家賀屋

Harvest House
2025-05-29 87 浏览
今日夜晚約咗朋友喺銅鑼灣食飯,嚟咗呢一間日式刺身壽司專門店。喺平日夜晚見到全間餐廳都滿座,喺而家香港已經算得上係一個奇景😹。餐廳座位都算多,店員仲安排咗我哋坐包廂,位置都非常舒服。月見-極丼定食 呢個定食面頭有超濃郁海膽、配日本蛋黃、配吞拿魚蓉,三種食材味道都好濃郁,混埋一齊食每一啖都好有層次,不過口感方面就稍為欠奉,但係因為有埋三文魚籽,所以就幫忙喺口感上加咗分。可能係因為擔心飯嘅份量唔算多,所以定食入邊仲配埋其中一種熟食,但其實就感覺飯已經好飽,我就揀咗蕎麥豆腐麵,味道有種返咗去日本居酒屋嘅感覺,湯底清淡之餘又帶點甜。本鮪三味丼定食 三種唔同吞拿魚嘅部份,食落有唔同嘅感覺,但唯一一樣嘅就係都好新鮮。配埋定食有嘅茶碗蒸、麵豉湯同細沙律,食完超滿足。鹽燒仙台熟成牛舌芯 牛舌心係厚切,配埋芥辣醬,味道好夠牛味,不過可能耐咗涼咗啲啲,口感方面就變硬咗,如果想菜就即刻食的話,口感應該會更加爽口。是令日本真蠔 佢嘅蠔脹卜卜,而且完全冇腥味,食落口超級鮮甜。佢哋而家好似仲有另外一個優惠,叫六隻蠔都好似係百幾蚊。酒盗魷魚沖漬 作為餐前小菜,呢一個魷魚味道好特別,用嚟送酒一流,好有日式嘅味道,不過對

月見-極丼定食

本鮪三味丼定食

鹽燒仙台熟成牛舌芯

是令日本真蠔

酒盗魷魚沖漬
作為餐前小菜,呢一個魷魚味道好特別,用嚟送酒一流,好有日式嘅味道,不過對於本人嚟講就鹹咗少少😹。

半熟雞肝串
雞肝串我哋揀咗配燒汁,燒得啱啱好而且唔會好硬身,不過都建議一上菜要即刻食,唔係涼咗口感就會爭咁少少。

蘋果燒酎
佢哋嘅酒質素好上乘,除咗燒酒之餘,佢哋而家生啤仲做緊半價優惠,見到隔籬枱一杯生啤超大杯🙈。

芝士蛋糕連畫碟
佢哋仲要有埋免費嘅或碟服務,不過就要提早預訂,我哋就揀咗兩隻貓咪嘅圖案,上到菜見到係佢哋喺度扭嚟扭去跳舞,我同朋友笑到傻咗,超級可愛🤓💓。
2025-05-29 68 浏览
原來喺銅鑼灣開咗分店去咗試Lunch Menu餐牌上有多款刺身,壽司,燒物同和食等定食種類真係好多 而且性價比不錯🌟 松寿司定食松寿司盛 有八款壽司 包括師傅特選、中吞拿魚腩、日本帆立貝、特大赤海老、油甘魚、本鮪赤身醬油漬、火炙左口魚裙邊、蔥本鮪魚腩每款都新鮮好味 特別係炙燒過既左口魚邊甘甜既魚油滲出 入口即溶 同肉質爽滑帶膠質 咬落爽脆既特大赤海老💯定食仲有松海帶味噌湯、胡蔴田園沙律同日式燉蛋🌟大關刺身定食有五款刺身包括師傅特選、中本鮪魚腩、日本帆立貝、特大赤海老、油甘魚另外仲有手打烏冬、大關海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋🌟千層雲呢拿蛋糕店家超有心思既畫碟同朋友慶祝真係岩哂🥳
原來喺銅鑼灣開咗分店
去咗試Lunch Menu
餐牌上有多款刺身,壽司,燒物同和食等定食
種類真係好多 而且性價比不錯

🌟 松寿司定食
松寿司盛 有八款壽司
每款都新鮮好味 特別係炙燒過既左口魚邊
甘甜既魚油滲出 入口即溶
同肉質爽滑帶膠質 咬落爽脆既特大赤海老💯
定食仲有松海帶味噌湯、胡蔴田園沙律同日式燉蛋

🌟大關刺身定食
有五款刺身
包括師傅特選、中本鮪魚腩、日本帆立貝、特大赤海老、油甘魚
另外仲有手打烏冬、大關海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋

🌟千層雲呢拿蛋糕
店家超有心思既畫碟
同朋友慶祝真係岩哂🥳
試食活動
以前喺灣仔返工,呢間刺身壽司專門店都算係阿叔同同事、朋友成日嚟慶祝生日嘅好地方。原來佢哋近排開咗分店,仲要喺銅鑼灣添,以後嚟食又再方便咗!月見 - 極丼定食 ($245) 一碗有齊海膽、三文魚籽、本鯖魚腩蓉同日本夢王蛋蛋黃,絕對係午市嘅豪華丼飯!刺身逐層一環一環地鋪滿成碗飯,賣相非常吸睛之餘,食落款款刺身亦鮮味無窮!我自己就最鍾意三款刺身撈埋蛋汁一口食,一次過品嚐晒鹹、鮮、甜、滑嘅滋味。呢種感覺,極致幸福!自問細食嘅你要小心,因為除咗丼飯,定食仲跟有一碗高野豆腐手打烏冬、海帶味噌湯、胡麻田園沙律同海鮮茶碗蒸,樣樣都份量十足,小心飽到嘔,哈哈!特濃開心果雪糕脆窩夫杯 ($68)如果嚟同朋友慶祝生日,唔好唔記得叫番個甜品打吓卡。料理店桀咗會幫你寫名外,仲會免費畫公仔,真心畫得好靚,畫乜似乜!今次阿叔就揀咗呢款開心果雪糕脆窩夫杯,雪糕味道濃郁,又唔會太甜,連埋窩夫杯一齊食,更添口感。

月見 - 極丼定食 ($245)

特濃開心果雪糕脆窩夫杯 ($68)

2025-05-29 34 浏览
繼續同謙謙食好嘢,今次嚟到家賀屋就點選左以下幾款美食⬇️⬇️⬇️❤️ 極丼 ~ 有齊月見、海膽、特上三文魚籽同手切本鮪魚腩蓉,吉穿過蛋黃後蛋漿流出拌勻全部材料一齊齊,口感超級豐富,滋味滿分。❤️ 特盛山椒鰻魚丼 ~ 兩大塊燒過嘅鰻魚好厚,醬油和鰻魚的結合發揮得淋漓盡致,謙成碗一個人KO 哂。❤️ 三文魚刺身 ~ 有厚度夠肥美。❤️ 西京燒熟成黑豚腩肉配芥末味噌醬 ~ 黑豚腩肉油脂分佈均勻口感細嫩,食落滑潤,個汁亦唔錯。❤️ 海膽龍珠卷 ~ 一件非常出色的卷物,經過醃漬的蛋黃味道非常濃郁帶鹹香,加上海膽和本鮪魚腩蓉令壽司層次更加分明。❤️ 汁燒免治雞軟骨配日本蛋黃醬油 ~ 免治雞軟骨棒非常有口感,因內有雞肉同雞軟骨,具有濃濃雞味,點蛋汁來食更加滑溜可口。❤️ 蟹膏壽司 ~ 蟹膏味濃郁唔錯。❤️ 牛舌 ~ 唔算好薄幾爽口。🍰 日本芝士蛋糕 ~ 有提供畫碟服務謙謙見到好開心, 芝士蛋糕夠軟滑入口即溶的口感。

❤️ 三文魚刺身 ~ 有厚度夠肥美。

❤️ 蟹膏壽司 ~ 蟹膏味濃郁唔錯。

❤️ 牛舌 ~ 唔算好薄幾爽口。

試食活動
想慶祝一定要訂呢間, 有驚喜甜品畫碟, 帶來難忘用餐體驗!呢度設有包廂位置, 亦有一系列嘅酒, 可以同frds小酌一下🍶~🥢海膽龍珠卷推介👍🏻 以金箔點綴✨ 新鮮海膽搭配本鮪魚腩蓉、醬油漬蛋黃, 一啖放入口中, 感受口感綿密嘅蛋黃, 以及本鮪魚腩蓉嘅鮮甜, 非常滿足!🥢鹽燒仙台熟成牛舌芯牛舌芯口感彈牙, 外層焦香, 蘸一點芥末能提升肉味!🥢中拖羅刺身、劍魚腩刺身、油甘魚刺身、特大帆立貝刺身款款都鮮味十足!劍魚腩刺身肉質細膩又厚實, 最愛中拖羅刺身, 超級肥美, 滿口甘香嘅魚油脂!🥢汁燒免治雞軟骨棒裏面加入少量雞軟骨, 將雞軟骨棒蘸上夢王蛋黃同醬油, 口感更濕潤香滑~🥢鹽燒油甘魚頭外皮燒至香脆, 魚肉都算嫩, 厚肉甘香🎂慶生一定要叫靚到爆嘅畫碟服務, 儀式感🆙 (๑˃́ꇴ˂̀๑)♡甜品碟上畫咗小火龍同”Happy Birthday“, 畫得好逼真, 好可愛呀😍!我揀咗開心果巴斯克蛋糕🍰, 口感綿密細緻, 表面有焦香, 帶來輕柔嘅芝士鹹香, 搭配蛋糕面上嘅開心果cream, 每一啖都能夠品嚐到開心果香氣~

