餐厅: 小魚兒 (金馬大廈)
资讯:

2021-11-27 54 浏览
/ /尖沙咀雞煲超惹味💕呢間係主要食烤魚、雞煲嘅餐廳😚見到雞煲都好吸引,真係忍唔住要試下!雞煲半隻 $158雞煲可以自選辣到,我就揀咗小辣🌶真係好惹味,正宗麻辣味超香濃雞件份量都算多,好嫩滑😆食落仲入晒味添!!最鍾意係佢超多芫荽精選美國肥牛片跟住就開始打邊爐🍲十下十下~叫咗呢款牛肉,好薄身肥瘦適中,加埋落麻辣湯底食一流!炸響鈴🔔呢個響鈴超脆!!淥幾秒就食得!正呀😚😚吸哂湯底嘅精華😍鹹檸七食雞煲邊少得飲番杯!夠汽!爽呀🤩🤩
/ /
尖沙咀雞煲超惹味💕
呢間係主要食烤魚、雞煲嘅餐廳😚
見到雞煲都好吸引,真係忍唔住要試下!

雞煲半隻 $158
雞煲可以自選辣到,我就揀咗小辣🌶
真係好惹味,正宗麻辣味超香濃
雞件份量都算多,好嫩滑😆
食落仲入晒味添!!最鍾意係佢超多芫荽

精選美國肥牛片
跟住就開始打邊爐🍲十下十下~
叫咗呢款牛肉,好薄身
肥瘦適中,加埋落麻辣湯底食一流!

炸響鈴🔔
呢個響鈴超脆!!
淥幾秒就食得!正呀😚😚
吸哂湯底嘅精華😍

鹹檸七
雞煲邊少得飲番杯!
夠汽!爽呀🤩🤩
  • 重慶雞煲
小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀).小魚兒係烤魚地方我覺得好食嘅之一ψ(`∇´)ψ 之前就近屋企食將軍澳分店,今日食尖沙咀呢間,食物上係有少少唔同,但都係咁好食😋.▪️ 老壤酸菜豆花江團魚▪️.呢個真係十級好食,唔知係咪依家天氣凍,食烤魚特別好食我地揀左BB辣同小麻,呢到非常好麻同辣可以分開揀程度魚類呢到都有三款揀,分別海鱸魚,江團魚以及凌波魚。我地選擇價錢中位數嘅江團魚,上次食已經覺得佢肥美同有適量嘅魚油脂(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)索埋酸辣湯汁,呢個味道烤魚本身有酸菜,少量寬粉以及豆花配料!.▪️ 風琴豆腐 ,娃娃菜,寬粉,圓薯粉▪️.配料大多揀左非常索味的,呢到有我喜歡嘅風琴豆腐,呢隻豆腐真係特別易索味同湯汁而呢到嘅寬粉同圓薯粉都深受大家嘅喜愛,前者厚身煙韌,同酸菜魚湯絕配;後者夠滑溜肥嘟嘟!娃娃菜就必叫item,但略嫌份量少左啲🥲.▪️鮮白鱔片,鮮鵝腸▪️.鮮白鱔片性價比超高,圖文完全相符真係有成十幾片一層層嘅薄鱔,淥一陣就食得!鵝腥真係又係新鮮,最緊要係夠乾淨!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)▪️燒牛油粟米🌽▪️.好甜燒得剛剛好,粟米有六件,面層仲有適量蒜茸以及葱粒,適量嘅蒜蓉唔會蓋過咗本身粟米嘅甜,同埋一份先$38!—
小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)

▪️ 老壤酸菜豆花江團魚▪️
呢個真係十級好食,唔知係咪依家天氣凍,食烤魚特別好食
我地揀左BB辣同小麻,呢到非常好麻同辣可以分開揀程度
魚類呢到都有三款揀,分別海鱸魚,江團魚以及凌波魚。

▪️ 風琴豆腐 ,娃娃菜,寬粉,圓薯粉▪️
配料大多揀左非常索味的,
呢到有我喜歡嘅風琴豆腐,呢隻豆腐真係特別易索味同湯汁

▪️鮮白鱔片,鮮鵝腸▪️
鵝腥真係又係新鮮,最緊要係夠乾淨!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

