2023-09-03 50 浏览
黎啦,黎啦 ,蒸氣火鍋,我又黎啦 😌😌 想食原汁原味嘅海鮮,梗係要用蒸嘅方式啦 😋😋首先上咗個刺身開開胃先 呢到連刺身都好新鮮呀 😚 厚切又肥美 ,配埋濃烈嘅Wasabi ,正到冇朋友 😍😍 小食- 避風塘鮮魷 🦑 炒得夠鑊氣 , 魷魚香脆爽口 加入咗大量嘅炸蒜 香味更大大提升 🥳 開始蒸海鮮啦 😋😋 首先,店員會將蟹蓋同米 放咗落去鍋到先 之後就會蒸海鮮 ,海鮮嘅精華滴落啲粥度就會非常鮮甜 🤩🤩 海鮮非常新鮮,鮑魚超爽口彈牙 ,馬友鮮甜肉滑,扇貝配埋粉絲吸晒啲鮮味 正 😉😉 今日有啲海鮮唔夠 用牛肉頂上 薄薄一片 蒸完充滿肉汁 ☺️最後蒸埋烏冬同雞及蔬菜 就完成啦可以品嚐美味嘅粥底 😝😝😝
黎啦,黎啦 ,蒸氣火鍋,我又黎啦 😌😌
想食原汁原味嘅海鮮,梗係要用蒸嘅方式啦 😋😋

首先上咗個刺身開開胃先

小食- 避風塘鮮魷 🦑
炒得夠鑊氣 , 魷魚香脆爽口
加入咗大量嘅炸蒜 香味更大大提升 🥳

開始蒸海鮮啦 😋😋

今日有啲海鮮唔夠 用牛肉頂上 薄薄一片 蒸完充滿肉汁 ☺️

最後蒸埋烏冬同雞及蔬菜 就完成啦可以品嚐美味嘅粥底 😝😝😝
2023-08-23 81 浏览
一班朋友gathering,好多時都離唔開打邊爐,今次我地就想來點不一樣,食蒸海鮮粥底鍋,感覺食得無咁大負擔,又健康d.朋友就做晒功課,搵到呢間叫小漁港海鮮坊.鮮蒸,鮮味火鍋.佢係只有打電話同wtapps 訂位, 溫馨一提, 必須必須必須提前訂位, 唔好唸住walkin ,因為呢間野只係開下午5點至晚上12點,基本上佢只可以分兩場客人,所以無訂位都一定食唔到.我地當日訂左7點半,6位, 我地準時到達,已經見到坐滿左9成人,氣氛好好,而且店內有好多中國特色既擺設,有種不一樣既感覺.一坐低我地就揀左每位$318既”是日廚師智選套餐”.包括有:-刺身拼盤-八款時令海鮮-龍蝦半隻-四款時蔬- 一款主食店員姐姐好快手就準備好晒所有材料放係我地架車度既同事, 另一位就上左碟刺身先, 刺身都有六款咁多,每樣都好新鮮,我最鏜意既係佢既海蝦同三文魚, 蝦有蝦膏同食到層蝦膠既質感,而三文魚好厚身,夠晒肥美.食完個刺身,龍蝦就岩岩好蒸好,每人半隻,有成個手掌咁大,上面鋪滿蒜蓉,啖啖肉丫,之後又有海蝦同帶子,鮑魚同馬友, 我第一次食蒸既馬友, 原來係咁咁咁好食,起晒骨, 好厚肉,帶有少少海水既鹹味,有如置身係
-刺身拼盤
-八款時令海鮮
-龍蝦半隻
-四款時蔬
- 一款主食

店員姐姐好快手就準備好晒所有材料放係我地架車度既同事, 另一位就上左碟刺身先, 刺身都有六款咁多,每樣都好新鮮,我最鏜意既係佢既海蝦同三文魚, 蝦有蝦膏同食到層蝦膠既質感,而三文魚好厚身,夠晒肥美.食完個刺身,龍蝦就岩岩好蒸好,每人半隻,有成個手掌咁大,上面鋪滿蒜蓉,啖啖肉丫,之後又有海蝦同帶子,鮑魚同馬友, 我第一次食蒸既馬友, 原來係咁咁咁好食,起晒骨, 好厚肉,帶有少少海水既鹹味,有如置身係大海一樣, 身邊個個都大讚.青口,海螺同蜆都洗得好徹底, 一粒沙都無,完全食到晒佢既鮮味,而且份量好大盤,食晒所有海鮮之後,就有四款時蔬,栗米, 南瓜,絲瓜,同日本小蕃薯,清新一下, 不得不提, 姐姐周不時都會過黎幫手清左碟上面垃圾同殼,相當貼心.見佢地真係忙到無停手,但都保持笑容同好好禮貌, 佩服.

