2022-05-12 52 浏览
食泰國菜以前好少黎九龍城,而家有左mtr真係方便左,但人都多左好多,今晚等位等左成30分鐘,不過野食ok,價錢唔貴。.鍾意泰國野既小食炸物,「泰式炸蝦餅$86」3大舊蝦餅,蝦肉爽身,打成蝦滑,再拎去炸,外脆內爽口。「雞肉串燒 $20 and 牛肉串燒 $20」串燒$20/串算幾抵食,雞肉同牛肉都唔錯,沙嗲汁好juicy ! 「冬蔭功湯 $136」,酸辣度調味得唔錯,秀珍菇吸晒個汁好正。「馬拉盞炒椰菜苗 $89」泰國野必點既椰菜苗,大大碟幾惹味。「香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $84」肉碎+辣椒🌶️,本來想叫炒飯,原來叫錯左🤣炒飯仲正!「鐵板蠔餅 $128」滋滋聲鐵板蠔餅,蠔仔多過蛋餅!最後加個「蒜蓉包 $36」香口又香蒜蓉味。.幾抵食泰國菜👍🏼份量都唔少!
「鐵板蠔餅 $128」滋滋聲鐵板蠔餅,蠔仔多過蛋餅!
最後加個「蒜蓉包 $36」香口又香蒜蓉味。

幾抵食泰國菜👍🏼份量都唔少!
2022-05-12 46 浏览
上次食過銅鑼灣嘅小曼谷覺得食物水準不錯😌,今次同👦🏻出開九龍城,決定試下另一間小曼谷🤪。🌟風味燒豬頸肉燒豬頸肉🐷嘅外層烤得非常上色🎨夠焦脆,而豬肉就燒得粉嫩剛剛熟,軟腍又爽口。至少醬汁有驚喜,用上青檸🍋、蜜糖🍯、魚露特製,味道非常清香,可以減豬頸肉嘅油膩感。🌟招牌海南雞(半隻)海南雞係👦🏻至愛,成碟雞差唔多比佢清曬🥹。雖然雞肉冇浸冰水後嘅啫喱層,不過口感保持嫩滑,值得加分。海南雞醬汁調味比一般嘅溫和,薑味+甜味作主導,👧🏻就點嫌唔夠辣🌶。🌟泰式炸芝士蝦丸(細)本身見到價錢有少少卻步,3粒芝士蝦丸要過百蚊😅?原來蝦丸Size仲大過乒乓球🏓️,一粒直徑應該有大概5cm!外層鋪滿麵包糠,蝦餅🦐夠彈牙,最內層係拉芝車打芝士!夠曬咸香又有視覺效果🤪。🌟豬肉//雞肉//牛肉沙嗲串燒3款肉類串燒表現都唔錯,時間控制唔錯,充滿炭香味又唔會太Dry冇肉汁。雞肉係3款中最嫩滑,而牛肉就有連少少牛筋。沙嗲醬重花生香🥜,重有啲花生碎,👧🏻就幾鍾意串燒醬汁❤️。🌟香芒蟹肉炒飯香芒蟹肉炒飯用上芒果🥭、蟹肉🦀️、洋蔥🧅、三色豆炒,喺眾多炒飯選擇嚟講算比較清淡。🌟椰青椰青汁鮮甜,椰青肉入口超級嫩滑爽口,輕鬆清曬果肉😛。

🌟風味燒豬頸肉

🌟招牌海南雞(半隻)

🌟泰式炸芝士蝦丸(細)

