2007-01-18 18 浏览
見咁多食家都話呢間唔錯,所以就帶左女友黎試下點知又真係名不虛傳啵。入到去坐"卡位",最好預先book 定,因為唔係咁多卡位的,如果無book 到可能要坐Sofa 同普通檯會無咁舒服。氣氛幾好,同女朋友仔黎真係唔錯,價錢合理,味道唔錯但係未至於超好食,可以話幾好食。叫左個set dinner,勸第一次去既人就叫個$328 既set dinner 喇真係唔錯架! Menu 勁多choices 俾你揀,一定要試。頭盤: (揀4 款)法國煎鵝肝- 無酒店果D 咁好食但算可以接受因為咁既價錢食到已經算係好,雖然JW California 既好食好多。8/10三文魚蟹子沙律- 好好味,一人份量但係我地share 9/10法國酒藍貝- OK 細細隻份量有大概6 隻都幾多8/10洋荵煙肉蠔- 俾左女朋友食無得食,佢話好味7/10湯: (揀2 款)揀左兩個龍蝦湯,味道好瀧同有d 苦苦地既味道,又係果句,Lobster bar and Grill 既湯好味D,似終同酒店有點兒距離(我鍾意比較) 8/10 個waiter 會問你定唔定到咁瀧的主菜: (揀3 款)肉眼扒- OK 可以接受,個人本生對牛扒無乜
見咁多食家都話呢間唔錯,所以就帶左女友黎試下
點知又真係名不虛傳啵。

頭盤: (揀4 款)

三文魚蟹子沙律- 好好味,一人份量但係我地share

9/10

法國酒藍貝- OK 細細隻份量有大概6 隻都幾多8/10

洋荵煙肉蠔- 俾左女朋友食無得食,佢話好味7/10

湯: (揀2 款)

揀左兩個龍蝦湯,味道好瀧同有d 苦苦地既味道,又係果

主菜: (揀3 款)

肉眼扒- OK 可以接受,個人本生對牛扒無乜興趣7/10
豬肋骨- 個汁好唔惦,可能我受唔倒隻汁。3/10
白汁帶子天使麵- 好味呀!份量只係少左少少9/10

甜品- (揀2 款)

芒果moose餅- 幾好味,有D cream 同芒果粒。8/10

朱古力軟心布丁- 呢個要俾10 分。實在太好味一定要叫呀! 10/10

餐飲-

凍檸茶x 2

總括來講食物方面幾好

服務唔見得有咩特別,係有D 醒目,開頭問我地要唔要$48 買一送一既bar drink 我地話唔要(8pm 前先有),佢就將set dinner 包既餐飲一早送到黎(通常都係最後先送上) 值得一讚! 再加上個waiter 會問你定唔定到個咁瀧lobster soup 先落order,算係幾好

某個港男waiter 幾nice 的,果度有個阿叉既waiter 我就對他沒有好感,都唔識笑既。

要改善既係廁所,要乾淨D 但都OK 可以接受

二人$360.2 埋單送$50 coupon 值得再去!!
2007-01-18 13 浏览
女友生日,見有甘多好評,就選左尼間。一入去環境暗暗地,都幾有氣氛,但我坐的卡位就唔係甘好坐,好硬!我地choose個二人餐C前菜﹣洋蔥煙肉焗生蠔(食唔到,但女友覺得好食) ﹣香煎鵝肝(好好食,好香) ﹣牛柳絲沙律(牛柳好有味,唔“硬”) ﹣白酒煮籃貝(一般,唔覺好食)湯﹣雜菌湯(唔錯) ﹣龍蝦湯(好濃,有D苦)主菜﹣肉眼扒(一般) ﹣羊扒(good ) ﹣帶子天使麵(好好食,一定要試)dessert - Tiramisu (重酒味,我鐘意) ﹣chocolate ice-cream (普通)多選擇而美味的一餐,令人回味不止,值得再臨!
女友生日,見有甘多好評,就選左尼間。

我地choose個二人餐C

前菜﹣洋蔥煙肉焗生蠔(食唔到,但女友覺得好食)
﹣香煎鵝肝(好好食,好香)
﹣牛柳絲沙律(牛柳好有味,唔“硬”)
﹣白酒煮籃貝(一般,唔覺好食)

湯﹣雜菌湯(唔錯)
﹣龍蝦湯(好濃,有D苦)

