【老字號地道🏝泰國菜小曼谷】九龍城最出名就係多泰國菜,當中 #小曼谷海鮮燒烤屋 我都成日幫襯☺️貪佢夠大間易walk in到,食物質素唔錯,店員又nice~📍海鮮孖寶🦀🦪A+B既餐(可選燒生蠔、大蟶子、青口、扇貝、虎蝦、螺、白鱔等等)我地選左牛油蒜蓉燒大蟶子+燒脆皮白鱔1️⃣ 蟶子加左炸魚仔吊味,幾有新意2️⃣ 白鱔大大件超厚肉,皮燒得好脆🤟🏻📍泰式炸蝦餅🍤(細)食泰菜必點菜色之一「 蝦餅」!啖啖爽口彈牙,蘸甜酸汁醬食真係好夾~📍泰皇咖喱炒虎蝦 🦐今晚同蝦有仇😂叫蝦餅又叫咖喱蝦!虎蝦size好大隻✨ 黃咖哩好香濃,辣度適中。可惜怕太飽,有d後悔無叫蒜蓉包用蘸咖哩汁🥲📍生菜包🥬又係另一款必點菜色~ 生菜包最緊要肉碎炒得唔鞋口,辣得黎又唔可以太辣,搶哂香料既香味~📍椰青 一人叫咗一個,食泰國嘢梗係要飲椰青😘小曼谷海鮮燒烤屋📭 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖☎️ 27167868
【老字號地道🏝泰國菜小曼谷】

📍海鮮孖寶🦀🦪

我地選左牛油蒜蓉燒大蟶子+燒脆皮白鱔
1️⃣ 蟶子加左炸魚仔吊味,幾有新意
2️⃣ 白鱔大大件超厚肉,皮燒得好脆🤟🏻

📍泰式炸蝦餅🍤(細)

📍泰皇咖喱炒虎蝦 🦐

📍生菜包🥬

📍椰青

一人叫咗一個,食泰國嘢梗係要飲椰青😘

小曼谷海鮮燒烤屋

📭 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
☎️ 27167868
  • 豬肉碎生菜包
2021-09-17 61 浏览
老字號,是否就是信心保証?很多餐廳仍是小店時,雖然生意不算很大、也很忙碌…但服務殷勤、味道一流、客似雲來。之後老闆看見雖工作辛勞、但基於店面所限,平白流失了很多客人和利潤。於是把心一橫,加大了舖面、加聘了人手。結果顧客多了、生意也上了軌道…但仍然可以保留那份味道嗎?九龍城老字號、我由小吃到大,除了這一間,還有一間吃越南菜的…對年青時的我來說,是頂級的美味。但過去的味道卻好像只留在過去,今日刻意來這兒重溫舊夢,卻發現…這個是咖喱牛腩嗎?我還以為是咖喱牛腩碎。好好好,我自己也是給雞碎咁多,不能有太大要求…但那個水汪汪的咖喱汁是怎麼一回事?嚐起來還遠遠不及加熱的包裝日式咖喱?倒是那個馬立盞炒菜苗倒是炒得還好,算有鑊氣、味道也未至於太咸。這個串燒白饍…好吧,魚皮是燒得脆的,這點我認了…但看看這個顏色,這已經不止是脆了,已經算是有點焦焦的了?另外,那浸經燒過、連焦味也蓋不住的腥味又是怎麼一回事?這個原隻魷魚筒蒸糯米飯算是最正常的了。魷魚身口感有口感但不算靭,仍能咬到和咀嚼。至於糯米飯也是全熟的,吃不到生糯米,這一點確是值得讚賞。另外,就是魷魚上沒有淋上醬汁、而且吃不出有任何調味,是打算保留原有的

這個原隻魷魚筒蒸糯米飯算是最正常的了。魷魚身口感有口感但不算靭,仍能咬到和咀嚼。至於糯米飯也是全熟的,吃不到生糯米,這一點確是值得讚賞。另外,就是魷魚上沒有淋上醬汁、而且吃不出有任何調味,是打算保留原有的鮮味嗎?

