2017-03-06 117 浏览
話咁快又到 2017 年,我和兩位新界西之友,又到時間食個開年飯啦。住元朗的老友,介紹一間區內三大日本餐廳 - 壽司之神,據說所有的食物都由師傅拍板,而且食物水準甚高,即使不是自己選菜,但保証大家一定會非常滿意。店內的bar枱,可以邊吃邊看著師傅的手勢啊。不過今次侍應已安排我們坐在靠牆的座位。而店內的座位較少,加上師傅需要預留食材,所以必須要預先訂位。這裡的餐牌絕不便宜,話雖如此,人一世物一世,間唔中一次試下師傅的時令日本菜,正所謂不時不食,據說師傅每天精心挑選最時令的菜式,加上頂級的手藝,為客人奉上最精緻美味的菜,想到這裡便覺得非常值得。在壽司未整好之前,先為我們送上前菜 - 渡海茶碗蒸。這碗前菜還奉上一片紅葉作為裝飾,感覺甚有詩意。原來是黑松露金箔鵝肝豆腐,一打開蓋便聞到撲鼻的黑松露味,上面更鋪了一些金箔,感覺很高貴啊。香滑的豆腐,油溢脂香的鵝肝,入口即溶,裡面還有鮮美的廣島蠔,先為這餐帶來美味的序幕。師傅及侍應看見我們吃完前菜後,才奉上壽司 10 件,每件壽司擺放得整整齊齊,每件看起來小小的,賣相十分精緻。我們一人一碟,各自各吃的,不用跟別人爭食,多好。侍應還細心地告訴我們吃的次
店內的bar枱,可以邊吃邊看著師傅的手勢啊。
師傅及侍應看見我們吃完前菜後,才奉上壽司 10 件,每件壽司擺放得整整齊齊,每件看起來小小的,賣相十分精緻。我們一人一碟,各自各吃的,不用跟別人爭食,多好。侍應還細心地告訴我們吃的次序,是由碟中間開始,順時針地吃到最後。
除了精緻,更是美味。雖然小妹實在孤陋寡聞,總是忘了自己吃過什麼... 而這件既有鮮甜的蟹肉,也有粒粒口感的蟹子,相當好味。
這件馬糞海膽軍艦,海膽份量都挺有驚喜,沒有一點腥味,質量甚好。
醬油漬拖羅壽司,吞拿魚片既厚切又肥美,灑上少許姜粒,把魚油香味更突出,壽司飯被醬油醃過,有鹹中帶甜的味道,飯粒微微濕潤帶點油的感覺,亦都非常好味。
蓮子鯛壽司,微微炙燒過的蓮子鯛,仍然保留有魚油香,口感細滑,搭配豆大的珍珠米粒,綿中帶醋香的味道,即使只能淺嘗幾口但美味難忘。
三文魚壽司,採用了三文魚腩,雖然不算厚切,但豐富的脂肪,令肉質相當鮮嫩油滑,微微攻鼻的芥末搭配了鹹中帶甜的醬油飯,齒頰留香,讓我回味無窮。
手卷三款,分別有青瓜、拖羅及紫蘇葉捲等,而且都是美味的醬油飯粒,令味道更多元化,每款6件總算讓我們三人可再三品嚐吧。
我覺得以捲了紫蘇葉這款最好吃。
吃完壽司後,便為我們送上廣島蠔雪花煮,湯底帶點白蘿蔔蓉,清甜美味。
配料都相當豐富,菇、炸蠔,更有吊味的柚子皮,難怪喝下去嚐到淡淡的柚子香味。
最後的甜品選了柚子雪葩,軟滑的口感帶鮮甜的柚子味,並且混入了粒粒酸酸的柚子皮,甜中帶酸的感覺消滯。
這晚每一道菜,上菜的速度不急不徐,待我們全部都吃完後,才上下一道菜,感覺相當輕鬆悠閒,加上環境寧靜,這樣邊吃邊談,不覺又過了兩個多小時。

除了用料上乘而美味,菜式的賣相都非常細緻,猶如把最高的食材藝術融入放菜式之中,讓人印象非常深刻。
2017-01-05
庆祝纪念
团年饭
2017-03-05 740 浏览
很久以前,已經有聽朋友說過元朗有三大日本壽司店,用材新鮮,廚師刀工精細,是香港難得一遇的壽司店。但因為路途遙遠,自己一直未的起心肝去一試。直到近日,因為公司剛剛派了花紅,決定和老婆吃好一點,獎勵一下自己工作的努力,所以決定訂位前來一試!餐廳位於元朗的馬田路,駕車人仕,門外有少量車位可泊,駕車前來的,要排一下運氣。一個「神」字,已可見餐廳老闆對自己的信心,以神自居,需要很大的勇氣,和非凡的實力。在餐廳的門外貼滿了各大飲食雜誌報章的報導,可見餐廳的知名度不低。餐廳不算很大,有吧枱和方枱兩種選擇,而今天我們食Omakase,當然是選擇吧枱啦,可以和廚師加深溝通,認識日本料理的知識。看一下餐牌,晚市主要也是吃Omakase的,就是廚師為客人揀選最優質,最當造的食材,再用他認為最好的烹調方法處理。個人很喜歡吃Omakase,因為不用費神挑選食物,而又能吃到最好的。要揀選的,就只有價位,和要吃多少,我們不算是很肚餓,所以最後揀了$700的,包括前菜,壽司10件,卷物一條,湯,和甜品。食身未來到之前,和餐廳的經理傾了一會,原來餐廳的食材是每天早上由日本築地入貨,再空運到港,這樣可以確保客人可以吃到最

但因為路途遙遠,自己一直未的起心肝去一試。

食身未來到之前,和餐廳的經理傾了一會,原來餐廳的食材是每天早上由日本築地入貨,再空運到港,這樣可以確保客人可以吃到最新鮮,最地道的刺身

這個安排真的令我很surprise,真的足不出戶 (香港),也能享受世界(日本)美食呢!

