2022-05-19 70 浏览
上星期朋友約補生日飯,知本人鐘意有得影相地方,值得讚係就算埋左單都可以靜靜的在這裡影相,當天在廳都逗留了三個鐘🤣不過枱比較小所以一定要預約,還有很多都愛坐在這個雀籠的地方,而朋友遲booked所以只能坐在花柱,花柱枱很少數細,如果放多一點食物也放不下。 其他的枱都還可以,最大張的枱就是雀籠。食物味道都ok!而且我們點了的花茶,他們refill了三次,花茶好似68元抵飲😀還有每個月都有特定的特色牆,想來影相就睇吓有冇自己嘅名字拍拍照呵!
上星期朋友約補生日飯,知本人鐘意有得影相地方,

食物味道都ok!
港女下午茶
2022-05-17 53 浏览
係要openrice 訂座後職員會來電Confirm Booking , 好彩有溫馨提示如果要Tea Set訂座要備註,不過職員幫我預留咗,因為有留生日提示,到前一日再會問要唔要加一個生日甜品,再問內容寫乜。當日到場職員好細心講解,而且細心到連洗手間裏面,提供咗女性用品方便突發需要。到出生日甜品時,會同你播生日歌,攞住一個超大塊嘅生日快樂燈牌比你打咭影相*當月是Keung To生日月,餐廳做咗布置,人型紙牌,打咭用品。*
Tea Set
2022-04-23
生日
Tea Set
今日相約朋友去試《就是偏偏喜歡你》💕門口開始已經充滿打卡位,鍾意姜濤嘅朋友真係不得了!一入到餐廳感覺好夢幻,啱哂粉紅色少女心嘅朋友💗預訂咗鳥籠位置,周圍都係花花🌸 相機影唔停~得到店長悉心介紹,我哋揀咗個大蝦龍蝦汁米意粉,明太子雞翼,黑松露薯條~食物嚟到嘅時候,店長主動幫我哋影相,又教我哋擺唔同嘅pose 🙆🏼‍♀️🧏🏼‍♀️好細心,影相仲好靚添!無諗過打卡Cafe嘅食物質素居然咁唔錯🥰 聽講餐廳間中會改吓內部佈置,咁第時可以再黎打卡!最後店員仲分享咗呢張卡仔俾我哋,感謝客人支持之餘,仲介紹餐廳創辦嘅理念👍🏽

大蝦龍蝦汁米意粉

大蝦龍蝦汁米意粉
🌸粉嫩氣色花花主題少女心cafe🌸-想去呢間好耐~超多人推介過!今次去本來係為咗嗰下午茶set🤣 不過原來要3點後+預約~所以最後就嗌咗兩個意粉同招牌草莓奶~另外唔同時段去食係唔同價錢的!下次會再去試嗰個下午茶套餐!-·《香草忌廉汁煙三文魚燴意粉》$158份量啱啱好夠飽肚,賣相及味道都不錯~每一啖食落去嘅意粉都沾滿幾香濃嘅香草忌廉汁味,配埋煙三文魚嘅鹹香味令成個意粉味道提升。ෆ̈推介指數:8/10·《香草忌廉汁海蝦燴意粉》$158份量都足夠,但如圖可見係偏乾身,同樣都係叫香草忌廉汁不過就冇乜汁而且真係無乜味🤔唔同三文魚意粉嗰個咁重香草忌廉味,唔知係咪落漏咗啲咩材料?加咗啲蘑菇湯先叫有返啲味😹最後叫店員拎左支辣椒醬溝意粉先食得晒。ෆ̈推介指數:5/10·《小熊粒粒草莓牛奶》$48原價$58,午市套餐優惠飲品-$10~賣相打卡一流。隻熊仔係用草莓奶製成嘅冰,咁樣熊仔冰融咗都唔會令杯野味道變淡,而且保持到飲品的溫度。甜度適中,係草莓奶昔味~味道一般。ෆ̈推介指數:7/10·《跟餐免費餐湯》是日餐湯係蘑菇湯~味道普通。雖然係有濃郁嘅蘑菇味,不過好似之前飲罐頭蘑菇湯嘅味道🤔🤔雖然食物質素一般,但服務態
🌸粉嫩氣色花花主題少女心cafe🌸