之後就黎到主菜, 蟲草花蒸雞,佢重有烏冬墊底,我地估唔到呢個烏冬原來可以咁好食,佢吸收晒雞汁既精華,由白色轉為淡黃色,而雞肉又保持嫩滑,我都忍唔住食左兩碗丫.呢個時候其實已經好飽啦,但係重未完丫,因為主角重未出場.
頭先食過既所有海鮮同雞既精華係晒個粥底到, 本身個珍珠米我見只有幾粒瑤柱同瘦肉,因為海鮮夠新鮮,所以個粥係無敵咁鮮味, 而且好”杰”身,好”綿”,每一啖都有實在好滿足, 機會唔係成日有,飽到上心口既我都堅持要食兩碗.我地一行6 人都食唔晒, 姐姐重幫我地打包左兩大兜走添.

丫, 差d唔記得講, 我地重叫左兩款小食, 避風塘鮮魷同椒鹽白飯魚,兩樣都好有獲氣同夠晒野味,叫左兩支啤酒,啤啤佢岩晒.呢餐飯食左3個鍾, 我地個個都捧住個肚,今晚食咁多野,又飲又打埋包,每人400蚊有找, 咁既價錢食到呢個質素,真係抵到不得了,勝價比極高.最後重有個黑糖紅豆糍粑送添。

提提大家點食最抵, 星期一至星期四訂位係免加一,免茶芥同免小食,喂 , 呢度都幫係慳返一百蚊啦.
我地已經夾緊期食下一轉啦,陣間就叮返熱個粥做lunch 先, bye
2023-08-22
2023-08-16 311 浏览
有得食蒸海鮮的地方已買少見少,太子「小漁港海鮮舫 鮮蒸•鮮味火鍋」是我近期的新發現,食材新鮮,而且好抵食,如果要過來試一定要book位,因為真係好full好多人,當日係全場爆滿。是日廚師智選套餐|$318/位🔸 刺身拼盤有三文魚、油甘魚、北寄貝和象拔蚌,全部刺身都是厚切,而且十分新鮮🔸 椒鹽豆腐豆腐炸到金黄香脆,配上炸香的蒜粒就更惹味🔸8款時令海鮮肉蟹、鮮蝦、蠔、鮑魚、粉絲扇貝、馬友、青口、蜆分了3個時間來蒸,因為不同食材,需要不同時間來蒸熟。🔺第1 回 - 先蒸鮮蝦、鮑魚、粉絲扇貝、馬友鮑魚爽口彈牙,馬友魚肉肉質好鮮甜嫩滑,粉絲吸收了扇貝的汁,所以十分鮮味。🔺第2 回 - 蠔、青口、蜆全部都好鮮味,蜆完全無沙,讚🔺第3 回 - 肉蟹肉蟹超級大雙,蟹肉是頂殻的,十分肥美,肉質超甜,好正🔸4款時蔬有勝瓜、小蕃薯、粟米,芋頭,再配上蟲草花蒸雞烏冬蒸就後,雞的肉汁融入在烏冬當中,令烏冬帶有濃濃的雞湯,十分惹味,雞肉也十分滑嫩。🔸蟹粥在上刺身的時候,店員已將蟹蓋先放到鍋底,加入了米、豬肉、瑤柱,煮了大約1小時後,一鍋美味的蟹粥就完成了,蟹膏完全融入粥底中,也帶有瑤柱和豬肉的甜味,這蟹粥真是清甜

