呢間小曼谷泰國菜有幾間分店 朋友都推薦過話好食 今次試左位於銅鑼灣分店 環境幾舒適 如果吾係疫情 餐廳平常會安排band show 有少少可惜🫣-✨小曼谷泰式沙嗲串燒 ($24)▫️𝐵𝑒𝑒𝑓 ▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐾𝑖𝑑𝑛𝑒𝑦 ▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐽𝑜𝑖𝑛𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑒 ▫️𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 -串燒表面烤得焦香 肉質嫩而不鞋 配上沙嗲醬一流 醬汁花生味較重 如果加少少辣就更好😍✨泰式炸蝦餅 - 細 ($87)共有6件 擺盤吸引 蝦餅炸粉吾厚 食落好香脆 而内裏好彈牙 配搭泰式辣醬好match✨鮮芒蟹肉炒飯 ($101)店舖推薦菜式之一☺️炒飯份量多 而芒果幾甜 整體食落幾清新✨芒果沙冰 ($41)超大杯 冰上仲有芒果粒 沙冰質感吾會稀亦吾會硬 仲可以自由選擇要正常甜/少甜✨椰青波波 ($51)呢杯賣相吾太吸引 不過係方便懶人🤣膠兜入面放左椰青肉、椰青水🧉水吾太甜 而椰青肉偏淋 無咩咬感同椰香🤣
✨小曼谷泰式沙嗲串燒 ($24)
▫️𝐵𝑒𝑒𝑓
▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛
▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐾𝑖𝑑𝑛𝑒𝑦
▫️𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐽𝑜𝑖𝑛𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑒
▫️𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚

✨泰式炸蝦餅 - 細 ($87)

✨鮮芒蟹肉炒飯 ($101)
店舖推薦菜式之一☺️炒飯份量多 而芒果幾甜 整體食落幾清新

✨芒果沙冰 ($41)

✨椰青波波 ($51)
2022-04-30 42 浏览
雖然已經開返晚市堂食,但係👧🏻有時都係寧願買外賣返屋企同屋企人Happy Share~ 今次👧🏻就喺銅鑼灣買咗啲泰國野🇹🇭返屋企食!🌟BTS五星蒜香炸雞雖然只係叫咗半隻炸雞🍗,但估唔到份量係咁足!蒜香味🧄唔算太濃郁,咁就唔會覺得太膩👍🏻。店家事先將雞分成三部份:雞髀、雞胸、雞全翼。雞髀唔洗講都知係最滑嘅部分,完全唔鞋口+爆汁好Juicy,雞全翼亦都醃得好入味。就算外賣🥡返屋企過咗成個鐘,炸雞皮依然幾脆!另外餐廳仲比咗兩大包炸蝦片嚟配炸雞食😍,重胡椒味。蝦片🦐唔係薄身鬆化型,係屬於厚實型,非常脆!雖然蝦片好熱氣,但真係食唔停口😅。🌟海鮮孖寶- 香燒扇貝牛油蒜蓉燒扇貝有兩隻,夠大隻+充滿鮮味,有海鮮孖寶套餐的話係幾抵食!配料除咗有蔥🌱、蒜蓉🧄,最驚喜係竟然有大量炸魚仔(白飯魚🐟!?!)!加埋係用牛油🧈嚟燒扇貝,真係好香好好味😋。🌟海鮮孖寶- 泰脆炸豬手豬手炸得非常香脆,巨豬手超多肉,大隻到食唔曬要留返下一餐再食🤣。如果可以Juicy少少就好啦,略嫌有少少乾身🤏,不過點咗啲泰式風味醬汁都可以補救!另外仲有配上酸青瓜🥒+蘿蔔🥕,食咗咁多炸物解膩一流😆。

