2019-10-08
雖然開始入秋,但呢排天氣都仲係好熱,今晚想食d酸酸辣辣既野,所以就約frd去食泰國菜,成日都聽九龍城有好多好食既泰國菜,就search完決定呢間。佢一入門口就有好大個充氣公仔做生招牌,唔怕見唔到,我地大約7:30到,已經見到好多人食緊,除左招牌泰國野之外,呢間仲有串燒食,都幾多元化。我地叫左唔同既串燒,睇menu價錢都好平,多數20蚊內一串。我地叫左包括豬牛雞各一串、雞全翼。估唔到性價平都算高,大大份,特別雞全翼好貼心幫我地分開兩截易d食,用黎配啤酒無得輸。蔬菜方面,我地唔想啖啖肉,就叫左翠肉瓜貼冬菇中和下。翠肉瓜就不過不失啦,但冬菇相當唔錯,一咬菇好多汁,有香濃冬菇鮮味,唔會燒到太乾。除左串燒,我地都叫左青咖喱海鮮同芝士namm餅。青咖喱唔會太辣,入面有鮮魷同青口,加埋namm餅食幾好味。另外,我地叫左細既冬蔭公湯,雖然話係細,但每人都有3碗,飲唔曬咁濟。冬蔭公湯正常發揮,傳統酸辣加少量椰奶味,都可以一試。總括黎講,九龍城泰國菜相當唔錯,價錢中等,食到飽一飽,買單兩個人600蚊到,下次可以再黎食多次。