2022-09-19 64 浏览
曾獲5年「東京拉麵秀」冠軍既拉麵店,間中會以日本卡通做主題,成間鋪每個角落都會滿佈卡通,可惜今次黎到無主題,見到海報10月會有肉桂狗做主題,下次再過黎睇睇。冠軍黑醬油拉麵 $85寫住冠軍,一定要試下啦!拉麵碗放上枱仲好熱,黑醬油味香濃,吾會太咸 ,拉麵幾粗身,麵質口感煙韌有嚼勁。札幌味噌拉麵 $90味噌味都夠濃,吾油膩,配爽口既木耳絲,都不錯。串燒雞軟骨 $38雞軟骨有4串,脆卜卜幾易咬,椒鹽味幾香幾惹味。富山雞翼 $48芝麻蜜糖味雞翼,雞翼都幾大隻多肉。凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15蜂蜜味好濃,甜甜地,幾好飲。地方吾大,周末tea time過黎食都有位坐。門面:

冠軍黑醬油拉麵 $85

札幌味噌拉麵 $90
味噌味都夠濃,吾油膩,配爽口既木耳絲,都不錯。

串燒雞軟骨 $38
雞軟骨有4串,脆卜卜幾易咬,椒鹽味幾香幾惹味。

富山雞翼 $48
芝麻蜜糖味雞翼,雞翼都幾大隻多肉。

凍鮮泡蜂蜜綠茶 $15
蜂蜜味好濃,甜甜地,幾好飲。

地方吾大,周末tea time過黎食都有位坐。

門面:
2022-09-19 52 浏览
喺銅鑼灣行街路過希雲街,見到呢間拎咗5年冠軍既拉麵店🤩,就試試佢先。舖頭裝修好有日式風格,以日本富山縣作為背景,掛住好多日式既燈籠🏮,啱晒鍾意日本既人黎試試,餐廳10月份開始仲會同Cinnamoroll crossover,鍾意佢既人一定唔可以錯過啦!😜 ✨冠軍黑醬油拉麵(標準$85)作為店鋪既主打拉麵,味道緊係唔會差啦!拉麵非常有彈性,口感十足,掛湯表現都好出色,😍湯底既醬油味香得黎都好有層次,唔會過濃,啱啱好!叉燒肉質軟淋,肥瘦適中,值得推介!! 🥳 ✨札幌味噌拉麵(大滿足$100)札幌拉麵湯底濃郁,同黑醬油拉麵差別唔大,不過十分鍾意食粟米既我🌽,就因為呢碗拉麵有粟米粒覺得佢比較出色啦,溏心蛋味道都好唔錯,蛋黃口感順滑,正~🥚 ✨肉汁滿滿餃子($42)🥟名如其實,一口落去,肉汁爆發,餃子皮煎得好香脆,點埋醬汁更添層次。😚 ✨富山雞翼($48)雞翼非常香脆,味道似係蜂蜜牛油味既炸雞,肉汁都緊緊鎖在雞翼之中,好juicy。😍 ✨凍鮮泡蜂蜜綠茶($15)士多啤梨形狀杯裝住既蜂蜜綠茶非常搶眼,得意得黎入口好順滑,不過個人覺得略甜🤪

✨冠軍黑醬油拉麵(標準$85)

✨札幌味噌拉麵(大滿足$100)

✨肉汁滿滿餃子($42)🥟

✨富山雞翼($48)

