2024-04-25 8 浏览
尖沙咀真的有超多韓國菜餐廳這間有多款配搭組合的套餐選擇主菜配搭數款韓式小菜價錢亦親民 性價比不錯 ⍢純豆腐豬肉湯 $99上桌時熱騰騰 非常暖胃先喝幾口湯 辣度亦都剛好豆腐嫩滑 豬肉亦軟腍配白飯吃很快吃完數款小菜都很入味泡菜比起坊間的較辣但爽口泡菜炒飯 $99炒飯炒得粒粒分明夾雜泡菜 口感更爽雖然看上去全紅色 但其實不算辣配上一個荷包蛋 撈勻吃一流值得一提的是套餐有提供紫菜包飯來吃 口感更豐富⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐家家戶戶 📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
尖沙咀真的有超多韓國菜餐廳

包飯來吃 口感更豐富

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

家家戶戶
📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
之前有一晚喺尖沙咀做完嘢,同朋友想喺尖沙咀搵少少嘢食,想搵一間靜靜地可以傾偈又舒服嘅餐廳。結果行到金巴利道,又即係韓國街嘅時候,發現有間韓國餐廳,菜式有韓國傳統風采,而且地方寬敞唔使等位,一於就入去試吓。😊韓式牛肉飯白白嫩嫩嘅米飯旁邊,鋪滿咗一層香氣四溢嘅韓式烤牛肉。啲牛肉係用特有韓式燒烤方式烹調,啲肉質鮮嫩多汁,每一啖都好滋味!仲有啲醬汁,係甜甜嘅韓式燒烤醬,淋係啲牛肉上面,令佢更加香濃。啲韓國泡菜同埋韓式蔥絲,都係必不可少嘅配料,令呢碗牛肉飯更加豐富多彩!🍚🥩韓式牛肉鍋個鍋上到枱係熱辣辣嘅,啲湯底係用牛骨熬煮嘅,好濃郁又香甜。將牛肉片、金針菇、洋蔥、白蘿蔔、豆腐、韓式年糕,全部都係放入湯底煮,啲牛肉片煮得剛剛好,而金針菇同埋豆腐都吸收咗啲湯汁,好鮮甜。韓式年糕亦都好煙韌,口感彈牙,啲湯底都被佢吸收,好好味!飲完少少湯之後,仲可以加啲飯入去,煮成韓式牛肉湯飯,真係一流呀!🍲💕

韓式牛肉飯

韓式牛肉鍋
𓊐 𓊐 𓊐尖沙咀金巴利街一向有小韓國之稱,這裏有很多韓食店,其中一間裝潢有如傳統韓國家庭風格的,名為「家家戶戶 Gagahoho」。Menu套餐都有很多款式,樣子都非常正宗,所以便入內試試。𓍱 香辣豬肉定食 $118豬肉份量很多,而且偏瘦肉為主,一點都不肥膩。醬汁香辣惹味,配白飯一流。𓍱 韓式牛肉石頭飯 $108必點推介!石頭拌飯這傳統韓食是一定要點的。石鍋中有五顏六色的蔬菜、牛肉和生雞蛋,拌勻後又香又熱騰騰,加上石鍋底的香脆飯焦,十分滿足。每份套餐都附上一支益力多,雖然不是韓國牌子,但都很有韓國地道風味。𓊐 𓊐 𓊐

𓊐 𓊐 𓊐

𓍱 香辣豬肉定食 $118
𓍱 韓式牛肉石頭飯 $108

𓊐 𓊐 𓊐
2024-04-22
  • 韓式牛肉石頭飯
街角一隅既韓國小店懷舊裝潢好似韓劇入面家庭式小店既感覺餐牌配搭好多種類 由拌飯 炸醬麵 拉麵 到飯卷都有轉套餐會有好幾種小菜口味簡直就係韓國原味韓式牛肉石頭飯熱辣辣最啱係呢啲陰雨天食微辣嘅大醬加上生蛋特別開胃我自己就鍾意每一啖飯再配上一小片泡菜酸酸鹹鹹層次感再分明啲海鮮炸醬撈麵非常傳統嘅韓國家庭菜式所用嘅醬料係春醬亦即係鹹嘅黑豆醬依家餐廳用嘅淡味少少容易接受份量非常多海鮮嘅配料都好充裕順帶一提欣賞佢哋配菜比足四五種套餐入面包埋嘅海帶湯可以解膩
街角一隅既韓國小店