首先來到的,是前菜:

酸羅白 - 食落爽口,很醒胃。

子薑 -作為清味蕾之作,絕對一流,而且不辣。

溫室甜蒜頭 - 用了日本大蒜 ,再配麵鼓醬醃製,質感爽脆而不辣。
今天就是這位靚仔師傅為我們主理,每一道菜也會我們細心講解,十分體貼。
渡海蒸蛋

材料包括有鵝肝,黑松露,帶子,金箔,每一款食材也名貴非常,享受這道菜,就有如皇帝級的感受,黑松露味不算太濃,沒有蓋過蛋的香甜滑溜感,平衡上手做得很好。
目仁奈壽司

用上柚子汁去調味,魚味不算濃,有質感,柚子汁帶出鮮味,感覺夠開胃。
深海池魚壽司

食落爽口,魚油分佈平均,十分肥美。
鰤魚壽司

也就是已成年的油甘魚,在香港比較少能吃到,食落口感似拖羅。

這款壽司只有冬天才有,夏天則是食油甘魚的,鰤魚多數都係野生既。
赤貝壽司

十分新鮮,食落口感鮮甜,爽口彈牙,有一點象拔蚌的感覺。
拖羅壽司

有吃於其他壽司,拖羅用了赤酷米去做壽司飯,酸酸地,令成件事無咁肥膩,有效調和,令人想一食再食。
蓮子鯛壽司

鯛魚皮先用熱水燙了一下,令魚的質感更煙韌,面頭放有少少芥辣,說不出的夾。
之後開始見到師傅用火槍為壽司火炙魚的表面。
火灸鯖魚壽司

原來是火炙鯖魚壽司,食落辣辣地,放了茗荷在面頭,感覺就像比較淋身既鰻魚,有肉感
熟瑩光魷魚壽司

望落已經知道新鮮,可見有d黃黃地既魷魚膏,配紫菜夠爽夠脆,食落口感,就像有好多隻魷魚在口跳躍一樣。
北海道馬份海膽壽司

看見師傅從冰箱拿出一板海膽,已經感到「不得了」,馬份海膽色澤分明,食落非常清甜,有點像吃淡雪士多啤梨的幸福感。
醬油漬吞拿魚壽司

面頭曬上白芝麻,令吞拿魚的味道冇咁寡,醬油咸度剛剛好。
蔥拖羅加黃瓜卷

拖羅剁成蓉,配爽口黃金,口感多元化
胡蘆瓜乾 加紫蘇葉

食落很像檸檬王酸酸地甜甜地的口感,配紫蘇葉,很清新。
廣島蠔 雪花煮

羅白蓉沈底,用筷子輕輕攪拌,就像雪花飄散,吉烈蠔浸泡在湯上,炸漿溶溶地像麵根,夠鮮味。
Cookie and Cream 雪糕

甜品有兩款,第一款是Cookie and Crem雪糕,說明是made in Japan,食落奶味重,夠香滑。
豆腐芝士布甸

另一款是餐廳自家研製的布甸,口感很細膩幼滑,有點像燉蛋,而豆腐味亦濃。
埋單連加一,$1540,這樣高質素的Omakase,絕對物超所值,適合所有掛念日本味道的朋友,和追求食物質素的食客。
2017-02-20
2017-03-04 145 浏览
第一次光顧壽司次神由廚師發板第一款菜黑松露鵝肝渡蟹蒸蛋,鵝肝外面層皮煎到少少脆次後吃落口好似入口即溶咁,配埋黑松露食完全冇腥味。熱辣辣的蛋又好滑好鮮甜。新鮮赤貝壽司好鮮甜好爽口彈牙食到鮮味,深海池魚肉質爽口好有鮮味,拖羅食落口油脂爆滿,滑溜溜的感覺好有魚的濃郁味。海膽好鮮甜冇腥味好cream。仲有兩款卷物干飄卷和青瓜卷,干飄卷內有胡盧瓜又夠淋夠特別。總括來說壽司極之新鮮,新務又好店員又同我地講解每一款菜式名和有咩配料名稱。
2017-03-03
2017-02-28 148 浏览
《寿司の神》要吃高質素的Omakase,元朗確實是一個好地方,說真的,元朗對我來說,是一個挺遙遠的地方,無論在家中出發或公司出發,都需要個多小時,但為了吃高質Omakase,付出些少也是值得的。這晚約了在科學園上班的好友,我經常覺得能夠在科學園這個環境優美,高科技電子化的地方工作,是一件很有型的事!P小姐,你很厲害呢!這晚我和P小姐放工後,便立即各自出發到元朗,幸好大家到達的時間都差不多,但P小姐是個不折不扣的路痴,連輕鐵在哪條街都不知道,笑死我了!等了一會兒,終於見到P小姐,她在遠處給我揮了揮手,我也無奈地回了她一下,為什麼用無奈二字?因為我覺得在人頭湧湧的街上向遠處的人揮手是一件智障的事......踏入寿司の神,看到正在專注準備食物的師傅們,那股對Omakase的期待及興奮感立即湧上心頭。《寿司の神》是元朗Omakase的始祖,《鮨文》及《寿司源》的師傅也是《寿司の神》的原班人馬,但因意見不合,所以便出現了《鮨文》及《寿司源》。愛吃Omakase 的我,幸運地三間餐廳都吃過,師傅們都功架十足,每次吃Omakase都很是精彩,三間水準都極高,無獨有偶,因為他們都師承位於尖沙咀的「見城
《寿司の神》

《寿司の神》是元朗Omakase的始祖,《鮨文》《寿司源》的師傅也是《寿司の神》的原班人馬,但因意見不合,所以便出現了《鮨文》及《寿司源》。愛吃Omakase 的我,幸運地三間餐廳都吃過,師傅們都功架十足,每次吃Omakase都很是精彩,三間水準都極高,無獨有偶,因為他們都師承位於尖沙咀的「見城」
事不宜遲,精彩的Omakase立即開始,師傅先奉上前菜,溫室甜蒜頭用上日本大蒜,以麵鼓醬醃漬,質感爽脆,帶有可口的鮮甜味,非常吸引;日本牛蒡爽脆多汁,蘸上芝麻令口感更豐富;另有子薑作清味蕾之用。

