2012-12-15 1310 浏览
葡萄酒大戰這個字眼相信很多喜歡葡萄酒的朋友都不會陌生。1976年有著名的巴黎試酒會, 後來引發了各種形形色色, 大大小小的美法酒大戰, 題材都是圍繞波爾多佳釀與比他便宜一大截的美國加州勢力, 有些更甚具看頭。而八九十年代冒起的意大利Super IGT亦成為了"打大鱷"的工具, 意法大戰霍然而起。而後來新酒莊為了迅速於市場提高名氣, 於是marketer便相繼安排與所謂五大酒莊舉行盲品, 做一些輸打贏要的舉動。反諷的是人們都受落, 明知這些結果是引導性的, 但偏要蒙頭相信, 更多玩一份, 造出了各式各樣的葡萄酒大戰。而這一晚我們也有葡萄酒大戰, 但並非如上所提的"打大鱷"遊戲。不過是全晚以單一品種限價限地的進行挑選盲品。雖然是餐以酒為主, 食物為副, 但以選擇Pinot Noir作全晚主題, 都真可配得上很多菜式。開首是一些冷盤小碟醃黃瓜, 蒜蓉醋酸味道加上黃瓜的清爽口感。沒有出眾, 但安守本分。醉雞, 酒味香濃而不苦澀, 雞肉滑溜而慢慢散發酒香。配搭Burgundy入門級的Pinot Noir, 酒的口感如天鵝絨般幼滑, 正好配搭這味醉雞。小黃魚炸得香脆, 甚回味! 魚骨部分乾脆香口,
小黃魚炸得香脆, 甚回味! 魚骨部分乾脆香口, 亦可食, 而且不油膩, 唯希望鹹一點會更好。配襯涼快氣候的Pinot Noir感覺更好, 因為涼快氣候相對輕身, 而正與魚身質感作平衡。而魚鮮味會令酒中香味減弱, 所以有充足果香而少放木桶的選擇會更好。
紅醋海蜇頭, 爽口有彈性, 紅醋酸度搶眼但不霸道, 不錯。可是配酒就差一點, 因為酸度太高, 縱然Pinot Noir酸度不差, 但一拼以紅醋海蜇, 基本上都付諸流水。
鹵水鴨舌, 汁醬鹵味濃。鴨舌外皮爽彈, 內裡有稔稔啫哩質感。配上了較暖氣候地方出產的Pinot Noir, 微酸去除鹵水中的油膩口感, 成熟一點的果味正好與鹵水作個平衡, 豐盈的口感重量亦為啫哩狀質感提出支持。雖然是不錯的結合, 但感覺有點小題大做。
清炒河蝦仁味道清淡, 但沒有龍井的茶燻與甘澀, 感覺普通。蝦仁肉質嫩而茨漿略厚, 有點失真。而且這樣清淡而有些微鮮的菜式, 配白葡萄酒好過Pinot Noir紅酒。
琵琶鴨件, 皮脆但有點乾, 味道偏鹹, 鴨酥香不強, 不夠級數。但配些微涼而充滿陽光的火新西蘭Pinot Noir感覺不錯, 而且礦物與泥土味道跟鹹味互相關照著。
東坡肉件, 汁醬當然味濃, 如果選擇一些較重身濃郁的Pinot Noir的話, 口感上絕對襯得到。不過最大的問題在於菜式入面含有大量糖份, 殺酒於無形。這些甜味雖然不是漏漏的那種, 但已足夠將酒內原來豐富成熟的草莓櫻桃味道變成新鮮山楂一樣青酸澀。可是單論一件東坡肉來看, 味道亦不算突出, 肉中肥肉脂肪不能入口溶解, 瘦肉亦略硬。
水煮牛肉, 看相也知這下不正宗, 但撇除正宗不正宗, 味道亦未有看頭。辣度一般, 香味不足, 牛肉亦醃得太鬆, 講不上好。如以這樣的菜配上Pinot Noir也不會好過。一, 食物辣度被酒精延長; 辣這個刺激神經的感覺麻痺了味蕾, 令原本細緻的葡萄酒失去了風味, 是危險的菜。
雪菜毛豆炒年糕, 是一個很好的用來過淨味蕾的一個"單尾"菜。年糕不帶太多味道, 但提供軟滑及煙綿的質感, 而調味來源都是雪菜毛豆。不過這樣軟滑的口感也可跟天鵝絨般的Pinot Noir一個很平衡的配搭, 而味道則如一張白畫紙般任由Pinot Noir發揮, 花燻香, 紅果香, 甚至茶葉清香, 很是有趣。
最後一個是炒飯, 工工整整, 沒有驚喜, 記憶中不算差, 但印象反而是最低的。

