自從屯馬線通車後,方便多了。是日趁新開通,第一次乘搭到九龍城那邊逛逛。一出宋皇臺站,走兩個街口就到達這家餐廳了。每次來到,客人都是很多,平日晚上滿座。等候一會兒,終於有位了。牛肉、雞肉沙嗲串燒香口的即燒串燒,各款肉類各點兩串。蘸上沙爹醬,更加惹味。香葉辣椒豬肉碎炒飯配荷包蛋加入羅勒葉及已切碎辣椒乾炒勻即成飯面舖上了荷包蛋,還有辣椒粒,鹹香的肉碎配炒飯,很吸引。泰式千層糕除了芒果糯米飯外,這是另一有名的泰式甜品。椰汁糕很煙韌黏口,椰汁味重,但吃到後期有點甜。榴槤沙冰身為榴槤愛好者,當然要點杯來試試。榴槤肉跟沙冰打造成的飲料,喝起來質感濃稠,而且帶強烈的榴槤味,真材實料,來一口消暑再合適不過。
牛肉、雞肉沙嗲串燒
香口的即燒串燒,各款肉類各點兩串。蘸上沙爹醬,更加惹味。
香葉辣椒豬肉碎炒飯配荷包蛋
泰式千層糕
榴槤沙冰
成日搭巴士經過呢一間小曼谷海鮮燒烤屋,都見到一個吹氣公仔係咁揮手😂好搞笑今晚約朋友去九龍城食泰國菜,大家都唔知食邊間好嘅,咁我就同朋友提起呢一間分店,就一於試吓。食泰國菜我一定會叫金邊粉,青咖喱都走唔甩㗎,配薄餅,朋友就鐘意食海鮮。兩個人叫得好豐富,差唔多每人二百零蚊就食到好多。小食拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦!樣樣都熱辣辣,鬆脆香口,蝦餅好彈牙,好邪惡但係真係食親泰國菜都會想食下呢啲炸蝦餅炸魚餅。配青咖哩當然要加點薄餅,薄餅都好有驚喜👍我哋叫咗芝士口味,佢好似比平時見到嘅薄餅唔同,好似好多層酥皮整成咁,好鬆軟而且熱辣辣,冇諗過有咁多芝士!金邊粉稍為正常啦,同出邊食到嘅口味差唔多,唔算好有特色,但係都算係好味。唔會覺得失望。整體都好滿意,而且樣樣都份量多,價錢合理~
成日搭巴士經過呢一間小曼谷海鮮燒烤屋,
都見到一個吹氣公仔係咁揮手😂好搞笑

今晚約朋友去九龍城食泰國菜,
大家都唔知食邊間好嘅,
咁我就同朋友提起呢一間分店,就一於試吓。

食泰國菜我一定會叫金邊粉,
青咖喱都走唔甩㗎,配薄餅,
朋友就鐘意食海鮮。
兩個人叫得好豐富,
差唔多每人二百零蚊就食到好多。

小食拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦!
樣樣都熱辣辣,鬆脆香口,
蝦餅好彈牙,
好邪惡但係真係食親泰國菜都會想食下呢啲
炸蝦餅炸魚餅。

配青咖哩當然要加點薄餅,
薄餅都好有驚喜👍
我哋叫咗芝士口味,
佢好似比平時見到嘅薄餅唔同,
好似好多層酥皮整成咁,
好鬆軟而且熱辣辣,冇諗過有咁多芝士!