刺身時刻
薄切目仁奈配特製酸汁

師傅刀功了得,把目仁奈刺身切到非常透薄,晶瑩剔透。因目仁奈為較淡味的魚類,師傅示意我們把目仁奈刺身卷著碎蔥及辣蘿蔔蓉吃,再蘸特製酸汁,以突出刺身的鮮味,果真如此,目仁奈質感油潤腍嫩,鮮味盡出!
接著到赤貝刺身

每次吃Omakase都必會吃到赤貝,無論刺身壽司,都總有他出場的時候。赤貝色澤呈鮮橙色,非常奪目,而且口感爽脆鮮甜,配上餐廳特製醬油,味道甜美豐富,為每次必吃刺身
飛魚刺身

碎切飛魚刺身配以蔥粒及特製醬油拌勻,再以鮮脆的紫菜卷著,飛魚質感爽脆油潤,蔥粒令口感更豐富,特製醬油突顯其鮮味,這種食法很特別,紫菜及飛魚的爽脆口感在口中互相輝映。

到我最期待的壽司時間了!
第一貫是深海池魚壽司,深海池魚壽司肉質結實,爽脆有彈性,味道鮮甜油潤,手握醋飯酸味適中,不易鬆散。Omakase的壽司不需要蘸醬油,因為師傅已幫我地做好調味工序。
鰤魚壽司

即是野生油甘魚,鰤魚色澤呈嫩嫩的粉紅色,質感紮實潤口,帶點微脆的口感,而且魚肉間更輕輕滲出鰤魚魚脂的香氣,味道濃郁又幽香,非常吸引!
鯖魚壽司

這貫鯖魚壽司相當誘人,閃亮的魚身很是奪目,鯖魚是沒有用醋醃過的,原汁原味放入口中,魚肉肉質嫩滑可口,滿口魚鮮,配以蔥粒點綴,鯖魚的魚鮮味更顯濃郁。
火炙竹籤魚壽司

經師傅以火槍燒炙過後,竹籤魚的魚油被完全逼出,魚身泛起油光,充滿光澤,入口鮮嫩潤滑,滿口油香,配上薑花粒點綴,味道更有層次,很有驚喜的一貫壽司
大拖羅壽司

大拖羅呈迷人的粉嫩色,魚脂紋理非常誘人,配上紫蘇葉碎,紫蘇葉獨特的幽香與大拖羅的魚鮮竟是如此搭配,入口油潤滑溜,魚味濃郁,輕輕咀嚼,大拖羅已慢慢融化在口中,餘香在口腔久久不散。
火炙金目鯛壽司

金目鯛可說是我近來大愛的刺身,經師傅用火槍燒炙過後,坐在吧枱的我而聞到極濃郁的油香,燒炙過程使魚脂完全逼出,香氣撲鼻,而且肉質嫩滑油潤,配上芝麻及薑蔥的點綴,味道及層次都更豐富,令人難以忘懷。
海膽壽司

由淡味的壽司開始吃,終於到最濃味的壽司-海膽壽司,亦是最後一貫壽司

海膽色澤金黃飽滿,入口嫩滑creamy,味道甘香鮮甜,沒有一點腥味,而且份量極多,非常豪氣呢!
吃過壽司,店員再呈上一道羽太天掃羅

天掃羅不太厚亦不會過薄,炸漿調配得恰到好處,剛剛炸起金黃香脆,餐廳以紫蘇葉卷著羽太魚來炸,一咬開,縷縷白煙立即冒出,羽太魚肉質嫩滑味鮮,紫蘇葉甘香無比,這配搭既創新又美味。
北海道鹽燒八角魚

我最喜愛吃鹽燒的食物,這道北海道鹽燒八角魚正中我心水,我認為鹽燒最能突顯食物的鮮味,味道不會被其他濃味的醬汁蓋過。這鹽燒八角魚燒得香脆可口,充滿鹽燒的鹹香,魚肉嫩滑,鮮味十足,連皮及骨一起吃,質感既脆且嫩,口感豐富。
最後以一道廣島蠔雪花煮作終結,雪花煮的意思是湯裡放入蘿蔔蓉,營造在湯裏下雪的視覺效果,很是浪漫呢!而廣島蠔則經油炸後再放入湯中,浸入雪花湯後,廣島蠔外層仍然保持微脆,內裡滑溜多汁,蠔鮮十足,湯裡有柚子皮、三葉、海藻及菇菌,味道清甜天然,感覺暖胃健康。

整體來說,寿司の神的食物質素非常高,所有刺身壽司都很新鮮,而且味道令人感動,每樣食物都有驚喜,服務亦非常貼心,有機會一定會回來再吃Omakase!!!

*讓我騎刧這篇食評,很想在這讚一讚自己的男朋友,我們在一起已經半年多了,這半年來,你都非常細心體貼,有很多細微的事情你堅持要做足,例如接我去街,送我回家,一天過海幾次你都沒有怨言,你會說:這是作為男朋友應有的責任,是一定要做的。每每聽到這句話,我都感到很幸福,你真是一個體貼的暖男,也把我寵壞了。

寿司の神 (元朗)

元朗馬田路安寧大廈20-30B七號地舖
2017-02-23
2017-02-27 109 浏览
我地係食廚司發板,$700set前菜鵝肝金箔同黑松露,入口融化,滿口回香痴線嫁,入面仲有隻扇貝,驚喜。呢碟菜一定要講講,日本溫室牛旁,細條易入口,好脆日本甜蒜,小辡味,好脆日本子薑,冇辡味,好甜全部通血減壓功效壽司出埸:記唔到太多,有木人內,赤貝,司魚肉,深海池魚野生油甘魚另外5件:金目調,拖羅,銀鱈魚,馬糞海膽冇臭味,真正日本料理味道。廣島蠔,加深海蔥菜暖暖胃。青瓜,胡盧瓜干飄手卷,飽到不行。餐牌。交錢環境乾淨,企理,有日本的感覺。總結:對一個唔食乜魚打乜魚的人,今天終於知道咩叫專業的日本料理,因為師傅同侍應,經理,也會一一講解每件作品。值得一讚......值得去食....
我地係食廚司發板,$700set
前菜鵝肝金箔同黑松露,入口融化,滿口回香
痴線嫁,入面仲有隻扇貝,驚喜。
呢碟菜一定要講講,
日本溫室牛旁,細條易入口,好脆
日本甜蒜,小辡味,好脆
日本子薑,冇辡味,好甜
全部通血減壓功效
壽司出埸:記唔到太多,有木人內,赤貝,司魚肉,深海池魚
野生油甘魚
另外5件:金目調,拖羅,銀鱈魚,
馬糞海膽冇臭味,真正日本料理味道。
廣島蠔,加深海蔥菜暖暖胃。
青瓜,胡盧瓜干飄手卷,飽到不行。
餐牌。
交錢
環境乾淨,企理,有日本的感覺。