🌟BTS五星蒜香炸雞

🌟海鮮孖寶- 香燒扇貝

🌟海鮮孖寶- 泰脆炸豬手
2022-04-28 52 浏览
期待以久終於開返晚市堂食!即刻出銅鑼灣行下街再去食晚飯!餐廳裝修比較modern,而且見到有寫live music,平時應該有live band 表演。有別於平時泰國餐廳,除咗傳統菜式,呢到亦有唔少特別菜式,款款都好吸引!用QR code 落好單,等一陣就有得食,上菜速度快👍🏻🌟BTS五星蒜香炸雞 $128(半隻)🍗新菜式當然要試吓!以為好似韓式炸雞咁切塊,點知真係半隻,有齊雞全翼,雞胸,雞脾,好大份!🍗一上枱已經聞到蒜香味,好吸引🍗外皮炸得香脆,咬落雞肉鮮嫩而且入味,入口有香濃蒜味但又唔會太鹹🍗旁邊有泰式蝦片,另外仲有青瓜,紅蘿蔔等,配上泰式酸辣醬,可以降低炸物嘅油膩感🌟泰式鐵板蠔餅 $148🦪上枱時鐵板仲係不停出煙,連隔離枱都嘩一聲🤣🦪份量真係好多!蛋絲鬆脆,蠔仔亦大隻!🦪底下鋪滿芽菜,吸收左蠔餅嘅油份,充滿蛋香🦪配上芫荽,味道再昇華🌟泰式鹹魚炒芥蘭 $85🥬咸度可以自選,因為有鹹魚,當然揀少咸🥬芥蘭炒得爽脆,唔油膩🌟泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238🦀咖喱香濃,有陣陣椰香🦀圓圓嘅法包入面填滿咖喱醬汁,好惹味。🦀軟殼蟹都唔少,幾大隻好厚肉!沾上咖喱汁,帶點微辣更好味總結:食物選擇多,而且
期待以久終於開返晚市堂食!即刻出銅鑼灣行下街再去食晚飯!

🌟BTS五星蒜香炸雞 $128(半隻)
🍗一上枱已經聞到蒜香味,好吸引

🌟泰式鐵板蠔餅 $148
🦪上枱時鐵板仲係不停出煙,連隔離枱都嘩一聲🤣
🦪份量真係好多!蛋絲鬆脆,蠔仔亦大隻!
🦪底下鋪滿芽菜,吸收左蠔餅嘅油份,充滿蛋香
🦪配上芫荽,味道再昇華

🌟泰式鹹魚炒芥蘭 $85
🥬咸度可以自選,因為有鹹魚,當然揀少咸
🥬芥蘭炒得爽脆,唔油膩

🌟泰皇咖喱法包軟殼蟹 $238
🦀咖喱香濃,有陣陣椰香
🦀圓圓嘅法包入面填滿咖喱醬汁,好惹味。
🦀軟殼蟹都唔少,幾大隻好厚肉!沾上咖喱汁,帶點微辣更好味

總結:食物選擇多,而且份量大大份,適合一班人一齊嚟食!職員態度都好nice!下次再去試其他!

世貿中心翻新工程進行中,很多餐廳在暫停營業,乘機轉戰旁邊的Tower 535覓食。這間泰國菜在九龍城也甚有口碑,這間銅鑼灣分店的裝修就更有心思,暗暗的燈光和霓虹燈裝飾很有Bar & Restaurant和夜市風味,座位也較寬敞舒適。Set Lunch | 泰式鹵水豬手飯 Rice with Braised Pork Knuckle $63一看顏色就知道豬手炆得超入味,平時會盡量避開豬皮部份,但這個太邪惡的關係,皮下脂肪連Gel Gel膠原都被我們一律大口大口吞噬,豬手肉也很嫩滑,鹵水汁撈白飯無得輸!餐飲半價轉椰青冰凍清甜又可以解解膩。BTS五星蒜香炸雞(半隻) BTS 5-Star Garlic Fried Chicken (Half) $128無處不在的炸雞連泰國菜餐廳也找得到!新鮮即炸,一上桌就看到陣陣熱煙,是會燙手的程度,一撕開閃閃的肉汁洶湧而出,皮脆肉嫩又Juicy的高質程度不比出名的韓式炸雞差啊。濃郁的蒜香味與泰式酸甜醬的配搭惹味吸引。半隻的份量也頗多,大大隻雞脾、雞胸和雞翼絕對不是BB春雞的Size。拌碟的炸蝦片也脆度十足,超滿足的一道菜!風味燒豬頸肉 Barbecue P
泰式鹵水豬手飯