金邊粉稍為正常啦,
同出邊食到嘅口味差唔多,
唔算好有特色,但係都算係好味。
唔會覺得失望。

整體都好滿意,
而且樣樣都份量多,價錢合理~

2021-09-28 87 浏览
九龍城係小泰國🇹🇭就人人都知,眾多泰國菜館中,其中最早出名嘅可算係開業多年嘅「小曼谷」,早係鐵路起好之前好幾年,已經有朋友介紹,原來現在同區開左好幾間分店,相信質素有一定保證。泰皇咖喱炒大蜆($152)••••••呢種就係我最鍾意食嘅咖喱啦😍加左雞蛋係比較杰身,可以沾上薄餅、蒜蓉包食😚 味道帶甜,跟海鮮相當配,大蜆有十多隻,無沙仲每隻都有肉🤩呢個汁多到真係可以食幾碗飯😂泰式原味烤酥餅($32)••••••唔錯喎!呢隻比較鬆化,乾身,唔似啲油林林嘅酥皮薄餅椰青波波($45)••••••心心眼😍啱哂懶人🤣原個去殼椰青!保留原汁原味,100%食哂整個椰青而不費吹灰之力😎絕對爽啊!😆 解渴又清甜❤️泰皇咖喱法包軟殼蟹($208)••••••又係超巨🤣有無咁抵食啊!最貼心係炸到酥脆嘅軟殼蟹放旁邊,唔會浸淋哂👍🏻泰式炸蝦餅5件($117)••••••5件原來係5大圈🤣又爭啲眼闊肚窄😌不過蝦餅真係蝦味濃郁,足料實在,點啲泰式辣醬更加滋味泰式干炒海鮮米粉($86)••••••孤陋寡聞,好少見泰菜有乾炒米粉🤩呢度嘅海鮮唔係用無哂味嘅迷你急凍海鮮!啲蝦肉、魷魚仔,加蛋炒起上嚟夠哂鑊氣,非常惹味😋豬肉碎生菜包

泰皇咖喱炒大蜆($152)
••••••

泰式原味烤酥餅($32)
••••••
唔錯喎!呢隻比較鬆化,乾身,唔似啲油林林嘅酥皮薄餅

椰青波波($45)
••••••

泰皇咖喱法包軟殼蟹($208)
••••••

泰式炸蝦餅5件($117)
••••••

泰式干炒海鮮米粉($86)
••••••

豬肉碎生菜包($88)
••••••
清新生菜🥬配上充滿香料味,酸甜醒胃嘅豬肉碎😜口感確係特別豐富刺激✅

泰式馬拉盞炒椰菜苗($85)
••••••
鹹香味濃,富有泰式風味嘅馬拉盞炒菜可謂係必點💯

2021-09-23 114 浏览
去九龍城食泰國菜就一啲都唔陌生啦,食過咁多間我始終都係最鍾意食小曼谷燒烤嗰間。冬蔭鮮蝦餛飩湯($132)呢個好掋食,因為有好多粒雲吞,而雲吞入面仲有大大隻爽口嘅蝦,呢個份量仲可以分到5-6碗湯。味道上,辣就唔係好辣,但有少少偏鹹。泰式鮮蝦炒金邊粉($89)每次食泰國菜都要嗌pad thai~呢度啲金邊粉炒得好乾爽彈牙,配埋青檸汁更refresh!椰汁涼粉冰($32)有好多涼粉,食得好開心。但個椰汁有啲太甜,加啲水個味道就perfect了。椰汁西米糕($48)同泰式千層糕($48)兩隻都好煙韌好香,泰式千層糕個口感無得頂,而我就覺得西米糕冇咁濟。

冬蔭鮮蝦餛飩湯($132)

泰式鮮蝦炒金邊粉($89)

椰汁涼粉冰($32)

椰汁西米糕($48)同泰式千層糕($48)

2021-09-23 65 浏览
今晚同家人嚟到小曼谷海鮮燒烤屋晚飯。可能因為佳節前夕嘅關係,又或者屯馬開通真的很興奮嘅關係,星期一都坐滿人,好彩一早打咗嚟訂位。燒牛舌($28)- 我最鍾意食好厚身嗰啲牛舌,厚得嚟又腍,仲一啲騷味都冇。泰式燒盲鰽($171)- 一上枱已經聞到好香,魚肉好滑同鮮甜。需要有小小偏鹹,但配埋個泰式酸辣汁非常惹味。泰王咖哩法包軟殼蟹($208)- 賣相好震撼,一個大法包入面有排買倒海般嘅咖啡汁。仲有炸到鬆脆嘅軟殼蟹,味道好夾好味。但個麵包未夠軟熟,切起上嚟都要加點力。雖然咖哩係好餸飯,但係有麵包已經好夠,唔使額外嗌白飯食添。椰青($38)- 清甜解渴,飲完食埋啲椰肉,正!