🌟豬肉//雞肉//牛肉沙嗲串燒

🌟香芒蟹肉炒飯

🌟椰青
椰青汁鮮甜,椰青肉入口超級嫩滑爽口,輕鬆清曬果肉😛。
2022-05-12 35 浏览
九龍城開左鐵路真係方便好多🤣今晚又黎食泰菜,抵食又大碟👍🏼比起油尖旺區真心正宗好多,同事擇左呢間小曼谷,係多年老店,食身質素有保證。.坐低即刻叫杯「椰青 $39」同「芒果沙冰 $39」椰青滑嘟嘟,夠晒清鮮,沙冰夠濃又有芒果粒。.🍴冬蔭功湯 $136(細)細既都好大煲,4個人Share岩岩好,落單時叫左少辣,辣味略嫌唔夠,但酸味岩岩好,冬蔭功有兩隻大虎蝦😍好正。.🍴馬拉盞炒椰菜苗 $89正宗既泰式炒椰菜苗,菜夠嫩,馬拉盞惹味。.🍴香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $84呢個簡直係泰菜既精華,去親泰國都必食,香葉辣椒豬肉碎夠多basil,有香料既味道再加埋泰國辣椒🌶️,非常開胃餸飯。.🍴珍寶腸串燒 $22 and 牛舌串燒 $28串燒價錢都唔錯,尤其牛舌都係$2x/串,4大件,又燒得幾夠淋身。.🍴鐵板蠔餅 $128用鐵板上既蠔餅特別夠鑊氣,蠔🦪仔多,有茅菜墊底,吸晒啲油,但呢個真係多人食先好叫,唔係一定食唔晒🙈.平日夜晚都full晒,好彩我地早黎先有位,下次真係要預早訂定位。

🍴冬蔭功湯 $136(細)

🍴馬拉盞炒椰菜苗 $89
正宗既泰式炒椰菜苗,菜夠嫩,馬拉盞惹味。

🍴香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋) $84

🍴珍寶腸串燒 $22 and 牛舌串燒 $28

🍴鐵板蠔餅 $128

到九龍城當然係食泰國菜嘅好地方, 今次就去左小曼谷排隊等食. 兩個人一坐低叫左兩杯野飲先, 青檸菠蘿沙冰真係偏酸,原本叫左少甜, 但實在太酸飲唔到, 都要叫番廚所幫我加糖水先叫得. 芒果沙冰就好正常幾好飲. 前菜叫左炸蝦餅, 熱辣辣跪卜卜咬落去仲好彈牙, 好好味可以推薦.雞絲海蜇沙律超大碟冧到滿一滿, 酸酸地幾開胃好抵食. 馬拉盞炒通菜都幾夠鑊氣, 又唔會太鹹, 不錯. 主角就係招牌菜黃咖哩軟殼蟹法包, 黃咖哩好香椰汁味, 一啲都唔辣, 軟殼蟹炸到卜卜脆, 沾上裝係法包入面嘅咖哩汁法包一齊食好夾, 法包索滿咖哩汁又好惹味, 法包份量不少, 兩個人食的話真係會有啲飽, 3至4個人叫的話更加適合.
青檸菠蘿沙冰
炸蝦餅
馬拉盞炒通菜
泰式雞絲海蜇沙律
黃咖哩軟殼蟹法包
呢排係甘比飛泰國既posts洗版,我除左羨慕就係非常羨慕,飛泰國既機會暫時不是我的,一於去食泰國菜止下癮!係九龍城太子道西有間小曼谷海鮮燒烤屋,門口擺左個招手吹氣公仔,非常吸引眼球!泰皇咖哩炒海鮮($246)滿滿既咖哩汁加上大蝦、青口、蜆、魷魚等豐富海鮮,配埋泰式原味烤酥餅($32)去蘸咖哩汁。泰式臘腸($20)男朋友堅持要叫,佢話泰國臘腸係唔同普通腸,味道同口感都正好多,我自己覺得入口比較甜同重香料味,送酒一流!泰式木瓜絲沙律($72)醒神開胃既青木瓜沙律,份量唔算大,不過好多花生,岩曬鐘意食香口花生既朋友。泰式拼盤(小)($149)有蝦餅、魚餅、春卷同雞棗,蝦餅、魚餅夠彈牙,春卷同雞棗炸到好香,同朋友share就最好啦!泰式鮮蝦炒金邊粉($89)未算超級熱辣辣,但料都算豐富,同埋金邊粉炒得好,夠煙韌。原本諗住可以食埋芒果糯米飯同椰汁糕,點知太飽,睇黎都要留返下次!

