑟𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑛𝑒, 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑛𝑙𝑦 𝑜𝑛𝑒 💞💞💞超級喜歡這家共融餐廳🦄💕 餐廳名稱浪漫有意思,說出來好像表白般的(害羞)~👉🏻👈🏻☺️ 粉紅色的環境裡面有很多精心佈置的花藝🌹🌷🌺🌸和優美夢幻的打卡點,還有兩個仙氣鳥籠座位🕊🦩🦢,處處充滿少女感,女孩們怎能不心動!💖💖💖 ▻▻▻ 餐廳招牌飲品 ◅◅◅這裡的飲品設計真的很有心思,每一種都讓人在下午茶時光感覺無比驚喜!🥰💖小熊粒粒草莓牛奶🧸 杯上的草莓牛奶冰是小熊造型,超級無敵可愛!🍓 幸福的小熊🥰正在享受著香香的、熱騰騰的泡泡浴,躺入全是草莓果肉的牛奶🥛,攪拌沉澱的草莓醬,更會瞬間轉化成更加香甜芬芳的熊熊牛奶浴呢~💖粉紅心心櫻花白巧克力櫻花味🌸的白巧克力比我想像中沒有太甜膩,非常可口。而且玻璃杯竟然是女生最喜歡的心心造型😍 一下子就已經俘虜了我的心!真讓人不捨得把裡面粉紅色的白巧克力喝掉🍫♥️▻▻▻ 午市套餐 ◅◅◅💖虎蝦南瓜忌廉汁意粉🍝意粉賣相非常漂亮,用上食用花花瓣作裝飾💐✨麵條掛汁程度也很高,南瓜忌廉醬汁味道濃郁🎃,虎蝦🦐十分大隻,鮮甜彈牙,質素甚有驚喜!💖鮮大蝦龍蝦汁米意粉🦞

▻▻▻ 餐廳招牌飲品 ◅◅◅

💖小熊粒粒草莓牛奶🧸

💖粉紅心心櫻花白巧克力

▻▻▻ 午市套餐 ◅◅◅

💖虎蝦南瓜忌廉汁意粉🍝

💖鮮大蝦龍蝦汁米意粉🦞
我第一次吃米意粉,味道很特別,超像意大利飯的質感,配上鮮味十足的龍蝦汁和芝士片非常match!!! 🤩🤩🤩 金箔更加是把整個賣相昇華到另一個層次!✨

重點是食物並非只有精緻的賣相,味道同樣非常有質素,就連甜品製作和飲品沖調🍹🍽🥄都是由老闆娘聘請的聾啞人士負責的。店員也非常熱心友善,親切地幫我們拍美美的照片,超級感謝~🥰☺️🙏🏻

誠意推介大家過去支持一下小店!🥺💗💗💗

就是偏偏喜歡你

• 小熊粒粒草莓牛奶
  • 鮮大蝦龍蝦汁米意粉
2022-03-14 42 浏览
想去這間人氣花花打卡Cafe好耐,而這間Cafe還有個特色,就係花花牆身會定期換字📸今次終於輪到我個名WING啦‼️😍甘岩今個月又係我生日,所以提早同老公來慶祝一下🥂餐廳好有心思,重有Wing專屬的小禮物🎁.餐廳由花藝師精心佈置,以粉紅色和花花為主,每一角落都好靚,感覺超夢幻💕餐廳重好貼心提供好多影相道具,全店都係滿滿的打卡位📸 岩曬鍾意影相的朋友! .🌸花藝下午茶🌸 $438兩位用靚靚的花花三層架下午茶💖真係超適合打卡😍.🔸鹹點:波菜🥬酥越南粉絲卷🦐牛油果蝦酥🐟三文魚多士.🔸甜點:兩款馬卡龍兩款小蛋糕🧁英式鬆餅.每款都是自家製的,賣相精緻又吸引。菠菜酥好鬆脆,充滿🧀芝士的鹹香;三文魚🐟多士香脆,配上三文魚和香草沙律醬,口感細膩;英式鬆餅酥脆可口,配上香甜自家製果醬,夠滋味;馬卡龍入口鬆脆,甜而不膩;小蛋糕🧁精緻可愛,甜度適中。.🧸小熊士多啤梨奶昔 $38賣相真係超級可愛,成隻小熊瞓係飲品上,而且士多啤梨🍓味好濃郁。.💖粉紅心心櫻花白朱古力個杯好精緻係心心造型😍櫻花味好香,唔會有怪味,而且白朱古力甜度適中。.餐廳除了設計上用心外,佢地亦係一間推動多元共融🤝嘅餐廳,會聘請特殊人士做員工,

