2006-11-04 11 浏览
好評如潮,要試一試。食左個海鮮餐,海鮮盤+南瓜湯x2+帶子天使麵+白酒煮藍貝+甜品x2。總體唔錯,聞名不如見面既藍貝,生or熟既味道都幾好。另外甜品都有驚喜。埋單簽咭,個waitress單手用兩隻手指夾住張咭同張單遞返比我... ...佢又唔係態度差,只可以話佢好型!我唔係好mind,不過呢d野做好d,印象好d,應該好d~
好評如潮,要試一試。

(非会员)
2006-10-31 14 浏览
去過好多次啦,已經食晒唔同整法ga藍貝,友人同我都估唔到覺得最好味ga整法居然係白汁波菜焗,其次係煙肉焗(不過略為濃味,少少蓋過咗藍貝鮮味,但係都好味...), 我自己就比較鍾意焗法,但水煮就覺得啤酒都幾特別,可以一試!! 除咗藍貝之外,亦有生豪供應(勁新鮮,好味..),有d菜式亦整得好好...好似羊啦,牛扒,焗薯皮... 佢地9:30之後ga小食BBQ汁烤魚干...好好味... 不得不提就係甜品勁出色,連一向奄尖的友人亦讚,不過希望佢地出多d唔同款菜色...去得多開始想試多d新嘢啦...
佢地9:30之後ga小食BBQ汁烤魚干...好好味...

上兩個星期五放工後要去銅鑼灣覆診, 之後去佐Baby Blue Cafe食飯. 其實係舊舖果陣去過一次, 之後一直都想搵機會再去, 但直至佢執佐都無再去過. 後黎佢係銅鑼灣廣場重開, 所以今次難得同流沙包黎銅鑼灣, 諗都唔駛諗就決定黎呢度食飯. 先講環境, 比以前差佐囉, 印象中以前既佈置同氣氛都似係高級餐廳feel, 但而家就係普通餐廳feel, 同埋個場好黑, 睇menu睇得好辛苦, 我見隔離枱甚至乎要拎住個電筒照住個menu睇.食物方面佢好多選擇, D配搭都幾好, 我地叫佐個二人套餐C, 可以揀四個頭盤, 兩個湯, 三個主菜, 兩個甜品, 包兩杯餐飲, 都好似只係$358. 頭盤我地叫佐鵝肝, 芝士藍貝, 蟹肉果凍, 同一個唔知咩酥盒. 湯我地叫佐南瓜忌廉同龍蝦湯. 主菜我地叫佐墨魚汁飯, 燒春雞同煎魚(唔記得咩魚). 甜品我地叫佐心太軟同荔枝雪芭. 鵝肝--雖然係好細舊, 但係煎得剛剛好, 唔會太熟, 好好味芝士藍貝--都唔錯, 幾好食蟹肉果凍--佢賣相幾靚, 味道都唔錯酥盒--好細個, 雖然鹹佐少少, 但都係好好味南瓜湯--淡佐少少, 味道OK龍蝦湯--正如waiter所講,

芝士藍貝--都唔錯, 幾好食

蟹肉果凍--佢賣相幾靚, 味道都唔錯

酥盒--好細個, 雖然鹹佐少少, 但都係好好味

南瓜湯--淡佐少少, 味道OK

龍蝦湯--正如waiter所講, 真係好鬼濃味, 但流沙包話啱佢口味, 我就唔多接受到

墨魚飯--好好味, 但食完成個咀黑晒, 要抺好耐

燒春雞--唔好以為係成隻呀, 係一舊仔咋, 味道麻麻, D肉唔多滑

煎魚--OK

心太軟--都好食, 但唔夠熱, 同埋穿佐既?? 特色黎架?

荔枝雪芭--好味

總括黎講, 咁既價錢試到咁多野, 都幾抵啦. 不過佢上菜太慢, 等到眼訓, 我食完飯仲要趕住去行街架麻...

