2020-12-11 80 浏览
係觀塘見完客,要快啲搵嘢食先得,唔係一陣間有排忙。做得咁辛苦,孤獨食都要食餐好嘅,行到觀點中心,上一層就見到呢間小火焰,係我最愛嘅韓式餐廳。好,坐低睇吓有咩好食先。溫泉蛋燴牛肋拌飯,個汁夠稠,掛滿牛肋,牛肋食落軟腍唔黐牙,加埋流岀黎嘅溫泉蛋蛋黃,拌飯一流。辛辣小杯年糕,年糕煙煙韌韌,仲有泡菜。甜辣韓式炸雞,炸雞炸到新鮮熱辣上枱,加上秘制甜辣汁,非常惹味。蜂蜜紅棗茶,天氣凍啦,飲杯紅棗茶暖下身都唔錯。

好,坐低睇吓有咩好食先。

辛辣小杯年糕,年糕煙煙韌韌,仲有泡菜。

甜辣韓式炸雞炸雞炸到新鮮熱辣上枱,加上秘制甜辣汁,非常惹味。

蜂蜜紅棗茶,天氣凍啦,飲杯紅棗茶暖下身都唔錯。
1K
2020-12-11 60 浏览
呢排疫情嚴重咗,揀餐廳一定要謹慎,呢間門口已設置消毒噴霧,又提供消毒酒精,乾淨衛生,二話不說就入咗去!炸紫菜卷 ($38)紫菜保持脆卜卜,裏面原來係粉絲,仲有少少蔬菜,好特別!平時啲炸物裏面好多空氣,呢個口感較厚實,元氣滿滿🤪蟹膏海鮮炒年糕($108)一膏入魂!蟹膏汁濃!純!香!好夠汁,不會食年糕個陣乾巴巴🥰海鮮味道可口,而且琳瑯滿目,有大蝦🍤、青口、蜆肉、蟹籽、魷魚鬚,全部都有3、4件,落重本!仲有翠肉瓜,椒絲等蔬菜🥬年糕軟軟的,質感幾好😚熱綠茶拿鐵($35)個人認為甜左啲~甜度蓋過咗個綠茶味🍵欣賞佢送塊曲奇🍪仔,獨立包裝,保證鬆脆~好有心思😋😋😋點餐時自己寫低食物編號 ,吾洗再驚啲人落錯單。😌午餐時候去都好多人,係門口寫定要乜,一坐低即落單,節省時間又方便😜👍🏻

炸紫菜卷 ($38)

蟹膏海鮮炒年糕($108)
一膏入魂!蟹膏汁濃!純!香!好夠汁,不會食年糕個陣乾巴巴🥰

熱綠茶拿鐵($35)
個人認為甜左啲~甜度蓋過咗個綠茶味🍵
欣賞佢送塊曲奇🍪仔,獨立包裝,保證鬆脆~好有心思😋😋😋

2020-12-10 72 浏览
韓式料理跟魚生一樣,吃開有鋪癮!上星期才吃了炸雞任食,這個星期又想吃韓國餐了,不過今次想吃芝士東東,所以揀了什麼韓式食物都能吃而且很多年青人愛到的打卡韓餐廳小火焰。 ➡️ 一行三人的 late lunch,揀了弘大二人套餐 $438,因為發現份量肯定不是二人餐,除三的話便很抵食了 ➡️ 6道菜後最後還有特色飲品,而且菜色不馬虎, 最欣賞的是拉絲芝士BB豬肋骨伴泡菜炒飯,真的有拉絲效果 ➡️ 牛骨湯鍋味道也很濃郁,天氣漸冷,喝這個很窩心 ➡️ 因為擔心不夠吃,於是前菜方面,加了$10轉醬油鮑魚配手握紫菜飯,主要是因為多了一個手握紫菜飯,但其實最後我們三人也吃剩了豬肋骨那個泡菜炒飯

