2020-10-31 813 浏览
小澤一向都是中環上班族的飯堂之一,日式菜黎講性價比超高,所以長期排長龍,通常要預約才有位。早一兩個星期突然知道小澤做到10月尾,立即打去book,好好彩比我book到一星期後來食最後一次。$130可以簡3樣野,必食是半燒三文魚飯。我不太好三文魚,但試過一次後,次次來都會點。三文魚燒得剛剛好,外熟內生,三文魚油出曬黎。蔥碎油甘魚飯蔥和油甘魚切碎上,加起來好夾,鮮味十足。雪糕今日雪糕是綠茶/姜味。雪糕應該是小澤自家制,經常會有外面少見的味道。姜味好特別,食落滿滿的姜味,但又唔會太辣,最後尾會有姜的後勁。

蔥碎油甘魚飯
蔥和油甘魚切碎上,加起來好夾,鮮味十足。

雪糕
  • 蔥碎油甘魚飯
見到朋友話呢間位於中環SOHO嘅日本小店即將結業👀即刻嚟搭一轉尾班車🚕小店超受歡迎🔥前兩日定位去到都要等10分鐘到先有得入🙈樓面老闆娘一腳踢都幾辛苦😳午市$130三款餸任揀好抵💕.1️⃣半燒三文魚飯 (9.4/10)個個都話必點🤩果然冇錯!! 切粒三文魚輕輕火炙一下🔥將油脂逼出👅魚肉好厚身外面有焦香🐟裏面仲係生的火候完美控制🙆🏻‍♀️.2️⃣角切魚生飯(9/10)唔好睇佢細細一碗🌚魚生份量好多👻三文魚同油甘魚新鮮肥美有油香🥰唔會好腥或者肥膩👍🏼佢個壽司飯醋味濃🙌🏼酸度剛好仲有少少燒汁😻好味~.3️⃣鹽燒魚胶 (8/10)原來又係三文魚😹雖然幾出色 但建議大家如果叫咗以上兩款✌🏻就揀其他魚啦🤡.4️⃣雜錦天婦羅 (8.2/10)有茄子番薯同蝦🦐外皮炸得好酥脆唔會滲油☺️皮薄餡靚🤩可以一試!
1️⃣半燒三文魚飯 (9.4/10)
2️⃣角切魚生飯(9/10)
3️⃣鹽燒魚胶 (8/10)
4️⃣雜錦天婦羅 (8.2/10)
2020-10-08 698 浏览
今日同老公去食lunch 先知道佢哋做到10月尾咋!😭😭佢哋既半燒三文魚同油甘魚係必食!而且老闆娘係超人,一個人應付哂所有樓面既野仲好好記性添!大家想食就要趁今個月去多幾次啦!
小澤日本-—————————————————呢間小店唔係好起眼,路過都發現唔到,但係估唔到佢嘅食物質素咁高,真係 surprise 呀!平日中午仲可以以$130 自選三款丼丶壽司、燒物,真係超值😍𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 $𝟏𝟑𝟎🔸半燒三文魚飯炙燒三文魚迷你丼,三文魚肥美,大大件,外面微微燒燒,將三文魚油溶入壽司飯中,真係好好味!呢個真係必買😋🔸角切魚生飯呢個真係唔係cheap 嘢,所有魚粒並非魚生嘅頭頭尾尾,食落口唔會有根,食得出唔係比下欄嘢你食,一般角切魚生飯都係用啲比較差嘅部位俾你,但係呢度一定唔係!🔸油甘魚飯五片油甘魚,好新鮮,同埋佢啲日本飯真係好好味呀!🔸蔥碎油甘魚丼 即叫即整,聽到師傅把刀拍拍聲,真係即叫即做,並唔係預備好個啲,所以好新鮮,加埋香蔥,好正呀!🔸鹽燒魚胶🔸蒲燒鰻魚🔸帆立貝壽司佢哋嘅燒鰻魚同鹽燒油金魚鮫都好出色,其實佢仲有好多炸物可以選擇,真係要encore啊!

小澤日本
—————————————————

𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭 $𝟏𝟑𝟎

🔸半燒三文魚飯

🔸角切魚生飯

🔸油甘魚飯
五片油甘魚,好新鮮,同埋佢啲日本飯真係好好味呀!

