家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2019-07-04 702 浏览
前幾天,去灣仔接朋友放工,順道在附近食晚飯。這間日本餐廳網上評價不錯,朋友本身是個吞拿魚迷,更加值得一試🍣——————————🔸海鹽輕燒大本鮪魚腩丼 $340一上菜,已經被賣相和份量吸引下來,壽司飯上有很多片燒過的鮪魚腩丶鮪魚蓉和玉子燒~其中肥美油潤的鮪魚蓉最喜歡💕倒少少醬油一起食,好滿足😍🔹青龍 $68青龍即是炸蝦🍤卷,共有六件,炸得外脆內軟,加埋少少沙律醬,即刻變得冇咁熱氣,但食不出蝦的味道,有點可惜😖🔸牛油果軟殼蟹卷 $78軟殼蟹炸得非常脆口,一點也不油😋但牛油果🥑有點少,食不出有很濃的味道~ 整體一軟一脆的口感,不錯👅🔹海三色丼 $165這個海三色丼包括三文魚丶甜蝦和油甘魚,所有都很新鮮肥美,切得不會好薄❤配埋壽司飯一齊食,剛剛好☺以上兩個丼飯是定食,包含海帶麵豉湯,田園沙律🥗和日式燉蛋,最喜歡沙律,新鮮爽脆,配上芝麻醬,好味☺
——————————

🔸牛油果軟殼蟹卷 $78

🔹海三色丼 $165

海鹽輕燒大本鮪魚腩丼
2019-06-30 552 浏览
比朋友帶來呢間家賀屋食晚飯,呢度嘅日式風格裝修幾簡約,好寬敞舒適。我地夜晚八點來到,餐廳差唔多滿座。我地叫左兩個丼飯同幾個小食。大本鮪魚腩丼托羅魚腩厚度適中,每個飯有五至六塊魚腩,份量好足。魚腩非常新鮮,質感軟滑,味道帶有甘香。市場刺身丼丼飯好豐富,有三文魚、吞拿魚、大大隻甜蝦、手背咁大粒嘅帶子,其中三文魚好厚好大塊,紋路都十分之靚。幾種刺身都新鮮而且食落去口感好爽滑。芝士鰻魚卷鰻魚同芝士嘅比例剛剛好, 一啖咬落去口感幾豐富。波士頓卷呢個波士頓卷幾突出到三文魚嘅味道,唔會比忌廉芝士蓋過咗三文魚鮮味。唐揚炸雞炸雞咬落去好juicy,而且唔係炸得太耐,所以保持到肉質嘅鮮嫩,而且雞嘅味道唔算好鹹,上嘅炸粉亦都好薄,咬落去好鬆脆。炸魷魚炸過嘅魷魚有陣油香味,非常彈牙,送啤酒一流!日本生啤酒啤酒聞落有陣濃濃嘅香味,麥芽味較一般啤酒濃郁,亦都非常容易入口!

大本鮪魚腩丼

市場刺身

芝士鰻魚卷
鰻魚同芝士嘅比例剛剛好, 一啖咬落去口感幾豐富。

波士頓卷

唐揚炸雞

炸魷魚
炸過嘅魷魚有陣油香味,非常彈牙,送啤酒一流!

日本生啤酒

2019-06-30 506 浏览
一向大讚高質的日本餐廳 店名是家賀屋刺身專門店 位於灣仔 喜愛日本野食既你一定不能錯過 價錢合理食物又高質 座位好舒服 到到晚飯時間已經坐滿哂 餐牌的選擇都好多 大部分都是新鮮魚生、亦有熟食(e.g西京平目魚)等熟食-🍣中本鮪魚腩丼定食 $258鮪魚丼上舖滿了不少鮪羅 中鮪羅感覺很新鮮 很粉嫩的顏色 入口即溶 定食套餐好豐富 有海帶麵豉湯、田園沙律及茶碗蛋😋田園沙律有粟米 蕃茄 以及沾滿沙拉醬的生菜 茶碗蛋熱騰騰好嫩滑-🐟西京平目魚定食 $108呢個定食套餐都一樣好豐富 平目魚燒得剛剛好 燒得又脆又香口既魚皮 而肉質很嫩 甜甜地的肉質 份量都幾多 不用加沙拉醬已經好好味😋-🍙軟殻蟹手卷 $32軟殻蟹炸得剛剛好外脆內軟-🍺生啤 $68咁熱既天氣消暑解渴 呢個生啤牌子較易入口 同朋友食個飯飲下啤酒👍👍