回憶中的東西,總是好了。或許是年輕時的自己較簡單?又或許有些東西會隨着時間改變?還是自己一開始已經記錯了?或許會和現實有差別,但也願我們都珍惜記憶中的美好吧。
2021-09-14 70 浏览
做IT嘅友人樣子生得似泰國通阿沖,正所謂「電腦修得好,好人做到老。」為咗答謝佢幫手解答電腦疑難,所以請佢去九龍城食泰國嘢🤫🔺雞全翼串燒 $20出邊好多串燒會炸,但食得出呢度係燒嘅,因為燒雞翼先會做得到皮脆肉嫩。串燒嘅調味啱啱好。🔺燒粟米 $20又係燒粟米咁橋😂最鍾意就係食燒嘅粟米,微微燒焦係香甜又香口,原條一開四,食得幾方便。🔺泰皇咖喱炒虎蝦 $241咖喱好香濃,唔會太辣好易入口。虎蝦大大隻爽口彈牙,炸到蝦殼都脆卜卜(食埋都得😂),配料有大蔥、青椒🫑、洋蔥等等,🤫我想講係勁好食。想蘸咖哩食嘅要叫埋酥餅或者蒜蓉包($32),用嚟點咖喱係超級惹味,因為已經落咗手食無影😂🔺泰式炸蝦餅(細)$76外邊嘅炸漿唔會太厚,包住蝦肉打成嘅蝦膠,啖啖蝦味同爽口彈牙。除咗蝦餅之外,佢嘅芝士蝦丸都好吸引。🔺燒脆皮白鱔 $115最鍾意食鱔同鰻魚類,皮脆肉滑仲勁Juicy!燒到個皮咁脆但都Keep到肉汁好難得。

🔺雞全翼串燒 $20

🔺燒粟米 $20

🔺泰皇咖喱炒虎蝦 $241

🔺泰式炸蝦餅(細)$76
泰式炸蝦餅

🔺燒脆皮白鱔 $115
泰式炸蝦餅
2021-09-13 96 浏览
星期五晚睇左下open rice即刻book左位,中午來到都好多位,原來中午唔使book既好啦唔講甘多口水話 睇圖!!果然是open rice九龍城排名第一,真的是名不虛傳。。一桌菜我們幾個最喜歡柚子沙拉,真的是最後的生菜都被我們吃掉,味道很驚艷!裏面還放了炒焦香的椰絲!熱天吃真的很開胃!第二就是烤酥餅,很蘇很脆很多層,很重牛油味,沾上咖喱醬絕絕子!接下來就是烤牛舌,沒拍下來,牛舌怎麼可以做到口感又軟又有嚼勁?有點點甜口,好吃!咖喱牛肉,軟殼蟹不用說啦總之這家店拉高了我們吃泰國菜的口味!怎麽辦回不去了。。!!
好啦唔講甘多口水話 睇圖!!

果然是open rice九龍城排名第一,真的是名不虛傳。。
咖喱牛肉,軟殼蟹不用說啦
總之這家店拉高了我們吃泰國菜的口味!怎麽辦回不去了。。!!
烤酥餅

• 泰式原味烤薄餅
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
  • 泰式柚子沙律
2021-09-12 71 浏览
屯馬線開通左之後去九龍城食嘢真係方便左好多。今日又同朋友放工後去左九龍城食嘢😋黎得九龍城梗係去食泰國菜啦,之前食過一次小曼谷覺得唔錯,今次再試下其他嘢食。我地去到時都幾多人排緊隊,好彩book左位咋✌🏻泰式燒盲鰽 $171條盲鰽都幾大條,燒得好入味,不過有少少要改進,就係鹹左少少喇泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208咖喱係甜甜地嘅,唔辣,軟殼蟹份量都幾多,炸得好香脆,另外個法包吸晒啲咖喱真係好正!!冬蔭公湯(S)$132個湯夠酸夠辣,仲有兩隻大蝦添呀,蝦肉都爽,幾新鮮香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)$81香葉肉碎飯就食得多,炒飯真係第一次食,炒飯粒粒分明,辣辣地好惹味最後餐廳送左每人兩件甜品俾我地,最鍾意就係舊椰汁糕,好香椰子味😋