🔸蔥碎油甘魚丼

🔸鹽燒魚胶
🔸蒲燒鰻魚
🔸帆立貝壽司
2020-09-16 2052 浏览
之前睇左foodie介紹, 好想lunch去試下呢間勁吸引cp值高嘅日式小店🤩自選三式飯🍱 $130我地3個人去所以叫左幾款唔同嘅試下☺️套餐免加一仲要有埋麵豉湯同雪糕🍦有成27款揀都幾多選擇😆. 半燒三文魚飯 .勁多人話好食 真係不負所望😍 半炙燒三文魚非常厚身 食落好香口 內裡又半生熟咁好正好新鮮 仲有成四五舊 . 蔥碎油甘魚飯 .賣相好靚 未黎之前聽到師傅密集平均剁碎蔥同油甘魚嘅聲音😂 好新鮮 油甘魚粒粒分明 食落又入口即溶😆可能油甘魚本身無乜味 個蔥好搶😂但好香. 蒲燒鰻魚 .雖然得兩小舊 但勝在肉質肥美 食落無骨又係入口慢慢溶化 配埋個汁好好食 . 角切魚生飯 .以為係切到普通一粒粒嘅魚生飯 點知係堆到好似d爆丼飯咁高 魚生好有厚度而且好新鮮 上面加左少少芝麻同蟹子☺️ . 雜錦天婦羅 .有炸蝦🍤茄子🍆同紫薯 記住趁熱食 炸到剛剛好又唔會好厚粉唔會好油 . 帆立貝壽司/半燒帆立貝壽司 .兩款都好食好厚肉 睇你鍾意邊種😂雪糕有抹茶/紅豆味揀 紅豆個樣勁似櫻花/士多啤梨 配埋隻碟好靚😂 兩個味都好食☺️小結: 小店前一日先book都有lunch超感動 如果我知實揀呢個勁日本feel嘅窗

自選三式飯🍱 $130

. 半燒三文魚飯 .

. 蔥碎油甘魚飯 .

. 蒲燒鰻魚 .

. 角切魚生飯 .

. 雜錦天婦羅 .

. 帆立貝壽司/半燒帆立貝壽司 .
兩款都好食好厚肉 睇你鍾意邊種😂

小結: 小店前一日先book都有lunch超感動 如果我知實揀呢個勁日本feel嘅窗口位🥰望落好似好細碟但食完係幾飽 係中環免加一食到咁高質嘅魚生飯超開心☺️ 下次我實book窗口位😂

推介: 🌟🌟🌟🌟🌟(最高5星)
  • 蒲燒鰻魚
  • 蔥碎油甘魚飯
  • 半燒帆立貝壽司
2020-09-02 829 浏览
店舖不大,但環境舒適。套餐包餐湯、三個小主食、甜品食物質素高,用料新鮮,三文魚腩啖啖魚油,香煎三文魚鮫亦好香。整體來講,好好,價錢以同區來說不算貴,下次定必再到。
店舖不大,但環境舒適。

套餐包餐湯、三個小主食、甜品

整體來講,好好,價錢以同區來說不算貴,下次定必再到。

2020-07-03
用餐时段
回顧番禁堂食前食落嘅好東西,呢間位於壁畫街斜對面嘅日本料理性價比算唔錯,份量、價錢、味道都中上,只係位置距離地鐵站有啲偏遠。首先食物選擇好多,除咗刺身飯之外都有部份熟食,夾夾埋埋都成20幾個選擇!當然呢個價錢食生嘅野會抵啲,如果大食嘅可以三個都揀晒飯,但係一般來講兩個飯食得晒已經好飽😂😂😂自選三式角切魚生飯 + 油甘魚飯 + 半燒三文魚飯 $130角切魚生飯唔係碎濕濕嘅魚頭魚尾,大粒有厚度,食落都新鮮👍🏻;油甘魚更加係鮮甜,而且都好多塊魚生,塊塊都算厚身唔孤寒;不過講到最いちばん(一番)嘅一定非半燒三文魚莫屬!比夠十個心!😍😍😍三文魚好肥美,超厚,啱啱用火槍燒到面頭微焦🔥,燒到逼左啲魚油出黎,好香好惹味,令到底下嘅醋飯都增添左魚油香,絕對必點!但係提提唔食生野嘅朋友就未必接受到,因為佢生嘅部份都係比較多!哩個價錢有齊湯同甜品,喺中環來講相當唔錯,順路或者去開哩頭還是很值得去😎

自選三式

角切魚生飯 + 油甘魚飯 + 半燒三文魚飯 $130

油甘魚更加係鮮甜,而且都好多塊魚生,塊塊都算厚身唔孤寒;

