2022-09-09 122 浏览
九龍城一向出名食泰國野 我地就揀咗呢間最高人氣嘅泰國餐廳😜 我地8:30左右去到都仲要等位🫣 呢度嘢食嘅份量都幾多吓🙈 啱哂多人share雞肉沙嗲串燒 $20珍寶腸沙嗲串燒 $22頂級牛柳粒沙嗲串燒 $48串燒配嘅沙嗲醬充滿花生香 甜甜地 我哋最鍾意牛柳粒 有四粒車厘茄同四粒牛柳粒 牛柳粒肉質嫩而具彈性 唔使點醬都已經好食~風味燒豬頸肉$115見到豬頸肉嘅價錢幾貴 但原來份量超大份超多🤣 豬頸肉較為乾身 但點埋自家醬汁都好惹味 酸酸甜甜泰式鮮蝦炒金邊粉 $92又係好大碟🙈 鮮蝦一共有三隻 爽口彈牙 金邊粉都係正宗嘅 加咗芽菜、蛋、豆腐乾、花生碎等等 食落又係好開胃甜甜地 好多材料口感豐富西瓜沙冰 $35西瓜沙冰真係啱晒夏天 超解暑 香甜解渴~椰青 $39椰青即叫即開 超清甜~ 飲完椰青水仲可以刮啲椰肉食😛

雞肉沙嗲串燒 $20

西瓜沙冰真係啱晒夏天 超解暑 香甜解渴

椰青 $39
椰青即叫即開 超清甜~ 飲完椰青水仲可以刮啲椰肉食😛
2022-09-08 73 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖✦ 泰式生蝦刺身食泰國野緊係要叫返個生蝦,每隻都肥嘟嘟,點埋個酸辣汁食一流!✦ 海鮮孖寶• 牛油蒜蓉燒蟶子皇(3隻)唔算好大隻,不過都啖啖肉,同埋佢有埋d炸白飯魚仔一齊食,口感幾得意。• 香燒扇貝(2隻)同樣都有炸白飯魚仔,幾好食,不過燒得老左少少,但都可以接受。✦ 泰皇咖喱法包軟殼蟹勁大碟!一上枱霸左我成半張枱,份量好多,軟殼蟹脆卜卜,然後個法包好大個,出面脆脆咁,跟埋咖哩一齊食好正,食到好飽。✦ 小曼谷原隻芒果糯米飯糯米飯熱辣辣好軟熟,芒果好甜,大滿足!✦ 珍多冰入面好足料,椰汁好清新。✦ 芒果沙冰芒果果濃好滑溜,叫左少甜,甜度岩岩好。

☆ 小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

✦ 泰式生蝦刺身

✦ 海鮮孖寶
• 牛油蒜蓉燒蟶子皇(3隻)

• 香燒扇貝(2隻)

✦ 泰皇咖喱法包軟殼蟹

✦ 小曼谷原隻芒果糯米飯
糯米飯熱辣辣好軟熟,芒果好甜,大滿足!

✦ 珍多冰
入面好足料,椰汁好清新。

✦ 芒果沙冰
芒果果濃好滑溜,叫左少甜,甜度岩岩好。
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
🦐泰式生蝦刺身每次食泰國餐廳必點生蝦刺身,呢度的生蝦十分新鮮,咬落去仍然十分彈牙,點少少傳統泰式酸辣汁,好惹味,好開胃。🦪海鮮孖寶(牛油蒜蓉燒蟶子皇+香燒扇貝)兩款海鮮做法相似,以牛油和蒜蓉燒得非常香口,再配上蔥花和炸白飯魚仔,令到口感更加豐富。蟶子很大隻,成隻放入口很有滿足感。而扇貝燒完出嚟都唔會乾身,仍然好鮮甜爽口。🦀泰皇咖喱法包軟殼蟹軟殼蟹份量十足,炸到金黃色,但又完全沒有油膩感,咬落去十分香脆。咖哩汁不算辣,仲帶有椰香味道,再加上香蔥、青椒等配料,味道香甜。再配以外脆內軟的法包,每一啖都可以沾滿香甜咖哩,十分滿足。🥤珍多冰傳統消暑解渴飲品,香滑的椰奶,加上紅黃綠珍多,而家夏天飲,特別解渴。🍹芒果沙冰芒果香甜,完全飲唔到酸味,沙冰亦都磨得很碎很滑。最難得嘅,係可以選擇少甜,啱晒我呢啲不喜歡太甜的顧客。🥭小曼谷原隻芒果糯米飯傳統泰國甜品,份量十足,芒果好大個,好香。糯米飯沾上香甜椰漿,再加上少少黑芝麻,又多了一種口感。
🦐泰式生蝦刺身

