餐厅: 小點角落 (新都會廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
🇭🇰 香港街頭小食雞蛋仔、碗仔翅、魚蛋、燒賣、煎釀三寶、腸粉…還在街頭狼狽地立食嗎? 小編帶大家到葵芳新都會廣場的「小點角落」坐低慢慢食,新開張有不少優惠,晚市甜品小食半價,會員更可享8蚊外賣價飲人氣阿薩姆手打香檸茶。小食也可以吃出滿滿的儀式感。🇭🇰 掃街小食全餐 $886款掃街美食: 麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、蝦頭油菜圃燒賣、鹹蛋黃雞翼、煎釀三寶🍤 掃街小食坐定定打卡慢慢嘆,「牛油麥皮蝦串+芒果沙律脆筒」賣相吸引,黑色的竹炭雪糕筒內有滿滿的芒果沙律。大大粒的魚蛋、燒賣,都十分彈牙。煎釀三寶配上腐乳醬更顯懷舊風情。咸蛋黃雞翼融合近代創新菜式的烹調手法,口味獨特。🍜 蝦頭油撈麵 +$18 櫻花蝦撈麵爽口的撈麵,加入了櫻花蝦、青瓜絲及濃香醬油,粗麵爽口彈牙。 🍚 蔥油溏心蛋飯 +$18 蔥油拌飯配以溏心蛋菜甫、櫻花蝦及濃香醬油,同樣充滿懷舊的氣息。🐔 瑞士雞翼 $70香港著名「豉油西餐」之中的代表性菜式,煮得非常入味。🍦 雪糕雞蛋仔102畫室 $60雞蛋仔雞蛋仔融入畫板設計當中,顏料唧管內的是士多啤梨醬料。雞蛋仔可選擇加入麻糬餡,配上雪糕,打卡一流。🥭 芒芒小丸子椰皇蛋

🇭🇰 掃街小食全餐 $88

🍜 蝦頭油撈麵 +$18

🍚 蔥油溏心蛋飯 +$18

🐔 瑞士雞翼 $70
香港著名「豉油西餐」之中的代表性菜式,煮得非常入味。

🍦 雪糕雞蛋仔102畫室 $60

🥭 芒芒小丸子椰皇蛋白 $72
椰皇蛋白軟綿綿,滑捋捋,加入小丸子及芒果,是飽肚之選。

🥚 椰汁紅棗雪燕椰皇蛋白 $68
椰皇蛋白加入桂圓肉及紅棗,十分滋潤補,暖呼呼的,十分適合女生食用。

☕️ 熱椰奶咖啡 $36
🍹 西瓜香檸梳打 $26
味道酸酸甜甜非常清爽。

🐮 #cowing吃在葵芳

🍽 餐廳:小點角落
🌐地址:葵芳興芳路223號新都會廣場5樓574A號舖
2024-06-05
2024-06-13 32 浏览
夏夏炎炎喺餐廳都可以歎住冷氣享盡掃街美食!✨掃街拼盤 $88麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶新派做法嘅港式小食~👩🏻最愛麥皮蝦芒果沙律脆筒,會諗起細個食嘅蝦春卷配有生果嘅沙律醬。不過呢度用嘅係更加靚嘅蝦🦐同新鮮芒果🥭。佢哋嘅燒賣都好正。撇除佢哋超惹味嘅蝦頭油菜圃,佢哋嘅魚肉燒賣都好高質😛。✨麻辣牛筋腩 $52牛筋腩炆得好腍,又有唔少爽滑嘅筋位。港式麻辣唔會太辣。完全冇墊嘢,成碗都係牛腩,性價比好高。以主打小食嘅餐廳嚟講真係超晒班。✨籠仔腸粉 $18腸粉夠晒滑,最正係激多醬!Default有晒甜醬、麻醬、豉油、芝麻。✨雪糕雞蛋仔102畫室 $60🩷畫板雞蛋仔口味:麻糬🩷朱古力醬、海鹽焦糖醬🩷8.0牛奶雪糕麻糬雞蛋仔真係勁好食。唔單只係平時雞蛋仔外脆內軟嘅口感,仲有香甜煙韌嘅麻薯!仲有得自選醬汁。佢哋嘅8.0牛奶雪糕(唔係3.0😳)真係特別香濃,好值得試。✨榴槤甘露果凍碗 $52布甸好滑好滑。個sauce嘅榴蓮味勁濃,甜度唔算高。✨芒芒椰奶 $32椰汁同鮮芒果呢個配搭冇得輸。椰汁嘅味道仲要特別濃。

夏夏炎炎喺餐廳都可以歎住冷氣享盡掃街美食!