·《香草忌廉汁煙三文魚燴意粉》$158
ෆ̈推介指數:8/10

·《香草忌廉汁海蝦燴意粉》$158
ෆ̈推介指數:5/10

·《小熊粒粒草莓牛奶》$48
ෆ̈推介指數:7/10

·《跟餐免費餐湯》

雖然食物質素一般,但服務態度同環境真係值得一讚💓服務態度真係好好👌比出面好多餐廳好,好加分~而且環境好舒適,有好幾個打卡位~少女心大爆發!!!希望食物方面可以做得更好🥹加油❤️
味道:🌕🌕🌖🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
服務:🌕🌕🌕🌕🌗
衛生:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢;🌕🌕🌗🌑🌑
整體:🌕🌕🌕🌘🌑
人均:$170-$250
推介指數:7/10
想打卡都幾推介呢度~

(以上純粹個人意見,可作參考😛,之後會分享多啲食評出嚟~😋💕)
2022-05-10 149 浏览
堂食開返, 馬上出街dinner今次有八個人, 可以叫勁多嘢食👭🏻lunch太旺, 夜晚好多嘢都已經售罄就快姜濤生日, 成間餐廳都變咗姜濤theme加上裝修好粉紅, 打卡影相好靚落單係用QR code, 店員會好細心為你講解(個人認為佢可以簡化選擇重點介紹, 因為太詳盡, 我問題😴)🍹🥃🍵🥤🧃🧋首先飲品, cafe價$58~$68/杯, 都算貴, 但外觀非常精緻, 好適合影相打卡🧸小熊奶昔🐻我諗大家都係衝住呢杯嘢去係幾靚嘅~❤️左係士多啤梨粒粒💚右係菠蘿荔枝睇落好似好甜, 但實際甜份適中💗左係櫻花白朱古力-靚但味麻麻🫖唔知乜嘢花茶, 沖出嚟係藍色小食🍗明太子雞翼$58/2隻-個人認為量數可以多啲🍟$68黑松露薯條-好味嘅, 可以俾多少少汁Burger🍔$148菠蘿照燒雞扒漢堡-中規中矩$148黑松露醬炒蛋大啡菇黑炭漢堡好食過雞扒嗰個Pasta$158鮮茄不可能肉醬米意粉呢個係素食, 幾特別, 好似平時類似數字粉仔炒埋一齊, 很茄$188鮮大蝦龍蝦汁米意粉賣相不錯$158黑松露醬野菌炒意粉味道很淡, 係三個意粉之中最失望Steak慢煮豬扒-唔太記得嗰個菜名當天賣剩呢款, em….好Un,
堂食開返, 馬上出街dinner
今次有八個人, 可以叫勁多嘢食👭🏻
lunch太旺, 夜晚好多嘢都已經售罄
就快姜濤生日, 成間餐廳都變咗姜濤theme
加上裝修好粉紅, 打卡影相好靚
落單係用QR code, 店員會好細心為你講解
🍹🥃🍵🥤🧃🧋
首先飲品, cafe價$58~$68/杯, 都算貴,
但外觀非常精緻, 好適合影相打卡
小熊奶昔

🧸小熊奶昔🐻我諗大家都係衝住呢杯嘢去
係幾靚嘅~
❤️左係士多啤梨粒粒
💚右係菠蘿荔枝
睇落好似好甜, 但實際甜份適中

💗左係櫻花白朱古力-靚但味麻麻
🫖唔知乜嘢花茶, 沖出嚟係藍色

小食

$188鮮大蝦龍蝦汁米意粉
賣相不錯
黑松露醬野菌炒意粉

$158黑松露醬野菌炒意粉
味道很淡, 係三個意粉之中最失望

Steak

慢煮豬扒-唔太記得嗰個菜名
當天賣剩呢款, em….
好Un, 要咀嚼勁多下
個人不太推薦

Dessert
用岩石山(紅豆綠茶)

$108熔岩石山🪨
抹茶醬, 裏面係紅豆餡
好似有朱古力味揀
極度推薦👍🏻👍🏻👍🏻, 唔算大甜
招牌粉紅甜心心

$98招牌粉紅甜心心
pancake我expect係脆, 但係全部都係軟瀨瀨
除咗靚, 味道麻麻
綠茶嗰個似招牌多啲

~店員個個都好Nice, 但依間餐廳只收cash only, 大家記得帶定足夠現金, 另外座位亦很少, 要book~

2022-04-27
小熊奶昔
鮮茄不可能肉醬米意粉
用岩石山(紅豆綠茶)
2022-05-04 71 浏览
呢間餐廳比了我同老公一個驚喜入到去已經覺得好有愛因為好明顯佢係注重客人既食用放鬆感覺多過愈多位,愈多客愈賺到錢我們選擇了一個花園甘既亭個張相明天先post🤣不過講翻轉頭我同店長仲有旁邊既客人好有緣係神既安排令我們過電我們傾了什麼?關於愛、鼓勵、心靈治療等等我甘寫你未必明白解我甘開心你上到去就知那份安全感,環境不單純係打卡係一個治療,食物既美味,店長既親切我遲下也會放宣傳單張上去領養代替購買🤣@sayiloveyouhk
呢間餐廳比了我同老公一個驚喜
入到去已經覺得好有愛
因為好明顯佢係注重客人既食用放鬆感覺
多過愈多位,愈多客愈賺到錢