椰青($38)- 清甜解渴,飲完食埋啲椰肉,正!
2021-09-19 75 浏览
九龍城泰菜人氣旺店,每晚八點至十一點現場音樂表演一邊食泰菜, 一邊聽live music!!2個人食唔多,就單點2款套餐就夠食泰式船河配燒安格斯牛肉!!呢個超好食~泰式船麵湯底好濃好香~仲帶點辣味 個汁好濃厚杰身 麵條掛滿個濃湯非常香!配以即燒既安格斯牛扒一份 份量超多!足200克! 根本叫牛扒麵先真! 牛肉約7成熟肉味濃香,淡淡炭燒香氣散發 咬開好軟淋多肉汁好好味!炭燒豬頸肉配撈麵 配辣汁 彈牙既中式撈麵食法 加埋酸辣汁食, 又酸又辣好滋味豬肉燒到好脆口味道一流唔少得2杯特飲喇! 龍眼冰清甜,椰汁冰香滑消費$300Shop 1-3, G/F, The Prince Place, 398 Prince Edward Road West, Kowloon City
九龍城泰菜人氣旺店,每晚八點至十一點現場音樂表演
一邊食泰菜, 一邊聽live music!!
2個人食唔多,就單點2款套餐就夠食
泰式船河配燒安格斯牛肉!!呢個超好食~
肉味濃香,淡淡炭燒香氣散發 咬開好軟淋多肉汁好好味!
豬肉燒到好脆口味道一流
唔少得2杯特飲喇! 龍眼冰清甜,椰汁冰香滑
消費$300
2021-09-18 71 浏览
以前每年至少去一之泰國, 今年無得去, 唯有去香港既小泰國啦!! 黎到九龍城記得行下泰國街, 好多香料買架!行完就去埋小曼谷食飯, 小曼谷基本上都係九龍城既首選, 因為絕對唔會令你失望!天氣實在太熱, 叫個椰青飲下, 好清甜好好飲, 同埋好大個, 可以2個人SHARE!泰國野我最鐘意就係食炸蝦餅, 好彈牙, 入面好多蝦肉, 唔係粉既感覺, 同埋春卷魚餅都好好食, 全部新鮮炸起好開胃!另外呢到仲有得叫串燒, 即叫即燒, 牛肉都幾好食!最後再叫埋我既至愛千層糕, 超滿足!

另外呢到仲有得叫串燒, 即叫即燒, 牛肉都幾好食!
最後再叫埋我既至愛千層糕, 超滿足!
2021-09-17 150 浏览
九龍城出名泰國菜,之前有聽朋友的評價是好普通又貴,這麼偏僻收這樣貴想要吃海鮮,和去泰國吃真的差太遠 泰式鮮蝦炒金邊粉$88 是甜的炒金邊粉(何甜像紫姜) 有三隻小蝦 個人口味說覺得好怪,不太喜歡 泰皇法包咖哩軟殼蟹$198 咖哩沒椰奶香,不辣,也是偏甜 唯一可以唯一殼蟹夠大隻夠蘇脆 麵包就...麵包囉冇咩特別 冬陰公雞湯$92 番茄湯加辣椒油加醋 味道像快速沖劑, 因為它的湯放久了上面是水 下一層是奶白色然後再下一層是渣 這樣收別人$92 ? 太過份了 青檸菠蘿沙冰$36 浪費食物 因為酸到牙都麻痺了 服務費,買單$455.4 是泰國菜,可以選擇同樣的話我會推薦 1. 1988/Ann mamma 2.泰星匯(便宜一點) 3.泰特色 之前還吃過泰廚泰國,金不換,曼谷泰菜,Cambo,金坊泰,翟道翟等等 說真的,這家是我食吃過在香港最難食而貴的泰國餐廳等到天昏地暗,等60分鐘,QR code落單!等上菜!又等60分鐘(仲要人地催60分鐘先到齊),現場每張枱都等佢哋出菜,真的每張一張! 只做外賣單,外賣又催堂食又催,門面都只是貼著招待應$50UP/H而不是請廚房,待應只是請來催廚房出菜,真