泰皇咖哩炒海鮮
泰式拼盤(小)
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰式原味烤酥餅
2022-05-06 50 浏览
等了又等等了又等,終於都有晚市堂食😊😊最近同好朋友近近地嚟到九龍城食泰國嘢,揀咗小曼谷😆 真係有幾個月冇黎啦😓🌟海南雞飯雞肉嫩滑,油飯又香,而且份量都唔少!🌟濕炒牛肉河牛肉爽滑香氣十足,濕炒得來有少少鑊氣,食完一啖又一啖!🌟黃咖喱雞咖喱味道香,唔會辣,攞嚟送飯一流!雞肉都幾多:)🌟蒜蓉包脆卜卜,蒜香味十足,食落唔算太油:)🌟榴槤糯米飯呢個真心好食,榴槤夠甜,糯米飯煙煙韌韌,仲要熱辣辣㗎💕一定要試!
等了又等等了又等,終於都有晚市堂食😊😊

🌟海南雞飯
雞肉嫩滑,油飯又香,而且份量都唔少!

🌟濕炒牛肉河
牛肉爽滑香氣十足,濕炒得來有少少鑊氣,食完一啖又一啖!

🌟黃咖喱雞
咖喱味道香,唔會辣,攞嚟送飯一流!雞肉都幾多:)

🌟蒜蓉包
脆卜卜,蒜香味十足,食落唔算太油:)

🌟榴槤糯米飯
2022-05-05
2022-05-06 48 浏览
好耐都冇食過泰國菜,九龍城由細食到大,次次食泰菜都會入到嚟九龍城,今次嚟咗小曼谷海鮮燒烤屋,仲記得以前好墟冚,次次都要等位。估唔到原來泰國餐廳都有得食馬友魚,馬友魚不嬲係我嘅最愛,鹽燒馬友魚更加帶出佢嘅鹹香味,外皮微微燒燶,揭開魚皮,就係雪白魚肉,入口即溶唔係講笑,好重魚油香,真係一流,次次食馬友都回味無窮。另外仲叫咗個泰式醃粉絲海鮮沙律,呢個平時比較少食,原來係粉絲為主,有啲甜酸汁,酸酸甜甜好開胃,仲有好多海鮮,魷魚鮮蝦等等。最後叫多個泰式炒牛肉河,比起乾炒牛河我更加鍾意濕炒牛河,一黎冇咁油,二來濕濕滑滑,更加容易扣汁掛湯。兩個人食咗咁多嘢先$400,人均200,性價比都算幾高,最緊要係好食。

2022-05-03 568 浏览
小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖今次重回九龍城,係因為好想去食泰國菜,晚餐來講食泰菜係好選擇。今次去到太子道西個邊,見到小曼谷海鮮燒烤屋,就入左去食啦。入到去,人頭湧湧,晚飯時間搵位唔容易,但好事來既,證明社會活動返,呢種感覺真係唔容易。講返個晚餐,我地就叫左五條串燒,分別係豬、牛、雞、珍寶腸、頂級牛柳粒沙嗲串燒;另外我地仲叫左個泰式馬拉盞炒通菜、冬蔭海鮮炒公仔麵、椰汁西米糕拼泰式千層糕,飲品就梗係唔少得椰青同椰汁涼粉冰啦!先講個串燒,真係好滿足,因為之前無晚市堂食,我想食申燒都要係街邊企係度食,今次終於可以堂食,而且佢燒得又夠香,司華力腸大大啖,頂級牛柳粒粒粒爽,豬牛雞唔駛講更加係件件香!泰式馬拉盞炒通菜、冬蔭海鮮炒公仔麵作為今晚主食,勁滿足,通菜好香口,公仔麵又夠爽口,加埋冬蔭公味,開胃呀!食完就食埋個甜品,飽哂!當然,唔少得嘅係解渴神飲—椰青、椰汁涼粉冰!如果快D可以去泰國當地食一次就好啦,呢餐就解住鄉愁先啦!
小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

食完就食埋個甜品,飽哂!