✨凍鮮泡蜂蜜綠茶($15)
2022-09-18 158 浏览
《富山麵家– 銅鑼灣》拉麵一直以黎都係我既comfort food,特別係去日本旅行既時候幾乎每日都會試一間拉麵店😌今次去左試食一間都幾多人評價過既港島區拉麵,因為同My Melody 聯乘既關係,好多人都有去呢度打卡🤓而我就因為比佢個牛奶湯引到過去的😂雞白湯、醬油湯就食得多啦🤔牛奶湯唔知係咩玩法呢😆當日去到大約晚上七點,人流都幾多,可能啲人收工食飯時間,遲多少少黎都真係要等位😅,我同朋友兩個人都各叫左一個麵同一款小食share,仲叫埋飲品添💁🏻‍♀️冠軍黑醬油拉麵 $85朋友點咗呢個拉麵因為見到佢黑蚊蚊以為係黑蒜油,但食落原來甜甜地有少少似馬來西亞嗰種黑醬油既湯底,拉麵係粗麵所以都幾掛湯,個叉燒睇落都算厚身,不過我只係試咗一啖湯同面,費事食左佢啲叉燒比人打😂💁🏻‍♀️黃金蟹糕牛奶沾麵 $95我就慕名而來食牛奶湯嘅,但由於本人對沾麵有情意結,所以見到有沾麵都偏向會揀咗先,個牛奶湯比較稀身,但飲得出牛奶果種獨特嘅味道,不過唔算十分掛到湯,所以我會𢳂一羹湯再夾一住麵同少少蟹膏一齊食💁🏻‍♀️富山雞翼 $48雞翼個汁用咗少少蜜糖,個皮又脆卜卜又甜甜地,零舍開胃,我發覺我都幾鍾意食甜口嘅雞翼🤓💁🏻‍
《富山麵家– 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️冠軍黑醬油拉麵 $85

💁🏻‍♀️黃金蟹糕牛奶沾麵 $95

💁🏻‍♀️富山雞翼 $48

💁🏻‍♀️肉汁滿滿餃子🥟 $42
肉汁滿滿餃子

餃子一客有五件,個皮係薄皮而且有冰花邊👍🏻入面嘅餡應該係椰菜同豬肉,咬落都幾多肉汁

💁🏻‍♀️冷泡蜂蜜綠茶 $15

成日睇相見到人哋拎住呢杯野打卡,今次終於到我啦,不過蜂蜜綠茶對我嚟講比較甜,我個人鍾意無糖茶多啲😉但係食拉麵呢啲重口味嘅嘢飲呢個蜂蜜綠茶個味道都幾夾

💁🏻‍♀️日本巨峰炭酸飲料 $18
呢款炭酸飲品成日喺不同日式餐廳都見到😂我朋友竟然話未見過🤔所以貪得意叫咗,不過我唔飲汽水的,所以我就無試啦

最後我地兩人食埋單大約$300左右,我地飽到飛天人均都只係$150超抵食😉性價比算高
2022-09-15
肉汁滿滿餃子
  • 黑蒜油拉麵
2022-09-15 48 浏览
呢間拉麵店喺銅鑼灣希雲街,裝修有傳統日式風味。🏆冠軍黑醬油拉麵- 叉燒肥瘦適中,切得好薄身,好淋好入味- 糖心蛋糖心效果好靚,蛋黄蛋香味- 湯底醬油味出眾- 面條爽口彈牙,吸收左湯底精華🍜富山灣白鹽蝦拉麵- 配料同黑醬油拉麵一樣,只係湯底唔同- 湯底鹹味中有蝦嘅鮮味,上面仲有啲脆脆嘅白鹽蝦🍤串燒雞軟骨- 炸到金黃色脆卜卜- 加左椒鹽好惹味- 整體爽脆唔會太油膩富山雞翼- 賣相吸引,炸到香脆金黃色又唔會太油膩- 加咗蜜糖同芝麻好香,仲有香濃嘅特製醬油- 裏面肉質鮮嫩,火候控制得啱啱好🍵凍鮮泡蜂蜜綠茶- 士多啤梨杯造型好得意,如果係士多啤梨味會再開心啲- 蜂蜜清甜,茶味清新解膩
呢間拉麵店喺銅鑼灣希雲街,裝修有傳統日式風味。

