2011-01-16 30 浏览
上個sat梨食d野唔錯同service幾好所以咪約埋一大班fds梨食...點知隔一個week就超唔掂..我拎左清酒coupon去點知佢話冇..假期前夕唔得,跟住我問個老闆娘點解問過上個sat有..佢話因為係岩岩開張wor..咁都算..咁我地唯有飲啤酒..任飲嘛..我地13鑵啤點知佢地問我地係咪真係飲到架....o 哂咀囉...唔係嘛10幾人都飲到..跟住上菜刺身超耐都唔梨...摧左幾次至梨仲要唔係咁新鮮同上個sat爭好遠...係咁梨哂d炸蝦..雞排..秋刀魚勁飽既cheap野俾我地先....連羊架..燒蠔..牛舌果d都係好後期至梨...我d fds好唔滿意囉...攪到我都好唔好意思....唯一最好食係d甜品..木康布丁最好食..咁既價錢去松屋or金田好過...
2011-01-15
  • 羊架..
2011-01-15 22 浏览
本人與女朋友經常於OPENRICE, 尋找好評的食肆吃東吃西. 但是今次的經驗令本人十分失望, 以及感受到不受尊重. 希望各位詳細看看以下內容, 作出分析, 望各位三思. 本人因為也經常留意OPENRICE的動態, 於月初留意到此新食肆的新食評, 日愎日後, 且不斷遞增好食評, 亦恃著過往美好的經驗, 上星期預約了1月14日兩位晚市放題, 與女朋友兩位一起於週末吃放題, 減輕工作壓力, 舒緩情緒.1月14日, 我們6時10分到達小林尊西日式放題, 環境不是很寬敞, 桌椅差距較為擠迫, 但香港地小人多, 這情況也很常見, 不必大驚小怪, 情有可原, 入座情況也很滿意, 不是小貓兩隻, 但服務員起初態度一般(但往後態度惡化), 沒有基本笑容及招呼, 只有我們從升降機步出, 二人呆望四周一分鐘後, 才有一位長髮服務員領位(其他普通傳菜服務員, 就算在旁邊的收銀櫃台的兩位職員, 一位便服, 一位制服, 也笑容欠奉, 沒有如 "元X" 或 "板X" 大聲用日文說聲 "歡迎光臨", 可惜中文 "歡迎光臨" 也沒有說), 之後被安排在行人通道二人小檯, 我們坐下來後, 便把每一張點菜單看, 款式有很

1月14日, 我們6時10分到達小林尊西日式放題, 環境不是很寬敞, 桌椅差距較為擠迫, 但香港地小人多, 這情況也很常見, 不必大驚小怪, 情有可原, 入座情況也很滿意, 不是小貓兩隻, 但服務員起初態度一般(但往後態度惡化), 沒有基本笑容及招呼, 只有我們從升降機步出, 二人呆望四周一分鐘後, 才有一位長髮服務員領位(其他普通傳菜服務員, 就算在旁邊的收銀櫃台的兩位職員, 一位便服, 一位制服, 也笑容欠奉, 沒有如 "元X" 或 "板X" 大聲用日文說聲 "歡迎光臨", 可惜中文 "歡迎光臨" 也沒有說), 之後被安排在行人通道二人小檯, 我們坐下來後, 便把每一張點菜單看, 款式有很多, 我們很快便落單點菜, 兩罐飲品很快便送到, 但過了十五分鐘, 沒有一樣食品送到, 我向服務員反映後, 服務員說"請等等" (我心唸, 已經等了十五分鐘, 刺身一片也沒有, 究竟要等幾耐呢? 需然入座率有九成, 但很多顧客檯上都是沒有食物, 顧客們都只在傾談中等待, 只有五成顧客檯上有食物在進食中) 再過了五分鐘, 第一碟食品 - 刺身什錦, 終於於入座後二十分鐘奉上, 我們持著興奮的心情把刺身快快送入口中, 可惜沒有一種刺身是新鮮好味, 每一種也有問題. 三文魚不新鮮(實際上所有刺身也不新鮮, 而熟食就是煮法有問題, 不是味太淡, 就是煮過火), 沒有腩位, 很瘦, 冇口感; 蝦不新鮮, 頭甩甩, 肉梅得得; 赤貝超細塊; 鮑魚片好淋身; 而這個刺身什錦是我落單既三分一, 我明明寫二十件三文魚刺身, 送到只有八件, 蝦要十件, 送到只有五件, 吞拿魚要十件, 又得七件, 樣樣嘢幫我減幾件, 仲要我等待二十分鐘才有, 我真的很失望. 之後既熟食也全不合格, 份量亦不是我落單的數量. 牛肉太老, 蠔一般, 雞軟骨太un, 瑞士雞翼變鹵水雞翼, 豬頸肉味太重....等等