🥢海膽龍珠卷

🥢鹽燒仙台熟成牛舌芯
牛舌芯口感彈牙, 外層焦香, 蘸一點芥末能提升肉味!

🥢中拖羅刺身、劍魚腩刺身、油甘魚刺身、特大帆立貝刺身

🥢汁燒免治雞軟骨棒

🥢鹽燒油甘魚頭
外皮燒至香脆, 魚肉都算嫩, 厚肉甘香

2025-05-22
  • 鹽燒仙台熟成牛舌芯
  • 海膽龍珠卷
  • 汁燒免治雞軟骨棒
2025-05-29 65 浏览
輕奢風格居酒屋,古唔到平日爆滿,好彩提早訂位,環境空間感舒適闊落gathering又可預訂包箱。優質料理價錢大眾化,食物方面創新多籮籮….超過40款刺身壽司、時令海鮮、小食、揚物、燒物、定食等…佐酒一流,簡直愛上飯局慶祝聚會適合不過!🦪法國🇫🇷普斯 N2生蠔$145 ✨讚✨ 要encore蠔爽海水味重,口感細膩 ,Fresh無比配雞尾酒醬/日式柚子醋醬🥢海膽龍珠卷$148之卷海膽、本鮪魚魚腩蓉、醬油漬蛋黃點綴金箔等奢華,創新好味了不喜,鮮來黏口一次滿足口腔,齒頰留香🥢火炙厚切鮟鱇魚肝$42鮟鱇魚肝與飯一比一厚,承托紫菜杯脂香滿蓋,最後食埋紫蘇葉進行下一道菜🥢汁燒免治雞軟骨棒$38 細嫩肉裡藏粒粒軟骨 增添醬油蛋汁,口感互相交融、甜鹹不膩🥢鹽燒仙台熟成牛舌$128厚燒軟嫩 些少鹽分 油脂豐厚 濃郁有嚼勁💮月見櫻花海老丼$145 (單點)-彩色繽紛六隻蝦、三文魚籽、蟹籽、蘿蔔蓉,飯底醬醋飯+飯素配合得相衣無縫💮生薑燒黑豚肉丼 $138 (定食)🍱包括海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、曰式燉蛋芝士蛋糕$25免費預定繪畫碟,節日慶祝一個驚喜甜品$25起…有蛋糕&雪葩🥃蘋果燒酎-$45/小杯🍻麒麟一番榨

飯局慶祝聚會適合不過!

🦪法國🇫🇷普斯 N2生蠔$145 [半打50%]

🥢海膽龍珠卷$148

🥢火炙厚切鮟鱇魚肝$42
鮟鱇魚肝與飯一比一厚,承托紫菜杯
脂香滿蓋,最後食埋紫蘇葉進行下一道菜

🥢汁燒免治雞軟骨棒$38
細嫩肉裡藏粒粒軟骨 增添醬油蛋汁,口感互相交融、甜鹹不膩

🥢鹽燒仙台熟成牛舌$128
厚燒軟嫩 些少鹽分 油脂豐厚 濃郁有嚼勁

💮月見櫻花海老丼$145 (單點)

💮生薑燒黑豚肉丼 $138 (定食)
🍱包括海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、曰式燉蛋

