2022-06-29 33 浏览
又黎九龍城食泰國野,簡小曼谷實無死,我見都有好多分店,呢間係正太子路一落巴士就到超方便,仲要鋪位大大間,坐得好舒服。冬陰雞湯依然出色,夠晒酸夠晒辣,泰式風味十足!泰式鹹魚炒芥蘭食落泰式鹹魚冇想像中咁死鹹,帶返一啲鹹鮮嘅味道,炒落芥蘭度,可以話係絕配。泰式木瓜沙律夠晒清新,食落酸酸甜甜,仲有辣味,食落好開胃。海鮮孖寶泰式燒盲鰽牛油蒜蓉燒青口呢個孖寶好抵食,可以揀兩款海鮮,條魚即叫即燒,皮脆肉嫩,好juicy。青口加咗蒜蓉牛油落去燒,又香又惹味。泰式拼盤拼盤有好多泰式小食,好似春卷、蝦餅、肉丸,款款都好好食,一次過可以試晒唔同味道,超爽。

冬陰雞湯
依然出色,夠晒酸夠晒辣,泰式風味十足!

泰式鹹魚炒芥蘭

泰式木瓜沙律
夠晒清新,食落酸酸甜甜,仲有辣味,食落好開胃。

海鮮孖寶
泰式燒盲鰽
牛油蒜蓉燒青口

泰式拼盤
2022-06-25 51 浏览
食親泰國菜都會諗起去九龍城~所以放工同朋友去食泰國野~ 我哋叫咗豬肉碎生菜包,海鮮孖寶既牛油蒜蓉燒聖子,燒脆皮白鱔,泰式馬拉盞炒通菜,泰式生蝦刺身同椰皇。豬肉碎生菜包真係好好味😋豬肉碎炒得好香,包埋新鮮清爽嘅生菜口感層次豐富,超級好味!海鮮孖寶真心好抵食!可以揀兩個食品,我哋叫左牛油蒜蓉燒聖子,新鮮又好味,配埋蒜香同埋魚仔乾真心好好味!燒脆皮白鱔真係燒得好香脆,個皮係好脆,白鱔香口好正!泰式馬拉盞炒通菜都好好味,通菜青綠份量又多!馬拉盞又好味!泰式生蝦刺身都新鮮爽口彈牙!椰皇真係好清甜,刮埋啲椰肉黎食,飽肚又好味!
食親泰國菜都會諗起去九龍城~所以放工同朋友去食泰國野~

燒脆皮白鱔真係燒得好香脆,個皮係好脆,白鱔香口好正!

泰式馬拉盞炒通菜都好好味,通菜青綠份量又多!馬拉盞又好味!

泰式生蝦刺身都新鮮爽口彈牙!

椰皇真係好清甜,刮埋啲椰肉黎食,飽肚又好味!
*此餐廳收取加一服務費。海鮮孖寶(單點$238),2隻牛油蒜蓉燒美國生蠔,表面鋪滿小銀魚乾、蒜蓉、香蠔,肉質滑溜,食落好新鮮;泰式燒盲鰽,採用泰式鹽燒魚方法製作,魚身表面鋪滿粗鹽,可以袪除腥味之外,鮮味亦更加能夠保留在魚身,配以泰式酸辣醬汁食用,食落好惹味。鮮芒蟹肉炒飯(單點$92),好足料,內有蟹肉、芒果、椰菜、雞蛋、青豆、蘿蔔、粟米、香蔥,食落夠乾身,味道清新。泰式冰奶茶(單點$28),茶味濃香,飲落甜度適中。
*此餐廳收取加一服務費。

