去九龍城 就食唸起泰國菜🤤🤤而家仲有優惠卷買 好掂食😆😆👍🏻👍🏻真心推介小曼谷 野食唔算好辣😆食得少少辣 又食泰國嘢 這間不錯啊🤔🤔串燒 豬、牛、雞各一 $15@1好juicy啊❤️ 令人想不停甘食🤣 個沙嗲汁都好好食😆 唔辣👍🏻泰式炒金邊粉$78炒得好香 甜甜地好好食😆份量都夠👍🏻咖喱雞$78好好食啊👍🏻雞好滑😆薯仔都夠入味👍🏻咖喱都好香香料味👍🏻用個鍋上好似特別好味d甘🤣叫咖哩當然要配蒜蓉包🤣蒜蓉包好脆👍🏻夠晒大片👍🏻吸晒啲咖喱汁 一流啊😆😆無骨鳳爪$68這個好辣啦 要噴火🔥但好食既😏但個d菜唔好食🤣🤣
去九龍城 就食唸起泰國菜🤤🤤

午餐
用餐优惠
優惠券
2017-09-29 241 浏览
可能因為2個人食既關係,可試既菜式唔多,冬陰湯係好飲(足料)另外杯芒果冰好飲 (可能我個人喜愛芒果既關係)至於其他菜式無咩特別之處,不過不失(我點左豬頸肉通菜,芝士虾球),2個人食得好飽整體上滿意
可能因為2個人食既關係
整體上滿意
2017-09-29
2017-09-15 279 浏览
想食泰國菜,非去九龍城不可。小曼谷是首次光顧,食物都算好食👍🏼 牛仔骨肉質焾滑,肉味香濃,蘸上醬汁,酸香而不膩!冬蔭功湯酸酸的不太辣 ,蝦子細細,尚算新鮮,中規中矩!😜咖哩軟殼蟹配法包,咖哩汁濃稠豐醇,精華所在,配上大大個法包,索汁一流,飽哂,軟殼蟹鮮甜,啖啖肉,份量都不少!還有很多海鮮菜式,下次來可以試試!
想食泰國菜,非去九龍城不可。
小曼谷是首次光顧,食物都算好食👍🏼

泰式燒牛仔骨
牛仔骨肉質焾滑,肉味香濃,蘸上醬汁,酸香而不膩!

冬陰公湯

冬蔭功湯酸酸的不太辣 ,蝦子細細,尚算新鮮,中規中矩!😜
泰皇咖哩法包軟腳蟹

,軟殼蟹鮮甜,啖啖肉,份量都不少!

還有很多海鮮菜式,下次來可以試試!

2017-09-14
泰皇咖哩法包軟腳蟹
2017-08-27 276 浏览
實在令人失望,實在是對此店所有食物及服務都失望,此店完全不合格!先是食品,烤餅是外來貨,從餅邊可知道是機械制作,還要烤得乾乾!再者,一個簡單的咖哩雞也可以如此差,問心,咖喱汁無問題,但係入面既雞一食就知道係上菜前才放入去,煮都無煮過,真係雞有雞味,完全分得開!之後,炒金邊粉,個粉成個餅咁,分唔開的,完全未炒好,食落口仲要係糊口既,完全未炒過!最後係服務,才剛剛食完碟上既食物,轉頭已經有員工收碟,之後仲好快有人問食物是否已經到齊。原本以為咁好心,點知係叫我地買單先……等你快D走……服務速度其快……此店,連做飯堂既資格都未到,希望佢地好好反省一下!
此店,連做飯堂既資格都未到,希望佢地好好反省一下!
2017-08-25
2017-06-24 504 浏览
啲人成日都話要嚟九龍城食泰菜,講咗n耐,鑒於本人唔鐘意跟風,所以一直無去過。不過最近因為各種嘅機緣巧合,終於嚟體驗一番。發覺味道真係好似傳說中咁,無令我失望。泰式拼盤,味道同我去泰國時食到嘅一模一樣,主要都係以香脆可口為主我最鐘意食嘅就係呢個泰式咖喱炒海鮮啦,海鮮份量多,咖喱味道夠香夠濃,撈飯食真係一流啊!!酸菜煎烏頭味道好開胃,完全滲曬入條烏頭到,魚肉非常入味,再加上豆角、菇嘅配料,俾人感覺真係好大一份,魚肉酸得嚟又鮮,肉質嫩滑西冷牛小排約6成熟左右,加上少少黑椒同燒汁,味道好香,肉質鮮嫩,唔會好老