芝士蛋糕$25
免費預定繪畫碟,節日慶祝一個驚喜
甜品$25起…有蛋糕&雪葩

🥃蘋果燒酎-$45/小杯
🍻麒麟一番榨 黑啤 (300ml)$34/半價
~微醺 易入口,清新蘋果味
2025-05-20
庆祝纪念
生日
  • 鹽燒仙台熟成牛舌芯
  • 海膽龍珠卷
  • 汁燒免治雞軟骨棒
1K
2025-05-29 40 浏览
家賀屋係銅鑼灣同灣仔都有分店,之前同朋友食過,嘢食新鮮,環境十分有格調😆依家叫點甜品,仲可以有畫碟同寫字✍️佢哋嘅公仔畫得十分有心思😍無論同朋友定另一半黎慶祝都一流📸特大帆立貝刺身/特大赤海蝦刺身❤️❤️❤️❤️❤️$75/$58帆立貝真係超大超大粒,1粒size等於人地平時個啲2粒咁,咬落超彈牙,味道新鮮鮮甜,赤海蝦同樣大大隻,肉質彈牙新鮮唔黐口😝必定要叫‼️墨魚刺身/三文魚刺身❤️❤️❤️❤️❤️$48/$62墨魚彈牙帶點黐性,入面夾住青瓜絲🥒令其口感更有層次更清新,三文魚肥瘦適中,油香同魚香兩者入口滿滿😆海膽龍珠卷/加州卷❤️❤️❤️❤️❤️$148/$35海膽龍珠卷賣相十分吸引,除咗有蛋黃、海膽之外,仲有金箔😍蛋黃呈流心,配上海膽口感入口即化, 10分滿足,加州卷同樣用料豐富😗鹽燒仙台熟成牛舌芯❤️❤️❤️❤️$128牛舌芯厚切,燒至外脆內嫩,口感彈牙可口,帶有陣陣肉香😋沾上芥末可以減輕油膩感😝原條海鰻(1件)/赤貝❤️❤️❤️❤️❤️$45/$32原條海鰻大大條,油香豐富好吸引,赤貝十分新鮮,口感爽脆鮮甜,好新鮮😋海三色丼定食❤️❤️❤️❤️$198有三款不同刺身,款款都新鮮美味,尤其係海蝦,彈牙爽口,定食仲配有海帶味噌湯、胡麻田園沙

特大帆立貝刺身/特大赤海蝦刺身❤️❤️❤️❤️❤️

鹽燒仙台熟成牛舌芯❤️❤️❤️❤️

原條海鰻(1件)/赤貝❤️❤️❤️❤️❤️
$45/$32

海三色丼定食❤️❤️❤️❤️
有三款不同刺身,款款都新鮮美味,尤其係海蝦,彈牙爽口,定食仲配有海帶味噌湯、胡麻田園沙律🥗、日式燉蛋😆

金賓波本威士忌蘇打(小杯350ml)❤️❤️❤️❤️
黎到居酒屋🏮當然要小酌一杯🥃威士忌蘇打再配上新鮮刺身,人生一大享受😋

芝士蛋糕❤️❤️❤️❤️❤️
點一款甜品就可以畫碟同寫字✍️記得預先同佢哋講想要咩公仔同字句,畫功十分精緻,❤️真係完美還原到公仔嘅神韻,作為大家去慶祝嘅餐廳一流🍾
2025-02-19
主打壽司、居酒屋料理既 「家賀屋」 座位闊落,晚市仲有半價、特價優惠! 今次點既都係特價菜式,整體性價比唔錯👍🏻🍻麒麟一番榨 黑白啤( 500ml)(原價$78,半價$39)👉🏻 活白象拔蚌刺身(原價$680,半價$338) 北海道直送,切片薄透夠爽脆,鮮甜味突出,平時唔捨得嗌,今次趁優惠半價後真心抵食![限定]鹽燒本鮪魚下顎 ($98) 魚肉厚身嫩滑,燒到微微焦脆,魚油香氣撲鼻!啖啖肉,鍾意食魚可以試吓! 👉🏻火炙厚切鮟鱇魚肝($42) 特色壽司,厚切魚肝香軟,配酒超夾! 👉🏻 汁燒免治雞軟骨棒($38) 居酒屋必點!雞肉混入細碎軟骨,燒到外層焦香,咬落軟中帶脆,點埋蛋黃醬油更惹味。 👉🏻 鹽燒仙台熟成牛舌芯($128) 厚切牛舌芯燒得剛好,肉質彈牙有嚼勁,牛脂香濃唔乾身,送酒一流!🔥 海膽龍珠卷($148) 醬油漬咗嘅蛋黃,入口非常軟綿,加埋海膽、吞拿魚蓉,一啖咬落去層次豐富!朋友預先安排生日畫碟,畫左我最愛既Labubu🥰真係好靚,好鍾意❤️仲要畫左5隻Labubu ,仲畫哂眼神添! 真係好驚喜💕🍰巴斯克芝士蛋糕配挪威焦糖芝士($65) 芝士味濃郁,中間流心夠濕潤,
主打壽司、居酒屋料理既 「家賀屋」
座位闊落,晚市仲有半價、特價優惠!
今次點既都係特價菜式,整體性價比唔錯👍🏻
🍻麒麟一番榨 黑白啤
( 500ml)(原價$78,半價$39)

👉🏻 活白象拔蚌刺身(原價$680,半價$338)
北海道直送,切片薄透夠爽脆,鮮甜味突出,
平時唔捨得嗌,今次趁優惠半價後真心抵食!