期間多次催單, 服務員都係話等等, 沒有跟進令進度回復正常, 食物不催不到, 照常催完一次單又一次單, 第二次order汽水, 要催三次才到, 收錢就最快.

之後我向一位較高級短髮既服務員投訴, 投訴食物上得太慢, 每一樣也需要催單, 數量不符合我落單數量, 還有我一開始落單的食物到7時15分仍未送上, 但我得到得是以下回覆.
短髮既服務員 : 請等等, 我轉頭同你睇睇, 刺身師傅將單排隊切刺身, 而煮物需要費時烹調, 所以可能要等得耐小小. (我 : 就算送到份量都唔啱, 我一坐已經嗌雞翼, 等左一個多小時都仲未有) 短髮既服務員 : 會唔會你寫錯份量或者冇寫檯號呢? (我聽到呢度已經冇野好講, 食物質素我已經冇投訴, 唔檢討自己上菜流程有問題, 仲調轉質疑顧客落錯單, 服務不跟進, 不接受顧客意見, 唉!)

到7時30分last order, 服務員問有冇新order, 我與女朋友已經冇心情再落單. 等到7時45分就離去.

<小林尊西日式放題> 問題如下 :

- 上菜慢, 要催單

- 食物品質唔新鮮

- 煮法有問題

- 服務差

- 態度差

- 唔收碟 (從未主動收碟)

- 上碟要顧客幫手清檯

- 個個黑口黑面, 笑容欠奉

- 服務不跟進, 不接受顧客意見

這晚我浪費了$440, 亦浪費了我的時間.

本人絕對不會再到 <小林尊西日式放題> , 亦會告知身邊朋友本人的食後感及今次不快經驗, 希望不要用金錢換來失望及不受尊重.

小弟不是想評擊任何一方, 只想表達個人真正感受, 公道自在人心, 請各位不要受任何利益, 或以虛假身份作出陳述, 誤導顧客, 眾人也希望從此網頁, 得到正確訊息. 懇請 <小林尊西日式放題>老闆作出檢討, 改善服務態度及食品質素, 加強管理, 否則一傳十十傳百, 你的心血便會付之流水.

2011-01-14
  • 很可惜
  • 真的沒有推介
  • 根本食品物質及煮法有問題
2011-01-15
昨晚也滿座~幸好book左位,所以唔使等~地點總算方便~(k-11對面)初初上菜仍可....其後就開始慢及有少少亂....估唔到order飲品都要等20min~其實食物真係一般,但waiter就真係好無禮貌....係咁"tak"手指叫我地比張order紙佢,一句說話都唔講就拎走左...waitress上菜又大力放上台....真係唔知做乜咁悔氣~魚生嘗可~~壽司款式不多~~串燒牛舌不錯!炸蟹柑建議不要試 !!!!是晚預早book有生日蛋糕送~~
昨晚也滿座~
幸好book左位,所以唔使等~
地點總算方便~(k-11對面)

初初上菜仍可....其後就開始慢及有少少亂....
估唔到order飲品都要等20min~
其實食物真係一般,但waiter就真係好無禮貌....

魚生嘗可~~壽司款式不多~~
串燒牛舌不錯!
炸蟹柑建議不要試 !!!!

