2021-09-03 40 浏览
再訪小曼谷泰國菜 原來元朗國都有得食雖然地方唔大 裝修都冇銅鑼灣咁靚但嘢食KEEP住高質 仲可以翻兜上次嘅...泰皇咖喱法包軟殻蟹 $158第一個要寫返佢 呢個就係我上次食過嘅今次要返尋味 咖喱+法包本身都絕配組合配上炸得好到位勁香脆嘅軟殻蟹 仲要大大份呢個值得ENCORE 法包好大個 所以好飽肚風味燒豬頸肉 $95睇唔出呢個份量都幾多 都幾多塊但係呢個燒得偏乾身 食都幾難口 雖然都幾香 但太乾 所以有啲失望鮮芒海鮮炒飯 $88又幾多料 有芒果仲有帶子魷魚呢到炒飯都係有三色豆 唔太鍾意但個飯粒粒分明 整體都幾好食泰式生蝦刺身 $108上次冇哂 今次要叫返嘅生蝦刺身 食泰菜唔少得肉質爽甜 夾埋蒜塊辣椒再點個酸辣汁係無得輸泰式拼盤(S)$121呢個size係細份 四個人分啱啱好有啲切開咗上 分好每款都有四件蝦餅的確係最出色 香脆又彈牙Btw呢個拼盤有心形盤上lol椰皇沙冰 $32沙冰好消暑 熱辣辣飲一流啲冰都好綿 唔會太碎一粒粒
再訪小曼谷泰國菜 原來元朗國都有得食
雖然地方唔大 裝修都冇銅鑼灣咁靚
但嘢食KEEP住高質 仲可以翻兜上次嘅...

泰皇咖喱法包軟殻蟹 $158

泰式生蝦刺身
泰皇咖喱法包軟殻蟹
泰式生蝦刺身
2021-08-27 41 浏览
小曼谷泰國美食黎元朗開咗分店之後都食咗幾次外賣,今次就黎到堂食!入到去店面裝修好似列車車廂咁!盡用長型嘅店面!Menu中想食嘅菜式應有盡有!黃咖哩牛腩必嗌!好香椰子味!而且配料非常足!牛腩炆得夠哂淋,份量又多,叫多一碟蒜蓉更正❤️馬拉盞粉通菜無論幾時食水準都非常高!馬拉盞夠濃夠香、通菜幼嫩!連唔鍾意食菜嘅我都食咗好多!串燒雞牛豬入面牛肉係最出色!燒白鱔就唔使講,勁好味呀!鮮甜爽口,一食就知係新鮮白鱔💕不得不提個沙爹醬!花生味好濃好正!香葉辣椒雞肉炒河材料配搭非常泰式,好新鮮,想試新野嘅朋友可以一試!椰皇沙冰我個人好欣賞呢杯特飲!非常fresh !

入到去店面裝修好似列車車廂咁!盡用長型嘅店面!

Menu中想食嘅菜式應有盡有!

黃咖哩牛腩必嗌!

馬拉盞粉通菜

串燒
不得不提個沙爹醬!花生味好濃好正!

香葉辣椒雞肉炒河
材料配搭非常泰式,好新鮮,想試新野嘅朋友可以一試!

椰皇沙冰
我個人好欣賞呢杯特飲!非常fresh !
2021-08-26 36 浏览
呢間餐廳自助點餐,可以按自己喜好揀選口味,超方便👍👍而且上菜快,岩哂香港人速度😄木瓜絲沙律開胃前菜,我地揀左少辣,唔算好辣😋冬陰公湯(大)少辣都係辣,夠野味,份量多,4個人飲可以飲到2碗😆推介👍👍燒豬頸肉好香又正,必食😍黃咖哩雞肉熱辣辣,又適合唔食辣的朋友,岩哂配薄餅及蒜蓉包👍鮮蝦炒金邊粉出動心型碟,貌相好吸引,見到都開胃😋炒椰菜苗,炒得夠鑊氣😄芒果糯米飯芒果夠多,配搭椰汁,糯米飯,一流👍食辣野飲品推介👍😋泰式冰奶茶,夠哂特色椰皇沙冰,夠清甜青檸菠蘿沙冰,夠解渴⭐️留意番用餐時間90分鐘