風味燒豬頸肉

風味燒豬頸肉 Barbecue Pork Cheek $128
每次在泰國菜餐廳Order燒豬頸肉都不會失望,這次也不例外,太喜歡其爽脆的口感了。份量比想像中多,原本以為會吃不完,但好味程度令我們一片接一片,清碟成功!

泰式蒜茸包

泰式蒜茸包 Thai Garlic Bread $48 | 炸蝦片 Shrimp Cracker $25
1客4塊蒜茸包和大大包炸蝦片陪伴著我們滔滔不絕聊天的時光,脆度和味道都很不錯。
泰式鹵水豬手飯
風味燒豬頸肉
泰式蒜茸包
🇹🇭食泰菜唔洗去九龍城🇹🇭推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍繼續 #支持小店系列 走到銅鑼灣地庫火車頭美食站,選擇多且水準依舊。沙律、炸物、沙嗲串燒、海鮮、湯、咖喱等等店內打卡位非火車頭莫屬,齒輪配上燈膽的吊燈,卡位行李層作裝飾,猶如置身火車中🚂🦐泰式鮮蝦柚子沙律 HKD108✨食泰菜每次都必食柚子沙律,柚子清新,咬落脆口又juicy,鮮蝦配埋蒜片同醬汁惹味又開胃🔥泰式拼盤 HKD192 (大)✨滿滿一大盒炸物,有彈牙蝦餅、惹味魚餅、足料春卷同香口雞棗;全部大大件、份量足夠3-4人,抵食~🥢泰式鮮蝦炒金邊粉 HKD101✨炒Pad Thai 食落唔油膩,鮮蝦、蛋絲、芽菜、花生碎等,滿足.··🚪小曼谷泰國美食站🪑銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
🇹🇭食泰菜唔洗去九龍城🇹🇭
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

泰式鮮蝦柚子沙律

🦐泰式鮮蝦柚子沙律 HKD108
泰式鮮蝦炒金邊粉

🔥泰式拼盤 HKD192 (大)
泰式拼盤

• 泰式拼盤
  • 泰式鮮蝦柚子沙律
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
2022-04-25 41 浏览
一向鐘意食泰國嘢,以前經常去九龍城食今次經過見銅鑼灣有小曼谷,太耐無食要食吓🥘黃咖喱雞肉💰$110🫓泰式原味烤薄餅💰$50🫓泰式芝士烤薄餅💰$52呢個咖哩薄餅超好食😍咖哩唔辣又香,薄餅最正係除咗原味,仲有芝士味,芝士層好厚,啖啖芝香,點咖哩食超正,再回訪必定再叫呢個item🉐🥢泰式鮮蝦炒金邊粉💰$103可能太耐無食泰菜,呢個金邊粉都覺得好好食,炒得好,唔會太鹹太淡🥭小曼谷原隻芒果糯米飯💰$90必食泰式甜品之一,鐘意椰汁香,芒果甜,糯米飯都好食🚩小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣) @minibangkok📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
一向鐘意食泰國嘢,以前經常去九龍城食
今次經過見銅鑼灣有小曼谷,太耐無食要食吓

