2014-11-17 3131 浏览
今天在深水埗交收完相機, 和友人不知吃什麼好, 旺角又被佔領, 又不想去遠的地方, 就在深水埗搵食, 他說之前去過容記小菜王, 覺得不錯, 就選這間吧。 吃到了馳名的燒肉皮脆得像薯片, 很amazing! 肉也很嫩, 果然是名物! 另一個角度看清楚燒肉的結構小份的也有好多塊肉呢 魚湯魚腐雜菜煲這個煲好湯底咸, 魚腐過硬, 不好吃啊。兩個人食中菜, 就是要每款吃好多, 吃得都悶了, 如果多人的話可以叫多幾款, 試多點不同的菜, 每樣也可吃少一點, 所以中菜還是適合大夥兒多點啊!

吃到了馳名的燒肉

另一個角度看清楚燒肉的結構
小份的也有好多塊肉呢

魚湯魚腐雜菜煲

這個煲好湯底咸, 魚腐過硬, 不好吃啊。

2014-10-08
2014-11-16 2502 浏览
一行12人,,,不想hotpot上網search深水埗一帶有什麼好吃的~~結果就找到這家店!時間很早,,所以不用等位入座的時候,,見到幾乎每枱都有點燒肉所以我們也點這個招牌菜~~~燒肉真的好好好好味~~~!!肥瘦適中,,又香又脆!!!上桌後,,很快被掃清光!!店員又主動推介菜式,,部分真的味道不錯~~第二好吃的是燒汁薯仔牛柳牛柳又稔又juicy!!!雞蛋焗魚腸不錯~~但較喜歡火炭津津的,,因為焗得更香脆些!!素菜腐皮卷也ok~~但不是人人都喜歡吃~~雞有雞味,,可價錢算貴啊!!秘製豉油撈飯,,幸好只點了一碗,,沒什麼特別呢!!整體來說,,,食物味道都很好啊!!而且店員很主動啊!!
一行12人,,,不想hotpot
上網search深水埗一帶有什麼好吃的~~
結果就找到這家店!

時間很早,,所以不用等位
入座的時候,,見到幾乎每枱都有點燒肉
所以我們也點這個招牌菜~~~

燒肉真的好好好好味~~~!!肥瘦適中,,又香又脆!!!
上桌後,,很快被掃清光!!

店員又主動推介菜式,,部分真的味道不錯~~
第二好吃的是燒汁薯仔牛柳
牛柳又稔又juicy!!!

素菜腐皮卷也ok~~但不是人人都喜歡吃~~
雞有雞味,,可價錢算貴啊!!
秘製豉油撈飯,,幸好只點了一碗,,沒什麼特別呢!!

整體來說,,,食物味道都很好啊!!
而且店員很主動啊!!
2014-10-12
2014-11-02 2664 浏览
燒汁牛柳粒薯仔 $158本人覺得呢道菜收得太貴, 完全唔值咁的價錢。俾得唔算多肉, 雖然 d 牛係 lum,但個汁太鹹同埋好油,有相可以看到。鮑片加菜 $88, 都係那句,太鹹同埋好油, 太多茨汁。釀茄子 $98, 繼續都係那句,太鹹同埋好油, 同埋釀好少野入去。可能係我地選的菜式係咁油,話就話係小炒,但係咪真係要咁重手呢。自己就唔會有下次,因為覺得咁的價錢,堅係覺得唔抵,出面我可以叫多兩個菜,同埋都要為自己的健康著想。
燒汁牛柳粒薯仔 $158
本人覺得呢道菜收得太貴, 完全唔值咁的價錢。
俾得唔算多肉, 雖然 d 牛係 lum,
但個汁太鹹同埋好油,
有相可以看到。
鮑片加菜 $88, 都係那句,
太鹹同埋好油, 太多茨汁。
釀茄子 $98, 繼續都係那句,
太鹹同埋好油, 同埋釀好少野入去。
可能係我地選的菜式係咁油,
話就話係小炒,
但係咪真係要咁重手呢。

自己就唔會有下次,
因為覺得咁的價錢,
堅係覺得唔抵,
出面我可以叫多兩個菜,
同埋都要為自己的健康著想。
2014-11-02
2014-09-12 3392 浏览
今晚一家四口去咗容記,7點去到好快就有位。不自覺地倖倖然,很快叫咗啲基本嘢:南乳粗齋煲,蒜香骨,生炒骨,薑蔥魚腩煲及燒腩仔。落單後5分鐘啲餸就到,快過麥當勞。首先我真是覺得佢嘅食材比起普通茶記仲差,煲仔小炒都唔夠火喉,蒜香骨唔夠蒜唔夠香,肉質太肥,粉紅及未離骨,驚嚇!。南乳煲啲汁又淡又冇南乳味。生炒骨同魚腩煲一般般冇乜特別。最特別係個招牌燒腩仔,啲腩肉係裹蒸糉入面的肥肉,皮係脆但有燶味,X你老味。同三四年前差咗三皮,最後仲要收茶$,老實講我寧願去過幾個街口的萬發囉。今次應該係我last time 去容記