是日廚師智選套餐|$318/位

🔸 刺身拼盤

🔸 椒鹽豆腐
豆腐炸到金黄香脆,配上炸香的蒜粒就更惹味

🔸8款時令海鮮
肉蟹、鮮蝦、蠔、鮑魚、粉絲扇貝、馬友、青口、蜆

分了3個時間來蒸,因為不同食材,需要不同時間來蒸熟。

🔺第1 回 - 先蒸鮮蝦、鮑魚、粉絲扇貝、馬友

🔺第2 回 - 蠔、青口、蜆
全部都好鮮味,蜆完全無沙,讚

🔺第3 回 - 肉蟹
肉蟹超級大雙,蟹肉是頂殻的,十分肥美,肉質超甜,好正

🔸4款時蔬
有勝瓜、小蕃薯、粟米,芋頭,再配上蟲草花蒸雞烏冬

🔸蟹粥
在上刺身的時候,店員已將蟹蓋先放到鍋底,加入了米、豬肉、瑤柱,煮了大約1小時後,一鍋美味的蟹粥就完成了,蟹膏完全融入粥底中,也帶有瑤柱和豬肉的甜味,這蟹粥真是清甜可口,就算再飽也可以吃上幾碗

🔸甜品
最後甜品是黑糖和菓子,為這餐豐富晚餐畫上完美句號

三文魚

粉絲扇貝
馬友
鮮蝦
2023-08-16 1866 浏览
想食海鮮又唔想洗做?😌去小漁港等人服侍就最好🤴🏻🫅🏻呢個價錢呢個服務真係唔話得🫶🏻一坐低就有人服侍首先野飲6款超過十幾隻味任揀一支好快手就上左刺身估唔到佢食蒸海鮮魚生都一樣咁好味😋條街出面熱辣辣食個凍盆成個人舒服左侍應姐姐提我地個Wasabi好攻鼻👃🏼食完真心正之後夾到時間啱啱好食完刺身個小食就到避風塘鮮魷🦑唔會好咸又嫩已經好滿意隨手放低埋壺茶☕️基本每樣野都會溫馨提示你一次叫我地小心壺茶好熱🍵再跟手整定個蟹蓋瑤柱豬骨粥底真係生米煮成熟飯食完個刺身就開始食熱辣辣既海鮮喇🤤扇貝,蝦,鮑魚,魚 🐟姐姐又溫馨提示叫食魚先鮑魚超大隻又嫩 🐚扇貝係痴殼新鮮🦪🍤蝦凍左都好好食🤤好彈牙花甲🐚姐姐話要飲埋啲水蜆青口好鮮甜👅不得了係隻蟹🦀️好多蟹膏仲勁易剝殼輕輕一夾就可以成舊肉抽出黎😍超有滿足感唔小心嘩左出聲😸最後食埋雞小小瓜菜🍠🥒原來雞下面仲有烏冬吸晒啲味休息一陣食埋個蟹粥 ~~我地慢慢食佢又唔會催客走7:30pm一邊吹水一邊食食左三個鐘成個過程好舒服又唔會好趕時間咁樣食野另外要讚一讚係啲茶真心熱我地坐左三個鐘食到飽想飲啖茶啲茶仲要係暖既仲有啲員工姨姨超級忙碌我坐正係雪櫃附近見佢地做野好合作每個人都好有手

想食海鮮又唔想洗做?😌

叫我地小心壺茶好熱🍵

再跟手整定個蟹蓋瑤柱豬骨粥底
真係生米煮成熟飯

食完個刺身就開始食熱辣辣既海鮮喇🤤

扇貝,蝦,鮑魚,魚 🐟
姐姐又溫馨提示叫食魚先

最後食埋雞小小瓜菜🍠🥒
原來雞下面仲有烏冬
吸晒啲味

休息一陣
食埋個蟹粥 ~~

我地慢慢食

個場勁熱鬧😆
想食服務同質素
推薦小漁港呢👏🏻
2023-08-11 71 浏览
愛吃的友人試過小漁港海鮮舫 鮮蒸•鮮味火鍋後,向我們大大力推薦必試,勾起平日少食海鮮🦞既我濃厚興趣,於是一早book定位,相約海鮮迷既家姐一同試試。一去到只見海鮮坊座無虛席,每一枱都杯酒言歡,好像時光倒流般,好有舊時香港的風味,熱鬧非凡。由於我們只有兩個人,因此選了$318一位的是日廚師智選套餐,分別有刺身拼盤、八款時令海鮮、四款時蔬同一款小食,非常豐富。炎炎夏日,首先叫枝野飲解解渴,見到有San Pellegrino 血橙果汁味有汽水🥤幾特別就叫左,試後感:推薦!除左套餐,我地仲另外叫左個小食。避風塘鮮魷魚🦑 $68 - 份量超多,炸得酥脆,但又保留到其鮮甜彈牙既滋味,食得出魷魚好新鮮,避風塘依個口味永遠都係咁滋味,帶有蒜香同點點辣味,好惹味刺身拼盤 - 有三文魚、帶子、油甘魚、北寄貝、象拔蚌,頭盤已非常有驚喜,全部食落好新鮮,每一款都係厚切,令人好滿足,特別三文魚,肉質嫩滑肥美。第一round時令海鮮有鮑魚、馬友魚、海蝦、粉絲蒸扇貝 鮑魚 - 爽滑彈牙,鮮味十足!馬友魚 - 肉質鮮嫩,甘香魚油濃郁!(我家姐大讚)海蝦 - 連我依個少食海鮮的人,都食得出好鮮甜,而且肉質非常彈牙!粉