🦪海鮮孖寶(牛油蒜蓉燒蟶子皇+香燒扇貝)

🦀泰皇咖喱法包軟殼蟹

🥤珍多冰

🍹芒果沙冰

🥭小曼谷原隻芒果糯米飯
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
呢間最令人深刻嘅一定係個人型吹氣公仔😂長期見到好多人排隊,算係九龍城最人氣嘅泰國餐廳之一🥳呢度菜式選擇真係十分之多,睇到有啲眼花,好多係第二到少見,都幾值得一試☺️.🥩燒安格斯西冷牛扒 $237燒牛肉分別有三成、五成同七成揀,雖然揀咗七成不過都係偏生,有啲生到唔太咬到😂不過撇除呢樣嘢唔講,味道真係好唔錯,肉質都幾好的😋擺盤都好似西餐咁😂.🐔泰式酸辣鳳爪 $87泰國菜必食😋小編超鍾意食軟骨,口感非常好,仲要係冇骨😎酸酸地作為前菜真係增加食慾🤪.🥭小曼谷原隻芒果糯米飯 $78呢度嘅芒果糯米飯就係勝在夠多椰汁同埋好夠暖,食落好舒服😌椰汁偏甜一啲,而芒果酸酸地,啱啱好balance返😚.💰人均消費~$300.🍽味道:4/5🏙環境:4/5👨🏼‍🍳服務:4/5💧衛生:4/5💰價錢:4/5
🥩燒安格斯西冷牛扒 $237
🏙環境:4/5
👨🏼‍🍳服務:4/5
💧衛生:4/5
💰價錢:4/5
今晚好想食泰國菜,當然要去九龍城搵食啦,貪佢夠集中嘛!行過見到呢間“小曼谷海鮮燒烤屋” ,環境幾好,裝修企理有多少設計感,就揀左呢間試下😋~👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🌟串燒🍢💕豬肉💕雞腎💕雞全翼食泰國菜必點串燒‼️ 串燒份量都多,大大塊肉,燒得好香口,蘸上特色沙嗲醬,好好食🥰小編建議串燒想保持脆口,黎到要即時食呀!🌟 明爐蒸桂花魚🐟好想食魚既我,叫左蒸桂花魚。黎到賣相,一睇桂花魚既眼珠係突晒出黎,我就知呢條魚好新鮮🤭食落桂花魚肉質嫩滑,魚肉有彈性,果然係新鮮魚。再配上西檸汁,酸酸甜甜連埋湯一齊食,好好味😋🌟椰青🥥椰青清甜解渴,飲完仲可以食埋椰肉,今晚真係好滿足😌。#cc_甜品推介 #cc_九龍城推介——————————————————💕Encore指數:4/5 💕餵食指數:4/5💕環境:4/5💕推介指數:4/5——————————————————📍小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖#小曼谷海鮮燒烤屋 #九龍城美食 #九龍城好介紹 #九龍城正宗泰菜#九龍城美食推介 #九龍城泰國菜

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼

🌟串燒🍢
💕豬肉💕雞腎💕雞全翼

🌟 明爐蒸桂花魚🐟

🌟椰青🥥
椰青清甜解渴,飲完仲可以食埋椰肉,今晚真係好滿足😌。

#cc_甜品推介 #cc_九龍城推介
——————————————————

💕Encore指數:4/5
💕餵食指數:4/5
💕環境:4/5
💕推介指數:4/5
——————————————————

📍小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2022-09-01 60 浏览
今日去咗小曼谷海鮮燒烤屋,每次去九龍城都一定會經過呢度,終於可以試吓啦!去到亦都好多人。首先有牛油蒜蓉燒生蠔,生蠔非常鮮甜,肉質爽口,搭配蒜香一個字:「正」!第二個我嘅至愛有豬肉沙嗲串燒,沙嗲嘅味道香濃,豬肉口感適中,笑得亦都啱啱好。雞肉沙嗲串燒亦都一樣,雞肉嘅肉質嫩滑,沙嗲嘅味道吸引我食完一啖接一啖!😋珍寶帶子沙嗲串燒上面唔單止有帶子,上面仲有一粒粒蕃茄仔,唔會淨係得帶子咁齋~跟住有必食嘅泰式鮮蝦炒金邊粉,睇到佢好足料,有蝦有芽菜等。雖然就咁食已經好好味,但係擠埋酸酸甜甜嘅青檸汁就Perfect啦!我哋亦都叫咗泰式馬拉盞炒通菜,可見炒得好有鑊氣。香芒蟹肉炒飯亦值得一提,喺炒飯入邊食到芒果,感覺好新鮮👍🏻最推薦嘅當然就係小曼谷原隻芒果糯米飯,滿滿嘅椰漿加上去糯米飯,個人非常鍾意,襯搭芒果嘅清甜,讚👍🏻👍🏻