➡️ 牛骨湯鍋味道也很濃郁,天氣漸冷,喝這個很窩心

唔經唔覺都已經一年都冇去過韓國,正當同朋友哀怨緊幾時先可以去旅行嘅時候,就比我經過呢一間好多Ryan公仔嘅韓式餐廳,即刻入去當飛咗轉先!入面呢件事仲播住好多韓國嘅節目,同埋MV,成個feel真係好似去咗韓國咁而去韓國唔可以食嘅,就當然係韓式炸雞啦!我哋呢一個揀咗一個香芒炸雞沙律,果然甜甜辣辣就係正宗嘅韓式口味每一件都有滿滿嘅韓式甜辣醬,超級好味!另一款我哋就叫咗原味韓式炸雞,佢本身附有左兩款唔同嘅蘸醬,不過就咁食啲雞肉都好嫩滑,唔會覺得乾,唔蘸醬都好食!半份炸雞入面有四舊,全部都唔同部位,一次過可以食晒幾款!仲要貼心地比埋手套,可以豪邁地食炸雞!喺冇得去旅行之前,唯有繼續嚟呢度食,睹物思鄉啦!

每一件都有滿滿嘅韓式甜辣醬,超級好味!

半份炸雞入面有四舊,全部都唔同部位,一次過可以食晒幾款!
1K
同朋友預祝生日,決定直接揀有甜品食的餐廳,而她剛好想食韓國菜,於是就來了這間餐廳啊!!要留肚食甜品,就選了一道麵食﹑半份炸雞及一道小食,包括蟹黃炒准山麵﹑韓式甜辣年糕炸雞(半份)及炸紫菜卷,甜品就是爐板燒布朗尼啊!!韓式甜辣年糕炸雞(半份),有4件雞,剛好每人2件!甜辣醬的辣度恰好,味道濃郁,甜甜辣辣的幾惹味~~雞件熱騰騰的,外皮香脆,脆漿略略厚了點,但肉質不會粗糙,帶有肉汁,味道不錯!年糕的煙韌度剛好,不會太硬~~炸紫菜卷,即時炸起,夠熱夠脆,完全不油膩!紫菜卷中夾著粉絲作餡料,外脆內軟,調味恰好,都幾好食~~蟹黃炒淮山麵,第一次試炒准山麵。麵有點不夠熱,麵質稍稍稔了一點,而且芡汁也只是僅僅好,才不至於好乾身!朋友就覺得這份麵略略油膩了些~~~面層雖然有蟹籽及蟹肉,惟蟹味不算好突出~是今頓晚飯中較遜色的一道菜!!爐板燒布朗尼,brownie放在爐板上,連同小火爐一起送上!最底層是cereal穀物脆米,上面放著朱古力brownie,還有雪糕放在最頂層,甜品賣相都幾呃like!隔著brownie慢慢傳熱,雪糕亦漸漸融化,冰凍的雪糕配上微暖的brownie,一冷一暖的溫度令人為之一振!爾後

韓式甜辣年糕炸雞(半份)
炸紫菜卷
蟹黃炒准山麵
爐板燒布朗尼
爐板燒布朗尼,brownie放在爐板上,連同小火爐一起送上!最底層是cereal穀物脆米,上面放著朱古力brownie,還有雪糕放在最頂層,甜品賣相都幾呃like!隔著brownie慢慢傳熱,雪糕亦漸漸融化,冰凍的雪糕配上微暖的brownie,一冷一暖的溫度令人為之一振!爾後,口腔中傳來淡淡的黑松露味
原來雪糕和忌廉中混入了少許黑松露!!完全驚喜!!brownie都幾大件,朱古力味香濃,配上cereal的脆脆口感,整份甜品又不會太甜,好好食!!!