泰式鮮蝦炒金邊粉$88
是甜的炒金邊粉(何甜像紫姜) 有三隻小蝦
個人口味說覺得好怪,不太喜歡

泰皇法包咖哩軟殼蟹$198
咖哩沒椰奶香,不辣,也是偏甜
唯一可以唯一殼蟹夠大隻夠蘇脆

青檸菠蘿沙冰$36
浪費食物
因為酸到牙都麻痺了

服務費,買單$455.4

是泰國菜,可以選擇同樣的話我會推薦
1. 1988/Ann mamma
2.泰星匯(便宜一點)
3.泰特色

說真的,這家是我食吃過在香港最難食而貴的泰國餐廳
只做外賣單,外賣又催堂食又催,門面都只是貼著招待應$50UP/H而不是請廚房,待應只是請來催廚房出菜,真是笑死人

最後8:38下單10點鐘關門,9:30還沒有一樣餸能上台,跟待應說還沒煮完的話我們就比飲料錢就走,因為他們10關門嘛。真的氣死了,他馬上煮給你...買單他好意思收我堂食服務費@%$^@和外賣盒的錢,我覺得收一樣可以(外賣盒錢或堂食服務費)就合理,但收兩樣的錢就不太合理囉,因為冇服務過,和櫃檯說裝聽不懂(泰國人),唉...$#@#%9:58^&@#%^&$%^@#%
【老字號地道🏝泰國菜小曼谷】九龍城最出名就係多泰國菜,當中 #小曼谷海鮮燒烤屋 我都成日幫襯☺️貪佢夠大間易walk in到,食物質素唔錯,店員又nice~📍海鮮孖寶🦀🦪A+B既餐(可選燒生蠔、大蟶子、青口、扇貝、虎蝦、螺、白鱔等等)我地選左牛油蒜蓉燒大蟶子+燒脆皮白鱔1️⃣ 蟶子加左炸魚仔吊味,幾有新意2️⃣ 白鱔大大件超厚肉,皮燒得好脆🤟🏻📍泰式炸蝦餅🍤(細)食泰菜必點菜色之一「 蝦餅」!啖啖爽口彈牙,蘸甜酸汁醬食真係好夾~📍泰皇咖喱炒虎蝦 🦐今晚同蝦有仇😂叫蝦餅又叫咖喱蝦!虎蝦size好大隻✨ 黃咖哩好香濃,辣度適中。可惜怕太飽,有d後悔無叫蒜蓉包用蘸咖哩汁🥲📍生菜包🥬又係另一款必點菜色~ 生菜包最緊要肉碎炒得唔鞋口,辣得黎又唔可以太辣,搶哂香料既香味~📍椰青 一人叫咗一個,食泰國嘢梗係要飲椰青😘小曼谷海鮮燒烤屋📭 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖☎️ 27167868
【老字號地道🏝泰國菜小曼谷】

📍海鮮孖寶🦀🦪

我地選左牛油蒜蓉燒大蟶子+燒脆皮白鱔
1️⃣ 蟶子加左炸魚仔吊味,幾有新意
2️⃣ 白鱔大大件超厚肉,皮燒得好脆🤟🏻

📍泰式炸蝦餅🍤(細)

