2022-09-11 46 浏览
不能外遊的情況下,香港也有很多特色的泰式餐廳選擇,而小曼谷環境舒適,亦有現場唱歌表演,氣氛熱鬧。牛油蒜蓉燒蜆,每隻蜆都有小魚乾在上面,口感豐富。一口一隻,加上牛油蒜蓉味道很充足,味道很濃郁。馬拉盞炒椰菜苗,馬拉盞一向都是重口味,有鑊氣之餘又夠惹味。鮮菠蘿海鮮炒飯,份量不少。菠蘿甜甜酸酸與旁邊的肉鬆混在一起吃,開胃。鮮蝦炒米粉,這個雖然有點單調,但味道也不錯。5星燒雞,想不到肉質嫩滑,很快一人一件清碟。燒粟米,清甜香口,燒得剛剛好。

馬拉盞炒椰菜苗,馬拉盞一向都是重口味,有鑊氣之餘又夠惹味。

鮮蝦炒米粉,這個雖然有點單調,但味道也不錯。

5星燒雞,想不到肉質嫩滑,很快一人一件清碟。

燒粟米,清甜香口,燒得剛剛好。

2022-05-30
可能我太耐無去泰國啦,去到呢個moment我都唔係好記得究竟當年去蘇梅島…布吉…芭提雅呢d地方係咩感覺。不過唔記得唔緊要,有d野你刺激下佢,尤其是味覺,咩都返哂黎囉。👇📌主 食 - ▪️ 冬 蔭 公 湯 - $142(細)▫️ 泰國野必嗌之一「冬蔭公湯」,淨係湯頭都非常豐富,大量草菇、香茅、南薑、辣椒,我揀左加辣,所以入口特別濃香惹味;而兩大隻虎蝦亦夠生猛,肉質軟腍入味,酸酸辣辣認真開胃!▪️ 黃 咖 哩 海 鮮 - $118▫️ 第二道必食「黃咖哩海鮮」,就咁睇咖哩個質感絕對唔係好稀身,入口甜甜地,完全唔辣,而且椰香味夠出,口感幼滑;裡面海鮮包括青口、帶子、魷魚,仲有大量薯仔,飽肚又抵食,正!📌小 食 & 飲 品 -▪️ 泰 式 原 味 烤 薄 餅 - $48▪️ 椰 皇 沙 冰 - $39▫️ 專登嗌左個「泰式原味烤薄餅」襯返個咖哩,烤餅烤得夠脆口,面頭帶少少焦香,一上枱仲係熱辣辣,口感軟綿,好好食;又食辣又食熱野一定走唔甩呢杯人氣招牌「椰皇沙冰」咖啦,嗌左少甜,甜度岩岩好,飲落係相當透心涼,夠哂滿足!
可能我太耐無去泰國啦,去到呢個moment

我都唔係好記得究竟當年去蘇梅島…布吉…芭提雅

呢d地方係咩感覺。不過唔記得唔緊要,

有d野你刺激下佢,尤其是味覺,咩都返哂黎囉。👇

📌主 食 -
▪️ 冬 蔭 公 湯 - $142(細)
冬蔭公湯

▫️ 泰國野必嗌之一「冬蔭公湯」,淨係湯頭都非常豐富,
大量草菇香茅南薑辣椒,我揀左加辣,所以入口
冬蔭公湯

特別濃香惹味;而兩大隻虎蝦亦夠生猛,肉質軟腍入味,
酸酸辣辣認真開胃!

▪️ 黃 咖 哩 海 鮮 - $118
黃咖哩海鮮

▫️ 第二道必食「黃咖哩海鮮」,就咁睇咖哩個質感
絕對唔係好稀身,入口甜甜地,完全唔辣,而且椰香味夠出,

口感幼滑;裡面海鮮包括青口帶子魷魚
仲有大量薯仔,飽肚又抵食,正!

