2009-06-24 16 浏览
今年去得最密嘅甜品屋,一定係小甜谷,短短半年已經幫襯咗 6 次 ,因為幾乎每次去都發現有新作推出嘛!見樓下食友 Snoopy 咁捧小弟場,我又嚟湊吓熱鬧先。 檸 蜜 菠 蘿 冰 山 以 原 個 冰 鎮 菠 蘿 奉 上 ,嚟 到 嗰 陣 忍 唔 住 嘩 一 聲 ,單 係 個 look 都 夠 氹 死 人 啦!$32 抵 到 爛 呀!檸 蜜 菠 蘿 刨 冰 香 甜 冰 凍 之 餘 仲 內 藏 菠 蘿 肉 及 台 式 脆 珠 ,有 得 食 、有 得 飲 ,相 當 解 喝 呀 !西 瓜 梅 子 冰 山 亦 係 以 原 個 冰 鎮 美 國 西 瓜 奉 上 ,嚟 到 時 又 再 嘩 多 聲 ,個 look 又 係 靚 到 殺 死 人 ,又 係 $32 咋!用 新 鮮 西 瓜 製 成 刨 冰 真 係 未 食 過 ,仲 要 刨 到 成 座 山 咁 勁 吸 引 ,上 面 粒 梅 子 鹹 鹹 哋 又 唔 係 太 酸 ,加 埋 啲 脆 珠 就 更 有 口 感 ,食 完 咁 大 座 西 瓜 冰 山 必 定 清 到 熱 氣 啦 !拉 茶 華 田 冰 沙 確 係 少 見 ,口 感 仲 夠 晒 獨 特 ,阿 華 田

拉 茶 華 田 冰 沙 確 係 少 見 ,口 感 仲 夠 晒 獨 特 ,阿 華 田 沙 冰 食 落 有 少 少 薑 味 ,飲 落 又 有 輕 輕 嘅 奶 茶 味 ,係 咪 好 特 別 呢?$23 大 大 杯 都 值 得 試 吓 架!

日 式 天 婦 羅 紅 豆 酥 係 超 有 驚 喜 嘅 小 食 ,食 到 有 3 重 口 感 ,由 於 製 作 繁 複 兼 即 叫 即 製 ,所 以 要 等 10-15 分 鐘 ,但 我 拍 心 口 保 證 包 你 話 值 得 等 ,$32 一 啲 都 唔 貴 ,天 婦 羅 紅 豆 酥 食 落 似 係 先 用 腐 皮 包 住 紅 豆 蓉 ,再 喺 外 層 加 上 薄 薄 嘅 脆 槳 ,炸 到 脆 卜 卜 但 又 唔 太 油 膩 ,而 腐 皮 炸 到 香 口 得 嚟 又 有 少 少 煙 韌 ,口 感 相 當 過 癮。最 內 層 嘅 紅 豆 蓉 係 用 北 海 道 紅 豆 ,綿 密 香 甜 熱 烘 烘。

仲 有 更 多 靚 相 更 多 內 容 喺 我 Blog : http://dining.hkblog.org
西瓜梅子冰山睇見都夠涼透心
檸蜜菠蘿冰山 點只菠蘿咁簡單
日式天婦羅紅豆酥 即叫即製
日式天婦羅紅豆酥 外脆內綿
2009-06-05
$32 (其他)
西瓜梅子冰山睇見都夠涼透心
  • 檸蜜菠蘿冰山
  • 拉茶華田冰沙
  • 日式天婦羅紅豆酥
2009-06-21 12 浏览
從不眠王子的blog中看到小甜谷新推出菠蘿冰冰,立即通知愛吃菠蘿的honhon,下一站天后本地團即時成行! 吃完靚靚蛋糕及冰室午餐後, 由天后漫步到大坑小甜谷,途中見到飛天熊貓真身,更見到另一間想試的甜品大少,下次下次!!下午時間小甜谷同是座無虛席,店員本在桌子上準備荔枝奶凍也要急急完成,讓這三個為食貓有位置可坐; 除了必點菠蘿冰冰外,還點了鎮店之寶北海道牛奶燉蛋白。牛奶蛋白點了凍的,在這個熱得透不過氣的週末下午,不能再吃熱的了;北海道牛奶的確濃香得很, 這碗甜品真的很有奶香, 吞了之後在口腔裡奶香仍縈迴不已,hon形容為有after taste,燉奶雖然經過冷藏但仍不失滑溜,甜度我覺得稍高,honhon們覺得剛好,似乎她們比我更甜牙齒。總覺得那個燉奶盛器很像花盤!新出品的檸蜜菠蘿冰山/椰皇冰冰和西瓜冰冰頗受食客歡迎,等候期間已見有幾名食客點了; 等了一會我們那座以冰鎮菠蘿盛著的冰山到了,好高呀!冰冰打得細滑, 有著很淡的菠蘿香和甜味,當中也有一些菠蘿絲,味道可以再濃香一點會更討好,我們說笑去jenny買枝菠蘿汁加進去會更加好吃!菠蘿挖得極空,只餘薄薄外殼,還以為會有點菠蘿肉可吃,相信