木瓜絲沙律
開胃前菜,我地揀左少辣,唔算好辣😋

冬陰公湯(大)
少辣都係辣,夠野味,份量多,4個人飲可以飲到2碗😆

推介👍👍燒豬頸肉
好香又正,必食😍

黃咖哩雞肉
熱辣辣,又適合唔食辣的朋友,岩哂配薄餅及蒜蓉包👍

鮮蝦炒金邊粉
出動心型碟,貌相好吸引,見到都開胃😋

炒椰菜苗,炒得夠鑊氣😄

芒果糯米飯
芒果夠多,配搭椰汁,糯米飯,一流👍

食辣野飲品推介👍😋
泰式冰奶茶,夠哂特色
椰皇沙冰,夠清甜
青檸菠蘿沙冰,夠解渴

⭐️留意番用餐時間90分鐘
2021-08-24 48 浏览
夏日熱嗱嗱,行幾步已經想入商場/ 餐廳避暑。岩岩行到小曼谷門口見午餐餐牌,價錢幾抵食,所以決定食泰國菜。入座,店員會提供QR code 自助落單,廚房姐姐遞兩碗湯 : 「送的送的,請你地飲!」,食物到枱時,姐姐又會問係咪開心分享,有冇需要多一個碗仔,執枱孜會確認係咪已經食飽先收拾,態度同服務真係好好。 *椰菜冬陰功湯 (贈送)湯比較清,冬陰功味道比較淡,唔會好辣,不過略厭香料比較少,唔夠香濃。*青咖哩牛腩 (配飯) $58青咖哩汁十分濃稠,裹有好多香料,味道偏甜和重椰香味,辣度要求是微辣,大約3小程度,所以亦容易入口。牛腩用粒狀呈現,肉質偏瘦,相對有咬口。*冬蔭豬頸肉湯河 $48湯底唔算好濃郁,有淡淡椰香味,辣度相對唔明顯,比較迎合大眾港口味,如果偏向重口味人仕就會認為失色少許。豬頸肉薄薄一片,但份量十足,足足有十片,外皮有微微烤過,脆邊香口,而且肉質唔會乾/ 好肥,令人有驚喜,如果額外有醬沾更為加分。*泰式奶茶 (隨餐)第一次飲泰茶,與港式好唔同,奶味重少少,但吾會好甜整體評分:味道:👍👍 👍服務:👍👍👍 👍價錢:👍👍 👍 回頭指數:👍👍 👍飽肚指數: 👍 👍 👍 👍
夏日熱嗱嗱,行幾步已經想入商場/ 餐廳避暑。

*椰菜冬陰功湯 (贈送)

*青咖哩牛腩 (配飯) $58
牛腩用粒狀呈現,肉質偏瘦,相對有咬口。

*冬蔭豬頸肉湯河 $48

*泰式奶茶 (隨餐)
第一次飲泰茶,與港式好唔同,奶味重少少,但吾會好甜

整體評分:
味道:👍👍 👍
服務:👍👍👍 👍
價錢:👍👍 👍
回頭指數:👍👍 👍
飽肚指數: 👍 👍 👍 👍
青咖哩牛腩 (配飯)
冬蔭豬頸肉湯河
2021-07-25
午餐
  • 豬頸肉
2021-08-22 41 浏览
泰式燒盲鰽 ($141)推薦👐🏻條魚又幾肥美喎,夠哂四個人食。即叫即燒,好新鮮,肉質鮮嫩,又唔會好多骨而且係大骨為主。魚肚內加入香茅,既可以去除腥同時又可以令魚肉更香。附有酸辣醬汁,簡直將條魚昇華到另一個層次😍,好出色!!·泰式炸芝士蝦丸($91)熱辣辣🔥炸到外層好酥脆,蝦肉爽口彈牙。·泰式馬拉盞炒椰菜苗 ($86)椰菜苗真係無得輸,配勁惹味嘅馬拉盞,再加埋鑊氣,真係食到停唔到口👅·蝦膏豬肉碎炒飯 ($76)感覺呢到有3-4碗飯嘅份量,有豬肉碎、泰國臘腸、豆等配料,比例都好平均,炒飯粒粒分明。
泰式燒盲鰽 ($141)

泰式炸芝士蝦丸($91)
熱辣辣🔥炸到外層好酥脆,蝦肉爽口彈牙。

泰式馬拉盞炒椰菜苗 ($86)

蝦膏豬肉碎炒飯 ($76)
2021-08-19 53 浏览
叫咗咖喱蝦,泰式炒金邊粉,木瓜沙律。冇一樣嘢好味。泰式金邊粉竟然係粉紅色嘅,完全冇味。木瓜沙律淡茂茂唔算唔辣唔甜。咖喱叫做好啲有少少味。對間餐廳好失望,之前食過幾次都唔係咁嘅,點知一年後再食佢原來變成咁難食。
叫咗咖喱蝦,泰式炒金邊粉,木瓜沙律。
冇一樣嘢好味。
泰式金邊粉竟然係粉紅色嘅,完全冇味。
木瓜沙律淡茂茂唔算唔辣唔甜。
咖喱叫做好啲有少少味。