壓軸的甜品反成為今餐晚飯的主角,幾乎忘卻之前吃的幾道菜的味道呢!!雖然麵食稍為失色,但這份甜品絕對挽回失色的分數~~~
2020-11-09
韓式甜辣年糕炸雞(半份)
爐板燒布朗尼
2020-11-30 83 浏览
咁耐冇出國,今日同朋友去咗觀塘食韓國嘢,真係好懷念以前o係韓國食炸雞飲啤酒嘅日子,好彩香港都可以食到炸雞止下癮❣️蜂蜜提子脆米炸雞嘩!好耐冇食炸雞啦,面頭有D 蜂蜜o係度,甜甜地好似入口,會令人想追住咁食,蜜糖仲可以中和熱氣,2個人可以叫半份炸雞,咁就可以再食其他野啦❣️爐板燒布朗尼爐板燒布朗尼呢個真係不得了,雪糕配熱辣辣嘅布朗尼,而且佢仲有好多脆卜卜增加口感,下面仲有D 早餐cereal 墊底,真係神來之筆,又可以更加口感,又可以減低甜度❣️醬燒豬頸肉番茄湯烏冬醬燒豬頸肉蕃茄湯烏冬,豬頸肉多到不得了,蕃茄烏冬好好食,唔係D 平價烏冬爛pat pat❣️卡邦尼小杯年糕追加左個卡邦尼小杯年糕,份量多多,卡邦尼配年糕整得好入味,好好食呀❣️醬油鮑魚配手握紫菜飯醬油鮑魚個鮑魚好軟熟,好入味,食落好似有少少酒味咁,個蛋好好食,簡單食材都做到好出色,呢個菜式可以選擇2隻或4隻鮑魚,我就揀左2隻鮑魚過下口癮,再叫多D其他野食啦❣️青蘋果熱情果梳打超正,大大杯,甜甜地,而且有好香濃嘅熱情果味,好醒神,食辣野飲呢杯就岩哂,即刻降曬火

❣️蜂蜜提子脆米炸雞

❣️爐板燒布朗尼

❣️醬燒豬頸肉番茄湯烏冬

❣️卡邦尼小杯年糕

❣️醬油鮑魚配手握紫菜飯

❣️青蘋果熱情果梳打
2020-11-30 71 浏览
間中都要韓一韓咁耐無食韓國野,今日就同朋友去左呢間韓國嘢試下,好多選擇,樣樣都好想試下呀🔅蜂蜜提子脆米炸雞2個人叫左半份炸雞,咁就唔怕食太多件咁熱氣啦,熱辣辣嘅炸雞,配上蜂蜜提子脆米好有口感🔅爐板燒布朗尼芒果味雪糕配熱辣辣嘅布朗尼,好多殼物撈埋一齊食,多重口感,正正正😋🔅醬燒豬頸肉番茄湯烏冬好大碟豬頸肉呀,個蕃茄湯好夠味,烏冬又好彈牙,誠意推介,呢個價錢認真抵🔅荔枝乳酸特飲好飲又開胃, 食多多野都唔怕, 因為有杯乳酸中和下幫助消滯
間中都要韓一韓

🔅蜂蜜提子脆米炸雞

🔅爐板燒布朗尼

🔅醬燒豬頸肉番茄湯烏冬

🔅荔枝乳酸特飲
好飲又開胃, 食多多野都唔怕, 因為有杯乳酸中和下幫助消滯
2020-11-30 94 浏览
朋友介紹,就黎左呢間食個lunch。雖然佢個鋪位唔係人流旺既位置,但鋪頭都坐滿曬人!60-90蚊食到個好食既lunch set, 我覺得好抵!😆拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯 ($78)呢個係一個lunch set黎,有飲品同可以追加小食。個飯一上枱就覺得好香,望到好多芝士,好興奮!😍佢個芝士味好濃郁,食得好過癮。泡伴炒飯有微微既辣香味,昇華左個層次!👍豬肉好冧,好易入口!蒲燒鰻魚 (跟餐 +$38)呢個係跟餐追加既小食。入口即溶,仲要好香!坊間好多時都係靠個汁去掩飾鰻魚本身既質素,但呢間完全唔需要落重汁去carry, 因為鰻魚本身已經好滑,係高質既!😆😆 芒果沙冰 ($48)趁仲未完全轉涼,就爽一爽。等呢杯野都等左10分鐘,一開始覺得沖杯沙冰洗唔洗咁耐,點知一上枱就覺得真係整得好有心機!🥺最開心係大大杯,芒果味都足夠,視覺同味覺效果都一流!

拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯 ($78)

蒲燒鰻魚 (跟餐 +$38)

芒果沙冰 ($48)

2020-11-30 78 浏览
我都食過幾次小火焰,係價錢相宜嘅韓式料理,店內有好多部電視播住kpop mv,韓式感好正🤣.吉列豬扒蕃茄湯烏冬 $62Lunch set $5x-6x都有,包野飲同可以加錢有小食,吉列豬扒都幾鬆脆,蕃茄湯幾好飲,烏冬夠煙韌.芝士夾餅 $15餅皮好薄,入面啲芝士溶哂,有啲墨西哥風味.抹茶latte $13好濃抹茶味同好甜奶味🥰.韓式甜辣年糕炸雞 (半份) $98食韓國嘢一定要食韓式炸雞,呢種甜辣係偏辣好香口,新鮮炸起熱辣辣,炸皮好鬆脆,雞肉嫩滑👍🏻
吉列豬扒蕃茄湯烏冬 $62

芝士夾餅 $15
餅皮好薄,入面啲芝士溶哂,有啲墨西哥風味

抹茶latte $13
好濃抹茶味同好甜奶味🥰

韓式甜辣年糕炸雞 (半份) $98
午餐
2020-11-30 2557 浏览
觀塘APM隔離橦商業中心,估唔到都有一間咁好嘅韓國菜我lunch time嗰陣時去好多人,要排隊等位,等咗5分鐘就入座Linch menu都好抵食,$50-60就有個餐,份量都好多加$10-20就有不同款式嘅小食,抵!🔶泡菜燒牛扒伴飯 $68好多牛肉,肉質都可接受,唔會太硬個味道都好食,酸酸甜甜好開胃,食晒成個飯飽晒🔶拉絲芝士烤豬肉伴泡菜伴飯 $78好濃好多芝士,名副其實嘅拉絲芝士不過啲豬肉唔似豬扒,口感似午餐肉,但都好食🔶跟餐+$10吉列炸蠔,都幾好食,唔會太多粉,脆口多汁🔶跟餐+$10脆香牛油雞翼,真係好香濃嘅牛油雞肉嫩滑,$10有兩隻超抵,必點!🔶跟餐+$15芝士夾餅,都好味,中間係啲軟芝士夾住,口感煙銀🔶跟餐+$10辛辣小杯年糕,真係幾辣不過好好食年糕都好煙銀,食得過下口癮最後啲餐都會包飲品,左面係凍韓國柚子茶、右邊係凍咖啡,質素都好好總結呢間可以再嚟食,又平份量又大,而且好多選擇
觀塘APM隔離橦商業中心,估唔到都有一間咁好嘅韓國菜
加$10-20就有不同款式嘅小食,抵!

🔶泡菜燒牛扒伴飯 $68
好多牛肉,肉質都可接受,唔會太硬
個味道都好食,酸酸甜甜好開胃,食晒成個飯飽晒

🔶拉絲芝士烤豬肉伴泡菜伴飯 $78
好濃好多芝士,名副其實嘅拉絲芝士
不過啲豬肉唔似豬扒,口感似午餐肉,但都好食

🔶跟餐+$10吉列炸蠔,都幾好食,唔會太多粉,脆口多汁

🔶跟餐+$10脆香牛油雞翼,真係好香濃嘅牛油
雞肉嫩滑,$10有兩隻超抵,必點!