[限定]鹽燒本鮪魚下顎 ($98)
魚肉厚身嫩滑,燒到微微焦脆,魚油香氣撲鼻!
啖啖肉,鍾意食魚可以試吓!

👉🏻火炙厚切鮟鱇魚肝($42)
特色壽司,厚切魚肝香軟,配酒超夾!

👉🏻 汁燒免治雞軟骨棒($38)
居酒屋必點!雞肉混入細碎軟骨,
燒到外層焦香,咬落軟中帶脆,
點埋蛋黃醬油更惹味。

👉🏻 鹽燒仙台熟成牛舌芯($128)
厚切牛舌芯燒得剛好,肉質彈牙有嚼勁,
牛脂香濃唔乾身,送酒一流!

🔥 海膽龍珠卷($148)

朋友預先安排生日畫碟,畫左我最愛既Labubu🥰
真係好靚,好鍾意❤️
仲要畫左5隻Labubu ,仲畫哂眼神添!
真係好驚喜💕

🍰巴斯克芝士蛋糕配挪威焦糖芝士($65)
芝士味濃郁,中間流心夠濕潤,面層焦糖芝士脆片帶微甜焦香,平衡膩感,大滿足!

半價時段試貴價海鮮真心抵!
象拔蚌同牛舌芯真係點必!
畫碟服務有心思💕

2025-05-28 14 浏览
同朋友去咗銅鑼灣「家賀屋」食日本料理,餐廳而家做緊半價啤酒同半價北海道白象拔蚌,超級抵食!仲有畫碟服務(點甜品就可以畫),好適合生日同朋友嚟慶祝,打卡超靚📸 餐廳喺Aura on Pennington二樓,環境好chill,有種隱世小店感覺🇯🇵 ✨牛油果軟殼蟹卷 $88 脆口軟殼蟹配creamy牛油果,口感層次豐富🥑 🥑 ✨青龍 $88 鰻魚卷配上牛油果同醬汁,味道濃郁得嚟好平衡🍣 🍣 ✨鹽燒半切雞皮餃子串 $58 雞皮燒到脆卜卜,包住餃子餡好有創意🍗 🍗 ✨花魚一夜干 $118 魚肉結實有咬口,鹽燒香氣撲鼻🔥 ✨加州手卷 $32 經典口味,蟹籽卜卜脆🦀 ✨辛辣三文魚手卷 $32 微辣三文魚蓉配青瓜,清爽開胃🌶️ ✨特濃開心果雪糕脆杯 $68 開心果味超濃郁,仲有可愛嘅chiikawa畫碟🍨 ✨檸檬水果碳酸酒 $48 清新檸檬味帶微酸,氣泡感十足🍋 ✨原味乳酸糖打酒 $48 乳酸香甜得嚟唔會太膩,配串燒一流🍶 🍴 家賀屋 Harvest House Sushi 📍 銅鑼灣渣甸坊66號Aura on Pennington 2樓

