餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2021-10-19 81 浏览
小魚兒可以話係我最愛嘅黃店😍 無論係午市套餐定火鍋,都食到舔舔脷😋 同埋店員好勤快,好醒目👍🏻 座位都好多,適合一大班朋友嚟食~ 今次午餐嚟食佢哋嘅酸菜魚煲,我飽到可以全日唔洗食嘢啦⋯ 老壇酸菜魚 $248呢盆酸菜魚份量好足,魚片一啲都唔吝嗇,其他配料有芫荽,寬粉,萵筍等等,色香味俱全😍 我哋揀咗中辣中麻,一開始食覺得超辣,覺得食唔到,但適應咗個辣度之後,就越辣越過癮,好惹味😍 圓薯粉 $28酸菜魚麻辣湯底一定要配圓薯粉😍 因為真係超夾,煙韌薯粉好掛湯,但係實在太飽嘅關係,我只係食咗幾條,好可惜🥺川式口水雞 $68口水雞嘅醬汁充滿麻醬香,揀咗小辣食落辣度啱啱好🥰 雞肉好嫩滑,係一道唔錯嘅開胃小菜😙呢杯竹蔗茅根好夠凍好解辣,仲好大杯

老壇酸菜魚 $248

圓薯粉 $28

川式口水雞 $68

呢杯竹蔗茅根好夠凍好解辣,仲好大杯
2021-10-13 96 浏览
.尖沙咀❣️烤魚夜好耐好耐無食過烤魚🤭同埋要係香港搵一間好食既都唔易,但…..終於搵到熟悉既味道😭入到餐廳就比牆上既燈牌吸引左💡星期一既夜晚7點都差不多坐滿哂!真係並非浪得虛名阿😎🔸海鱸魚 x 養生花膠蟲草花香辣豆花海爐魚相信大家都唔陌生,出名魚肉肉質嫩、厚、實👍🏻魚骨又唔多,好多人怕食魚都係因為驚太多骨,推薦!🚨花膠超級大舊…仲要有三大舊,好正!蟲草花又爽又入味👍🏻👍🏻其實盤烤魚好大,所以連配料都唔係好叫到…但又好多食就叫左兩樣必食既🔸安格斯肥牛(細)有樣好貼心既野係小魚兒有大、中、細既牛比大家選擇😆幾多人去去都可以有唔同選擇!肥牛厚度岩岩好,有咬口之餘仲食到濃濃既牛肉味🤤🔸炸響鈴響鈴必食唔駛講啦,但要浸落去辣辣既湯到,大家就要盡力而為喇🤭好味指數:9/10小魚兒尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓—————————#hkeatwithme #hkig #hkfoodie #hkgirl #fish #hotpot #tstfood #tst #尖沙咀美食 #尖沙咀 #烤魚 #打邊爐
尖沙咀❣️烤魚夜

🔸海鱸魚 x 養生花膠蟲草花香辣豆花

🔸安格斯肥牛(細)

🔸炸響鈴

好味指數:9/10

小魚兒
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

—————————
烤魚熱潮睇黎係香港並冇退減過🔥 川菜/火鍋/烤魚既店鋪係香港越開越多,但做到地道風味既真係屈指可數!☝🏻今日小編黎到既川菜餐廳絕對啱曬一眾烤魚迷呀~😍🌟 鮮九葉花椒BB豆花江團魚(小辣小麻)($348)呢度既烤魚同湯底都可以自選,而今次小編揀既係肉質較肥美既江團魚🐟 更加含膠原蛋白架😍 湯底惹味得黎又唔會比花椒味搶曬風頭,入面配左豆花、芽菜、寬粉等配料,值得一提係豆花非常滑😋 而且寬粉索曬湯底都好入味😝 魚質方面都好滑啖啖肉,絕對無魚腥,配住麻辣湯底真係絕配!由於條魚係烤過再擺落湯底炆,所以魚皮都好香口惹味🥰🌟 外加配料: 金針菇/娃娃菜/寬粉($28 each)惹味既湯底當然唔少得入味既配料啦😛 每份配料份量都唔少,兩個人食啱啱好。*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 鮮九葉花椒BB豆花江團魚(小辣小麻)($348)

🌟 外加配料: 金針菇/娃娃菜/寬粉($28 each)