是晚預早book有生日蛋糕送~~

2011-01-14
2011-01-12 49 浏览
一向喜歡去有日式放題的食店食晚飯或慶祝節日,今次走出旺角,走出兆萬(食遍數間),去到尖沙咀區試,希望見識一吓不同區、不同價錢(連加一每位要$207),新開的一間 "西日放題"食店。- 食店環境及裝修都比較新(新開),坐位寸金尺土。- 刺身一般,水準一般。- 壽司、手卷、卷物選擇不多,水準一般,但唯一鰻魚壽司幾OK。- 焗的食物,無半小時或吹單唔到枱,但芝士焗蠔等得有價值。- 串燒要久等如上,燒軟骨唔軟(無牙力唔好試!),燒蝦D肉梅甩頭無肉(死蝦),燒羊架沒有燒烤味、沒有肉味,有D似煑熟後返焗爐返焗上色的感覺,但上面的香草芥辣醬令我落多了一次單,醬汁為食物記上一功! 另外值得讚的是燒羊架,件頭一口尺寸易食,件數沒有像其他同類食店,斬件計算又同時打折扣,一讚!- 鍋物湯底好OK,當晚叫了"地獄海鮮鍋",野味夠熱又菜多。- 辣灑煮花螺唔辣,但螺本身夠鮮甜,OK!- 甜品好OK,尤其木糠布甸(Nice!),蛋卷(Good!)。- 炒烏冬無吹單所以無到。- 沙律杯上十分好,唔介意無"料"到,但自在食新鮮菜的司一叫再叫。- 店員十分友善、有禮貌、吹單有跟進,令以上點點問題都減了不少怨氣,讚! 讚!

- 食店環境及裝修都比較新(新開),坐位寸金尺土。
- 刺身一般,水準一般。
- 焗的食物,無半小時或吹單唔到枱,但芝士焗蠔等得有價值。
- 辣灑煮花螺唔辣,但螺本身夠鮮甜,OK!
- 炒烏冬無吹單所以無到。
- 店員十分友善、有禮貌、吹單有跟進,令以上點點問題都減了不少怨氣,讚! 讚! 讚!

***抱歉,可能以上會以相約的食店作"比較"來表達今次經驗。
剌身及壽司
芝士焗蠔
甜品和鐵板炒牛柳粒
辣酒煑花螺
2011-01-12 10 浏览
以價格而論熟食質素尚感滿意、款式選擇及食物份量方面亦算足夠,唯獨刺身方面確實存在問題包括質量或上菜時間均令人非常失望。我一行人在入座後立即點了多款刺身食物但結果要在多番摧促之後才於一小時過後才穫奉上。我希望店家能提高刺食質素及改變提供刺身時間上之安排,否則很難令客人再光顧。就算要略為增加餐費但只要客人能感到物有所值,我認為大多數客人都願意接受,望店方能予考慮。最後順帶一提服務及食店環境方面算是合格。
2011-01-11
2011-01-10 8 浏览
同事睇雜誌見到呢間野新開,而且又cut左d cuopon,所以就一齊去食,我地一行買個人,book左1800,限食兩個鐘~d食物都係一般放題既野啦~都試左唔少野!我覺得佢地d刺身幾新鮮同好好味,起初叫既甜蝦,都幾大隻,之後就變番普通size,都好好味呢~佢d沙律杯都幾好食,細細杯,份量啱啱好!我就最like它那個炒雜菇,我覺得呢個最好味,又入面,炒得好香!!!好過食雜菜啦~值得一試:刺身,牛肉粒,炒雜菇,沙律,烏冬,大螺,天婦羅蝦一般:雞,炸物,大蜆,牛舌,羊架(太多野,其實都唔係好記得」我個人都覺得有點貴,未加一就$188但剛剛開將去試下都幾好!!!d刺身那麼新鮮,如果食多d,都幾好呀!想回應上面的post: 我覺得那間野d waiter好nice wor~~完全冇講到咁差d waiter偶然會走過來和我們聊聊天,問問我們的意見,走時,又同我地講byebye真係好nice wor!!!!我覺得上面post的人才是想打擊別人
d食物都係一般放題既野啦~
都試左唔少野!
佢d沙律杯都幾好食,細細杯,份量啱啱好!

值得一試:刺身,牛肉粒,炒雜菇,沙律,烏冬,大螺,天婦羅蝦
一般:雞,炸物,大蜆,牛舌,羊架
(太多野,其實都唔係好記得」

我個人都覺得有點貴,未加一就$188
但剛剛開將去試下都幾好!!!

d刺身那麼新鮮,如果食多d,都幾好呀!

