餐厅: 小林札幌拉麵
资讯:

2020-07-05 62 浏览
今天行街去奧海城便順道行吓舊區大角咀。見博文街有間小林札幌拉麵,主打北海道傳統味噌湯拉麵,便入去試下。餐廳用緊日本空運來的麵條,而札幌拉麵當然主打係味噌湯底。餐廳好好,在疫情期間支援我哋齊心抗疫,食拉麵仲會送埋口罩。前菜小食部份,我哋食咗佢個薯仔沙律,薯仔沙律係自家製作,完全唔係用出面現成嘅材料,非常清新,亦都非常好食。我哋分別叫咗招牌牛油拉麵同Ankake拉麵,麵條係彈牙同掛湯,拉麵配料亦好足,餃子好大隻,重係即埸包,非常新鮮。牛油拉麵本身以為係牛油為主,但食落去嘅時候,發現麵豉味比較重,成舊牛油令到成碗拉麵都變得更香。真係忍唔住要飲多幾啖湯。另外佢嘅叉燒肥瘦比例亦都好適中,長方形嘅叉燒,再配埋湯底再配埋佢嘅拉麵,三者一齊食,完全係北海道嘅風味。Anakake拉麵就唔係牛油湯底,相反,佢有好濃郁嘅醬油香味,再配埋隻半熟嘅蛋,令我諗起喺東京立食嘅感覺,同樣地,叉燒都幾好食,然後配埋啲蔥花,再加上呢個清清地嘅醬油湯,就係食出牛油拉麵嘅另外一種感覺。店員提醒我們,可以like佢地社交平台,咁樣就可以仲送埋汔水,一個二人餐有二碗拉麵+3個小食,(吉列豬扒,燒鷄翼同雞軟骨2串,燒得非常好味和金

餐廳用緊日本空運來的麵條,而札幌拉麵當然主打係味噌湯底。

餐廳好好,在疫情期間支援我哋齊心抗疫,食拉麵仲會送埋口罩。

真係忍唔住要飲多幾啖湯。

一齊食,完全係北海道嘅風味。

店員提醒我們,可以like佢地社交平台,咁樣就可以仲送埋汔水,一個二人餐有二碗拉麵+3個小食,(吉列豬扒,燒鷄翼同雞軟骨2串,燒得非常好味和金黃,正。自家制餃子大大隻,重係即場包,非常新鮮。)

雞翼同埋雞軟骨燒得非常香,非常好食。

餃子煎得非常香,而且自家製,我哋一路食緊飯嘅時候,見到店員一路喺度包餃子,特別有風味。

吉列炸豬扒嚟到嘅時候非常熱,配埋沙律醬一齊食,完全唔會覺得好熱氣之餘,佢嘅肉汁亦都非常飽滿,好好。

老板說拉麵由北海道空運來的,所以真有北海道風味。而家去唔到日本來呢間可以嚟呢度尋味。

2020-07-05
2020-02-03 322 浏览
大角咀平時好少踏足,以前對大角嘴既印象一係五金鋪,一係鐵廠,而家周街都係食肆,呢間鋪主打北海道札幌拉麵,見到餐牌寫住係大角嘴已經有好多年了,仲係用緊日本空運來的麵條,買少見少了,札幌拉麵當然主打係味噌湯底,我哋分別嗌咗牛油拉麵同豚軟骨拉麵,麵條係彈牙同掛湯,拉麵配料亦好足,小食餃子好大只,食得出不同其他拉麵店的餃子(小小只),燒雞翼燒得金黄色,跟餐仲送埋氣水,一個午餐包一碗拉麵+一個小食+一支氣水,盛惠100,價錢合理,值得返來.
2020-01-31
  • 招牌牛油拉麵
2019-09-13 383 浏览
大角咀街坊拉麵小店,主打北海道味噌湯拉麵,餃子煎得水平唔錯,只只飽滿,拉麵麵條彈牙,點著牛油拉麵,湯够热,味噌加上牛油可以提升香氣,可以自己加蒜蓉和七味提升別一個層次,不過不失,中規中矩,
  • 牛油拉麵
2019-07-07 526 浏览
今晚一心打算吃拉麵🍜🍜🍜,所以我們毫不猶豫地走到這間拉麵店🙃我們點了個二人餐,價錢相對來說是最優惠的, 200多元就有兩碗拉麵和三個小食😬😬😬我們點了個普通拉麵和一個雜錦拉麵,小食則點了燒鯖魚、煎餃子及雞軟骨雞翼串,薯仔沙律是跟餐的🤗先說說拉麵🍜吧!湯底不錯,所以拉麵還可。雞軟骨雞翼串也不錯,而燒鯖魚則給了我們驚喜,燒得不油膩,味道很好!平時不怎麼吃魚的老公吃很多,還包底😂😂😂只是餃子🥟煎過了火,餃子燶底而且伴著一陣鑊燶和苦味😖雖然餃子🥟麻麻,但老公堅持「有衣食」,通通給吃光😌