2006-10-19 1 浏览
二人晚餐, 點了白汁波菜焗藍貝Baked Mussels Rockefeller (With spinach, cream sauce & parmesan cheese)$88茄汁大蝦長通粉Penne with rawn in tomato sauce(Parmesan cheese & pesto on top)$72 同埋兩杯Mango Smoothies $48 買一送一先上兩個黑芝麻餐包, 少少硬啦但加埋d 醬幾好食.白汁波菜焗藍貝好正, d 藍貝熟既程度岩岩好, 好容易成舊離殼. 咬落去好有口感, 一啖過唔駛多, 新鮮幼嫩. D 汁個味道濃郁, 甜甜地.茄汁大蝦長通粉既蝦好似唔係太熟, 可能係特登咁整掛!? 長通粉好有口感咬落去, 唔會淋晒, 配以蕃茄汁, 一個字正啦.Mango Smoothies酸酸地, 醒胃易入口.環境好靚, 好一個傾到計既地方. 卡位很有特色, 不過沙發背很細.埋單唔記得問邊張咭有折, 用左恒生, 後尾發覺渣打同Manhattan 有9 折, 即係唔駛加一, shit.
二人晚餐, 點了
同埋兩杯Mango Smoothies $48 買一送一

先上兩個黑芝麻餐包, 少少硬啦但加埋d 醬幾好食.
Mango Smoothies酸酸地, 醒胃易入口.

2006-10-17 0 浏览
同男友去baby blue(小男孩)食dinner...環境很好..暗暗地..又闊落..叫左兩個一人餐..有六個頭盤..兩個主菜..兩個甜品..頭盆叫左番茄藍貝,白酒藍貝,芝麻煎三文魚,蟹肉酥皮盒,煎鵝肝同一隻生蠔番茄藍貝有六隻到..番茄味幾香又唔會無左鮮味..正!白酒藍貝..較番茄清, 原汁原味食藍貝既味..不錯!芝麻煎三文魚..我覺得好好味..芝麻味好香口..外脆內軟..好正..但男友話芝麻味蓋左三文魚味..蟹肉酥皮盒..超正呀..又多蟹肉..酥皮又香..推介!煎鵝肝..唔錯..算大塊..幾好..幾香生蠔..男友吃..佢話超正..主菜有牛扒同白汁海鮮天使麵..牛扒好好味..係新鮮牛扒..汁又香..天使麵都好得..個汁好正甜品有芝士餅同法式焦糖布丁....兩樣都好有水準baby blue 既食物真係好得呀..每樣都好有水準..環境亦好舒服..又大又闊落..燈光暗暗地..幾浪漫..但食物的份量偏少..兩個人食唔算超飽..但都ok價錢ok啦..兩個人食380到....咁既環境同質素..我覺得好值

叫左兩個一人餐..有六個頭盤..兩個主菜..兩個甜品..

番茄藍貝有六隻到..番茄味幾香又唔會無左鮮味..正!

白酒藍貝..較番茄清, 原汁原味食藍貝既味..不錯!

蟹肉酥皮盒..超正呀..又多蟹肉..酥皮又香..推介!

煎鵝肝..唔錯..算大塊..幾好..幾香

生蠔..男友吃..佢話超正..

主菜有牛扒同白汁海鮮天使麵..

甜品有芝士餅同法式焦糖布丁....兩樣都好有水準

但食物的份量偏少..兩個人食唔算超飽..但都ok

2006-10-15 3 浏览
看了很多介紹, 今天決定一試藍青口,二人叫了海鮮二人餐$368 (信用卡有9折,即不用加一)海鮮盆ok啦, 不過螺有很多砂.白酒藍青口,很鹹, 之前已問會否好鹹, 侍者表示不會, 結果是失望, 其他都可以.總結, 不是太值, 可以啦.
看了很多介紹, 今天決定一試藍青口,
二人叫了海鮮二人餐$368 (信用卡有9折,即不用加一)
海鮮盆ok啦, 不過螺有很多砂.
總結, 不是太值, 可以啦.
2006-10-14 2 浏览
下午3 點才打去book 位,只訂到吸煙區但去到經理己幫我自動轉返去非吸煙區!貼心的服務~叫了二人set dinner(12道菜)~ 有好多choices,要睇了一會兒才決定到要咩菜色~所有食物也是份量精緻,試足12 道也夠飽.其中意見如下-香煎鵝肝,很香脆,又不油膩-法國白酒籃貝:好味!貝煮得剛好,好鮮甜!湯也好好味-焗朱古力軟心cake,非常好味!!初時也怕會好'漏',但一點也不滯,朱古力好香濃~!!其他菜色也好出色,唯一是'白汁菠菜焗蠔':好咸又腥> <吃了12道菜也只是每人$200,超值!但電視機同環境完全不match,竟然播放整容手術片段...真是會令人吃少d.....
下午3 點才打去book 位,只訂到吸煙區
但去到經理己幫我自動轉返去非吸煙區!貼心的服務~

所有食物也是份量精緻,試足12 道也夠飽.其中意見如下
-香煎鵝肝,很香脆,又不油膩
-法國白酒籃貝:好味!貝煮得剛好,好鮮甜!湯也好好味

其他菜色也好出色,唯一是'白汁菠菜焗蠔':好咸又腥> <

吃了12道菜也只是每人$200,超值!