2017-06-08
2017-06-15 624 浏览
期望越高 失望越大 盼望来九龙城很久了,朋友特意组局来吃泰国菜。结果并没有我想象的样子。生虾是真的好吃!我一个不爱吃生的人,都喜欢的不的了但是其他麻麻地!没有想象好,觉得其他都没有点的必要。最后的甜点,芒果饭还不错,算是很有特色,甜甜的椰汁伴随着咸米饭整体感觉餐厅没有之前的改良版泰餐厅好吃不过应该是正宗的
期望越高 失望越大
生虾是真的好吃!我一个不爱吃生的人,都喜欢的不的了
但是其他麻麻地!没有想象好,觉得其他都没有点的必要。
整体感觉餐厅没有之前的改良版泰餐厅好吃
不过应该是正宗的
2017-06-07 256 浏览
細細個係呢邊讀過書番過學,成日夜晚都會黎食飯。直到而家,已經好少黎,因為無車黎九龍城有啲麻煩,又住得唔近。咁今次的起心干山長水遠黎到,無令我失望!叫左個菠蘿炒飯,咖喱王炒蟹,仲有啲雜食,完全無跌walt! 炒飯一粒粒,夠乾身分明。咖喱送飯好香好甜,完全搵番到晒以前既感覺!係香港想搵間keep到水準既食肆真係難,但小曼谷就做到,希望佢可以繼續keep落去,貴少少唔緊要,明既,但加得黎野食要keep到囉!
咁今次的起心干山長水遠黎到,無令我失望!
叫左個菠蘿炒飯,咖喱王炒蟹,仲有啲雜食,完全無跌walt!
2017-06-07 251 浏览
晚飯跟友人睇完戲落九龍城尋找知名泰國美食, 因為選擇頗多之下望見小曼谷再查查各網友評語讚好十分之如, 亦見餐廳門口放左一個"逢一至五每日$38優惠" 既招牌。當日係星期三而牌上寫適用優惠既為"明爐蒸烏頭", 覺得相當吸引, 於是入店。如是者, 我地點左波蘿海鮮炒飯, 炒金邊粉, 明爐蒸烏頭及2杯珍多冰。波蘿海鮮炒飯, 縱使美其名既海鮮都只係細小蝦碌幾粒既波蘿炒飯, 食落都算有鑊氣味, 但比起其他大型商場內既泰國餐廳所offer 既並唔係特別出色。炒金邊粉, 本應就是每間泰國餐館開門主菜, 食落淡口, 有雞肋既感覺, 講唔上係有"泰國菜香濃味道"(此裡並非指MSG味精), 則令人更加大為失望。明爐蒸烏頭, 本身就好似一條清蒸既魚, 旁邊放點蔥, 有少點豬肉碎。本人對魚無特別喜愛但不抗拒, 食落魚本身既感覺則是沒有滑感, 魚肉無法輕易一小片取出, 而係一大塊好似被預先剪好一樣出菜。幸好既係, 加上哩道菜既"精華", 泰式辣醬後, 魚腥味立即被蓋過, 成為另一種體驗。可惜, 再諗諗, 其實咁樣食都只係食緊醬而唔係菜既本身。最後才是各位要注意既地方, 就係我本是帶著平淡既感覺結賬時, 被給予既