🏆冠軍黑醬油拉麵
- 叉燒肥瘦適中,切得好薄身,好淋好入味
- 糖心蛋糖心效果好靚,蛋黄蛋香味
- 湯底醬油味出眾
- 面條爽口彈牙,吸收左湯底精華

🍜富山灣白鹽蝦拉麵
- 配料同黑醬油拉麵一樣,只係湯底唔同
- 湯底鹹味中有蝦嘅鮮味,上面仲有啲脆脆嘅白鹽蝦🍤

串燒雞軟骨
- 炸到金黃色脆卜卜
- 加左椒鹽好惹味
- 整體爽脆唔會太油膩

富山雞翼
- 賣相吸引,炸到香脆金黃色又唔會太油膩
- 加咗蜜糖同芝麻好香,仲有香濃嘅特製醬油
- 裏面肉質鮮嫩,火候控制得啱啱好

🍵凍鮮泡蜂蜜綠茶
- 士多啤梨杯造型好得意,如果係士多啤梨味會再開心啲
- 蜂蜜清甜,茶味清新解膩

/ Raman Iroha富山麵家銅鑼灣希雲街連續五年奪冠之拉麵🍜希雲街出名多嘢食,以前過嚟食甜品都總會見到對面富山麵家會有一條長龍,咁啱今晚見冇人排隊就入去試吓呢間連續五年拎到冠軍嘅拉麵🍜呢度最出名除咗係佢嘅拉麵之外,佢哋仲周不時會同唔同嘅卡通人物合作,每隔一段時間都會換唔同嘅主題,咁啱我今次係啱啱完咗my melody主題,準備緊下次係肉桂狗,不過我啲拉麵碗都係有卡通人物㗎🤣🍜冠軍黑醬油拉麵 $85🍜激辛味噌拉麵 $95🍜串燒雞軟骨 $38🍜富山雞翼 $48📍 富山麵家 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街7號地下

/ Raman Iroha富山麵家
銅鑼灣希雲街連續五年奪冠之拉麵🍜

🍜冠軍黑醬油拉麵 $85

🍜激辛味噌拉麵 $95

🍜串燒雞軟骨 $38

🍜富山雞翼 $48

📍 富山麵家 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街7號地下
2022-09-15 37 浏览
夏天真係好開心,可以同陽光玩遊戲,又可以飲凍冰冰的飲品。之後朋友介紹兔兔期間限定主提拉麵,全店都是my melody 全部都是粉紅色,真的超開心。聽說轉了主題,今期限定是玉桂狗,放假就即刻來睇睇,可惜原來仲未開始,要到月中才開始。不過都冇所謂的,好吃的拉麵總會想吃多幾次。富山灣白鹽蝦拉面口味較清新,湯底清澈加上美味的蝦仔,很鮮味。拉麵質感彈牙而且很滑。叉燒入口即溶,仲有我很仲意的竹筍,很滿足。激辛味噌拉麵朋友選擇了激辛拉麵的大辣,真的很刺激,很夠辣味,溏心蛋加上激辣湯汁,真的很match。肉汁滿滿餃子+富山雞翼餃子很多肉汁,外皮也很脆。雞翼甜甜地,加上芝麻很香口。凍鮮泡蜂蜜綠茶最當然要來一杯冰凍蜂蜜綠茶,味道不太甜,很香茶味,很適合夏天解渴。拉麵店做緊優惠,2人會送豬軟骨或布甸。我地選了布甸,每人一個,但唔記得影相😆

富山灣白鹽蝦拉面

激辛味噌拉麵

肉汁滿滿餃子+富山雞翼
餃子很多肉汁,外皮也很脆。雞翼甜甜地,加上芝麻很香口。

凍鮮泡蜂蜜綠茶

• 肉汁滿滿餃子
  • 凍鮮泡蜂蜜綠茶
2022-09-13 28 浏览
今次好期待食富山麵家😍因為佢係日本東京拉麵Show連續四年冠軍🏆(2009-2012)香港一號店~坐低唔使諗,即刻揀咗冠軍黑醬油拉麵!叉燒肥瘦適中,入口有油香而不膩😍溏心蛋嫩滑、蛋黃味香濃;湯底以醬油為基底,再加入雞骨、豬骨、鮮魚等熬製,難怪醬油味唔會死咸~麵條掛湯力都好勁,掛住黑醬油湯汁精華~第一次食黑醬油拉麵,比想像中好味,食落除左有鹹味食有淡淡既鮮味😋黃金蟹糕牛奶沾麵乳白色的湯底有豬骨、雞骨、鰹魚及牛奶等煮成~上菜時仲見到牛油係湯汁未溶哂,牛奶同牛油混合埋之後好creamy😛配合埋掛湯力唔錯嘅拉麵,食落啖啖極香濃既奶香,如果啲湯濃稠多少少就perfect🤤蟹膏大大舊混合埋好香蟹味,好正🤣飲品試左凍鮮泡蜂蜜綠茶佢係真材實料蜂蜜加綠茶包第一啖前半段飲到蜜糖既清🍯餘韻回甘有綠茶既少少澀味🍵我覺得幾有層次所以幾中意☺️富山雞翼🗻雞翼外皮金黃色睇見都流哂口水🤤外皮炸得鬆脆、入面雞肉好juicy,用特製醬料醃味,甜甜鹹鹹幾特別👍🏻食兩三件都唔會膩😆煙燻三文魚沙律三文魚、粟米、沙律菜,全部都好新鮮,芝麻醬份量一啲都唔孤寒👍🏻
今次好期待食富山麵家😍