老實說, 我們全晚都將集中力放在葡萄酒上, 食物的味道多給忽略, 不過餐廳的服務也算是不錯。
  • 鹵水鴨舌
  • 炸小黃魚
2012-08-09 1169 浏览
小南國已經吃過好幾次,但多是在尖東那邊吃。在北京道一號這所分店倒是頭一次。 這晚家人有朋友在上海來探訪,特意帶他們來嚐嚐香港的上海菜,看看味道正宗不正宗。這裡的裝橫與其他中菜有點分別,基本上燈光是昏暗的,帶點情調。地下的周邊弄了藍燈,整體上說這是某五星級酒店的西菜廳還比較相像。從什麼時候開始,高級的餐廳都需要這種昏暗的燈光? 奇怪的是,這裡不是酒吧,不是夜店,偏偏是吃上海菜的。在香港,許多人都不是吃廚師精心炮製的美食,而是吃餐椅舒不舒服,餐具名不名牌,吊燈是否名師設計,落地窗有否煙花景…即使主菜不怎麼出色,還是值得左拍拍,右拍拍。雖然我必需承認,我也是甚注重餐廳外表的,畢竟色香味,色是首當其衝的 (色可是包含了感官的舒適)。可是味道對我來說也很重要啊,那些只管看,不管吃的,我還是不屑再光顧的。吃上海菜最好的配搭是陳年的花雕酒。加上話梅的甜酸味,剛好令黃酒更容易入口。酒我向來不甚研究..十年,二十年,甚至百年對我來說也差不多..所以我們點了最便宜的十年意思意思就好了。小南國的菜色都很精緻,絕對在色方面拿足滿分。雲吞雞每人一鍋上,每一鍋也有蠟燭在底部以防湯涼掉。味道合格,不算有驚喜,但已經
小南國的菜色都很精緻,絕對在色方面拿足滿分。雲吞雞每人一鍋上,每一鍋也有蠟燭在底部以防湯涼掉。味道合格,不算有驚喜,但已經很不錯。
我最喜歡就是清炒蝦仁 (碟中間的蝦仁是被吃掉,不是餐廳偷工減料)。比起大大的海蝦,我更喜歡甜爽的河蝦仁。配一點點黑醋吃,已經美味非常。

椒鹽黃魚很香很脆。雖然是炸,但是魚的本身還是很滑,完全沒有因為油炸而乾掉。不過小小的炸黃魚並不是我最喜愛的,因為我還是不喜歡吃有很多骨頭的魚
雖然是香酥皮的,但這個香酥鴨很想北京填鴨。原因是因為這味菜配了像填鴨的配料:麵粉皮,甜醬,和蔥段。不過,跟這個比起來,我還是比較喜歡吃烤鴨 ^^ 想起也想吃了!

松子黃魚是小南國的名菜,因為色香味俱全吧!對於不喜歡吃骨頭的我,這個正正是我的菜!只是用筷子把魚背上的肉一顆顆的拆下就可以吃。又方便,又好吃 =) 酸酸甜甜的汁也很開胃。不錯不錯 =)
上海菜怎可能沒有紅燒肉呢? 還記得去年復活節期間,和兩個朋友到上海蘇州旅行,貪吃的我們在上海短短4天已經吃了3頓紅燒肉!小南國的紅燒肉分量不多(雖然煲體積很大,不過多也吃不下,畢竟是很肥的肉),口感與味道也很好。

肉吃多了,也應該吃一點青菜了。如果沒有記錯,這應該是豆苗菜。
也差不多到尾聲了,加了一個鹹肉炒菜飯。雖然普通,但這是其中一樣我很喜歡的上海菜。普通的白菜飯,加了鹹香的金華火腿,變得滋味無窮。不過,小南國的這個菜飯只是普普通通,並沒有很大的驚喜。記得上次我在一間沒有名氣的小餐館吃它的鹹肉炒飯,雖然肉的比例很少,可是它的鹹肉特別香,只要一點點鹹肉已經令那碗飯回味無窮。

生煎包也是我很喜歡的一味。老實說,更小籠包相比,我更喜歡生煎包。有點質感的包,加上煎過的香口,最後還有熱騰騰的上湯豬肉 =)
最最後了,別以為上海只有這個酒釀丸子。這個是桂花芝麻湯圓。桂花我只是一般而已,可是這幾顆迷你的芝麻湯圓正中我的紅心。因為是迷你,所以不會覺得很飽肚。吃甜品最忌就是很飽很膩。晚飯吃到這已經八,九成飽了,如果看到很膩的甜品也不想吃。這個迷你芝麻湯圓分量剛剛好,芝麻與糯米的比例也是黃金的!所以這就成為了本晚我的大愛 =)
總結一下,小南國雖然賣弄花巧,可是手工還是挺不錯的,所以我們家也很喜歡來這裡自家人吃或是請客。如果喜歡看海景的,記得來北京道一號的店哦!