主菜﹣肉眼扒(一般)
﹣羊扒(good )
﹣帶子天使麵(好好食,一定要試)

dessert - Tiramisu (重酒味,我鐘意)
﹣chocolate ice-cream (普通)

多選擇而美味的一餐,令人回味不止,值得再臨!
2007-01-14
和朋友們週未午餐聚會, 順道慶祝生日.第一次來銅鑼灣廣場二期的baby blue. 之前見咁多好評都好期待.星期六的下午..很少人. 環境好靚. 因為末齊人, 點了個蠔餅食. 都好好食.有幾個lunch set揀. 我點了個牛油果雞肉pizza. 包了餐包, 餐湯, main course, drink. 初初以為價錢不貴, 份量不會太多. 但原來好大個. 朋友們的飯或炸魚薯條都好大份.講番個pizza, 薄薄的, 味道都幾好.除了lunch set, 我地仲點左個清酒煮藍貝和薯條. 一桶上的, 好好味. 我地準備左個蛋糕. 要收$50切餅費的.總括來說, 這是很好的一餐.
和朋友們週未午餐聚會, 順道慶祝生日.
星期六的下午..很少人. 環境好靚.
因為末齊人, 點了個蠔餅食. 都好好食.
講番個pizza, 薄薄的, 味道都幾好.
總括來說, 這是很好的一餐.
2007-01-13 10 浏览
是一個文迪接放工的夜晚, 行了過來食Baby Blue.人客不太多, 坐了在幾舒適的卡位. 氣氛環境是相當不俗的. 套餐的選擇不少, 要揀一輪才揀完.二人餐有四樣前菜, 兩個湯, 三款主菜, 同兩個甜品.凱撒沙律: 7分, 開頭食清清的沙律, 生菜是幾新鮮的.洋蔥煙肉焗生蠔: 7分, 焗熟了生蠔是無乜腥味, 文迪都食到. 但洋蔥煙肉好像跟生蠔不太匹配.香煎鵝肝: 8分, 意想不到的好吃. 小小的一片鵝肝, 煎得香口, 面頭點點脆, 剛好.炸軟殼蟹末子卷: 7分, 炸軟殼蟹炸得不太油膩, 但不喜歡加上了末子. 剩軟殼蟹卷可能更好.雜菌忌廉湯: 7分, 忌廉湯都係大路, 正常白湯.茴香龍蝦湯: 7分, 龍蝦湯濃烈了點, 但龍蝦味是幾入味的.香草蜜汁羊扒: 8分, 羊扒要了七成熟, 上臺時就是七成熟, 肉質不會實實的, 不錯. 香草蜜汁幾惹味.炭燒肉眼扒: 7分, 肉眼扒是煎得老了點. 食落口還有點點炭燒.煎帶子蘑菇天使幼麵: 7分, 天使麵是相當可人的, 但煎帶子好像不太有鮮味.焗軟心朱古力布甸: 8分, 外皮是軟軟的, 一切開, 入面的朱古力醬馬上湧出, 熱辣辣, 是我們食過的焗軟心朱古
是一個文迪接放工的夜晚, 行了過來食Baby Blue.

二人餐有四樣前菜, 兩個湯, 三款主菜, 同兩個甜品.

凱撒沙律: 7分, 開頭食清清的沙律, 生菜是幾新鮮的.

雜菌忌廉湯: 7分, 忌廉湯都係大路, 正常白湯.

焗軟心朱古力布甸: 8分, 外皮是軟軟的, 一切開, 入面的朱古力醬馬上湧出, 熱辣辣, 是我們食過的焗軟心朱古力布甸中比較有水準的.

芒果慕絲千層酥: 8分, 這個也不錯, 芒果鮮甜, 千層酥就稔了點.

是大堆頭的一餐. 賣相亦精美. 當然不能對每一樣食物都有很高要求, 但至少沒有一樣是食物是差的, 水準平均.