2011-01-05
(非会员)
今日book左7個人位(6個壯男+1女)去食食放題, 一坐低就已經點左刺身同可樂汽水的確黎得好快, 但係刺身就等極都等唔到, 由於限時兩個鐘, 我地不斷催order,但係waiter就一直懶理, 俾埋0的炒飯炸物我地,我地一直等刺身, 一直等一直等等到最後waiter就話呢round放題就完, 急急叫我地埋單(叫我地俾錢就真係高效率),又話應承埋完單serve刺身俾我地(連放題都有得bargain),咁我地都冇食飽過, 緊係想最後叫多0的刺身啦,對話如下:we: 80塊刺身加兩罐啤酒呀, 唔該waiter: 食唔晒要罰錢個喎!we: 我地冇問題, 會食得晒, 我地冇乜食過野waiter(超大聲): 嘩, 叫咁多, 不如俾成條三文魚你呀講完, 個waiter走入廚房, 過左幾分鐘, waiter由廚房施施然拿左碟三文魚刺身出黎,30塊三文魚+兩罐啤酒......我地一見到就好似埃塞俄比亞餓左幾日0的乞兒咁,用左唔使2分鐘掃左碟三文魚刺身,正當我地仲有一絲希望以為佢會再serve我地之際,waiter一面快速執枱, 一面講: 你地攞埋0的汽水出去飲啦, 招呼唔到我想話, 如果你要做食放題,
汽水的確黎得好快,
但係刺身就等極都等唔到,
由於限時兩個鐘, 我地不斷催order,
但係waiter就一直懶理, 俾埋0的炒飯炸物我地,
我地一直等刺身, 一直等一直等
咁我地都冇食飽過, 緊係想最後叫多0的刺身啦,
對話如下:

we: 80塊刺身加兩罐啤酒呀, 唔該
waiter: 食唔晒要罰錢個喎!
we: 我地冇問題, 會食得晒, 我地冇乜食過野

講完, 個waiter走入廚房, 過左幾分鐘,
waiter由廚房施施然拿左碟三文魚刺身出黎,
30塊三文魚+兩罐啤酒......
我地一見到就好似埃塞俄比亞餓左幾日0的乞兒咁,
用左唔使2分鐘掃左碟三文魚刺身,
正當我地仲有一絲希望以為佢會再serve我地之際,

我想話, 如果你要做食放題, 就唔好做生意做到咁寒酸,
燈油火爉人工先係主要開店支出,
開食放題開到好似驚人地食左你間舖咁, 仲叫自己間舖做"小林尊"

致上面食評0的打手:
寫段食評, 又post相, 又幫食物分類寫價錢記分
作為顧客寫個食評不收分文, 會唔會誇得滯假左0的呢

2011-01-09
2011-01-09 12 浏览
小林尊的地點原來在K11商場附近,環境算寧靜。因為事先已經訂位,所以一到便能安排入座。入座後不久便有一位負責人(可能是老闆娘)向我們解釋因新開張所以傳菜可能會有點慢,希望我們能耐心等候,而且向我們推介幾款必食美食,態度十分有禮親切。小林尊的食物種類較其他放題不算很多,但是有不少料理是與眾不同的,而且更非參差不齊,而是貴精不貴多。刺身新鮮清甜!芝士焗蠔味道香濃,非常值得一試!牛油帶子亦是非常出色!雞翼肉嫩入口即溶!一口芝士、芝士年糕、黑蟹籽壽司幾特別,可以一試。羊架、牛肉、冷面和串燒都不過不失。最後食甜品泡芙及布甸,味道很不錯!整體而言,小林尊的食物有心思、創新及質素高,服務亦令人稱讚,在眾多放題中是不錯的選擇。
小林尊的地點原來在K11商場附近,環境算寧靜。
因為事先已經訂位,所以一到便能安排入座。
刺身新鮮清甜!
芝士焗蠔味道香濃,非常值得一試!
牛油帶子亦是非常出色!
雞翼肉嫩入口即溶!
一口芝士、芝士年糕、黑蟹籽壽司幾特別,可以一試。
羊架、牛肉、冷面和串燒都不過不失。
最後食甜品泡芙及布甸,味道很不錯!