📌小 食 & 飲 品 -
▪️ 泰 式 原 味 烤 薄 餅 - $48

▪️ 椰 皇 沙 冰 - $39
椰皇沙冰

▫️ 專登嗌左個「泰式原味烤薄餅」襯返個咖哩烤餅烤得夠脆口,
面頭帶少少焦香,一上枱仲係熱辣辣,口感軟綿,好好食;
泰式原味烤薄餅

又食辣又食熱野一定走唔甩呢杯人氣招牌「椰皇沙冰」咖啦,
嗌左少甜,甜度岩岩好,飲落係相當透心涼,夠哂滿足!
2022-09-08
2022-09-08 34 浏览
泰脆炸豬手- 份量好豐富- 豬手外皮炸得好香脆又金黃色- 肉質結實又唔肥膩,煙熏味濃郁- 炸蝦片好香脆- 配上特製嘅甜酸汁同配菜醃蘿蔔同木瓜絲,清新解膩香芒蟹肉炒飯- 炒飯金黃色好吸引- 蟹肉鮮味加咗新鮮芒果好fresh- 調味適中唔會太鹹燒白鱔- 燒白鱔燒到外皮好香脆- 啖啖肉,肉質細嫩冇咩骨,鮮味juicy- 配上特製泰式醬汁好夾椰汁西米糕拼泰式千層糕- 顏色鮮艷,賣相吸引- 味道正宗,椰汁西米糕椰汁味香濃,配上粒粒西米同粟米,清甜解膩- 泰式千層糕碧綠,有椰汁香味同斑蘭香味,層次分明,而且暖暖地,咬落去煙煙韌韌好軟身椰青- 好大個好多汁,椰汁清甜,清新解膩,仲可以食埋啲椰肉泰式龍眼冰- 龍眼清甜,炎炎夏日透心涼整體而言,食物質素不錯,份量充足;地點方面,環境舒適;服務態度良好。
泰脆炸豬手
- 份量好豐富
- 豬手外皮炸得好香脆又金黃色
- 肉質結實又唔肥膩,煙熏味濃郁
- 炸蝦片好香脆
- 配上特製嘅甜酸汁同配菜醃蘿蔔同木瓜絲,清新解膩

香芒蟹肉炒飯
- 炒飯金黃色好吸引
- 蟹肉鮮味加咗新鮮芒果好fresh
- 調味適中唔會太鹹

燒白鱔
- 燒白鱔燒到外皮好香脆
- 啖啖肉,肉質細嫩冇咩骨,鮮味juicy
- 配上特製泰式醬汁好夾

椰汁西米糕拼泰式千層糕
- 顏色鮮艷,賣相吸引

椰青
- 好大個好多汁,椰汁清甜,清新解膩,仲可以食埋啲椰肉

泰式龍眼冰
- 龍眼清甜,炎炎夏日透心涼

2022-09-07 38 浏览
今日收工同朋友聚餐,太耐冇食過泰國菜,今次嚟銅鑼灣食泰國菜(小曼谷泰國美食站),餐廳以泰國火車為主,除了卡位都模仿車廂佈置之外,餐廳門口有大型火車頭裝飾 🚂 ,令客人恍如置身於泰國火車夜市,店舖裝修復古和座位舒適,令人用餐舒適。泰式木瓜絲沙律🥗爽脆木瓜絲配上泰式醬汁,非常開胃的餐前小食,有好清新的感覺。泰式干炒海鮮米粉🍤米粉炒得乾身,甚具「鑊氣」,絕對是水準之作,米粉炒得非常夠味,又不會太鹹,有好多海鮮配料,值得推薦。鐵板豬頸肉炒椰菜苗🥬(馬拉盞)非常有鑊氣,到餐桌之後仍然熱辣辣出晒煙,有好多豬頸肉,豬頸肉非常入味,椰菜苗非常翠綠,分量充足,馬拉盞醬汁好香好惹味。泰式青檸梳打🍋好有泰式風味,酸酸甜甜好清新,天氣咁熱飲番杯消消暑椰皇沙冰🧊非常大杯,啖啖濃郁椰香,沙冰打得好幼滑總結餐廳位於銅鑼灣核心區,主打高質素泰國菜,食物種類選擇豐富,值得推介大家來嘗試。

泰式木瓜絲沙律🥗

泰式干炒海鮮米粉🍤

鐵板豬頸肉炒椰菜苗🥬(馬拉盞)