2017-02-27
庆祝纪念
生日
2017-02-27 120 浏览
聽講呢間又係元朗入面既神級 omakase 日本店,今日一試的確唔錯呢,首先一開頭既小食有 1️⃣ 日本溫室甜蒜頭,係用左麵鼓醬醃漬架,食落去好重口味好爽口,接住落黎就係 2️⃣ 金木鯛,係薄切既,食落去係簡單清新開胃小碟,唔錯唔錯,之後就有呢個 3️⃣ 響螺,可以點鹽或者鼓油,點鹽既話就可以吊到個鮮味出黎!之後再開始嚐鮮,黎左好新鮮既 4️⃣ 深海池魚,真係魚如其名有點深海味!之後黎真野,黎左條 5️⃣ 真鯛,真鯛係立魚類既一種,上面稍為加左啲辣椒蘿蔔蓉作調味,食落去酸酸地好清新!下一道就係 6️⃣ 野生油甘魚,鰤魚既一種,係冬天限定架,所以食落特別甜!之後黎左個叫 7️⃣ 竹籤魚!個名好特別呀哈哈,味道好難形容,就係新鮮囉!然後就黎左件 8️⃣ 鯖魚壽司,同以往平時食既唔一樣,呢一件係冇用醋醃過既,咁做係保留新鮮,食到魚最真既味道!之後就黎左個 9️⃣ 魷魚,食落都新鮮同膠質都重!然後就到全晚既重點之一, 1️⃣0️⃣ 大拖羅壽司,由於大拖羅係非常肥非常油既關係,所以用左赤醋米代替一般壽司米以助消化!而另一重點之一就係 1️⃣1️⃣馬糞海膽壽司,好鮮甜好靚不解釋!最後有個燒得香香既 1️⃣2️⃣ 鹽燒八角魚定食同好新鮮既 1️⃣3️⃣ 廣島蠔雪花煮作結尾,成餐飯好滿足,最後仲有個 1️⃣4️⃣ 豆腐芝士布甸做甜品,真係飽肚得黎又清新呀!
2017-02-24 209 浏览
究竟有咩值得我山長水遠走入元朗呢??除左去食糖水之外, 朋友仔介紹一間食 Omakase 既鋪頭就令我心思思啦!!一向我都非常喜歡食日本野, 今次就黎到呢間【寿司の神】食廚師發板啦!!! 宜家越黎越盛行呢~~~   食廚師發板梗係要坐吧坐位啦~~~一邊睇住師傅既刀工同製作, 一邊享用新鮮既壽司刺身!!!呢度既既廚師發板有 5種選擇, 由 HK$600 - HK$1200 不等~~今次我地就揀左 HK$1000 既套餐, 分別有前菜, 刺身三種, 壽司十件, 湯及甜品"*首先前菜係【茶碗蒸】入面有鵝肝, 蟹肉, 黑松露, 帆立貝, 非常豐富又足料!!!熱騰騰既蒸蛋好滑又有蛋味~~話明廚師發板, 就梗係由廚師揀選新鮮既食材啦~~刺身分別有三款:響螺刺身 - 十分爽口, 蘸少量海鹽食更帶出其鮮味幼鰤刺身 - 鮮味偏淡身, 但食落很有咬口鯖魚刺身 - 魚皮既位置微微燒過, 可以迫出魚油, 食落更香口軟滑之後就有 6款壽司:深海池魚 - 質感爽口, 魚味濃郁活北寄貝 - 鮮味十足又夠爽口針魚 - 有少許根位, 味道有點淡身北海道馬糞海膽 -   超鮮香的海膽, 完全冇腥味香箱蟹 - 以蟹肉蟹膏蟹
究竟有咩值得我山長水遠走入元朗呢??

一向我都非常喜歡食日本野, 今次就黎到呢間【寿司の神】

廚師發板啦!!! 宜家越黎越盛行呢~~~
廚師發板梗係要坐吧坐位啦~~~

一邊睇住師傅既刀工同製作, 一邊享用新鮮既壽司刺身!!!

茶碗蒸
首先前菜係【茶碗蒸】

熱騰騰既蒸蛋好滑又有蛋味~~
刺身
話明廚師發板, 就梗係由廚師揀選新鮮既食材啦~~

刺身分別有三款:

響螺刺身 - 十分爽口, 蘸少量海鹽食更帶出其鮮味

幼鰤刺身 - 鮮味偏淡身, 但食落很有咬口

壽司
之後就有 6款壽司

深海池魚 - 質感爽口, 魚味濃郁

活北寄貝 - 鮮味十足又夠爽口

針魚 - 有少許根位, 味道有點淡身

北海道馬糞海膽 -   超鮮香的海膽, 完全冇腥味

香箱蟹 - 以蟹肉蟹膏蟹籽混合, 超鮮甜的, 口感十足

大 Toro -  油脂分明又入口即溶
炸帶子
之後仲有炸帶子, 大大粒帶子新鮮熱辣炸起再用紫菜包住;

啖啖肉咁口感非常好, 好鮮嫩呢~~~
燒響螺
最後就係燒響螺~~

用左少許胡椒同牛油燒過, 同樣爽口又惹味!!!
魚湯
湯物就係魚湯, 十分濃郁既魚味, 而且湯係呈白色的;

全部精華都係哂呢碗度, 而且十分鮮甜, 加入左薑絲既關係令湯完全冇腥味"*
甜品
最後甜品就係呢個啦~~

有黑豆, 蜜糖柑桔及玉子, 原來係日本傳統既賀年甜品黎架;

寓意幸福, 財富及健康的喔"*
今次食左一餐高質既 Omakase, 真係十分滿足!!