• 油甘魚飯
2020-07-28 603 浏览
因為政府唔封關阻播毒, 但係就禁堂食殺食肆, 最後一天的午市堂食,我有私心地特登過海去中環支持其中一間最喜歡的食店--小澤, 由$95蚊食到而家$130蚊一個set, 仍然覺得好抵。.食過小澤都會知叫法係由A-J(飯), K-S(壽司小食)及1-8(煎炸煮類小食)中間揀三樣, 小弟一般會揀ADJ, AJ4 or AJ8.....今次因為想食少少生蔥殺殺菌, 所以叫了A角切魚生飯,I蔥切油甘魚飯同J招牌菜半燒三文魚飯。A角切魚生飯入面有三文魚油甘魚帶子切粒再加少少蟹子同青瓜粒。I 係用油甘魚肉加蔥段打成魚蓉再在肉加上炒過的黑白芝麻,正呀!J 係招牌半燒三文魚,師傅用火槍燒過D三文魚粒,魚油從魚身流出滲入下面D飯,每碗有5粒三文魚粒,全部外熟內生,口感鬆軟而有魚油香味。.除咗呢三碗迷你飯外, 大家亦要留意店舖用的WaSaBi 係有顆粒的,即係用新鮮山葵磨的,不是一般壽司店用牙膏狀wasabi..食完三碗飯後仲有最後埋尾的柚子雪糕,一樣會今你有返到鄉下的感覺。咁多年來食過綠茶,紅豆,薑,柚子,香芋等,無一次會令人失望。.2個幾月無食小澤,見老闆娘瘦了很多,應該不易捱。而家政府限堂食令, 令到

2個幾月無食小澤,見老闆娘瘦了很多,應該不易捱。

而家政府限堂食令, 令到食店雪上加霜, 如果你哋在中環返工可以上嘉咸街斜路幫襯下。而家外賣自取3碗飯餐特價$80咋。

花開堪折直須折.莫待無花空折枝
大家一齊去支持你心中的最佳小店, 不要待結業後才懷念。
  • 角切魚生飯
午市$125揀3樣 朋友帶我黎食 所以我地兩個total揀6樣野⭐️半燒三文魚飯叫左一日一碗三文魚夠厚身大件 食落真係做到入口即融嘅外層(半燒左)加仲有咬口嘅內層(冇燒嘅三文魚刺身) 略有少少挑剔係某幾塊係有啲筋位有啲難咬開抵讚仲有個醋飯我覺得調得好好 ⭐️油甘魚飯都有幾多塊油甘魚下 有鮮味 但可以厚切啲更開心⭐️豬軟骨冇寫明但原來佢係配飯😂 但係係微熱嘅普通珍珠米 冇加醋嘅 豬軟骨有啲似係用燒汁 但我個人覺得冇咁夾 同埋咸左啲 不過豬軟骨都ok出色嘅 軟硬度balance得唔錯另外嘅自己覺得都正常水準成間餐廳一定係above average 嘅 大家有機會都可以去試下 頂下日本癮最好bk左位先啊btw
午市$125

都有幾多塊油甘魚下 有鮮味 但可以厚切啲更開心

⭐️豬軟骨
度balance得唔錯

另外嘅自己覺得都正常水準
最好bk左位先啊btw
2020-06-06 610 浏览
餐廳位置有點隔涉,不太易找,尤其是在夏天簡直是可以用攀山涉水來形容。吃過幾次都要事先訂座,因為午市十分受歡迎。這裡經常爆滿因為有超抵食的三式自選飯 ,$125包三種飯類,選擇多到不得了有刺身、火炙、熟食,大概有30多款。另外跟餐還有麵鼓湯、雪糕。角切魚生飯,十分新鮮,沒有多餘的筋,雖然是角切,但份量卻十分多,要分開一個碗才可以吃到底下的飯。厚切油甘魚大大件,份量多得很,而且很肥美,有油香,沒有雪味及冰冷感。麻辣帶子,醬汁辣得過癮,醬汁是點綴,並沒有搶去帶子的鮮味,朋友的半燒三文魚飯總共有5塊超厚切的炙燒三文魚,相比街外其他的食店,這裡絕不吝嗇份量,簡直是良心店。三文魚燒得剛好並十分豐腴,咬開魚肉中間仍呈粉紅色 ,加上滿滿的魚油非常嫩滑。

麻辣帶子,醬汁辣得過癮,醬汁是點綴,並沒有搶去帶子的鮮味,

2020-04-10 1150 浏览
麻煩既大食仔都表示100分🤩食過一次半燒三文魚飯後返唔到轉頭.encore再encore😏·🍚自選3式飯($125)28款入面自選3款,花多眼亂😂我簡左🐟半燒三文魚飯🍘鰻魚青瓜卷🥢蒲燒鰻魚🤓大食仔簡🍚角切魚生飯🐟油甘魚飯🍣帆立貝壽司·❣️半燒三文魚飯真係必!點!!!厚厚的三文魚炙燒後外熟內保持刺身粉嫩度.咬落去油脂肥美❤️❤️❤️超級好食!油甘魚都係厚切.大大件岩哂油甘魚狂熱既大食仔🤣角切魚生飯堆到滿滿的,非常抵食!!鰻魚同帆立貝壽司不過不失~最後仲有雪糕送😋抹茶味濃郁,不太甜👍🏻·唯一要彈既係鰻魚青瓜卷😟燒汁太多了·P.S.小店唔太多位.Lunchtime 記住book左位先去啊☺️·📍小澤日本料理中環蘇豪嘉咸街49號地下C號鋪