📍泰皇咖喱炒虎蝦 🦐

📍生菜包🥬

📍椰青

一人叫咗一個,食泰國嘢梗係要飲椰青😘

小曼谷海鮮燒烤屋

📭 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
☎️ 27167868
  • 豬肉碎生菜包
2021-09-17 61 浏览
老字號,是否就是信心保証?很多餐廳仍是小店時,雖然生意不算很大、也很忙碌…但服務殷勤、味道一流、客似雲來。之後老闆看見雖工作辛勞、但基於店面所限,平白流失了很多客人和利潤。於是把心一橫,加大了舖面、加聘了人手。結果顧客多了、生意也上了軌道…但仍然可以保留那份味道嗎?九龍城老字號、我由小吃到大,除了這一間,還有一間吃越南菜的…對年青時的我來說,是頂級的美味。但過去的味道卻好像只留在過去,今日刻意來這兒重溫舊夢,卻發現…這個是咖喱牛腩嗎?我還以為是咖喱牛腩碎。好好好,我自己也是給雞碎咁多,不能有太大要求…但那個水汪汪的咖喱汁是怎麼一回事?嚐起來還遠遠不及加熱的包裝日式咖喱?倒是那個馬立盞炒菜苗倒是炒得還好,算有鑊氣、味道也未至於太咸。這個串燒白饍…好吧,魚皮是燒得脆的,這點我認了…但看看這個顏色,這已經不止是脆了,已經算是有點焦焦的了?另外,那浸經燒過、連焦味也蓋不住的腥味又是怎麼一回事?這個原隻魷魚筒蒸糯米飯算是最正常的了。魷魚身口感有口感但不算靭,仍能咬到和咀嚼。至於糯米飯也是全熟的,吃不到生糯米,這一點確是值得讚賞。另外,就是魷魚上沒有淋上醬汁、而且吃不出有任何調味,是打算保留原有的

這個原隻魷魚筒蒸糯米飯算是最正常的了。魷魚身口感有口感但不算靭,仍能咬到和咀嚼。至於糯米飯也是全熟的,吃不到生糯米,這一點確是值得讚賞。另外,就是魷魚上沒有淋上醬汁、而且吃不出有任何調味,是打算保留原有的鮮味嗎?

回憶中的東西,總是好了。或許是年輕時的自己較簡單?又或許有些東西會隨着時間改變?還是自己一開始已經記錯了?或許會和現實有差別,但也願我們都珍惜記憶中的美好吧。
2021-09-14 71 浏览
做IT嘅友人樣子生得似泰國通阿沖,正所謂「電腦修得好,好人做到老。」為咗答謝佢幫手解答電腦疑難,所以請佢去九龍城食泰國嘢🤫🔺雞全翼串燒 $20出邊好多串燒會炸,但食得出呢度係燒嘅,因為燒雞翼先會做得到皮脆肉嫩。串燒嘅調味啱啱好。🔺燒粟米 $20又係燒粟米咁橋😂最鍾意就係食燒嘅粟米,微微燒焦係香甜又香口,原條一開四,食得幾方便。🔺泰皇咖喱炒虎蝦 $241咖喱好香濃,唔會太辣好易入口。虎蝦大大隻爽口彈牙,炸到蝦殼都脆卜卜(食埋都得😂),配料有大蔥、青椒🫑、洋蔥等等,🤫我想講係勁好食。想蘸咖哩食嘅要叫埋酥餅或者蒜蓉包($32),用嚟點咖喱係超級惹味,因為已經落咗手食無影😂🔺泰式炸蝦餅(細)$76外邊嘅炸漿唔會太厚,包住蝦肉打成嘅蝦膠,啖啖蝦味同爽口彈牙。除咗蝦餅之外,佢嘅芝士蝦丸都好吸引。🔺燒脆皮白鱔 $115最鍾意食鱔同鰻魚類,皮脆肉滑仲勁Juicy!燒到個皮咁脆但都Keep到肉汁好難得。