我們選擇了一個花園甘既亭
個張相明天先post🤣
不過講翻轉頭
我同店長仲有旁邊既客人好有緣
係神既安排令我們過電
我們傾了什麼?
關於愛、鼓勵、心靈治療等等

我甘寫你未必明白解我甘開心
你上到去就知
那份安全感,環境不單純係打卡
係一個治療,食物既美味,店長既親切

我遲下也會放宣傳單張上去
領養代替購買🤣

@sayiloveyouhk
2022-05-04
纪念日
  • 泡菜植物肉扒竹炭漢堡
2022-05-03 72 浏览
因為媽媽係姜糖所以帶媽媽去打卡慶祝一下姜公誕。其實依間自己都bookmark左好耐一直未去!第一次就比咗姜B🤣一間由花藝師經營嘅樓上cafe,環境好靚!雖然到處都係粉紅色好花花,但一啲都唔雜亂同無好娘嘅粉色感。本人大愛粉紅色,粉色係好易出事變陸味🫢以為佢係純打卡店,無諗到食物都有花心思係上面!而且仲有素食揀,好貼心!我就揀咗忌廉雜菌蕃茄米意!忌廉唔會膩加埋有蕃茄嘅酸味去中和下,菇菇份量都好多👍🏻咸淡岩岩好~媽媽就話漢包好食,仲好大碟!至於妹妹碟意粉個忌廉味就偏淡~但大蝦好爽口👍🏻哈哈,打卡熊仔特飲我地隻熊成隻豬咁嘅樣🐽店員好好禮貌(店主都係姜糖!)講野仲好溫柔~
因為媽媽係姜糖所以帶媽媽去打卡慶祝一下姜公誕。
哈哈,打卡熊仔特飲我地隻熊成隻豬咁嘅樣🐽
店員好好禮貌(店主都係姜糖!)講野仲好溫柔~
一次很滿意的體驗經openrice訂位,約12:30,提早10分鐘到達,餐廳環境布置非常漂亮,四周滿布花朵,非常適合打卡。食品方面,用QR code落單,餐飲出來的賣相味道也很好,特別推薦小熊飲品,非常可愛,適合打卡特別激讚餐廳員工服務,事前員工向我們介紹餐單及特色餐飲,態度非常好,也很熱心幫我們影相,整個過程都十分滿意
一次很滿意的體驗

2022-04-29 71 浏览
一早已經知道係共融餐廳,已經覺得好有義意!但係真係有好多驚喜!我哋request左坐鳥籠位!每個員工都好nice,好有禮貌同耐性幫我地影相,仲教我哋點影先會靚!會關心顧客需要同肚餓程度黎推介野食!因為我地講明想影相靚啲,職員就耐心咁推介!野食既擺設都好靚,好適合幾個女仔朋友黎影相打相!原來呢度仲會定期轉主題!用唔同英文名去拼成花牆,好有心思!整間餐廳都有好多位俾人影相!食嘢、環境、服務都120分質素!最後仲會送感謝卡俾客人,令人好窩心!
野食既擺設都好靚,好適合幾個女仔朋友黎影相打相!