對間餐廳好失望,
之前食過幾次都唔係咁嘅,
點知一年後再食佢原來變成咁難食。
泰式炒金邊粉
木瓜沙律
咖喱蝦
2021-08-19
外卖自取
2021-08-17 42 浏览
小曼谷其他區都有食過 今日路經又有啲泰國美食癒就入嚟食下 入到嚟見到泰藉廚師燒緊串燒 好有風味小食揀咗串燒 雞,牛,豬同埋司華力腸各一串 價錢唔貴,即叫即燒 同外賣店價錢相約 抵 個沙嗲醬香口惹味 夠曬開胃 之前我知道呢間餐廳個蝦餅好好食 今次見佢有芝心版本就試下 加咗芝心就更香 蝦餅外面炸到非常之脆 裏面嘅蝦肉彈牙爽口 多重滋味好食 一客有3大粒 成個蘋果咁大跟住就要咗個黃咖哩海鮮 再配埋個蒜蓉包呢點汁食 一流大滿足 海鮮都有唔少有青口,魷魚等等 蒜蓉包非常之好香脆點埋咖哩汁話咁快就食曬 咖啡汁個味道濃度岩岩好 椰香為主 少少辣 加左洋蔥薯仔等配料 好食最後就點咗個濕炒泰式肉片河 份量十足 味道當然正宗 用個心心碟裝住 為今晚超滿足晚餐來個結尾

2021-08-12 48 浏览
和朋友去了元朗教育路50號兆明樓地下A號的舖小曼谷泰國美食食飯,元朗真是集中了很多餐廳,而質素都唔錯。餐廳店不算太大,但裝修很整齊,光線充足,枱櫈亦都四正,坐得舒服。店員服務殷勤有禮,而且很主動令人感覺舒服。我們點了,豬肉,牛肉,雞全翼沙嗲串燒,泰式柚子沙律,豬肉碎生菜包,泰式鮮蝦炒金邊粉等。餐前小食我們點了豬肉,牛肉,雞全翼沙嗲串燒,豬肉串燒好淋,而牛肉串燒,肉味香濃,有趙頭。雞全翼沙嗲好大隻,皮脆肉嫩。泰式柚子沙律,柑柚香甜,果肉爽脆,配上大大隻蝦肉,加上泰式沙律汁,酸酸甜甜,好開胃。豬肉碎生菜包,可以選擇小辣,少少辣吊味,配上豬肉碎,生菜口感清新,清爽,作為生前小食,好正。鮮蝦炒金邊粉等,大大碟,份量足料。總結:小曼谷泰國美食,是一間不錯的泰式餐廳小店,員工服務很有禮貌而且很殷勤,餸菜亦都份量大,夠足料😉👍👍

店員服務殷勤有禮,而且很主動令人感覺舒服。

雞全翼沙嗲好大隻,皮脆肉嫩。

鮮蝦炒金邊粉等,大大碟,份量足料。

元朗真係好多食店,揀左小曼谷食泰國菜。叫左大蝦柚子沙律,甜甜酸酸,幾好味真係好隻蝦,夠彈牙。 又叫黄咖哩牛腩,夠林又入味,咖哩香滑可口,仲叫左蒜蓉包,熱辣辣,外脆內軟,點埋咖哩汁,好好味,再叫烤餅,香趣香口,點埋咖哩汁,更加好味! 龍眼冰清甜又解喝,正呀! 聞至烤肉好香,試左雞肉,豬肉,特級牛肉粒串燒,微微焦香,香口又有肉汁,點埋醬汁,真係好好味! 最後試埋芒果糯米飯,椰漿加黑芝麻,甜度適中又香囗,芒果果味香濃又清甜,真係要試!
元朗真係好多食店,
揀左小曼谷食泰國菜。
叫左大蝦柚子沙律,
甜甜酸酸,幾好味
真係好隻蝦,夠彈牙。

又叫黄咖哩牛腩,
夠林又入味,
咖哩香滑可口,
仲叫左蒜蓉包,
熱辣辣,外脆內軟,
點埋咖哩汁,好好味,
再叫烤餅,香趣香口,
點埋咖哩汁,更加好味!

龍眼冰清甜又解喝,正呀!