✨掃街拼盤 $88

✨麻辣牛筋腩 $52

✨籠仔腸粉 $18

✨雪糕雞蛋仔102畫室 $60
🩷畫板雞蛋仔口味:麻糬
🩷朱古力醬、海鹽焦糖醬
🩷8.0牛奶雪糕

✨榴槤甘露果凍碗 $52
布甸好滑好滑。個sauce嘅榴蓮味勁濃,甜度唔算高。

✨芒芒椰奶 $32
椰汁同鮮芒果呢個配搭冇得輸。椰汁嘅味道仲要特別濃。

2024-06-12 21 浏览
呢晚同老婆去食小吃,食咗好多懷舊小食同特色甜品,食到好飽👍🏻🥢麻辣牛筋腩 $52炆到好腍,亦好入味,有肥有瘦,零舍香滑😋🥢掃街拼盤 $88麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶一次過多種小吃,亦有新派小吃。最鍾意山椒鹹蛋黃雞翼,炸得香脆之餘,雞肉多汁👍🏻特特大魚蛋亦大讚,大過粒乒乓波,又彈牙🏓🥢雪糕雞蛋仔102畫室 $60雞蛋仔=畫板雲呢拿雪糕, 朱古力醬 & 海鹽焦糖醬=顏料有趣😆 雪糕同雞蛋仔都好好味🥄芒芒小丸子椰皇蛋白 $72蛋白同鮮芒果肉係加分位,不過好多芒果漿,整體感覺太甜。🥢田園沙律 $18🥤阿薩姆手打香檸茶 $26📍小點角落 (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場5樓574A號舖

🥢麻辣牛筋腩 $52
炆到好腍,亦好入味,有肥有瘦,零舍香滑😋

🥢掃街拼盤 $88

特特大魚蛋亦大讚,大過粒乒乓波,又彈牙🏓

🥢雪糕雞蛋仔102畫室 $60
雞蛋仔=畫板
雲呢拿雪糕, 朱古力醬 & 海鹽焦糖醬=顏料

有趣😆 雪糕同雞蛋仔都好好味

🥄芒芒小丸子椰皇蛋白 $72
蛋白同鮮芒果肉係加分位,不過好多芒果漿,整體感覺太甜。

🥢田園沙律 $18

🥤阿薩姆手打香檸茶 $26

📍小點角落 (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓574A號舖
2024-06-06
  • 掃街拼盤
  • 麻辣牛筋腩
2024-06-12 18 浏览
一心諗住去食打卡雞蛋仔~點知當日好早已經賣哂 嗚嗚(。•́︿•̀。)本來以為係可愛風𝓬𝓪𝓯𝓮 點知係食魚蛋燒賣咁麻甩!?原來係主打港式掃街小食 連腸粉 碗仔翅 煎釀三寶 瑞士汁雞翼都有 又幾過癮(¬◡¬)甜品同特飲都好多款 有新派有傳統 食物賣相唔錯 雖然麻甩 都一樣可以打卡 哈哈.✿ 掃街拼盤 $⑧⑧♡ 碗仔翅|大魚蛋|燒賣|煎釀三寶♡ 炸雞翼|麥皮蝦芒果沙律脆筒.✿ 籠仔腸粉 +$①⑧.✿ 蝦頭油撈麵 +$①⑧.✿ 瑞士雞翼 $⑤②.✿ 楊枝甘露果凍碗 $④⑧✿ 重重重重料芋頭西迷 $④②✿ 草莓鮮奶 $③⑥.✿ 朱古力心太軟 $⑥②
一心諗住去食打卡雞蛋仔~
點知當日好早已經賣哂 嗚嗚(。•́︿•̀。)
本來以為係可愛風𝓬𝓪𝓯𝓮 點知係食魚蛋燒賣咁麻甩!?
甜品同特飲都好多款 有新派有傳統