2011-01-08
  • 芝士焗蠔
  • 牛油帶子
2011-01-04 8 浏览
為慶祝2位12月生日之星, 一行7人到新開的小林尊試下先先佢地有8送1, 可惜唔夠人ENJOY唔到, 不過唔緊要, 至在一班朋友難得聚埋HEHE HAHA食返餐我們BOOK 8:30個場, 朋友們早左收工, 8點左右上到去, 有位照入, 開始拎筆, 紙...做嘢!!環境企企理理, 食物水準完全無問題, 燒物, 炸物, 煱物都係即叫即整, 熱到不得了^^正!!因為有朋友唔食生野, 小林尊係西日式的放題, FIT晒我們, 鍾意食刺身的朋友, 唔洗講啦..瘋狂點點點鍾意食燒物的朋友, 推介多春魚, 羊架, 蝦!! 真係好味期間服務生有禮, 主動問欠什麼, 加茶等等, 絕不偷懶 / 扮睇你唔到^^ 讚!他們介紹的焗蠔, 真係值得一試, 好少日上放題有呢D野食至於我呢D牛舌狂~~西式煮法, 日式炭燒都試晒, 都係鍾意炭燒多D我們瘋狂的點+食後, 完全攻陷...食唔到餐廳送的蛋糕, 當晚都有好幾客人生日, 餐廳會先熄左個PART的燈,點上烟花上的CANDLE, 再有幾個STAFF 拍起手來, 唱生日歌, 氣氛OK的平日食188/人加10%...食到N咁多野, 地區方便(因五湖四海都來晒), 甚滿
為慶祝2位12月生日之星, 一行7人到新開的小林尊試下

鍾意食燒物的朋友, 推介多春魚, 羊架, 蝦!! 真係好味
他們介紹的焗蠔, 真係值得一試, 好少日上放題有呢D野食
平日食188/人加10%...食到N咁多野, 地區方便(因五湖四海都來晒), 甚滿意^^

2010-12-28
  • 多春魚
  • 羊架
  • 焗蠔
  • 燒牛舌....
事實上因爲前幾日都生病,心情成日好郁,今天中午時突然決定出去涮一餐轉換心情(食燒烤和甜品都對在下心情轉好好有幫助),之前想去食CWB那邊和光燒肉因爲覺得幾好食,不過call朋友之後朋友都唔太想去覺得weekday去食會太油又小貴,甘我只好自己一人另擇地去食,係Openrice看到這家店新開,價錢還OK,估可能星期一人唔會太多,就打電話過去book位,初頭我都唔好意思話我可唔可以今晚book放題1位啊(因爲之前有book九龍區某店結果被reject過),不過對方都好熱心答當然OK,就幫我book佐6點後來差唔多5點3時同一位中環返工的朋友講起,佢聼之後都說有興趣一起去,不過可能要6點半先可以到叫我食先。餐廳很好找,TST地鐵N4出口的商鋪一路搭扶手電梯上到G樓出街,正對一條小路往前走幾步左手就是入口的電梯(原本在下從openrice地圖上抄寫下的筆記是M2出口,不過後來我無找到M2,反而N4係最近最方便,有搭MTR去的朋友不如走N4)入佐餐廳就同佢講可唔可以加多位,朋友會6點半先過來,果時餐廳基本沒有食客(因爲晚餐第一轉開6點),開始在下有點疑惑細細家餐廳洗唔洗甘多服務生噶?不過後來證明
事實上因爲前幾日都生病,心情成日好郁

入佐餐廳就同佢講可唔可以加多位,朋友會6點半先過來,果時餐廳基本沒有食客(因爲晚餐第一轉開6點),開始在下有點疑惑細細家餐廳洗唔洗甘多服務生噶?不過後來證明多服務生就會服務好D,因爲開始爆場之後會好忙!
不多說,趁朋友未到我先落了一些order,一位老闆娘模樣的女士好熱情的提醒order紙中有兩張顔色好相近小心不要漏看,很貼心,見我一個人坐度等friend又拿雜誌比我,好好人。其實有時家家餐廳食物也許差不多,但是服務給人留下的印象好大程度會影響食客對餐廳的評價。