▪️燒牛油粟米🌽▪️
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2021-11-25 50 浏览
今晚,我和朋友到尖沙咀逛街,然後去小魚兒吃晚餐。小魚兒是川菜,可以食火鍋和雞煲,選擇有很多。 我們坐下不久,服務員就给我們一個QRcode,我們可以自助點菜。每張枱上都有一張舖枱餐單,我們看着餐單討論吃什麼,好快有決定,用QRcode點菜。 因為我們不喜歡吃辣,所以在點極品鮑魚雞煲時,選了不辣,只有BB麻。煲內有4塊鮑魚,軟硬適中,雞塊有很多,不辣,吃多了感覺有少許麻,好好吃,煲內有很多洋葱和配菜,我們連配菜也吃光。 我們又點了娃娃菜、滑牛肉和蟹子蟹粉丸(8粒)。滑牛肉有很多片,又滑又軟,很好吃。蟹子蟹粉丸內蟹子多,很有彈性。 西柚乳酸爆珠梳打大大杯,很好飲,酸酸的。爆珠軟軟的,咬下爆開,口感好。 我們看到很多枱的客人食烤魚,吃得津津有味,我們決定下次會再去試試。
今晚,我和朋友到尖沙咀逛街,然後去小魚兒吃晚餐。小魚兒是川菜,可以食火鍋雞煲,選擇有很多。

2021-11-24 60 浏览
真係好中意食麻辣烤魚啊😆😆呢間小魚兒想試好耐啦,聽講佢味道幾正宗,又多唔同味道可以選擇👍👍原來除咗烤魚,仲有雞煲、酸菜魚、水煮魚、串燒、小食之類,不過我哋一心諗住過嚟試烤魚,所以就唔諗咁多,直接叫烤魚🐟🌟碳火風味烤魚 (海爐魚)🐟$308 有9款口味可以選擇😮😮 有啲要加錢有啲唔使,我哋揀咗唔使額外加錢嘅新九葉花椒BB豆花😋 最正係呢度除咗可以揀辣度🌶🌶仲可以揀麻度,我哋揀咗小辣中麻😋 唔使好似中大辣咁食得大汗疊細汗,而中麻又keep到個刺激感,正👍條魚好大條,煎香過嘅烤魚特別香,肉質夠嫩又唔會散收收,里面已經有少少蔬菜同薯粉,豆花好滑,食到最後大家都仲係度撩下有冇嘢食淨🤣果然係幾好味😆🌟香蒜燒茄子🍆 燒茄子落咗勁多蒜🧄,所以非常香,大size茄子非常肉厚,中意食茄子嘅朋友記得試吓啦😋

🌟碳火風味烤魚 (海爐魚)🐟$308

🌟香蒜燒茄子🍆

2021-11-22
  • 海鱸魚
2021-11-20 62 浏览
好耐無食烤魚🐟啦經過見到尖沙咀呢間餐廳有好多款口味嘅烤魚選擇🤩又超多配菜揀Lunch就去試下味道😋先揀左烤魚嘅款式再揀埋烤魚嘅口味就大功告成比較特別嘅口味有花膠筒蟲草花辣豆花不過Lunch唔想食得太養生就無叫到呢款店員會主動問需唔需要加湯入鍋又會主動加水服務唔錯💁🏼‍♀️-烤魚-🔸老壇酸菜豆花江團魚 $348烤魚款式有海爐魚、江團魚及凌波魚。我地揀左江團魚!江團魚比海爐魚更肥美,油分重,有較多膠原蛋白😆當然價錢都會貴少少!而凌波魚價錢最高,肉質會更多,不過今次叫左中價嘅江團魚試。條烤魚好大條,魚表面鋪滿咗酸菜😍一鍋烤魚仲配有豆腐、芽菜、雲耳,索晒湯汁味道好惹味。魚嘅肉質同埋豆腐都非常滑溜👍🏼由於唔食得太辣,叫左BB麻辣,個辣度啱啱好!-配菜-🔸圓薯粉 $28薯粉份量都多,索晒酸菜魚湯汁,好濃味😋薯粉好Q軟,配埋烤魚一齊食,別有一番風味!食左條烤魚已經半飽,再食少少薯粉已經好足夠😋
好耐無食烤魚🐟啦

🔸圓薯粉 $28
2021-11-20
午餐
2021-11-17 64 浏览
同朋友由幾年前就開始話要一齊食烤魚,講左幾年先真係一齊去食。朋友經過精心挑選之後就揀左去尖沙咀呢間小魚兒。🐟碳火風味烤魚(海鱸魚)$308海鱸魚嘅特質係肉細嫩、厚、實,亦都唔係好多骨,所以就揀左呢款。至於味道方面我地揀左要加$18嘅爆醬鳳梨香辣豆花,小辣、小麻同埋走芫茜。一開始鳳梨只係鋪喺魚上面,試左一啖未加入鳳梨嘅湯底,香辣味已經好好食。但將鳳梨加入湯底之後,更有驚喜。雖然唔會食得出好濃嘅鳳梨味,但香辣嘅湯底會多左幾分清清地嘅甜味,食到最尾都唔會覺得膩。湯底入面仲有啲豆花、寬粉、木耳同埋芽菜。啲配料都好索湯底,味道濃郁好食。海鱸魚好大條,魚肉都好滑,亦唔會比辣味掩蓋左本身嘅魚味。🍜寬粉 $28雖然烤魚入面本身都有寬粉,但因為我哋都鍾意食,所以都額外加多左一份寬粉。🍚白飯 $12原來白飯配烤魚係好正嘅,食下食下好快就食完一碗飯。