2012-07-31
  • 桂花湯圓
  • 松子黃魚
2012-04-18 844 浏览
清炒河蝦仁,上了細細隻的河蝦仁,十分對辦,吃來的蝦肉爽口夠鮮甜Yummy Dinner with best friends小籠包肉汁豐盈,肉鮮味美...4月4日一行4人晚飯,邊享美食邊賞夜景
题外话/补充资料: Yummy
2012-04-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
纪念日
帶子雞肶菇
小籠包
  • 鳯尾魚,
2011-12-15 645 浏览
聖誕臨近,一班友人打算在1881拍攝聖誕夜景,於是就挑選了附近既餐廳作為晚餐的落腳點:最初我以為小南國壹號會同其他小南國差不多,誰知原來有很大的分別:一入門口已經發現餐廳的裝潢十分華麗,重點係窗前的180度全維港夜景, 我們所訂的圓檯,還需要經過一條小扶手樓梯才可上去,旁邊還有一條用玻璃造的疑似道路,若非侍應提醒,踩爆左後果不堪設想。我們人數較多,所選的菜式亦很多,菜式味道優劣參半:醉雞(冷盤): 很入味, 作為頭盤頗有開胃之感涼伴粉皮: 這個沙津與粉皮的混合體,口感更豐富,比單單一碟粉皮,更有創意糖心皮蛋豆腐: 令人失望, 除了豆腐太薄一夾就散之後,亦不見得有皮蛋味椒鹽小黃魚: 比較多骨, 眾人食得很小心, 普通的煎魚一條炒年糕: 太多上海餐廳都食過, 味道不算特別樟茶鴨: 肉質很稚, 入味浸豆苗: 很滑, 送飯良菜唔記得咩名既齌菜: 雖然唔得菜名, 但廚師繡既幾個生菜花球, 很有心思蟹粉: 放上蒸出的皮餡之上, 蟹粉頗鮮, 但蟹粉中殘留一點蟹殼, 扣了些分蟹粉炒飯: 炒飯有點辣, 但味道不俗服務水平黎講一般, 餸菜多的時候, 侍應都會前來轉碟, 不過叫餸,加茶侍應速度很慢, 但如果

我們人數較多,所選的菜式亦很多,菜式味道優劣參半:

醉雞(冷盤): 很入味, 作為頭盤頗有開胃之感
椒鹽小黃魚: 比較多骨, 眾人食得很小心, 普通的煎魚一條
炒年糕: 太多上海餐廳都食過, 味道不算特別
唔記得咩名既齌菜:
雖然唔得菜名, 但廚師繡既幾個生菜花球, 很有心思
蟹粉炒飯: 炒飯有點辣, 但味道不俗
浸豆苗: 很滑, 送飯良菜
服務水平黎講一般, 餸菜多的時候, 侍應都會前來轉碟, 不過叫餸,加茶侍應速度很慢, 但如果用埋單既價錢來算, 服務及食物質素仍有改善空間。

2011-12-09
生日
浸豆苗: 很滑, 送飯良菜
興起想食大閘蟹, 打去小南國訂位: 中銀咭有85折, 另有一個"季節優惠", 和"原價". 沒有中銀咭, 敢問職員什麼時候會有季節優惠? 及小南國壹號會否貴一點? 她說"一般我地都係做季節優惠價, 蟹餐同小南國一樣價錢既, 其他散叫就貴DD" 反正一樣價錢, 那就不如看看夜景吧!是晚一家四口抵達壹號, 裝潢及夜景真係幾OK, 但我們被帶到一間大概有5圍的偏廳, 對著星光行方向, 但也有偏側的夜景. 還未坐好, 女侍應就問: "豆漿, 花茶, 西瓜汁....飲D咩?" 我們說先看看餐牌, 在點餐時, 又問了4次 "豆漿, 花茶, 西瓜汁....飲D咩?" 由於不想喝到一肚水, 我們要了香片, $16/位. 她, 立即黑面.先上的不是冷盤, 是主菜"生拆蟹粉河蝦仁", 我問: 不是先上冷盤嗎? 男侍應說一陣上, 把我們的碟子都收起. 沒有碟, 那碟蝦仁就只好在冷氣下吹風.終於上了冷盤 " 金瓜絲海蜇" 金瓜絲佔8成海蜇2成, 爽口但無甚味道." 特色燻魚" 不錯" 百葉卷" 又是沒甚味道, 不過吃得出薺菜的香味.前菜後, 沒有人收碟/換碟, 就上了 " 花膠薺菜黃魚羹" , 清清淡淡的
興起想食大閘蟹, 打去小南國訂位:

沒有碟, 那碟蝦仁就只好在冷氣下吹風.
正, 可惜變了冷盤
終於上了冷盤
" 金瓜絲海蜇" 金瓜絲佔8成海蜇2成, 爽口但無甚味道.
" 特色燻魚" 不錯

" 百葉卷" 又是沒甚味道, 不過吃得出薺菜的香味.
前菜後, 沒有人收碟/換碟, 就上了 " 花膠薺菜黃魚羹" , 清清淡淡的, 吃不到花膠.
無味
爸爸就用前菜那隻長碟吃蝦仁, 當然蝦仁早就變了冷盤...但味道是OK的.

接著上的都是主菜:
" 南國香酥鴨 " 上菜時又忘了那甜醬, 等到醬來了, 鴨又已半涼了, 但也算是香酥.
個甜麵醬呢????
" 鮮冬筍豆苗" 不知是冷氣太勁還是廚房太遠, 每一道菜也是溫溫的, 不怎麼熱.
此時, 我們都已8成飽了, 我又忍不住問女侍應, 可否先上大閘蟹, 再吃飯就不行了, 我們已經很飽. 她, 苦笑......
此一笑, 我們呆等了30多分鐘, 問了好幾次, 他們也說要蒸蟹. 但隔離枱遲我們一個鐘到的, 已在吃蟹了.

妹妹說這就是我們沒點飲料之過, 他們在故意玩我們.

蟹終於來了, 雖然電話中問過是六兩蟹, 眼前的最多只有四兩, 但反正也很飽了, 那都冇所謂.
4 隻都是公蟹, (3隻多膏, 1隻冇咩膏), 可能是太飽了......就是一般大閘蟹沒兩樣囉.
最多只有四兩
開始吃蟹的時候, "卜卜蟹皇泡飯 " 就待在一旁了. 那是把脆米放在蟹粉湯的泡飯, 米當然要脆才會"卜卜".
侍應一下就把脆米倒窩裡, 男侍應說這麼早倒下去會浸軟的, 我們還未吃蟹! 那女的伸脷傻笑......
可惜一點都不"卜卜"囉...
到我們吃那泡飯時, 是比平常湯飯再軟一點的狀態, 味道其實很好, 但就當然不"卜卜" 啦! 也不太熱了.

最後是薑茶雲石湯圓, 芝麻湯丸上有很精緻的marble紋, 應該是棗泥的顏色, 薑茶甜辣度剛好
只是我跟爸爸的湯丸已煮爆了, 芝麻都流了出來.
可愛造型
已經吃了一肚子氣, 最爆的時刻, 是埋單時收的是"原價", 不是電話說的"季節優惠"!
那"季節優惠" 何時有呢? 那是星期六日有中銀咭才有, 是電話的同事不清楚條款細則!

但phamplet上根本就沒有說"季節優惠"要用中銀咭囉!!!!!

平均每位貴了50多元. $50幾不是問題, 問題是服務真的比茶記還差好幾皮!

前人總說這間小南國服務奇差, 試過總算知味道!