2006-10-09 6 浏览
在銅鑼灣覓食不容易﹐不知是否黃金周的緣故﹐四處都有人在排隊。但走了多處不果就來這裡碰碰運氣﹐一上到去簡直就是沙漠中的綠洲﹐只有幾桌子的人。開頭都有少少驚﹐不知是否質數差才那麼少人。再加上在門口招呼我們的女適應實在不像樣子﹐什麼都不跟我們說﹐就只向我們作了一個吸煙的手勢﹐根本就不知所謂﹗幸好這個時候有另外一個女侍應過來問我們幾個人和我們要不要吸煙區﹐我們才不至於調頭走﹗整晚都沒有再見到那個奇怪的女侍應﹐而餘下的服務亦算可以。我們4 個人要了一個兩人套餐($268) 加一個一人套餐($198)﹐每碟的份量不多﹐不過可以選擇的碟數(頭盤一共可以選7 款﹑湯3 款﹑主菜6 款﹑甜品3 款)﹐卻是不少﹐所以整體來說食物的份量是足夠有餘了﹗而且感覺有點似任點人食。都幾有趣﹗款式多是多﹐留下印象的確沒幾款﹐只有清甜的藍貝和主菜的Halibut 魚最深印象。其他的都不錯﹐只是吃了太多﹐記不了這麼多的口味囉﹗酒吧那邊藍色的燈光﹐氣氛好迷幻﹗是來喝酒的好地方﹗如果說專程來食晚飯﹐我看是不必了﹐除非是來吃藍貝(這個真的很不錯﹐yummy﹗)﹐但如果和朋友來喝酒聊天﹐叫個套餐或者小吃來送酒又挺不錯的。平日晚上

酒吧那邊藍色的燈光﹐氣氛好迷幻﹗是來喝酒的好地方﹗如果說專程來食晚飯﹐我看是不必了﹐除非是來吃藍貝(這個真的很不錯﹐yummy﹗)﹐但如果和朋友來喝酒聊天﹐叫個套餐或者小吃來送酒又挺不錯的。平日晚上9 點都有$108 任飲﹐好似幾好喎﹐下次有機會一定要來試試﹗

p.s. 記憶中價錢希望是對的﹐不過可能會有些少出入﹗

p.p.s. 想看多些圖片﹐可到這裡...
2006-10-07 8 浏览
打開menu,對比a la carte之下,set lunch是相當吸引:藍貝set只$98,當然要來一客。另外要了兩個sets:西班牙腸蕃茄長通粉和輕煎三文魚配忌廉汁天使麵(@$62) ,三個人share。餐湯是羅宋湯和南瓜湯,兩樣都普通,嫌太稀不夠濃。白酒藍貝分量不少,而且貝肉頗嫩,汁的味道亦佳,沒有選錯。通粉和天使麵則一般,不喜前者的腸和煙肉太過乾,後者的天使麵黏在一起,糾纏不清。甜品和咖啡不是馬虎例牌之作,加添set lunch抵食之感。侍應服務令人滿意,有禮之餘也跟得足,只是上菜還需改進,不應湯未喝完便上主菜。數張信用咭有9折,埋單$222,平均每人只$74,值得再來。

餐湯是羅宋湯和南瓜湯,兩樣都普通,嫌太稀不夠濃。
白酒藍貝分量不少,而且貝肉頗嫩,汁的味道亦佳,沒有選錯。

2006-09-28 1 浏览
26/09/06每次睇食評都有很好o既評價,而今次是我提意吃這間。兩個人叫了一個$198的一人set、另加一個南瓜湯和芝士香草焗藍貝。頭盤: xxx三文魚(唔記得o左) - 無乜魚三文魚味,可能佢用左芝麻包住,我同bf都淨係食到芝麻味。白酒煮藍貝- 個湯好香同幾好味但無乜酒味,而藍貝係我地第一次食,同普通青口唔同,o的藍貝雖然細隻,但食落好鮮同好似食蠔仔,唔似青口會韌。啤酒香草煮藍貝- 呢個就有酒味同香草味比較香濃,而白油就較清可以飲埋的湯。兩者都好味。湯: 香草磨菇湯- 幾好唔會偏向一樣味。南瓜湯- 好香南瓜味。整體湯都唔錯。芝士香草焗藍貝: 一見waiter拎o黎已經嘩,同meau見既一樣,唔會好細隻,而佢地亦都將帶子位切好,方便我們可以叉來食,唔會食到周到都係。芝士味唔太濃但有少少香草味,好似食o緊焗蠔一樣(好好味),而佢會有少少汁,倒番落的薯容到食,o的薯容吸收左o的汁係好好食o既,我食左好多。食到呢樣我已經飽啦!!主菜: 羊扒- 幾好,但得一件(可能是一人set份量啦)。我bf話幾好,食到有肉味同都幾鮮o下。雜菌帶子天使麵- 幾多菌o下,但我覺得濃左o的,都oko既。甜品:芒
26/09/06
每次睇食評都有很好o既評價,而今次是我提意吃這間。