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-10-06 88 浏览
喺尖沙咀都搵到間咁平,性價比又高嘅lunch真係超難得🥺呢間餐廳由疫情啱啱開始嘅時候已經做緊呢個良心價☑️.🔓麻辣肥牛湯米線 🌶🐮🍜$36可以免費轉紅薯粉,勁正,煙煙韌韌😍湯底夠麻都夠辣🔥,食完個嘴👄有少少麻咗🥵,但種感覺係正嘅🌶肥牛都唔錯,唔會好碎,$36蚊份量又唔少,味道又ok,邊度搵😎.🔓夏威夷焗豬扒飯 🐷🍚$33食落唔似一般蕃茄焗豬扒飯,會酸🍅啲啲,豬扒🐖唔會話好簿或痴牙🦷。汁都多,夠晒撈飯😋.熱飲☕️加2蚊,凍飲🥤加3蚊,抵到爛抵食🌕🌕🌕🌕🌕易搵🌕🌕🌕🌕🌕好味🌕🌕🌕🌕🌖環境🌕🌕🌕🌕🌗
🔓麻辣肥牛湯米線 🌶🐮🍜$36

好味🌕🌕🌕🌕🌖
環境🌕🌕🌕🌕🌗
夏威夷焗豬扒飯
2021-10-06 85 浏览
今日同屋企人到呢間餐廳食雞煲,中午時間去到已經大部分座位都滿座,眼見大部分人都係食烤魚,不過我鍾意雞煲多啲所以都係揀食雞煲。雞煲(半隻)$158因為我唔太食得辣嘅關係,所以揀咗BB辣同BB麻,BB辣同BB麻真係無咩辣味,下次可以挑戰小辣同小麻。半隻雞嘅份量都好多,兩個人食剛剛好,員工教我地先用大火煮,然後當滾咗之後可以炒一炒,再焗佢5分鐘。蒜蓉燒生蠔(三隻) $78多多多蒜蓉,生蠔都大隻,燒得好香。鮮鵝腸 $88推薦!!!份量超級多,食極都仲有,口感好爽口!田園蔬菜拼盤 $68呢個拼盤都好抵,有金菇、生菜同娃娃菜,蔬菜都好新鮮。荔枝乳酸爆珠梳打 (右)$38白桃紅茶 (左)$38

雞煲(半隻)$158

蒜蓉燒生蠔(三隻) $78
多多多蒜蓉,生蠔都大隻,燒得好香。

鮮鵝腸 $88
推薦!!!份量超級多,食極都仲有,口感好爽口!

田園蔬菜拼盤 $68
呢個拼盤都好抵,有金菇、生菜同娃娃菜,蔬菜都好新鮮。

荔枝乳酸爆珠梳打 (右)$38
白桃紅茶 (左)$38
2021-10-02
  • 雞煲
想食酸菜魚好耐😆呢間有唔同湯底可以揀 由唔辣到大辣 唔麻到大麻食唔得辣嘅朋友都可以一齊食酸菜魚🙌🏻另外見到佢午餐好鬼平 下次可以去試試同埋每次加水 侍應都會用手遮一遮驚彈到啲水落我哋度 加分老壇酸菜豆花海鱸魚 (唔辣唔麻) $308🙆🏿‍♀️話說我哋未諗到叫咩湯底好睇到店裡面嘅電視播緊一條片係講老壇酸菜豆花湯底咁啱其中有朋友食辣比較渣 就揀咗呢個喇👍🏿一上檯就見到海鱸魚伴住海量嘅酸菜 睇見已經開胃 未食條魚之前先食返幾啖酸菜 正😋條魚好滑嫩 幾個人完全唔夠喉🤤精選美國肥牛片 $118🙆🏿‍♀️食完條魚之後 我哋當然唔會浪費左個湯底啦我哋叫左肥牛、寬粉同圓薯粉肥牛約略咁數有十片 而且塊塊都唔細啲牛肉疊喺啲碎椰菜面疊到成座山咁高⛰視覺上都幾過癮🤩食落有牛味 完全解晒凍 一點雪氣都無 唔錯👍🏿淥完食落口 仲係有質感 唔會得返一張紙咁薄寬粉 $28🙆🏿‍♀️圓薯粉 $28🙆🏿‍♀️寬粉同圓薯粉都索晒啲湯 係睇自己鍾唔鍾意個質感寬粉會比較淋啲 軟熟啲 圓薯粉比較有口感西柚乳酸爆珠梳打 $38金桔檸檬百香果茶 $42香檳葡萄乳酸爆珠梳打 $38白桃紅茶 $38(順序由左至右)我哋全部人懶健康咁叫咗少甜少冰
想食酸菜魚好耐😆