✨牛油果軟殼蟹卷 $88
脆口軟殼蟹配creamy牛油果,口感層次豐富🥑 🥑

✨青龍 $88
鰻魚卷配上牛油果同醬汁,味道濃郁得嚟好平衡🍣 🍣

✨鹽燒半切雞皮餃子串 $58
雞皮燒到脆卜卜,包住餃子餡好有創意🍗 🍗

✨花魚一夜干 $118
魚肉結實有咬口,鹽燒香氣撲鼻🔥

✨加州手卷 $32
經典口味,蟹籽卜卜脆🦀

✨辛辣三文魚手卷 $32
微辣三文魚蓉配青瓜,清爽開胃🌶️

✨特濃開心果雪糕脆杯 $68
開心果味超濃郁,仲有可愛嘅chiikawa畫碟🍨

✨檸檬水果碳酸酒 $48
清新檸檬味帶微酸,氣泡感十足🍋

✨原味乳酸糖打酒 $48
乳酸香甜得嚟唔會太膩,配串燒一流🍶

🍴 家賀屋 Harvest House Sushi
2025-05-28 18 浏览
約好友食生日飯,當然要有儀式感,知道銅鑼灣這間「家賀屋」有寫字畫碟甜品服務,就為咗佢而來,而且佢其他嘅食物都好新鮮美味呢!🔸 特選刺身盛刺身好新鮮,每款都好有特色。三文魚入口即化,甜蝦鮮甜多汁,仲有其他刺身,搭配上特制的芥末和醬油,鮮味十足。🔸海膽龍珠卷海膽新鮮,味道鮮甜,醬油漬蛋黃,爆漿感十足。卷物的飯粒分明,醋飯調味恰到好處,整體口感豐富,非常過癮。🔸月見-極丼極丼的食材豐富,有遇見海膽、特上三文魚子、首次本鮪魚腩蓉,每一種都好新鮮。最頂上的温泉蛋流心效果一流,將下面的刺身和飯粒完美融合,味道層次豐富,鮮甜可口。🔸清酒牛油煮蜆清酒和牛油的搭配好特別,蜆肉鮮嫩多汁又大隻,煮得恰到好處。🔸蒲燒山椒鰻魚丼定食蒲燒鰻魚甜鹹適中,肉質鮮嫩。山椒清香,定食搭配上海帶味噌湯,湯汁濃郁,胡麻田園沙律清新爽口,海鮮茶碗蒸更是嫩滑。🔸北海道螢光魷魚沖漬魷魚沖漬的口感爽脆,酸甜適中,非常開胃。🔸巨峰提子乳酸梳打酒酸酸甜甜好好飲,巨峰提子味好易入口。🔸朱古力心太軟畫碟的甜品我揀咗朱古力心太軟,外層軟糯,內心流心效果一流,而且碟上的公仔畫得好可愛。餐廳最近仲有半價生啤、半價北海道白象拔蚌優惠,下次再來必試!

🔸 特選刺身

🔸海膽龍珠卷

🔸月見-極丼

🔸清酒牛油煮蜆
清酒和牛油的搭配好特別,蜆肉鮮嫩多汁又大隻,煮得恰到好處。

🔸蒲燒山椒鰻魚丼定食

🔸北海道螢光魷魚沖漬
魷魚沖漬的口感爽脆,酸甜適中,非常開胃。

🔸巨峰提子乳酸梳打酒
酸酸甜甜好好飲,巨峰提子味好易入口。

🔸朱古力心太軟

2025-05-26 15 浏览
有日深夜係社交平台見到呢間人氣大熱嘅樓上日本餐廳~主打每日築地市場直送嘅魚生,仲有免費畫碟服務?畫碟能力直迫畫家?趁朋友生日慶祝最岩去呢到🔥必食期間限定:金箔海膽龍珠卷,成瓣海膽+吞拿魚腩蓉+醬油漬蛋黃俾紫菜溫柔包住,面頭仲要灑滿食用金箔,靚到唔捨得食!一啖咬落去,蛋黃嘅濃郁鹹香即刻爆出,跟住係海膽嘅creamy鮮甜,魚腩蓉仲帶住微微柚子胡椒辛香,層次感豐富到即刻encore多客!另外主食🐟特盛山椒鰻魚丼(二重鰻) 兩大塊長過手掌嘅鰻魚鋪到滿瀉,筷子督落去果下已經feel到皮脆肉嫩。秘製醬汁甜度啱啱好,撒上山椒粉之後多咗份木質香氣,每啖都挖到寶~ 🍣旗本壽司定食set竟然有8件時令壽司+茶碗蒸+雞軟骨餃子!當日食到雞軟骨餃子中トロ油脂甘香、茶碗蒸北寄貝爽脆帶海水味,而壽司勁新鮮醋飯溫度啱啱好唔會太酸。燒物仲加多份鹽燒三文魚頭絕對抵,魚眼膠質多到黐嘴唇~ 必食清酒牛油煮蜆,蜆肉肥美到好似迷你鮑魚,啲湯汁牛油味超重,真係勁好食!以為日料店甜品好求其?特濃開心果雪糕窩夫杯上枱嗰,師傅會用朱古力醬喺碟度畫公仔!當日收獲超可愛kuromi 同巴庫,真係手機食先儀式感爆棚~ 最重要係全日生啤直接