總覺得那個燉奶盛器很像花盤!

新出品的檸蜜菠蘿冰山/椰皇冰冰和西瓜冰冰頗受食客歡迎,等候期間已見有幾名食客點了; 等了一會我們那座以冰鎮菠蘿盛著的冰山到了,好高呀!冰冰打得細滑, 有著很淡的菠蘿香和甜味,當中也有一些菠蘿絲,味道可以再濃香一點會更討好,我們說笑去jenny買枝菠蘿汁加進去會更加好吃!菠蘿挖得極空,只餘薄薄外殼,還以為會有點菠蘿肉可吃,相信它們全都混進沙冰中了! 冰山底層甜度比較高,菠蘿味道也濃郁一點,這就像樣了!! 冰冰中原來混了不少透明珠珠,咬進口裡卜一聲爆開,非常有趣! 我們猜了很久也不知是啥? 終於問了小妹店員,答案就是"果凍" ,明白!! 這個冰冰吃完真的透心涼! 在這個悶熱天氣吃一個實在舒服sssssssssssssssss

無聊看看放在桌上的點菜單,負責接待我們的女店員跟自己同名字,哈....都說這個名字的女子都是珠圓肉潤的了
北海道牛奶燉蛋白
透心涼檸蜜菠蘿冰山
冰鎮菠蘿
北海道牛奶燉蛋白
透心涼檸蜜菠蘿冰山
冰鎮菠蘿
  • 檸蜜菠蘿冰山
2009-06-20 9 浏览
最近人氣急昇的, 小甜谷算係代表了, 去到門口真係人山人海, 一間小小的店, 有很多人等位餐牌都有很多的選擇, 不過最感興趣要算係個北海道牛乳燉蛋白了, 一客廿五蚊, 不過size就唔係好大杯, 味道都幾特別, 牛乳的羶味很強烈, 什至有點似羊奶的味道, 不過口感都幾滑, 食左唔知會唔會真係令皮膚靚啲呢?同行的朋友就食左一碗荔枝奶凍, 據講味道ok, 不過奶凍比較淡打枱打到出巷, 都幾犀利!

打枱打到出巷, 都幾犀利!
2009-06-19 13 浏览
第1個食評就係甘俾jor小甜谷.;p琴日,即係18號.10點幾同阿哥,阿嫂揸車入黎..拍車拍jor去隔離再隔離條街>_由於係第2邊黎,好難搵間舖-,-去到,可能係閒日所以個場冇爆荔枝奶涷(必試品)- 好好味<3 荔枝既甜味1 d都吾假,好清甜.奶涷比milktop的還要優勝楊枝甘露- 試jor小小jar,好似同出面個d差吾多;p椰x冰山- 椰子味吾夠重蜜餞脆皮雞中翼- 24蚊3隻..吾多抵食>_ 不過真係幾蜜幾脆既臨走諗住去個廁所,但俾第2個女仔搶先xd佢出到黎話廁所有小強不過..d staff即刻整死jor隻小強
第1個食評就係甘俾jor小甜谷.;p

