Bread (very good)
  • Nil
午餐 : 湯 : 茄茸湯 (很滑, 但略酸一點); 8/10分) 麵包 : 外脆內軟, 好新鮮, 好好味 (10分)主菜 : 羊肶意粉 (羊很嫩滑, 但偏咸; 7.5/10分)主菜 : 芥茉豬柳 (豬柳嫩滑, 但頗咸, 因芥茉很咸, 扣分, 8-1 = 7/10分, 薯條炸得幾好)餐飲 : 凍檸水 (唔夠凍, 冇乜檸檬味, 5/10)晚餐 : 湯 : 黑松露野菌湯 ? 磨菇忌廉湯 (磨菇好香, 好新鮮, 偏咸, 唔夠滑, 7/10 分)頭盤 : 白酒煮紐西蘭籃青口 : $128 (有怪味, sth. like 尿”壓” 味, 退貨; 以前食過好好味, 但今次完全不行) , 0 分麵包 : 外脆內軟, 依然好味(10分)主菜 : 香草芥茉羊鞍配薯蓉 $198 (羊鞍很嫩滑, 但冇乜羊味,芥茉非常咸, 頗失望, 聽說曾經有客人反映過, 但也未作改善, 失望 ! 5/10 分。另外, 我們叫了 6 成熟, 但結果 overcooked主菜 : 唔記得個菜名, 味道 ok, 7/10 分, 寬麵的 texture 好好, 值得一讚, 不過寬麵炒得有點油膩甜品 : 焦糖燉蛋 + mango to
午餐 :

湯 : 茄茸湯 (很滑, 但略酸一點); 8/10分)
麵包 : 外脆內軟, 好新鮮, 好好味 (10分)
餐飲 : 凍檸水 (唔夠凍, 冇乜檸檬味, 5/10)

晚餐 :

麵包 : 外脆內軟, 依然好味(10分)
甜品 : 焦糖燉蛋 + mango topping $28 (蛋 overcooked, 減減減分, 5/10 分, 以前好味好多)
甜品 : tiramisu $32 (酒味夠, 但蛋糕好”鞋”, cheese 味唔夠, 賣相唔夠精緻, 6/10 分)
餐飲 : 熱奶茶 (非’熱’ 奶茶, 只有一點點暖吧, 個茶好老, 好”鞋”, 不行, 5/10 分)
小城大廚 : 西貢普通道56號地下
白酒煮紐西蘭籃青口
香草芥茉羊鞍配薯蓉 $198
  • Nil
2008-09-17 10 浏览
西餐 -- 可以是正宗「西方」或「中國」烹煮方法,這裏是後者。我不能說它很難食(其實算不錯),不過我卻不能推薦它。我們選了個 $298 的二人套餐,有:麵包,湯,沙律,紐西蘭牛扒,海鮮意粉,(厨師特制的) XX薄餅(忘了它叫什麼 topping, 薄餅menu 英文說是 naan bread),甜品,咖啡或茶。兩個人吃是足夠的。麵包 & 湯:湯是忌廉蕃茄 (?),是全晚最好及最似「西餐」的!麵包(我一定要寫因為是包括在 menu 的)有兩「片」gralic bread and 一「片」麥包。片 = 咭紙般薄! 麵包好味不過太薄,可能 chef 驚我們太熱氣吧!沙律:炒蘑菇沙律,蘑菇炒得很香,沙律醬甜甜的幾好味 ... 不過是用了日本甜豉油!但,我不是在吃西餐嗎?牛扒:煎的是不錯,不過可惜那個「西冷黑椒汁」竟有點令我想起波士頓餐廳,又不是「西餐」了!還有鄰桌剛好也是 order 這個套餐,我們叫五成熟,他們叫六成,我也不知會有什麼分別?抑或他們有沒有調錯我們的?惟一可喜的是 potato wedge, 炸得外脆內軟,好吃。海鮮意粉:意粉煮得OK,不過太咸;海鮮也煮得好,我看見 chef