2024-04-21
  • 韓式牛肉石頭飯
  • 海鮮炸醬撈麵
2024-04-19 7 浏览
✨牛肉鍋 $119 🍲牛肉鍋湯底好香牛肉片又薄又嫩入口即溶仲有啲配料,蔬菜、豆腐同埋麵條令呢碗牛肉鍋更加豐富多元鮮甜嘅牛肉湯加上韓式香料嘅香氣交融如果你鍾意牛肉同濃郁湯底嘅結合呢個牛肉鍋絕對係你嘅首選🤤✨純豆腐海鮮湯 $99 🍲純豆腐海鮮湯輕盈又滋味十足豆腐嘅質地好嫩滑一入口就化喇同埋湯底都十分清爽唔會蓋過豆腐同海鮮嘅鮮味湯裡面仲有嚟自大海嘅新鮮海鮮有蝦同蜆肉每一口都好鮮甜湯底都冇加太多調味料保持咗原汁原味令味道更加純正🍴家家戶戶📍 尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖📞31517200

✨牛肉鍋 $119 🍲
牛肉鍋湯底好香
牛肉片又薄又嫩
入口即溶
仲有啲配料,蔬菜、豆腐同埋麵條
令呢碗牛肉鍋更加豐富多元

🍴家家戶戶
📍 尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
📞31517200
2024-04-18 7 浏览
尖沙咀有條街真係好多韓國餐廳,今日同朋友係尖沙咀,話好耐無食韓國野就見揾左間呢間黎食。店舖係韓國人經營,所以味道都真係幾正宗。餐廳成個格局都韓韓地,有一種暖笠笠好有韓式家庭嘅感覺。芝士炒年糕 $79年糕煮得岩岩好,口感軟糯煙煙韌韌咁。味道上我覺得適合大部份人,因為唔會太辣,但又有濃濃嘅辣椒香。同埋有塊芝士,芝士溶左落個年糕同個汁到再多左份香味。炒牛肉Set Meal $118份炒牛肉都幾多,套餐有前菜有湯有白飯。前菜有海帶,泡菜,韭菜,成個感覺好韓式。個湯係普通嘅海帶湯,加咗啲白胡椒入去飲落好暖胃。炒牛肉有啲麻油香,有個鐵板熱住唔驚凍。

芝士炒年糕 $79

炒牛肉Set Meal $118

2024-04-14
2024-04-13 38 浏览
最近呢排在看韓劇,特別想食韓餐,但胃口唔係好好,聽朋友推薦兜兜轉轉在尖沙咀搵到呢間品類超級豐富嘅正宗韓餐店裝橫同我哋去過的韓國本地的餐廳差唔多,店面唔大但很敞亮很舒服,菜單主要係套餐,拌飯炸醬麵參雞湯都有~大概主食都有四十多種選擇我們點了兩份石頭飯韓式牛肉石頭飯和辣炒豬肉石頭飯這個配色看起來就很誘人,有青菜,菠菜,豆芽,胡蘿蔔絲,甜辣醬同埋生雞蛋吃著辣度也適中,如果鍾意食鍋巴,可以多等一會攪拌邊緣,就有嘎嘣脆的鍋巴!韓式牛肉是有提前醃制過的,豬肉是偏甜辣口的!配菜也超級多,蓮藕 泡菜 辣蘿蔔 韭菜 以及海帶湯海帶湯看起來寡淡,實際味道很鮮!兩份都超級美味😋下次會再來試試別的種類的套餐!

我們點了兩份石頭飯
韓式牛肉石頭飯和辣炒豬肉石頭飯

海帶湯看起來寡淡,實際味道很鮮!
兩份都超級美味😋下次會再來試試別的種類的套餐!
#MC帶你去尖沙咀.尖沙咀係韓國菜嘅集中地,分佈無數大大小小嘅韓國餐廳、小食店、雜貨店等,所以有小韓國之稱😜。今次就走入韓國街,食一間極具韓式家庭氛圍嘅韓國餐廳。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 家家戶戶.餐廳採用簡約設計,柔和色調配以木系餐桌及暖色系瓷磚,充滿韓式家庭氛圍,享受正宗家庭式料理。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 韓式牛肉石頭飯|$109.大大碗、熱辣辣嘅石頭鍋飯!配料十分豐富,有牛肉、芽菜、菠菜絲、生雞蛋。將韓式甜辣醬同配料撈勻一齊食,飯底仲有少少飯焦(鍋巴),香脆可口,口感好豐富😍。而且套餐仲有四款韓式配菜,包括:泡菜、辣豆腐,涼拌海帶芽和韭菜花。同埋一碗海帶湯,整體份量好足料!.🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119.紅紅辣辣嘅海鮮湯麵,以韓式辣醬作為湯底,配以牛肉、青口、大蝦、魷魚、蜆肉等,加埋韓式刀削麵,超級豐富!濃郁鹹鮮味帶微辣味道,十分惹味!套餐一樣配有前菜,仲有兩隻餃子。.🥟 餃