琴日,即係18號.
10點幾同阿哥,阿嫂揸車入黎..
拍車拍jor去隔離再隔離條街>_
由於係第2邊黎,好難搵間舖-,-
去到,可能係閒日所以個場冇爆

楊枝甘露- 試jor小小jar,好似同出面個d差吾多;p

椰x冰山- 椰子味吾夠重

楊枝甘露- $25
椰x冰山- $32
蜜餞脆皮雞中翼- $24
2009-06-18
$36 (宵夜)
荔枝奶涷- $27
蜜餞脆皮雞中翼- $24
  • 荔枝奶涷!
2009-06-17 15 浏览
同男朋友專登渣車黎食小甜谷, 小谷親自落場招呼,非常好客!!星期六晚十一點黎到,哇!!!!!!!!!!好多人, 不過人係多,叫外賣既多, 好多拎左籌又唔見人?!最後咁既洶湧情況都係等左15分鐘咋,就有得食~我點左荔枝奶凍,我比100分,又滑又香又甜,奶味夠,荔枝味又夠,恰到好處。男友的熱燉奶就麻麻,係滑係香,但男友話澳奶好得多,我話義順都好得過了。華田沙冰,飲藥酒既味,唔得唔得。對面位既菠蘿冰,唔知好唔好食,不過35蚊一個,唔食得都睇得。可以一試, 特別係個奶凍,一定encore!

最後咁既洶湧情況都係等左15分鐘咋,就有得食~

華田沙冰,飲藥酒既味,唔得唔得。

可以一試, 特別係個奶凍,一定encore!
2009-06-14 11 浏览
搵得好辛苦呢...因為由細到大都係去過大坑一次所以唔知點去呀...之後同朋友一齊去搵之後去到....經而好熱....哈哈之後點左個牛奶布丁同mango布丁兩個都好重牛奶味!都幾好食唔錯的~~不過下次想食佢個波羅冰多d!!哈哈
搵得好辛苦呢...因為由細到大都係去過大坑一次
所以唔知點去呀...之後同朋友一齊去搵
之後去到....經而好熱....哈哈
之後點左個牛奶布丁同mango布丁
2009-06-13 11 浏览
食完口渴無比的湯河後, 和大舊也有點滯, 兩條失魂友行過左甜谷也不知 ....呢次係第三次光顧, 成日心思思都想黎食 要了杯凍食醒醒凍神 凍咖啡北海渡牛乳 $27 : 牛乳非常滑溜, 洽到好處的咖啡味道, 配上粒粒的咖啡 Jelly , 咖啡到底, 而杯頂的脆脆則腍了, 影響點點口感, 但整體也十分好味, 夏天食好cool ~~ : 凍紅豆沙 $16 : 由第一次食都已愛上這裡的出品, 紅豆十足起沙, 陳皮很香, 但凍食甜度有點不足, 反正是糖水, 如果不足甜則失了原意 見到我個Super Star : Eason .........................................................張相
谷也不知 ....呢次係第三次光顧, 成日心思思都想黎食

要了杯凍食醒醒凍神

見到我個Super Star : Eason
...................
甜品無難度
Eason : I love U
2009-06-11
甜品無難度
Eason : I love U
2009-06-12 10 浏览
在一樓火鍋吃完之後,我們三人便過來一試小甜谷。小肥已經是第二次來。不過我和太太是第一次。我和太太其實已經相當飽,因此只叫了一個北海道燉蛋白共享。不過小肥身經百戰,可以再吃一個北海道紅豆豆腐花。我們吃的燉蛋白,奶味果然非常豐富。聞名不如食落肚。老闆谷祖琳就站在門口,親自打點一切,抵它如此好生意。