🌸花藝下午茶🌸 $438兩位用
兩款小蛋糕🧁
英式鬆餅

🧸小熊士多啤梨奶昔 $38
💖粉紅心心櫻花白朱古力

餐廳除了設計上用心外,佢地亦係一間推動多元共融🤝嘅餐廳,會聘請特殊人士做員工,店內的飲品同甜品都係由聾啞人士幫手製作,真係好值得讚揚👍🏻
下午茶
2022-03-14 9 浏览
銅鑼灣以花藝為主題嘅餐廳 有勁大幅花牆 粉紅電話亭 鳥籠做打卡位之餘 仲會定期更換花牆上嘅英文名😆 如果咁啱撞正自己/朋友名都幾開心🤣 呢度除左係打卡餐廳 仲係一間共融餐廳 聘請社會上一班弱勢社群 以行動支持佢地💪🏻 無論係煮野食 定係佈置 佢地都落手落腳去做👍🏻👍🏻—————唔好以為打卡餐廳嘅食物一定差 呢度嘅食物都幾有質素嫁 而且價錢都幾合理 😁 如果想坐到自己中意嘅位 記得book定枱先呀~-芝士雞軟骨 ( $68 )彩虹素菜米紙卷 ( $68 )小食方面 雞軟骨炸得夠脆口 米紙卷就相對清淡啲 但外型夠哂吸引 用左唔同顏色食材 望落成條彩虹🌈咁~-意式黑松露炒蛋大啡菇漢堡 ( $88 )素食者都啱食!大啡菇好多汁 加上厚厚嘅炒蛋 蕃茄同生菜 不過如果炒蛋多啲黑松露就好🤣-招牌海鮮拼盤有虎蝦 忌廉芝士焗蠔同帶子 全部都夠鮮同大大隻 用左鹽板黎裝 食嘅時候有淡淡嘅鹹味 提升鮮味😋 建議大家一定要襯熱快啲食!-熔岩石山 ( $78 )呢款甜品有2款選擇 抹茶+紅豆內餡/朱古力+Nutella內餡 多士好大份 一切開就有流心效果 超誇張! 加埋日本抹茶粉 食落唔會太甜 仲有杯雪糕添☺️-龍

—————

芝士雞軟骨 ( $68 )
彩虹素菜米紙卷 ( $68 )

意式黑松露炒蛋大啡菇漢堡 ( $88 )

招牌海鮮拼盤

熔岩石山 ( $78 )

龍蝦湯 ( $58 )
南瓜湯 ( $38 )
小熊粒粒草莓牛奶 ( $68 )
白蘭藍蝶花畫茶 ( $68 )
飲品方面 兩款都好啱打卡 尤其係熊仔嗰款 好得意!不過熊仔冰會隨住時間慢慢融化 杯飲品會越黎越淡🥲

2022-03-14 15 浏览
“忌廉汁煙三文魚燴意粉”($138)“綠茶紅豆熔岩石山”($108)“小熊粒粒草莓牛奶”($68)“小熊菠蘿荔枝奶昔”($68)銅鑼灣百樂中心向來都幾多餐廳最近就新開咗間滿佈花牆同打卡位嘅cafe💐仲有一樣特別之處就係呢間係一間共融餐廳呢道嘅甜品同飲品都係由聽障人士製作真係好勁好犀利🥰淨係呢樣都已經好值得支持我地叫咗一份set lunch,甜品同2杯飲品🥰首先會送上跟餐嘅龍蝦湯🦞飲落味道好香濃,仲有脆卜卜嘅麵包粒😚主食就係忌廉汁煙三文魚燴意粉🍝忌廉汁超creamy,最正係仲有好香蒜味🧄意粉份量麵幾多,大大碟咁好飽肚😝甜品方面就係餐廳招牌嘅熔岩石山呢個甜品有分朱古力🍫/綠茶紅豆味🍵我地就揀咗後者😇2大片厚厚嘅多士,一切落去嘅綠茶流哂出嚟😍中間夾住滿滿嘅紅豆😚加埋雪糕一齊食超幸福🥰呢道每款飲品都好靚好岩打卡💓小熊粒粒草莓牛奶🍓/菠蘿荔枝奶昔最吸引到我😍一杯粉紅一杯粉藍,再加小熊形狀嘅冰🐻真係得意到唔捨得飲😆味道方面都唔會太甜太假,好唔錯☺️
“忌廉汁煙三文魚燴意粉”($138)
“綠茶紅豆熔岩石山”($108)
“小熊粒粒草莓牛奶”($68)
“小熊菠蘿荔枝奶昔”($68)

銅鑼灣百樂中心向來都幾多餐廳
最近就新開咗間滿佈花牆同打卡位嘅cafe💐
仲有一樣特別之處就係呢間係一間共融餐廳
呢道嘅甜品同飲品都係由聽障人士製作
真係好勁好犀利🥰淨係呢樣都已經好值得支持

我地叫咗一份set lunch,甜品同2杯飲品🥰
首先會送上跟餐嘅龍蝦湯🦞
飲落味道好香濃,仲有脆卜卜嘅麵包粒😚
主食就係忌廉汁煙三文魚燴意粉🍝
忌廉汁超creamy,最正係仲有好香蒜味🧄
意粉份量麵幾多,大大碟咁好飽肚😝

甜品方面就係餐廳招牌嘅熔岩石山
呢個甜品有分朱古力🍫/綠茶紅豆味🍵
我地就揀咗後者😇
2大片厚厚嘅多士,一切落去嘅綠茶流哂出嚟😍
中間夾住滿滿嘅紅豆😚加埋雪糕一齊食超幸福🥰