2019-07-06
2019-04-15 508 浏览
今日小弟同朋友路經博文街,見到有間主打北海道札幌味噌拉麵的拉麵店,見到餐牌寫拉麵來自北海道,所以入左食。落單問佢有咩介紹,都非常熱心介紹,服務態度幾好,我地叫豚软骨拉麵,牛油拉麵,自家制餃子,炸南瓜餅,大致都好味,豚軟骨好腍好香,麵弹牙,湯底味噌偏淡,好少油,個人好仲意,推介炸北海道南瓜炸薯餅,金黃色的酥脆外皮包著香甜南瓜,咬落去入囗即溶,餃子都好味,大大只,目測每只應該有30g以上,牛油拉麵,慢慢將牛油溶入味噌湯里,又提出了香味,加點蒜蓉和七味粉,湯的層次又提升了,值得再來,買單還送了一張20現金券
,值得再來,買單還送了一張20現金券
2019-04-13
用餐优惠
現金券
2019-02-27 372 浏览
今次係第四次嚟食,上次係朋友約我嚟,覺得呢度二人餐又抵食,又好食,環境又舒服,所以今次帶埋屋企人嚟食,一坐低,比咗杯凍水,我拣著二人餐,有兩碗麵加四個小食加二支汽水,小食餃子好香口,串燒水準极高,值得一提豬扒好脆好大塊
2019-02-23
  • 自家制炸豬扒
到附近商場看電影,但對商場內的餐廳不太感興趣,Openrice 找到這間小林拉麵,見不距離不算遠便走過來試試。坐下便看見不少雜誌報導介紹。餐廳所用的麵條產自北海道。拉麵湯底亦可選擇濃口或濃口。自家製薯仔沙律 $65軟綿的薯仔蓉混合自家製律醬,加入洋蔥、甘筍和雞蛋,口感味道俱佳。自家製餃子(大) $60大大隻煎餃,皮薄餡滿,唯一缺點就是煎得有點點燶。燒鯖魚 $55燒到很香,鯖魚夠鮮味不腥,魚肉不會過熟,調味恰到好處。自家制叉燒拉麵 $98拉麵份量不算少,湯底每日用上三十斤豬排骨,加上木魚花、洋蔥、蔬菜,經十一小時熬製,再加上白味噌,味道濃郁啖啖鮮味及味噌香。叉燒肥瘦適中,厚薄適中,口感軟稔,豬肉味十足。拉麵為曲麵,煮得軟硬剛好,口感有煙韌有彈性。溏心蛋夠溏心,煮得夠入味又啖啖蛋香。自家制豚軟骨拉麵 $105豬軟骨也煮得很入味很軟稔呢。本身價錢已經很親民,餐廳更有很多不同組合的優惠套餐,價錢更實惠。厭倦了商場的連鎖餐廳,不妨走多幾分鐘,支持一下有心的小店吧。