最後才是各位要注意既地方, 就係我本是帶著平淡既感覺結賬時, 被給予既單收左我地"明爐蒸烏頭"為正價$158(即$38既4倍), 在追問下一位頭髮稀少既像是店主同我地講"烏頭賣曬, 哩條唔係烏頭所以正價"。我同友人當場係全程無知會而不知情下只感無奈, 同有感被騙既感覺。但皆因地區及時間既關係, 我地無同佢再抖纏。

本人只奉勸各位幫襯時小心...
2017-06-06
2017-05-31 408 浏览
今日端午節,同屋企人來九龍城食泰國菜。屋企人約喺小曼谷等,但九龍城有好多間,結果去咗幾間先去到屋企人book果間!😂我就最鍾意食泰國菜,每次一定食生蝦刺身同馬拉盞炒椰菜苗!生蝦刺身普通,蝦肉唔夠厚同爽,生蝦醬唔夠辣,但都算OK。椰菜苗味道唔錯,但唔係一棵棵咁炒,係剪開咗炒,我平時鍾意食完整一棵棵的。蝦膏海鮮炒飯一般。柚子沙律有蝦同柚子肉,無乜特別,就是將兩樣嘢撈埋一齊。明爐烏頭,屋企人覺得啲汁唔夠佢哋平時土瓜灣食開果間。黃咖哩雞,有咖哩香,但唔辣,而且汁屬稀身。食咖哩當然要配薄餅,薄餅好香,好鬆脆,奶油味好重!椰皇沙冷冰,有椰肉,味道唔假,仲好清甜,我好鍾意飲!

生蝦刺身
馬拉盞炒椰菜苗
蝦膏海鮮炒飯一般。
蝦膏海鮮炒飯
柚子沙律有蝦同柚子肉,無乜特別,就是將兩樣嘢撈埋一齊。
柚子沙律
明爐烏頭,屋企人覺得啲汁唔夠佢哋平時土瓜灣食開果間。
明爐烏頭
黃咖哩雞,有咖哩香,但唔辣,而且汁屬稀身。
黃咖哩雞
食咖哩當然要配薄餅,薄餅好香,好鬆脆,奶油味好重!
薄餅
椰皇沙冷冰,有椰肉,味道唔假,仲好清甜,我好鍾意飲!
椰皇沙冰
2017-05-30
椰皇沙冰
2017-05-12 229 浏览
每次到九龍城吃飯,通常我都會選擇吃泰國菜。今晚就來了位於南角道的小曼谷吃晚餐,可能是平日的關係,不用等位,很快便可以入座。今晚點了泰皇咖哩炒蜆、一客蒜蓉包、海南雞飯和燒牛仔骨。海南雞飯(附送一碗冬瓜湯)不過不失,雞肉不夠嫩滑,最可取的是其醬汁,酸酸辣辣的,很開胃燒牛仔骨味道不錯,燒得剛剛好,牛仔肉不會太乾,也不會太硬,很香口泰皇咖哩炒蜆的咖哩偏甜,不辣,最適合我這些怕辣的人,再以蒜蓉包點咖哩,味道很夾

泰皇咖哩炒蜆
泰皇咖哩炒蜆
2017-03-31 428 浏览
一行8人,訂咗位仍要等30分鐘。途中朋友提議轉軚到隔離隆姐,但知客說大檯正在吃甜品,好快有位。終於都係等咗30分鐘。見佢畀張大檯在角落都順氣啲:張檯好大,有卡位,仲有吉櫈擺袋同外套。好過拍埋4張兩人檯好多。叫咗大頭蝦冬蔭功、串燒、馬拉棧通菜、椰菜苗、招牌蛋包炒飯、菠蘿炒飯、炒貴刁、炸蝦餅、豬頸肉、辣椒膏炒青口。上菜非常快,而且普遍食物質素不俗。大頭蝦冬蔭功有三隻巨蝦,貨真價實,但不知是否不是草菇季節,店家使用大量秀珍茹代替,風味稍遜。串燒不過不失,上菜時已有點冷掉,不夠在街邊那些小檔惹味,伴串燒的沙爹汁太稀,不太能掛在肉上。炸蝦餅是招牌菜,的確不俗,彈牙爽口,蝦味十足。但我好像未食過難食的泰式蝦餅。朋友的孩子不太吃辣,所以偏甜的馬拉棧通菜和辣椒膏炒青口也算適合。但若論正宗口味,應該更辣才對。最後希望店家改善預約制度。訂了檯但比walk-in客等還要久,實在有點難接受...