坐低唔使諗,即刻揀咗冠軍黑醬油拉麵!

叉燒肥瘦適中,入口有油香而不膩😍
溏心蛋嫩滑、蛋黃味香濃;
麵條掛湯力都好勁,掛住黑醬油湯汁精華~

黃金蟹糕牛奶沾麵
乳白色的湯底有豬骨、雞骨、鰹魚及牛奶等煮成~
蟹膏大大舊混合埋好香蟹味,好正🤣

飲品試左凍鮮泡蜂蜜綠茶

食兩三件都唔會膩😆

煙燻三文魚沙律
  • 富山雞翼
2022-09-13 28 浏览
之前上網見到銅鑼灣有間拉麵舖喺東京攞曬獎,之前bookmark左 今日終於有時間去試下啦😂坐低就見到牆上面掛住一張海報寫住東京拉麵數連續五年冠軍😳 令我對拉麵都有所期待!冠軍黑醬油拉麵黑醬油湯底油而不膩 食完又唔會太口乾, 特別想讚 叉燒入口即溶 肥瘦比例幾好👍👍溏心雞蛋有流心效果 好味😋富山灣鹽白蝦拉麵 味道唔算太濃 清清地 但係食得出有蝦既鮮味 都唔錯呀!☺️富山雞翼性價比幾好既小食 $48有5隻雞翼🤭肉質嫩滑 juicy 🤤配上甜甜地既日式醬汁 好味有驚喜🤩串燒雞軟骨 即炸起香脆 但唔會太乾 配上椒鹽 屬正常發揮凍鮮泡蜂蜜綠茶 其實係畀佢個士多啤梨進樽吸引咗🤭但飲落係由新鮮蜂蜜調製 樽入面仲有個茶包 ,清甜又解肥膩 都唔錯!呢間拉麵店既碗同碟都有卡通公仔🤭我覺得咁樣出現喺日式拉麵店 感覺都幾有趣 😆😆

冠軍黑醬油拉麵
黑醬油湯底油而不膩 食完又唔會太口乾,
特別想讚 叉燒入口即溶 肥瘦比例幾好👍👍

其實係畀佢個士多啤梨進樽吸引咗🤭
呢間拉麵店既碗同碟都有卡通公仔🤭
我覺得咁樣出現喺日式拉麵店 感覺都幾有趣 😆😆

2022-09-12 26 浏览
今日去咗食日本拉麵,店舖位置遠離地鐵站,環境好日式,空間不大,只可以容納10幾個客人。串燒雞軟骨$38即叫即整熱辣辣又脆卜卜,口感正👍🏻 有少許調味,鹹香惹味~富山雞翼 $48雞翼大大隻夠入味,香脆可口,加上白麻麻更加有風味😍魚介黑醬油沾麵 $90沾麵湯水比較稀,但黑醬油味好香,將麵條浸落去好掛湯😙大胃王拉麵 激辛味噌$115大胃王拉麵顧名思義食物份量夠多,有好幾塊肉片,拉麵份量都好多,湯底非常辛口,好惹味👍🏻

