2020-07-05
今天行街去奧海城便順道行吓舊區大角咀。見博文街有間小林札幌拉麵,主打北海道傳統味噌湯拉麵,便入去試下。餐廳用緊日本空運來的麵條,而札幌拉麵當然主打係味噌湯底。餐廳好好,在疫情期間支援我哋齊心抗疫,食拉麵仲會送埋口罩。前菜小食部份,我哋食咗佢個薯仔沙律,薯仔沙律係自家製作,完全唔係用出面現成嘅材料,非常清新,亦都非常好食。我哋分別叫咗招牌牛油拉麵同Ankake拉麵,麵條係彈牙同掛湯,拉麵配料亦好足,餃子好大隻,重係即埸包,非常新鮮。牛油拉麵本身以為係牛油為主,但食落去嘅時候,發現麵豉味比較重,成舊牛油令到成碗拉麵都變得更香。真係忍唔住要飲多幾啖湯。另外佢嘅叉燒肥瘦比例亦都好適中,長方形嘅叉燒,再配埋湯底再配埋佢嘅拉麵,三者一齊食,完全係北海道嘅風味。Anakake拉麵就唔係牛油湯底,相反,佢有好濃郁嘅醬油香味,再配埋隻半熟嘅蛋,令我諗起喺東京立食嘅感覺,同樣地,叉燒都幾好食,然後配埋啲蔥花,再加上呢個清清地嘅醬油湯,就係食出牛油拉麵嘅另外一種感覺。店員提醒我們,可以like佢地社交平台,咁樣就可以仲送埋汔水,一個二人餐有二碗拉麵+3個小食,(吉列豬扒,燒鷄翼同雞軟骨2串,燒得非常好味和金
餐廳用緊日本空運來的麵條,而札幌拉麵當然主打係味噌湯底。
餐廳好好,在疫情期間支援我哋齊心抗疫,食拉麵仲會送埋口罩。
真係忍唔住要飲多幾啖湯。
一齊食,完全係北海道嘅風味。
店員提醒我們,可以like佢地社交平台,咁樣就可以仲送埋汔水,一個二人餐有二碗拉麵+3個小食,(吉列豬扒,燒鷄翼同雞軟骨2串,燒得非常好味和金黃,正。自家制餃子大大隻,重係即場包,非常新鮮。)
雞翼同埋雞軟骨燒得非常香,非常好食。
餃子煎得非常香,而且自家製,我哋一路食緊飯嘅時候,見到店員一路喺度包餃子,特別有風味。
吉列炸豬扒嚟到嘅時候非常熱,配埋沙律醬一齊食,完全唔會覺得好熱氣之餘,佢嘅肉汁亦都非常飽滿,好好。
老板說拉麵由北海道空運來的,所以真有北海道風味。而家去唔到日本來呢間可以嚟呢度尋味。