冬蔭功、招牌炒飯

2017-03-26
冬蔭功、招牌炒飯
  • 大頭蝦冬蔭功
"小曼谷"係九龍城其中一間最旺人流既泰國菜餐廳, 特別係假日晚飯時段都全場爆滿, 而呢間分店新裝修, 望入去更設有卡位, 今日見入夜時間未咁多人就同朋友入去一試!! 款式非常多, 眼闊肚窄, 所以只係揀左呢幾樣食...【泰式黃金蝦】HK$148呢度既蝦非常大隻, 好比手掌般咁大, 一共有兩隻已經開邊既黃金蝦, 食用方便, 每邊既蝦身有金黃色既鹹蛋黃包住, 蝦身極之爽甜彈牙, 而且食到好香濃既鹹蛋黃香, 蝦頭入面仲有少少橙色既蝦膏tim~ 令人好回味!!下次去必定再encorn!【椰青海鮮焗飯】HK$86最上層有椰漿覆蓋, d飯比較濕潤, 啖啖都有好香既椰奶香味, 材料亦都唔馬虎, 包括魷魚,蝦球,帶子, 蜆肉,仲有少少青豆同提子乾, 絕對食到椰青既精華!同埋份量都幾多, d飯真係裝到落椰青底ga!!【泰皇咖哩炒海鮮】HK$168之前去過呢間小曼谷既其他分店食過呢個泰皇咖哩炒海鮮, 令我一試難忘! 今晚再光臨, 當然係要再order多次黎食啦! 果然水準同其他分店既一樣咁正!! 開邊大蝦都係大大隻一樣咁爽, 有蜆,魷魚, 帶子,同埋大大隻既青口, 呢度既咖哩唔辣, 但就有好香濃既椰奶味同
款式非常多, 眼闊肚窄, 所以只係揀左呢幾樣食...

【泰式黃金蝦】HK$148
泰式黃金蝦

【椰青海鮮焗飯】HK$86
椰青海鮮焗飯

【泰皇咖哩炒海鮮】HK$168
泰皇咖哩炒海鮮
之前去過呢間小曼谷既其他分店食過呢個泰皇咖哩炒海鮮, 令我一試難忘! 今晚再光臨, 當然係要再order多次黎食啦! 果然水準同其他分店既一樣咁正!! 開邊大蝦都係大大隻一樣咁爽, 有蜆,魷魚, 帶子,同埋大大隻既青口, 呢度既咖哩唔辣, 但就有好香濃既椰奶味同埋少少既蛋花香~餘下大量既咖哩汁可以再order個蒜蓉包點黎食, 不過今晚太飽了...所以冇再叫~