串燒雞軟骨$38
即叫即整熱辣辣又脆卜卜,口感正👍🏻 有少許調味,鹹香惹味~

富山雞翼 $48
雞翼大大隻夠入味,香脆可口,加上白麻麻更加有風味😍

魚介黑醬油沾麵 $90
沾麵湯水比較稀,但黑醬油味好香,將麵條浸落去好掛湯😙

大胃王拉麵 激辛味噌$115
2022-09-12 26 浏览
炎炎夏日嚟到梗係要首先帶兩杯好凍嘅嘢飲啦嚟咗兩個綠茶drink, 都幾好唔算太甜,就係消暑良物跟住之後就嗌左一個冧巴溫嘅蟹膏牛油沾面嗰個蟹膏幾好食啲雞翼酸酸甜甜咁樣都幾好食,唯獨是佢係五隻唔係四隻兩個人有啲難分 雞軟骨就正正路路香脆得來又好食最後當然唔少得呢個醬油拉麵大大碗得來又有紫菜又有叉燒又有荀又有蛋真係好豐富呀 如果可以再多啲叉燒就再正啲啦湯底偏清淡嘅醬油拉麵本身唔係我最鍾意嘅,豬骨湯先係。不過呢個絕對合格嘅~
炎炎夏日嚟到梗係要首先帶兩杯好凍嘅嘢飲啦
嚟咗兩個綠茶drink, 都幾好唔算太甜,就係消暑良物

跟住之後就嗌左一個冧巴溫嘅蟹膏牛油沾面
嗰個蟹膏幾好食

雞軟骨就正正路路香脆得來又好食

最後當然唔少得呢個醬油拉麵

大大碗得來又有紫菜又有叉燒又有荀又有蛋真係好豐富呀
如果可以再多啲叉燒就再正啲啦
星期六出CWB行下,行到希雲道,見門口介紹有款拉麵係日本拎冠軍嘅,一於入去試試佢👍🏻果然非常好味!推介!老闆好好人,主動介紹每款拉麵嘅特色同味道,等我地更容易揀岩自己心水❤️我哋揀左冠軍黑醬油拉麵同北海道牛奶拉麵🍜黑醬油拉麵:果然係冠軍👍🏻湯底又香又濃,唔會太咸,唔係黑「蒜」油!係黑醬油,所以冇多餘嘅味道,拉麵就係純粹吸收晒醬油味🤩牛奶拉麵:湯有好香濃牛奶味,成碗湯底好味到俾我地飲曬😂你就知有幾正👍🏻拉麵麵質煙韌,軟硬適中👍🏻配合埋香濃湯底,揀直完美🤤追加小食揀左雞軟骨同餃子🤩2款都唔錯,❤️雞軟骨金黃香脆,有咬口。餃子都煎得好香,有肉汁juicy 👍🏻仲有杯蜂蜜綠茶,造成好靚好特別。食完濃香拉麵,飲返杯凍飲👍🏻正!追求高品質拉麵嘅朋友,疫情去唔到日本😭可以黎呢間止下拉麵癮先😂👍🏻

我哋揀左冠軍黑醬油拉麵同北海道牛奶拉麵🍜

拉麵麵質煙韌,軟硬適中👍🏻配合埋香濃湯底,揀直完美🤤

• 冠軍黑醬油拉麵
  • 北海道牛奶拉麵
  • 冰鮮泡蜂蜜綠茶
  • 肉汁滿滿餃子🥟
  • 串燒雞軟骨
🥢 富山麵家係東京得獎級別拉麵店,特別係黑醬油拉麵,今次經過銅鑼灣就覺得試一試 👍🏻 餐廳裝修好樸素但好親切,就好似置身日本拉麵小店嘅,而且餐廳經常crossover日本卡通人物主題,好似melody咁,今次四周都會發現melody嘅蹤影,連碗碟都有,幾特別㗎 ✨ 冠軍黑醬油拉麵黑醬油味道唔算太鹹,但醬油香好突出,所以每一條麵都吸收到湯底精華好入味,拉麵幾彈牙,叉燒好腍好入味,流心蛋效果滿分 ✨ 黃金蟹膏牛奶沾麵湯底牛奶味少少清淡,配埋蟹膏嘅甜味做沾麵湯底幾新鮮嘅一個配搭,湯底幾滑同埋啲麵就算浸一兩下都已經可以食得出牛奶香 ✨ 富山雞翼雞翼外皮好香脆帶蜜糖芝麻香,裏面肉質唔會老而家醃製都入味,最重要就係唔會好油,食多兩隻都得 ✨ 串燒雞軟骨雞軟骨加椒鹽串燒味道好過癮,份量適中,唔會好乾或者好油,算係唔錯 ✨ 冰鮮泡蜂蜜綠茶完全係比隻士多啤梨杯吸引住,太可愛啦,值得打卡多幾張,裏面蜂蜜綠茶鮮甜解膩