泰式燒盲鰽 $171

泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208

冬蔭公湯(S)$132
個湯夠酸夠辣,仲有兩隻大蝦添呀,蝦肉都爽,幾新鮮

香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)$81

2021-09-06
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 香葉辣椒豬肉碎炒飯
2021-09-11 37 浏览
好彩一早book左 如果唔係要等位都至少半個鐘 有好多菜式推介 一次去都試唔曬 可能食魚比較貴 食物味道尚算有水準 唯有係食曬但未夠90分鐘就畀人催讓位 大佬 你生意好 但係我地食完都係顧客啊😂
2021-09-10 49 浏览
朋友好喜歡食泰國嘢, 當然第一時間想起九龍城, 呢間門面好吸引, 價錢亦好抵!除咗泰式食物, 仲有 BBQ, 餐廳都有點燒烤味道令我更為想幫襯兩個人點四個餸, 好大食, 哈!通菜估唔到有咁多, 出面通常好細碟, 非常夠熱, 又唔會過咸, 爽口, 上面仲有蝦米仔燒蜆唔算大粒, 但都有8件, 上面加咗銀魚仔, 脆口, 而且有香濃蒜頭味蝦餅來時我以為係都甩, 好可愛, 超巨形, 但略嫌蝦味不夠, 布點太多粉軟殼蟹咖哩面包非常好食, 很喜歡呢種帶點甜嘅黃咖哩, 汁好香濃又足夠加上整個面包上, 大滿足!
兩個人點四個餸, 好大食, 哈!

2021-09-08
2021-09-09 46 浏览
屯馬開通真係令人好興奮,既然咁方便一於去九龍城食個地道泰菜係宋皇臺站落車,行幾分鐘就到,方便過未有地鐵個陣行到附近已經有個公仔不停揮手叫我入去,餐廳有少量室外座位,咁就已經夠晒泰味啦不過怕熱如我就當然坐室內位打開餐牌樣樣都想食,碟碟都大件頭,性價比高前菜先黎個開胃酸辣鳳爪($82),份量好多,酸辣味配合得好好,開胃一流之後重點黎,咖喱炒大蜆($152)咖喱汁椰香十足,蜆隻隻都開口,隻隻都大大隻,另外點左個酥餅($32),用黎沾咖喱汁,絕配除左咖喱大蜆,仲叫左咖喱法包軟殼蟹($208),上枱個陣打卡一流,咖喱汁用烤過的法包裝住,切開法包個陣,聽到框一聲己經流晒口水,食落口,包心軟熟吸了足夠咖喱汁,講起都回味小食就叫左炸蝦餅($117),上枱有驚喜,估唔到咁大蝦膠彈牙,外脆內軟,外皮唔會俾油浸到林,食到成口油,大推豬肉碎生菜包($88),酸鹹豬肉碎,用生菜包住食,傳統泰菜食法,無得輸食咁多肉,少不免扮健康叫個菜食下馬拉盞炒椰菜苗($85),鹹香鹹香配香港比較少食到的椰菜苗,正主食方面,叫左乾炒海鮮米粉($86),炒得夠乾身,海鮮並唔係雪到無晒味個隻有帶子粒,大蝦,魷魚片飲品有椰青波波($4
屯馬開通真係令人好興奮,既然咁方便一於去九龍城食個地道泰菜
係宋皇臺站落車,行幾分鐘就到,方便過未有地鐵個陣

不過怕熱如我就當然坐室內位

打開餐牌樣樣都想食,碟碟都大件頭,性價比高

之後重點黎,咖喱炒大蜆($152)

食落口,包心軟熟吸了足夠咖喱汁,講起都回味

小食就叫左炸蝦餅($117),上枱有驚喜,估唔到咁大
蝦膠彈牙,外脆內軟,外皮唔會俾油浸到林,食到成口油,大推

食咁多肉,少不免扮健康叫個菜食下

有帶子粒,大蝦,魷魚片

飲品有椰青波波($45) 啱晒我呢種又懶起肉,又想食椰肉的懶人,椰水清甜,解渴無得頂

最後估唔到埋單有驚喜,有甜品
仲要唔馬虎個隻,斑蘭糕椰香重,椰汁西米糕就清甜
4個人食,一人都唔洗三百蚊,捧住個肚走,滿足到不得了
2021-09-07
  • 咖喱法包軟殼蟹,
  • 炸蝦餅
2021-09-09 50 浏览
九龍城出名多正正嘅泰國餐廳 今日黎呢間真係好impressive 店員招呼周到 食物大件夾抵食 仲見到佢嘅裝潢 碗碟 餐具果啲都係用左黃色做主題 好有活力嘅感覺🤣食物方面 我地要左客黃咖喱牛腩 配薄餅食 咖喱唔係辣嘅 但好香 質感幾creamy 牛腩都好稔 完全唔痴牙 而做嘅傳統薄餅新鮮整出黎 熱辣辣 有少少脆口 咬開見到好細緻 一層層嘅蘇皮皮質 好正 配上咖喱完全係絕配💕另外試左味我地從未試過嘅 原隻魷魚筒釀糯米飯 本身都諗住百幾蚊 唔算貴 唔會太大碟 點知真係好大隻魷魚!入面糯米飯塞得好實 超抵食🤩 魷魚燒得好香 邊邊位有少少微焦 非常正最後佢嘅肉片炒河都好唔錯 雖然唔係啲咩特色野 只係一個平凡嘅小炒 但佢好夠鑊氣嘅香味 但食完又唔覺太熱氣 仲要唔係落好多油去炒 整體都好值得一讚🤫