【芒果沙冰】HK$34
芒果沙冰
沙冰刨得好幼細, 味道唔酸, 帶少少甜...
泰式黃金蝦
椰青海鮮焗飯
泰皇咖哩炒海鮮
2017-02-16 3051 浏览
好多年前已幫襯過小曼谷總店,當年小曼谷還未有其他分店,現在已經有兩三家分店了。  每次來到小曼谷必吃辣椒膏炒海鮮類的,因為真係炒得好好味。 在重新裝修過後倒時第一次回總店吃,門外也擺放了吹氣大公仔同一架TUK TUK供拍照之用內部整體間格和以前沒有太大分別,門一邊保留了卡座水吧燒烤區依舊在門口一角牆上放著店中自家製辣醬作陳列酸梅七喜 HK$34椰青 HK$35有兩粒酸梅 ,一陣可以變超人用了心形碟盛放的青芒絲沙律筍殼魚 HK$168平時沙律都係一粒粒/一片片/一絲絲/一條條, 第一次吃沙律係成條魚上, 筍殼魚被炸至香脆,再曬上大量青芒果絲和特製沙律醬汁同吃泰式椰菜苗炒咸肉 HK$82辣椒膏炒海鮮 HK$168影相出來好似好少咁, 查實係隻碟勁大海鮮有大蝦有大花甲有魷魚有青口 全部都好大件 !再配埋大量洋蔥橙籠椒蔥等配料同炒,超惹味  蒜蓉包(一客4件) HK$28個辣椒膏個醬真係好正,一定要配白飯或蒜茸包或薄餅食,唔好浪費咗個汁呀 !
每次來到小曼谷必吃辣椒膏炒海鮮類的,因為真係炒得好好味。
內部整體間格和以前沒有太大分別,門一邊保留了卡座
水吧燒烤區依舊在門口一角
牆上放著店中自家製辣醬作陳列
酸梅七喜 HK$34
椰青
椰青 HK$35
酸梅七喜
有兩粒酸梅 ,一陣可以變超人
青芒絲沙律筍殼魚
用了心形碟盛放的青芒絲沙律筍殼魚 HK$168
青芒絲沙律筍殼魚
泰式菜曲炒咸肉
泰式椰菜苗炒咸肉 HK$82
辣椒膏炒海鮮 HK$168

影相出來好似好少咁, 查實係隻碟勁大
海鮮有大蝦有大花甲有魷魚有青口
全部都好大件 !
辣椒膏炒海鮮
再配埋大量洋蔥橙籠椒蔥等配料同炒,超惹味
蒜茸包
蒜蓉包(一客4件) HK$28
2017-01-05
酸梅七喜
2017-02-03 551 浏览
今日遲收工, 放工之後, 同事提議一齊去九龍城食泰菜。近排新年食中菜食到有啲悶, 今晚一於食泰菜中和下先。去左喺九龍城頗出名嘅小曼谷, 因為時間都有啲夜所以都唔洗等位。同事強烈推薦呢度嘅蝦餅, 貪心嘅我想試多啲, 就叫左個細拼盤。價錢合理, 份量適中, 有泰式魚餅, 想食嘅蝦餅, 炸春卷同香葉包雞。每款都有兩件, 2-4人share食都夠。上菜都快, 即整熱辣辣。魚餅唔腥, 有少少香料味, 但美中不足有啲魚骨。蝦餅冇介紹錯, 好彈牙, 而且都幾大件, 抵食。香葉包雞除左雞肉仲包左栗子, 雞肉嫩滑, 唔鞋口, 栗子有驚喜, 好鬆化。春卷就普通啲, 啲餡好似係有薯仔, 粉粉的。泰式豬頸肉芥蘭, 呢碟餸即炒的。黎到熱到出煙, 芥蘭切開左, 易啲食, 唔會太大舊。豬頸肉爽口, 唔肥。調味少少辣, 可能用左啲豆醬同辣椒去炒, 份量都幾多。仲叫炒金邊粉, 勁鍾意食金邊粉。有幾隻大蝦, 大蝦彈味, 有鮮味, 唔霉口。加埋青檸同花生碎, 撈埋一齊食, 都幾好味, 可惜嘅係啲金邊粉濕左啲。如果乾身少少會正啲。下次要試下啲串燒同生蝦先!!!
今日遲收工, 放工之後, 同事提議一齊去九龍城食泰菜
。近排新年食中菜食到有啲悶, 今晚一於食泰菜中和下先。