呢道每款飲品都好靚好岩打卡💓
小熊粒粒草莓牛奶🍓/菠蘿荔枝奶昔最吸引到我😍
一杯粉紅一杯粉藍,再加小熊形狀嘅冰🐻
真係得意到唔捨得飲😆
味道方面都唔會太甜太假,好唔錯☺️
2022-03-13 8 浏览
今日同先生同囡囡一齊來試食🌟因我哋17週年紀念日❣️裝飾好靚👏🏻囡囡一入到去已經嘩好靚呀🌸要去影相📸️員工都非常友善,幫我地不停咁影相!介紹比我地聽有咩菜式💁🏼‍♀️囡囡最喜歡啤啤熊草莓🍓奶😋不停飲飲!連正餐餐都唔想食咁🤣我自己好欣賞甜品🍮因為員工好窩心,早一日已經聯絡我,問我想寫咩字,一早為我地準備好晒所有野咁❤️👏🏻好感謝佢地幫忙,令我地今日都開開心心咁過🤝疫情下你地都要繼續努力💪🏻叻油

2022-03-13
午餐
庆祝纪念
纪念日
2022-03-13 9 浏览
很開心早前有朋友介紹下來到這間充滿少女心的花花餐廳🌸 ,原來它和一般餐廳🍴很不同, 它是一間善心的共融餐廳,請社會上殘疾人士到餐廳工作,耐心培訓他們有一技之長的機會,我覺得很值得支持!餐廳有女生大愛的粉紅色花牆 💐、裝飾擺設都充滿藝術氣息🌺 更有兩個特色大大鳥籠子,全部都係打卡位啊!🥳同時食物質素甚有水準!而且比較健康,以偏向少甜為主, 因此採用低糖鹽理念去用心製作出多款不同主食和甜品🍮等美食!泡菜植物肉扒竹炭漢堡 🍔我很鍾意❤️這款素食,植物素扒配上新鮮蕃茄和開胃的酸辣韓國泡菜,用竹炭麵包🥯做成的素食清新burger !忌廉汁海蝦燴意粉 🍝香滑忌廉汁好邪惡又好味,海蝦新鮮又大粒彈牙啊!熔岩石山 甜品吐司🍞以抹茶🍵朱古力🍫烘成,多士層厚身而且切開時瀑布般流出,再配以雲尼拿雪糕🍦不會太甜,女生大愛,滋味!就是偏偏喜歡你 Say, I Love You銅鑼灣耀華街3號百樂中心16樓1602-1603號舖

泡菜植物肉扒竹炭漢堡 🍔

忌廉汁海蝦燴意粉 🍝
香滑忌廉汁好邪惡又好味,海蝦新鮮又大粒彈牙啊!

熔岩石山

就是偏偏喜歡你 Say, I Love You

2022-03-13 6 浏览
就是偏偏喜歡你 @sayiloveyouhk 店內真係好靚,有好多個打卡影相位。有花花籠同大型花牆💐🌸店員好nice🥰🥰仲主動問我哋使唔使幫手影相。餐廳背後理念係為共融人士提供工作機會👍🏻👍🏻值得支持🌟南瓜湯午市套餐會包是日餐湯,今日呢款南瓜湯係用新鮮南瓜打成,湯會比較濃郁同埋杰,南瓜味真係超重。🌟帕爾瑪芝士野菌蕃茄乾米意粉 $128米意粉係因為形狀似米,食落嘅口感有啲似risotto,都幾特別。白色嘅醬汁味道會有少少酸酸地,裏面食到唔少嘅野菌同蕃茄。🌟忌廉汁海蝦燴意粉 $138忌廉汁會比較常見啲,配料用咗沙律菜、蕃茄同海蝦。兩款食物嘅賣相都好吸引。雖然用咗忌廉,但味道唔會好膩。🌟朱古力熔岩石山 $108即叫即整大概要等10至15分鐘,有兩件厚多士,多士中間仲有朱古力醬同脆脆,食落口感好豐富。上面嘅朱古力🍫熔岩反而唔會好甜,如果覺得唔夠濃郁,會附兩球雪糕可以一齊食。不過我覺得唔點雪糕🍦都好夠味。呢款甜品真係好IGable🥰🌟小熊菠蘿茘枝奶昔 $68🌟小熊粒粒草莓牛奶 $68兩杯超可愛嘅飲品,上面都有一隻用牛奶冰整嘅熊仔,飲完之後可以食埋隻熊仔。兩杯都幾好飲,菠蘿荔枝會比較甜。📍就是偏偏
就是偏偏喜歡你 @sayiloveyouhk

🌟南瓜湯

🌟帕爾瑪芝士野菌蕃茄乾米意粉 $128

🌟忌廉汁海蝦燴意粉 $138

🌟朱古力熔岩石山 $108

🌟小熊菠蘿茘枝奶昔 $68
🌟小熊粒粒草莓牛奶 $68

📍就是偏偏喜歡你 (銅鑼灣)