🍣中本鮪魚腩丼定食 $258

🐟西京平目魚定食 $108

🍙軟殻蟹手卷 $32
軟殻蟹炸得剛剛好外脆內軟

🍺生啤 $68
2019-06-26 374 浏览
今日同朋友慶生祝生日,知道佢中意食日本菜,專登揀左口碑唔錯既居酒屋。餐廳環境幾好,座位好闊,我地兩個女仔夠瘦,可以坐係一張椅子影相哈哈😄首先,我地叫左兩杯三得利生啤,啤一啤。👏🏻鹽燒油金魚餃,呢條魚煎到恰到好處,好有魚香味。💕江戶刺身定食有麵豉湯、沙律、日式燉蛋、仲有刺身8款:築地鮮魚、大本鮪魚腩、油甘魚腩、日本帆立貝、特大赤海蝦。好豐富。👍之後再叫左特選鮪盛,有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩、本鮪赤身。我由赤身食起,愈來愈滋味呀,愈來愈鮮甜。勁好味!!😊😊激安價既壽司好平呀,$13一件,我地分別叫左兩年立魚同劍魚腩。佢雖然平,但依然都係新鮮好味呀!大家可以試埋其他壽司。🥰🥰朋友食呢一餐生日飯好滿足,佢好開心我帶佢黎呢度食,會再黎幫襯的!😆😆

首先,我地叫左兩杯三得利生啤,啤一啤。👏🏻

鹽燒油金魚餃,呢條魚煎到恰到好處,好有魚香味。💕

江戶刺身定食

2019-06-25
  • 江戶刺身定食
2019-06-26 395 浏览
家賀屋呢間餐廳一早聽過,話d sushi同刺身好新鮮好正,今日終於有機會一試,好期待呢!我最鍾意食日本菜架啦yayayayaya江戶刺身定食$298前菜有湯、沙律同燉蛋、有唔同新鮮既刺身,種類繁多,都係比唔同魚既腩位,有油甘魚、蝦、吞拿魚等,新鮮好味,good!特選鮪盛$238包括:大本鮪魚腩x2、中本鮪魚腩x2、本鮪赤身x2形容呢碟sushi,我用一個字:正!鹽燒油金魚餃$85佢有醬汁可點,提升左魚既鮮味,我地唔駛五分鐘就ko左條魚,超想食多條,不過要留肚食sushi。最後叫左一板50g既海膽$198,仲有紫菜同飯團比我地自己去整手卷。當然第一時間就咁食先,試下佢既鮮味,正到飛起。必叫呀!!!野飲叫左Suntory draft beer一杯 $68,有380ml,大大杯,爽!今次真係又飽又好食,雖然價錢唔算話好抵好平,但係用呢個價錢食呢個質素的日本菜,我覺得物起所值既,所以都推介大家黎試下:)

江戶刺身定食$298

特選鮪盛$238

包括:大本鮪魚腩x2、中本鮪魚腩x2、本鮪赤身x2
形容呢碟sushi,我用一個字:正!