除左套餐,我地仲另外叫左個小食。

第一round時令海鮮有鮑魚、馬友魚、海蝦、粉絲蒸扇貝
鮑魚 - 爽滑彈牙,鮮味十足!
馬友魚 - 肉質鮮嫩,甘香魚油濃郁!(我家姐大讚)
粉絲蒸扇貝 - 扇貝大大隻,一樣係帶有鮮鮮甜甜味,吸收扇貝汁後既粉絲勁惹味!

第二round時令海鮮有青口、生蠔🦪蜆
青口 - 帶有海水🌊味,鮮度十足!
生蠔 - 肉質飽滿,,一樣有海水的鹹鮮味!
蜆 - 洗得非常乾淨,完全無沙,肉質結實鮮甜!

接落黎,就輪到蟹🦀️ -蟹好肥美鮮甜,蟹膏濃稠,蟹肉亦很多,食完超滿足!

四款時疏有南瓜、粟米🌽、蝦乾蒜蓉勝瓜、芋頭、蕃薯🍠仔、再加蟲草+雞+烏冬依個組合一齊蒸,樣樣都有水準,特別點讚蒜🧄勝瓜同埋烏冬真係好出色,前者有好香既蒜蓉味,但又唔會過濃,加埋清清地既勝瓜變得剛剛好。後者吸曬蟲草同雞既精華,一食成個口腔都好香,滋味無窮。

食到依到已經飽到上心口,但仲有重頭戲,瑤柱排骨蟹粥,一開始店員已將蟹蓋、瑤柱、排骨同米放落下層煲,上面就蒸野食,每食完一round 又會攪拌一下粥,食到尾聲,個粥就煲到剛剛好了,將所有材料既精華都濃縮曬係窩粥到,一打開即刻香氣撲鼻,由米白色變到黃澄澄,望到都垂涎欲滴,一入口有鮮味之餘,仲非常鮮甜,令人回味無窮。

