2008-06-17 11 浏览
昨晚原本跟老婆去睇“色慾都市” 點知去到戲院先知道9:10才開場. 咁夜一定唔睇啦. 但難得有一晚可以放低D細路同老婆拍拖 , 唔可以就咁掃興返屋企. 於是駕車入西貢搵間好餐廳食飯. 以為落大雨 + Mon, 一定無乜人啦, 可以搵到錶位泊車, 點知轉了幾條街都無錶位, 唯有泊多層停車場($20/hr, 好貴). 落車馬上搵下邊間啱食, 完先決定去穌山娜平平地, 點知一開門睇見裡面人影都無隻. 即刻嚇到彈返出o黎. (後來才知在openrice的評語好差, 好彩). 再行前2間見到小城大廚, 個2人餐都幾好, 就入去試下.環境 : 整潔, 不擠迫.服務 : 好, (在適當的時間來收碟, 和詢問你的需要)食物 :南瓜湯 : 濃淡適中, 有質感麵包 : 外脆內軟, 新鮮. (但略嫌2人共用一碟牛油 和 牛油刀, 不太方便).芒果大蝦沙律 : 蝦新鮮彈牙, 菜新鮮, 芒果看似很生好硬身, 但食入口時才發覺剛剛熟, 不會帶酸. 最好是沙律醬汁的味道適中, 不會太鹹太油.西冷牛排 : 我order是要 middle. 出來也不會太熟 .一般的煎扒的方法都是猛火快煎把肉汁鎖住, 但哩塊牛扒就好似
環境 : 整潔, 不擠迫.
服務 : 好, (在適當的時間來收碟, 和詢問你的需要)

食物 :
南瓜湯 : 濃淡適中, 有質感
西冷牛排 : 我order是要 middle. 出來也不會太熟 .一般的煎扒的方法都是猛火快煎把肉汁鎖住, 但哩塊牛扒就好似用中火慢煎咁, 裡外都一樣. 口感一般, 份量還可以.
墨汁意粉 : 忘記了是甚麼配菜. 意粉不太念, 有口感得黎又不會太硬. 但個汁就芝士味太重.
甜品 : 焦糖蛋. 味道好, 不會太甜, 口感好滑.
餐飲 : 咖啡. 不夠濃. 如果改用陶瓷cup & saucer上, 賣相會好一些, 咖啡的顏色看起來也好一起, 現在用玻璃cup & saucer上, 因杯子透光, 令咖啡看起來不夠實.
一直service 我地都是一位女生, 態度非常之好. 埋單時因她要招呼另外一枱客, 所以就找來另一個男生幫忙結賬. 但佢真係同公司倒米, 埋單時全程面黑
, 一D眼神交流都無, 最基本的多謝都無一句, . 簽完卡粒聲都唔出就俾返張卡你.
此餐廳可以再去, 只要唔好叫個倒米壽星招呼你就可以了.