🥘黃咖喱雞肉💰$110
🫓泰式原味烤薄餅💰$50
🫓泰式芝士烤薄餅💰$52

🥢泰式鮮蝦炒金邊粉💰$103

🥭小曼谷原隻芒果糯米飯💰$90
必食泰式甜品之一,鐘意椰汁香,芒果甜,糯米飯都好食

🚩小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣) @minibangkok
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2022-04-20
第五波疫情緩和,限聚措施逐步放寬的首晚,就來到位於銅鑼灣的小曼谷泰國美食站吃一頓久違的堂食晚餐。餐廳以泰國火車為主題,配上色彩繽紛的霓虹燈飾,彷如置身於泰式夜市中。餐牌款式繁多,供應多款燒烤、海鮮、咖喱及泰式炒粉麵等,掃描QR code後就可用手機點菜,方便快捷。五星蒜香炸雞 $128作為全新登場的新品,雖然只點了半隻,但份量也不少,即點即炸,一上枱蒜香味撲鼻而來,鹹香惹味。炸雞大隻厚肉,外皮炸得脆卜卜,鎖緊肉汁,內裡肉質嫩滑,口感外脆內嫩。配上酸辣沾醬、泰式沙律和蝦片,份外醒胃,正好可以中和炸物的膩感。牛肉沙嗲串燒 $24串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材。雞肉沙嗲串燒 $24燒得表面帶焦香,內裏豐滿多汁,沾上花生沙嗲醬,別具異國風味。泰式燒盲鰽 $188將原條盲鰽以香烤的方式炮製,魚皮灑上粗鹽,燒得特別脆口。肚內藏有檸檬葉、南薑和香茅,香氣四溢,除了可以辟去魚腥味外,還可令魚鮮更為突出。裡面的魚肉雪白豐厚,口感柔嫩,而且全都是大骨,細骨刺不多,不怕會啃到。

五星蒜香炸雞 $128

牛肉沙嗲串燒 $24

雞肉沙嗲串燒 $24

泰式燒盲鰽 $188
將原條盲鰽以香烤的方式炮製,魚皮灑上粗鹽,燒得特別脆口。

2022-04-21
2022-04-21 46 浏览
銅鑼灣Tower 535地庫有很多餐廳,其中一間便是這間小曼谷有多間分店,店內巨大的火車頭,牆身以型格黑色為主格調。外賣也是不錯的選擇,包裝衛生妥當。現在恢復晚市堂食,之後可以堂食更加新鮮熱騰騰~五星蒜香炸雞(半隻) - $128新推出的炸雞超划算,份量很多很大隻,啖啖也是肉;即叫即炸的炸衣酥脆而不油膩,外面滿佈著香口的蒜蓉,雪白的雞肉好嫩滑,連雞胸也不乾柴;跟配很多塊爽脆的蝦片和酸甜的泰式醃蘿蔔。泰式炒鮮蝦金邊粉 - $101好正宗的金邊粉,味道有齊甜辣鹹酸等多種口味,可再自行加點青檸汁,炒得好煙韌,鮮蝦仁好爽滑彈牙好新鮮,還有很多配料如芽菜、豆腐乾等,旁邊更有花生碎。秘製鹵水豬手煲 - $168店家秘製的鹵水汁香而不膩,豬皮入口即化,豬肉入味得軟腍濃香,已拆出全部豬肉十分方便;下面還有芥蘭菜墊底,醬汁之下完全沒有苦澀味。

五星蒜香炸雞(半隻) - $128

秘製鹵水豬手煲 - $168
2022-04-21
外卖自取
2022-04-20 52 浏览
近排成日喺度諗泰國菜,跟住約咗個姊妹去食銅鑼灣呢一間泰國菜❤️店舖環境好舒服,有一㗎火車喺門口可以打卡用😁-生菜包豬肉👍🏼 QR code落單好方便,有得揀多辣,不過我簡返普通算😁好大碟又多生菜🥬,粒粒都肉碎炒得好均勻,又香又夠辣 ,半肥廋既肉碎真係正🤤-凍柚子蜜,又大杯仲好多柚子係入面,潤喉好正🤤-炸蝦餅,淨係叫咗半份炸蝦餅好似有好大碟一份咁,因為呢間既份量都好多,切開半舊睇落好似食左一碟咁🤤,即叫即炸脆卜卜架,配埋酸辣醬點係絕配😋-五香蒜香炸雞🍗佢呢個係做緊推薦👍🏼外皮炸到好香脆,裏面的雞肉質好鮮嫩又夠juice 唔會有好乾的感覺🤤配埋炸蝦片好好食😋仲要三件大雞,兩個女仔食都好夠份量門口都有賣呢款炸蝦片,等大家食完可以返屋企回味回味🤤