食材新鮮, 真係可以再來啊~~~
2017-01-10
茶碗蒸
刺身
壽司
炸帶子
燒響螺
魚湯
2017-02-24 134 浏览
久唔久都要食下好野獎勵自己,再次探訪壽司之神,師傅發板,分為刺身發板同壽司發板配菜最喜歡食溫室甜蒜頭😍用左麵豉醬去醃,除去左蒜頭獨有味道,就咁食都好好食。另外配菜仲有粒粒梓疆、海帶、蘿蔔等等先來一份金目調刺身!配以帶有蔥花既酸汁,去除左魚既腥味,好味!賣相精緻既響螺,下面係一塊檸檬來的,有幾種食發! 可以配海鹽食,可以點豉油wasabi,可以用檸檬汁。當然我種種食發都要試下啦😆接下來係深海池魚!值得讚既係沒有半點腥味而且肉質爽口 不會有太大的油膩感,只要加上wasabi同豉油食 ,就能達到簡單美味!開始食壽司了!第一件是真調,真調原來是立魚類。魚肉爽口沒有半點腥味,上面的辣椒蘿蔔蓉是點綴😣能夠帶出魚的鮮味,而又不會辣!尼款係野生油甘魚,同油甘魚味道有幾分相似,但就比油甘魚更濃味更肥美!原來冬天先有架😁叫鰤魚認真製作中竹簽魚,最愛食燒過既魚。賣相吸引,上面有d蔥花 白芝麻等!食落好厚肥,有啖啖肉既感覺😍有小小炙燒過既香味,正~新鮮既青魚🌝平時其他店會用醋醃左先,咁會鎖死左d魚肉,尼個係原汁原味😋肉勁滑無腥味拖羅,飯本身用左赤醋去整!尼隻醋幫助消化同減少油膩感,食一件肥死但滿足魷魚,一入口
認真製作中
魷魚,一入口有好清新既柚子香😍中間夾住左wasabi
入口即溶既馬糞海膽😋加埋勁脆既紫菜一齊食真係無得輸,海膽夠晒鮮甜同新鮮 yummy食完真係想繼續食
和食-北海道八角魚!無骨既魚最鐘意,味道有d似銀雪魚,好味呀秒清
廣島蠔雪花煮-尼款湯先炸左蠔再放入個湯到,蠔香好夠😍
最後食壽司之神自家製既芝士豆腐布甸作結尾 滿足滿足
2017-02-22 1278 浏览
壽司之神,作為元朗三大日本餐廳之一,必定有其吸引之處,所謂元朗三大日本餐廳,其實三家的老板係師兄弟,本身出自另一間日本知名食府我經常覺得OMAKASE係一種藝術的表演,以師父熟練的技術與對食材的認知度,利用當天最新鮮最好的食材,係客人面前,造出一件又一件精美的壽司,由頭至尾都係精心鋪排過的一場盛宴餐廳係當眼處,招牌很容易被認得出來傳統的日本餐廳佈局,食得OMAKASE,當然要坐吧枱睇師父表演一杯茶、一雙筷子、一隻碟、一包濕紙巾,其餘的就交給廚師發辦吧餐廳每朝有買手係築地市場買貨,再即日空運到港,可想而知食材的新鮮程度與質素,所以如果築地唔開,餐廳都不能開市,唔洗坐飛機,唔洗排5小時的壽司大,只係去元朗就已經食到築地最新鮮食材,不得了而且最便宜的套餐600大元就有交易,呢個價錢的OMAKASE,很是實惠前菜今晚我地叫左$700的套餐,有前菜、壽司10件、卷物一條、湯、甜品先來前菜,上面橙色的係麵鼓醬蒜頭,用上日本大蒜,食落無半點辣味,麵鼓醬亦一點也不鹹左邊的是白蘿蔔,味道較酸,十分開胃右邊的是紙薑,平時都係一塊塊咁食,今次一粒粒咁更有口感渡海茶碗蒸上面放有大大舊鵝肝、黑松露、金箔,高貴非

餐廳係當眼處,招牌很容易被認得出來

前菜

左邊的是白蘿蔔,味道較酸,十分開胃

右邊的是紙薑,平時都係一塊塊咁食,今次一粒粒咁更有口感
渡海茶碗蒸

上面放有大大舊鵝肝、黑松露、金箔,高貴非常,先吃鵝肝避免凍左有鯹味,入口即溶,沒有半點筋

再食黑松露金箔蒸蛋,可解鵝肝的油膩,黑松露的香跟香滑的蒸蛋很配
一直所提到的就是這一種表演,每一下刀工與手勢,跟欣賞藝術品無異
目仁內壽司

所有壽司師父已經調好味及放了WASABI,一上碟已可即時享用,第一道壽司目仁內味道較淡,但不失鮮味,相信係師父悉心的安排,就好似食生蠔一樣,都會從由淡至濃吃
深海池魚壽司

深海池魚刺身質感很嫩,口感豐潤帶爽
鰤魚壽司

鰤魚即係成人油金魚,油金魚大多是養魚,而鰤魚變到咁大條就要係野生先搵到,比較罕有,口感有點似拖羅
赤貝壽司
係成為呢件赤貝壽司之前,睇住師父細心將赤貝用刀技巧的壓平,咁赤貝就可以安穩咁放係壽司飯上,新鮮爽口
拖羅壽司
來了一客我好喜愛的拖羅,由於拖羅油脂豐富,巧妙用上味道較酸的赤醋飯,用來中和拖羅的油膩感
蓮子鯛壽司

表面放了黃芥辣及碎蔥,蓮子鯛的皮用熱水燙過,所以口感煙韌
火炙鯖魚壽司

表面放有碎蔥及茗荷,茗荷係一種草本植物,食落有少少辛辣味,鯖魚口感淋身,有點似食左口魚裙邊
螢光魷魚壽司
生的螢光魷魚作為前菜食得多,熟的螢光魷魚還第一次試,魷魚帶有膏,膏的香氣會係放入口後幾秒先散發出黎
馬糞海膽軍艦