🔶跟餐+$10辛辣小杯年糕,真係幾辣不過好好食
年糕都好煙銀,食得過下口癮

總結呢間可以再嚟食,又平份量又大,而且好多選擇
午餐
2020-11-30 75 浏览
觀塘出名多野食,今次喺觀點中心搵到呢間新式韓國菜。因為唔算好肚餓,所以就揀咗兩樣最想食嘅嘢。半份韓式甜辣年糕炸雞 - 超入味,年糕好煙韌彈牙。甜辣度剛剛好,好夠味。炸雞大大件,半份嚟講份量都幾多。炸雞外皮香脆可口,炸粉又唔會好厚,肉質亦好juicy,真係好出色。好貼心咁提供手套牛肉水冷麵 -食完辣野要食返啲凍野過冷河,冷麵加咗白醋可調到個味。牛肉好香濃,牛味重,大大塊好好食。有青瓜絲、紅蘿蔔絲同雪梨絲,好清新香甜,解辣之餘又解渴!

好貼心咁提供手套

2020-11-30 54 浏览
官塘中非常受歡迎嘅韓式餐廳,午市套餐非常抵食,70幾蚊可以叫到一款煮食,另加10至$15就可以加小食或甜品,仲包埋嘢飲,即使飲特飲都只係加$5或者$10真係相當之抵食,而且味道非常好食。豬五花炒粉絲$62立美十足非常嘢未,炒粉絲炒得乾身,但也好味,而且配菜有多種蔬菜,都非常均衡健康嘅一款韓式美食。魷魚水冷麵$68呢個真係非常獨特而且不得了嘅冷麵,冷麵汁酸酸甜甜,而且用冰鎮嘅冷麵的確非常爽口彈牙。另外有四條大魷魚鬚,非常美味而且感覺好fresh。韓式炸雞加$10就有嘅小食抵!芝士夾餅$15 ,香濃芝士厚厚的餅中間勁香!牛奶布甸都只係加$10 ,香濃牛奶味甜甜的幸福。迷你精選蛋糕$15 ,一啲都唔係你,而且蛋糕上面嘅cream超正,芝士蛋糕質地做得不錯。最後整返杯咖啡cappuccino 都只係加$5咋
豬五花炒粉絲$62

魷魚水冷麵$68

韓式炸雞加$10就有嘅小食抵!

芝士夾餅$15 ,香濃芝士厚厚的餅中間勁香!

牛奶布甸都只係加$10 ,香濃牛奶味甜甜的幸福。
最後整返杯咖啡cappuccino 都只係加$5咋
2020-11-28
2020-11-30 71 浏览
呢間餐廳都係經朋友介紹之下先知道,因為呢個地址實唔會留意到,所以我都決定要介紹俾大家知,等大家知道有呢間餐廳。餐廳食物款式多,真係花多眼亂,重點係每樣睇落都好味好想試晒佢😝但係我哋得兩條友所以淨係嗌左3款野食同2杯野飲大醬豬豚粉絲鍋+($10 2隻脆香牛油雞翼)辣辣地,粉絲多,豚肉夠入味,天氣轉涼整返個鍋正!兩隻雞翼真係好炸得脆同埋好香牛油Beng Beng薯條份量多,細薯條炸到好脆加上濃郁芝士醬,無油之餘仲好香口👍🏻半分芝味炸雞非常之欣賞佢個炸雞D肉仲係好熱辣辣 ,加埋芝士醬真係冇得頂!一杯凍摩卡一杯熱cappuccino熱飲仲送多塊曲奇餅🍪,原本以為冇咩特別但食落去真心好好食,我下次都會嗌熱飲攞埋佢塊曲奇餅😂😂值得再去多幾次,服務態度好價錢又相宜!