大概因爲我到的早落order又快,超級快的食物就送上來了

餐具+前湯

印有櫻花圖案的餐具,很有地道的和風味,非常特別。
餐前送的忌廉湯,特呼呼,料十足,忌廉味也很濃,卻不會覺得味道太重,冬天坐下先來這麽一小碗很暖身心,可以進入狀態食正餐

刺身壽司類

因爲今天是抱轉換心情的目的而來,覺得稍微少吃一點比較好(本人其實是大胃王非常能吃),先隨便點了一些壽司,鰻魚和黑魚子壽司少少,然後一些刺身,三文魚,鮑魚片,甜蝦等等
因爲本人不是資深日系菜食客並不能很專業給與評價,但是一般吃日式餐廳都會點特定幾樣東西來試水深,因爲越是常見的菜一般越顯功夫,能看到店傢的細心和誠意,非熱食方面來説就是三文魚和烤鰻類了。
這傢的三文魚刺身就很棒,口感新鮮,入口有仿佛溶化的感覺,而且亦切的很厚,每一口都大滿足。
壽司上的鰻魚汁和鰻魚搭配的很好,一口下去濃郁的鰻魚香就出來了,唯一美中不足的是似乎切的薄了點,要是再厚一點會有更佳的口感,叫人更加過癮。
甜蝦刺生也很新鮮,蝦背脊有仔細處理過,沾了醬汁后口感爽滑,不錯
鮑魚片非常不錯,不管蘸醬還是直接入口,都非常有其特殊的嚼勁和甘郁的甜香,本來想給朋友留兩片的,結果在下是在忍不住口一槃全都掃清了,待他等下來了再order吧
回來整理相片的時候才發現,這傢刺身擺的好好,一絲不苟,記得後來就算人好多非常忙得時候每台的刺身依舊是擺的很有藝術感,從這點認真上亦要給店家一個大大的表揚

補上,最下面那張是朋友後來order的刺身,造型也擺的很漂亮,佢食完之後話希霛魚右邊的兩片亦超級新鮮好吃有嚼勁,本來我們想在encore這個的,但是兩個人都叫不出這魚的名字,結果超級尷尬,於是作罷/_\。

枝豆+金針菇牛肉卷

枝豆,本人每次食日式餐必點之物,總體不錯,要是豆選的再粉糯一些感覺會更好,不過也可能是和現在的季節有關係
金針菇牛肉卷,非常不錯,牛肉香氣和口感都OK

炸物碟!

炸物,初端上來時候本人有點小驚到,因爲擺的好靚好有氣勢!之前去食其他店都是一個小碟放幾串串燒放臺面(因爲我D都比較少人一起去食),第一次有看到這樣一字排開又有顔色搭配,都忍不住拿出相機影了好幾張
炭燒牛脷雖然每串才薄薄兩片,但是吃入口中叫人驚呼過癮,真的是太好吃了,調料落的不會太張揚但是又恰到好處,肉又烤到口感最佳的時機,外表來看這串物雖然有些黑黑的不怎麽好看,但是真是吃過才知道,後來同朋友又Order了好幾次
黃金蠔,不錯,中上水準,雖然不是我吃過的當中最好吃的,不過個頭大,咬勁也不錯,算是值得一吃
醬雞肉串(好像叫這名...ps在下好佩服先前寫食評的會員,都能將菜名記那麽清楚,我自己最多記得好似“xx雞xx牛xx貝”這樣....
),很入味,雖然很常見的一道菜,但是也很美味,肉非常鮮嫩,有入口融化的暢快感
岩燒大蝦和多春魚也不錯,本身的鮮美有帶出來,大蝦還有少許調料的辛香,不過在另外幾道的超出色表現下讓人覺得不需要多廢筆墨來寫

貝類

辣酒的翡翠螺和清酒XX
翡翠螺這道菜很有特色,螺肉的鮮美和嚼勁略帶一點辣味,非常好吃,螺本身也很大只足量,並且沒有什麽泥沙(本人食螺類最怕沒整乾淨食到細碎泥沙),如果有大夥人開派對飲啤酒的話是非常不錯的一道下酒菜。
清酒那道也不錯,不過不是給人印象特別深刻,大概在下本身並不怎麽好這口..