聞至烤肉好香,
試左雞肉,豬肉,特級牛肉粒串燒,
微微焦香,香口又有肉汁,
點埋醬汁,真係好好味!

最後試埋芒果糯米飯,
椰漿加黑芝麻,
甜度適中又香囗,
芒果果味香濃又清甜,
真係要試!
3K
2021-08-09 76 浏览
落住大雨的日子到了小曼谷食午餐,差不多三點都坐滿人,好旺場喎。坐低後店員便送上餐牌同qr code,可以自己落單又幾方便。送的冬蔭功雜菜湯,個冬蔭功幾好味,夠香濃,飲完即刻想點返個冬蔭功湯河。雖然已經有下午茶,但睇黎睇去都係午餐吸引啲,就叫了兩份午餐,跟餐的餐飲叫了泰式凍奶茶,正喎凍飲都唔使加錢,仲咁大杯添。個茶底好香,唔太甜啱口味。跟餐可以加小食,揀左木瓜沙律。都幾大碟㗎,酸酸地又爽口,作為開胃菜不錯。自己點左青咖哩牛腩飯,雖然用爐上,但無點火的,做下樣?哈哈,打個卡先。青咖哩少少辣,好有椰香好好味,牛腩好腍唔會黐牙,仲有唔少香葉同泰式小茄子,最後一滴汁都撈晒飯,太正了。飯…好大個,哈哈,超飽肚呀~朋友叫左冬蔭功豬頸肉湯河,因為送嘅湯太好飲即刻想食碗湯粉。豬頸肉本身燒香左,但浸左係湯入面就失色左少少,河粉吸左湯汁好味,份量都好大碗喎,又係勁飽肚,哈哈。用電話落單,介面簡單易~
跟餐可以加小食,揀左木瓜沙律。
都幾大碟㗎,酸酸地又爽口,作為開胃菜不錯。
飯…好大個,哈哈,超飽肚呀~
朋友叫左冬蔭功豬頸肉湯河,因為送嘅湯太好飲即刻想食碗湯粉。
用電話落單,介面簡單易~
2021-08-05
2021-08-08 20 浏览
元朗多嘢食就係人都知,估唔到唔使出九龍城都可以搵到正嘅泰國菜。.呢間小曼谷喺九龍城都有分店,我今日就過嚟會一會佢。.首先嗌左個冬陰功湯,呢個基本上係每一間泰國菜都一定會有,但煮得好唔好食,就真係唔係間間得。冬陰功湯雖然係細份,但兩隻大虎蝦夠哂份量🦐🦐🦐我哋揀咗小辣都已經足夠,食得辣嘅人可以跟返正常辣度。.鐵板馬拉盞豬頸肉啫椰菜苗豬頸肉同椰菜苗加咗馬拉盞黎炒特別惹味,仲要原隻鐵板上!上枱嗰陣時仲有渣渣聲🤣.小曼谷炒米炒米粉有蝦、蟹柳、扎肉、甜椒、洋蔥、雞蛋等等,味道有點像星洲炒米,炒得很香口。.一餐完美嘅晚餐,又點少得一杯清涼嘅飲品。食泰國菜一定會有嘅椰皇!成個椰子原隻上,夏天飲椰子水零舍透心涼。或飲一杯泰式奶茶,為呢一餐畫上完美嘅句號。
呢間小曼谷喺九龍城都有分店,我今日就過嚟會一會佢。
鐵板馬拉盞豬頸肉啫椰菜苗
小曼谷炒米炒
2021-08-07 27 浏览
又到元朗,行到教育路,被『小曼谷泰國美食』呢個醒目招牌吸引入咗去,初時冇咩人,因為啱6點,到離開時就多咗人,差唔多坐滿晒。『牛油蒜蓉燒紐西蘭青口』為是日的前菜,賣相唔錯,除咗牛油蒜蓉,青口面仲有好多脆卜卜的細魚仔,更加香口,又多咗層口感。『泰式拼盤』(細份)其實都幾大份,有4樣嘢,每樣2件,都可以計為一份主食,好明顯細食嘅人係食唔晒嘅。『泰式濕炒海鮮米粉』,濕炒幾乎成為呢個夏天我必叫的食物,海鮮有蝦,有帶子,有鱿魚,配菜有秀珍菇,有芥蘭,有紅羅卜,豐富有營養又好味。『小曼谷原隻芒果糯米飯』亦係食泰國菜經常嗌嘅甜品,用咗成隻芒果幾揼本。