甜品:芒果千層酥- 我食左少少,ok啦!!而我bf話個餅低硬左o的,脆番o的會好o的wow。

服務都幾好,我地坐我幾入o下,但o的waiter見到都會收o野同換碟。整體我地都覺得唔錯,而我都會再同爸媽去,因我媽咪很喜歡食青口,而呢到又出名食藍貝,等佢可以試o下唔同o既o野。
2006-09-19 3 浏览
男友同我慶祝生日, 冇叫餐,以下係我地gei comments:environmentk,但個電視好唔match個環境每個枱都有jug水,個樽雖然靚,但一d都唔好攞,又易倒到一枱都係水^^Oooofood:1.生蠔: 不是十分鮮甜, ok la2.白汁菠菜焗蠔: d汁好咸,搞到完全食唔到蠔味^^Oooo3.cezar salad: 又係個汁唔好味,唔新鮮4.白酒籃貝: 呢個幾好味~ 熟到剛剛好, 個汁都好香, 雖然都係偏咸,但點飽飽食一流, 男友仲飲埋個湯^^5. 芝士肉醬意粉k la6. 墨汁意大利飯: 個汁ok, 好香墨汁味,個飯煮得唔夠透同煙un,但呢個飯可以玩煙士牙大賽, XPservice:1. not bad, 個waitress都幾nice,上菜ok快. 但因為我地個位幾僻,所以想叫人都幾辛苦2. 切餅費$50,都幾貴埋單$5xx, 但最回味都係個籃貝,雖然唔係差,但未必會再去,因為呢個價錢gei選擇都好多..

environment:
ok,但個電視好唔match個環境

food:
1.生蠔: 不是十分鮮甜, ok la
3.cezar salad: 又係個汁唔好味,唔新鮮
5. 芝士肉醬意粉
k la

service:
2. 切餅費$50,都幾貴

2006-09-17 1 浏览
頭盤:白酒藍貝:幾特別,酒沬唔太重。意大利芝士飯球:普通,無芝士味,炸飯一舊。凱撒沙律:好咸,不過個皮幾好食。軟殼蟹卷:幾好食,幾脆,不過舊蟹好似細左d。餐湯:一客龍蝦湯、一客磨菇湯,普通啦。主菜:羊扒:幾好食。豬肋骨:共三件,一件好食,兩件麻麻。有一件d肉好鬆軟,另兩舊少韌。雜菌帶子天使麵:ok啦,有少少酒味。甜品:芒果千層酥:嗯,真係無乜特別,同美心差不多,仲好細件。朱古力軟心蛋糕:哇,依個真係好出色,入面好多朱古力,又唔會太甜,正。情調幾好,服務都ok,但d人收野收得超快。未食完又問你食完味,休息下都唔比咁,但都nice既。野食都幾好,不過我嫌貴左d囉。
頭盤:
白酒藍貝:幾特別,酒沬唔太重。
意大利芝士飯球:普通,無芝士味,炸飯一舊。
凱撒沙律:好咸,不過個皮幾好食。
軟殼蟹卷:幾好食,幾脆,不過舊蟹好似細左d。