🐟碳火風味烤魚(海鱸魚)$308
海鱸魚好大條,魚肉都好滑,亦唔會比辣味掩蓋左本身嘅魚味。

🍜寬粉 $28

🍚白飯 $12
原來白飯配烤魚係好正嘅,食下食下好快就食完一碗飯。
2021-11-14
午餐
2021-11-16 59 浏览
好少食打邊爐既我,朋友說這間店幾好食,所以就跟朋友去食啦,本身這店是主打酸菜魚,但是我不太喜歡食魚,所以最終點左雞煲食,再加湯打邊爐🍲去到餐廳都很旺,人很多很熱鬧,限時90分,我們坐下睇睇餐牌就先點左雞煲,再慢慢選配料!就選擇了以下幾款~首先就黎左雞煲,點了少辣唔和少麻辣,覺得味道剛剛好,雞肉都很新鮮嫩滑,而且很入味,食到停唔到口~魚腐魚腐係其中一個很愛食既配料,咬一口吸收了火鍋湯底的精華,十分美味👍🏻👍🏻👍🏻淮山片質感比較飽肚,新鮮淮山同煲湯既有所不同,新鮮而且很爽口👍🏻安格斯肥牛鍋最緊要係肥牛,必點嘅菜式!肥牛肉質都很嫩滑可口,而且相當juicy,滾一滾可以食啦!

魚腐

淮山片
質感比較飽肚,新鮮淮山同煲湯既有所不同,新鮮而且很爽口👍🏻

安格斯肥牛鍋最緊要係肥牛,必點嘅菜式!
肥牛肉質都很嫩滑可口,而且相當juicy,
滾一滾可以食啦!
冬天係時候食鍋物啦😌🔖老壇酸菜魚鍋💰248呢個鍋份量十足🤩除咗魚片之外,仲有雲耳、萵笱、芽菜同寬粉🤤魚片夠嫩滑,完全無腥味🐟我哋今次揀咗少麻少辣,初頭都可以,但之後愈食愈辣🤣夠過癮😛💫推薦指數: 8.5/10​​​🔖燒雞軟骨串💰58呢到嘅串燒可以揀孜然又或拍係麻辣味~我哋就揀咗孜然😋雞軟骨脆卜卜,由於灑滿咗孜然粉,所以食落會更香口😚💫推薦指數: 9/10​​​​🔖燒牛舌心串💰32鐘意食牛舌嘅話可以試下呢到嘅牛舌🐮夠大塊🤣食落去有咬口又夠香😌💫推薦指數: 8/10​​🔖西柚乳酸爆珠梳打💰38乳酪梳打解辣一流🤣如果唔太食得辣就可以嗌呢杯🙌🏼酸酸地,唔錯🤓💫推薦指數: 8/10​​🔖韓國紅棗蜜💰25呢杯飲品就正常發揮啦😛建議可以嗌少甜,因為嗌咗少甜之後個甜度先啱啱好😂💫推薦指數: 7/10
冬天係時候食鍋物啦😌

🔖韓國紅棗蜜
💰25
💫推薦指數: 7/10
2021-11-14 2459 浏览
⭐️小魚兒⭐️📍:尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓⏰:12:00pm-4:00pm,5:30pm-10:00pm💰:人均$200-$250 (設加一)⭕️:現金、信用卡、Alipay (午市只收現金)-雞煲(半隻)- 💰158🌜雞煲有大辣、中辣、小辣同bb辣選擇 我地簡左bb辣小麻🙈店員會同我地講 等雞煲到左 開大火等佢滾起 就炒下佢 再關火焗佢三分鐘 就可以開反細火食啦🤣 份量都唔細架 雞肉都多 好滑嫩 唔會鞋口 都食到好小既麻辣味 每一舊雞都好大件 食落啖啖肉 搭配左洋蔥、蒜、芫荽 好香口惹味 食完雞煲仲可以加湯打邊爐 不過我地飽啦 下次再試👍🏻-鹽燒牛仔骨(三件)- 💰78🌜牛仔骨一啲都唔鞋口 都幾大件 煎到好香口👍🏻-榴連炸彈- 💰48🌜熱辣辣炸出黎 有5大粒 好香榴連味-川式燒土豆片- 💰38🌜好抵食!土豆片足足有十二塊 唔會太薄!比較乾身 孜然粉比較重 岩晒重口味人士!🌟餐廳位置好易搵 尖沙咀B出口一出 直行就見到 入大廈行一層樓梯就到 餐廳可以用手機落單 好方便 因為比較多人食 員工都好忙 用手機落單方便好多 枱面都比較大 枱之間都好闊 坐得都幾舒適 #香港美食 #平民美食 #
⭐️小魚兒⭐️
📍:尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
💰:人均$200-$250 (設加一)
⭕️:現金、信用卡、Alipay (午市只收現金)