#MC帶你去尖沙咀

✨ 家家戶戶

🥢 韓式牛肉石頭飯|$109
🥬 泡菜   - 辣度十足,拌飯一流。
🌶 辣豆腐  - 配以韓式辣醬,吃起來清爽又夠味。
🌱 涼拌韭菜花- 微辣清爽,解膩開胃
🥬 涼拌海帶芽- 口感脆嫩爽口

🥢 牛肉海鮮辣湯鮮|$119
🥟 餃子   - 味道濃郁帶微微胡椒辣味,每一淡都是道地韓式風味。
🥬 泡菜   - 經典韓菜嘅下飯菜,辣度十足,拌飯一流。
🥒 韓式黃蘿蔔- 經過醃漬嘅黃蘿蔔,口感清脆,味道偏酸甜,作為開胃菜一流!
2024-04-10
2024-04-10 254 浏览
🐙海鮮炸醬撈麵 Seafood Jjajangmyun $109🌟🌟🌟海鮮種類豐富 有魷魚、章魚粒、蜆、超細粒嘅蝦蔬菜方面有紅蘿蔔絲、椰菜絲同洋蔥粒麵條欠缺彈牙嘅口感 有好重麵粉味但每一條麵條都掛滿醬汁韓式牛肉炒粉絲 Bulgogi Japchae $88🌟🌟🌟🌟面層由一大堆椰菜、菠菜同紅蘿蔔絲覆蓋住粉絲炒得好香甜入味 但係粉絲份量有啲少牛肉份量都幾多 可以一啖粉絲一啖肉芝士炒年糕 Cheese Tteokbokki $79🌟🌟🌟明明叫咗唔要辣 但最後出嚟都係辣嘅🥵🌶️面層有一塊車打芝士 無拉絲年糕大大條煙韌結實 有咬口 需要反覆咀嚼除咗年糕之外 仲有好多椰菜同紅蘿蔔絲醬汁甜辣香濃 適合嗜辣人士😋外面的紅磚牆令間餐廳變得好溫暖 有家嘅感覺 室內的二人餐桌較細 放三碟餸/兩個餐就放滿食物並非由韓國人親自料理 所以有種非正宗韓國菜的感覺
🌟🌟🌟
海鮮種類豐富
有魷魚、章魚粒、蜆、超細粒嘅蝦
蔬菜方面有紅蘿蔔絲、椰菜絲同洋蔥粒
麵條欠缺彈牙嘅口感 有好重麵粉味
但每一條麵條都掛滿醬汁

韓式牛肉炒粉絲 Bulgogi Japchae $88
🌟🌟🌟🌟
面層由一大堆椰菜、菠菜同紅蘿蔔絲覆蓋住
粉絲炒得好香甜入味 但係粉絲份量有啲少

食物並非由韓國人親自料理
所以有種非正宗韓國菜的感覺
韓式牛肉炒粉絲
2024-04-08 28 浏览
成日出去食飯有時都會掛住媽媽煮嘅菜呢度絕對俾到你家的感覺韓國菜通常都有好多前菜每間餐廳或者每個屋企都有自己唔同做法薯仔原來可以咁爽脆加咗芝麻好好味送飯一流而泡菜都幾辣無出面賣嘅咁酸甜感覺健康咗個牛肉烏冬好家常好媽媽會煮出嘅味道牛肉甜甜地好多椰菜營養豐富元氣滿滿豚肉石頭飯加咗翠玉瓜偏辣但惹味受熱好均勻拌勻後每一啖都有飯焦海帶湯非常多海帶煮到好出味配上韓式麵豉豆腐清清地唔錯下次我都試下屋企煮唔煮到俾老公食先
成日出去食飯