北海道燉蛋白
北海道紅豆豆腐花
2009-06-12
$19 (宵夜)
北海道燉蛋白
北海道紅豆豆腐花
2009-06-03 26 浏览
今日番工上完堂,想去食野。。過左大坑~~~~~~食完穌棧後黎左小甜谷。。因為3.6牛奶慕名而來..........叫左2樣野芒果奶凍、3.6燉奶芒果奶凍~加左層花奶~~~ 幾多果肉、芒果都幾甜同幾有芒果味。唔係得個樣果d~~~~ 但pudding可以做得更好。。 因為個味有d似酒樓食果d味@@ 奶味幾香加番d分啦。。。$273.6燉奶~~~ 好味呀。。。 好香奶味、好滑~~~~ 同義順相比佢更有奶味。。 但好"溜"~~~不錯。。^^一於下次試埋其他野先。。$25。
今日番工上完堂,想去食野。。
過左大坑~~~~~~
食完穌棧後黎左小甜谷。。
因為3.6牛奶慕名而來..........

叫左2樣野
芒果奶凍、3.6燉奶

芒果奶凍~加左層花奶~~~
幾多果肉、芒果都幾甜同幾有芒果味。唔係得個樣果d~~~~
但pudding可以做得更好。。
因為個味有d似酒樓食果d味@@
奶味幾香加番d分啦。。。$27

3.6燉奶~~~
好味呀。。。
好香奶味、好滑~~~~
同義順相比佢更有奶味。。
$26 (其他)
2009-06-02 13 浏览
上星期,終於因工作關係過海,放工後,相約朋友0係dinner前食個甜品做下午茶關於小甜谷呢間甜品店0既宣傳簡直多到令人不得不試0既地步,鍾意食甜品0既我當然唔執輸,今次一去港島就唔放過機會去試一試我同朋友去到0既時間仲係比較早,同埋落緊雨,下午4點左右,入面只有3、4位客人,而入面0既店員都有3、4個,一對一去serve都ok呢我同朋友都揀左最多人談論0既熱北海道牛乳燉蛋白,真係好快,幾乎係店員一轉個頭就將盅燉蛋白上檯,果然係幾香,仲有就係幾精緻0既木spoon餐具,不過我同朋友都覺得其實木製食具都比較難清洗,唔夠衛生咁……anyway,大菌食細菌,細菌當補品唔諗咁多,即刻一啖一啖品嚐,除左一陣比較濃0既奶味之外,其實味道上同一般甜品店0既燉蛋白冇咩分別,唔係特別滑,份量算係中規中矩,朋友話會自己買北海道牛乳去自己試下整添淨係食一樣野唔夠喉,我地就叫多個芒果糯米糍,但0係呢個時候,有兩個店員0係店外0既一張檯食緊煙,我同朋友都係反吸煙人士,於是即刻轉去入d0既位坐,唔想聞到煙,點知呢個時候,同我地落單0既妹妹問食緊煙0既嬸嬸係咪未有芒果糯米糍,個食緊煙0既嬸嬸話:「得~我即刻整一碟出黎

淨係食一樣野唔夠喉,我地就叫多個芒果糯米糍,但0係呢個時候,有兩個店員0係店外0既一張檯食緊煙,我同朋友都係反吸煙人士,於是即刻轉去入d0既位坐,唔想聞到煙,點知呢個時候,同我地落單0既妹妹問食緊煙0既嬸嬸係咪未有芒果糯米糍,個食緊煙0既嬸嬸話:「得~我即刻整一碟出黎~」跟住個嬸嬸擠熄支煙,就急急腳走左入廚房,等左只係5、6分鐘,我地碟芒果糯米糍就黎左,而其中一粒芒果糯米糍上有一小點黑色0既野,我就有d懷疑係咪煙灰黎呢
都唔諗咁多,用小叉仔撇開點野就算,個人覺得糯米其實唔夠煙韌,一咬就斷開,芒果餡唔係咁甜,但就唔酸,應該冇加糖水,整體只係一般。

走之前,我去左洗手間,但道門好奇怪,個門鎖竟然調轉左裝,要鎖一邊裝左0係出面,搞到「辦公」期間都有d驚有人唔小心撞左入黎
點解唔重新裝好個鎖呢?定係特登咁裝?