-雞煲(半隻)- 💰158

-鹽燒牛仔骨(三件)- 💰78
🌜牛仔骨一啲都唔鞋口 都幾大件 煎到好香口👍🏻

-榴連炸彈- 💰48
🌜熱辣辣炸出黎 有5大粒 好香榴連味

-川式燒土豆片- 💰38

#香港美食 #平民美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #小魚兒 #烤魚 #雞煲
2021-11-13
  • 重慶雞煲
2021-11-13 55 浏览
好耐無食過打邊爐,今晚就去左小魚兒烤魚店,店內除左烤魚仲有雞煲點架,所以就叫左雞煲食啦😋😋😋好耐無食過有點掛住雞煲的味道呢‼️雞煲我地簡左小辣和少辣,味道岩岩好雞肉整得十分惹味!雞肉鮮嫩多汁,入晒味食得十分滋味可口❗️之後點樣為我哋打湯打邊爐🍲點左幾樣野食就夠了,食完雞煲都飽飽地嚮鈴一浸湯就吸收晒湯的味道,係我打邊爐既必點之選👍🏻蘿蔔片蘿蔔片同樣都是我最愛嘅,一開始放晒入煲裡,蘿蔔片吸收了湯的味道更加甜和入味,正呀✨牛肉切得厚薄適中,浸一陣就可以拎上嚟食,牛肉鮮味可口,肉質嫩滑😋😋

嚮鈴
一浸湯就吸收晒湯的味道,係我打邊爐既必點之選👍🏻

蘿蔔片

牛肉
2021-11-11
2021-11-13 50 浏览
今日天氣有點凍,好想食番啲熱辣辣嘅野,於是到了🐟#小魚兒 食下烤魚類的食物。店舖用上QR code 自己落單,可自行選擇食物及喜愛的酸辣程度,方便快捷。 餐廳除了烤魚外,還有雞煲、串燒、小食、甜品…,今次就食佢嘅重量級川菜~酸菜魚😊。🐟老壇酸菜魚, 叫了小麻小辣,待湯滾起時已聞到很香香的酸菜味,首先梗係呷一口湯先,湯底有微酸,帶有少少麻香,酸菜爽口,重要係魚無骨啖啖肉,配料還有芽菜、萵筍、粗的寬粉,越食越辣開胃又惹味。另外加配了烏冬跟油麥菜,烏冬掛汁又Q彈。見佢個中午餐都多元化又抵食,下次經開會再嚟食下至得😙。

另外加配了烏冬跟油麥菜,烏冬掛汁又Q彈。

見佢個中午餐都多元化又抵食,下次經開會再嚟食下至得😙。
2021-11-13
原來俾我發現到香港係有烤魚店食㗎😁😁 喺香港第一次食烤魚呀😅以前食烤魚通常都喺深圳嗰邊食炸😅原來香港已經開咗好多烤魚店㗎啦 我真係out喇😅😅而且呢度好旺好多人㗎每枱都喺度食緊烤魚呀呢度係用QR code自助點單㗎👍原來呢度除咗可以食烤魚仲有雞煲食㗎😋😋今日點上海鱸魚, 原來點魚都有技巧嘅睇下q r code裏面有幾多選擇🧐可以加其他配料,所以我揀咗老壇酸菜豆腐😁梗係揀啲免費嘅配料嚟加㗎喇😅 辣度都有得揀㗎👍咁我哋梗係揀bb辣啦😅因為唔知佢有幾辣呀嘛 🤣😂其實仲可以加肥牛同埋豬肉架!係驚條魚好大條食唔曬呀😅所以我哋就叫住條魚先同埋叫咗個出前一丁同埋白飯💯睇下夠唔夠食😁唔夠食先再叫啦😅嘩!條魚嚟到落勁大條呀 真係一隻手臂咁長呀好在冇叫其他配料咗佢有好多酸菜、芫茜、洋蔥喺上面,仲有少少花椒,有四個角都有豆腐同青瓜,嘩!魚底裏面原來仲有寬粉㗎😍😍開餐啦!Woo條魚食落去好滑好嫰啲肉又實實地好有口感 ,連埋啲湯一齊食,有啲酸菜味道帶少少辣好豐富嘅口撼呀 ,而且條魚冇乜骨喎係中間有少少骨👍啲骨都好大條㗎👍👍啱曬我啲唔係好識食骨嘅我😅😅 最後我哋仲落埋個出前一丁落去😋根本就唔使用出前一丁嗰啲醬料已