算經濟的幾浪漫晚餐.
2007-01-11 5 浏览
同朋友慶生日,二個人星期五晚左去食,間野裝修都ok,不過播黎播去都係d 好老土既音樂,同d 裝修唔夾講到食,二個人叫左二個試味set,藍貝真係好好味,至於其他野就真係好一般,有碟墨魚麵仲好難食添...所以,下次去,都係主要叫藍貝食算啦~

所以,下次去,都係主要叫藍貝食算啦~
如果不是Openrice介紹,我可能不會有興趣入去這間餐廳。門口的招牌字太細又不顯眼,背景是一堆藍色發光物體,要靠極高超的想像力才‘發現’那是一隻‘藍貝’。今次我們和一個好朋友慶祝生日;餐廳內裡氣氛和裝潢都不錯,坐位亦很寬闊,坐得很舒服。餐牌上只有散叫和兩個二人餐可供選擇(但直到我們離開時才知道原來有其他套餐),所以先叫了份二人藍貝餐share食:包括藍貝兩味,餐湯,主菜,甜品/餐飲。藍貝我們揀了蕃茄羅勒煮和洋蔥煙肉焗,滿滿的兩大盤,每碟都有十二隻以上,簡直是‘嘩’一聲。一直我都很怕貝殼類那些海水腥味,但兩種煮法都非常之好,能保存藍貝的鮮味又不腥,又滑又鮮甜,實在很美味,食完已經有點飽的感覺。湯我們選了南瓜湯和羅宋湯,沒甚特別。主菜則是帶子天使麵和一個忘記是什麼的麵,只記得好辣,比起藍貝來更是毫無特色。甜品有芝士餅和焦糖布甸,好味道,但份量太少了。下次一定會再來試其他味道的藍貝。

下次一定會再來試其他味道的藍貝。
(非会员)
2007-01-01 7 浏览
個場唔full, 不過好有氣氛喎~~有拍拍手玩具又有花爆比你玩,又有氣球爆,若唔想同人迫x1000000000但又想有人&酒同你count down,不錯的選擇~~節日關係(?), 是晚要食min位位$250的食物,又join個drink buffet, 位位都成$450落樓,之但係食物之多(因為平,叫多款先夠$250),但質素又好喎,仲有4款甜品都只不過$68!(ok呀~~)最重要可以由9點hea到3點喎~~好過去酒店食buffet呀~~
個場唔full, 不過好有氣氛喎~~
有拍拍手玩具又有花爆比你玩,
又有氣球爆,
不錯的選擇~~

節日關係(?), 是晚要食min位位$250的食物,
之但係食物之多(因為平,叫多款先夠$250),
但質素又好喎,
仲有4款甜品都只不過$68!(ok呀~~)
最重要可以由9點hea到3點喎~~
好過去酒店食buffet呀~~
2006-12-31 8 浏览
見到呢間餐廳有咁多好評,所以就同男朋友去試.上到去環境好大.不過都係得小貓兩隻.而且又係lunch time啦,點解得咁少人? anyway,我係一心諗住去食佢嘅白酒煮籃貝架嘛.點知落單個時佢竟然話賣哂!!!真係有啲失望.不過個waitress話如果真係想食仲有焗嘅籃貝.咁咪叫咗個波菜焗籃貝囉.仲有兩個set lunch.一個係三文魚天使面配pumpkin soup,我就叫咗羊肉意大利飯.好後悔叫咗咁多野.啲份量都幾多.啲野都好快嚟到.我bf話個soup 好甜.有啲 似can soup.我個salad ok 啦.我都好中意食salad 嘅人.冇耐就上主菜.三文魚天使面賣相靚.好好味.個羊肉意大利飯都好味.份量又多.啲飯我又唔覺得硬.可能我一向都中意食risotto.之後嚟埋個焗籃貝.有啲焗薯蓉o係底.賣相好似本menu裡面張相.又夠多.味道冇我想像中咁好味.不過都ok嘅.夠淋+熱.波菜焗比較淡味.不過都係想試吓白酒煮籃貝!!!最後嚟埋dessert+餐飲.lemon tea自己+甜+lemon.最好就係咁.香蕉cake 有啲chocolate sauce o係面,本身lunch已食得太

最後嚟埋dessert+餐飲.lemon tea自己+甜+lemon.最好就係咁.香蕉cake 有啲chocolate sauce o係面,本身lunch已食得太飽所以覺得冇乜特別.service都ok嘅.起碼唔會趕你走.應該會有下次去試埋佢地嘅dinner.
2006-12-30
之前也去過這間餐廳high tea, 不過, lunch 就是第一次, 環境真的不錯, 坐得好舒服, 而且, 服務也好好, 和朋友聊天最好. 我們點了set lunch , 有三文魚天使麵, 南瓜湯和一杯餐飲, 朋友就加多$10 要多一件蛋糕, 如果不是太餓就不要加蛋糕, 因為實在太飽. 南瓜湯的味道不太夠, 好淡. 三文魚天使麵, 味道非常好, 份量也好多, 三文魚也有兩大件, lunch 來說, 份量好像是多了一點. 最鍾意就是他們不會催客人埋單, 可以慢慢坐和朋友聊天.