距離不算遠便走過來試試。

坐下便看見不少雜誌報導介紹。

餐廳所用的麵條產自北海道。

拉麵湯底亦可選擇濃口或濃口。

自家製薯仔沙律 $65

自家製餃子(大) $60
大大隻煎餃,皮薄餡滿,唯一缺點就是煎得有點點燶。

燒鯖魚 $55
燒到很香,鯖魚夠鮮味不腥,魚肉不會過熟,調味恰到好處。

自家制叉燒拉麵 $98

叉燒肥瘦適中,厚薄適中,口感軟稔,豬肉味十足。

拉麵為曲麵,煮得軟硬剛好,口感有煙韌有彈性。

溏心蛋夠溏心,煮得夠入味又啖啖蛋香。

自家制豚軟骨拉麵 $105
豬軟骨也煮得很入味很軟稔呢。

到附近商場看電影,但對商場內的餐廳不太感興趣,Openrice 找到這間小林拉麵,見不距離不算遠便走過來試試。坐下便看見不少雜誌報導介紹。餐廳所用的麵條產自北海道。拉麵湯底亦可選擇濃口或濃口。自家製薯仔沙律 $65軟綿的薯仔蓉混合自家製律醬,加入洋蔥、甘筍和雞蛋,口感味道俱佳。自家製餃子(大) $60大大隻煎餃,皮薄餡滿,唯一缺點就是煎得有點點燶。燒鯖魚 $55燒到很香,鯖魚夠鮮味不腥,魚肉不會過熟,調味恰到好處。自家制叉燒拉麵 $98拉麵份量不算少,湯底每日用上三十斤豬排骨,加上木魚花、洋蔥、蔬菜,經十一小時熬製,再加上白味噌,味道濃郁啖啖鮮味及味噌香。叉燒肥瘦適中,厚薄適中,口感軟稔,豬肉味十足。拉麵為曲麵,煮得軟硬剛好,口感有煙韌有彈性。自家制豚軟骨拉麵 $105豬軟骨也煮得很入味很軟稔呢。本身價錢已經很親民,餐廳更有很多不同組合的優惠套餐,價錢更實惠。厭倦了商場的連鎖餐廳,不妨走多幾分鐘,支持一下有心的小店吧。

距離不算遠便走過來試試。

坐下便看見不少雜誌報導介紹。

餐廳所用的麵條產自北海道。

拉麵湯底亦可選擇濃口或濃口。

自家製薯仔沙律 $65

自家製餃子(大) $60
大大隻煎餃,皮薄餡滿,唯一缺點就是煎得有點點燶。

燒鯖魚 $55
燒到很香,鯖魚夠鮮味不腥,魚肉不會過熟,調味恰到好處。

自家制叉燒拉麵 $98

叉燒肥瘦適中,厚薄適中,口感軟稔,豬肉味十足。
拉麵為曲麵,煮得軟硬剛好,口感有煙韌有彈性。

自家制豚軟骨拉麵 $105
豬軟骨也煮得很入味很軟稔呢。

2018-10-29 235 浏览
要食一碗正拉麵,係唔係一定要去日本?小妹難得去到大角咀,行下D小街,其實都有好多小店幾有特色,而小妹就俾呢間紅當當既餐廳吸引住,因為店面好有日本Feel,入面大約可以座到15個人左右而樓面主要得1位,廚師又係得1位,的確係小本經營札幌蟹拉麵拉麵最重要係湯底,呢到既湯底好濃郁但食完一D都沒有口渴或者感覺好重味精。每樣配料都經過特製,流心蛋都好入味而且蟹都有鮮甜味豬軟骨拉麵豬軟骨都有好多舊而且陣味有D似薑醋,女仔黎講應該都會幾鍾意而且配料都好足,呢到既拉麵麵質帶點煙韌餃子呢到餃子好薄皮而且好濃既蒜頭味,小妹好鍾意,因為同出面既餃子唔同,餡料十足,正
要食一碗正拉麵,係唔係一定要去日本?