飽到食唔落之制,竟然仲有甜品 - 黑糖紅豆🫘菓子,食落去外層好像食緊珍珠咁,煙煙韌韌,有濃濃既黑糖味,裡面既紅豆甜而不膩,我都幾喜歡💕

朋友真係無介紹錯,小漁巷性價比超高,食材新鮮,價錢優惠,食到飽上心口,重點係店員姐姐們服務態度好好,當我雞手鴨腳地處理海鮮時,佢地都會馬上送上適時既幫忙,而且成個過程,有佢地處理蒸海鮮蔬菜🥬,成餐飯都食得好舒服,見其他食客食完時都有同姐姐們大讚依到食物好掂,說明唔係個人觀感,而係依到真係好掂!有機會我一定會再encore !
2023-08-06 93 浏览
隻蟹啲膏綠色🤢勁苦🤮阿姐重話呢個品種係咁🤷🏻‍♀️🤷🏽‍♂️鮑魚好似無刷洗過✖️嘅黑邊🤦🏽‍♂️🤦🏻‍♀️元貝蒸到韌啲粉絲都未淋😵‍💫雖然其他嘢食都👌🏻但應該都無下次😮‍💨埋單💲971~應該都好多其餘更好嘅選擇😔店中冷氣微弱…食到身水身汗😪後嚟忍唔住問…原來頭頂冷氣無開😒出面三十幾度呀大佬🥵唯一可讚係廁所🚽乾淨訂位要我哋19:30交枱🤔但食到走都未見爆場😑地點又唔算就腳🧐用餐過程疑似“腦細”不停同員工處理更表調假事宜😅
隻蟹啲膏綠色🤢勁苦🤮
但食到走都未見爆場😑
地點又唔算就腳🧐
用餐過程疑似“腦細”不停同員工處理更表調假事宜😅
蒸海鮮
😻最近去咗太子嘅《小漁港海鮮舫》食蒸氣海鮮鍋,揀咗佢哋嘅「是日廚師智選套餐」,只係$318就可以食到好多海鮮啦,有刺身拼盤、8款時令海鮮、四款時蔬、一款主食,仲有避風塘鮮魷魚,真係好豐富牙‼️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀刺身拼盤有三文魚、象拔蚌、北寄貝、油甘魚同埋帶子,全部好新鮮好美味。而時令海鮮就有鮑魚、海蝦、扇貝、馬友魚、蠔、蜆、花甲,仲有啲又肥又多汁嘅蟹,啱啱睇就已經流口水啦。唔好忘記佢哋嘅蟲草花蒸雞烏冬同埋蟹粥啊!蟲草花蒸雞烏冬好清甜,雞肉好滑嫩,加埋烏冬就更加美味啦。至於蟹粥就更加唔可以錯過啦,濃郁嘅湯汁同埋鮮美嘅蟹肉一齊煮就好好味啦。最後,我要話一聲,呢間餐廳嘅樓面姐姐真係好好服務,令我哋用餐嘅體驗更加愉快同埋滿足 ‼️如果你都想試吓呢啲美食,就要去太子嘅《小漁港海鮮舫》啦!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 📍太子荔枝角道127-133號地下
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

如果你都想試吓呢啲美食,就要去太子嘅《小漁港海鮮舫》啦!

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋
📍太子荔枝角道127-133號地下
2023-07-26 80 浏览
太子地鐵站行過去比較唔就腳。但係海鮮非常新鮮.非常之吸引.有幾種套餐選擇。每種海鮮蒸嘅時間都唔同。服務員會較好時間.鍋底放米。最後可以有非常鮮味的粥食。有象拔蚌刺身,雜錦刺身.海鮮嘅品種有多款選擇
2023-07-20 73 浏览
今日個個心情都好好,天氣都幾好,暖暖陽光,微風徐徐,真係心曠神怡。走入小漁港海鮮舫,個間裝潢真係唔錯。藍白色調同埋啱啱好搭嘅木家具,個氣氛好放鬆,好親切。啲侍應都好熱情,令人感到好舒服。身邊同行人士或家人:今日同屋企人一齊,氣氛好開心。爸爸係個食貨,特別鍾意新鮮海鮮;媽媽廚藝高超,對食材嘅要求都好高;妹妹係素食主義者,但係佢唔係咁揀食,好諒解嘅。我哋每次聚餐,都係好歡樂嘅時光,今日亦都唔例外。菜式:刺身拼盤:首先上嚟嘅係色彩繽紛嘅刺身拼盤,新鮮刺身嘅質感好滑順,啲鮮味係唔啱啱好,令人好享受。每啖刺身,彷彿喺大海嘅漫遊,真係好愉快。鮑魚:鮑魚嘅鮮嫩多汁,用心煮嘅鮑魚入口即化,啲海鮮嘅甜味好突出,每啖都令人陶醉。蟲草花蒸雞烏冬:呢道菜有種家嘅感覺,啲烏冬滑嫩同啲雞肉好滑嫩,再加上蟲草花嘅清香,真係好暖心嘅美味。我哋度過咗一個開心嘅午後,每次嚟都係一次滿足嘅美食之旅。

菜式:

我哋度過咗一個開心嘅午後,每次嚟都係一次滿足嘅美食之旅。
2023-07-14
午餐
2023-07-17 94 浏览
想食海鮮鍋,就去左朋友介紹嘅一間位於太子嘅海鮮鍋!簡左$318一位嘅海鮮蒸鍋餐,見呢款套餐已包好多款海鮮+食物!有8款海鮮,馬友、蝦、蟹、帶子及幾款貝殼類海鮮,款式好多。餐廳職員會幫手逐盤海鮮放入蒸鍋蒸,set好時間,確保海鮮肉質鮮嫩!一食入口,真係好驚嘆…因為每款海鮮都好鮮甜,食得出海鮮係相當新鮮!最愛食蟹,蟹膏及蟹肉都好新鮮,當中蟹殼仲會放入粥底煲成粥,蟹膏融入粥底,好鮮味。當中仲有一道主菜係蟲草雞蒸烏冬,蟲草雞蒸得好鮮嫩,肉質超級嫩滑,真係食完一舊又一舊!而烏冬更加係精華,吸入雞湯嘅鮮味,好正。