✿ 重重重重料芋頭西迷 $④②
✿ 草莓鮮奶 $③⑥

✿ 朱古力心太軟 $⑥②
2024-06-11 52 浏览
小點角落登陸係新都會廣場🚩首店設於旺角現址朗豪坊店鋪環境空間感好大光線柔和而且座位舒適掃街拼盤 $88有麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、蝦頭油菜脯燒賣、山椒鹹蛋黃雞翼、新煎釀三寶山椒鹹蛋黃雞翼 $58蔥油溏心蛋飯 +$18炸得好香脆,但略嫌沒有太大鹹蛋黃味道即撞木桶豆腐花 $42上枱時有點嚇親,原來以為細細個,點知原來相當有份量🤣餐肉辣菜甫雞蛋仔(鹹)$32唔係幾食到餐肉味,味道一般芒芒小丸子椰皇蛋白 $72椰奶味偏重和甜,小丸子軟糯增加口感青嵐抹茶鮮奶 $42芒芒椰奶 $32
小點角落登陸係新都會廣場🚩
首店設於旺角現址朗豪坊
店鋪環境空間感好大
光線柔和而且座位舒適

掃街拼盤 $88

山椒鹹蛋黃雞翼 $58
蔥油溏心蛋飯 +$18
炸得好香脆,但略嫌沒有太大鹹蛋黃味道

即撞木桶豆腐花 $42
上枱時有點嚇親,原來以為細細個,點知原來相當有份量🤣

餐肉辣菜甫雞蛋仔(鹹)$32
唔係幾食到餐肉味,味道一般

芒芒小丸子椰皇蛋白 $72
椰奶味偏重和甜,小丸子軟糯增加口感

青嵐抹茶鮮奶 $42
芒芒椰奶 $32
2024-06-10 21 浏览
同朋友喺葵廣掃完街 就搵左呢間cafe食晚餐 點知原來呢度都係食掃街小食🤣不過係精美版既有港式經典街頭小食 同時又融合一啲新派元素 幾有gimmick😄我地叫左個掃街拼盤分別有魚蛋 係長洲大魚蛋嗰隻 幾彈牙蝦頭油菜圃燒賣 辣辣地幾惹味碗仔翅蒟蒻麵 都幾足料麥皮蝦芒果沙律脆筒擺喺正中間 好吸晴 幾特別仲有煎釀三寶 生椒鹹蛋黃炸雞翼我哋額外追加左籠仔腸粉&蝦頭油撈麵 每款都係$18 份量都唔少 夠飽肚 調味突出仲有茶仔必叫嘅瑞士汁雞翼 肉質幾好 而且夠入味😄
同朋友喺葵廣掃完街 就搵左呢間cafe食晚餐