當然,唔少得嘅係解渴神飲—椰青、椰汁涼粉冰!

如果快D可以去泰國當地食一次就好啦,呢餐就解住鄉愁先啦!
2022-04-26
2022-05-01 53 浏览
終於有返晚市堂食,就去九龍城食返間泰國菜,朋友就揀咗呢一間,店舖入邊環境都好大好舒服,座位又夠寛闊👍🏼熱辣辣嘅天氣梗係嗌咗兩杯凍飲先啦,嗌咗一杯椰汁冰,甜得來凍冰冰好舒服😌另外一杯就係我朋友叫嘅Thai tea,佢話好友泰國嘅感覺😋咁我哋就叫咗個冬陰功湯,佢嘅酸味同辣味都好夠而且湯底夠濃郁😋仲有兩隻大蝦同埋好多秀珍菇喺裏面😊特別係夏天食嘢之前飲返碗好開胃另外我哋叫咗個馬拉盞炒通菜,吵得好惹味份量有十足喎👍🏼超多蝦米主食我哋就叫咗一個法包咖喱軟殼蟹,首先佢個賣相好吸引好大碟,同埋滿滿嘅咖喱汁,軟殼蟹夠脆身,配埋咖喱汁食正😋最後甜品就叫咗芒果糯米飯,熱辣辣嘅糯米飯加上濃濃椰汁 🥥芒果又夠新鮮夠甜😋正丫

一講起食泰菜,就會諗起九龍城。小曼谷都算係老字號今日嚟咗小曼谷海鮮燒烤屋呢度都算係有地標性每次經過太子道都會望到出面有個好似人咁高嘅吹氣廚師公仔同大家打招呼👩🏻‍🍳預先book咗位限時90分鐘椰青$39椰青係最快想上菜的食物夠凍夠清甜青檸菠蘿沙冰$39青檸菠蘿沙冰唔會太甜酸甜酸甜都幾開胃同解渴泰式青檸梳打$39淡淡的青檸味,健康之選泰式生蝦刺身$124一碟有六隻生蝦蝦肉到爽口彈牙雞軟骨沙嗲串燒$20沙嗲醬好有花生味黃咖喱海鮮$106海鮮款式都幾多有青口、蝦🦐、魷魚🦑泰式原味烤薄餅(2塊) $36黃咖喱配烤餅一流泰式馬拉盞通菜$87冬陰公湯(L) $186太過椰汁味重,有少少膩但可能會有人鍾意佢夠creamy泰式鐵板蠔餅$128蠔餅炸得唔錯,炸返唔算多,亦都唔係好油泰式炸蝦餅(小)$86我哋嗌咗小份合共三件每件切開一半啱啱好夠分蝦肉彈牙買單$1,138每人約$190食完都夠飽都係唔錯嘅選擇👍🏻
一講起食泰菜,就會諗起九龍城。
小曼谷都算係老字號

青檸菠蘿沙冰唔會太甜
酸甜酸甜都幾開胃同解渴
泰式青檸梳打

泰式青檸梳打$39
淡淡的青檸味,健康之選

泰式生蝦刺身$124
一碟有六隻生蝦
蝦肉到爽口彈牙

雞軟骨沙嗲串燒

雞軟骨沙嗲串燒$20
沙嗲醬好有花生味

黃咖喱海鮮

黃咖喱海鮮$106
海鮮款式都幾多有青口、蝦🦐、魷魚🦑
泰式原味烤薄餅(2塊)

泰式原味烤薄餅(2塊) $36
黃咖喱配烤餅一流
泰式馬拉盞通菜

泰式馬拉盞通菜$87
冬陰公湯(L)