2022-09-01
  • 椰青
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
🔺食物 泰式拼盤 $159(魚餅/ 春卷/ 蝦餅/雞棗)一次過滿足4個願望 較為最出色就係蝦球 肉質彈牙 外脆內勁熱😂 .泰式炸芝士蝦球 $109超失望 冇芝士味不但 仲收咁貴 🤨 咬完一啖 真係一頭黑人問號❔味道=冇芝士味既加大版蝦球一樣🙄.鐵板豬頸肉芥蘭 (馬拉盞) $97原塊鐵板上 勁有鑊氣😍 少少過咸 配埋白飯會好啲😂.冬蔭鮮蝦雲吞湯 $136😚湯頭好濃 少少辣 重香茅 雲吞有五粒 大大粒 略帶鮮蝦味🤪 幾正✨👍➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖🔺飲品/ 甜品蕃茄仔沙冰 $31唔記得影😂 味道正常 冇落糖水 可以一試🤪➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️自私評論:食完個身一陣陣泰味出哂黎😍 除左粒芝士蝦球之外,其他都幾好食🙂 對於冇得去旅行既大家,快啲去試下啦🤪 不過要預左有心理準備排隊👯‍♀️
🔺食物

➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖

自私評分:🟡🟡🟡🟡⚪️
  • 冬蔭鮮蝦雲吞湯
2022-08-23 100 浏览
好掛住去泰國旅行呀🇹🇭! 今晚去咗食泰國菜止下癮! 餐廳門口擺咗個招手吹氣公仔, 非常吸引人嘅目光! 𓌈˒˒ 黃咖喱海鮮 咖哩當中有大蝦🦐、青口、魷魚🦑、薯仔🥔、洋蔥🧅等等, 咖哩甜甜地🍛, 辣味好溫和, 有陣陣椰奶香, 好惹味🤤! 𓌈˒˒ 泰式原味烤酥餅食咖哩當然唔少得烤酥餅🫓! 酥餅好酥脆, 蘸埋咖哩汁, 完全感受到泰國地道風味, 非常滿足呢😋!𓌈˒˒ 泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉有咬口, 帶酸甜味, 配料有大蝦🦐、炒蛋、芽菜、韭菜等等, 配料相當豐富! 食落幾香口, 加埋花生碎同青檸汁, 味道更有層次⸝⸝𓌈˒˒ 泰式鹹魚炒椰菜苗椰菜苗爽脆🥬, 食落有鹹香

𓌈˒˒ 黃咖喱海鮮

𓌈˒˒ 泰式原味烤酥餅

𓌈˒˒ 泰式鮮蝦炒金邊粉

𓌈˒˒ 泰式鹹魚炒椰菜苗
椰菜苗爽脆🥬, 食落有鹹香
2022-08-23
  • 泰皇咖哩炒海鮮
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式原味烤薄餅
2022-08-23 88 浏览
細細個都知道九龍城最出名食泰國菜,喺九龍城食泰國菜簡直係我兒時回憶,每當想食泰國菜嘅話就一定會過嚟九龍城,呢幾年最鍾意去小曼谷,一嚟價錢合理,二來款式好多,每次都會叫唔同款式。一嚟到梗係要嚟個泰國名菜冬陰功,呢個冬陰功非常之足料,有大大隻虎蝦,非常之新鮮,彈牙一定係㗎啦,仲要都幾鮮,一啲都唔會霉,平時飲親冬陰功啲蝦零霉都係好常見嘅事,呢一間嘅蝦要俾個讚,冬陰功佢哋有得減少辣或者平常嘅辣度,由於唔係太食得辣所以我哋就叫咗小辣,酸酸地辣辣地非常之開胃❤️另外近排都努力做gym,唔可以攝取太多澱粉質,燒安格斯西冷牛扒就啱晒我啦,唔好以為剩係得泰國菜食呀,多多款式啱晒每個人嘅口味,呢個西冷牛扒都做得非常之唔錯,有得五成六成七成,我鍾意食生啲就揀咗五成,見到啲肉質咁粉嫩都知道燒得唔錯,仲要有啲炭烤味,炭燒味配上Juicy肉汁,好食呀,另外佢嘅醬汁酸酸地都好夾。飲品方面我哋都叫咗個椰青,清清甜甜,解膩