碗仔翅蒟蒻麵 都幾足料

麥皮蝦芒果沙律脆筒擺喺正中間 好吸晴 幾特別

仲有煎釀三寶 生椒鹹蛋黃炸雞

仲有茶仔必叫嘅瑞士汁雞翼 肉質幾好 而且夠入味😄
去咗葵芳呢間以香港街頭小食為主題嘅餐廳,好多菜式都加入咗玩味元素,都幾特別😍掃街拼盤🍱 ($106)呢個掃街拼盤一次過可以滿足晒平時想食嘅街頭小食,有大大粒咖喱魚蛋、蝦頭油菜圃燒賣、山椒鹹蛋黃雞翼、麥皮蝦芒果沙律脆筒、煎釀三寶同埋碗仔翅😍 我自己就最鍾意食大大粒魚蛋,夠晒彈牙❤️ 煎釀三寶外脆內軟熟👍🏻蝦頭油撈麵🦐 (跟餐+$18)撈麵質地好煙靭,仲有少少辣辣地,好惹味🥰山椒鹹蛋黃雞翼🐥 ($76)雞翼炸得好香脆,入邊一啲都唔會乾身,再加埋面頭個醬好惹味❤️ 仲加咗$18配埋個田園沙律🥗沙嗲封門牛柳湯一丁🍜 ($38)見佢哋早餐Menu仲有得嗌就叫咗一個嚟試吓, 封門牛肉味好濃郁,質地好軟熟,好推薦大家早餐嚟試吓👍🏻雪糕雞蛋仔102畫室🎨 ($60)呢個又係打卡之選,將街頭美食雞蛋仔造成可愛嘅畫板設計,可以自己揀兩款唔同嘅醬料嚟配搭,我哋就揀咗朱古力同埋煉奶味,好玩又好食,超正❤️芒芒小丸子椰皇蛋白🥥 ($72)入面材料好豐富,有新鮮芒果肉,煙靭軟糯嘅小丸子,仲有清甜香滑嘅椰皇蛋白🥰豆腐凍芝麻糊 ($48)豆腐凍好似雪糕咁形態,上面仲有塊芝麻薄脆,仲有一樽濃郁嘅芝麻糊俾你倒落去,唔會好甜🫶🏻

掃街拼盤🍱 ($106)

蝦頭油撈麵🦐 (跟餐+$18)
撈麵質地好煙靭,仲有少少辣辣地,好惹味🥰

山椒鹹蛋黃雞翼🐥 ($76)

沙嗲封門牛柳湯一丁🍜 ($38)

雪糕雞蛋仔102畫室🎨 ($60)

芒芒小丸子椰皇蛋白🥥 ($72)

豆腐凍芝麻糊 ($48)

草莓鮮奶🍓 ($36)
呢杯好推介俾大家,用咗新鮮士多啤梨醬,再加上鮮奶,粉粉嫩嫩嘅顏色超級引,味道酸酸甜甜❤️

棉花糖朱古力🍫 ($36)
朱古力味濃郁,仲有大大粒棉花糖🥰
2024-06-09 44 浏览
朋友講起新都會有間新開既甜品舖唔錯,今日黎葵芳行街就黎試下。餐廳係新都會廣場5樓裝修係木系風格,我覺得都幾舒服叫左個掃街小食全餐,成個拼盤好適合打卡😆而且每樣大約兩件到啱曬咩都想試吓既人。魚蛋好大大粒好彈牙,好滿足。山椒鹹蛋黃雞翼,好食,鹹蛋黃醬唔漏/膩,雞翼炸到好脆,放左一陣食,雞翼入面都係juicy麻辣牛筋腩,微辣,牛肉分量多,牛腩唔會過淋食唔到肉感,炆到軟得黎又有少少咬口。加$18配左蝦頭油撈麵,係有少少梘水味既寬麵,爽口彈牙。個人覺得牛筋腩配呢個麵好食。呢度有好多款唔同既雞蛋仔,有啲味道都幾特別,例如係咖哩紫菜肉鬆、餐肉辣菜脯,我都幾想試,但屋企人好鍾意食榴槤,所以就是試下D24榴槤雞蛋仔。雞蛋仔一上檯,熱辣辣有好大陣榴蓮味,表面少少脆,裡面好軟熟,有小小榴槤餡,每一口都有濃濃既榴槤味,鍾意食榴槤嘅可以一試,但建議一定要趁熱食哂佢。由於朋友好推薦食甜品,所以我叫左個比較特別嘅芝麻糊豆腐湯圓椰皇蛋白原隻椰皇上,芝麻糊黑芝麻味濃但調味唔會太甜,椰皇蛋白椰味重好食,入面仲有兩粒豆腐湯圓,唔係好食到豆腐味但係湯圓過來黑芝麻味超重,用料實在,一開始以為湯圓係比芝麻糊染黑左,點知個皮都係全

餐廳係新都會廣場5樓

裝修係木系風格,我覺得都幾舒服

魚蛋好大大粒好彈牙,好滿足。

加$18配左蝦頭油撈麵,係有少少梘水味既寬麵,爽口彈牙。

個人覺得牛筋腩配呢個麵好食。

原隻椰皇上,芝麻糊黑芝麻味濃但調味唔會太甜,椰皇蛋白椰味重好食,入面仲有兩粒豆腐湯圓,唔係好食到豆腐味但係湯圓過來黑芝麻味超重,用料實在,一開始以為湯圓係比芝麻糊染黑左,點知個皮都係全黑色噶,哈哈