泰式青檸梳打🍋
好有泰式風味,酸酸甜甜好清新,天氣咁熱飲番杯消消暑

椰皇沙冰🧊
非常大杯,啖啖濃郁椰香,沙冰打得好幼滑

2022-09-07 50 浏览
見到好多朋友去左曼谷旅行,搞到我心郁郁都想飛😣 又好掛住泰菜。屋企人就帶左我黎小曼谷食頂住先😂 呢到真係出名平靚正樣樣野都好大碗平均一dish應該夠3-4人分圍返成餐飯一人$200幾蚊應該okay我叫左兩個椰青定椰皇,以為無咩分別,但原來大細上面好大分別架😬不過都好鮮甜第一樣前菜叫左個鐵板蠔,份量夠多但佢炸粉都偏多,要係中間介開比較容易食我自己最愛佢招牌泰國咖哩,炒乜都有我自己鐘意食蜆所以揀左海鮮,配碗飯易入口,唔鍾意食飯嘅人可以叫蒜蓉包之後叫左個好似碗仔翅咁樣嘅蟹肉湯又係一人飲到2-3碗,因為份量好多呀!主菜今次揀左牛小排。Grilled 既味道好正,配上蕃茄串同翠玉瓜解膩100分!而且牛味重,無咩根入口即融幾吸引😋
屋企人就帶左我黎小曼谷食頂住先😂
呢到真係出名平靚正
樣樣野都好大碗
平均一dish應該夠3-4人分
圍返成餐飯一人$200幾蚊應該okay
不過都好鮮甜
第一樣前菜叫左個鐵板蠔,份量夠多
但佢炸粉都偏多,要係中間介開比較容易食
我自己最愛佢招牌泰國咖哩,炒乜都有
我自己鐘意食蜆所以揀左海鮮,
配碗飯易入口,
唔鍾意食飯嘅人可以叫蒜蓉包
之後叫左個好似碗仔翅咁樣嘅蟹肉湯
又係一人飲到2-3碗,因為份量好多呀!
主菜今次揀左牛小排。
Grilled 既味道好正,配上蕃茄串同翠玉瓜
解膩100分!而且牛味重,無咩根
入口即融幾吸引😋
2022-09-01 53 浏览
今日去咗銅鑼灣到行街,行完街就梗係要醫肚啦😂咁今日我哋就突然之間想食泰國嘢,就去搵啲泰國餐廳,跟住就去咗呢間小曼谷餐廳🥳🥳🥳去到嗰陣已經八點幾,但係都幾多人,都要等幾張枱,咁大約等咗15分鐘到就可以入去啦👍🏻咁咁我哋就嗌咗佢嗰個招牌嘅小曼谷炒飯同埋一個炒金邊粉。小曼谷炒飯其實係一個蛋包飯嚟嘅,佢入邊嘅料都唔算少既,味道都還可以,但係唔會話特別有驚喜。另外炒金邊粉既料都算多嘅,啲金邊粉都算入味既,味道都還可以,不過都係唔係特別太有驚喜。

2022-08-30 50 浏览
今次我終於食到泰王咖喱法包軟殼蟹喇!👏🏻👏🏻👏🏻係小曼谷泰國美食嘅招牌菜👍🏻賣相係咪好吸引呢🤤🤤🤤呢個餸嘅好處呢就係可以唔使再嗌蒜蓉包或者薄餅~因為已經有法包可以點汁食~軟殼蟹炸得好鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻再加返杯芒果沙冰,簡直冇得頂!😎😎另外我仲叫咗個泰式柚子沙律,酸酸地,夠晒開胃,我最鍾意啲柚子一嚿嚿,因為咬落去好juicy~🥳🥳🥳最後介紹埋呢個安格斯牛扒,你可以揀幾成熟!🤤🤤🤤肉質鮮嫩,口感一流👍🏻👍🏻其實見到餐牌仲有啲嘢想食,不過我個胃唔夠大,有機會下次再同大家分享🙌🏻🙌🏻
今次我終於食到泰王咖喱法包軟殼蟹喇!👏🏻👏🏻👏🏻
係小曼谷泰國美食嘅招牌菜👍🏻