2011-11-01
可愛造型
正, 可惜變了冷盤
個甜麵醬呢????
最多只有四兩
可惜一點都不"卜卜"囉...
星期六晚因外國親友到訪香港,要找一間在尖沙咀可看到夜景及幻彩詠香江的粵菜食晚飯,可是映月樓和ICC的中菜都Full Booking了,唯有退而求其次考慮北京道一號,誰知連王子、帝庭及胡同都爆場時,結果只有選擇上海菜小南國了。幾年前一直有光顧中環萬宜大廈的小南國,水準不錯,但尖沙咀這一間真是第一次。甫入內,餐廳予人頗high class的感覺,黑黑的裝潢,以燈光設計點綴,還安排了獨立的高檯位置,能夠飽覽維港景色。 可是設計迂迴又有梯級位,老人家及小朋友出入都要非常小心。八人用餐點了十樣菜,推介的有樟茶鴨、荷葉包陳皮走地雞、招牌小籠包和灌湯生煎包。出菜速度麻麻,而且侍應一忙就沒有人來加茶加水,食完走地雞成碗汁更沒有人來換碟,服務水準欠佳。前菜點了糖心皮蛋豆腐、涼拌拍青瓜及蜜餞蓮藕。糖心皮蛋豆腐只見豆腐,糖心皮蛋不知往那裡去了;拍青瓜及蜜餞蓮藕,水準一般。主菜是樟茶鴨和荷葉陳皮走地雞,樟茶鴨很香脆,肉質亦嫩口,味道不錯;荷葉陳皮走地雞,是用陳皮等香料釀入雞中再用荷葉包住焗,很多汁好好味,配白飯一流!其他菜如紅燒獅子頭、上湯菇菌浸勝瓜及炒上海時令菜都不俗。招牌小籠包及灌湯生煎包是網友推介不可不

可是設計迂迴又有梯級位,老人家及小朋友出入都要非常小心。

招牌小籠包及灌湯生煎包是網友推介不可不吃之選,結果也沒有令人失望,小籠包皮薄湯靚,生煎包香脆包皮,內裡肉汁鮮美。

最後是甜品:五福臨門,包括有煎堆仔、花生穌、桂花拉糕、豆沙壽包仔、合桃酥,雖然已經很飽,但都每款試了少少,不過不失,但以甜品來說,略嫌乾口,比較適合中午當點心吃。

整體而言,環境及食物都OK,但服務一般,與自己人食飯還好,請客食飯就免了。
可飽覽維港景色
樟茶鴨
荷葉陳皮走地雞
灌湯生煎包
五福臨門
  • 樟茶鴨、荷葉陳皮走地雞、招牌小籠包、灌湯生煎包
(非会员)
2011-05-09 104 浏览
是日母親節一家大細上左去呢間有180度海景的上海菜館食飯....我地叫左個set dinner 先講 冷盤 可以講差到沒朋友 沒味..又好細碟 碟邊好像有人食過一樣......印象分0分個個百頁卷好好好好好難食 個沙律d菜....唉不知道是不是前天的.....d菜"謝"曬.......差.....差.......差........... 主菜 Ok r d蝦仁好大粒好正..... 同冷盤差別好大點心又點呢?? 點心是我比較喜歡的部份點心有蟹粉小籠包,蟹肉酥,生煎包....蟹粉小籠包 一個字正 好有蟹粉味 包夠薄 而且獨立一個個籠上 師傅包得不錯蟹肉酥 是一種酥餅的東東 有d葉同蟹粉是裹面...好鬆好香口 正......生煎包 煎得底部香香的!! 都好正......甜品是 五福臨門 同酒湯圓 不過不失五福臨門d壽桃好好味叫多左15只堂食同30只回家食服務有水準個waitess 不時換骨碟 換茶水 ok !!
我地叫左個set dinner
差.....
差.......差...........

主菜 Ok r d蝦仁好大粒好正..... 同冷盤差別好大

點心又點呢?? 點心是我比較喜歡的部份
點心有蟹粉小籠包,蟹肉酥,生煎包....

生煎包 煎得底部香香的!! 都好正......
甜品是 五福臨門 同酒湯圓 不過不失
五福臨門d壽桃好好味叫多左15只堂食同30只回家食
服務有水準個waitess 不時換骨碟 換茶水 ok !!
2011-05-08
等候时间
4 分钟 (堂食)
母亲节
  • 清炒蝦仁 蟹粉小籠包 生煎包 同 五福臨門
(非会员)
公司食飯, BOOK一間房,5張檯.但係得4個待應.服務 : D 待應唔知有無受訓過? 係第一張檯擺兩碟 , 未擺曬. 又走去第2張檯擺兩碟. 食完D 碟 又無人來收走. 服務極差.食物 : 每圍有大約10碟嘢食.冷盤已經占5碟無樣好食 , 其它主菜.無樣美味.甜品"酒釀丸子", D 酒都好差, 失敗之作.飲品:只有可樂 & 青島啤選擇.可樂, 係咪好似紅酒咁係82年嘅. 要HK$48 杯(仲要加一), 8成係冰, 一圍檯, 啱啱好分曬一罐.... 好多人問,係咪真係可樂.期間, D 同事一路食一路POST上FACEBXXK, 係咁閙.....真係好差

公司食飯, BOOK一間房,5張檯.但係得4個待應.