2021-08-25
2021-09-08 44 浏览
我平均1個月都會食1次小曼谷,真係食開有感情,鍾意佢地既味道.今次又係去九龍城分店,8點去到門口仲有好多人排隊,好彩有book位唔使等咁耐冬蔭功湯(細) $132呢個我地揀左小辣,個湯係較酸既冬蔭功味道,無落咁多椰漿,有2大隻虎蝦!蝦食落肉質幾爽.泰皇咖喱軟殼蟹 $208有好多隻小軟殼蟹,咖喱好好味👍🏻法包點咖喱汁仲正🤤不過會食包食到好飽🤣泰式燒盲鰽 $171條魚食落唔腥,幾多肉,又唔多骨,只係稍為燒耐左少少同鹽落得重手左.但點返個泰式辣醬可以中和返個味.香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋) $81我好鍾意食呢個飯,成日去唔同泰國餐廳都會想試,個飯炒得好均勻,食落辣辣地,又唔油,好味!泰式千層糕+西米糕呢個餐廳送既,千層糕有濃郁嘅椰子味,食落煙煙韌韌,又唔會太甜,好味👍🏻西米糕落左粟米好搞笑🤣

冬蔭功湯(細) $132

泰皇咖喱軟殼蟹 $208
有好多隻小軟殼蟹,咖喱好好味👍🏻
法包點咖喱汁仲正🤤不過會食包食到好飽🤣

泰式燒盲鰽 $171

香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋) $81

泰式千層糕+西米糕
西米糕落左粟米好搞笑🤣
2021-09-05 49 浏览
小曼谷呢個名相信大家都唔會陌生,仲會好清楚係九龍城黎講係好出名嘅泰國餐廳。店內外環境都好有泰國當地嘅感覺,有陣時就係需要過下呢啲旅行癮,尤其係去唔到旅行嘅時候。先黎一個砂鍋煲翅,98蚊好抵食,啲翅都比得唔少,過下口癮絕對唔錯。碎肉生菜包係我例牌會叫嘅菜式,因為覺得有生菜包住啲食材再一齊食,個感覺健康啲,啲碎肉味道好掂,就咁用匙羹筆黎食都可以。我地仲叫左唔少串燒,其中包括燒鱔肉串,皮脆肉質夠彈牙,好新鮮!之後仲叫左牛舌,雞軟骨,牛肉,帶子等等,每樣食材都係燒得恰到好處。而飲品,我地就分別叫左椰汁珍多冰同埋椰青,其中椰汁珍多冰真係椰汁味香甜濃厚,好回味,而椰青鮮甜清新,真係透心涼。

2021-09-05 43 浏览
自從屯馬線通車之後,去九龍城食泰國菜變得超方便,夜晚食飯又多個地方可以選擇。宋皇台站一出已經係九龍城裡面,行過一個街口,就見到呢間小曼谷海鮮燒烤屋。之前食過一次,覺得水準唔錯,所以再黎翻焯。門口呢隻吹氣公仔隔遠都見到,好易就會搵到呢間餐廳。門上貼滿唔同既獎項,所以水準都有保證今次叫左個明爐香檸汁蒸桂花魚,小曼谷炒飯,再加杯龍眼冰。話明明爐,當然就係滾住食。桂花魚蒸得啱啱好,好滑,唔老,火喉控制得好好,就算我地滾左一陣都仲係好滑。香檸汁除了酸酸地之外,其實都辣辣地。整個汁都係酸酸辣辣,好惹味,好開胃。小曼谷炒飯就係泰式蛋包飯。唔同其他餐廳只係鋪一塊頭蛋,呢度D 蛋皮係包住整個炒飯,上面同底面都係蛋皮。炒飯好足料,有海鮮,雞肉etc. 飯炒得粒粒分,好乾爽,帶有少少咖哩香味。配料仲有菠蘿,酸酸甜甜,非常好味