店舖環境好舒服,有一㗎火車喺門口可以打卡用😁

-凍柚子蜜,又大杯仲好多柚子係入面,潤喉好正🤤

-五香蒜香炸雞🍗

門口都有賣呢款炸蝦片,等大家食完可以返屋企回味回味🤤
2022-04-20
  • 豬肉碎生菜包
2022-04-20 40 浏览
成兩年無去過旅行,疫情下又少出街食,系屋企煮丁好悶難得叫外賣就要叫D系屋企煮唔到的野,最後決定叫泰國野<五星蒜香炸雞$130>餐廳推介真系無介紹錯,隔住個外賣盒都聞到陣超香蒜香味炸雞份量唔算好多,勝在炸得又香又脆,加埋個泰式酸甜醬真系頂級好食<泰式咸肉炒椰菜苗$97>食泰菜必食椰菜苗,泰式醬汁酸酸地好開胃<泰式豬手飯$93>豬手炆得好淋好入味,白飯底俾咗好多豬手汁,成個飯拍晒冇問題<泰式干炒肉片河$93>炒河粉相對豬手飯就無咁特別,不過肉片同埋可分嘅份量亦都幾大,絕對啱大食嘅你

成兩年無去過旅行,疫情下又少出街食,系屋企煮丁好悶
難得叫外賣就要叫D系屋企煮唔到的野,最後決定叫泰國野

<五星蒜香炸雞$130>
餐廳推介真系無介紹錯,隔住個外賣盒都聞到陣超香蒜香味

<泰式咸肉炒椰菜苗$97>
食泰菜必食椰菜苗,泰式醬汁酸酸地好開胃

<泰式豬手飯$93>
豬手炆得好淋好入味,白飯底俾咗好多豬手汁,成個飯拍晒冇問題

<泰式干炒肉片河$93>
2022-04-15 96 浏览
味覺旅遊-泰國繼續食左當去左😆。呢間餐廳個火車頭裝飾真係勁吸睛,再望吓店內裝修,一盞盞吊燈,好有mood,感覺坐喺度食嘢會幾舒服;再望吓餐牌,午市套餐超抵食,幾拾蚊就可以買到味覺回憶……當去泰國走一轉都好。🤣🤣本來真係諗住食個午餐就算,但揭吓餐牌,太多嘢想食啦,最後都只得放棄午餐,叫左一堆自己勁鍾意嘅嘢食。🥭小曼谷原隻芒果糯米飯 $88未諗正餐,已經被甜品吸引,每次喺曼谷機埸都會買幾盒返香港。嘩!呢個擺盤真心正❤,個心形糯米飯,非常軟糯,咬落仲幾煙韌,配上濃厚嘅椰漿,很香甜;而芒果一d都唔酸,清清的,實在不錯。🥩泰式燒羊架 $138喺泰國未食過燒羊架😅但羊架係my favour美食之一,呢個係餐廳推介,信心保證,應該唔差。上菜時見到羊架細細件,啱晒我想食又怕太多會浪費,份量啱啱好。輕輕咬一口,羊脂已湧出嚟,但一d羊羶味都唔覺,火喉亦控制得很好,d肉完全唔鞋,很容易咬,配上酸甜帶小小黑椒香味嘅醬汁一齊食,其實食多兩件都唔會覺得膩。🥘小曼谷泰式煲仔翅$98呢個又係去曼谷必食嘅,呢度只係$98,同泰國食嘅價錢竟然差不多,價錢雖然平,但用料好足,唔係用散散碎碎嘅翅,而係有3,4梳嘅翅片,仲有雞
味覺旅遊-泰國
🥭小曼谷原隻芒果糯米飯 $88