服務 :
食完D 碟 又無人來收走. 服務極差.

食物 :
每圍有大約10碟嘢食.
冷盤已經占5碟無樣好食 , 其它主菜.無樣美味.

甜品"酒釀丸子", D 酒都好差, 失敗之作.

飲品:
只有可樂 & 青島啤選擇.
可樂, 係咪好似紅酒咁係82年嘅.

真係好差
可樂. 8成冰, 價值HK$48 杯, 仲要加一.
唔知係咩 , 總之難食.
唔係用咩來炒蝦仁 , 擺落口吐返出來.
上海菜,最主要嘅小籠包,都不及普通茶樓嘅水準.
2011-05-04
纪念日
  • 炒唐蒿.
未見遇咁差既waitress,尤其係個短髮中女waitres,只係同friend 普通食飯,唔食餐就黑面,完全一眼就睇得到,駛唔駛咁覺,佢仲可以寫漏餸,足足累我地等多左一個鐘. 以後唔會再食呢閤,其他既小南國服務就更加好. 咁大間小南國仲可以叫o羊都冇得食,冇雞,冇片皮鴨,入到去只係覺得D waitress 似老闆多D,要睇佢地面色. 食品都一般. 完全食得唔開心!
2011-05-01
2011-04-26 68 浏览
原本想同屋企人食家鄉菜, 無諗到比人呃鬼晒. 景, 裝潢一流. 但我係嚟食嘢...服務, 態度, ok, 不過不失.但係食物...雞絲粉皮加沙律嘅菜???無晒應有的上海菜式, 換嚟水煮安格斯牛??? 味道ok... 只不過我真係想食上海菜式... 唔好花巧, 請做回本份.
原本想同屋企人食家鄉菜, 無諗到比人呃鬼晒.

景, 裝潢一流. 但我係嚟食嘢...

服務, 態度, ok, 不過不失.

但係食物...

雞絲粉皮加沙律嘅菜???

無晒應有的上海菜式, 換嚟水煮安格斯牛???

2011-04-24
2011-03-26 1855 浏览
I went there with my friends for celebrating b-day. This was my first time to have my dinner there.Decoration and atmosphere is absolutely nice and great.....like a stars restaurant.It was less foods choices after took a look on the menu.....After ordered the foods, the portion was very less and not enough Food decoration was very nice, but I concerned the foods quality and quantity....only one dishes.....tofu..which was very nice.

賣相不錯
2011-03-18
生日
2011-01-02 71 浏览
朋友送來兩張共200元的Coupon, 指定日期前要用, 每次只可用兩張。友人再三叮囑, 這裏的食品十分好吃, 不過很貴, 碟頭也很小, 下午兩個人一定要過二百元, 叫我們補少少錢就得。為隆重其事, 上Openrice查一查料, 看看有甚好吃的, 發現真如朋友所說般, 碟頭的色, 價錢很貴。此外就是發覺此店被食家們投訴的很利害, 什麼招呼不周, 沒有禮貎, 就算食店人不多, 也不能選座位云云。耳際頓時翁的一聲, 心裏想: 唉! 唔駛錢有得食, 至多忍一忍, 捱你一棍好了, 至多事後在Openrice記你一功 。為免發生不愉快事件, 小弟決定先行訂位。意外地, 接聽電話的范先生很有禮貎地幫我訂位, 頓時心情放鬆很多, 到了當天, 我們因為有事要遲到, 所以就再致電給他們, 希望保留多15分鐘, 他們也很有禮地答應。心中正自奇怪, 為何跟傳言的不一樣?是被人屈還是服務態度改好了, 為何感覺像是另一家店一樣。抵達後, 發現裝修是不錯的, 有點像澳門新蒲京的8(當然The Eight會更好), 再往前走, 見到落地大玻璃, 對正香港島的無敵大海景。預留給我們的竟是近窗口的位置!心中在想如果有煙

為免發生不愉快事件, 小弟決定先行訂位。

抵達後, 發現裝修是不錯的, 有點像澳門新蒲京的8(當然The Eight會更好), 再往前走, 見到落地大玻璃, 對正香港島的無敵大海景。預留給我們的竟是近窗口的位置!心中在想如果有煙花睇就正到絕囉!