2021-08-03 38 浏览
今晚好想食泰國菜,知道元朗有間小曼谷就過來食。鐵板豬頸肉炒芥蘭,豬頸肉好入味又可以將豬頸肉油脂逼到出來,芥蘭又好爽脆馬拉盞醬又香又有蝦米乾小曼谷少米粉,有蝦好大隻又爽彈,扎肉粒,臘腸粒,米粉炒到好香又夠味道。芒果沙冰真是用芒果肉打出來,芒果沙冰好綿綿又冇冰粒淡淡芒果清香,又唔會太甜泰式拼盆蝦餅炸到外脆內彈牙,又啖啖蝦肉,魚餅是冬陰功口味幾特別,春卷炸到外層好鬆脆內里餡料又好味道,雞棗又香口全部好味道。串燒牛,雞,雞腎燒到好香沾上沙爹醬更加美味。
今晚好想食泰國菜,知道元朗有間小曼谷就過來食。
小曼谷炒米
芒果沙冰
泰式拼盆
串燒牛,雞,雞腎
串燒牛,雞,雞腎燒到好香沾上沙爹醬更加美味。
小曼谷炒米粉
2021-07-28
小曼谷炒米
芒果沙冰
泰式拼盆
串燒牛,雞,雞腎
小曼谷炒米粉
2021-07-29 36 浏览
經過元朗,見到呢間泰國野食,有幾間分店,估唔到元朗都有,於是入去食晚餐😋🌟 泰式燒盲鰽 ($141)盲鰽魚新鮮,肉質嫩滑,即叫即燒,燒完後魚肉一樣多汁,仲多左一份香茅既味道,加上有泰式醬汁配魚肉,令到口感同去泰國食既一樣😋🌟 青咖喱豬 ($85)青咖喱有少少辣,有椰奶既香味,甜甜地,有泰國茄子,薯仔等既配料,配上白飯食一流😋豬肉嫩滑,唔會太厚好難咬,而且份量多,必點😋🌟泰式豬頸肉沙律($91)豬頸肉即燒,外層燒得香脆,爽口彈牙,肉質嫩滑,唔會太咸,加埋酸酸甜甜既沙律一齊食,食落唔會覺得熱氣,而且豬頸肉份量多,必點😋🌟 蒜蓉包 x 椰皇沙冰 ($32 & $32)蒜蓉包大塊,比普通嘅大1.5倍左右,蒜蓉味濃郁,外層香脆,麵包軟熟😋椰皇沙冰清暑一流,唔會太甜,椰汁味香濃,飲得出係真材實料打出黎,必點😋

🌟 泰式燒盲鰽 ($141)

泰式燒盲鰽

🌟 青咖喱豬 ($85)

豬肉嫩滑,唔會太厚好難咬,而且份量多,必點😋
青咖喱豬

🌟泰式豬頸肉沙律($91)

豬頸肉沙律

🌟 蒜蓉包 x 椰皇沙冰 ($32 & $32)

蒜蓉包
2021-07-27
泰式燒盲鰽
青咖喱豬
豬頸肉沙律
蒜蓉包
2021-07-29 19 浏览
去元朗食泰國野,一定揀小曼谷嚟小曼谷通常都係點個幾味,串燒,咖哩,馬拉盞炒通菜,價錢幾平算親民,味道都算中上,當然有好多捧場客或熟客馬拉棧炒通菜要講惹味夠火喉,非馬拉棧炒通菜莫屬同樣亦係大大碟,好足料每條通菜都沾滿醬汁,鹹香帶少少辣重點係有勁多粒粒蝦乾香葉肉碎炒火夠火侯,炒得夠乾身,飯粒分明,炒得算係幾出色香料亦爆得好夠,味道夠出正黃咖哩牛腩呢個係比較甜o既咖哩,重椰汁味,個人鍾意辣少少,牛腩都炆得夠lumgood椰王沙冰拎上枱已經聞到好香既榴槤香味沙冰當中有啲椰王,唔甜又香又解渴
去元朗食泰國野,一定揀小曼谷

馬拉棧炒通菜
要講惹味夠火喉,非馬拉棧炒通菜莫屬
同樣亦係大大碟,好足料
每條通菜都沾滿醬汁,鹹香帶少少辣
重點係有勁多粒粒蝦乾

香葉肉碎炒火
夠火侯,炒得夠乾身,飯粒分明,炒得算係幾出色
香料亦爆得好夠,味道夠出

黃咖哩牛腩
呢個係比較甜o既咖哩,重椰汁味,個人鍾意辣少少,
牛腩都炆得夠lum
good