最後仲會送感謝卡俾客人,令人好窩心!
熊仔飲品
小食mix同烤雞
甜心夾餅
  • 小食拼盤
2022-04-28 48 浏览
打咭好地方 裝修好靚 岩哂女仔圍埋一齊傾計影相 好開心 而且時間都充足 唔會好趕急咁趕你走 服務生好好人 會安排埋你影相位置 幫你揸埋機 見到好多人0係度慶祝生日 氣氛唔錯 不過如果怕尷尬就唔好 😂 食物方面偏貴 味道一般
食物方面偏貴 味道一般
碌IG見到勁多人去左銅鑼灣E間café打卡, 車車就緊係要去埋一份啦! 去到大約3點鐘已經坐滿哂人, 好彩一早book左位, 餐廳入面9成都係打卡位, 隨便影一張都可以好靚唔會失手! 車車同朋友揀左個鳥籠tea set同兩杯打卡必點嘅特飲試下, 等緊嘅途中見到有人生日, 餐廳職員仲好窩心咁送上生日甜品, 唱生日歌, 仲拎埋生日燈牌比壽星女影相🌟小熊菠蘿荔枝奶昔飲落好香菠蘿荔枝味, 唔會太甜幾好飲, 最驚喜係隻小熊過左大半個鐘都完全無溶過, 平時果d影兩張相已經溶左, 咁就可以慢慢打卡可以影到靚為止🌟蜜糖杞子四菊花畫茶入面用左大金絲黃菊,金盞菊,雪菊同杭菊, 加入熱水之後乾花就會開花, 平時飲嘅花茶無味得個樣, 今次e杯有驚喜, 花味濃郁香甜, 即時加第2次水都仍然好有味!🌟花花英式下午茶套餐鳥籠三層塔靚到不得了, 睇得又食得, 入面有菠菜卷/米紙卷/牛油果蝦撻/煙三文魚菜沙律/Scone/馬卡龍/紅桑子撻/榛子蛋糕, 每款都十分精緻, 車車就最中意嘅係菠菜卷同牛油果蝦撻

🌟小熊菠蘿荔枝奶昔

🌟蜜糖杞子四菊花畫茶

🌟花花英式下午茶套餐
2022-04-17
下午茶
同朋友去咗呢間cafe 到打卡,本身滿懷期待,一入到門口見到有好大個姜B喺度☺️。之後就confirm Booking la,職員竟然搵唔到個booking,因為佢哋個T set係要Book咗先嘅,咁最尾店員都有安排返個位置俾我哋,但都係有少少粗心大意,呢方面係有一個好大嘅進步空間。之後個tea set到咗,職員都係好Hea咁樣好介紹,甚至有啲菜式個名都唔記得😖,不過都唔緊要,希望可以改善下食物質素方面,其實講真係普通到不能再普通,朱古力蛋糕非常之甜,重點係個scone!!!!係超級碎,你哋去食就會知道🥹我哋一致覺得不如加多少少錢去酒店度食仲好所以我哋認為唔太值呢一個價錢,同埋希望小店都有更大嘅進步空間啦。同埋建議唔好喺IG度好似好重視我哋嘅意見但係又好似冇改善過咁樣…

係超級碎,你哋去食就會知道🥹
我哋一致覺得不如加多少少錢去酒店度食仲好

2022-04-19 1086 浏览
🌸就是偏偏喜歡你😘位於銅鑼灣的💐🌺cafe,好ig-able!每個角落都係打卡位😍 花牆、心型架、鳥籠,夢幻粉紅之境💓有幸坐到鳥籠卡位🥳 假日去左呢度食lunch..🍝忌廉汁煙三文魚燴意粉最頂係整成玫瑰花既煙三文魚🌹幾足料架,除左煙三文魚,仲有熟既三文魚,配上惹味忌廉白汁,意粉好入味,口感豐富又juicy!..🍫熔岩石山 - 朱古力兩塊厚多士,多士面灑上滿滿的可可粉,裡面有大量朱古力醬,切出來係流心!朱古力醬湧哂出來,仲有粒粒朱古力係多士裡面,店員介紹朱古力醬本身唔係太甜,另上左一細碗雲呢拿雪糕,可以撈埋一齊食😚 好濃郁既朱古力味,朱古力迷要試下..🍲餐湯 - 蘑菇湯好濃郁既蘑菇,好香,味道唔錯👍🏻..不得不提兩杯賣相💯既飲品!兩粒小熊係牛奶冰,一定要拎住來打卡!🍹小熊菠蘿荔枝奶昔(藍色)大推!超好飲!酸酸甜甜咁,好解渴!🍓小熊粒粒草莓牛奶(粉紅色)好香既草莓牛奶,好滑!有香濃既草莓味!..呢度店員態度好nice☺️ 介紹得好詳細而且好樂意幫你影相👍🏻 地方不大,但環境好靚,而且仲有好多道具可以拎住影🤩好適合包場🥳又多個打卡好地方了
🍝忌廉汁煙三文魚燴意粉
🍫熔岩石山 - 朱古力
🍲餐湯 - 蘑菇湯
好濃郁既蘑菇,好香,味道唔錯👍🏻.
不得不提兩杯賣相💯既飲品!
兩粒小熊係牛奶冰,一定要拎住來打卡!
🍹小熊菠蘿荔枝奶昔(藍色)
大推!超好飲!酸酸甜甜咁,好解渴!
🍓小熊粒粒草莓牛奶(粉紅色)
好香既草莓牛奶,好滑!有香濃既草莓味!.
2022-03-27
  • 熔岩石山
  • 小熊菠蘿荔枝奶昔
鮮大蝦龍蝦汁米意粉賣相好多食用花裝飾好令😍食落又幾濃味,除左一隻大蝦仲有幾隻蝦仁,唔會好寡!口感帶少少煙韌!!味道真係唔錯!😋菠蘿雞扒竹炭漢堡漢堡仲有芝士脆片!雞扒唔乾身幾多汁,整體味道唔錯牙~我就覺得佢個蕃茄厚左少少,食落有啲唔方便!如果之後係同朋友影相打卡,就建議唔好揀呢個,食到排牙都黑晒😂😂記得食完一定要浪口!花畫茶 (玫瑰味)勁令既茶杯同茶壺🫖飲落淡淡玫瑰味~好清新,佢地好好可以添加水~幾抵飲!草莓白朱古力比個心形杯吸引左,味道唔會好甜,係🆗用黎打卡一流!!
鮮大蝦龍蝦汁米意粉