鹽燒油金魚餃$85

• 海膽
2019-06-24 299 浏览
TGIF! 約友人一齊啤啤佢,一人一杯生啤!叫咗啲刺身、壽司同熟食送酒。夠凍嘅啤酒一定好飲!燒油甘魚鮫 - 魚肉好嫩滑,燒完嘅肉質一啲都唔乾。個醬汁酸咪咪,有啲似柚子汁,點埋仲好食。好鍾意食拖羅,同友人一人一件share特選鮪盛。色澤好靚,見到都流口水。本鮪赤身 - 油分唔多,係瘦肉一族。中本鮪魚腩 - 油分適中,好嫩滑嘅質感。大本鮪魚腩 - 果然係大佬,油分超強,好肥美,拖羅友必食!好鍾意關東煮個湯,甜甜地。蘿蔔好腍又入味,正!玉子燒 - 對我嚟講有啲甜赤貝壽司 - 赤貝好爽脆薄燒牛舌 - 一直都係牛舌擁躉,雖然唔係厚切,但都唔會好薄,一啖剛剛好。三文魚腩 - 必點!好肥美,好厚身,好彈牙,好新鮮!大名壽司定食 - 超級期待個壽司拼盤。海膽一食就知係靚野,好鮮甜。帆立貝又係啖啖肉。全部壽司都好高質,友人冇介紹錯。食物係好高質,份量都好足,價錢中等,值得再試!
TGIF! 約友人一齊啤啤佢,一人一杯生啤!叫咗啲刺身壽司同熟食送酒。

夠凍嘅啤酒一定好飲!

本鮪赤身 - 油分唔多,係瘦肉一族。

中本鮪魚腩 - 油分適中,好嫩滑嘅質感。

大本鮪魚腩 - 果然係大佬,油分超強,好肥美,拖羅友必食!

好鍾意關東煮個湯,甜甜地。蘿蔔好腍又入味,正!

玉子燒 - 對我嚟講有啲甜

赤貝壽司 - 赤貝好爽脆

三文魚腩 - 必點!好肥美,好厚身,好彈牙,好新鮮!

食物係好高質,份量都好足,價錢中等,值得再試!

2019-06-23 516 浏览
今晚約了朋友在灣仔吃壽司,這家餐廳裝潢樸實,居酒屋少不少酒設有一個酒櫃,擺放了林林種種的酒。面積頗大,有不少座位,適合朋友聚會。翻開餐牌,有不少日式定食、刺身、壽司和小食。⭐️鹽燒油甘魚鮫$85魚鮫位於魚腩附近的位置,這個位置魚肉有彈性,黏著不少魚肉,膠質和油脂很重。魚鮫經過燒之後,魚肉散發焦香,入口魚肉很嫩滑,味道甘香甜美,餘韻還有魚的香味。⭐️中本鮪魚腩丼$258中拖羅顏色呈粉嫩的粉紅色,脂肪比例比較高,入口魚肉軟嫩,入口滿滿是魚脂,非常甘香,配上米飯,恰到好處。🔸海帶麵豉湯海帶麵豉湯很順口,不會過鹹。🔸胡麻田園沙律芝麻沙律吃起來開胃。🔸日式燉蛋熱呼呼的蛋味濃郁,很嫩滑。⭐️日本三得利生啤$68以小麥釀製,入口有淡淡小麥香氣,口感濃郁,相當容易入口。

今晚約了朋友在灣仔吃壽司,這家餐廳裝潢樸實,居酒屋少不少酒

設有一個酒櫃,擺放了林林種種的酒。

面積頗大,有不少座位,適合朋友聚會。

翻開餐牌,有不少日式定食、刺身壽司和小食。

⭐️鹽燒油甘魚鮫$85

⭐️中本鮪魚腩丼$258

🔸海帶麵豉湯
海帶麵豉湯很順口,不會過鹹。

🔸胡麻田園沙律
芝麻沙律吃起來開胃。

🔸日式燉蛋
熱呼呼的蛋味濃郁,很嫩滑。

日本三得利生啤

⭐️日本三得利生啤$68
以小麥釀製,入口有淡淡小麥香氣,口感濃郁,相當容易入口。

日本三得利生啤
2019-06-23 245 浏览
一直來這裡吃午餐,今天約了朋友吃晚餐,一邊聊天,一邊享用日本料理。這裡的刺身包羅萬有,部分部分更是新鮮直送,所以一定要試一試。⭐️北海道海膽刺身50g$198一瓣瓣海膽入口香味濃郁,清甜爽口。海膽新鮮沒有腥味,在口中𣊬間融化像冰淇淋一樣,配搭紫菜飯糰簡直將海膽發揮極致,增加口感,令海膽更美味不單調。⭐️大名壽司定食$268🔸日替湯品 三文魚頭湯,魚味鮮甜,沒有腥味。三文魚頭營養價值高,湯中的魚肉脂肪含量低,蛋白質豐富,健康又美味。🔸田園沙律芝麻醬沙律,清爽可口。🔸壽司8貫分別是大本鮪魚腩、築地鮮魚、日本帆立貝、赤貝、油金魚腩、特大赤海蝦、日本象拔蚌、海膽。各類海鮮刺身和壽司飯比例恰到好處,鮮甜美味。我最喜歡大本鮪魚腩壽司,魚脂充沛,魚味突出,很棒喔!🔸吉列廣島蠔外脆內軟,粉漿炸至金黃色,入口不會太油膩,略帶蠔味。