泰式冰奶茶(單點$28),茶味濃香,飲落甜度適中。
  • 泰式燒盲鰽
  • 泰式冰奶茶
2022-06-23 53 浏览
朋友話今晚想食泰國菜我一諗就諗到去九龍城因為佢哋性價比高已經嚟過好多次嘅小曼谷依然保持水準👍🏻晚餐時間人流好多今次我哋就叫咗芝士炸蝦餅,平時唔係特別鍾意蝦餅嘅我居然覺得佢哋嘅蝦餅做得好好味好少地方入面有留心芝士爆出嚟而且夠晒大粒認真抵食🎉👍🏻當然唔少得就係每次都會叫嘅鐵板通菜炒豬頸肉,因為貼晚上嘅關係保持溫度就算放內阻都唔會東西而且每條菜都好入味滿滿的醬汁配合香煎的豬頸肉 食多幾碟都得啊!來都泰國菜梗係要試吓佢哋嘅泰式奶茶🧋佢哋驚我一查同港式奶茶好唔同㗎放咗好多泰國特有嘅配料味道都幾特別 食泰菜飲泰國奶茶先至夠完美㗎嘛😆
來都泰國菜梗係要試吓佢哋嘅泰式奶茶🧋
2022-06-22 135 浏览
放工走咗去九龍城買d野行到餓餓地自己一個就就想入去食個串燒醫肚做晚餐~ 因為夜晚唔想食咁多澱粉質,所以就叫肉啦~ 我叫咗風味炭燒豬頸肉,泰式生蝦刺身同埋串燒牛舌~飲品叫左芒果沙冰~涼涼地同串燒好match!風味炭燒豬頸肉真係燒得好香口,少少炭燒嘅外皮入面係粉嫩嘅肉!入口香口又滑!烤串燒嘅水準真係好高!配埋泰式辣醬真係好正!燒牛舌都好好味~ 牛舌厚切都咁彈牙!四件一個人食其實真係都幾飽!佢仲可以配埋沙嗲醬一齊食!最後我仲叫咗個泰式生蝦黎食~ 因為覺得食串燒要食啲涼野去平衡下個口感~ 個生蝦好爽口好好味!加埋蒜蓉片泰式辣醬一齊食好好味!要大贊下個芒果沙冰,佢係用新鮮嘅芒果打成嘅沙冰,一入口就有濃濃既新鮮芒果味,唔會用糖水亦都唔會用色素,真係好真材實料嘅餐廳!

因為夜晚唔想食咁多澱粉質,所以就叫肉啦~

配埋泰式辣醬真係好正!

2022-06-21 63 浏览
今晚同媽咪到九龍城食泰國菜,撐一撐枱腳!好在未夠7:00就可以坐低,唔使排隊!到咗7:30開始,就要等位啦!生菜包豬肉($93)呢度淨係豬肉碎包生菜,冇生菜包牛肉㗎,叫咗小辣,多肉碎,足料!生菜🥬大塊好好夾!鹹魚炒芥蘭($79)芥蘭青綠色,鹹魚大大粒,夠哂味!泰式炸魚餅($86)有成五大塊,仲好細心,一開二!!一定要沾個泰式甜酸醬!泰式豬頸肉炒飯($84)大大條豬頸肉,味道還好!新鮮多肉冰凍椰青$39成日搭巴士都經過,有個揮揮手公仔正門旁邊仲有少量座位!雖然今次冇食海鮮孖寶餐,但計過條數,喜歡食海鮮嘅,呢個都算抵食!平均都俾散叫便宜$50至$80!!
今晚同媽咪到九龍城食泰國菜,撐一撐枱腳!
好在未夠7:00就可以坐低,唔使排隊!
到咗7:30開始,就要等位啦!

生菜包豬肉($93)

鹹魚炒芥蘭($79)
芥蘭青綠色,鹹魚大大粒,夠哂味!

泰式炸魚餅($86)
有成五大塊,仲好細心,一開二!!一定要沾個泰式甜酸醬!

泰式豬頸肉炒飯($84)
大大條豬頸肉,味道還好!

新鮮多肉冰凍椰青$39

成日搭巴士都經過,有個揮揮手公仔

正門旁邊仲有少量座位!

2022-06-20
  • 椰青
明爐香檸汁蒸烏頭:食泰國嘢一定要食烏頭魚,酸酸辣辣,明爐上枱更有風味。烏頭魚新鮮大條,滾起上來香噴噴,魚肉白雪雪,建議請店員送上泰式酸辣汁,沾上魚肉更加好味!鐵板豬頸肉啫通菜(馬拉盞):難得一嚐的特色通菜,鐵板上枱咋渣聲,正所謂「新鮮滾熱辣」!通菜加上馬拉盞在鐵板上更加滋味,而且份量十足,三五知己分享絕對合適!泰式蟹肉煲仔翅:呢個真係值得一讚,用料十足,出咗嚟包括有蟹肉、帶子、魚翅、蝦仁和一些芽菜、芫荽等等,店員還會送上胡椒粉和醋,所有東西混合簡直一絕,加上價錢只需$98。4人分享少少也不是問題,相信一人一鍋更加滋味,絕對超值!泰王咖喱法包軟殼蟹:軟殼蟹大量,炸得恰到好處外脆內軟,泰王咖喱非常適合配合蒜蓉包或薄餅,但是這個指定法包已經令我們大快朵頤,非常滿足,咖喱香噴噴、蛋味、香料味香濃!吃泰菜一定要點選咖喱,色香味俱全,大家不容錯過!