知名的馬糞海膽,質素不用懷疑吧,半點難聞氣味都無,堆滿在壽司上面,吃得滿足
醬油漬吞拿魚壽司
灑上白花麻,同樣地用上赤醋飯,醬油漬跟剛剛的拖羅完全是另一種感覺
汁煮胡蘆瓜乾手卷 (右)、蔥拖羅手卷 (左)
汁煮胡蘆瓜乾手卷加入了紫蘇葉,胡蘆瓜酸酸甜甜,紫蘇葉味道清新,兩者加起來很配合

蔥拖羅手卷,加入了黃蘿蔔增加口感
廣島蠔雪花煮

廣島蠔先炸過再放入湯中,點解會叫雪花煮? 原因係食用時會用筷子將湯攪拌,入面的蘿蔔蓉係湯中飛舞,就好似雪花一樣
豆腐芝士布丁

來到尾聲,甜品時間,豆腐芝士布丁豆腐味非常突出,再滲出淡淡芝士味,布丁很滑溜
Cookie & Cream Ice Cream

由日本直送的曲奇忌廉雪糕,口感細滑,曲奇味濃郁

這一頓廚師發辦實在十分精彩,吃罷就好似睇完一場SHOW咁,而且以呢個價錢,食到咁高的質素,實屬難得
2017-02-20
2017-02-21 1030 浏览
知道元朗有一間Omakase壽司店,從店名-壽司之神(God of Sushi),我已猜測得到這店並不是等閒之輩,做得没水準的不會有這樣的自誇。今天父要往元朗辦事,就約了他去試試這間壽司之神。這店吃的是厨師發辦,吃得這一門,價錢當然會貴一點,但論到食物質素和款式,你會感到物有所值。這晚,我倆點了$1,000/位的套餐,餐裡面有前菜、刺身三種、壽司十件、湯和甜品。首先來一客金箔渡蟹茶碗蒸,還是第一次吃到的,是厨司在茶碗蒸上加上鱈魚的精囊,店員更重點介紹這是什麽東東,他怕我不吃,説這舊東西骨膠元豐富,我知道骨膠元是女姓的恩物,我當然不會浪費,吃落有新鲜感,加上熱騰騰的燉蛋,口感很滑溜,味道恰到好處。刺身三種厨師為我們預備了羽太魚、新鲜赤貝和深海池魚。要提一提什麽是羽太魚,一種我連名都未聽過的魚,厨師最後説即是石班,原来如此,這種魚做刺身,我是第一次吃,魚肉彈牙,Q得來帶脆,配搭少許日本醤油,美味美味。還有赤貝和深海池魚刺身,都是新鲜貨色,聽店員講解,全店的海鲜,是每日中午由日本築地空運到港,晚上就供客人食用,新鲜程度不用置疑,包括今餐裡的壽司,厨師發辦给我們的有章紅鱼、鰤魚、鯖魚、螢光魷魚

刺身三種厨師為我們預備了羽太魚、新鲜赤貝和深海池魚。

羽太
深海池魚
還有赤貝和深海池魚刺身,都是新鲜貨色,聽店員講解,全店的海鲜,是每日中午由日本築地空運到港,晚上就供客人食用,新鲜程度不用置疑,包括今餐裡的壽司,厨師發辦给我們的有章紅鱼、鰤魚、鯖魚、螢光魷魚、竹簽魚、拖羅、金目鯛、馬糞海膽、醤油漬吞拿魚等。
章紅魚
鰤鱼
鯖鱼
螢光魷魚
中拖羅
金目鯛
海膽
重點要一讚的是伴碟的漬物,有甜味噌蒜頭漬、牛蒡漬和生姜漬,各有特色的漬物。甜味噌蒜頭漬用上日本甜生蒜,用味噌去除了蒜頭原有的辛辣味道,吃進口爽脆可口,我真的未吃過没辣味的蒜頭,加上厨師用上有甜味之酱汁,這晚我和父都没有錯過,吃過清光。

最後,厨師送來一碗日式特濃魚湯,厨師説,是將全日所買來的魚之魚骨所煲來,精華所在,實至名歸。
是晚甜品,是來自日本博多之甜皇-士多啤梨,吃過的人,就知道這種草莓,是如何的吸引,不用我多提了。
總括這店,自稱得壽司之神,當然樣樣都要認真專業,否則怎對得起自己的招牌,做食客的,自然會吃得舒適,錢就使得樂意。
  • 前菜
為左同我個前世情人慶祝情人節,今次去左元朗食壽司之既廚師發版!呢間廚師發版既選擇都幾多,由$600-$1200不等,而我地就叫左$1000既餐,包括前菜、刺身三款、壽司十件、湯同甜品!前菜係一個渡蟹蒸蛋,渡蟹蟹肉鮮甜而且蒸蛋好滑,上面白色既係鱈魚精囊,一聽到既時候嚇左一嚇,但食落好滑口感都幾特別,本身無味既佢吸收晒蟹汁既甜味,同成個蒸蛋都幾夾。刺身方面食左三款,包括食羽太魚、赤貝同深海池魚!羽太魚即係石班,肉質爽口,加埋酸汁,感覺好清新。赤貝好厚肉新鮮而深海池魚當然厚切,魚油香濃,係我最鐘意既魚類之一!壽司方面,有章紅魚、鰤魚、新鮮鯖魚、螢光魷魚、竹簽魚、中拖羅、金目鯛、海膽、吞拿魚等等。每一款魚都好新鮮,比較深刻既有鰤魚,即係成年版既油甘魚,魚味更濃而且魚油香重,將油甘魚昇華到另一個層次!竹簽魚就第一次食,輕輕燒過表面令油份帶出,配埋啲蔥同薑絲食,感覺一啲都唔肥膩!螢光魷魚極爽口新鮮!中拖羅同馬糞海膽都一定無得輸嫁啦!食完咁多壽司,食開廚師發版都知一碗特濃魚湯就唔少得嫁啦,個湯甜就不在話下,最重要係佢真係好濃好濃🤗食完壽司飲返碗熱辣辣既魚湯真係好完滿!但更完滿既係食一粒博多甜皇士多啤
羽太魚
赤貝同深海池魚
但更完滿既係食一粒博多甜皇士多啤梨,叫得甜皇真係名不虛傳,甜到一啲酸味都無,真係好過份呀!
Ps: 個師傅好靚仔,所以識坐一定坐bar 枱!
羽太魚
赤貝同深海池魚
  • 魚湯
  • 金目鯛
2017-02-15 163 浏览
最後一星期返工, 倒數新年四天難得的假期, 心情十分之興奮, 加上花紅已出, 梗係要賀一賀佢, 元朗區出名多美食, 想食餐精緻美味既菜式, 就揀左人氣頗高的壽司之神。  第一次黎, 就就揀左食最入門級既omakase set, 由師傅發辦, 提供當造時令食物, $600就有前菜, 壽司八件, 卷物一條, 湯同甜品, 第二度食唔到呢個價錢, 睇埋質素又如何先。  前菜係呢個茶碗蒸蛋, 一睇賣相就知唔簡單, 唔係連鎖壽司店出品可以相比, 佢用上渡蟹拆肉整成蟹肉絲, 加上日本矜貴既蒓菜, 同有食用金箔做裝飾, 貴氣十足, 蒓菜有層好似啫喱既野包住, 原來可以補充蛋白膠原, 蟹絲拆得夠細, 口感細膩, 蛋蒸得超滑, 加埋蟹肉既鮮味, 真係好好味!  食正宗既日本料理, 唔少得呢d小食, 而我就好喜歡呢d 小食, 全都是心機之作, 平時好少可以食到。日本溫室牛蒡爽口得來, 中間有少少藥材味, 甜蒜頭又係溫室的, 無左一般蒜頭既辛辣, 爽脆甜又有蒜香, 醋醃蘿蔔亦都是清爽開胃。  八件壽司分兩輪送上, 確保有足夠新鮮, 第一輪係石垣鯛、深海池魚同鰤魚, 擺放得靚靚, 之前睇報章話紫蘇葉同小花都可以