屋企人叫左芋頭西米椰皇蛋白,佢本人就係一個芋頭控,芋頭西米芋頭味好重,上面嘅三色芋圓芋頭或者蕃薯味都出,煮得岩岩好,彈牙之餘軟硬適中,好濃芋頭味,蛋白甜味適中,撈埋椰皇肉食簡直絕配,最後成只連肉食埋

飲品方面,叫左苦瓜香檸茉莉同西瓜香檸梳打。
西瓜香檸蘇打,有西瓜粒,有口感,清爽解渴。
苦瓜香檸茉莉,少見配搭,但出奇地夾,苦瓜既清涼感,檸檬嘅香味同埋少少酸味再加上茉莉花茶嘅味道,三樣味道啱好平衡,苦瓜令到檸檬茶多左一份清涼感,幾特別,推薦一試。

整體黎講,呢間餐廳嘅嘢食都幾好,最中意係佢嘅甜品,如果經過新都會想同朋友慢慢坐低傾吓計,慢慢食港式小食同糖水我會encore 。
2024-06-09 107 浏览
最近葵芳新都會開咗一間以香港懷舊小食為主題嘅餐廳, 加小小創意,玩味十足,就同朋友試一試佢, 店內燈光柔和,營造出舒服嘅氣氛,店員服務好好,有禮貌🤩掃街拼盤+蝦頭油撈麵🍡坐定定就可以一次過食晒掃街必食單品🥳 有山椒鹹蛋黃雞翼; 麥皮蝦芒果沙律脆筒;大大粒咖喱魚蛋;蝦頭油菜圃燒賣;新煎釀三寶同碗仔翅蒟蒻麵。我最鐘意係雞翼 炸到金黃色,皮脆肉質鮮嫩,配上好邪惡嘅鹹蛋黃醬好惹味🥰沙律脆筒擺盤特別,芒果沙律塞滿雪糕筒,同炸蝦一齊食口感好清新😊跟餐加配蝦頭油撈麵🦐用櫻花蝦同蝦由製成,口感豐富,好惹味😋雪糕雞蛋仔102畫室🎨充滿驚喜!即叫即做雞蛋仔,質地好鬆軟,配上雲呢拿雪糕, 仲可以揀兩款醬料,食之前將啲醬料擠落雞蛋仔到, 有得食又有得玩🥰芒芒小丸子椰皇蛋白🥥椰子味濃郁,蛋白綿滑,小丸子好Q彈,食落去唔會太甜😍芝麻糊豆腐🥣豆腐凍以雪糕形態呈現,上面有芝麻薄脆,將芝麻糊倒入碗內同豆腐凍撈埋一齊食,口感豐富有層次仲食到脆脆添😊草莓鮮奶🍓用新鮮草莓蓉加鮮奶製成配上蜜糖脆脆,口感鮮甜🤩棉花糖朱古力🍫朱古力味濃郁,暖粒粒好暖胃😋同地加映- 沙嗲封門牛柳一丁🐄無意中俾我發現佢早餐Menu有沙嗲牛一丁,店員見