海鮮意粉:意粉煮得OK,不過太咸;海鮮也煮得好,我看見 chef 的拋鑊手勢很好,但這不是只在「中式」酒樓/餐廳才有的技巧嗎?如果我知道是這種煮法,我會叫少油的。

XX薄餅:小小的份量OK, topping 我卻不大清楚,甜甜咸咸的,像有點洋葱之類。薄底很脆很香口但有點油,但不是 pizza 也不是 naan bread, 其實我覺得應該是油酥餅。但如果我早知的話我也不會叫這個。

甜品:Cream Brulee, 事到如今我已經不用吃「西餐」的態度去面對了,味道算OK 的。

「西餐」不是每個廚師或餐廳都可以做到的,也不是用刀义吃就是的,當中還有材料、技巧、及知識。這是一間中式的西餐廳,如果你是追求這類口味的,這裏的食物算是不錯;但如果你想吃一頓真正的西餐,you may want to try somewhere else.

** 一個意外的伴菜,這裏是西貢,當然會遇到不尋常的人 ... 一對傳聞中住在附近的情侶同時在用餐,他們很安靜也很享受。這算是平凡中的不平凡吧!
今天本是心情愉快的一天, 可是我一時選擇錯誤, 進入了該餐廳, 真的吃飽了, 弄致滿肚氣, 以下所分享內容是本人的遭遇, 全部屬實, 沒有加多及減少! 當我踏入該餐廳坐下後, 不到兩分鐘已向一名女店員落單, 選了一個二人套餐, 大約隔了20分鐘連最基本的餐湯及餐飽也沒有, 但最可笑的是, 突然該女店員反問我是否選了一個二人套餐, 10分鐘後餐湯終於到了, 問到餐飽未到的問題, 她回覆正焗熱, 但來到的餐飽竟然是凍的, 再過了15分鐘頭盤的沙律到了, 我以為惡夢已經過去, 點知等了15分鐘, 主菜仍然未到, 於是我追問下, 只是得到店員點頭示意的回覆, 其後再過了10分鐘, 我到此刻真的忍受不了這種所謂餐廳的服務態度, 試問有那間餐廳要等一小時有多都未食到主菜, 我便決定與朋友結帳離開並向較早前落單的女店員要求會見上址負責人談論有關問題, 但她答到老闆現時不在, 全店她是最資深的一位, 有話可對她說, 最資深的都這樣, 我都無說話可言了! 全程共等了個多小時, 弄致滿肚氣, 只是吃了頭盤, 都需要付$170, 還浪費了那麼多的時間, 真是非常十分不值!!
  • 沒有
2008-08-17 9 浏览
今日, 同女朋友同遊西頁, 但一到步就己經成七點半, 所以直接去左小城大厨食晩餐.~ 頭盤: 我諗係海鮮湯...其實真係幾濃味, 加上鮮牛油的麵包, 真係幾正! 不過如果點左比較淡味的主菜, 就唔好飲咁多~ 都係頭盤: 個芒果沙律比想像中好好多, 啲芒果好鮮味, 有少少咸, 啲菜亦都好新鮮 主菜一: 忌廉墨魚汁意大利粉, 鮮味而汁多, 啲肉幾香而且有少少脆口~比Garlic House的更加好食^.^~主菜二: 西冷扒...幾好食!我地叫左三成,但係最後大約六 七成...伴菜的薯菜真係幾正, 一定好食過Triple O's 的薯條...(唔記得影...) 甜品: 其實己經好飽...但係真好好食! 法國焦糖燉蛋~ 法唔法國就唔知\...但係啲蛋唔算好滑, 但配合起蕉糖真係唔錯~雖然好好食, 但係短期內就唔會再食~.~|||

雖然好好食, 但係短期內就唔會再食~.~|||
  • 忌廉墨魚汁意大利粉
2008-06-27 2 浏览
朋友生日, 由於考試的關係, 要到早兩日才有時間出來食飯慶祝, 我一定要做定research. 一看之下, 便來這裡試一試.首先說一說服務, 是幾好的, 有一位waitress 不斷問我們意見和需要, 很好.而食物都好不錯, 由湯, 到沙律, 到牛排, 以及青口都好好食, 而且大大碟, 食得好飽!!!最後那一個dessert 都好好味, 一個好食的法式蛋令大家回味!!下次一定會再來!!

