2021-10-09
10月1日是國慶又是老公的生日🎂,尖沙咀很多間自助餐都吃過了,唯獨此間很陌生,特意提早一個月經開飯訂了此酒店自助晚餐,由於是公眾假期,祗有一場時間由晚上6:30至10:00,費用$728+10%,獅子信用卡有88折,其實真心覺得好x貴,不過見係老公正日生日,豪D無計啦😅其實餐廳地方很大,幸好食客不多,果然全場食物不多,唯有主打白烚龍蝦及鴨肝多士,龍蝦開始派貨時凍凍地,後來追貨時因即場白烚就熱騰騰了,個人覺得熱食🦞好味D,但最弊有時要等十數分鐘才有得吃。食咗以上三道主菜,自己都有D飽飽地了,跟住改攻其他,但有一個雪櫃的甜品沒掂過,真係蝕水。中式熱食呢盤重慶烤魚好好味😋,隔壁的猴頭菇燉湯亦好好飲👍🏻其實凍盤海鮮都有4樣,不過梗係留返個肚食多啲龍蝦啦😆全場魚生刺身好新鮮甜美,不過配給份量極少,如想refill 不妨行多幾轉當做運動。當晚我祗聽到兩次搖鈴聲🔔,一次係乳豬,乳豬肉係好食的,但個皮係淋的,食一件就好了,反而第二次搖鈴的活魚開刀刺身最有趣,成間餐廳的人都出曬去排隊,人龍很長呀。唯獨是見唔到片皮鴨,可能緣慳一面,真可惜😞最後當然係甜品時間,一入餐廳已被門口蛋糕深深吸引,如果唔食返件真係
中式熱食呢盤重慶烤魚好好味😋,隔壁的猴頭菇燉湯亦好好飲👍🏻
其實凍盤海鮮都有4樣,不過梗係留返個肚食多啲龍蝦啦😆
唯獨是見唔到片皮鴨,可能緣慳一面,真可惜😞
最後當然係甜品時間,一入餐廳已被門口蛋糕深深吸引,如果唔食返件真係對唔住自己,其實蛋卷及酥餅都好大件下,祗能拼幾件回位跟家人一起分享。
餐廳預備的生日蛋糕仔好窩心,職員仲會幫我們點蠟燭及揸機影相👍🏻,當晚她們服務都好殷勤,不停收碟及斟水。
榴連蛋卷至好味,好似有得$248外賣,如果真係整條份量就超抵了。
食到8時半時,很多枱已人去留空,再無乜人出去拿食物了,反而餐廳廚師好忙好忙,不停補碟及做外送服務。
最後結尾食返個芒果糯米飯,全場祗見黑板粉筆字,不見實物,要跟櫃台的靚仔廚師落單,眼見他神神秘秘咁從趟門木櫃中拿出,吱咗第三碗先肯給我,仲以為有咩咁特別,原來碗飯係心型擺放的❤️,唔細心留意都唔知😅,真為此餐作一個完美的結局。
不過呢間自助餐真係試一次便夠,如果大家喜歡貴精不貴多的buffet, 尖東HYATT 是首選。