菠蘿雞扒竹炭漢堡

花畫茶 (玫瑰味)

草莓白朱古力
比個心形杯吸引左,味道唔會好甜,係🆗用黎打卡一流!!
  • 鮮大蝦龍蝦汁米意粉
呢間位於銅鑼灣嘅cafe聽個名就已經好浪漫🌹早排都見到唔少人到呢到打卡🤩原來老闆娘係花藝師,每個角落佢都精心用花花佈置,一入去就感受到好夢幻嘅感覺🧚🏻‍♀️店内到處都係打卡位,仲有兩個大鳥籠,仙氣滿滿少女心都爆發💓另外值得一提嘅係,呢度係一間共融餐廳嚟嘅,提供就業機會比有需要嘅人士,亦令更多人關注社區共融🧑🏻‍🍳餐廳飲品同甜品都係佢哋負責製作㗎,真係非常之欣賞呢個理念🥰好值得大家支持💪🏻🌽午市跟餐有粟米忌廉湯,湯裏面飲到粒粒粟米,味道香濃🐟忌廉汁煙三文魚燴意粉 ($148)估唔到呢度環境靚之餘,食物presentation都好美~想讚下呢碟擺盤好靚🥰撒上咗好多食用花瓣做裝飾🌸🌼意粉質感軟硬適中,掛上濃稠嘅忌廉汁好creamy,至於三文魚份量唔少,味道亦唔會太鹹👍🏻🍔菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 ($138)漢堡就食得多,黑炭漢堡真係第一次食🤣非常特別😋而且麵包嘅質感好鬆軟,烘過後咬落去唔會冧,反而係外脆內軟😍雞排非常juicy煎得剛剛好🤤配埋菠蘿一解油膩感,好Fresh好清新呀😆🍍小熊菠蘿茘枝奶昔 ($68)呢杯簡直係打卡必備嘅飲品!有隻熊仔浸緊牛奶浴咁,靚到唔捨得飲😍飲品採用少甜配方,味道唔會

🌽午市跟餐有粟米忌廉湯,湯裏面飲到粒粒粟米,味道香濃

🐟忌廉汁煙三文魚燴意粉 ($148)
忌廉汁煙三文魚燴意粉

🍔菠蘿照燒雞排黑炭漢堡 ($138)
菠蘿照燒雞排黑炭漢堡

🍍小熊菠蘿茘枝奶昔 ($68)
呢杯簡直係打卡必備嘅飲品!
有隻熊仔浸緊牛奶浴咁,靚到唔捨得飲😍
飲品採用少甜配方,味道唔會係假甜,奶味幾重,配有淡淡的菠蘿荔枝味幾清新🌿兩杯飲品中比較喜歡呢杯😋
🐻小熊冰粒係用🥛牛奶整成嘅,所以慢慢溶化之後,味道都唔會變得好淡好大差別👍🏻

💗粉紅心心櫻花白朱古力 ($68)
呢杯飲品用心形玻璃杯裝住太可愛了😍
淡淡嘅櫻花味,加埋白朱古力都唔會太甜

總結:打卡餐廳嚟講一般都唔會太期望佢嘅食物,但呢到嘅質素都岀乎意料地有水準😋
最後要讚揚下餐廳店員嘅服務態度,當日樓面只係得一位店員,但佢都好細心照顧到每一枱客人,仲會主動幫忙拍照📸亦會建議喺邊啲位置影最靚,加分😍

🔸餐廳長期都咁受歡迎,所以嚟食記住預先訂位呀🤣想坐鳥籠嘅更加要早啲book!

忌廉汁煙三文魚燴意粉
菠蘿照燒雞排黑炭漢堡