最重要係全日生啤直接半價!推薦原味乳酸梳打酒,甜甜地,好易入口 ! 仲有好多產地直送活海產割半價~

呢間絕對係「打卡慶祝首選」已經約定阿媽下個禮拜再嚟食!!
2025-05-25 15 浏览
🎊這間居酒屋除了主打新鮮壽司和刺身外 還提供多款燒物 炸物及丼物 菜色豐富多樣 特別推薦這裡的生蠔 現在正推出半價優惠 實在相當划算 生蠔來自兵庫縣的赤穗蠔 肉質飽滿鮮甜 蠔身肥美 無論是搭配清酒還是啤酒 也能提升風味.燒物部分較喜愛雞肉棒和銀鱈魚西京燒 雞肉棒外皮酥脆 醬汁甜鹹適中 配上蛋漿更加嫩滑 銀鱈魚西京燒肉質細緻滑順 魚皮烤得焦脆 帶有淡淡甜香 牛舌芯則略為有少許嚼口 勝在牛味重 散發誘人的炭香 .丼飯選了期間限定的月見櫻花海老丼 赤海蝦鮮甜肥美 蝦肉且爽滑彈牙 搭配濃郁流心蛋黃和三文魚籽 層次豐富.整體來說 這間居酒屋很適合與朋友聚會 食客聊天時也是喁喁細語的 不會太過嘈吵 給人感覺輕鬆自在 尤其是現在生蠔的半價優惠 對於生蠔愛好者來說 絕對是一個不容錯過的好選擇 💆🏻‍♀️
🎊這間居酒屋除了主打新鮮壽司刺身外 還提供多款燒物 炸物及丼物 菜色豐富多樣 特別推薦這裡的生蠔 現在正推出半價優惠 實在相當划算 生蠔來自兵庫縣的赤穗蠔 肉質飽滿鮮甜 蠔身肥美 無論是搭配清酒還是啤酒 也能提升風味

1K
❣️鍾意食日本野嘅我,覺得呢間日本菜慶祝生日係世一!唔單止價錢合理,仲有threads大熱畫碟甜品❣️如果要畫碟甜品,記得2日前通知,食滿$300同要order甜品✨北海道-活白象拔蚌 $338 (半價!)- 有魚缸養著,保證新鮮,食落去新鮮爽甜滿滿海水香,正啊!仲有部份係厚切,更爽更鮮甜,真心高質🦐月見櫻花海老丼$220- 勁吸引,超級多肥美刺身蝦,好甜又爽口,老上蛋黃一流- 點餐定食仲有海鮮蒸蛋,滑身又多海鮮。仲會配上濃香蛋黃、明太子撈烏冬,好豐富🍣本鮪壽司 5點盛 $178 (特價)- 一次過齊集幾款toro壽司,大🈵足!火炙過有層次感又有油脂香。大toro入口即溶,滿口油脂香;中toro都滑身,入口軟林無筋。魚蓉都香口軟林。🍣鮟康魚肝壽司$32- 魚肝淋香,口感幾好🍣火炙花之戀$38- 三文魚火炙過有油脂香,厚身得來好長身🔥火炙秋葵$22- 秋葵燒香配壽司飯,配搭幾好🐟銀鱈魚西京燒$118- 銀鱈魚魚肉厚身juicy,水準唔錯價錢又合理🐷生薑燒黑豚肉$78- 薄片豬肉幾香口,炒上洋蔥甜甜地,豬肉有軟骨🦪吉列廣島蠔$68- 入面真係肥美蠔肉🍸檸檬冰果碳酸酒$48- 滿滿檸檬香好ref

✨北海道-活白象拔蚌 $338 (半價!)
北海道-活白象拔蚌

🦐月見櫻花海老丼$220
月見櫻花海老丼

- 勁吸引,超級多肥美刺身蝦,好甜又爽口,老上蛋黃一流

🍣本鮪壽司 5點盛 $178 (特價)

🍣鮟康魚肝壽司$32

- 魚肝淋香,口感幾好

🍣火炙花之戀$38

- 三文魚火炙過有油脂香,厚身得來好長身

🔥火炙秋葵$22
- 秋葵燒香配壽司飯,配搭幾好

🐟銀鱈魚西京燒$118
銀鱈魚西京燒

- 銀鱈魚魚肉厚身juicy,水準唔錯價錢又合理

🐷生薑燒黑豚肉$78

- 薄片豬肉幾香口,炒上洋蔥甜甜地,豬肉有軟骨

🦪吉列廣島蠔$68

- 入面真係肥美蠔肉

🍸檸檬冰果碳酸酒$48
- 滿滿檸檬香好refreshing

🍦特濃開心果雪糕窩夫杯$68

- 開心果雪糕加上好濃嘅開心果醬,同開心果脆脆,甜度適中,作為開心果迷覺得唔錯
- 重點係畫碟甜品,畫得好神似又可愛,見到都好開心!