下次一定會再來!!
2008-06-17 11 浏览
昨晚原本跟老婆去睇“色慾都市” 點知去到戲院先知道9:10才開場. 咁夜一定唔睇啦. 但難得有一晚可以放低D細路同老婆拍拖 , 唔可以就咁掃興返屋企. 於是駕車入西貢搵間好餐廳食飯. 以為落大雨 + Mon, 一定無乜人啦, 可以搵到錶位泊車, 點知轉了幾條街都無錶位, 唯有泊多層停車場($20/hr, 好貴). 落車馬上搵下邊間啱食, 完先決定去穌山娜平平地, 點知一開門睇見裡面人影都無隻. 即刻嚇到彈返出o黎. (後來才知在openrice的評語好差, 好彩). 再行前2間見到小城大廚, 個2人餐都幾好, 就入去試下.環境 : 整潔, 不擠迫.服務 : 好, (在適當的時間來收碟, 和詢問你的需要)食物 :南瓜湯 : 濃淡適中, 有質感麵包 : 外脆內軟, 新鮮. (但略嫌2人共用一碟牛油 和 牛油刀, 不太方便).芒果大蝦沙律 : 蝦新鮮彈牙, 菜新鮮, 芒果看似很生好硬身, 但食入口時才發覺剛剛熟, 不會帶酸. 最好是沙律醬汁的味道適中, 不會太鹹太油.西冷牛排 : 我order是要 middle. 出來也不會太熟 .一般的煎扒的方法都是猛火快煎把肉汁鎖住, 但哩塊牛扒就好似
環境 : 整潔, 不擠迫.
服務 : 好, (在適當的時間來收碟, 和詢問你的需要)

食物 :
南瓜湯 : 濃淡適中, 有質感
西冷牛排 : 我order是要 middle. 出來也不會太熟 .一般的煎扒的方法都是猛火快煎把肉汁鎖住, 但哩塊牛扒就好似用中火慢煎咁, 裡外都一樣. 口感一般, 份量還可以.
墨汁意粉 : 忘記了是甚麼配菜. 意粉不太念, 有口感得黎又不會太硬. 但個汁就芝士味太重.
甜品 : 焦糖蛋. 味道好, 不會太甜, 口感好滑.
餐飲 : 咖啡. 不夠濃. 如果改用陶瓷cup & saucer上, 賣相會好一些, 咖啡的顏色看起來也好一起, 現在用玻璃cup & saucer上, 因杯子透光, 令咖啡看起來不夠實.
一直service 我地都是一位女生, 態度非常之好. 埋單時因她要招呼另外一枱客, 所以就找來另一個男生幫忙結賬. 但佢真係同公司倒米, 埋單時全程面黑
, 一D眼神交流都無, 最基本的多謝都無一句, . 簽完卡粒聲都唔出就俾返張卡你.
此餐廳可以再去, 只要唔好叫個倒米壽星招呼你就可以了.