侍應細心地問我們選飲什麼茶, 我們選了鐵觀音, 不一會就送來, 放在有洋燭台的爐上可以保溫。

我們看了點心紙, 發現價錢是有點貴, 大菜牌的價目更是驚人, 幸好小弟上過網, 知道怎樣應付; 於是就由我來發牌, 選了飽肚的食品。
因為點選了一些一人份量的菜式, 侍應亦會意, 自行送來小碗、匙羮予我們方便分食。

今次我們選擇了的食品如下:

招牌小籠包
招牌小籠包, OK

熱呼呼的小籠包不一會便來到, 出哂白煙, 湯汁是多而燙口的, 但亦正如各食家所言, 無甚豬肉味, 其實而家在香港食豬肉又何來肉味?只有回國內在小鄉鎮才食到豬肉有肉味。但這個小籠包的湯確是不錯的, 而且皮夠薄, 一不小心就會弄穿。要留意的是如果不是襯熱食的話是不行的, 小弟因為試吃其吃菜式而留了一個小籠包最後食, 結果個皮硬到超乎想像, 在此敬告切勿待凍了才吃, 否則一定後悔。

灌湯生煎包(老爺相機存取出了問題, 結果無相)
這個生煎包做的較有心思, 包底佈滿了芝麻, 而且煎得香脆可口, 包內灌滿湯汁, 輕輕一咬, 湯液就即時“標”出, 馬上燙傷條脷。湯汁&包底果層芝麻是最好食的部份, 至於豬肉就與小籠包一樣是無甚特別的, 但整體而言$38元有5隻包, 都算好食又抵食, 食到你飽哂。

上海鮮魚羮: 一人份量(又係壞相機變了無相, 得番個爐)
上海鮮魚羮

一上來就好有氣勢的魚羮, 以一個小爐子托住, 爐內有個洋燭台用作保溫, 放眼望到魚肉伴以葱粒及日本松菇, 以為無死一定正, 如果你又係咁諗就錯哂啦, 因為份量很少, 畢出來只有一人半碗, 份量少都算, 小弟一向細食, 所以比較在乎質量, 向來都在意味道而不重份量。那知入口發覺係完全無味的, 魚無味, 菇無味, 湯無味(無用上湯), 連葱都無味。只好喚侍應取來胡椒粉和鹽, 自行調節一輪後至叫做入得下口, 結果只有咸味&胡椒味。嘩!各位人兄請勿中招, 萬勿浪費金錢, 真係食第樣好過。

椒鹽小黃魚

這是全餐做得最好的一道菜, 外層煎得十分香脆, 內裏肉質嫩滑, 魚味鮮香, 細味下覺出這是用了紹酒和一點胡椒來調味過, 才放入油中半煎炸的, 因此無腥味又鮮甜, 真係食多兩條都食得落。條魚大約8吋長, 份量在此店來說已經算做大份, 但係好吃不嫌多, 我想佢條魚大條D囉!

蟹粉伴麵: 一人份量
蟹粉伴麵

黃澄澄的麵條上放了一點蟹粉, 伴以蟹黃。蟹粉不鮮甜, 蟹黃偏硬, 而且不像蟹黃, 味道似咸蛋黃, No good, 麵底用醬汁撈過, 偏咸, 上菜時已經微涼, 而且撻成一舊, 所以無法令麵和蟹粉撈得埋。結果係成食蟹粉後吃麵, 感覺雖奇怪但不會難食, 可能是凍了的關係, 引致質量變得一般。

埋單$248.6, 用Coupon後只係48.6, 飽飽。
單據

總結:
店舖的環境不錯, 坐的相當舒服, 對住海景食都食得開心D。

食物質素是不錯的, 只是這個價錢就相對偏貴, 會覺得唔抵食。
服務是很好的, 喚人有人, 即時到來, 並非如其他食評般差勁, 有時不用吩咐都會懂得送來餐具, 亦勤於收拾碗碟