🥩泰式燒羊架 $138

🥘小曼谷泰式煲仔翅$98
呢個又係去曼谷必食嘅,呢度只係$98,同泰國食嘅價錢竟然差不多,價錢雖然平,但用料好足,唔係用散散碎碎嘅翅,而係有3,4梳嘅翅片,仲有雞絲、冬菇,味道超濃,可惜我已經食唔落,如果配白飯,應該更美味。

🍡串燒翠肉瓜$24
食得均衡,點都要有d蔬菜,但炒碟菜又太多,串燒翠肉瓜就啱啱好,五件切得厚身嘅翠肉瓜,燒完仍然好多汁,唔只唔亁,仲有d爽脆。

🍧榴槤沙冰$50
榴槤都係去泰國一定會食嘅😋見到榴槤沙冰,其他飲品都唔洗睇落去。沙冰仲可以揀甜度,我揀左少甜,第一啖入口已經有淡淡嘅榴槤香,食落仲有少少嘅榴槤絲。

今次味遊泰國,真係大滿足。唔單只味道,仲感受到店員嘅熱情,一坐低已經有碗免費嘅冬陰公湯,每次上菜都有親切嘅笑容;鄰座叫左d炸物,店員放低時,仲提醒客人,食物剛炸起,要小心燙熱。讚!
小曼谷原隻芒果糯米飯
泰式燒羊架
榴槤沙冰
冬陰功湯
  • 芒果糯米飯
當我好想好想去九龍城泰國菜的時候,竟然打開飯網發現「小曼谷」原來近在咫尺!因為它在銅鑼灣世貿旁的535號Tower地庫開了分店!港島人終於不用再專登過去九龍城吃泰菜了!**外賣不收加一服務費**,所以今晚外賣回家。製作亦很快,點了三個餸,大約5分鐘就準備好,很有效率。《滷水豬手煲 $170》外賣豬手不能用煲上,但仍有水準。豬手肉十分嫩腍,完全無渣,連牙痛的媽媽亦能吃到 xd豬皮軟身有膠質,但沒有膩感,整體入味調味剛好。《黃咖哩雞肉 $110》黃咖哩有微微的辣,咖哩夠香濃而濃稠度剛好不會杰身,有水準!但雞肉比柴,下次要試試另一款配料。《泰式咸魚炒芥蘭 $87》炒得很香口惹味,帶辣會開胃。**外賣不收加一服務費**小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖

**外賣不收加一服務費**,所以今晚外賣回家。
製作亦很快,點了三個餸,大約5分鐘就準備好,很有效率。

《滷水豬手煲 $170》
豬皮軟身有膠質,但沒有膩感,整體入味調味剛好。

《黃咖哩雞肉 $110》

《泰式咸魚炒芥蘭 $87》
炒得很香口惹味,帶辣會開胃。

**外賣不收加一服務費**

小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2022-04-14
2022-04-14 60 浏览
成日都會去九龍城食小曼谷泰國美食,原來係銅鑼灣都有分店,一於去食我至愛的咖喱蟹🦀餐廳係銅鑼灣Tower535地庫,位置非常方便。餐廳裝修非常特別,以泰國火車為主題, 門口有一架特色古老火車頭,後面的 "車卡" 就是用餐座位。除了卡位模仿車廂佈置之外,吊燈都係齒輪嘅款式,令顧客彷如置身於泰國火車夜市一樣。餐廳嘅位置都幾多,非常濶落,我仲安排坐卡位,食得非常舒服😌 點餐自助形式Scan QR code好方便。🦀泰王咖喱軟殼蟹配蒜蓉包 $138~ 每次去泰國建興都一定食咖哩炒蟹,貪佢黃咖喱唔辣好惹味,黎到小曼谷都唔例外啦😆咖哩軟殼蟹份量真係超級多,軟殼蟹不但新鮮夠熱夠脆,超級好食! 個咖喱係好香椰汁🥥味,但係唔辣嘅,裡面仲有好多配料豆角、洋蔥🧅青椒🫑蒜茸包焗得好脆,配埋咖喱汁同埋軟殼蟹一齊食,成個口感真係好豐富!同係泰國🇹🇭食一模一樣🤤 咖喱多到可以送多碗白飯😋🐟泰式煲仔翅 $98~ 每次去泰國旅行🧳都會去唐人街食魚翅同埋燕窩🤩 原來小曼谷都有🤩仲好鬼抵食😚煲仔翅原煲上,非常真材實料,好多好大塊的魚翅,仲有冬菇絲和雞肉絲。上湯唔會太杰身,雖然話係一人份量,但係我地兩個人每人都食到兩碗架😍 可