2008-04-13 1 浏览
好耐無同兩位朋友gathering,今日特登同佢地來我最近最鍾意來既餐廳食飯。首先叫左兩個湯...野菌湯同南瓜湯,非常香濃..我朋友特別喜歡個野菌湯..一粒粒碎菌非常正! 然後來個煙鴨胸芒果沙律..每次來食都好新鮮,個汁係第二度係食唔到既...勁開胃好味! 今晚好好彩...無訂枱都仲食到呢度既招牌菜白哂煮青口, 好肥美鮮甜...我朋友勁鍾意個汁...佢仲係咁加bread點個汁食...我話仲有好多野食先肯停手...main course有牛扒....我朋友唔食得生...所以叫左七成....熟d就當然會鞋d...因為呢度係堅持唔用化學野去"拿"塊牛扒...所以唔會食到茶餐廳無牛肉味既牛肉...我朋友勁讚個牛扒好味!唔似出面一般西餐廳果d咁....無牛味...浄係食個汁... 最後有個意粉..煙肉野菌意粉...係忌廉汁煑既..好creamy...意粉係彈牙既....真係好好味! 值得一提既係waitress姐姐好熱情...服務態度好好...又cutie...好識招呼客人..呢個weekend好開心...好耐無同佢地食飯傾心事,最衰無羊架食...上次同男朋友來食...個羊架勁好食..下次我都係打電話來訂定會好d!!
2008-04-12 11 浏览
今天一行六人去試此餐廳,因為門外好似好多報章介紹,個門外女店員又十分熱誠,所以一試.但十分失望,叫了二個二人套餐+一份羊扒, 個士多啤梨豬骨OK,但其他的好唔掂.尤其個牛扒,食得的比唔食得的少,十分柴皮,個羊扒十分肥,得三分一可吃,最後期待的甜品都沒有驚喜,等了十五分鐘,個CHESE CAKE及焦糖燉蛋都不好吃,出菜又慢,吃了二個多小時,成$900,十分不值,自己返屋企仲要煮麵吃,十分不開心!!!!!!!!
今晚同老婆入咗西貢食飯,一落車行過對面就見到舖頭走出個女待應介紹個set dinner $288 6道菜(當時7点左右,入面一個客都無)雖然幾低,但係都係週圍貢吓先,到最後都係入返去叫個set dinner加一個煮青口($128)加一枝智利紅酒($190).首先紅酒一般啦(比我向酒舖買值$70,不過向歺廳飲就合理)2.南瓜湯好味3.大虾沙律就非常出色,喜出望外,D虾食落去係熱嘅,原來煎過,又新鮮又香4.青口又新鮮又滑(送多3件蒜茸包点汁,低讚) 5.牛扒5成熟好大塊,味道OK合及6.天使麵好味,一D都唔差,好食過意粉屋多多声) 7.甜品叫左一個焦糖蛋同一個tiramisu(好靚好有心機) 8.两杯茶.............埋單原來有折(無睇幾折),折实 $618,非常非常低食,下次會再食過!
2008-03-05 11 浏览
略略看過前人的食評, 不什滿意的多是大時大節吃套餐那些。大時大節那些情人餐很難物超所值的。相反我與友人weekdays光顧它的lunch set, 就相當超水準。lunch set $45一位, 友人要了棷菜湯我要了salad. salad 的買相一流, veg 種類多及新鮮, and with vinegar and olive oil dressing. 友人的湯上桌前是加了鮮奶油的。bread 有三款, 是暖的, 暖的!!! 而且很鬆脆, 是剛烘過的。在香港吃中價意菜法菜久了, 便知道暖烘烘的bread的感動。單是這些已超越很多在市區的$45 lunch set. 我要了一客帶子pesto扁意粉, 友人要了茄汁雜菌意粉, 帶子略有一點overcooked, 但pasta保持了度, 也不會像oliver's supersandwich 那樣"水lung lung", 如果oliver's是"連鎖店扮西餐", 太平館是"香港人豉油西餐", 那麼小城大廚該可算是"香港廚師認真地在做西餐"。一邊吃著weekdays late brunch, 一邊觀看店內plasma播放無線的煮食節目

bread 有三款, 是暖的, 暖的!!! 而且很鬆脆, 是剛烘過的。在香港吃中價意菜法菜久了, 便知道暖烘烘的bread的感動。單是這些已超越很多在市區的$45 lunch set. 我要了一客帶子pesto扁意粉, 友人要了茄汁雜菌意粉, 帶子略有一點overcooked, 但pasta保持了度, 也不會像oliver's supersandwich 那樣"水lung lung", 如果oliver's是"連鎖店扮西餐", 太平館是"香港人豉油西餐", 那麼小城大廚該可算是"香港廚師認真地在做西餐"。一邊吃著weekdays late brunch, 一邊觀看店內plasma播放無線的煮食節目, 煞是吸引, 後來才知道節目內示範多種意菜的便是本店的大廚Welly. 他在節目中示範以pesto及mesh potato多種材料烘羊肋骨, 看著看著友人後悔沒叫這招牌菜, 這個小小遺憾或許也成為她再訪西貢的動力哩!