⭐️北海道海膽刺身50g$198

⭐️大名壽司定食$268

🔸日替湯品

🔸田園沙律
芝麻醬沙律,清爽可口。

🔸壽司8貫
大名壽司定食

各類海鮮刺身壽司飯比例恰到好處,鮮甜美味。我最喜歡大本鮪魚腩壽司,魚脂充沛,魚味突出,很棒喔!

🔸吉列廣島蠔

外脆內軟,粉漿炸至金黃色,入口不會太油膩,略帶蠔味。
2019-06-22 391 浏览
想在灣仔吃壽司,首選家賀屋莫屬了。話說,小女已經是由他們還在小巷的時候就很愛吃這家了,絕對的忠粉,百分百的信任才能追隨到樓上啊!記得以前在小店的時候就經常要等,訂位也很難。後來搬大了吧,卻忘記了一句話叫做“有麝自然香”,林子大了,鳥兒也多了,總在飯點上去沒位坐呀,那種揪心的恨啊!這次,以防萬一,我們老早訂好了位。雖然當晚灣仔區有不少事情發生,但似乎並沒有影響到街坊們的食慾,到店的人是陸續有來。一坐下就要小試牛刀,先點了一份三文魚跟八爪魚刺身,普遍壽司店的三文魚都應該是銷量冠軍,所以我們的習慣是先試鮮度。這裡的三文魚刺身厚切,紋理清晰,鮮香且油而不膩——相信如果吃三文魚腩刺身會很油。八爪魚是男友至愛,喜歡它有嚼勁,我總是揶揄他這叫做虐待口腔。確認新鮮無誤後,我們再來刺身~此時已經半杯酒下肚!順帶一提,以前在小巷的時候,他們的酒類選擇比較少,後來上樓後,多了draft beer,來自日本的三得利和麒麟一番榨。本來是想喝麒麟一番榨的期間限定,問了侍應有什麼口味:黑加侖子、蘋果、菠蘿椰子,我就呵呵了,感覺有伏,還是原味吧!——也是吃刺身的絕配。吃完前菜三文魚八爪魚後,打聽到當晚還有新鮮日本生蠔
想在灣仔吃壽司,首選家賀屋莫屬了。
記得以前在小店的時候就經常要等,訂位也很難。
這次,以防萬一,我們老早訂好了位。

三文魚  八爪魚

確認新鮮無誤後,我們再來刺身

生蠔  帆立貝  油甘魚腩

吃完前菜三文魚八爪魚後,打聽到當晚還有新鮮日本生蠔,當然要來兩顆了。
Size只能說一般大,入小嘴剛好,醬汁也已經放在上面了,很方便,味鮮而甜,肉質油潤,有些少海水鮮味,讚!
由於生蠔太吸引,我們沒有按照先淡後濃的次序吃,後來的帆立貝刺身失色了不少。
酒到第二杯才開始吃油甘魚腩刺身,油而不膩,餘香滿口。

經過一輪刺身當前菜,兩杯酒下肚後,也應該有點飯粒下肚後,我們再點了幾件壽司
侍應也很細心地,在加單後給我們換了碟子。

蟹膏  蔥吞拿魚腩

軍艦紫不太夠脆,所以要趁快品嚐。
蟹膏很heavy ,味道比較濃,吃壽司必須有。
他們家主打的是吞拿魚,據聞是原條吞拿魚到店後再處理的,所以這個蔥吞拿魚腩壽司也很鮮美。
兩種軍艦都是滿滿的材料和著壽司飯吃,口感滿足,其味無窮。

劍魚腩壽司

劍魚腩口感嫩滑厚實,又鮮又甜,
本來想order刺身,不過這裡有激安HKD $13/each的壽司選擇,裡面就有劍魚腩,一次吃了四件,也不過半百多兩塊,巨划算!