。調味少少辣, 可能用左啲豆醬同辣椒去炒, 份量都幾多。
仲叫炒金邊粉

下次要試下啲串燒同生蝦先!!!
$90 (宵夜)
  • 泰式拼盤
2017-01-28 2479 浏览
九龍城有小曼谷之稱,皆因雲集多家亞洲風味餐館,尤其泰國餐館,可以說梗有一間喺左近,而其中一間開業了十多年,位於南角道的老字號小店,出品正宗,價錢相對較抵食,筆者以前也是它的常客,近年銳意擴充換上新裝,現時已是區內數一數二,雄踞幾個舗位的龍頭店之一。前一陣子跟朋友去了九龍城吃泰菜,看到這間門口放了可愛的招手充氣公仔,及泰國傳統搶眼粉紅篤篤車作為裝飾的餐廳,便心動了入去重拾舊歡,順便試試新裝後的質素是否依然。說他是老店其實這形容詞現在已經不太合適,皆因該店已換上全新裝修,完全沒有任何老店的痕跡,高高的樓底,鮮黃色主調的牆身, 牆上掛滿了不同的藝術畫,裝潢簡約光鮮,座位之間頗具空間感,環境舒適,不太侷促,讓人感覺悠閒輕鬆。打開餐牌,發覺餐廳除了基本的泰國美食以外,還加入了很多新元素,當中推介必食的菜式都頗多,讓人眼花繚亂,筆者和朋友幾經辛苦,才決定點了數款泰國必食小食和新派菜式。首先當然是筆者最愛的泰式生蝦刺身,蝦肉新鮮結實,爽彈帶膠質,配上這店秘制酸辣清香醬汁,加上鋪在蝦身上的紅辣椒粒及蒜片,入 口爽嫩冰涼,辛辣刺激,帶著淡淡的香草清香,辣得大家頭頂冒汗,大叫過癮。青芒果絲沙律筍殼魚,是此
泰式生蝦刺身
青芒果絲沙律筍殼魚
青芒果絲沙律筍殼魚,是此店推介美食之一,賣相吸引。筍殼魚不是太大條,炸成金黃色調,外皮酥脆內裡嫩滑,配上青芒果絲、紫洋蔥絲、小蝦米及花生做成的沙律,加入了魚露、青檸汁和辣椒做成的醬汁,味道帶海鮮鹹香,酸香開胃,口感爽脆清新,很有泰國風味,唯因筍殼魚魚肉較小及帶骨, 吃起來要小心點及不太方便,如能將魚肉起出跟魚骨分開炸香,炸魚肉加入沙律裡,炸魚骨作伴碟裝飾,應該會更好更完美。
泰式燒豬頸肉
泰式燒烤筆者最喜歡的一定屬燒豬頸肉莫屬,這裡的豬頸肉醃得入味,外面烤得微焦脆, 肥瘦相間的肉質吃起來爽彈有嚼勁,脂香滿瀉,沾上自家調製的濃香的醬汁更是惹味,如豬頸肉能再烤得焦脆香口一點將會更好。
泰式炸芝士蝦丸
泰式炸芝士蝦丸,起初是以為是一般的行貨,端上來才發覺原來是非一般的蝦丸,基本上應用蝦球來形容,因有成個網球般大小,切開後芝士漿像溶岩般傾瀉而出,蝦肉爽口微彈牙,濃郁蝦味遇上芝士濃香,一咬落去芝士漿爆出,邪惡之極,沾上隨碟的泰式酸甜醬汁,添上酸甜減去了油膩感,豐富了口感層次。
泰式乾炒海鮮魚麵
主食方面點了泰式乾炒海鮮魚麵,魚麵是麵粉加入了魚肉打成,麵條帶魚香有點像烏冬的煙韌口感,加入海鮮、雜菜、蛋絲同炒並以醬油調味,鹹鮮彈牙,火喉十足,簡單中見真章。

整頓飯質數仍能維持水準,雖不是驚為天人的美味,卻是細水長流的人情味道,加上店家推出不同的創新菜式,誠意可嘉;而新裝後的廳面讓客人坐得舒適,店員招呼亦很親切到位,價錢也算合理,難怪擴充了幾間舖仍然客似雲來,當中不無道理。
2017-01-04
泰式生蝦刺身