條魚好滑嫩 幾個人完全唔夠喉🤤

精選美國肥牛片

精選美國肥牛片 $118🙆🏿‍♀️
食完條魚之後 我哋當然唔會浪費左個湯底啦
我哋叫左肥牛、寬粉同圓薯粉
肥牛約略咁數有十片 而且塊塊都唔細

西柚乳酸爆珠梳打 $38
金桔檸檬百香果茶 $42
香檳葡萄乳酸爆珠梳打 $38
白桃紅茶 $38
(順序由左至右)
我哋全部人懶健康咁叫咗少甜少冰
全部都正常發揮 要揀嘅會揀金桔檸檬百香果茶🤭

✅加一服務費

2021-09-25
$175.5 (午餐)
精選美國肥牛片
老壇酸菜豆花海鱸魚
呢間今年都食左3次,主因係佢真係好抵食,而且好多人架飲品要加錢,不過都係加$2/$3就有杯奶茶/檸水/檸茶,仲要幾大杯添,奶茶茶味唔差,只比茶餐廳爭少少椰香焗咖喱雞扒腸仔飯 $36椰香味不足,但咖喱汁多味濃,雞扒大塊,腸仔係脆皮腸兩折😂豉汁蒸鉗魚飯 $39鉗魚超嫩滑,有8-10件,仲有兩三塊豆卜墊底,豉汁比較多油,唔會太鹹飯量係我平時食嘅兩倍有多。。。。我由佢$29食到食家$33,都係咁多人叫外賣/等位堂食,而且水準keep到,快又好味,係Office人嘅恩物,夜晚做雞煲烤魚係點我唔知啦,不過午市真係物超所值,員工都有禮貌又勤力,要讚
呢間今年都食左3次,主因係佢真係好抵食,而且好多人架

椰香焗咖喱雞扒腸仔飯 $36
椰香味不足,但咖喱汁多味濃,雞扒大塊,腸仔係脆皮腸兩折😂

豉汁蒸鉗魚飯 $39

飯量係我平時食嘅兩倍有多。。。。

2021-09-28
2021-09-29 67 浏览
突然好想食烤魚🐟🐟 今日放工就同屋企人,找食來到尖沙咀,一間炭火風味烤魚,這間小店,環境唔錯,食物款式都好多,整體感覺好好,有我鍾意食嘅鱸魚、凍豆腐、娃娃菜、寬粉 … …鱸魚好大份,裏邊仲有勁多配料,我好鍾意,好好食😋👍好開心😃仲回味緊,下次要再食過🥂😄😋
,食物款式都好多
鱸魚好大份,裏邊仲有勁多配料,我好鍾意,好好食😋👍
好開心😃仲回味緊,下次要再食過🥂😄😋
我真係超鍾意食烤魚㗎!但係香港太多地方烤魚良莠不齊🥺搞到我成日都好失望🙍🏻‍♂️呢間位於尖沙咀市區的「小魚兒🐟 」,主打魚饌,口味多元,一齊睇吓到底好唔好食❤️🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸黃金特濃蒜香豆花 江團魚$348 (需另加一服務費)呢個江團魚呢就真係唔平!因為我哋一心諗住食魚,想食好啲,所以就冇揀到最平嘅海鱸魚,見到個Menu寫埋江團魚🐟肉質肥美,含膠原蛋白,即刻心心眼😍江團魚真係有別一般鱸魚,是淡水魚,肉質更為鮮嫩肥美,多肉少骨,成條魚都食得出好新鮮,加埋豆腐、金菇、青瓜作為配菜 ,好易入口,好好食!喺香港我食過嘅烤魚唔多,我諗呢間係我食過最好食嘅!👍一級棒!湯底口味都算好多,有成九款,任君選擇,有辣有唔辣😍(下次想試菠蘿香辣豆花)今次試一個特別嘅口味:黃金特濃蒜香豆花!落咗超多蒜頭🧄,令到整個湯底10分濃郁,滲進魚肉,同豆腐,好入味,「特濃」真係冇呃人,最神奇嘅係唔會搶左江團魚鮮味,好夾!🔸川式口水雞客飯 $36 (午市不需+1)最驚喜嘅係個價錢因為好平❤️之後個質素都相當好,口水雞選用比較煙韌紮實的雞肉,但唔會太硬又新鮮!肉質不錯。而佢個口水汁!真係超好食,唔係平時嗰種辣到食唔出原
我真係超鍾意食烤魚㗎!
但係香港太多地方烤魚良莠不齊🥺
搞到我成日都好失望🙍🏻‍♂️
呢間位於尖沙咀市區的「小魚兒🐟 」,
主打魚饌,口味多元,
一齊睇吓到底好唔好食❤️