小妹難得去到大角咀,行下D小街,

札幌蟹拉麵
拉麵最重要係湯底,
呢到既湯底好濃郁但食完一D都沒有口渴或者感覺好重味精。
每樣配料都經過特製,流心蛋都好入味而且蟹都有鮮甜味

豬軟骨拉麵
豬軟骨都有好多舊而且陣味有D似薑醋,
女仔黎講應該都會幾鍾意而且配料都好足,
呢到既拉麵麵質帶點煙韌

餃子
呢到餃子好薄皮而且好濃既蒜頭味,
小妹好鍾意,因為同出面既餃子唔同,餡料十足,正
2018-10-26 506 浏览
大角咀竟然有間隱世拉麵小店🍜!!話明〈隱世〉就當然係唔多人知,名叫〈小林札幌拉麵〉,仲標榜選用的麵條和其他食材均由北海道空運✈️到港,真係正宗日本拉麵呢!!🇯🇵🇯🇵🇯🇵小店位於大角嘴博文街,鋪面選用大紅色,非常搶眼。👀✨✨店內沒有花巧的裝修,走實力取勝的路線。💪🏻💪🏻💪🏻仲可以見到名食家蔡瀾先生👨🏻‍💼的親筆字畫,質素應該要有返咁上下才行。🤔🤔🤔牆身貼有唔同食物嘅相片同介紹。留意返!⚠️寫明選用來自北海道🇯🇵的麵條,真係唔多拉麵鋪都做得到。👑👑👑是日想簡單一點,我和同伴各自選了個〈一人餐〉,有多款拉麵🍜選擇再配一個小食🥟和一支汽水🥤,算是抵吃。💰💰💰〈自家製餃子〉🥟雖然外層未算煎得非常香脆,但皮薄餡靚,內裏滿滿的肉餡🐷加上快要滿瀉肉汁,味道完勝。🤤🤤🤤〈串燒雞軟骨〉🐥同樣沒有嘩眾取寵的賣相,但雞軟骨燒得夠乾身香脆,味道惹味,同樣是高質的出品。😋😋😋〈叉燒拉麵〉來到最期待的重點了!翠綠的香蔥在深色的叉燒🐷和湯底上有畫龍點睛的效果。🐲✨✨湯底帶有濃濃的味噌香,帶點輕輕的微辣🌶,趁熱辣辣♨️時呷一口,心和胃都立刻一暖~😌😌😌叉燒🐷口感軟熟,肉味濃郁,肥瘦適中,多吃也不會有油膩感。👍🏻👍🏻👍🏻重中