嘩!條魚嚟到落勁大條呀 真係一隻手臂咁長呀好在冇叫其他配料咗佢有好多酸菜、芫茜、洋蔥喺上面,仲有少少花椒,有四個角都有豆腐同青瓜,嘩!魚底裏面原來仲有寬粉㗎😍😍開餐啦!Woo條魚食落去好滑好嫰啲肉又實實地好有口感 ,連埋啲湯一齊食,有啲酸菜味道帶少少辣好豐富嘅口撼呀 ,而且條魚冇乜骨喎係中間有少少骨👍啲骨都好大條㗎👍👍啱曬我啲唔係好識食骨嘅我😅😅 最後我哋仲落埋個出前一丁落去😋根本就唔使用出前一丁嗰啲醬料已經好好味啦👍👍

我哋仲點咗汽水同埋青檸梳打 😁今晚真係好滿足😋😋

#katkatfoodies
2021-11-12 71 浏览
好辣之人推薦人氣烤魚店,除左雞煲,烤魚都好岩一班朋友傾計飲啤酒尖沙咀。今次糧尾揀左最平既海鱸魚,($298)重點是好少骨,口感嫩滑且肉質紮實,份量估唔到咁多,有整整兩條魚,食極都仲有烤魚口味如果唔怕辣,活火山泡椒剁椒豆花,配料中最愛係萵荀豆花同埋寬粉,超入味,建議大家食完魚後先至再打邊爐,魚肉就唔會Overcook同太咸,由於配料好豐富嘅關係,只加炸午餐肉($48)超鬆脆,總括而言,食物質素好,地方又就腳, 期待再訪!——————————————小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #尖沙咀美食___🥇Follow @eathkgirls

——————————————

小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

#食港女
2021-11-06
  • 老壇酸菜豆花海鱸魚
2021-11-11 67 浏览
最近返工忙 放工攰到成隻狗咁 今晚終於得閒返啲 當然要抽時間出去同朋友食下好西啦 今日黎到呢一間烤魚雞煲專門店 叫左個久違嘅重慶雞煲再加啲串燒重慶雞煲 ($148/半隻)- 雞煲叫咗小辣,辣度恰到好處,啱返香港人程度,香辣得嚟有餘韻,入口熱辣辣,最緊要係味道上癮,好惹味;嫩滑嘅雞件完美吸收晒啲精華,好食都一件接一件,停唔到手😋

重慶雞煲 ($148/半隻)
2021-11-10 65 浏览
第一次食烤魚,朋友知道我未食過烤魚,今日帶左我去尖沙咀金馬輪道小魚兒食烤魚,點知一食,令我愛上了烤魚。餐廳主打川菜烤魚,烤魚可選辣度,由不辣到大辣都有,我地點了不辣的黃金特濃豆花烤魚。烤魚我地點了最貴的凌波魚,以條魚好大條,足足夠我地2人食,所以我地只係點了一份火鍋配料響鈴。凌波魚上面鋪滿了蒜頭、蒜蓉、洋蔥,未食已經香氣撲鼻,凌波魚肉經過調味,夠入味,魚肉最緊要冇骨,得一條大骨,夠厚身,啖啖肉,鮮嫩肥美,油份重,沒有腥味和泥味。響鈴吸盡湯汁精華,好滋味,食埋響鈴更飽肚蒜蓉牛油粟米每舊粟米上面都鋪滿蒜蓉,粟米又甜又惹味。燒雞中翼(孜然/麻辣)燒得剛剛好,不會太乾,味道好夠。

響鈴吸盡湯汁精華,好滋味,食埋響鈴更飽肚

蒜蓉牛油粟米
每舊粟米上面都鋪滿蒜蓉,粟米又甜又惹味。

燒雞中翼(孜然/麻辣)
燒得剛剛好,不會太乾,味道好夠。