南瓜湯的味道不太夠, 好淡.

最鍾意就是他們不會催客人埋單, 可以慢慢坐和朋友聊天.
(非会员)
2006-12-18 1 浏览
我與友人二個叫咗個二人套餐C, 可以揀四個頭盤, 兩個湯, 三個主菜, 兩個甜品, 包兩杯餐飲, 都好似只係$358! 環境冇想像中咁靚不過坐得幾舒服! 如果d 卡位係非吸煙區會更好!头盤: 鵝肝-->細細舊, 但好好味- 嫩口帶微暖! 白酒藍貝..味道清, 夠Fresh! ..唔錯唔錯! 數量亦很多(8-10隻)! 好味!(藍貝賣相似青口, 但size比青口細隻)湯:南瓜湯- yummy! yummy!龍蝦湯- 友人說略鹹了一點!主菜:牛扒羊扒大蝦沙津甜品:Cheese Cake & TiramisuSpecial Drink(另外叫, not include in the list)each + Strawberry + 石榴汁($68/1 Litre) (石榴汁味道較濃, 可去肥膩感覺! 不妨一試! 因叫了呢個Special Drink 已經好夠飲, 我與友人個肚已容不下兩杯餐飲了!)**如果收碟唔好咁快就會更好! 想再繼續食都唔咪咁好意思!**
我與友人二個叫咗個二人套餐C,
可以揀四個頭盤, 兩個湯, 三個主菜, 兩個甜品,
包兩杯餐飲, 都好似只係$358!

头盤:
鵝肝-->細細舊, 但好好味- 嫩口帶微暖!
(藍貝賣相似青口, 但size比青口細隻)

湯:
南瓜湯- yummy! yummy!
龍蝦湯- 友人說略鹹了一點!

主菜:
牛扒
羊扒
大蝦沙津

甜品:
Cheese Cake & Tiramisu

Special Drink(另外叫, not include in the list):
Peach + Strawberry + 石榴汁($68/1 Litre) (石榴汁味道較濃, 可去肥膩感覺!

服務員service好好, 親切有禮, 環境冇想像中咁靚不過坐得幾舒服$198 set dinner + 4隻生蠔+ 2件甜品头盤: 鵝肝-->好好味, 真係唔夠喉生蠔-->好鮮甜very good(老公讚不絕口)白酒廾貝-->幾入味湯:磨菇湯-->麻麻地主菜:肉眼扒-->一般墨汁意大利飯-->好好味甜品:芝士餅-->好好味心太軟-->都幾好**如果收碟唔好咁快, 好似攪到食得好急咁就會更好

$198 set dinner + 4隻生蠔+ 2件甜品

头盤:
鵝肝-->好好味, 真係唔夠喉
生蠔-->好鮮甜very good(老公讚不絕口)
白酒廾貝-->幾入味

墨汁意大利飯-->好好味

甜品:
芝士餅-->好好味
心太軟-->都幾好

**如果收碟唔好咁快, 好似攪到食得好急咁就會更好
2006-12-02 1 浏览
平時見冇咩人...搵日上左黎食,service幾好,佢知你第一次黎都有介紹,一個 dinner set好似百幾到~都ok,心太軟好nice~~一個set,可以簡龍蝦湯(麻麻),一個main course,兩個desert~都算幾抵!!環境好靚,裝修得幾好!!好特別既seat位!!一定要再黎過!!!10點后cocktail買一送一!!諗諗下,其實都幾掛住呢度仲係巴西燒烤既日子...
平時見冇咩人...

10點后cocktail買一送一!!

諗諗下,其實都幾掛住呢度仲係巴西燒烤既日子...
2006-11-30 2 浏览
看見這裡的食評都幾高分, 於是到這裡試試。是日星期六, 訂了坐18:45到達, 一到步看見只是小貓三四隻, 這餐廳沒問題吧, 先坐下看看。格調是比較浪漫的, 很昏暗, 侍應的制服也是黑色, 坐下後便會替你點起蠟燭, 室內裝潢以深色為主, 空間感強烈, 坐位很大很舒適。我和女朋友2人點了3道菜: 波菜焗藍貝, 蠔仔千層, 番茄大蝦長通粉。先來蠔仔千層, 即是煎蠔餅, 用的卻是西式煮法, 不油膩, 份量不少, 入口外脆內軟, 若果蠔仔再多一點, 評分會更高。第2道是波菜焗藍貝, 藍貝賣相似青口, 但體積比青口細隻, 上面蓋一層波菜, 下面以薯溶墊底, 甘香野味。最後是番茄大蝦長通粉, 這道菜是3道中最好的, 長通粉很大條, 軟硬度剛剛好, 番茄汁以大量番茄溶製成, 鋪滿一碟, 並且填滿了每條長通粉, 大蝦的份量雖然少, 但卻爽口彈牙, 噢, 真美味啊……………這頓晚餐我和女朋友都非常滿意。結賬2人盛惠220元。