廁所, well-decorated and VERY good hygiene. 絕對不是門面光鮮而廁所在後巷可以看見阿嬸洗雞腳那種。

讚啊! 我是意菜粉絲, 我給三個讚啊!
2008-02-29 10 浏览
上星期四同老公一齊休息,夜晚入左西貢食飯,行左好耐都吾知去邊間,最後老公話試下e間喎餐廳吾太大,d枱太迫,已經full左一半,叫左過六道菜晚餐同一客青口,青口係個waiter recommend的,set dinner都好多野食,有沙律,湯,牛扒,意粉,pizza and dessert,都係$288,好抵食!!!我最鍾意個青口同pizza,白洒忌廉青口,好好味,青口好fresh,後尾問個waiter佢話係新西蘭青口喎,吾怪得la.pizza都ok,細細個吾太大,甜甜地,小小辣!吾知有冇得散叫呢???coffee好香架,不過老公杯奶荼就吾够熱呀!!抵打抵打!!!原來最後不用$500,老公都話可以encore呀,佢仲問左個waiter攞卡片添,叻仔^_^PS,當日所見只得一個男仔serve全場,但d service都吾錯,快手快腳,kitchen都係得吾知得一個定兩個,但d野食都吾洗得好耐,而且睇到d心機,吾錯吾錯!!下次再試試其它野,c ya~~~

下次再試試其它野,c ya~~~
2008-02-18 7 浏览
近排好忙,寫少D,偷下懶先...湯x2 (良)不過唔夠熱+頭盤x1 鵝肝麵包2件(良)鵝肝夠份量+主菜x2 羊膝& 西冷(良)羊膝夠"林"+不過牛就有D生,+ 甜品x1 (良)TIRUMISU $599連加一$650,因無定位,WALK IN去比定位既人平左$200-$300 ^.-下次可以再去試下其他野,不過待應要教下WOR!!!但見在大時大節可能忙啦下,下次比多個機會你....
近排好忙,寫少D,偷下懶先...
2008-02-15 1 浏览
今日同男友過第4個情人節, 倆口子去左食一個情人節套餐, $599(未加一). 價錢比平時貴左, 但多左一d"名貴食材": 黑松露菌湯-都幾足料-->good~(我男友飲得好開心)鵝肝多士-鵝肝有d似午餐肉但都幾香-->average主菜我地選左肉眼扒同羊膝. 羊膝-都仲可以, d味好似媽咪d番茄薯仔湯, 羊膝肉都幾嫩.-->pass 肉眼扒--> 敗筆之處!!!勁韌!!仲有成大塊牛根tim呀!!平日既我地可能照食左就算,但系今日咁值得回憶既日子, 系唔可以有遺憾的,所以叫左佢地換. 換左之後個塊都仲系唔系好得, 系就系無咁熟,但都系韌,(仲攪到有d胃痛tim). 我覺得系個煮既問題, 因為佢系成塊烤,又過左火,所以d肉汁流失曬~~so 到最後我地都系換左個三文魚扒~三文魚扒-->好味~個蜜糖汁好香~之得一早叫le個啦仲有既系士多啤梨意大利芝士餅-好味,不過coffe 味唔太夠總結: OK!雖然有肉眼扒事件,但佢地都肯換(不過4眼哥哥態度有dd差,環境又不太好)所以ok 啦!今次試唔到青口,下次有機會試下~不過都系唔會食肉眼扒~而家個胃都仲有d頂

鵝肝多士-鵝肝有d似午餐肉但都幾香-->average

主菜我地選左肉眼扒同羊膝.

三文魚扒-->好味~個蜜糖汁好香~之得一早叫le個啦

今次試唔到青口,下次有機會試下~不過都系唔會食肉眼扒~而家個胃都仲有d頂呀~