南乳煲啲汁又淡又冇南乳味。
生炒骨同魚腩煲一般般冇乜特別。
燒腩仔
2014-09-12
  • 白飯
2014-06-19 5262 浏览
第二次造訪容記,是因為對他的焗魚腸念念不忘!我們晚上7時左右到達深水埗,下着大雨,還在希望下雨天的容記會少點兒顧客,不用等位。但事與願違,在遠處已經看見容記門前站着數位正在等位的人,他的兩間店舖都已經滿座。向店員報了名後我們便在門外等候。幸好我們要的只是二人枱,約五分鐘便有枱了,反而比我們早到的三人仍未有位呢!蒲入門口,只看見店內貼滿了老闆與名人的合照。可能是太多人等位的關係,坐下不久,店員很快就走過來問我們要點甚麼,我們首先必點的當然是焗魚腸,然後因為看到鄰桌的一碟煎肉餅很吸引,便點了煎鹹魚肉餅,最後是蝦肉釀豆腐。先來的是鹹魚肉餅。鹹魚肉餅煎得香脆,肉餅鬆軟不乾,不算鹹,帶淡淡的鹹魚味,有馬碲碎在內增加口感,不過若鹹魚味多點兒就更好了。然後是主角焗魚腸。果然不負眾望,魚腸新鮮,焗魚腸的面頭很脆,配上雞蛋的濕潤軟滑,很好食!能夠做到脆面,但雞蛋的部份又沒有蒸得太老,實在難得,試過很多間食店都沒有這個水準呢!反之蝦肉釀豆腐就平平無奇了。蝦肉彈牙,味道與蝦餃無異,豆腐很滑,但缺乏豆味,與蝦肉不是很相襯。
第二次造訪容記,是因為對他的焗魚腸念念不忘!
蒲入門口,只看見店內貼滿了老闆與名人的合照。
鹹魚肉餅
焗魚腸
蝦肉釀豆腐
2014-05-23
焗魚腸
2014-05-30 5067 浏览
每次經過都見等位的人群聚集,於是這天平日六時正前來,不用等位。蒜茸骨-據說是經過洗衣機的洗禮,令肉質鬆軟,肉汁又豐富,盡是香酥軟滑於一身。香炸墨魚咀-比平時吃的大,但又不是炸漿過厚所致,好吃!下次一定要來試馳名燒腩仔!
香炸墨魚咀-比平時吃的大,但又不是炸漿過厚所致,好吃!
下次一定要來試馳名燒腩仔!
2014-05-29
  • 蒜茸骨
2014-04-17 6587 浏览
今日去左長沙灣,朋友建議去食容記,咁我唯有聽話,因為完全唔熟依區,佢話好方便同埋d伙記好有親切感。今晚只有四個人,同埋係平日,都算比較静。唔夠人齊無得叫太多既招牌莱。頭炮當然係例牌老火湯,都無令我失望,個湯幾甜下,唔錯,不過好似差咁少少濃,不過絕對唔係味精湯,小炒當然有哂水準。薯仔牛骨夠哂入味,唔錯。薯仔先煎過之去煮賣相好之外更加惹味,好入味。 仲有一個枝竹魚腩好正呀,底個生菜先係好味道,因為吸哂所有精華,而且佢好夠鑊氣,另外仲有一個脆皮豬,水準非常高。肥瘦比例岩岩好好,唔錯唔錯,最後就係一個栗子鴨, 栗子夠哂林又入味好正呀,雖然鴨左少dd不過味道都係唔錯嫁,岩哂我地四個人食,整體全部都唔錯!最緊要係d伙記夠哂幽默,成班人去食都食得好開心。
2014-04-14 5479 浏览
多選擇到頭痛!!!not a complain it's a compliment!!!見到好多冇得食好耐嘅餸勁happy!!呢啲老店啲嘢食夠火候田雞扒西蘭花田雞靭咗啲椒鹽雞腎唔夠辣我的最愛雞蛋焗魚腸太細砵冇腥唔肥一人一砵差唔多so lovely!!!!又有魚味粉葛赤小豆湯夠火候陳設舊咗啲
多選擇到頭痛!!!
見到好多冇得食好耐嘅餸
勁happy!!
呢啲老店啲嘢食夠火候