但係我哋得兩條友所以淨係嗌左3款野食同2杯野飲
大醬豬豚粉絲鍋+($10 2隻脆香牛油雞翼)

Beng Beng薯條
份量多,細薯條炸到好脆加上濃郁芝士醬,無油之餘仲好香口👍🏻

半分芝味炸雞

一杯凍摩卡一杯熱cappuccino
值得再去多幾次,服務態度好價錢又相宜!
2020-11-30 343 浏览
琴日放假同男朋友去左觀塘行街順便去左呢間想食好耐嘅韓國餐廳食Brunch🥰呢度食晏超抵呀 $50幾蚊有個餐仲唔洗加一連星期六都有💛💛但我地由於無食早餐好肚餓嘅關係仲叫左其他野食😹都係好抵好高質😉讚呀!-我呢個麵包控第一個就揀左溶岩芝士麵包啦😛呢個set有沙律、Doritos、炸雞同埋裝住滿滿芝士嘅麵包,真係打卡度十足呀😍而且份量都唔少架,夠晒兩個人食唔洗另外再叫炸雞🍗-第二個就揀左個lunch set:拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯($78)呢個lunch set仲包埋野飲,超抵🤩佢啲芝士都有幾種、仲拉絲拉到20cm添架😍😍我跟餐叫左杯熱柚子茶,非常足料夠甜唔係得水溝淡晒😌😌跟餐可以優惠價加小食,我加$30跟左個饅魚🤩🤩饅魚超靚燒得又香!不過就有丁丁魚骨 要小心啲食~-呢餐飯真係超抵呀 我同男友無食早餐,呢一餐艮抵左早、午、下午茶三餐架😛😛
琴日放假同男朋友去左觀塘行街
順便去左呢間想食好耐嘅韓國餐廳食Brunch🥰
呢度食晏超抵呀 $50幾蚊有個餐仲唔洗加一
連星期六都有💛💛
但我地由於無食早餐好肚餓嘅關係仲叫左其他野食😹
都係好抵好高質😉讚呀!

我呢個麵包控第一個就揀左溶岩芝士麵包啦😛
而且份量都唔少架,夠晒兩個人食唔洗另外再叫炸雞🍗
拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯

第二個就揀左個lunch set:
拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯($78)
呢個lunch set仲包埋野飲,超抵🤩
佢啲芝士都有幾種、仲拉絲拉到20cm添架😍😍
我跟餐叫左杯熱柚子茶,非常足料夠甜唔係得水溝淡晒😌😌
跟餐可以優惠價加小食,我加$30跟左個饅魚🤩🤩
饅魚超靚燒得又香!不過就有丁丁魚骨 要小心啲食~
鰻魚
柚子茶

呢餐飯真係超抵呀 我同男友無食早餐,
呢一餐艮抵左早、午、下午茶三餐架😛😛
2020-11-28
拉絲芝士烤豬肉伴泡菜炒飯
鰻魚
柚子茶
2020-11-28 64 浏览
好多人話這間餐廳好抵食,同朋友來試下。傳統泡菜,涼拌海帶,酸酸辣辣好開胃。糯米糍3.6牛乳雪花冰:表面撒滿朱古力粉,仲有朱古力雪糕同糯米糍,甜糯充滿牛奶香味,同時又有香濃的朱古力味,加上雪花,冰冰涼涼的入口即融。3.6牛乳奶凍:奶凍好Q彈,奶味香濃奶滑。溫泉蛋燴牛肋拌飯:溫泉蛋拌牛肋飯食,添加香滑感。牛肋味濃,肉質嫩滑,配合滿滿的微辣醬汁,好鍾意❤️芝士玉米片:玉米脆片上加佐車打芝士醬,芝味十足又唔膩。如果鍾意食韓味,真的可以來這間試下。
好多人話這間餐廳好抵食,同朋友來試下。
傳統泡菜,涼拌海帶,酸酸辣辣好開胃。
3.6牛乳奶凍:奶凍好Q彈,奶味香濃奶滑。
芝士玉米片:玉米脆片上加佐車打芝士醬,芝味十足又唔膩。
如果鍾意食韓味,真的可以來這間試下。