🦀泰王咖喱軟殼蟹配蒜蓉包 $138

🐟泰式煲仔翅 $98
煲仔翅原煲上,非常真材實料,好多好大塊的魚翅,仲有冬菇絲和雞肉絲。上湯唔會太杰身,雖然話係一人份量,但係我地兩個人每人都食到兩碗架😍 可以按個人口味,加入芽菜、麻油、浙醋一齊食仲正!

🐓BTS五星蒜香炸雞 (半隻)$128
~ 呢款BTS五星蒜香炸雞係今期餐廳的新菜式👍🏻 半隻炸雞都份量十足,個雞脾應該同我塊面差唔多大😱🤣炸雞炸得好香脆十分香口,但一d 都唔乾身,雞肉超級juicy😍 仲有幾塊印尼蝦片伴碟,蝦🦐味濃郁又香脆😚我食晒🤣

🍢串燒豬串燒雞 (加配 $29)
~ 串燒燒得好香,熱辣辣香噴噴,豬肉串燒好有肉味,雞肉串燒肉嫩多汁,配埋粒粒花生沙嗲醬,味道濃郁🤤

📍 小曼谷泰國美食站 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B02舖
2022-04-04 42 浏览
這家餐廳在九龍城、元朗都有分店😜而且更是黃店,好多多支持黃色經濟圈。今次一場來到,點了好評超多的泰皇咖喱法包軟殼蟹,好回味呀!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯▫️泰皇咖喱法包軟殼蟹$163果然是必點item 呢! 朋友跟我一致認為麵包很是出色,質地香脆,不會太重麵粉味。吸收咖哩醬後更為惹味。咖哩味道對港人很友好,不太辣,軟殼蟹超級juicy,大大隻,而且份量好多,吃到飽飽😜▫️豬肉沙嗲串燒$19、牛肉沙嗲串燒$19、雞全翼沙嗲串燒$24好多人大推這家的串燒,所有的串燒沙爹汁均帶有甜味,不過太辣,而沙爹汁亦可帶出肉汁的濃郁。我最心水豬肉以及雞翼,肉夠嫩,正!▫️泰式鮮蝦炒金邊粉$83份量頗多,吃不完呢!賣相方面顏色偏淺,味道偏酸,但也幾特別以及開胃,金邊粉炒得頗爽,,配上有兩隻大蝦,頗彈牙。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
▫️泰皇咖喱法包軟殼蟹$163
而且份量好多,吃到飽飽😜

▫️泰式鮮蝦炒金邊粉$83

• 泰皇咖喱法包軟殼蟹
2022-01-22 68 浏览
小曼谷泰國美食站 🇹🇭 飛天炒通菜 $79次次黎都會叫飛天通菜因為呢個係到訪泰國必食既菜式菜好嫩口好爽口不過可以再濃味少少燒安格斯西冷牛扒 $238叫左60%剛剛好肉質腍又有肉汁出黎成個牛味好出好香口煎得幾好食仲好細心咁切好左一塊塊唔洗自己再切方便懶人 姐係我食個醬汁似想帶啲泰國風味落去塊牛扒到但係配埋個醬好似怪怪的覺得唔點醬會好食啲海南雞飯 $90個雞好嫩滑連我媽媽呢個被稱煮雞高手既人都讚不絕口仲食左好多件雞個醬汁用黎點雞配飯都好好食仲配左配清雞湯Btw配油飯係好食不過唔想咁月巴都係叫番白飯啦
小曼谷泰國美食站 🇹🇭

飛天炒通菜 $79