看見這裡的食評都幾高分, 於是到這裡試試。

這頓晚餐我和女朋友都非常滿意。
結賬2人盛惠220元。

2006-11-14 2 浏览
昨天跟一班老友吃晚飯,賀友人b'day。事前在Openrice "搵食",找到Baby Blue,看到很多"哈哈笑",於是便去試試。結果沒有令我們失望。我們一行六人,坐在窗邊的卡位,非常舒適。至於食物方面呢,水準都不錯。個人比較欣賞白酒煮藍貝& Drink List內以十二生肖/星座命名的飲品,落單時感覺很特別。hee~在繁囂鬧巿內,有如此一間幽靜的餐廳實在很難得。可以再去,哈哈~~提提大家,這間餐廳會收切餅費,50一磅。我們事前不知道,買了一個cake 去,結果都要付55元(連加一)切一個價值六十多元的蛋糕,似乎有點滑稽(妹仔大過主人婆)。所以大家請留意這點啦!

2006-11-07 2 浏览
中午時分來到﹐成個場好少人﹐兩個人都可分配到四人卡位坐﹐闊落好多﹐不過o的橙色沙發已經殘舊﹐未坐低已經見到兩大條長頭髮鋪響面﹐見微知著﹐衛生分數些微扣分。點o左兩個set lunch﹐一個係芝士菠菜煙肉焗天使麵﹐另一個就係白酒煮藍貝set配法包($9x)。湯唔錯﹐夠熱﹐伴送麵包都微暖﹐算係o甘。主菜上場﹐天使麵好快凍﹐要快手解決﹐味道偏鹹o左o的。菠菜只有一"著"﹐嫌佢少。藍貝就份量好足﹐一大碟﹐隻隻都飽滿肥美﹐雖然自己唔係特別"好"mussels﹐但都覺得材料幾吸引﹐不枉係招牌菜。法包都係微熱同脆﹐合格。至於甜品就一般﹐係一舊檸檬香蕉蛋糕﹐香蕉味冇乜﹐檸檬syrup ok﹐唔係好甜﹐但舊蛋糕就唔算美味﹐texture一般。餐茶算唔上好唔好味﹐又係一般。買單總數兩個餐$16x, 因為信用卡有9折。服務唔係話好令人賓至如歸果隻﹐只係上o下菜﹐冇乜特別陽光笑容奉送﹐又係一般。
中午時分來到﹐成個場好少人﹐
兩個人都可分配到四人卡位坐﹐
闊落好多﹐不過o的橙色沙發已經殘舊﹐
未坐低已經見到兩大條長頭髮鋪響面﹐
見微知著﹐衛生分數些微扣分。

點o左兩個set lunch﹐
一個係芝士菠菜煙肉焗天使麵﹐
另一個就係白酒煮藍貝set配法包($9x)。

湯唔錯﹐夠熱﹐伴送麵包都微暖﹐算係o甘。
主菜上場﹐天使麵好快凍﹐要快手解決﹐
味道偏鹹o左o的。菠菜只有一"著"﹐嫌佢少。
藍貝就份量好足﹐一大碟﹐隻隻都飽滿肥美﹐
雖然自己唔係特別"好"mussels﹐
但都覺得材料幾吸引﹐不枉係招牌菜。
法包都係微熱同脆﹐合格。

至於甜品就一般﹐係一舊檸檬香蕉蛋糕﹐
香蕉味冇乜﹐檸檬syrup ok﹐唔係好甜﹐
但舊蛋糕就唔算美味﹐texture一般。
餐茶算唔上好唔好味﹐又係一般。
買單總數兩個餐$16x, 因為信用卡有9折。

服務唔係話好令人賓至如歸果隻﹐
只係上o下菜﹐冇乜特別陽光笑容奉送﹐又係一般。