八件壽司分兩輪送上, 確保有足夠新鮮, 第一輪係石垣鯛、深海池魚同鰤魚, 擺放得靚靚, 之前睇報章話紫蘇葉同小花都可以食用, 同埋應該食添, 紫蘇葉有驅寒作用, 但我覺得佢個味太濃烈, 唔太接受到, 小花就可以食。

石垣鯛油份比較多, 配上酸汁, 可以解膩, 魚既油脂既香味, 好令人著迷, 一口一件, 大小剛好。

深海池魚肉質爽口, 比池魚味道無咁濃, 雖然有銀色皮看似好有魚腥, 但入口就無, 食到肉質甘甜, 師傅為佢配上柚子汁, 味道清新。

鰤魚係成年既油甘魚, 冬天當造, 較深色既魚通常味道較濃, 所以最後食, 鰤魚油份豐富, 口感有點似拖羅。

第二輪壽司有活北寄貝、伊左目、烤竹籤魚、中拖羅同燒銀雪魚。

師傅細心咁調配好每一樣既醬料, 唔需要再點豉油, 可以直接放入口食。

活既北寄貝, 係灰灰地色, 平時食既紅色北寄貝通常都頗靭, 但呢隻就唔會, 好爽口多汁, 充滿濃濃既貝味, 好清香, 好享受, 件飯係淺啡色, 沾上左醋汁但味道好輕, 唔會搶味, 飯量細細件, 剛好。

伊左目配左少少薑絲, 魚香味濃, 鮮甜, 口感軟身, 爽口。

烤竹籤魚又叫梳子魚, 配上少少薑蓉同蔥, 烤到外皮有少少熟, 焦香味濃, 頗特別。

中拖羅又叫赤身, 係吞拿魚背部, 油脂分佈平均, 散發着鮮甜香氣。

燒銀雪魚原來都可以做壽司, 配左辣薑蓉, 烤過, 魚肉滑溜, 有入口即溶之感, 美妙!

依依不捨的到左卷物部分, 有兩款, 一款係溫室青瓜加上紫蘇葉, 幸好紫蘇葉份量少, 味道唔重, 青瓜香甜味較突出, 好清新, 個赤醋飯都非常好味, 酸酸地有解膩作用, 第二款卷係赤身, 魚質滑溜香濃, 兩款同樣出色, 不分高下。

食完壽司手卷, 係時候飲碗湯暖一暖胃, 呢碗叫雪花煮, 充滿詩意既名, 內容都好特別, 有炸過既蠔、柚子皮、三葉、海藻、蘿蔔蓉、菇等, 味道好清新, 喝到食材的天然既味道, 調味非常輕, 已好足夠, 隻蠔炸完再浸入湯, 仍然有炸香過既味, 而且蠔味甚香濃, 食得出係來自日本既蠔。

甜品有抹茶雪糕同南瓜芝士布甸, 兩個人就剛好各選一款一齊食。

抹茶雪糕唔會溶得好快, 但亦唔會超硬果隻, 抹茶味道好濃, 卻無苦澀味, 亦唔會比奶味蓋過。

南瓜芝士布甸, 最特別係有粒巨型黑豆, 原來黑豆係日本過年必食既野, 寓意幸福, 適逢一月係日本過年月份, 又咁岩我地就黎農歷新年, 有幸可以食到, 可以幸福地過年, 南瓜芝士味既布甸香滑又夠特別, 芝士味輕但食得出來, 又有南瓜既甜。