2023-07-15 67 浏览
行開太子就同友人試試呢間食蒸海鮮嘅小漁港😋一入到餐廳,已見餐廳坐無虛席,十分熱鬧,氣氛很好!今次簡咗是日廚師智選套餐,$318一位,包左4大類食物!🌟炸甜薯小食先嚟咗炸甜薯,炸粉唔多,食落香脆,甜甜地,相當開胃🤤!🌟刺身拼盤有三文魚、北寄貝、帶子、油甘魚及象拔蚌,共五款,件件新鮮無雪味!當中最愛帶子,好新鮮,又爽口!🌟時令海鮮8款包括馬友、鮑魚、蝦、粉絲扇貝、蟹、蠔、螺、蜆!大概每3-4款一碟,餐廳職員會幫手逐盤海鮮放入蒸鍋蒸,而且仲會調較好時間,時間一到就會提我地可以食!所以每款海鮮都蒸得岩岩好!馬友魚肉肉質好鮮嫩,好滑,無腥味!而粉絲蒸扇貝都相當好食,餐廳事前已放入調味醬汁,所以粉絲蒸完好入味,好好食,而扇貝同樣鮮味十足!蒸鮑魚亦好彈牙!蜆肉+蠔都無沙又鮮甜😋!而蟹就十分足料,大大隻,多肉又多膏,肉質超甜,好正🌟4款時蔬包括有南瓜、勝瓜、粟米,芋頭等時蔬,再配埋蟲草、雞及鳥冬一齊蒸。蒸完後,雞嘅肉汁融入烏冬當中,每啖烏冬都有濃濃嘅雞湯+蟲草鮮味,好好食,完全係食唔停口🥹!🌟蟹粥係食刺身時,店員已將蟹殼連蟹膏、米、瑤柱等放入蒸鍋最底層一直煮,煮左1個多小時後,終於煮成一煲鮮味十足嘅蟹

今次簡咗是日廚師智選套餐,$318一位,包左4大類食物!

🌟炸甜薯
小食先嚟咗炸甜薯,炸粉唔多,食落香脆,甜甜地,相當開胃🤤!

🌟刺身拼盤
有三文魚、北寄貝、帶子、油甘魚及象拔蚌
,共五款,件件新鮮無雪味!當中最愛帶子,好新鮮,又爽口!

🌟時令海鮮8款

🌟4款時蔬

🌟蟹粥
係食刺身時,店員已將蟹殼連蟹膏、米、瑤柱等放入蒸鍋最底層一直煮,煮左1個多小時後,終於煮成一煲鮮味十足嘅蟹粥,蟹膏完全融入粥底中,配埋瑤柱,真係好鮮甜,口感亦相當豐富有層次!

🌟黑糖和菓子
最後仲有甜品作結尾,和菓子唔會太甜,煙煙韌韌,為豐富嘅海鮮餐畫上完美句號☺️!
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋@太子超驚豔粥底海鮮火鍋,海鮮激新鮮、味道勁鮮甜😍😍就算係星期一,全場都坐無虛席,各位一定一定一定要提前預約‼️唔係好大機會會白行一轉/要等好耐就算人客爆棚,侍應姐姐身手都好敏捷,一聽到蒸鍋鐘聲響起,就即刻為我地關火,怕海鮮煮過龍唔好食,勁貼心💁🏻椒鹽豆腐外脆內軟,入口即化,鹽既份量岩岩好,唔會太咸👍🏻👍🏻💁🏻象拔蚌刺身拼盤刺身勁新鮮,象拔蚌爽口彈牙,三文魚腩好肥美,侍應姐姐仲提左我地個wasabi有啲辣小心唔好被辣到💁🏻每人半隻大龍蝦🦞首先登場有手臂咁長嘅龍蝦,放滿蒜蓉響上邊,成功吸引坐我地眼球,食落勁香口,肉質更加唔話得,超彈牙啊💁🏻蒜蓉蒸扇貝、鮑魚、海魚、大蝦🦐💁🏻蟶子💁🏻生蠔、青口值得點讚既係所有海鮮一啲沙都冇,仲要勁新鮮,非常唔簡單💁🏻芋頭、粟米🌽、南瓜🎃、蒜蓉蒸節瓜💁🏻蟲草花蒸雞🐥烏冬最後食啲蔬菜消下濟,強烈推介烏冬,吸曬啲雞汁既味,超香濃💁🏻瑤柱排骨粥底火鍋最底一層放左瑤柱同排骨,上層放入以上海鮮,海鮮既鮮味一點一滴咁流入粥底內,令味道更上一層😋😋唔講唔知,原來粥底係4人份量起,咁樣先會吸到海鮮既汁之餘,
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋@太子