鐵板類

牛油燒帶子,一口牛,燒牛舌
放在一起寫了,都是鐵板類
燒帶子給人印象最深,因爲服務生端上來時香得不得了,就算果時我已經食佐好多野都覺得會好肚餓,當然要立刻下筷一試

一口牛一槃滿滿當當,本來以爲食放題都會每道菜給一點點意思意思,但是這道其實真的好抵食!我本身都係肉食動物超愛牛肉類,經常外出食各類烤牛肉牛排,雖然對日式放題落order的牛類不抱有太高期望,不過有牛食就好!
結果還是蠻給人驚喜的,口感做的非常不錯,正在牛肉鮮味尚在還未轉老,但是又能順利嚼開去的火候上,也不會覺得會有筋塞牙縫的情況,結果害我吃了一口又一口,在朋友來之前又把這盆給清掉了!
牛舌是後來朋友order的,因爲本身不太喜歡牛舌所以沒有吃,不過聼講還是不錯很入味
中途插花
因爲差不多這時朋友來了(6點8左右吧),本來一臺面食物想2人吃的結果被我太衝動已經基本掃完,朋友只好另落order,我就極力推薦那個牛油帶子,於是朋友又order一份。之後上來之後朋友話:好似好細只哦(指帶子),這時在下才注意到和外面好大那些帶子不同,這邊帶子的確要細上小小,可能是要兼顧帶子的入味和火候吧,太大只帶子要入夠味就要多過火一陣,但是肉就會稍微顯老,現在這些帶子剛好,吃上去很有彈性,也吸收了牛油和調料的味到,非常有嚼勁,比起隨處可見的和民料理那邊好大只但是好似會覺得肉有D松的帶子要給人印象深刻的多,不知道這是不是也是餐廳的特意為之呢?

羊架,炸物

燒羊架
餐廳的特色菜之一,有羊肉的脆香,搭配上面特別的醬料(猜是酸芝士醬?)很好吃,也不會有羊肉的腥味,雖然本人最愛的吃法就是大盤大盤的涮羊肉,不過這種也非常不錯。唯一可惜就是因爲等朋友很久,這倒菜又很早上臺,放了一陣以至稍微有些涼了,要是趁熱剛出來時吃可能會有更多感動吧。
朋友一邊嚼羊架一邊同我講:原來這傢叫小林尊不叫小林尊西啊。在下:當然啦,是「西日式」「放題」嘛,不然你在吃的羊架算什麽啊。
朋友落座之後我便無太多機會影像,因爲佢都會好快落筷夾走D食物唔比我機會!
不過還是有幾件覺得要推薦
炸蟹鉗[?]和[天婦儸?]炸蝦
本人之前會好難得order類似的炸物,因爲會覺得食后會好上火+口干,另外一大原因就是通常類似菜式都是好多麵粉+少少肉再放入油中炸,經常有炸過頭或者未炸夠的情況,所以留下了不太好的印象,(還有一個原因就是去食放題當然要食抵食精貴的食物先啦)...
但是這傢餐廳這兩道完全改變了之前的看法,一口咬下去滿滿的都是鮮甜的蟹肉/蝦肉,而且明顯不是那種冰凍很久缺乏嚼勁的蝦和蟹,滿口熱乎乎的滿足,外面的炸層也恰到好處,沒有包得非常厚讓人咬到一口炸麵包糠,顔色也是非常漂亮的金黃色,我同朋友之後又各encore了這兩道兩次。

salad+dessert

沙律類
鮮蟹肉沙律杯伴蟹子
結果證明我們還是漏看一張order紙,食得七七八八之後才發現有沙拉沒有order,於是兩個人不約而同的order了店家的招牌,非常cute的一個小杯,裏面用的汁很特別,非常爽口開胃,整杯完全可以一口就吞落肚,然後可以回味出蟹肉被汁帶出來的香味和菜的清新。
沙律的size也設計的很貼心,因爲以前食別家很怕一上來都好大盤沙律,吃完胃口小的friend都半飽了點食後面D食物呢,所以一般都會pass沙律,小林尊的沙律既不會堆上來很大量,而且簡單幾口落肚之後會使人更有欲望食其他菜式。
唯一可惜我們兩人是在幾乎全部食完之後才嘗沙律的,可能對沙律的好處無法領略深刻,特別係之前食了好多炸蟹鉗之後…………