雖然今次沒有驚喜,不過我都唔排除會再黎試下其他野,當然最好唔會再見到有人食煙啦
2009-05-31 7 浏览
喜歡做生意的人親力親為的態度,尤其係飲食業。幫襯小甜谷大大話話超過10次,差不多每次都見到小谷跟谷伯有御駕親征,栽花落單造甜品。最初小甜谷的服務水平確實幾MK,寸寸貢,若非朋友堅持,深信蔡瀾「有水準的食肆才會有有態度的伙記」,早就一次起兩次止。慶幸真係見到有改進,如今店員大都笑意盈盈、禮貌周周,落單時細心推介甜品,送餐時又有溫馨提示。如果食甜品見到店員黑口黑面,真係好大煞風景,幾好食都假。小甜谷的甜品賣點係自家製,材料上乘,平均廿零卅蚊一客,價錢合理。其中用北海道牛乳做成的燉蛋白、奶凍最受歡迎。個人喜歡凍燉蛋白多一點,無熱食咁甜。至於荔枝奶凍,荔枝味清香,可喜。其他仲有花旗蔘菊花愛玉(俗稱白涼粉)、楊枝甘露豆腐花,口味清甜,齒頰留香。最近見又有新猷,乃用原隻西方或菠蘿盛載的的生果冰,不過尚未親身試味,唔肯定味道如何。讚咗咁多,最想彈既係環境,小甜谷露天開揚的設計本意不俗,但舖內空間狹窄,3/4個舖面伸延至有蓬後巷,與渠口小強和二手煙同食,認真難頂。即然連人和咁難搞都搞番掂,地利呢下,係咪可以諗諗佢呢?期待中!
喜歡做生意的人親力親為的態度,尤其係飲食業。

至於荔枝奶凍,荔枝味清香,可喜。

2009-05-29
  • 特濃牛乳燉蛋白
  • 荔枝奶凍
  • 花旗蔘菊花愛玉
  • 楊枝甘露豆腐花
2009-05-26 10 浏览
同老公星期五晚揸車去大坑食野,我想清清地食粥,之後同老公去粥鋪食!食完之後見到隔離街人山人海,忍唔住湊熱鬧!原來係谷祖琳開個間甜品鋪...由於好多人排隊,所以老公提議買外賣!不過,原來買外賣都好多人law~又唔知食咩好,所以咪問企門口個女仔有咩推介佢就介紹左佢地公司最出名嘅北海道牛乳燉奶+旦白杏仁茶+桂花糕落左單之後,個女仔見我大肚婆嘅關係,就拎張木"鄧",比我坐!之後佢我講旦白杏仁茶要等奈小小,所以叫我坐一陣先,哈~估唔到d service 都幾好wo~返到屋企同老公又再開餐,北海道牛乳燉奶都幾滑,同好有奶味><旦白杏仁茶D旦白好似未熟咁,之後叫老公叫叮叮!希望下次可以再煮熟D LA~桂花糕就普通左D~冇咩特別!整體黎講都OK~下次一定要試下堂食~!

桂花糕就普通左D~冇咩特別!

整體黎講都OK~下次一定要試下堂食~!
2009-05-23 27 浏览
已經是第三次品嚐這間小店的甜品。雖然人是多了一些,等得比較耐一些,而且明星效應之氣氛濃,令食客也好似個個是店主谷祖琳Dfriend或其他小星,個個也吋吋的,不過,問心而說、平心而論,佢既甜品係幾正既。環境 - ok, 簡單而西化。舒適。服務 - 時好時差。服務是有待改善的。多人時,好似唔稀罕D客,此乃大忌。有次對口對面見到谷祖琳 (佢真係負責廚房的),佢木口木面,連笑吓問吓你幾位都無。呢D味淺見囉。既然妳係娛樂圈唔成功,而家靠一門廚藝開店,仲有父母親友支持,就比心機D啦,唔好扮大派先得。學下人地劉華啦,人地係巨星,但佢對人都好有禮貌嫁。不過幸而少人時,有D女仔servers也OK的。食物 - (1) 蛋白腐竹糖水 - 正,滑,好味又不太甜。(2) 蛋白杏仁茶 - 超讚,比得上發記的,又平過佢。有好滑好滋潤的feel, 好creamy又唔「結」...正﹗(3) 荔枝奶凍 - 好好啊,清香的荔枝味加濃濃的奶味﹗是夏日妙選。(4) 北海道鮮奶蛋白 - 美味又奶味濃。整體來說,如果你唔趕時間,又可以係平日來,都係OK的。因為甜品本身真係好好。不過週末時,人龍自然有。連買外賣都要等好耐。服務唔好