賣相係咪好吸引呢🤤🤤🤤
軟殼蟹炸得好鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻

再加返杯芒果沙冰,簡直冇得頂!😎😎

最後介紹埋呢個安格斯牛扒,你可以揀幾成熟!🤤🤤🤤
肉質鮮嫩,口感一流👍🏻👍🏻

2022-08-24 108 浏览
今日晏晝同老婆嚟咗呢度食晏晝,餐廳服務好好。11:30先至可以落單但係職員都俾我哋坐喺度等,咁我仲可以順便為咗阿女食嘢先至自己再食嘢。午餐嘅選擇都幾多,仲送一杯龍眼冰。龍眼冰嘅味道唔錯,解渴解暑一流。叫咗兩個午餐一個係青咖喱雞扒飯同埋牛肉牛筋丸船粉。份量非常之多一定唔會唔夠食。雞扒煎得好香脆,配咖喱一流。我自己本身就唔怕辣所以覺得啱啱好,太太就話辣咗少少。牛肉煮得好腍仲好友牛肉味,仲有兩三片牛柏葉,老婆食得好滿足
2022-08-24 73 浏览
Towner 575 餐廳選擇林立,係地庫嘅小曼谷相信唔少人同我一樣都聽過唔少朋友介紹佢九龍城店。今次係Sogo 買完嘢順便就去埋食吓泰菜,D1出口2-3分鐘到就會到。餐廳乾淨企理,用紫色為格調。仲有個mini live band 位,不時都會有人做表演。Chill 住同朋友食泰菜。食物選擇都多,簡啱心水qr code 自助落單。冬蔭公湯(2人份) HKD $148每次必點嘅湯,非常足料。配料除咗香料外仲有大量菇同有蝦。飲落酸辣醒胃,好正!黃咖哩雞肉 HKD $108黃咖哩唔辣但好香好濃郁。雞肉亦都唔老易入口。個咖哩好有水準,拎住嚟送飯/薄餅真係一流小曼谷炒飯 HKD $111比蛋白飯嘅樣上菜,幾特別。入去有豬頸肉粒、蟹柳粒等。飯粒比較濕潤,入面加咗椰奶去炒。小曼谷原隻芒果糯米飯 HKD $88糯米飯熱辣辣而且好鬆軟。芒果亦都好鮮好甜。淋埋椰汁三樣一齊食,真係啖啖滿足!飲品芒果椰汁沙冰 HKD $43椰皇沙冰 HKD $39

冬蔭公湯(2人份) HKD $148

黃咖哩雞肉 HKD $108

小曼谷炒飯 HKD $111

小曼谷原隻芒果糯米飯 HKD $88

飲品
芒果椰汁沙冰 HKD $43

椰皇沙冰 HKD $39
  • 小曼谷原隻芒果糯米飯
𖦹 冬蔭公湯 $142上次喺元朗食過今次再叫!辣度可自選,我地揀咗小辣,非常惹味,有大量蝦同秀珍菇,兩個人食每人有成三四碗。𖦹 泰式馬拉盞炒通菜 $92香濃嘅馬拉盞醬配上新鮮鮮甜嘅通菜,仲食到粒粒蝦米。𖦹 泰式鮮蝦炒金邊粉 $101金邊粉炒得乾身香口,配上炒蛋、花生碎、芽菜、香茅、青檸、大蝦等,非常豐富,如果醬汁再濃味啲就更理想。𖦹 椰皇沙冰 $39啖啖濃郁嘅椰皇沙冰,唔知幾時先去到泰國呢?(´△`)

𖦹 冬蔭公湯 $142

𖦹 泰式馬拉盞炒通菜 $92
泰式馬拉盞炒通菜

香濃嘅馬拉盞醬配上新鮮鮮甜嘅通菜,仲食到粒粒蝦米。

𖦹 泰式鮮蝦炒金邊粉 $101
泰式鮮蝦炒金邊粉

𖦹 椰皇沙冰 $39
椰皇沙冰

啖啖濃郁嘅椰皇沙冰,唔知幾時先去到泰國呢?(´△`)
2022-08-16
泰式馬拉盞炒通菜
泰式鮮蝦炒金邊粉
2022-08-18 102 浏览
想食泰國菜第一時間一定係諗到小曼谷😬主要係因為咁啲野食份量多又好食😋 今次黎到銅鑼灣,環境舒服同乾淨。睇menu見到鐵板蠔餅,熱辣辣的感覺好正!蠔既份量都好多,炸過感覺都比較香口。其次叫左最出名既泰式咖喱炒蜆,個碗係大過我個頭好多🤣 叫咗碗白飯送咖喱,好夾。如果唔食白飯嘅人可以叫蒜蓉包,點黎食好過隱的。原本好想叫佢而家限定嘅芝士龍蝦,但好可惜嗰日已經賣晒啦,所以佢轉左牛小排。牛小排五成熟,容易咬!肉質鮮甜的配菜有燒翠玉瓜同小蕃茄,好抵食。因為一串燒翠玉瓜都$20-$30蚊,你叫牛小排都係$200左右,但有main course 又有配菜!想飲熱湯類嘅嘢,我哋叫咗一個蟹肉湯,感覺有少少似碗仔翅,份量一人可以飲到兩碗左右,料都幾多同好味😋 黎緊好快可以去返旅行啦🫣終於可以去泰國🇹🇭 依家食住小曼谷解下隱先🥲
想食泰國菜第一時間一定係諗到小曼谷😬
主要係因為咁啲野食份量多又好食😋