茶介的收費偏貴, 兩人收費共$32真係仲貴過條小黃魚

2010-12-11
$124.3 (午餐)
單據
  • 灌湯生煎包
2010-12-24 43 浏览
講真睇過d食評呢間野都係麻麻地不過真係鐘意佢個景所以都book左呢間野我覺得呢間野其實冇其他人寫到咁差d野都幾好我打去book台要window位佢都俾到我另外食物又唔差我叫左幾個野香酥鴨 <~~好似麥樂雞咁既味 不過脆d何花扎肉 <~~麻麻地蟹粉撈面 <~~幾好食上湯生煎包 <~~推薦 好正法式芒果布丁 <~~~同出面果d差唔多唔記得咩雪梨 <~~~女朋友點的 試左一啖 幾好食餐前小食 好似合桃來 好好食到講服務 有一個女仔ser 我地個女仔叫wing man 我覺得佢服務好好喎 唔似其他食評咁寫到咁差不過最後都係俾隔壁台破壞哂d氣氛佢好大聲咁投訴呢樣投訴果樣不過呢間野真係幾好價錢來講對面harbour view 又唔貴2個人650蚊左右如果有機會大家可以試試下
講真睇過d食評呢間野都係麻麻地
2個人650蚊左右
如果有機會
大家可以試試下
2010-12-23
星期五都唔洗book位, 又唔full, 都知價錢一定貴過普通小南國。環境真係好正...睇晒香港夜景,但係食物選擇唔多,全部都好「的式」 生煎包 3個都要成 $45,又細個,水準差了。 蟹炒蟹肉酥 呢個真係幾好味 陽春面,又係好細碟要成$45 糖心皮蛋豆腐,$48 糖心皮蛋都唔知去咗邊,我地仲問waiter係唔係嚟錯咗,原來面頭d碎就係皮蛋 有相為證 o晒嘴 雜茹炒安格斯牛柳 $158 雖然貴但係味道唔錯 酒釀小丸子 & 杏仁白肉,味道一段兩個人埋單$520 ,相等普通小南國3個人....真係貴,如果食環境都可以一去。

生煎包 3個都要成 $45,又細個,水準差了。

蟹炒蟹肉酥
呢個真係幾好味

陽春面,又係好細碟要成$45

有相為證 o晒嘴

雜茹炒安格斯牛柳 $158 雖然貴但係味道唔錯

酒釀小丸子 & 杏仁白肉,味道一段

差 糖心皮蛋豆腐
2010-09-17
  • 蟹炒蟹肉酥
基本上, 食完之後 , 真係唔多開心, 下次亦不會選擇,不是食物有問題,而係服務質素太差。由於係星期五 及 未有BOOKING 的關系, 與朋友又想食上海菜. 原本走左去鼎泰豐 , 但太多人等位, 唯有放棄. 之後再去北京道一號看看。之前只試過小南國,從未試過小南國壹號,於是便走上去試一試, 見又無乜人,又 唔使等位。 帶位小姐帶左我地去一張對牆及牆及好嘈的枱, 於是我地要求換枱, 因為我見當時餐廳內係帶有好多吉枱, 但帶位小姐即時用勁官方的語氣回答啦 " 無啦,所有枱都比人BOOK 晒架啦!" 咁我當然知道佢講緊有話啦, 所以我再要求多一次, 希望佢地可以搵過張枱比我地。 可惜o個個帶位姐姐 語氣好不耐煩咁話 "你地兩個人係得呢度架啦"...之後重走左去唔理我地...嘩.... 我地即時呆左啦! 由於唔想再走來走去, 唯有坐低啦。之後,但過左成10分鐘, 都無人來問我地要咩荼,同堆比MENU 我地啦。 唯有自己叫個侍應生過來,我好衰問佢啦"你有無諗住開荼比我地架?" 之後,佢即時話"咁你地想飲咩茶"...哎...真係慘....再打開menu,先知呢間上海菜絕對唔係cheap 野,當

由於唔想再走來走去, 唯有坐低啦。
之後,但過左成10分鐘, 都無人來問我地要咩荼,同堆比MENU 我地啦。 唯有自己叫個侍應生過來,我好衰問佢啦"你有無諗住開荼比我地架?" 之後,佢即時話"咁你地想飲咩茶"...哎...真係慘....再打開menu,先知呢間上海菜絕對唔係cheap 野,當時對佢地服務態度更有要求啦!我地選了dinner set, 加埋一都要400幾一個人。.
最慘就係, 後來食到差不多,我重見到邵爵士兩公婆帶埋兩個看護同一個助理去食飯添,佢地都係要求換枱阿,梗係即時換比佢地啦。真係咁都得啦!又唔見佢地話d 枱比人book 晒?
到我走時,重大把吉枱無人坐,於是我走去問佢攞意見書,帶位姐姐即時叫我同佢講,之後佢都係叫我可以打來book 左先,唔通佢地對walk in 客就係咁樣?..咁我下次起樓下打來book,之後3mins 上去囉...哈哈...

be honest, 食物大致上算ok,佢個餐有蝦,及蟹肉"根"真係幾好食。不過價錢真係較貴,而且碟碟都好"的式"。

但我真係唔想再去啦,因為食飯唔只食佢的味道,services 都真係好重要。希望佢地如果走高檔的路線,就真係要檢討一下啦!
2010-09-17