餐湯:一客龍蝦湯、一客磨菇湯,普通啦。

主菜:
羊扒:幾好食。
雜菌帶子天使麵:ok啦,有少少酒味。

甜品
芒果千層酥:嗯,真係無乜特別,同美心差不多,仲好細件。

2006-09-04 4 浏览
朋友介紹o黎呢間餐廳.. 於是乎去試下先!! 入到去.. 都係一般西餐廳o既格局.. 不算特別!!2個人唔係太肚餓.. 就叫了一個一人餐.. ($198).. 已經有三個頭盤.. 一個湯.. 二個主菜.. 加一個甜品.. 一杯飲品!!頭盤order 了:1) 白酒藍貝: 呢度出名食藍貝.. 點都要試下.. 哇.. 真係幾好食喎!! 藍具加埋清淡o既白酒.. 反而食出應有o既鮮味.. 10 個good!!2) 鵝肝: 又係唔錯... 入口即溶..3) 炸意大利芝士飯: 呢個賣相最靚.. 出面係一個炸粉.. 裡面係有芝士o既意大利飯.. 芝士加埋飯夠唒煙un!! 湯order 了磨菇湯.. 味道一般..主菜order 了:1) 肉眼扒: 夠稔.. 好味.. 2) 羊扒: 朋友食都話ok!甜品order 了心太軟朱告力.. 呢個好好食呀.. 出面個蛋糕軟綿綿.. 加埋裡面暖暖o既朱告力漿.. 哈.. 好sweet!! 最好食都係頭盤同甜品.. 又多choice 比你任選.. 花多眼亂.. 同埋d o野真係唔錯..反而主菜就一般啦!!咁o既價錢都算抵食!! ^__^
朋友介紹o黎呢間餐廳.. 於是乎去試下先!!

入到去.. 都係一般西餐廳o既格局.. 不算特別!!

頭盤order 了:
2) 鵝肝: 又係唔錯... 入口即溶..

湯order 了磨菇湯.. 味道一般..

主菜order 了:
1) 肉眼扒: 夠稔.. 好味..
2) 羊扒: 朋友食都話ok!

反而主菜就一般啦!!
咁o既價錢都算抵食!! ^__^
(非会员)
2006-09-03 0 浏览
Got disappointed, perhaps partly because of the high expectation after reading all the positive comments. The restaurant is not a very quiet place in the first place, but still acceptable. The food is not too bad but hardly anything special. Charging $200 per person is considered a bit over-priced for such quality though. It would be a much better experience if the set came with both the dessert and the beverage. It's a bit awkward for them not to include just a cup of coffee if you pick the dessert.

Nevertheless, tried the chocolate pudding and apple crumble; perhaps the best part of the meal. Perhaps it's better to give up the drink for the dessert.
2006-08-28 4 浏览
吃完日式很想吃西式,突然想起這裡有頗多笑臉,就二人前來撐檯腳,兩個一人餐太多了,點一個一人套餐加一個主菜及一個湯。1)餐湯─冬菇湯及南瓜忌廉湯用西法煲冬菇湯還是第一次喝,湯也不算稀,有質感,冬菇味比中湯煲法稍遜。南瓜忌廉湯的味道淡了點,而且忌廉不太夠,唔夠熱,比想像中差了一點。2)頭盤─生蠔一人餐只得一只生蠔,不名品種與產地,味道鮮美,不蘸茄汁也很易入口,賣相亦相當精美。3)前菜─煎三文魚扒三文魚煎得半熟,肉質和味道都做得幾好,最欣賞是那個皮,用了芝麻與三文魚的薄皮結合,口感十足,與魚肉本身也配合得不錯。4)前菜─田螺焗薯蓉小小的田螺與薯蓉,新鮮出爐,穩穩陣陣,中規中距的一道菜,沒有特別。5)主菜─帶子天使麵天使麵的質地很好,軟軟但不腍,帶子還好,總會令人吃不停口的天使麵。6)主菜─墨汁意大利飯加了墨汁的意大利飯整個都是黑黑的,飯粘粘,食落有點涸喉,可能是墨汁關係,加上了爽而不韌的白白魷魚,一黑一白,感覺良好,味道與質感都是高水準。7)甜品─西瓜雪糕西瓜味的雪糕很少吃,感覺一般,始終覺得西瓜與雪糕的味道不配,杯底有火龍果、芒果等,火龍果與西瓜的味道都是偏淡,成個甜品似吃生果多於似吃雪糕
1)餐湯─冬菇湯及南瓜忌廉湯
2)頭盤─生蠔
3)前菜─煎三文魚扒
4)前菜─田螺焗薯蓉
5)主菜─帶子天使麵
6)主菜─墨汁意大利飯
7)甜品─西瓜雪糕
西瓜味的雪糕很少吃,感覺一般,始終覺得西瓜與雪糕的味道不配,杯底有火龍果、芒果等,火龍果與西瓜的味道都是偏淡,成個甜品似吃生果多於似吃雪糕。

以$168的一人餐,有三道頭盤前菜,一個主菜,又有餐湯、又有甜品及飲品,價錢一點也不貴,餐廳的環境暗暗,卡位的私隱度幾高,服務方面不過不失,食物方面幾有水準,多道菜中沒有一道是失手,是理想拍拖談情的餐廳,不過沙發背太小,坐得不太舒服。