唯一要彈既係鰻魚青瓜卷😟燒汁太多了

📍小澤日本料理
中環蘇豪嘉咸街49號地下C號鋪
  • 油甘魚飯
依間小澤日本料理係位於中環蘇豪區,佢地舖頭個位其實都幾唔顯眼,所以睇住google map都揾左一陣先揾到😂佢地嘅午餐同晚餐都有自選三式飯,價錢仲要係一樣,所以晚餐好似抵啲咁!自選三式飯嘅意思係可以係餐牌上嘅三十幾個選擇裏面任揀三樣,有齊丼飯、壽司、沙律、小食嫁🤩**********<自選三式飯> $125<半燒三文魚飯>佢地嘅半燒三文魚飯係必叫啊,係餐廳嘅皇牌黎嫁,食過一次真係返唔到轉頭,三文魚係超級厚切,一碗仲要有成五大舊,每舊三文魚嘅表面都輕輕炙燒過,因為夠厚嘅關係所以做到外熟內生嘅效果,同埋三文魚嘅魚油味好重😍依個價錢食到咁高質嘅半燒三文魚真心推介!<角切魚生飯>另一樣有好多客人都會叫嘅就係角切魚生飯,啲魚生雖然係角切,但係唔會有餸頭餸尾嘅感覺,食落都係好新鮮!啲魚生仲要疊到好高,真係魚生仲多過飯,不過比起半燒三文魚飯嘅話就唔算好特別🤣

**********

角切魚生飯
半燒三文魚飯
角切魚生飯
2020-03-18 550 浏览
今日約咗啲好耐冇見嘅朋友嚟到中環食飯呢一間餐廳係其中一個朋友推介佢話平時午飯嘅時間都會好full我哋book咗12:30準時入到餐廳呢度間餐廳可以揀三樣唔同嘅嘢食例如有壽司,魚生飯,燒物,而我就揀咗呢度最出名嘅炅燒三文魚飯,而另外就帶一客燒鰻魚同埋油甘魚飯,佢個份量做得唔錯,樣樣野都可以試少少,個燒鰻魚個汁好好食亦都好入味,個三文魚飯嘅生熟程度拿捏得好好,油甘魚亦都好新鮮,下次一定要再嚟過呢間餐廳再試吓其他食物
今日約咗啲好耐冇見嘅朋友嚟到中環食飯
呢一間餐廳係其中一個朋友推介
佢話平時午飯嘅時間都會好full
我哋book咗12:30準時入到餐廳
呢度間餐廳可以揀三樣唔同嘅嘢食
下次一定要再嚟過呢間餐廳再試吓其他食物
  • 蒲燒鰻魚
2020-02-13 523 浏览
呢度午餐時段有🔸自選三式飯🔸可以自選三款食物包括飯、壽司或小食我同朋友揀左呢幾款🍱😋🔸半燒三文魚飯🔸🔸三文魚飯🔸🔸角切魚生飯🔸🔸油甘魚飯🔸🔸辣帶子飯🔸🔸帆立貝壽司(2件) 🔸最鐘意食🔸半燒三文魚飯🔸💯厚切的三文魚 炙燒後啲魚油滲晒出黎🤤燒後的三文魚中間仍係呈粉嫩色 一咬落去成口都係油香🤤非常甘香肥美 非常嫩滑💓碗中的白飯因沾左滲出黎既魚油 成碗飯好好味🤤🤤
呢度午餐時段有🔸自選三式飯🔸

燒後的三文魚中間仍係呈粉嫩色 一咬落去成口都係油香🤤
非常甘香肥美 非常嫩滑💓
碗中的白飯因沾左滲出黎既魚油 成碗飯好好味🤤🤤

2020-01-22 438 浏览
The food is a tiny, tiny bit above average but a good deal for this district. The service isn’t so good though. The woman wasn’t outright rude but consistently made you feel like you weren’t welcome. I already got that feeling when booking on the phone, and when we arrived we got the same attitude. She looked even more unhappy that we stayed a little whole to chat after finishing our meal despite there being many empty tables.