太細砵
冇腥
唔肥
一人一砵差唔多
so lovely!!!!
又有魚味

粉葛赤小豆湯
夠火候
陳設舊咗啲
星期五晚本主博下心態去容記睇下仲有無位啦,你知啦經常過萬人係門口等位架嘛。好好彩五使等就有位。中國人梗係想飲湯架啦,係到猶疑緊叫老火湯/豆腐魚云湯之際,轉身睇到隔來台個"白色湯"好似好得啊,問個落單哥仔佢就話係魚云湯。個樣咁純白就知好功力,就魚云湯啦五該!終於個湯都到左啦,二話不說飲啦,e...五對路既,呀講五出係咩味,總知就怪怪地。五理啦好肚餓再飲真係五似平時飲開啲魚湯啊!究竟落左啲乜呢?終於比我諗到啦,係白湯(忌廉)隻味。我輸左啦佢係明乎其實既白湯!連同行既湯怪都飲剩可想而知係差囉。到賣單同行湯怪終於忍五住同個亞姐反映,點解個湯會有忌廉咪,個亞姐又好坦白咁答:可能個師傅重左手。啊,無錯啦真係落左忌廉,都未聽過亦都未飲過魚云湯有忌廉咪。最後我都同個亞姐講咁奇既,明明叫個中湯但實際來個西湯。
啊,無錯啦真係落左忌廉,都未聽過亦都未飲過魚云湯有忌廉咪。
最後我都同個亞姐講咁奇既,明明叫個中湯但實際來個西湯。
2014-04-11
2014-04-06 4645 浏览
武俠小說中的絕世高手,都是靜靜地隱身於市井之中,等待世人發現。容記小菜王貴為深水埗隱世高手,連續四年獲得米芝蓮推介,你也要來會上一會!容記乃為一間大牌檔式小菜館,主廚「容哥」曾經在東南亞一國當過總統御廚。店鋪每逢晚上均出現人潮,朝聖者來自五潮四海,足見其受歡迎程度!點了招牌的「化皮燒肉」和「蛋焗魚腸」。燒肉五層的皮、脂、肉相間,層次分明:豬皮囗感酥脆,腩肉結實帶著咸肉香,脂肪軟滑不過膩,把整塊放入口中可細味脆、糯、軟的感覺。蛋焗魚腸也是非常精彩!上菜時焗蛋表面焗至金黃微焦十分美觀;切開表皮,不得了!魚香滿溢讓人垂涎!下層粗身而濕潤的焗蛋盡吸了魚腸和魚肝的精華,帶著點點的芫茜香草和陳皮香,是送飯佳品!還有蒜茸白菜仔,雖沒有驚為天人的複雜手藝,但廚師加入了豬皮一起炒,倍添香味。容記除了是老饕的聚腳點外,更是不少大學生莊友的晚飯地點,晚上來感覺很青春!來深水埗時要來一試喔!

化皮燒肉
蒜茸白菜仔
2013-10-17
化皮燒肉
蒜茸白菜仔
2014-03-12 3727 浏览
上星期六同fd 食,等位等左好耐先入得去,我地即刻叫野食醬油撈飯:$20 一碗,但食唔覺特別沙拉骨:沙律醬似乎過多燒腩仔:夠脆煎腐皮卷:勁好食,大家爭住食肉鬆四季豆:豆夠爽,有咬口
上星期六同fd 食,等位等左好耐先入得去,我地即刻叫野食

醬油撈飯:$20 一碗,但食唔覺特別

沙拉骨:沙律醬似乎過多

燒腩仔:夠脆

煎腐皮卷:勁好食,大家爭住食

肉鬆四季豆:豆夠爽,有咬口
2014-02-19 4186 浏览
容記小炒王是有天去白田邨後走去深水埗開飯時候在OpenRice找尋到的餐廳,去到門口後才發現原因是間我曾經經過而被那長長的人龍所吸引。店內的裝修可以這麼形容:「座落於街鋪的大排檔」,因為實在是放上幾張飯枱,加一個收銀機的裝修。一如以往,我都是上載了餐牌供各位參考。食物是大路的大排檔食品,店內特式的食物都放在一幅印有相片的餐牌上。這次我點了「雞蛋焗魚腸」,「蒜茸骨」 跟「雙菇扒時菜」。「雙菇扒時菜」$68:其實沒什麼特別,只能說菇有菇味,菜有菜應有的味道,唯一比較特別的是不知為什麼菜吃的時候特別的甜,似乎用了少少上湯去炒。「雞蛋焗魚腸」$68: 熱剌剌的送上枱面的一道菜,很香的蛋味跟蒜味。不知到是怎麼製作的,但蛋的表面是非常的Crispy,而且蛋裡充滿著湯汁。但整道菜的缺點是魚腸竟是苦的,導致整道菜可說是失敗了。魚腸苦的原因很簡單,苦透的魚膽在劏魚的時候弄破了令到魚腸充滿住苦味。「蒜茸骨」$88: 這蒜茸骨足足讓我們等了半小時有多,基本上去到魚腸及菜吃到一大半也還沒來。問伙記為什麼這麼遲還未到,伙記有禮地說排骨是即刻炸的,不能夠快,一快便會焦了!我心裡納悶著不是這麼誇張吧?!誰知蒜茸骨一
雙菇扒時菜
雞蛋焗魚腸$68
蒜茸骨 $88
蒜茸骨
「蒜茸骨」$88: 這蒜茸骨足足讓我們等了半小時有多,基本上去到魚腸及菜吃到一大半也還沒來。問伙記為什麼這麼遲還未到,伙記有禮地說排骨是即刻炸的,不能夠快,一快便會焦了!我心裡納悶著不是這麼誇張吧?!誰知蒜茸骨一到便明白伙記所言甚是。排骨是那種切得很大塊的,跟外面用豬扒或一般的份量相差有一倍,所以如果猛火炸的話會容易外焦內生。而且老闆的處理手法是採用生炸的方式,絕對不是預先用水煮熟再炸。一啖吃下去,有種莫明奇炒的鮮味,感覺似是用了美極醬油似的,然後充滿住肉汁。而且肉質是挺鮮嫩,處理得很多,一定不是用梳打粉,因為一用梳打粉的話,會吃到有點奇怪的梳打粉味。