吃到最後,少不了介紹一下我們的下酒小菜。

炸墨魚嘴

賣相不討喜,但一到面前就聞到很香,爽口彈牙,外層不會太厚粉。

西京燒三文魚鮫

三文魚鮫經過西京汁醃製後,甜鹹適中,肉質滑且香口。

燒三文魚腩邊

最後這個燒三文魚腩邊,是訂座的時候就留好了的菜式。燒得外層乾脆,裡面卻依然油脂豐富,肉質滑溜,吃完想encore 都沒有了。
因為之前來的時候都說沽清,所以經驗之談,應該把它也訂了。
據說是每天消耗幾條三文魚,就有多少份三文魚腩邊可以提供——怪不得總是缺貨!這麼好吃的小吃,有得吃千萬不可錯過喔!

三文魚  八爪魚
  • 日本生蠔
  • 燒三文魚腩
  • 油甘魚腩刺身
2019-06-20 221 浏览
最近好多魚生有寄生蟲嘅新聞, 搞到我都唔敢隨便去食魚生。 朋友就向我推薦咗呢間家賀屋, 我呢間鋪頭嘅選材都非常之新鮮。 好耐冇食魚生嘅我就當然要去試一試啦。餐廳裝修都幾精緻,非常之有日本嘅風格。 座位都算係闊落,坐得都幾舒服。掛名係刺身專門店,餐廳主要都係以食刺身為,主價錢算係中等。我就叫咗個鮪魚丼,上面鋪滿咗唔少嘅鮪魚。 鮪魚味道非常之新鮮,入口即溶。另外我亦叫咗兩款唔同嘅壽司,分別係加賀卷同埋花之戀。加賀卷上面有吞拿魚蓉海膽同埋 赤蝦, 三款魚生嘅味道非常之match,鮮咩無窮。時令嘅池魚王刺身亦都非常之值得推薦。

掛名係刺身專門店,餐廳主要都係以食刺身為,主價錢算係中等。

另外我亦叫咗兩款唔同嘅壽司,分別係加賀卷同埋花之戀。

時令嘅池魚王刺身亦都非常之值得推薦。

鍾意食日本菜🇯🇵嘅朋友一定唔可以錯過呢間餐廳好有日式居酒屋嘅感覺🏮主要有壽司🍣刺身、丼飯 海鮮每日新鮮由日本送到👍🏻.#市場刺身丼 $165套餐包海帶麵豉湯、胡麻田園沙律🥗、日式燉蛋👈🏻呢款前菜好好食 有新鮮嘅帶子同香菇 好香濃嘅蛋味🥰好滑主食丼食有三文魚、吞拿魚、帶子、大蝦🦐、玉子三文魚超級鮮甜😳有豐富嘅魚油 有少少入口即溶嘅感覺🤤而且每件刺身都好厚身每款兩件刺身都唔夠喉 太好味啦一款定食已經夠哂飽.#特選鮪盛 $238 餐廳必點名物‼️包括赤身、中拖羅、大拖羅 🐟每款各兩件吞拿魚腩顏色粉嫩🥰十分吸引 大拖羅👍🏻入口即溶又無筋 成口充滿住拖羅嘅魚油😋就算喺日本當地都會食到有筋 真係好難得食到咁高質嘅拖羅雖然價錢有少少貴🙈但質素真係高水準👍🏻.#蜜桃雪葩 $55#菠蘿雪葩 $68賣相好得意啊 菠蘿🍍同蜜桃🍑原個上 刮咗中間嘅肉放上雪葩菠蘿🍍味道好似真菠蘿肉一樣 比較甜少少蜜桃🍑味就冇咁甜 但口感就比較滑兩款嘅味道都好Fresh 完全唔怕肥😂
鍾意食日本菜🇯🇵嘅朋友一定唔可以錯過呢間
餐廳好有日式居酒屋嘅感覺🏮
主要有壽司🍣刺身、丼飯 海鮮每日新鮮由日本送到👍🏻
#市場刺身丼 $165
主食丼食有三文魚、吞拿魚、帶子、大蝦🦐、玉子
每款兩件刺身都唔夠喉 太好味啦
一款定食已經夠哂飽