掃街拼盤+蝦頭油撈麵🍡

跟餐加配蝦頭油撈麵🦐
用櫻花蝦同蝦由製成,口感豐富,好惹味😋

雪糕雞蛋仔102畫室🎨

芒芒小丸子椰皇蛋白🥥
椰子味濃郁,蛋白綿滑,小丸子好Q彈,食落去唔會太甜😍

芝麻糊豆腐🥣

草莓鮮奶🍓
用新鮮草莓蓉加鮮奶製成配上蜜糖脆脆,口感鮮甜🤩

棉花糖朱古力🍫
朱古力味濃郁,暖粒粒好暖胃😋

同地加映- 沙嗲封門牛柳一丁🐄
無意中俾我發現佢早餐Menu有沙嗲牛一丁,店員見我好想食,佢就破例做咗一碗俾我,一食便愛上,沙嗲味濃郁,牛肉用封門牛柳,牛味濃郁, 連埋嘢飲都係$38 ,性價比高😍
2024-06-09 21 浏览
🐻今日同朋友去咗葵芳行街,見到呢間小店角落係新開嘅,環境都好唔錯,睇一睇餐牌,發覺佢啲食物都好特別就入去試一試🐻我哋嗌咗佢哋嘅街頭小食tasting Menu,勁多嘢食,set好咗嘅街頭小食拼盤有:⭕️麥皮蝦沙律芒果脆筒⭕️咖喱魚蛋⭕️燒賣⭕️雞翼⭕️碗仔翅⭕️煎釀三寶✅一份小食⭕️叫咗瑞士汁雞翼✅追加了兩份主食⭕️蝦頭油撈撈麵⭕️流心蛋飯✅兩人份嘅即撞豆腐花✅兩個甜品⭕️香芋西米椰皇⭕️布甸✅仲有兩杯飲品⭕️香橙西柚茉莉茶⭕️香芒椰椰🐻我哋兩個見到咁多嘢食都好開心,仲可以一次過食晒平時掃街嘅嘢,舒舒服服咁坐喺咁好嘅環境到食,唔使喺街熱辣辣🥵仲有咁多甜品食開心死🤣平時都好鍾意去葵芳行街執平嘢,而家多咗個食嘢嘅地方shopping完可以食🥰

⭕️麥皮蝦沙律芒果脆筒⭕️咖喱魚蛋

✅仲有兩杯飲品
⭕️香橙西柚茉莉茶
⭕️香芒椰椰

2024-06-09 27 浏览
有時行下街都想掃下街,食好多款美食,但行住食有時都幾唔方便原來係葵芳嘅新都會廣場入便就開左間小店,可以坐底慢慢享用街頭小食,又可以打卡,真係岩曬我店內裝修以黃白色為主調,裝修簡約舒適,仲有多個梳化位,岩曬打卡餐廳以港式街頭小食同甜品為主題,仲有多款選擇,仲要掃街嘅朋友仔要去試下啦食物方面: 掃街小食全餐 : 有齊六款人氣頭小食,有麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶,打卡一流- 麥皮蝦芒果沙律脆筒 : 麥皮蝦彈牙香脆,味道甜,竹炭甜筒入面係芒果肉沙律,連埋雪糕筒食,非常有創意- 碗仔翅蒟蒻麵 : 碗仔翅以雞絲和雞湯為湯底,再用健康純素蒟蒻麵取代粉絲,味道不錯又健康- 特特大魚旦 : 魚旦爽口彈牙,勁大粒,配上港式咖喱醬,香而不辣易入口- 山椒咸蛋黃雞翼 : 雞翼同樣大大隻,炸到外脆內嫩,再加上山椒咸蛋黃醬,非常邪惡- 蝦頭油菜圃燒賣 : 燒賣係 jumbo size ,口感煙韌,再配上菜圃蝦頭油,又香又惹味- 新煎釀三寶 : 煎釀三寶有紅腸、茄子、魚肉,再用天婦羅炸粉去炸,製法新穎,再蘸上自家製腐乳醬,味道香濃惹味瑞士雞翼 : 雞翼夠
有時行下街都想掃下街,食好多款美食,但行住食有時都幾唔方便

食物方面:

瑞士雞翼 : 雞翼夠曬入味,煮到皮滑肉嫩,夠甜夠抵食
蔥油溏心蛋飯 : 溏心蛋做得剛剛好,蛋香味濃,加上有蔥油、櫻花蝦及菜甫,好味到想食多碗先夠喉
蝦頭油撈麵 : 撈麵夠爽口,加埋櫻花蝦及蝦頭油,香口又惹味
雪糕雞蛋仔102畫室 : 用畫板上板非常特別,雞蛋仔脆卜卜,入便選擇麻糬餡夠煙韌,再用醬料當顏料,玩味十足,再加埋雪糕一齊食,好食又好玩嘅甜品
芝麻糊豆腐湯圓椰皇蛋白 : 用椰皇殼裝住濃濃嘅芝麻糊,內裡係蛋白及豆腐,再加埋兩粒芝麻湯圓,仲有淡淡嘅椰皇香甜道
榴槤甘露果凍碗 : 採用馬來西亞 D24 榴槤肉,加上椰子布丁、椰青果凍、手工小圓子及水晶珠,材料十足,榴槤控必試之選
芒芒甘露沙冰 : 新鮮芒果肉配上西柚及小丸子,再加埋芒果沙冰,滿滿嘅芒果味,岩曬夏天飲