飲品方面我哋都叫咗個椰青,清清甜甜,解膩
2022-08-17 111 浏览
好耐好耐冇去食泰國嘢! 今晚一於去九龍城開餐。一坐低先飲支泰國啤酒同埋沙冰😮‍💨 成個人即刻涼浸浸!食泰國嘢梗係要食串燒啦,呢度嘅串燒勁多選擇,差唔多你諗到嘅都有,我哋都叫咗好多啊:司華力腸、雞肉、豬肉、牛肉、雞腎😂 一定要撈佢嘅沙嗲醬,香濃惹味!另外叫咗咖喱牛腩同埋蒜蓉包,呢個絕對係唔會輸嘅組合。牛腩煮得好淋好入味,推介👍🏻.蛋包飯主要比小朋友食,味道淡咗少少,不過材料都好豐富。最後再飲埋蟹肉魚肚羹,好飽好滿足。
好耐好耐冇去食泰國嘢! 今晚一於去九龍城開餐。

一坐低先飲支泰國啤酒同埋沙冰😮‍💨 成個人即刻涼浸浸!

蛋包飯主要比小朋友食,味道淡咗少少,不過材料都好豐富。

最後再飲埋蟹肉魚肚羹,好飽好滿足。
2022-08-16
2022-08-17 74 浏览
串燒:牛肉,豬肉,雞全翼燒得好好味,唔會乾身亦唔韌,蘸上花生味香濃既然沙爹醬,正!海鮮媽寶:牛油蒜蓉燒虎蝦3隻+牛油蒜蓉青口半打($238)兩款海鮮上面小銀魚乾,蒜蓉,好特別。虎蝦大大隻,好彈牙,好食!青口味道都ok,但比較韌口,個人覺得下次叫其他海鮮應該更好食明爐蒸桂花魚($256)桂花魚好新鮮,唔腥,肉質嫩滑,配料有香茅,洋蔥,秀珍菇,娃娃菜等。條魚本身冇咩味道,一蘸上泰式酸辣醬,越食越好味,越食越辣,呢個時候飲上杯凍飲,真係爽!
串燒:牛肉,豬肉,雞全翼
燒得好好味,唔會乾身亦唔韌,蘸上花生味香濃既然沙爹醬,正!

海鮮媽寶:牛油蒜蓉燒虎蝦3隻+牛油蒜蓉青口半打($238)

明爐蒸桂花魚($256)
今晚又去左九龍城試另一間泰國菜😎 呢間相信大家都唔會陌生 因為門口有一隻不斷向你揮手嘅吹氣公仔😆 餐廳入面都有幾多座位 晚市都坐滿人🤩Scan qr code落單 例牌每次食泰國菜都會叫咖喱 今晚都唔例外🥰 另外見呢間餐廳叫燒烤屋 所以仲叫左幾串串燒:🥘泰皇咖喱炒海鮮好豐富 有大頭蝦 帶子 青口 魷魚等等👅 海鮮嘅咖喱加左雞蛋烹調特別好飯 味道惹味 減低辣度 配搭海鮮一流👍🏻泰式蒜茸包一客4塊 好香脆 包上加左好多蒜蓉好香😋泰式鮮蝦炒金邊粉有多隻爽口大蝦 好多配菜 味道都唔錯 酸酸甜甜好開胃👅泰式臘腸好少食串燒燒嘅泰式臘腸😆 都幾香 可以一試👍🏻串燒雞幾嫩 點埋佢哋嘅沙嗲醬好惹味 沙嗲醬仲食到粒粒花生 唔會好鹹🤩頂級安格斯牛柳粒串安格斯牛柳燒到剛好 好香 加左黑椒粒燒👍🏻小曼谷原隻芒果糯米飯糯米飯熱辣辣架😍 加上原隻香甜芒果 係食泰國菜必點嘅甜品🤤椰皇沙冰 好清涼 入面仲有粒粒椰子肉 正🌟