老實說,吃了大半小時,前半部份確實令我很失望,後半部份的蒜茸骨令我有很大的驚喜。由於排骨的美味,令我多口的問了伙記到底是加了什麼進去,可惜伙記回答連他們也不知道,因為這道菜是容哥親手下廚的,有時老闆心情不好甚至會不煮!好,便是這道排骨,我便獎你一個笑哈哈吧!

整體上我認為容記小菜王的菜式偏貴了些少,要吃得值回票價絕對需要懂得叫菜,好像我當晚旁邊的食客叫了一道椒鹽鮮魷便外表非常可口,相反魚腸便沒有人叫。
2014-02-07
蒜茸骨 $88
蒜茸骨
2014-02-15 3714 浏览
去住長沙湾的拜年,自然建議去食容記!方便又有街坊親切感。又可以去樹記買腐制品!是晚被安排坐vip間隔!比較静。十個人幾乎叫齊招牌莱。但是頭炮例牌老火最令人失望!蓮藕粉的不錯但是整個完全像煲了才十來分鐘,汲甚味道何謂老火?像水一般只不過加了蓮藕和些猪骨。但小炒也算保持水準。薯仔牛骨夠入味。薯仔先煎過賣相好更好惹味。今次新試的枝竹魚腩好有镬氣,廣受歡迎連垫底的生菜(其實是精華所在)也被搶一空。脆皮豬保持一貫。幸好今次又像上次吃的肥。今次的肥瘦比例剛剛好!招牌齋菜卷。外皮脆内容豐富新年當然要多點青菜和豆腐中和一下,老少平安意頭好不可不點,没有自家制将魚肉蝦肉豬肉再剁碎與豆腐混合一起那麼好味,不過還不錯今次新試但有點失望的是下面這個栗子有些壞了苦的,雖知米鴨小,但不至于才幾塊吧!這道88元的菜式讓人覺得不值。但總體不錯!而且服務員好幽默!一家人吃得很盡興!
是晚被安排坐vip間隔!比較静。十個人幾乎叫齊招牌莱。

招牌齋菜卷。外皮脆内容豐富

今次新試但有點失望的是下面這個

但總體不錯!而且服務員好幽默!一家人吃得很盡興!
  • 脆皮燒肉
2014-01-12 2239 浏览
一大桌美味家常莱式配多支啤。1000元。满足極了!每樣都正。天下第一雞是我的推介。今曰吃不了走地雞但這個一點都不弱。滑而不膩。燒肉是不能不order的。今曰五花肉有點太肥但皮燒的(烤的)還是一貫的脆。椒鹽鮮魷。容記第一嘴皆為送啤酒佳品,椒鹽味道做的不如上環坤記甘惹味酥脆但都好好。焗魚腸--好少餐廳做的麻煩莱式。若果放多D靚陳皮食好好多,大家第一次試猪脚姜。想試意大利的.vs八珍猪手的分别。味道見人見智。我很喜歡這個創作,意大利黑醋没八珍那麼稠,可能他們用比較“年輕“的醋,也可能猪手炸過所以没釋放很多collegen. 而且醋較酸,没那麼甜。我比較受。但有個別朋友則爱八珍甜酱做的傳統味道。
一大桌美味家常莱式配多支啤。1000元。满足極了!

每樣都正。

焗魚腸--好少餐廳做的麻煩莱式。若果放多D靚陳皮食好好多,

大家第一次試猪脚姜。想試意大利的.vs八珍猪手的分别。

2014-01-11