芒芒椰奶 : 新鮮芒果肉再配上椰香十足嘅椰奶,再加埋煙韌水晶珠,飲得又食得
2024-06-05
2024-06-09 26 浏览
至從搬咗屋,我就去多左葵芳行街,經過「小點角落」見到有唔少港式小食幾吸引,就決定試下!它們提供了多款香港地道小吃和甜點讓你選擇,每款都好有心思,連食物既賣相份外精緻💕掃街拼盤 拼盤集合了所有港式掃街經典小食,包括有:麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟弱麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黄雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶。款款都好滋味!最特別係大大粒魚旦,彈牙而且咖喱好入味🙈籠仔腸粉以點心竹籠盛着,腸粉加上麻醬、甜醬和豉油,簡單調味,已能吃出滿滿的港式風味麻辣牛筋腩嫲嫲辣辣,味道香濃!牛筋整得好淋好好咬~蔥油溏心蛋飯橙紅流心蛋黃好正呀!入口絲滑,配搭白飯好好味即撞木桶豆腐花豆腐花即叫即撞,非常新鮮!而且份量十足,一桶夠4個人食~它口感嫩滑,配著薑汁和黃糖一起吃,味道變得多樣化。榴槤甘露果凍碗估唔到佢小紙傘做裝飾,榴槤甘露質感香滑,而椰子布甸和Q彈椰青果凍,好有咬口! 「汪AH姐」咖啡燉奶凍雲呢拿雪糕+咖啡奶凍,苦中帶點甜!香濃既咖啡味慢慢在口中蔓延,香味四溢,雪糕軟滑,甜度剛好阿薩姆手打香檸茶🍋茶味濃郁,配上清新檸檬香,好fresh😍📍 小點角落葵芳興芳路223號新都會廣場5樓574A號舖

掃街拼盤

籠仔腸粉

麻辣牛筋腩
嫲嫲辣辣,味道香濃!牛筋整得好淋好好咬~

蔥油溏心蛋飯
橙紅流心蛋黃好正呀!入口絲滑,配搭白飯好好味

即撞木桶豆腐花

榴槤甘露果凍碗

「汪AH姐」咖啡燉奶凍

阿薩姆手打香檸茶🍋
茶味濃郁,配上清新檸檬香,好fresh😍

📍 小點角落
葵芳興芳路223號新都會廣場5樓574A號舖
2024-06-08 109 浏览
經外賣平台叫左碗花膠魚肉翅同魚蛋燒賣,送到黎真係嚇親三十幾蚊碗魚肉翅同我隻杯一樣size,仲要係唔滿杯,我諗7成都未必有,我要重申一次張相係我一啖都無食過,同埋係一舊仔花膠都無價錢完全唔係貴,真係公價黎,我平時嗌其他餐廳嘅魚肉翅都係大約呢個價錢,所以我覺得價錢係好合理嘅,但人哋個魚肉翅係一個正常size嘅麵碗黎囉好無?魚蛋燒賣就無乜好講,係好大粒但唔係好食成個餐唯一值得讚嘅就係個蝦頭油菜圃味道真係唔錯,甜甜地幾好食
經外賣平台叫左碗花膠魚肉翅同魚蛋燒賣,送到黎真係嚇親
魚蛋燒賣就無乜好講,係好大粒但唔係好食