環境 - ok, 簡單而西化。舒適。

服務 - 時好時差。服務是有待改善的。
不過幸而少人時,有D女仔servers也OK的。

食物 -
(1) 蛋白腐竹糖水 - 正,滑,好味又不太甜。
(4) 北海道鮮奶蛋白 - 美味又奶味濃。

整體來說,如果你唔趕時間,又可以係平日來,都係OK的。因為甜品本身真係好好。不過週末時,人龍自然有。連買外賣都要等好耐。服務唔好預期會太好,因為人多自然自以為是。此乃大忌,也會趕客,店主請小心。除非妳唔自在,又想玩性格,就算。
荔枝奶凍
蛋白杏仁茶
2009-05-20
荔枝奶凍
蛋白杏仁茶
  • 蛋白杏仁茶、荔枝奶凍、北海道鮮奶蛋白
2009-05-22 12 浏览
自從搬出大坑後,偶爾也會返去食下野,因為當中也有不少水準不錯的食店,WEEKEND唔知去邊到食野的時候,多數都會入去搵食。唉..但有一晚做了錯的決定,,,,當日食完ZITI後,朋友提議食甜品,又唔想行到清風街咁遠,所以去左近近地的小甜谷....唉....其實我都有話比朋友聽,此店新開張頭幾日,作為「前大坑之友」,當然立即去品嚐下啦.....當晚無理PR稿寫的主打甜品-北海道3.6系列食品,而ORDER了我的摰愛-芝麻糊豆花,....唉....真的稀到不能說是「糊」,而且芝麻糊仍然是一粒粒....好似未搞好咁..總之就失望啦....話過短期內也唔敢再去....但朋友話可能新開張先會咁..宜家都開左一段時間...可以再比次機會,而且可以ORDER招牌北海道3.6系列,實無失手,所以,我就答應不仿再試......點知,我只可說 - 份量細、太甜及食不出傳說中北海道的奶味....可能是我的口味比較清淡,不懂欣賞...唯有放棄吧了...但從而....我真的感受到名星效應的威力.....

唉..但有一晚做了錯的決定,,,,

但從而....我真的感受到名星效應的威力.....
2009-05-06
2009-05-21 7 浏览
又再寫食評~呢一篇係食完"超級火車頭"後.. 的不好食評小甜谷..係人都知係谷祖林開, 但點解唔做得好d呢?同男友share食一客薑汁芝麻湯圓 $16 (先試試好唔好食,好食先再order)價錢ok,夠大眾化5分鐘後,湯圓黎到,一望見......依,咁細粒既?雖則有6粒, 但係我寧願大粒d ,分量少d.試一試個薑湯...所謂薑湯,好淡口...不但唔夠薑辣,仲唔夠甜再試粒小湯圓.. 皮厚,令饀料更少, 加上芝麻味不足,不夠香 可算是差$16 唔要求得咁多, 好彩醒目,只order左一碗*PS*間舖細細, 所以大部分客人都要坐出後巷 ..(點解咁樣做又唔會俾人投訴阻街呢,唔該食環署得閒睇睇)
又再寫食評~呢一篇係食完"超級火車頭"後.. 的不好食評

小甜谷..係人都知係谷祖林開, 但點解唔做得好d呢?

價錢ok,夠大眾化

可算是差

$16 唔要求得咁多, 好彩醒目,只order左一碗

*PS*
間舖細細, 所以大部分客人都要坐出後巷 ..
(點解咁樣做又唔會俾人投訴阻街呢,唔該食環署得閒睇睇
2009-05-18
$8 (宵夜)