另外仲有串燒如汁燒面治雞軟骨棒等~真係幾高性價比

北海道-活白象拔蚌
月見櫻花海老丼
銀鱈魚西京燒
銅鑼灣高質和食店💝刺身定食CP值爆燈🔥。喺銅鑼灣行到攰搵嘢食,試咗渣甸街「家賀屋」🙋🏻‍♀️門面低調但內裡裝修和風滿滿,坐得舒服仲有師傅發板吧枱❣️今次試勻刺身、壽司、串燒同甜品,即管睇下邊款最抵食😝😝1️⃣ 鹽燒本鮪魚下顎 🐟🔥
呢款限定料理真係驚喜!魚顎超大件,外皮燒到金黃焦脆,灑咗少少海鹽吊味,一啖咬落去魚油「吱」出嚟 💦肉質嫩滑得嚟帶啲纖維感,仲有淡淡炭香。最正係近骨位嘅膠質,黏唇得嚟唔腥,配埋酸汁蘿蔔蓉超解膩!2️⃣ 汁燒免治雞軟骨棒 🍗✨
手打雞肉棒混入爽脆雞軟骨,咬落好過癮~表面塗滿照燒汁,甜鹹平衡得剛好,內裡保持juicy唔乾柴。點埋生蛋黃更滑溜,蛋香同肉香夾到絕!3️⃣熊本刺身定食 🍱🦐
刺身9貫款款新鮮!大本鮪魚腩油花似雪花,入口即溶;赤海蝦超大隻,肉質爽甜;帆立貝厚切到透光,鮮味爆燈 💥燉蛋滑溜有高湯香,連沙律嘅芝麻醬都撈得唔馬虎!4️⃣大名壽司定食 🍣👍
壽司飯握得鬆緊剛好,醋味溫和。海鹽輕燒鮪魚腩超正,鹽花引岀魚油香;蔥本鮪魚腩碎撈咗少少Wasabi,辛香提鮮。唐揚雞外脆內嫩,咬開有肉汁,抵讚!5️⃣蜜桃碳酸酒 🍑🥂
銅鑼灣高質和食店💝刺身定食CP值爆燈🔥

喺銅鑼灣行到攰搵嘢食,試咗渣甸街「家賀屋」🙋🏻‍♀️門面低調但內裡裝修和風滿滿,坐得舒服仲有師傅發板吧枱❣️今次試勻刺身壽司、串燒同甜品,即管睇下邊款最抵食😝😝

1️⃣ [限定] 鹽燒本鮪魚下顎 🐟🔥

2️⃣ 汁燒免治雞軟骨棒 🍗✨

3️⃣熊本刺身定食 🍱🦐

4️⃣大名壽司定食 🍣👍

5️⃣蜜桃碳酸酒 🍑🥂
細細杯啱晒女仔飲!蜜桃味好自然,唔似人工糖漿咁死甜,氣泡好細密,飲落好清爽。酒精感輕微,配濃味串燒一流~

6️⃣朱古力心太軟 🍫💘
切開即刻流心!朱古力漿濃到似生巧,微苦帶可可香,外層蛋糕夠哂暖,邪惡但停唔到口😋仲有超靚Labubu畫碟公仔❤️

總評💌
定食份量足料,刺身質素上乘📈環境靜中帶旺,服務生夠殷勤,值得encore 🙋🏻‍♀️

🔥 小貼士:周末建議訂位,平日午市有套餐更抵食!
💬

家賀屋✨
📍銅鑼灣渣甸街66號亨環2樓
加拿大海膽係最高享受,加拿大海膽好大片又濃厚,我鐘意咩都唔加放入口,舌尖感受到海膽嘅幼滑creamy,好香好甜。 平時omakase食一件精緻嘅海膽手卷係開心,但呢刻發現大大啖優質海膽放題式咁放入口係最開心。北海道牡丹蝦估唔到呢個價位嘅牡丹蝦有埋蝦籽,牡丹蝦新鮮有彈性,甜度同鮮度都媲美omakase水平,我地都感歎佢會唔會賣得太平。火炙左口魚裙邊油花十足,搭咗兩層好足料。酒盜芝士要讚個cream cheese好好食,香濃幼滑有餘香,蘿蔔漬唔會太咸,又爽又滑有咸香,餸酒一流。海鮮茶碗蒸滑嘟嘟,高湯調味好清甜,有冬菇、帆立貝、魚餅等,料仲多過蛋。炙烤北海道魷魚唔係單純嘅彈,而係煙煙韌韌感受到魷魚嘅纖維,魷魚味濃好好味。明太子雞翼熱辣辣外脆內嫩,仲有肉汁流淌,明太子好惹味。

火炙左口魚裙邊油花十足,搭咗兩層好足料。

明太子雞翼熱辣辣外脆內嫩,仲有肉汁流淌,明太子好惹味。