🔺雞全翼串燒 $20

🔺燒粟米 $20

🔺泰皇咖喱炒虎蝦 $241

🔺泰式炸蝦餅(細)$76
泰式炸蝦餅

🔺燒脆皮白鱔 $115
泰式炸蝦餅
2021-09-13 96 浏览
星期五晚睇左下open rice即刻book左位,中午來到都好多位,原來中午唔使book既好啦唔講甘多口水話 睇圖!!果然是open rice九龍城排名第一,真的是名不虛傳。。一桌菜我們幾個最喜歡柚子沙拉,真的是最後的生菜都被我們吃掉,味道很驚艷!裏面還放了炒焦香的椰絲!熱天吃真的很開胃!第二就是烤酥餅,很蘇很脆很多層,很重牛油味,沾上咖喱醬絕絕子!接下來就是烤牛舌,沒拍下來,牛舌怎麼可以做到口感又軟又有嚼勁?有點點甜口,好吃!咖喱牛肉,軟殼蟹不用說啦總之這家店拉高了我們吃泰國菜的口味!怎麽辦回不去了。。!!
好啦唔講甘多口水話 睇圖!!

果然是open rice九龍城排名第一,真的是名不虛傳。。
咖喱牛肉,軟殼蟹不用說啦
總之這家店拉高了我們吃泰國菜的口味!怎麽辦回不去了。。!!
烤酥餅

• 泰式原味烤薄餅
  • 泰皇咖喱法包軟殼蟹
  • 泰式柚子沙律
2021-09-12 71 浏览
屯馬線開通左之後去九龍城食嘢真係方便左好多。今日又同朋友放工後去左九龍城食嘢😋黎得九龍城梗係去食泰國菜啦,之前食過一次小曼谷覺得唔錯,今次再試下其他嘢食。我地去到時都幾多人排緊隊,好彩book左位咋✌🏻泰式燒盲鰽 $171條盲鰽都幾大條,燒得好入味,不過有少少要改進,就係鹹左少少喇泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208咖喱係甜甜地嘅,唔辣,軟殼蟹份量都幾多,炸得好香脆,另外個法包吸晒啲咖喱真係好正!!冬蔭公湯(S)$132個湯夠酸夠辣,仲有兩隻大蝦添呀,蝦肉都爽,幾新鮮香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)$81香葉肉碎飯就食得多,炒飯真係第一次食,炒飯粒粒分明,辣辣地好惹味最後餐廳送左每人兩件甜品俾我地,最鍾意就係舊椰汁糕,好香椰子味😋

泰式燒盲鰽 $171

泰皇咖喱法包軟殼蟹 $208

冬蔭公湯(S)$132
個湯夠酸夠辣,仲有兩隻大蝦添呀,蝦肉都爽,幾新鮮

香葉辣椒豬肉碎炒飯(配荷包蛋)$81

2021-09-06
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 香葉辣椒豬肉碎炒飯
2021-09-11 37 浏览
好彩一早book左 如果唔係要等位都至少半個鐘 有好多菜式推介 一次去都試唔曬 可能食魚比較貴 食物味道尚算有水準 唯有係食曬但未夠90分鐘就畀人催讓位 大佬 你生意好 但係我地食完都係顧客啊😂
2021-09-10 49 浏览
朋友好喜歡食泰國嘢, 當然第一時間想起九龍城, 呢間門面好吸引, 價錢亦好抵!除咗泰式食物, 仲有 BBQ, 餐廳都有點燒烤味道令我更為想幫襯兩個人點四個餸, 好大食, 哈!通菜估唔到有咁多, 出面通常好細碟, 非常夠熱, 又唔會過咸, 爽口, 上面仲有蝦米仔燒蜆唔算大粒, 但都有8件, 上面加咗銀魚仔, 脆口, 而且有香濃蒜頭味蝦餅來時我以為係都甩, 好可愛, 超巨形, 但略嫌蝦味不夠, 布點太多粉軟殼蟹咖哩面包非常好食, 很喜歡呢種帶點甜嘅黃咖哩, 汁好香濃又足夠加上整個面包上, 大滿足!
兩個人點四個餸, 好大食, 哈!

2021-09-08