冬陰公湯(L) $186
太過椰汁味重,有少少膩
但可能會有人鍾意佢夠creamy
泰式鐵板蠔餅

泰式鐵板蠔餅$128
蠔餅炸得唔錯,炸返唔算多,亦都唔係好油
泰式炸蝦餅(小)

泰式炸蝦餅(小)$86

食完都夠飽
都係唔錯嘅選擇👍🏻
雞軟骨沙嗲串燒
黃咖喱海鮮
泰式原味烤薄餅(2塊)
泰式鐵板蠔餅
泰式炸蝦餅(小)
2022-04-30 81 浏览
每一枱都會有一壼茶自助加水而家好方便用手機落單,仲有個好處,就係每款食飯旁邊都會有圖示,當有太多選擇唔知食邊度好嘅時候,我就會揀圖片吸引嘅食物😂豬,牛,雞 沙嗲串燒豬牛雞串燒都燒得剛剛好,肉質唔老,點埋沙嗲醬食,味道更有層次。豬肉碎生菜包豬肉碎可以揀少辣,啱晒唔係好食辣既我,生菜的分量都多,生菜夾住豬肉碎一齊食泰式生蝦刺身黎食泰式料理,一定要食泰國著名的生蝦刺身,生蝦刺身肉質爽口沾上泰國酸辣汁,口感更加惹味,食唔停口😍香芒蟹肉炒飯泰國有將生果撈埋一齊炒飯,鹹鹹地嘅蟹肉炒飯,配上甜香既芒果肉,食落估唔到幾夾。椰青好大個椰青,飲完椰汁,又可以食椰肉。最好既係店舖內有叉電器的租借服務,租借既收費由每小時起計算,我電話得返好少電,又要上online course, 好彩有得借叉電器😊
每一枱都會有一壼茶自助加水

豬,牛,雞 沙嗲串燒

豬肉碎生菜包

香芒蟹肉炒飯

椰青
好大個椰青,飲完椰汁,又可以食椰肉。

2022-04-28
2022-04-29 442 浏览
是日HONEY遲左收工,唔想煮飯,HONEY話想去九龍城食飯,搭車經常見到哩間小曼谷海鮮燒烤屋的公仔,HONEY就話決定去食~~真的星期三平日去到N咁多人,等左半個鐘先有位,我同HONEY點左冬蔭公湯(細)黃咖喱牛腩香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)泰式蒜容包(4塊)芒果椰汁沙冰芒果椰汁沙冰芒果椰汁沙冰真的好滑,芒果椰汁加埋真的一定唔會唔好飲~熱天飲真的一流黃咖喱牛腩黃咖喱牛腩都有唔少牛腩,另外佢個汁真的好好食,所以決定加碼點左個泰式蒜容包(4塊)泰式蒜容包(4塊)真的好香,上來好熱,另外加埋黃咖喱真的好YUMMY,真的點黃咖喱牛腩,一定要MIX埋泰式蒜容包香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)真的好大碟,肉碎都好多,撈飯真的一流,另荷包蛋真的流心,一隻真的唔夠...冬蔭公湯(細)冬蔭公湯(細)有兩假大隻的虎蝦,另外佢的湯底好重香料味,真的好開胃,怪唔得咁多人食,真的值得一試~~
是日HONEY遲左收工,唔想煮飯,
HONEY話想去九龍城食飯,
搭車經常見到哩間
小曼谷海鮮燒烤屋的公仔,
HONEY就話決定去食~~
真的星期三平日去到N咁多人,等左半個鐘先有位,
我同HONEY點左
冬蔭公湯(細)
黃咖喱牛腩
香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)
泰式蒜容包(4塊)
芒果椰汁沙冰

芒果椰汁沙冰

黃咖喱牛腩

泰式蒜容包(4塊)
香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋)

冬蔭公湯(細)