今次叫左個明爐香檸汁蒸桂花魚,小曼谷炒飯,再加杯龍眼冰。
2021-09-03 106 浏览
生日飯 朋友揀九龍城泰菜 本食打算食隆姐 但排十幾張枱 咪分頭去埋對面小曼谷 見佢好幾長龍 應該唔錯啦 十分鐘就有二人枱串燒18 元 叫左牛豬 各1 無乜特別 $72蒜蓉包 $32?$34 ? 四片, 都ok 咖哩牛腩個汁水汪汪 掛唔到落個包 $91肉碎生菜包勁多肥肉 都唔緊要 但d 菜有污糟又爛+生鏽 好唔掂 $80?芒果椰汁沙冰 好似稀奶水 最差$36 整體來說 坐得唔舒服 價錢又唔系特別平又唔叫得上乾淨入去杯碗都少少立張枱超細總括: 味道麻麻 不會再幫襯

串燒18 元 叫左牛豬 各1 無乜特別 $72
蒜蓉包 $32?$34 ? 四片, 都ok
咖哩牛腩個汁水汪汪 掛唔到落個包 $91
肉碎生菜包勁多肥肉 都唔緊要 但d 菜有污糟又爛
+生鏽 好唔掂 $80?
芒果椰汁沙冰 好似稀奶水 最差$36

張枱超細

總括: 味道麻麻 不會再幫襯
  • 沒有
2021-08-29 135 浏览
屯馬開通真的很興奮,今次就去左一向有小曼谷之稱既九龍城,亦姐係期待已久既宋皇臺站,雖然宋皇臺站都要行一段路先上到地面,不過一出過少少就會見到「小曼谷海鮮燒烤屋」呢間泰國餐廳都係九龍城較有名氣既其中一間,晚餐留左位都要等一陣先有位,太多人既關係,我地被安排左去隔離舖用餐泰式生蝦刺身生蝦新鮮彈牙,一片蒜片,一片辣椒,再蘸埋個酸辣汁,又酸又辣,真係味蕾刺激泰式酸辣鳳爪鳳爪很爽,因為有朋友唔食得辣,所以辣汁分開上,一道開胃既前菜芒果沙冰每次都係必飲既飲品,芒果同冰打碎,又甜又解渴泰式燒原隻鮮魷鮮魷燒至金黃焦香,特別係d魷魚鬚,燒既火喉控制得好好,唔會乾淨淨黃咖喱雞肉因應港人口味,黃咖喱一d都唔辣,勁多咖喱汁,蘸酥餅食就岩晒泰式原味烤酥餅酥餅新鮮整起,酥脆同唔算好油膩,蘸咖喱食真係好夾泰式蒜蓉包採上香草蒜蓉醬,惹味香脆明爐香檸汁蒸烏頭明爐蒸烏頭用上大量既香檸汁加辣椒,所以食落唔會覺得好腥,烏頭亦都嫩滑泰式鮮蝦炒金邊粉傳統既泰國炒粉,酸酸甜甜既味道,再撈埋d花生碎,更能增添口感同味道食物都幾有水準,特別係燒海鮮,雖然價錢唔平,同上菜速度都幾慢,但都有好多人幫襯就知佢咩料啦

泰式生蝦刺身

泰式酸辣鳳爪

芒果沙冰
每次都係必飲既飲品,芒果同冰打碎,又甜又解渴

黃咖喱雞肉
因應港人口味,黃咖喱一d都唔辣,勁多咖喱汁,蘸酥餅食就岩晒

泰式原味烤酥餅
酥餅新鮮整起,酥脆同唔算好油膩,蘸咖喱食真係好夾

泰式蒜蓉包
採上香草蒜蓉醬,惹味香脆

明爐香檸汁蒸烏頭

泰式鮮蝦炒金邊粉

2021-08-26 59 浏览
朋友畢業要離開香港,所以我地一班人請距食飯,見到間鋪門口有個公仔,裝修又好似比較高檔,就決定過來食啦。見到菜單就O嘴了,價錢比較貴。都算了,點左幾個送,上來都五大份,都算了。但係味道真係令我好失望羅。 個魷魚無咩味,第二碟五知咩來既,只知道滴柚子有滴苦 未食飽,買單已經一千。應該都五會再來了。
見到菜單就O嘴了,價錢比較貴
。 個魷魚無咩味,第二碟五知咩來既,只知道滴柚子有滴苦
未食飽,買單已經一千。
應該都五會再來了。