小店位於大角嘴博文街,鋪面選用大紅色,非常搶眼。👀✨✨

店內沒有花巧的裝修,走實力取勝的路線。💪🏻💪🏻💪🏻

牆身貼有唔同食物嘅相片同介紹。

自家製餃子

〈自家製餃子〉🥟
串燒雞軟骨

〈串燒雞軟骨〉🐥
叉燒拉麵

〈叉燒拉麵〉

重中之重當然是來自北海道🇯🇵的拉麵條啦!!🍜微曲的麵身彈牙順滑而且沒有鹼水味,掛湯能力一流,連同美味的味噌湯底一起吃,絕對是簡單可得到的小確幸。🍀🍀🍀
香蔥拉麵

〈香蔥拉麵〉
喜愛吃京蔥的同伴對此拉麵同樣讚口不絕,大量新鮮香脆的京蔥切成一段段的,正中佢下懷。😎😎😎
細問之下才知道店鋪已經開業多年,可算得上是實力老店💪🏻,大概是因為沒有經社交媒體大力宣傳才不多人知道吧。🤔
但這間隱世拉麵小店絕對值得推介!!👑👑👑
2018-10-20
自家製餃子
串燒雞軟骨
叉燒拉麵
香蔥拉麵
2018-10-22 143 浏览
同朋友去聽講座,之後經過這間拉麵店,價錢不貴,人均消費都是百元有找。叉燒拉麵:拉麵是曲麵,麵質彈牙帶點韌性,叉燒大大片,有差不多五六片,質感一些較腍,一些較有咬口,還有些筍、粟米及昆布等配菜,湯底可選濃或淡,視乎自己口味。北海道醬油拉麵:醬油味咸中帶點甜,拉麵份量頗多,有叉燒及蛋各一,薰蛋半溏心,入口溶化且流心,蛋香味濃郁且幼滑。吉列豬扒:約半寸厚,外層炸粉香脆,肉質有咬口。餃子:外皮較腍,裏面有些豬肉及菜為餡。北海道南瓜炸薯餅:香脆但不油膩,南瓜蓉幼滑有口感,帶點香甜。燒鯖魚:燒至表面帶點焦香,魚肉嫩滑。最後還有支裝汽水,十分夠氣。

吉列豬扒:約半寸厚,外層炸粉香脆,肉質有咬口。

餃子:外皮較腍,裏面有些豬肉及菜為餡。

燒鯖魚:燒至表面帶點焦香,魚肉嫩滑。

最後還有支裝汽水,十分夠氣。
2018-10-21 118 浏览
午飯時間同同事去了公司附近的小林扎幌拉麵店食午餐,餐廳能容納約二十人,所以經常爆滿。餐廳雖細但五臟俱全,多款不同湯底的拉麵及丼,十多款的小食,飲品則只有汽水。薯仔沙律沙律有幼滑,裏面有些一絲絲的蔬菜。吉列蝦外層粉漿不會太厚,炸得外面香脆,蝦肉彈牙。串燒雞翼及雞軟骨雞翼燒至外皮香脆,裏面還有雞肉汁;雞軟骨有咬口。玉子拉麵拉麵份量十足,麵質爽口彈牙,玉子陣陣的煙薰香味,蛋王呈半溏心狀,旁邊還有些大蒜及竹筍等。招牌牛油拉麵這間拉麵的湯底比玉子拉麵的濃郁,有淡淡的牛油香味,麵質因加了牛油就更滑,叉燒一大片,但有點鞋。

薯仔沙律
沙律有幼滑,裏面有些一絲絲的蔬菜。

吉列蝦
外層粉漿不會太厚,炸得外面香脆,蝦肉彈牙。

串燒雞翼及雞軟骨
雞翼燒至外皮香脆,裏面還有雞肉汁;雞軟骨有咬口。

玉子拉麵

招牌牛油拉麵
午餐
2018-10-18 307 浏览
過黎大角咀洗完牙,經過博文街諗住行上地鐵站,俾我見到間新開既拉麵店入到黎地方唔算大,同朋友都肚餓了,專心睇下menu有咩食先! 拉麵種類有十款,選擇非常多睇睇下覺得二人餐幾抵食,有兩碗拉麵加三款小食!餐具調味料一應俱全,貼心在於有紙巾提供落完單見到最入邊餐枱放左一箱箱空運黎到既日本拉麵,更加期待!小食先上,燒鯖魚,新鮮燒起,魚皮脆卜卜,魚肉夠多汁食落魚味夠重又唔腥日式餃子佢既餃子汁非常好味,微微帶酸,令餃子食落更鮮味之餘又唔會太濃睇外型都知係自家製人手包,最正係夠重口味,饀料有頗大粒既蒜粒,食落肉香夠蒜味濃,正!!螃蟹拉麵朋友見到碗麵都覺得非常大碗!麵量同配料都非常多,一黎到佢已經知食唔哂我要左叉燒拉麵,湯底入口同一般拉麵店既豬骨湯唔同。有豬骨湯味之餘仲有味噌,應該係味噌加豬骨湯,比一般豬骨湯少了厚滑,但多了一點香濃,唔錯唔錯!只有湯可以揀濃淡,麵條軟硬無得選擇。微曲既粗身麵,果然係傳統拉麵! 入口爽滑有口感,帶點韌性同彈牙,細味中帶點蛋香溏心蛋半隻,對雞蛋愛她者黎講如果係一隻好啦! 但有過熟,睇相都睇得出蛋黃外都轉左淺黃色。但食落蛋白夠滑,蛋黃夠香叉燒仍有脂肪,但比例唔高,比較瘦,所

睇睇下覺得二人餐幾抵食,有兩碗拉麵加三款小食!