#特選鮪盛 $238
餐廳必點名物‼️
包括赤身、中拖羅、大拖羅 🐟每款各兩件
吞拿魚腩顏色粉嫩🥰十分吸引

菠蘿🍍味道好似真菠蘿肉一樣 比較甜少少
蜜桃🍑味就冇咁甜 但口感就比較滑
兩款嘅味道都好Fresh 完全唔怕肥😂
2019-06-19 170 浏览
聽講灣仔有間高質日本菜,放工就約咗同事一齊食。呢度有元祖波子汽水,味道係經典波子汽水味,好難得,叫咗枝懷吓舊。主食點咗大名壽司定食,有八件壽司、一個沙律同一碗三文魚湯。魚生係店內主打,唔怪得樣樣都咁鮮。最鍾意大本鮪魚腩,好肥美,油脂感好重。海膽又係好正,好鮮甜!其他魚刺身都好爽口彈牙。意猶未盡,再點咗特選鮪盛,有三種唔同嘅拖羅。本鮪赤身就口感結實,油脂較少;中本鮪魚腩油脂分布均勻;而大本鮪魚腩油脂感好重又肥美。忍唔住再叫咗三文魚腩刺身,好肥美,入口嫩滑。熟食方面就有鹽燒油甘魚鮫,燒完都唔乾,保留到魚嘅鮮味,點埋柚子醬汁仲惹味。而薄燒牛舌肥厚適中,入口唔靭有嚼勁。關東煮湯底好濃,同日本食到嘅差唔多味。不過玉子就略為失色,味道偏甜。整體而言食物係幾高質,嚟食嘅話一定都試魚生,質素保證!
聽講灣仔有間高質日本菜,放工就約咗同事一齊食。

忍唔住再叫咗三文魚腩刺身,好肥美,入口嫩滑。

整體而言食物係幾高質,嚟食嘅話一定都試魚生,質素保證!
2019-06-17
  • 三文魚腩刺身
1K
2019-06-18 161 浏览
如果係灣仔行完街想搵食,這裡係一個推介嘅地方,位置正中,地方大,座位十分舒適,而且價錢相宜同分量十足,食材都十分新鮮!打開餐牌有十分之多嘅選擇,有套餐選擇,當然就選了個最愛嘅蒲燒鰻魚丼定食,有個麵豉湯,蒸滑蛋同埋個主角蒲燒鰻魚飯啦!一上枱已經急不及代望主個蒲燒鰻魚飯,燒鰻嘅香味已經陣陣樸鼻,入口時鰻魚嘅肥美配埋個醬汁入口份外滿足!而個滑蛋十分香滑,裡面有香菇同埋蟹棒!而個重點就係佢嘅激安壽司,件件劃一價錢,有差不多12款選擇,一次過每樣點了多件,將個肚填滿!安格斯牛肉、特大赤海蝦、油甘魚、芝士飛魚子,一板上夠晒霸氣,當然味道絕對好味,安格斯牛肉嫩滑軟熟、赤蝦肉質爽彈、油甘魚入口肥美、芝士上沾滿了卜卜脆嘅飛魚子,食完唔夠還可以再追加!之後反而再叫了份吉列三元豚,呢種感覺就好似係日本食炸豚扒嘅專門店一樣,炸得外脆內軟,配埋啲麻醬汁一齊入口口感更佳!再加埋杯夠凍嘅Suntory 啤啤佢!完全係忘記了工作壓力嘅好方法!