2022-06-20 43 浏览
九龍城有兩間分店 距離一條街到 又近地鐵站多人可以去另一間分店 7點都未到差唔多滿座 建議訂左位先泰式鮮蝦金邊粉 $92抄得好有鑊氣 粉比較乾身 唔會食到成口油 酸酸甜甜 好開胃 個人就好鐘意呢種金邊粉仲有好多大蝦 足料👍🏻青咖喱海鮮 $106 可以自己係apps簡少辣 對於食唔到辣人黎講係好好 青咖喱奶味較濃 偏甜 好岩我口味 配飯/蒜蓉包/煎餅一流海鮮有青口 蝦 魷魚 都好鮮甜泰式蒜蓉包 (4片) $36 同其他唔同 佢用左炸蒜頭係面焗 蒜味更濃 包比較脆 但唔會好硬 襯熱食最好加埋青咖喱 真係超好食串燒 (雞,雞腎,牛)$20@1即叫即燒 全部都唔會overcook 凍左都好食 保持到肉汁 肉質彈牙 唔會乾曬加埋超濃花生沙嗲醬 勁夾 泰式冰咖啡 $31比較甜 唔會苦 怕甜可以叫小甜芒果沙冰$39 必叫 係真芒果味沙冰 唔係用糖水開死甜個種大大杯 清甜解濟 好耐無飲過咁高質既芒果沙冰
九龍城有兩間分店 距離一條街到 又近地鐵站

• 芒果沙冰
  • 串燒
  • 蒜蓉包
2022-06-18 34 浏览
————————-📍九龍城#九龍城 #小曼谷 #小曼谷海鮮燒烤屋 📚話說係附近番工 總係有啲時候想去隔離九龍城食下泰菜🤤 食泰菜又係照舊去小曼谷食啦 老字號呀麻🤣今次試下啲新野先 嗌左啲上次冇食過嘅餸🤩❏ 泰式鮮蝦炒金邊粉 $92❏ 泰式燒牛仔骨 $68❏ 冬蔭鮮蝦雲吞湯 $136❏ 豬肉碎生菜包 $93❏ 泰式木瓜絲沙律 $72❏ 椰汁西米糕配泰式千層糕 $48食物質素正常 食材新鮮 款色有好多 最岩一大班朋友黎聚餐🎏😍因為我同👶🏻比較貪心咩都想試啲 就叫左好多野食😂份量全部都幾大 最後飽到捧住個肚走🤰🏻—————————小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖#winfat#winfat九龍#winfat九龍城———————————————————📍🇭🇰
————————-

❏ 豬肉碎生菜包 $93
❏ 泰式木瓜絲沙律 $72
❏ 椰汁西米糕配泰式千層糕 $48

—————————
小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

#winfat#winfat九龍#winfat九龍城

———————————————————
📍🇭🇰
2022-06-12 57 浏览
每次想食泰國嘢都會諗起九龍城,好多餐廳都係由泰國人主理,夠哂正宗🇹🇭。今次就同朋友去咗當中有名氣嘅小曼谷海鮮燒烤屋!一坐低就可以用QR code落單,非常方便。我地首先嗌咗椰青同椰汁冰🥥解渴。椰青非常清甜,飲完即刻暑氣全消;佢嘅椰汁冰好貼心咁可以揀少甜同少冰,所以比起平時嘅泰式特飲更加可以飲到椰奶嘅香味,配埋野食都唔會漏。小食方面有風味燒豬頸肉,份量好足同埋有充滿燒烤香味,肉嘅厚度適中無太薄,點埋特製嘅醬汁酸酸辣辣咁,非常開胃😋見佢嘅燒烤咁出色,所以我地再嗌咗燒安格斯西冷牛扒。牛扒五成熟啱啱好,外皮焦脆得黎亦都鎖住肉汁😆主菜今次揀咗明爐蒸桂花魚。桂花魚比較少骨所以啖啖肉食得好過癮🤤有明爐一直熱住但條魚都無過熟,魚肉新鮮又滑,加埋有啖青檸同香料味嘅汁一齊食將層次更加升華。泰皇咖喱法包軟殼蟹🍽估唔到咁大碟!最啱一班人聚餐share🤩呢度嘅法包焗得好好,外脆內軟一啲都唔硬;軟殼蟹大大舊,炸得好香口,兩樣野配埋佢嘅咖喱大家都食到唔停口。法包配搭嘅泰式咖喱有椰香得黎唔辣,唔食辣嘅朋友都可以一試👍🏻小曼谷嘅菜式製作用心有水準,而且環境企理,座位都好舒適鬆動,難怪平日晚市都全場爆滿,係九龍城眾多泰國