今次黎到銅鑼灣,環境舒服同乾淨。
如果唔食白飯嘅人可以叫蒜蓉包,點黎食好過隱的。

牛小排五成熟,容易咬!肉質鮮甜的
配菜有燒翠玉瓜同小蕃茄,好抵食。

黎緊好快可以去返旅行啦🫣
終於可以去泰國🇹🇭
依家食住小曼谷解下隱先🥲
2022-08-14 77 浏览
Had a very decent Thai food dinner here. Service and experience are very nice indeed! We ordered: 1. Barbecued king razor calm with butter garlicThe garlic flavour and butter flavour are very strong, we loved this so much!2. Mini Bangkok Thai BBQ Thai Fried Rice Noodles with Shrimp. To our surprise, this dish is not oily at all. We loved the Thai sauce and the shrimp inside.3. Barbecued Angus Steak. The steak is still very tender and juicy , with a well balanced of fat. Medium is always the best

We ordered:

4. Barbecued eel. Ok this one is the best dish, just order!
5. Coconut ball: very refreshing and convenient as you can eat the coconut meat easily
6. Durian Smoothie has very very strong durian flavor, it felt like you are eating a durian (feels so good)
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$350-400+📍Address: Minibangkok Thai Food Station, Causeway Bay呢間良心泰國菜同朋友已經嚟過幾次,因為味道真係唔錯,足料又好食。極上燒安格斯牛小排油脂分布均勻,入口充滿油香。必食燒脆皮白鱔,魚皮燒得好脆,鱔肉彈牙,齒頰留香。牛油扇蓉蒸扇貝,配上炸魚仔,牛油甘香惹味,扇貝鮮甜。泰式鮮蝦金邊粉,非常有鑊氣,配上粒粒大蝦,完全唔油膩。飲品我特別推介椰青波波同埋榴連沙冰,榴槤沙冰好似食緊一個榴槤咁,榴槤味非常濃厚。椰青波波,幫你係椰青起好肉,椰子汁非常清甜解膩,非常舒暢!
🇭🇰Hong Kong

星期四晚上嚟到銅鑼灣的小曼谷,都有唔少客人。第一個上菜嘅係泰式煲仔翅,入面有好多翅,肉絲煮得剛好,唔會太「鞋」口。接著係蒜蓉燒大蜆。同中式嘅燒蜆唔同,帶有燒烤香味,配埋隨餸附上嘅醬汁,好惹味。食泰國嘢點少得申燒,今日點咗隻雞全翼,沙嗲汁先係重點,好好味。主食泰式海鮮乾炒米粉,真心推介。米粉乾身又彈牙,配料充足,有蝦,魷魚,帶子。泰式燒盲鰽就要耐心等候,但非常值得。魚肉好滑,又唔多骨,點埋啲汁大大啖咁食,好正。最後以椰汁西米糕作結尾
星期四晚上嚟到銅鑼灣的小曼谷,都有唔少客人。

最後以椰汁西米糕作結尾

2022-08-11
2022-08-12 62 浏览
小曼谷泰國美食站, 可以算是銅鑼灣一間水準穩定的泰國菜餐廳, 餐廳環境舒適, 每次來都會被門口的火車擺設吸引. 食物方面, 餐廳水準非常穩定, 這一次來到更有泰式煲仔翅, 味道絕對令人想起泰國唐人街的味道, 用料十足, 熱辣辣原煲上菜 海鮮孖寶套餐可以選擇兩款海鮮, 泰式燒盲鰽把握燒烤時間一流, 魚肉仍然保持嫩滑, 配上餐廳泰式辣汁, 欲罷不能, 蒜蓉燒大蜆配有脆銀魚仔, 一個價錢兩種味道兩種口感. 每次到來必點泰式干炒海鮮米粉, 多款海鮮炒米粉乾身, 材料十足

2022-08-11