🥘泰皇咖喱炒海鮮

糯米飯熱辣辣架😍 加上原隻香甜芒果 係食泰國菜必點嘅甜品🤤

椰皇沙冰
好清涼 入面仲有粒粒椰子肉 正🌟
2022-08-15 152 浏览
天氣時熱時落雨,最好就係叫外賣舒舒服服宅在家慢慢歎。呢間泰菜外賣都可保持到水準,忍唔住食完再食👍🏻黃咖喱🐓雞肉咖喱唔會太辣,稍嫌香料味唔夠濃,反而配上既鮮雞件夠嫩滑鮮味,眾有加左唔少蔬菜。風味燒🐽豬頸肉 豬頸肉燒得焦香惹味,肉質爽口彈牙,肥瘦剛好唔會食完成口油,而且份量超多放左兩層。豬肉生菜🥬包免治豬肉肥瘦肉適中,醃得夠入味,調味香辣合適,酸辣醒胃。馬拉盞炒椰菜苗爆香既馬拉盞加上椰菜苗爽脆,香辣惹味,底層既菜因為浸住汁稍咸。鮮菠蘿🍍雞肉炒飯用上鮮菠蘿+雞肉等炒香,稍認為炒飯底味道較淡,可加多咖喱和薑黃既調味。泰式鮮蝦🦐炒金邊粉金邊粉用羅望子醬、椰糖、魚露等炒香,咸香中帶酸甜好開胃,炒得夠乾身鬆身,唔會油淋淋。泰式原味烤酥餅酥餅外賣黎到都keep到香酥脆,好香奶香味,但如果鍾意較酥軟質感既就未必覺得岩口味啦,因為真係好脆😆泰式蒜蓉包蒜蓉包同樣出色,入口依然外層脆卜卜、內裡軟熟,蒜香牛油香味兼備。💕歡迎FOLLOW IG📳na.foodie_tour

黃咖喱🐓雞肉
黃咖喱雞肉

風味燒🐽豬頸肉

豬肉生菜🥬包
免治豬肉肥瘦肉適中,醃得夠入味,調味香辣合適,酸辣醒胃。

馬拉盞炒椰菜苗

💕歡迎FOLLOW IG📳na.foodie_tour

外卖送餐
  • 蒜蓉包
2022-08-13 49 浏览
今晚去了九龍城行過這裡,當然唔使想就佢啦,份量足料,食物質素有保證,最緊要大大碟價錢相宜,咁多優點完全冇藉口唔揀佢😜當然會點心水食物,先來個泰式醃粉絲肉碎沙律,大大份泰式醃粉絲上放上了肉碎,泰式醃粉絲十分彈牙爽口之餘加上個沙律汁帶點酸酸十分醒胃,配哩肉碎入口味道十分配合!主食就係差不多次次都點的泰式鮮蝦炒金邊粉,口味夠哂正宗,用上了芽菜、蛋絲、豆腐卜、葱作為配料外,上面還有大大隻又彈牙爽口嘅鮮蝦,加埋炒得十分入味嘅金邊粉配哩旁邊嘅香脆花生碎入口,真係十分配合好味!而今晚還有這個超正嘅泰式蟹肉煲仔翅,上枱時超級熱燙燙,上面放了新鮮蟹肉,煲仔翅味道香濃還有不同配料,有火腿、元貝、蟹肉、魚翅等材料,入口味道濃郁,一煲有三四碗仔份量,真係有翅食,絕不欺騙你,煮得十分入味!正!加埋杯香濃芒果沙冰,真係一個消暑佳品,陣陣香濃芒果味道,入口香滑,絕對推介!一次過食唔到太多,下次又可以再來食下這裡出色串燒同咖喱!

一次過食唔到太多,下次又可以再來食下這裡出色串燒同咖喱!
2022-08-10 102 浏览
去九龍城買嘢,順便食埋飯。 通常都係去小曼谷食,貪佢性價比高,嘢食大大碟又好味😋泰式炸芝士蝦丸大大粒,勁多芝士!!! 新鮮熱辣,好食!串燒都係必食推介啦,佢有好多款式,我哋覺得最正係燒雞肉,嫩滑惹味,加少少沙爹醬仲正。黃咖喱牛腩都唔錯,份量好多,香而不辣,點蒜蓉包一流👍🏻 蒜蓉包好香脆,一定要食呀!蟹肉雞絲魚肚羹味道比較濃,亦都好足料!呢個湯用煲仔上,有少少喺泰國食煲仔翅嘅感覺最後再飲杯消暑沙冰😮‍💨 正呀~

泰式炸芝士蝦丸大大粒,勁多芝士!!! 新鮮熱辣,好食!

最後再飲杯消暑沙冰😮‍💨 正呀~
2022-08-08
  • 串燒