小曼谷嘅菜式製作用心有水準,而且環境企理,座位都好舒適鬆動,難怪平日晚市都全場爆滿,係九龍城眾多泰國菜中受食客喜愛😋😋
2022-06-12 58 浏览
今晚嚟到有小泰國之稱嘅九龍城覓食!喺眾多嘅餐廳之中我地就揀咗 小曼谷海鮮燒烤屋🌟就咁講個名你未必知邊間 但佢門口個招牌揮手吹氣公仔🫱🏻相信你一定有見過!天氣悶熱 一坐底我地就即刻叫咗每人一個椰青Scan QR code落單 好方便 (就算分開幾次落單嗌野食都唔怕麻煩到人)椰青非常之清甜 仲好大個🤣 完全係夏天必點之選!我地嗌咗啲沙嗲串燒 有雞軟骨 牛舌 翠玉瓜 雞脾菇 值得一讚嘅係佢嘅串燒全部都好夠熱 係熱到出煙嗰隻!沙嗲醬亦好濃好惹味!特別一提牛舌好厚 厚到我地以為佢係午餐肉🤣🤣 主角出場!!泰皇咖喱法包軟殼蟹🦀呢碟野一擺低震懾咗我地🤣 好大碟!好有份量!軟殼蟹炸得好酥脆 入口唔會有油膩嘅感覺 法包亦烘得脆而唔硬 配埋唔會太辣 易入口嘅香料咖喱 覺得係絕配!馬拉盞通菜好似係食泰國菜嘅精髓?今晚呢碟炒出高水準 加咗蝦米仔一齊炒 口味濃香而不膩 送飯一流👍🏻嚟到晚飯嘅尾聲 當然要以芒果糯米飯作結啦!踏入夏季 芒果🥭又大又甜 椰漿俾得一啲都唔孤寒 滿滿咁蓋住微溫嘅糯米飯🍚今餐食得非常滿足!📍小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

天氣悶熱 一坐底我地就即刻叫咗每人一個椰青
椰青非常之清甜 仲好大個🤣 完全係夏天必點之選!

主角出場!!泰皇咖喱法包軟殼蟹🦀

今餐食得非常滿足!

📍小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2022-06-10 71 浏览
每次搭車返屋企都會經過太子道西呢一間泰國菜‼️因為佢門口嘅吹氣公仔真係好吸引途人嘅目光今日專誠過去試吓佢哋嘅泰國嘢😋一坐低即刻叫番杯解渴嘅飲品椰青就係我嘅首選夠晒大之餘有天然我朋友叫咗椰皇size會細一半叫椰青好似坻d!食物方面叫咗燒春雞估唔到佢哋燒得咁好味每一件雞都好香脆而且有醃製過唔使調味料都已經好入味黃咖喱牛腩配蒜蓉包好怕啲牛腩會好硬,佢哋嘅牛腩10分出色夠晒林老人家應該都食到蒜蓉包點咖喱簡直係絕配啦👍🏻
今日專誠過去試吓佢哋嘅泰國嘢😋
食物方面叫咗燒春雞

