2017-06-07
晚飯跟友人睇完戲落九龍城尋找知名泰國美食, 因為選擇頗多之下望見小曼谷再查查各網友評語讚好十分之如, 亦見餐廳門口放左一個"逢一至五每日$38優惠" 既招牌。當日係星期三而牌上寫適用優惠既為"明爐蒸烏頭", 覺得相當吸引, 於是入店。如是者, 我地點左波蘿海鮮炒飯, 炒金邊粉, 明爐蒸烏頭及2杯珍多冰。波蘿海鮮炒飯, 縱使美其名既海鮮都只係細小蝦碌幾粒既波蘿炒飯, 食落都算有鑊氣味, 但比起其他大型商場內既泰國餐廳所offer 既並唔係特別出色。炒金邊粉, 本應就是每間泰國餐館開門主菜, 食落淡口, 有雞肋既感覺, 講唔上係有"泰國菜香濃味道"(此裡並非指MSG味精), 則令人更加大為失望。明爐蒸烏頭, 本身就好似一條清蒸既魚, 旁邊放點蔥, 有少點豬肉碎。本人對魚無特別喜愛但不抗拒, 食落魚本身既感覺則是沒有滑感, 魚肉無法輕易一小片取出, 而係一大塊好似被預先剪好一樣出菜。幸好既係, 加上哩道菜既"精華", 泰式辣醬後, 魚腥味立即被蓋過, 成為另一種體驗。可惜, 再諗諗, 其實咁樣食都只係食緊醬而唔係菜既本身。最後才是各位要注意既地方, 就係我本是帶著平淡既感覺結賬時, 被給予既
最後才是各位要注意既地方, 就係我本是帶著平淡既感覺結賬時, 被給予既單收左我地"明爐蒸烏頭"為正價$158(即$38既4倍), 在追問下一位頭髮稀少既像是店主同我地講"烏頭賣曬, 哩條唔係烏頭所以正價"。我同友人當場係全程無知會而不知情下只感無奈, 同有感被騙既感覺。但皆因地區及時間既關係, 我地無同佢再抖纏。
本人只奉勸各位幫襯時小心...