✨ 冠軍黑醬油拉麵

✨ 黃金蟹膏牛奶沾麵

✨ 富山雞翼

✨ 串燒雞軟骨

✨ 冰鮮泡蜂蜜綠茶
2022-09-11 20 浏览
📍 富山麵家 (銅鑼灣)原來銅鑼灣鬧市嘅其中一條靜巷,搵到一間幾富特式既拉面店。門面裝修格局睇落比較舊式,估唔到食物都有小驚喜,唔係話味道超好果隻,但就會有令人想再食的感覺,拉面係由一位日藉主廚主理,曾經五年榮獲「東京拉麵秀」冠軍,鋪頭成日都會有唔同主題,今次就係melody ,都幾得意🤓今次就有機會試試!我地二人分別叫咗北海道牛奶拉麵、激辛味噌拉麵(大滿足版本,拉麵份量比較多)、煎餃子、雞翼。 激辛味噌拉麵如果食得辣,可以叫重辣,叫咗中辣我都食到,幾惹味🤭唔似平時係坊間食到的風味,我都幾中意。餃子同雞翼都好有住家嘅感覺,配埋一杯冰凍蜂蜜綠茶,整體質素唔錯。鋪頭細細都幾多人黎食,但都可以靜靜地傾下計。
📍 富山麵家 (銅鑼灣)
原來銅鑼灣鬧市嘅其中一條靜巷,搵到一間幾富特式既拉面店。

2022-09-11 50 浏览
雷聲大雨點小,食物質素普通,經Openrice 訂位享有85%折扣優惠,我點了套餐就未能享用(職員已清楚說明套餐及單點黑醬油拉麵都沒有優惠)。先來兩杯凍蜂蜜綠茶,太甜,煙三文魚沙律,屬正常物色,炸雞翼醬汁偏甜,個人覺得太甜了,簡直破壞了炸雞翼的香脆味,失敗;拉麵也是屬正常口味,未至於到稱讚的級別,仍有很大的進步空間。至於職員服務還可以嘉許,男小朋友職員有禮,笑容可掬,女的像新到的trainee吧。當日客人並不多,一對母女似的到來跟廚房內的老闆寒暄兩句就坐下,只見老闆從廚房出來跟我四目交投而沒有主動跟我打招呼,這樣的態度有點冷淡,直接跑到母女檯及被要求了什麼豬軟骨… … … 這感覺並不好,希望老闆亞洛的待客之道有所改善。普通質素的日本拉麵到處都有,所以我不會再來幫襯。

普通質素的日本拉麵到處都有,所以我不會再來幫襯。
日本拉麵
2022-09-11
庆祝纪念
生日
2022-09-10 30 浏览
位於銅鑼灣嘅富山麵家來自日本嘅富山縣口曾奪五年嘅日本拉麵秀冠軍🏆冠軍黑醬油拉麵(拉麵🍜招牌黑醬油湯底,湯頭有香濃醬油味麵底係粗身拉麵,口感比較厚實彈牙🍜叉燒🍖肥瘦適中沒有乾柴的感覺糖心蛋整得唔錯北海道牛奶拉麵 🍜湯底濃郁惹味,湯汁掛滿每條麵條,麵質不軟不硬岩岩好肉汁滿滿餃子 🥟餃子飽滿,咬開有滿滿嘅肉汁好鮮富山雞翼雞翼大人小朋友都鐘意吃🍗炸雞翼肉質嫩滑加埋面頭嘅芝麻粒同秘製醬汁停唔到口真係冷泡蜂蜜綠茶🍵蜂蜜好滋潤,配上綠茶清新解暑

冠軍黑醬油拉麵(
糖心蛋整得唔錯

北海道牛奶拉麵 🍜
湯底濃郁惹味,湯汁掛滿每條麵條,麵質不軟不硬岩岩好

肉汁滿滿餃子 🥟
餃子飽滿,咬開有滿滿嘅肉汁好鮮

冷泡蜂蜜綠茶🍵

蜂蜜好滋潤,配上綠茶清新解暑