黃咖喱牛腩配蒜蓉包
2022-06-10 85 浏览
🍚小曼谷炒飯 $102最中意就係佢夠多材料☺️蟹柳🦀、扎肉、豬頸肉🐷、蝦🦐,包住個蛋仲有蛋汁係度架🤤!每啖都係口感豐富😋我仲會撈埋青咖喱汁撈飯😆😆正!🐮極上燒安格斯西冷牛小排$237估唔到甘大份!!真心抵食,我揀左5成熟,都仲有少少血水😆咬落先係重點,超重牛味!油脂味爆發🤤仲要有啲燶邊位,好惹味🤤我同翁伯食到真係𝐋𝐚𝐦 𝐋𝐚𝐦俐👅必食!!🍛青咖喱豬 $96🧀泰式芝士烤酥餅 $38咖喱要配上烤餅係必然既組合黎😆!酥餅就算單獨食其實都好滋味,因為佢中間一大片芝士係度😋熱辣辣食真係正,所以我掛住食都唔記得左影個酥餅🤭 青咖喱叫左小辣,岩岩好辣度!🥛珍多冰 $39同以前一樣都係甘足料架😳!椰奶味香濃✨🧋泰式冰奶茶 $31少甜岩岩好!茶底好香🤩好飲!
🍚小曼谷炒飯 $102

🐮極上燒安格斯西冷牛小排$237

🍛青咖喱豬 $96
🧀泰式芝士烤酥餅 $38

🥛珍多冰 $39
同以前一樣都係甘足料架😳!椰奶味香濃✨

🧋泰式冰奶茶 $31
少甜岩岩好!茶底好香🤩好飲!
  • 極上燒安格斯西冷牛小排
  • 小曼谷炒飯
2022-06-05 70 浏览
今日同朋友出咗去九龍城食泰菜,Lunch抵食到冇朋友,同朋友兩個人都食到勁飽🙊🥢泰式燒牛仔骨配木瓜沙律 $42牛仔骨有3件,燒得好香口,肉質鮮嫩,木瓜沙律分量超多,入口酸酸辣辣好醒胃🥢泰皇咖喱炒蝦(兩隻)$118配蒜蓉包同冬瓜湯好鍾意佢嘅咖喱,唔會特別辣,而且食落有陣陣椰香,非常惹味!蝦肉質厚實,口感爽彈,蒜蓉包同蝦配埋佢嘅咖喱汁真係冇得輸,我哋兩條友清晒成碟咖喱汁🫣🥄泰式蟹肉煲仔翅 $98好懷念去泰國嘅日子,每次去親都會叫煲仔翅嚟食,煲仔翅入口清新, 伴以冬菇同蟹肉,口感豐富🥢串燒 ,酸辣鳳爪 跟餐加$25就有一款小食,串燒豬同雞肉串各有一串,配埋沙嗲醬食好惹味!酸辣鳳爪又係必叫嘅小食,鳳爪冇骨,酸酸辣辣好醒胃!🧊芒果沙冰+$19.5🧊榴槤沙冰 $46夏天必點嘅沙冰,透心涼😌

🥢泰式燒牛仔骨配木瓜沙律 $42

🥢泰皇咖喱炒蝦(兩隻)$118
配蒜蓉包同冬瓜湯

🥄泰式蟹肉煲仔翅 $98

🥢串燒 ,酸辣鳳爪
跟餐加$25就有一款小食,

🧊芒果沙冰+$19.5
🧊榴槤沙冰 $46
夏天必點嘅沙冰,透心涼😌
2022-06-02 64 浏览
好掛住泰國,幾時可以再去......一諗就諗起泰國餐廳,而最有名氣嘅當然係小曼谷。門面已經好友泰國風味,係我最喜歡既泰國餐廳之一。我本身好鍾意食蝦餅,所以一定要叫最出名嘅芝士蝦丸,而主食我就揀左咖喱牛腩飯,菜就必選泰式椰菜,全部都好好味!!!!!之前去泰國學煮咖哩,依度既牛腩飯就令我諗起去泰國既風味,朋友就最愛配埋薄餅一齊食。一流 !!!!!講下個芝士蝦丸,係即炸,熱辣辣既,一切開裡面既芝士就不停流出來,超正!即叫即炸真係好好味!而飲品就係椰青同啤酒,椰青就又健康又清爽,啤酒真係大大支好啱傾吓計又飲下!食完既想法:快d可以去旅行!

食完既想法:快d可以去旅行!
蝦餅
超入味炒椰菜
啤啤佢
题外话/补充资料: 依家有港鐵站,真係好方便!!!!
2022-05-27
庆祝纪念