超驚豔粥底海鮮火鍋,海鮮激新鮮、味道勁鮮甜😍😍

💁🏻椒鹽豆腐
外脆內軟,入口即化,鹽既份量岩岩好,唔會太咸👍🏻👍🏻

💁🏻象拔蚌刺身拼盤

💁🏻每人半隻大龍蝦🦞

💁🏻蒜蓉蒸扇貝、鮑魚、海魚、大蝦🦐
💁🏻蟶子
💁🏻生蠔、青口
值得點讚既係所有海鮮一啲沙都冇,仲要勁新鮮,非常唔簡單

💁🏻芋頭、粟米🌽、南瓜🎃、蒜蓉蒸節瓜
💁🏻蟲草花蒸雞🐥烏冬
最後食啲蔬菜消下濟,強烈推介烏冬,吸曬啲雞汁既味,超香濃

💁🏻瑤柱排骨粥底火鍋
唔講唔知,原來粥底係4人份量起,咁樣先會吸到海鮮既汁之餘,令粥底充滿鮮味

💁🏻和菓子🍡
雖然已經飽到摸住個肚仔,甜品都係要食既,食住個煙煙韌韌既和菓子,超滿足😁😁

是否推薦↩️?
✅已經入左我既必食推介清單,實在太出色,各位想食既朋友一定要提前預約‼️‼️‼️
  • 蟲草花蒸雞烏冬
  • 象拔蚌刺身拼盤
  • 粥底
呢間真係要BOOK位,因為平日過嚟都坐滿人,香港人最精明,邊間抵食,邊間就會多人去!我地點了($318位)廚師智選套餐!抵🔹️避風塘炒鮮魷坐低我地即刻嗌個小食先!2人量算大碟,炒得好有鑊氣,香脆得來夠惹味!🌶一定要提及既係炒香左既粒粒炸蒜,就咁食都勁好味😋金黄香脆好惹味🔹️剌身拼盤裡面有三文魚、帶子、北寄貝、象拔蚌和油甘魚,以為火鍋所附送既刺身應該麻麻地,但驚喜地發現呢個質素好過壽司店喎,幾新鮮同埋厚切😝有三文魚,北寄貝,鮮帶子,油甘魚,象拔蚌!件件厚切又新鮮🔹️是日海鮮有八款蠔勁大隻,好甜!仲有馬友、鮑魚、蝦、蜆,蜆肉冇沙又鮮甜。而蟹就又多肉又多膏,肉質超甜!另外有超好食嘅粉絲扇貝同青口!店員勁好,幫我地處理晒好時間,而佢地較的時間真係啱啱好!樣樣海鮮都超新鮮又甜。我都食過其他餐廳,要我地自己蒸,無人理,所以一時蒸老左,就好難食,呢到服務真係一流~店員姐姐之後再將蟹蓋放入粥底慢慢煮,跟住再蒸🔹️時蔬、蟲草雞南瓜、蝦乾勝瓜、粟米,竽頭、蕃薯,再連同蟲草同雞,烏冬一起蒸。真係勁好食,呢到嘅選材新鮮,所以樣樣食落特別好味,加上個雞醃料好入味,所以蒸完都唔會淡,配埋一齊食又健康又好味!🔹️蟹粥最底放咗

🔹️避風塘炒鮮魷

🔹️剌身拼盤

🔹️是日海鮮有八款

🔹️時蔬、蟲草雞

🔹️蟹粥
最底放咗個粥,上面蒸嘅咁多海鮮連同其它食物的精神,慢慢煲,係人都知蒸氣火鍋個粥底係最正嘅!個粥仲有瑤柱添,老闆咁揼本,好有誠意,令到個粥真係超級鮮甜,我地全部清晒呀~