外卖送餐
2024-06-08 28 浏览
想食下香港地道小食,葵廣掃街真係數一數二。其實想舒舒服服坐低食下小食甜品,隔離葵芳新都會都滿足到你。葵芳新都會商場裏面嘅一個小角落,環境舒適,就係食下魚蛋燒賣,又有糖水。豆腐凍芝麻糊 (熱)以為係普通豆腐芝麻糊,出到嚟幾有驚喜,自己將熱既芝麻糊倒入凍豆腐幾過癮,而且芝麻糊夠香濃,帶出冷熱反差。菊花燉雪梨 (熱)原個燉雪梨再將菊花倒入去,的確賞心悅目,仲有埋雪耳,滋補又暖心。掃街拼盤拼盤包羅萬有,魚蛋燒賣,碗仔翅,煎釀三寶,雞翼等通通都有,而且擺到好靚仔,重點係坐定定唔使掃街,仲有創意十足既麥皮蝦芒果沙律脆筒,舒舒服服坐定定就有得食。蝦頭油撈麵撈麵有蝦頭油香,麵夠爽口,越食越惹味。瑞士雞翼港式地道小食,瑞士汁沒死咸,雞翼都大隻。楊枝甘露果凍碗楊枝甘露都係港式招牌甜品,加點心思用椰殼裝住,再整色整水,賣相即時加分。阿薩姆手打香檸茶手打香檸茶有板有眼,清清地唔重口味,岩晒小食解膩。

豆腐凍芝麻糊 (熱)

菊花燉雪梨 (熱)

掃街拼盤

蝦頭油撈麵
撈麵有蝦頭油香,麵夠爽口,越食越惹味。

瑞士雞翼
港式地道小食,瑞士汁沒死咸,雞翼都大隻。

楊枝甘露果凍碗

阿薩姆手打香檸茶
手打香檸茶有板有眼,清清地唔重口味,岩晒小食解膩。
2024-06-03
2024-06-08 51 浏览
同朋友去到葵芳新都會行街街,想坐低傾吓偈,又掛住港式小食,決定去「小點角落」坐低慢慢嘆。小店主打各式各樣的香港地道小吃和甜點☺️多款小吃都加入了創新元素,懷舊傳統之中帶來小變奏。🟠 掃街拼盤 全是港式掃街經典,包括有:麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟弱麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黄雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶💗一大盆打卡靚!整體味道都不錯~特別喜歡鹹蛋黃雞翼👍🏼炸得香脆。另外魚蛋大大粒好彈牙。🟠麻辣牛筋腩牛筋腩十分軟腍,麻辣香濃好入味。🟠籠仔腸粉港式腸粉以點心竹籠盛着,淋上麻醬和甜醬,一股地道風味。🟠蔥油溏心蛋飯重點在溏心蛋上,那橙紅流心蛋黃好誘人,入口軟滑有醬油香。🟠 即撞木桶豆腐花即叫即撞,一大桶端來時蓋著正在靜待成形中,附上小漏斗計時,另有薑汁糖水和黃糖。時間到一打開,豆腐花熱烘烘又滑溜,份量挺多,可2至4人分享。🟠 「汪AH姐」咖啡燉奶凍雲呢拿雪糕底下有咖啡奶凍,灑上了乾果和穀物,咖啡味濃,奶凍滑滑有奶香。🟠 榴槤甘露果凍碗有小紙傘作飾賣椆多了少許懷念感。榴槤甘露質感幼滑,榴槤味道香濃,還有椰子布甸和Q彈椰青果凍,有口感。🟠 阿薩姆手打香檸茶阿薩姆紅茶底茶味夠濃,加上清新檸檬香🍋,清

🟠 掃街拼盤

🟠麻辣牛筋腩
牛筋腩十分軟腍,麻辣香濃好入味。

🟠籠仔腸粉
港式腸粉以點心竹籠盛着,淋上麻醬和甜醬,一股地道風味。

🟠蔥油溏心蛋飯
重點在溏心蛋上,那橙紅流心蛋黃好誘人,入口軟滑有醬油香。

🟠 即撞木桶豆腐花

🟠 「汪AH姐」咖啡燉奶凍

🟠 榴槤甘露果凍碗

🟠 阿薩姆手打香檸茶
阿薩姆紅茶底茶味夠濃,加上清新檸檬香🍋,清爽宜人。