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸黃金特濃蒜香豆花 江團魚$348
(需另加一服務費)
呢個江團魚呢就真係唔平!
因為我哋一心諗住食魚,
想食好啲,所以就冇揀到最平嘅海鱸魚,
見到個Menu寫埋江團魚🐟
肉質肥美,含膠原蛋白,即刻心心眼😍
江團魚真係有別一般鱸魚,是淡水魚,
肉質更為鮮嫩肥美,多肉少骨,
成條魚都食得出好新鮮,
加埋豆腐、金菇、青瓜作為配菜 ,
好易入口,好好食!
喺香港我食過嘅烤魚唔多,
我諗呢間係我食過最好食嘅!👍一級棒!

湯底口味都算好多,有成九款,
任君選擇,有辣有唔辣😍
(下次想試菠蘿香辣豆花)
今次試一個特別嘅口味:黃金特濃蒜香豆花!
落咗超多蒜頭🧄,令到整個湯底10分濃郁,
滲進魚肉,同豆腐,好入味,
「特濃」真係冇呃人,
最神奇嘅係唔會搶左江團魚鮮味,好夾!

🔸川式口水雞客飯 $36 (午市不需+1)
最驚喜嘅係個價錢因為好平❤️
之後個質素都相當好,
口水雞選用比較煙韌紮實的雞肉,
但唔會太硬又新鮮!肉質不錯。
而佢個口水汁!真係超好食,
唔係平時嗰種辣到食唔出原本味道
的嗰種「死辣」,
食到川辣+ 有少少用咗花生醬中和辣味,
食到停唔到口!👍👍👍大讚!
2021-09-28 74 浏览
同事之前食過呢間烤魚話好食介紹我去試,今次就同左屋企人一齊黎食烤魚啦,🐟🐟佢有幾種魚可以揀,我地第一次食就揀左最普通既海鱸魚($308),揀完魚再揀口味,佢有辣有唔辣,因為屋企人唔食辣,就揀左個保險既黃金特濃蒜香豆花🤤🤤黎到表面鋪滿哂蒜蓉+蒜頭勁香😌😌海鱸魚肉質比較厚,實,唔會一夾就散哂,黎到既魚都好大條,夠我地咁多個食,中間仲有幾款預設既配料添💁🏻‍♀️豆花,寬粉,木耳,芽菜等等,d味道同個烤魚好夾,屋企人都讚佢個調味做得幾好添😋😋另外我地仲叫左好多款配料加埋落去打邊爐😚😚黑毛豬腩片 ($98)估唔到黎到有咁大碟🤣🤣成座小山既🐷🐷切得幾大塊,仲有少少軟骨位,都幾好食冰豆腐($28)佢地冰豆腐雪到勁硬,真係有冰既感覺,所以要煮耐少少,但勁吸汁勁正呀🤤🤤鮮腐竹 ($28) 其實豆製品樣樣都好夾,我地又叫埋腐竹可以多d 唔同口感😗😗鮮淮山片 ($38)🥗🥗娃娃菜 ($28)🥬🥬油麥菜 ($28)除左魚同肉都要食返d 菜類既,淮山煮完夠哂粉,證明佢夠新鮮,另外兩款菜都係吸汁之選😍😍寬粉 ($28)稻庭烏冬 ($28)🍜🍜食烤魚梗係要有d 飽肚又吸汁既野啦,寬粉同烏冬係最佳配搭黎😚😚豆花 ($2

另外我地仲叫左好多款配料加埋落去打邊爐😚😚
黑毛豬腩片 ($98)

冰豆腐($28)

鮮腐竹 ($28)
其實豆製品樣樣都好夾,我地又叫埋腐竹可以多d 唔同口感😗😗

鮮淮山片 ($38)🥗🥗
娃娃菜 ($28)🥬🥬
油麥菜 ($28)

寬粉 ($28)
稻庭烏冬 ($28)🍜🍜

豆花 ($28)
食完烤魚本身既豆花覺得太好食啦,所以特登再加多份🤣🤣好滑味道好夾

📍 小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry尖沙咀 #小魚兒 #烤魚 #火鍋
  • 海鱸魚
  • 寬粉
  • 黑毛豬腩片
2021-09-27 67 浏览
喺尖沙咀$36嘅lunch包埋野飲你又食過未?係尖沙咀工作咁多年,經常經過呢間野,但從來未入過去,因為樓上鋪關係,唔顯眼。今日經過,之前又聽過同事介紹過,話好抵食,就去試吓!望到個lunch Menu,真係平到你唔信我哋點左一個砂礓雞飯&焗豬扒飯買單你估下幾多錢?係total $72 😱😱味道好好,份量又多,真係好抵食好抵食好抵食!
喺尖沙咀$36嘅lunch包埋野飲你又食過未?