每件壽司都極新鮮, 味道都調配好味道, 發揮到最大美味, 調味亦唔會過濃, 掌握得剛好, 熱食甜品每道菜都甚有心思, 六百多元可算超值, 食omakase, 黎元朗壽司之神就對了!
2017-01-23
2017-02-11 136 浏览
今晚終於到元朗地膽食飯了 姐妹即係姐妹帶左我去食我至愛嘅菜色 佢至愛嘅餐廳 期待已久嘅壽司之神!久仰大名!喜歡簡約嘅餐牌 不過今晚菜色全由廚師發板 因為姐妹成日去師父特別為我地準備好 熟客專熟的同樣有前菜 鵝肝蒸蛋 用金箔作出點綴嫩滑嘅蛋中有帶子 蝦 干貝等 口感一流配埋鵝肝嘅香味 好食到無野講刺身方面 螺肉超鮮甜又彈牙 魚刺身都非常鮮第一次食生赤貝 入口爽甜 食指大動👍🏼 蟹肉壽司同樣出色 其他亦非常好食再黎就係我至愛嘅海膽 非常非常鮮甜而且份量十分多 完全大滿足大拖羅 無筋 入口魚油飛散 勁好食重有兩款魚刺身 都係無得輸最後來了客海草炸魚湯 清甜 少不了甜品作句號 豆腐芝士布甸入口香濃豆腐味 配上芝士嘅厚身感覺香濃嫩滑而不膩 超愛超愛超愛!
今晚終於到元朗地膽食飯了 姐妹即係姐妹
帶左我去食我至愛嘅菜色 佢至愛嘅餐廳
期待已久嘅壽司之神!久仰大名!
喜歡簡約嘅餐牌
重有兩款魚刺身 都係無得輸
最後來了客海草炸魚湯 清甜
少不了甜品作句號 豆腐芝士布甸
入口香濃豆腐味 配上芝士嘅厚身感覺
香濃嫩滑而不膩 超愛超愛超愛!
2017-02-09 206 浏览
如果不是有西鐵,中環至元朗怎會如此方便,一句鐘可到,壽司之神不再遙遠,久聞大名,終於來到,不過離開朗屏站亦有十分鐘路程走。店子不大,壽司桌巨大,四位師傅早已準備好了,等待預約客人到達。$700的廚師發辦先來的是茶壺蒸,味道豐富,用料優質,蒸蛋裡有金、黑松露、鵝肝、蟹肉、帶子,多重層次。三款漬物造得都好味,壽司薑、白芝麻牛膀、麵鼓蒜粒,成功僻走蒜味。十款壽司,賣相吸引,未食已經開心,用料新鮮,食的味道及次序都有講究,依食的次序講,馬糞海膽甜、帶子清甜、木仁奈是淡水魚比較淡、深海池魚、金目鯛上的芽蔥成功帶出味道、獅魚肥美、劍魚腩更加肥,一件比一件肥美,煎過的鯖魚肥脂被溶化、銀鱈魚入口即溶,吞拿魚腩包尾因為最正。卷物別出心裁,乾漂卷用紫蘇葉及蘿蔔漬作料,味酸紫蘇葉突出。青瓜卷爽。最後的湯叫雪花煮,以炸了的苙子魚、菇菌、海帶作料,攪均食,非常好。甜品
$700的廚師發辦
青瓜卷爽。

2017-02-09
2017-02-09 808 浏览
元朗是Omakase 的天下,今天我來了三大天王之一的壽司之神。 原來壽司之神是始祖,其餘兩間是師傅意見不合而拆夥成的,真可惜。 店內有壽司吧枱及散座,壽司吧枱可看到師傅製作壽司,很精彩,刀發利落。 Omakase 有幾款價錢可揀,豐儉由人。 放壽司的碟上有一些配菜鮮淮山、牛蒡、子薑及海帶,鮮淮山外型好像蘿蔔,咬入口很爽,帶有點點wasabi味。 花蟹蒸蛋內有蛋、帶子、菇、蟹肉、水唐菜及蒓菜,是由花蟹拆肉,再蒸蛋而成。蒸蛋內有花蟹及帶子,所以很鮮甜,表面有金箔,感覺很豪華。蒓菜含有豐富蛋白膠原,入口滑滑的沒什麼特別味道,但對皮膚很好喔。 目仁奈薄切 目仁奈本身較為淡味,但加入了日本的芽蔥後,蔥味吧魚鮮味一同帶出了。右手面的是麵豉蒜頭,味道甜甜的,是師傅親自醃製。 深海池魚厚切的深海池魚,入口很有口感,晶瑩剔透,吃到甜甜的魚香。 章紅魚腩章紅魚腩比其他刺身較為結實一點,白身的魚肉,入口魚油較多,同樣很新鮮。 鰓魚 鰓魚是野生的油甘魚,嫩嫩的紅色,入口魚味較重,帶有少少腥味。 燒新鮮銀雪魚以火炙來燒成,燒得很香,上面加有沙律醬調味,令到整碟都很惹味,新鮮的銀雪魚很滑,而且入

Omakase 有幾款價錢可揀,豐儉由人。

壽司的碟上有一些配菜

花蟹蒸蛋

目仁奈薄切

右手面的是麵豉蒜頭,味道甜甜的,是師傅親自醃製。

深海池魚

厚切的深海池魚,入口很有口感,晶瑩剔透,吃到甜甜的魚香。

章紅魚腩

鰓魚

燒新鮮銀雪魚

以火炙來燒成,燒得很香,上面加有沙律醬調味,令到整碟都很惹味,新鮮的銀雪魚很滑,而且入口即溶。

新鮮北寄貝壽司

平常吃到的北寄貝已經死掉,今次吃新鮮的北寄貝,看到師傅把刺身撻在枱上,北寄貝再縮縮身體,原來目的是令其更爽身,果然入口比平常吃到的更爽更甜。

甜豉油𩶘魚壽司

𩶘魚的皮先被熨過,可看到白白的魚肉,再加上黃芥辣及芽蔥,增加其味道,𩶘魚口感帶點煙韌。

燒石門鯛壽司

上面放有薑花粒調味,令其帶有辣辣的感覺,石門鯛的魚油香味滲透在嘴內。

大拖羅壽司

大拖羅超肥美,入口即溶,脂肪感很高,配有小蔥帶出拖羅的鮮味。

北海道馬糞海膽

新鮮空運來自北海道的海膽,連海水的咸味都沒有,很甜很飽滿。

雪花煮廣島蠔

內有羅白蓉、菇及三葉,重點是炸廣島蠔,大隻又不會炸得過火,被湯浸過中和了炸的油膩感,湯清甜可口。

南瓜芝士布甸

芝士布甸上有粒黑豆,是日本人過年必吃的,正好為我們迎接新一年,芝士布甸口感很軟很滑,芝味濃郁又不會很膩,南瓜甜度恰到好處。

吃完飽滿的壽司之神後,我只能說三間Omakase 各有其特色,全部都是師傅的心血之作,假如我住元朗的話必會經常光顧。