怪唔得咁多人食,真的值得一試~~
2022-04-27
  • 冬蔭公湯(細)
  • 香葉辣椒豬肉碎燴飯(配荷包蛋),
2022-04-28 60 浏览
自從搬入九龍城之後,發現區內其實除了泰國菜之外,還有很多不同類型的餐廳,所以便以九龍城為主題,介紹不同類型的的食肆,歡迎關注,以便獲得最新九龍城飲食資訊。平時最喜歡在這裏晚飯,不過今天想去按摩,便在這裏試試下午茶。泰式生蝦刺身$124,蝦肉口感結實,加上蒜片和指天椒,是嗜辣者的一道美食。😍😍😍😍燒脆皮白鱔(兩串)$119,燒鱔的皮很香脆,魚肉味道香甜。泰式干炒雞肉河$42,鑊氣十足,香氣四溢。泰式冰咖啡,咖啡味道甘香,甜度啱啱好。香葉肉碎燴飯$50,肉碎炒得很乾身,而且非常惹味,配上白飯,很快便被消滅了。泰式龍眼冰,午餐免費跟餐,龍眼味道鮮甜,甜度適中。
燒脆皮白鱔(兩串)$119,燒鱔的皮很香脆,魚肉味道香甜。

泰式干炒雞肉河$42,鑊氣十足,香氣四溢。

泰式冰咖啡,咖啡味道甘香,甜度啱啱好。

泰式龍眼冰,午餐免費跟餐,龍眼味道鮮甜,甜度適中。
2022-04-27 64 浏览
九龍城入面最多嘅就係泰國菜同埋潮州菜,今晚喺新蒲崗附近 於是就食泰國菜,咁多間泰國菜館我最鍾意嘅就係呢一間,有好多分店座位有寬闊😊-泰王咖喱法包軟殼蟹,最緊要就係有個咖喱可以點醬食😋好正 外皮又脆 裡面的咖喱汁流哂出黎🤤又香又有蛋 正😻-冬陰功湯,叫左個二至三人分量,呢個份量其實都可以飲到每人兩碗,好香又夠味🤤自己煲好難煲到呢個水準,食飯前飲好開胃😙-豬肉生菜包,份量大又抵食,食到菜又唔會話食肉好「溜」既感覺,真係正👍🏼仲有得簡加辣Tim 😋😋😋-馬拉盞炒通菜,大碟又香口 菜又夠新鮮 係我最愛的濃味-椰青,食泰國菜梗係要椰青,大大粒,凍冰冰令我諗起係泰國旅行的日子,個陣日日飲一至兩粒👍🏼爽-甜品 簡左 芒果糯米飯,份量夠大,味道不錯呀😙

-馬拉盞炒通菜,大碟又香口 菜又夠新鮮
係我最愛的濃味

-甜品 簡左 芒果糯米飯,份量夠大,味道不錯呀😙
2022-04-26
庆祝纪念
生日
  • 椰青
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
2022-04-19 147 浏览
前幾日去咗食小曼谷位置都幾方便 地鐵站行幾步就到叫咗三個餸 首先嚟咗生菜包個人覺得一間咁多年嘅泰國餐廳來講佢個生菜包真係有啲失望調味唔夠正宗而且肉碎有質素都麻麻地正當我對呢間餐廳有啲失望嘅時候佢就上咗香葉肉碎炒飯呢個炒飯係有驚喜嘅分量多而且夠辣夠味!(我哋叫咗加辣香葉嘅味道好足夠 調味啱啱好就係我哋期待嘅味道😍最後就嚟咗黃咖喱軟殼蟹配法包不得了黃咖喱真係世一😍😍味道香濃再配埋法包真係冇得輸🥺🥺🥺總括嚟講佢啲份量都好多我哋兩個人食三個餸都好飽加埋我哋嗌左兩樣有澱粉嘅餸又有包又有飯 個肚腩大左兩倍咁出去😂
前幾日去咗食小曼谷
位置都幾方便 地鐵站行幾步就到