今日經過,之前又聽過同事介紹過,話好抵食,就去試吓!

望到個lunch Menu,真係平到你唔信
我哋點左一個砂礓雞飯&焗豬扒飯
買單你估下幾多錢?係total $72 😱😱
味道好好,份量又多,真係好抵食好抵食好抵食!

2021-09-26 71 浏览
Sunday lunch time食得豐富啲,我哋因為有烤魚,🤓所以再加左幾個小食,佢哋嘅蒜蓉燒生蠔,同燒鮑魚同樣唔錯🤩蒜蓉碎非常之香,而且生蠔好Juicy,夠嫩滑,一定係我最愛。而friend❤️就好鍾意佢哋燒鮑魚,有燒汁夠入味,而且非常之鮮嫩,唔會煮到好老。😍配菜嘅安格斯肥牛同樣唔錯,我哋叫咗一份細嘅,都已經係好足料。牛肉夠鮮美,肥美濃郁,好有牛味👍環境舒服,friend gathering good choice

唔會煮到好老。

牛肉夠鮮美,肥美濃郁,好有牛味👍

2021-09-26 47 浏览
特色嘅江團烤魚🥰真係第一次同friends試,烤魚口味仲有唔同嘅可以選擇,今次試咗佢哋嘅鮮花椒BB豆花,少少辣,BB麻,豆花入味,鮮花椒味濃郁,😙夠肥美,而且見佢有好多香料係topping,佢應該係煎左之後,再放入醬汁入邊。啲醬汁雖然bb辣,已經好入味香濃。呢個夠鮮味!😋而且非常之肥美,唔會好多骨,最啱我呢啲鍾意食魚嘅,又驚會多骨嘅人,魚肉好滑,好有骨膠原。🤓有少少醬汁嘅辣味,更加過癮。🥳
2021-09-26 49 浏览
酸菜魚癮又發作啦😂咁就唯有同埋屋企人一齊去「小魚兒」度止止癮啦😬我哋今日下午去到舖頭,客人都唔少🙈爆哂場,好彩我哋早少少walk-in 去到,如果唔係唔知要等到幾時😝海鱸魚$308個酸菜魚好足料好多肉😋我哋4個人都差啲食唔哂😂精選美國肥牛片$118新鮮好味,色澤靚,牛肉脂肪分布均勻👍圓薯粉$28寬粉$28兩款粉叫返黎都係諗吸下湯底嘅精華😋西柚乳酸爆珠梳打$38香檳葡萄乳酸爆珠梳打$38白桃紅茶$38金桔檸檬百香果茶$42

海鱸魚$308
個酸菜魚好足料好多肉😋我哋4個人都差啲食唔哂😂

精選美國肥牛片$118
新鮮好味,色澤靚,牛肉脂肪分布均勻👍

圓薯粉$28
寬粉$28
兩款粉叫返黎都係諗吸下湯底嘅精華😋

西柚乳酸爆珠梳打$38
香檳葡萄乳酸爆珠梳打$38
白桃紅茶$38
金桔檸檬百香果茶$42
2021-09-25 44 浏览
好耐冇去尖沙咀食嘢,之前聽朋友話尖沙咀好多麻辣嘢食今日约左仔仔一齊去尋找烤🐟魚食,揾到位於金馬倫道有間小魚兒。於是入去試下,睇到主要系推介川菜烤魚,還有些麻辣鍋,配料豐富,我就叫左海鱸魚,小辣小麻,好大盘食到邊食邊出😓汗,魚的肉質好細嫩,又厚實,只系中間條大骨,沒幼骨好適信小朋友食,而里面已有小量配菜有好彈牙的寛粉,豆芽菜,好嫩的豆腐,好似豆腐花,又有小量的木耳,青瓜,價錢又實惠,我值得喜歡食川菜的朋友去試下。