餐具調味料一應俱全,貼心在於有紙巾提供

日式餃子

螃蟹拉麵

叉燒仍有脂肪,但比例唔高,比較瘦,所以唔會入口即溶。但如果比較鍾意肉香既人一定會鍾意! 雖然較瘦,但入口肉質幾嫩唔鞋口,肉味濃郁

即炸南瓜薯餅最後上枱
撇除炸物一定有既香炸,不得不說中間既南瓜蕃薯饀非常香甜! 而且非常大件,抵食!

• 叉燒拉麵
2018-10-16 110 浏览
大角咀博文街原來勁多野食今日放工同成班同事黎開附近搵好西咖哩飯好有係日本地道小店的感覺有牛肉粒 薯仔紅蘿蔔粒配料豐富 日式咖哩帶甜味另外加多份小食吉列豬扒配埋一齊食豬扒厚切啖啖肉又唔會太油膩招牌牛油拉麵 湯頭濃郁原塊牛油溶左之後令湯頭層次更豐富一塊厚切叉燒 唔會overcook好味到再額外加多一碟叉燒😂小食叫左碟大的餃子 一碟六隻餡料多又Juicy 好有自家製的感覺一家三口經營的小店 感覺平民貼地 十分抵食!
大角咀博文街原來勁多野食
一塊厚切叉燒 唔會overcook
好味到再額外加多一碟叉燒😂

小食叫左碟大的餃子 一碟六隻
餡料多又Juicy 好有自家製的感覺

一家三口經營的小店 感覺平民貼地 十分抵食!
2018-10-12
2018-10-14 357 浏览
成日聽大角咀 都好少有機會黎 原來奧運站一出就係旺角行過黎都勁近 黎到先知原來有咁多餐廳 今日同成班friend黎食好西 叫左個四人餐 有四個主食 七個小食加四杯飲品 埋單$658一家三口經營的小店 感覺平民貼地 咖哩飯好有係日本地道小店的感覺 記得以前係日本讀書成日為左平而食連鎖店的咖哩飯exactly就係咁樣的一碟 有牛肉粒 薯仔紅蘿蔔粒我中意日式咖哩多過印度咖哩 中意佢的甜味 另外加多份吉列豬扒 厚切啖啖肉 又唔會太油膩 外脆內鬆化招牌牛油拉麵 湯頭濃郁 用黃色的曲拉麵面頭有原塊牛油 將佢浸落湯底用熱力將佢溶化 鹹香味令湯頭層次更豐富叉燒夠厚切 好味到再額外加多一碟😂另一個主食叫左蒲燒鰻魚飯 方形盒好有日本的感覺 鰻魚份量唔多 但絕對夠食 厚切啖啖肉 米飯粒粒分明飽滿夠乾身小食叫左碟大的餃子 一碟六隻 餡料多 以菜肉為主 肉的比例多啲 好Juicy 好有自家製的感覺雞泡魚乾比平時食的厚肉入味 點埋沙律醬食好夾好好味雞軟骨串 都幾大粒飽滿 幾香口薯仔沙律聽落無乜特別 但又幾出色 啖啖薯仔粒 幼滑好味最後係燒鯖魚 厚肉 又唔會overcook 唧埋檸檬汁好夾好香好平民的家庭料理 簡單
成日聽大角咀 都好少有機會黎 原來奧運站一出就係

雞軟骨

薯仔沙律聽落無乜特別 但又幾出色 啖啖薯仔粒 幼滑好味
薯仔沙律

燒鯖魚

好平民的家庭料理 簡單好味 有機會再黎!
2018-10-12
  • 薯仔沙律