2019-06-17 131 浏览
朋友食過幾次呢間家賀屋,今次佢就帶我地黎試下,佢話勁鐘意食🤣一於試下佢有幾勁先!睇睇餐牌先!呢到有主打日本直送既魚,我地叫左呢個伊佑木 原條$320 做刺身!刺身黎到好驚訝,好大碟,無論點豉油wasabi 食,定點佢配埋既汁食都超正!超新鮮!好似去左日本咁啊!之後食完可以魚身炸埋黎食~刺身類仲叫左特選鮪盛,有三款唔同既吞拿魚!$238 首先賣相已經流哂口水啦,幾肥美!我就最鐘意食中拖,肥美得黎又不失魚既口感!朋友就最鐘意食大拖,貪佢夠肥👍🏻👍🏻壽司就有火炙特大蟹棒$25 火炙三文魚$20 辛辣三文魚軍艦$20 牛油果軟殻蟹卷$78 呢個卷物基本上有我就叫架啦,因為牛油果同軟殻蟹都係我至愛!配埋沙律醬真係好正!三文魚籽壽司一件$28 係朋友叫,因為係佢既至愛~芝士鰻魚卷$28 芝士不會太膩,配埋鰻魚好好食~主食有燒油差魚鮫$85 呢個要比5粒星!煮得超好食!又滑,朋友就成舊魚唔放過食到乾乾淨淨!唐揚嫰雞$45 炸到好好,唔會太油!雞肉真係好嫰同滑!好多肉汁~自家燒玉子$18玉子甜甜地好食~餃子雞翼$48 雞皮比醬汁煮得好好味!無骨好正~關東煮手打烏冬$48因為想食返d暖野而叫既,點知好
睇睇餐牌先!呢到有主打日本直送既魚,我地叫左呢個伊佑木 原條$320 做刺身刺身黎到好驚訝,好大碟,無論點豉油wasabi 食,定點佢配埋既汁食都超正!超新鮮!好似去左日本咁啊!
之後食完可以魚身炸埋黎食~

關東煮手打烏冬$48因為想食返d暖野而叫既,點知好有驚喜,好彈牙,湯底又好味,飲左一大碗🤣 炸軟殻蟹$65 炸得好脆,個皮唔會太厚!有朋友想啤啤佢,仲叫左兩杯suntory beer $136@2

好滿足!好好食.

2019-06-17 182 浏览
這幾天積壓了不少負面情緒,係時候放開心情,返回工作崗位,下班後第一件事當然是跟朋友出來 chill 一下。當刻的心情好想找一間居酒屋,𣈱飲啤酒再食刺身,享受美食也是放鬆的一種方法。灣仔附近我們喜歡去大有商場對面的家賀屋。和式的裝修加上寬闊的座位,西日混合的居酒屋風情。《三得利生啤》$68坐下先來一杯 Suntory draft beer ,喜歡他冰涼透心,為我們高漲的情緒降溫。《特選鮪盛》$238飲啖啤酒順返條氣之後,店長師傅推介菜色係人人食過都讚好嘅 本鮪赤身、俗稱中拖羅 & 大拖羅,賣相漂亮到不得了。見到咁有光澤嘅吞拿魚已經食指大動,魚味濃郁,當中的大拖羅更加是入口即溶,口感軟滑,魚油香味迫爆口腔。《北海道海膽刺身》$198/50g另一個我無法抗拒的北海道海膽,鮮甜又唔腥,最緊要係味道清甜,海膽味濃郁而香醇,料理長的細心推介!一粒粒可愛的小飯團再配上脆卜卜的紫菜,幸福的感覺迴盪無窮。《激安壽司》$13我估計是這裏必然之選,$13 抵食而且質素高,刺身夠新鮮,款式又多又齊。真心推介人氣大赤蝦,大大隻而且爽口彈牙鮮味十足。《吉列三元豚》$65食日本豬扒比較安心,炸至金黃色的豚肉,香

和式的裝修加上寬闊的座位,西日混合的居酒屋風情。

《三得利生啤》$68

《特選鮪盛》$238
《北海道海膽刺身》

《北海道海膽刺身》$198/50g

《激安壽司》$13

《吉列三元豚》$65
食日本豬扒比較安心,炸至金黃色的豚肉,香脆可口,厚切的臀肉入口非常爆汁,非常好味道。

總括而言我很滿意這頓飯,氣氛環境甚佳,
食物都很講究,每一款都令人滿意。服務也很有禮,二人可以靜靜的聊天,有機會一定會再光顧。

庆祝纪念
父亲节