非常值得嚟,食材選料用心新鮮,店員姐姐親切友善,我係會再嚟的,因為香港餐廳好少咁好嘅質素。
一去到已見全場滿座 好彩有訂位 見朋友推介特登嚟食$318一位蒸氣海鮮 星期一至四 仲免+1免茶錢 海鮮日日不同 見靚就入 一坐低就有 刺身拼盤 每一片都厚切鮮甜 食完刺身 就逐盤蒸 4盤再加粥 好豐富小食有 避風塘鮮魷 好香 厚肉 等海鮮嘅時候食住先呢個餐食到飽有凸 每一樣海鮮 真係靚海鮮每一隻都新鮮 飽滿 肥美仲見到隻龍蝦腳郁緊 逐樣上去蒸 唔怕凍 仲set埋個timer 唔會over cook估唔到仲有蟲草花滑雞烏冬 最後仲有甜品 真係好滿足 ☺️

一去到已見全場滿座 好彩有訂位

仲見到隻龍蝦腳郁緊

估唔到仲有蟲草花滑雞烏冬 最後仲有甜品
真係好滿足 ☺️

2023-07-04 246 浏览
前幾日去深水埗見到有間蒸氣海鮮,食飯時間好旺場,去到9pm都仲有人嚟食~ 門口有幾個大魚缸,養咗好多海鮮,包括斑馬賴尿蝦,肉蟹,波士頓龍蝦,鮑魚等等,全部都好生猛~入到去係傳統中式菜館嘅設計,梳化位坐得幾舒服~餐前送酒小食有蕎頭同脆炸黃豆,黃豆炸得好香脆可口,少少辣好惹味燒魚干 $48口感香脆,惹味可口,除咗鹹香中帶點魚香味同醬油味,點埋沙律醬食非常夾,送酒一流~刺身拼盤通常火鍋店嘅刺身拼盤都係麻麻哋,估唔到呢度嘅刺身拼盤質素唔錯~ 有三文魚、北寄貝、帶子、油甘魚、象拔蚌~ 三文魚肥美鮮美;帶子厚身鮮味;象拔蚌刺身都唔係度度有得食,好爽口鮮味👍🏻波士頓龍蝦蒜蓉開邊蒸龍蝦最正,肉質爽口彈牙,好鮮味~鮮海蝦海蝦新鮮,蝦肉結實鮮味,肉質爽口彈牙~鮑魚鮑魚大大隻,洗得好乾淨,肉質爽口完全唔韌~扇貝蒸完都無縮水,入口啖啖肉又鮮甜,配上粉絲吸收咗扇貝嘅精華最夾~貝殼三寶包括蟶子、青口、蜆肉~ 蟶子新鮮有咬口;青口大隻飽滿;蜆肉鮮味,一粒沙都唔會有~農家四寶蟲草花蒸雞配烏冬雞件一啲都唔肥,配上養生蟲草花好入味~農家四寶包括南瓜、芋頭、粟米、節瓜,食咗咁多海鮮食返啲菜平衡下~ 烏冬好滑溜,吸收咗蟲草花

燒魚干 $48
燒魚干

波士頓龍蝦
蒜蓉開邊蒸龍蝦最正,肉質爽口彈牙,好鮮味~

鮮海蝦
海蝦新鮮,蝦肉結實鮮味,肉質爽口彈牙~

鮑魚
鮑魚大大隻,洗得好乾淨,肉質爽口完全唔韌~

扇貝

蟶子

農家四寶蟲草花蒸雞配烏冬
雞件一啲都唔肥,配上養生蟲草花好入味~農家四寶包括南瓜、芋頭、粟米、節瓜,食咗咁多海鮮食返啲菜平衡下~ 烏冬好滑溜,吸收咗蟲草花同雞肉嘅精華好入味~

元貝粥底
粥底煲到好綿,加入元貝、排骨,再加上之前蒸完嘅海鮮精華,味道鮮甜,推薦一定要留肚食粥~
粥底

呢餐食得好滿足,海鮮份量同種類夠晒多,海鮮新鮮鮮味~ 店員都非常細心,每樣海鮮都把握最佳時間蒸同起鍋,令海鮮啱啱好熟又唔會過火,而且非常快手~ 食飯時間真係幾爆場,記得訂定枱就唔使排隊等~
燒魚干
蟶子