其他記得還有食過的不過未影相的
牛油炒菌菇,炸豆腐等等,炒菌菇其實好大一碟,仲大過一口牛tim,但是很神奇我們兩人居然也快速吃掉了,因爲真係味道好好><
最後就係甜品部分
我D兩個食了木糠布甸啦,cheese cake啦,choco donut啦還有泡芙
CheeseCake個人評價覺得不是太新鮮,好似冰箱放佐有一陣Cream部分無晒D水分,因爲在下以前在囯外的bakery做過,對這類食物新鮮與否會敏感少少,不過都不會太影響口感,也許平時比較旺場的時候cake走的快D便不會有這種情況
雲呢拿泡芙就好好味,一口吞下去裏面都會有cream咬出來,非常好吃
木糠布甸被朋友連聲說好吃,佢話呢次係第一次食,我内心OS:難道之前你無食過PizzaHut咩?不過只布甸真係做的不錯,雖然唔係PizzaHut果种Tiramisu味,係純白色的純鮮奶味(但願無記錯),口感都輕盈過PizzaHut果款,好似雲朵一樣別有風味。

服務方面,無的話說,非常好,老闆娘(?)幾熱心會同你傾,服務生也好nice,收碟換碟很密,忙時都幾有條理不會亂到顛,基本沒有漏單錯單,今晚好似就漏佐一個燒三文魚頭(?),覺得唔太緊要,因爲其他比我地的印象都好好,也不會過來hard-sell其他貴嘎飲品,讓人覺得食的好舒適好開心。

總體來講,今日都食的好滿足,因爲一家餐廳有5道以上讓在下覺得好吃到會作回頭客的菜式已經是很了不起(因爲自己父母全都燒得一手超級好菜,結果導致從小吃食就非常挑嘴),以這個價位可以嘗到這麽多東西可謂是非常抵食,有機會都會跟朋友推薦,不管是大班人來party或者三兩知己約會都會是好選擇,希望店家Keep住水準啦

就算沒有A5和牛,或是法國鵝肝這類吸引食客的醒目招牌,我都會再尋機會光顧這家

2011-01-03
  • 炸蟹鉗
  • 鮮蟹肉沙律杯伴蟹子
  • 雲呢拿泡芙
2011-01-01
除夕放早搵放題食,間間都FULL哂...雜誌介紹呢間野係新開既,打去問下,5:30仲有位,可以食到7:30...$198+1,都OK一上到去有個女人(應該係老闆娘),就介紹羊架同蠔好食~當然都有叫其他野食啦本人覺得好值得去,因為野食真係好食,全部都熱辣辣...刺生都唔錯...可惜冇海膽(雜誌寫有),食物亦好快上枱,職員禮貌都唔錯

除夕放早搵放題食,間間都FULL哂...
2010-12-31
除夕
  • 多春魚
  • 刺生
  • 一口芝士
  • 辣酒田螺
  • 條形芭芙
2010-12-31 25 浏览
同爸爸媽媽慶祝聖誕+新年, 揀左呢間新開無耐既任食放題, 等佢地可以任叫任食, 食得開心D 雜錦刺身鐵板香蒜牛油帶子辣酒煮翡翠螺土佐豆腐食物選擇非常多, 坐位坐得幾舒服, 服務員態度殷勤, 點左野食之後無耐就有得食, 讚!! 黃金燒海蝦+炭燒雞軟骨棒+燒鯖魚大蝦天婦羅+吉列炸蠔+吉列大蝦+蕃薯天婦羅小林尊醬燒羊架炭燒豬頸肉聽老闆講佢地既大廚之前係做開酒店餐廳既, 唔怪之得D野食既賣相同味道都咁有水準啦~~豚肉生薑燒香草燒雞扒瑞士雞翼日式炒雜菜最後記得留肚食甜品呀, 雖然選擇唔算多, 但樣樣都好好味架~~!木糠布甸朱古力冬甩雲呢拿忌廉芭夫
地下lift口招牌

刺身區