配上韓式麵豉豆腐
清清地唔錯
下次我都試下屋企煮唔煮到俾老公食先
2024-04-08 24 浏览
好耐都無喺尖沙咀食韓國嘢啦,行街行到咁上下,又到食晚餐時段,心血來潮想想韓國野,就見到間傳統韓國家庭裝潢,正正可以享受韓國家庭式料理😍所以就簡左呢間😊韓式牛肉石頭飯Bulgogi Hotpot Rice不得不叫牛肉石頭飯,牛肉份量多,辣醬又剛剛好,唔駛驚會好辣,其他配菜份量都剛好,再混合一齊,非常入味👍飯底仲有少少焦(飯焦),食落好香脆😋😋,所以係舒適環境能夠享受正宗韓國美食😌純豆腐海鮮湯Spicy Soft Tofu & Seafood Soup店舖有多款配搭的套餐組合,而今次就簡左純豆腐海鮮湯😚湯底完全夠哂味,辣度剛好,一上枱非常熱辣辣出哂煙,好吸引,海鮮好有鮮味,豆腐又非常嫩滑,好完正,配埋一碗白米飯,絕配吖😋😍

韓式牛肉石頭飯Bulgogi Hotpot Rice

番完教會,一家人去咗對面韓國街搵野食,呢間韓國餐廳Lunch好多人排隊,個設計都幾Family,我哋見價錢都好相宜,每個set都係$100左右,所以入咗嚟食Lunch。🐮 牛肉鍋好耐冇食過正宗嘅韓式牛肉鍋,我叫咗呢個牛肉鍋Set,呢個set會包咗幾款泡菜同埋白飯,泡菜有少少辣,其中一款泡菜茄汁腸仔都幾特別,其他兩款就比較家庭式自家製。呢個牛肉鍋都有好多牛肉,仲有啲粉絲添,係我好掛住韓國味道🤤好味道。🦑 海鮮炸醬撈麵老公表示好耐冇食炸醬麵,見到呢度有個海鮮炸醬麵好吸引,就叫咗嚟試試,由於有大量嘅海鮮同魷魚🦑配料,個炸醬麵上檯時已經撈左埋一齊,外貌係我想像中咁樣,仲有脆卜卜餃子同埋啲啲泡菜加一碗紫菜湯,味道都幾正宗,食完唔口乾🤤正!

🐮 牛肉鍋

🦑 海鮮炸醬撈麵

• 炸醬麵
2024-04-08 47 浏览
Weekend 黎尖沙咀有野做, 去韓國街食brunch,見到呢間好多人食就入去試下。由裝潢到擺盤都滲透著韓國嘅味道。2邊特色牆,上面仲有層架佈置小屋玩具&擺設, 環境溫暖舒適,享受韓國家庭式料理。menu 有多款套餐選擇,配菜可算係韓國餐嘅靈魂!♡韓式牛肉石鍋飯 $109熱辣辣上枱, 忍唔住即刻撈起隻蛋。另配紫菜湯、泡菜、韭菜、青椒、蘿蔔薯仔。飯焦真係好好食, 焦脆香口,韓國版煲仔飯~♡海鮮炸醬撈麵 $119有好多八爪魚, 令口感更豐富,呢個餐嘅配菜有少少分別, 醃蘿蔔嘅酸爽解炸醬麵嘅甜膩,不得不讚旁邊的2隻煎餃, 雖然唔係肉餃, 但煎得好香好好味!

♡韓式牛肉石鍋飯 $109
飯焦真係好好食, 焦脆香口,韓國版煲仔飯~
♡海鮮炸醬撈麵 $119
2024-04-06
2024-04-04 27 浏览
體驗傳統家庭氛圍,細味正宗美食──尖沙咀的「家家戶戶」韓國餐廳,帶給您一場風味盛宴。這家餐廳以其獨特的特色著稱,讓您在舒適的環境中品味正宗的韓國家庭料理。一踏入「家家戶戶」,您會立刻被韓國傳統家庭裝潢所吸引。從精心設計的木製家具到傳統的韓國藝術品,這裡彷彿是一個時光隧道,將您帶回過去的年代。這種溫馨的氛圍讓您感受到韓國家庭的溫暖與和諧。然而,「家家戶戶」的魅力絕不僅於此。這裡提供各種令人垂涎欲滴的正宗韓國美食,其中必點的兩道菜肴是鐵板炒牛肉和牛肉海鮮辣湯麵。鐵板炒牛肉是一道令人垂涎欲滴的經典菜餚。當服務員把熱騰騰的鐵板放在您面前時,您可以聞到牛肉的香氣彌漫在空氣中。這道菜以優質的牛肉為主角,搭配新鮮的蔬菜和香料。當牛肉與蔬菜在熱騰騰的鐵板上煮熟時,它們散發出令人垂涎欲滴的香味和口感。每一口都充滿了濃郁的韓國風味,讓您彷彿置身於首爾的街頭小吃攤。如果您喜歡辛辣的美食,牛肉海鮮辣湯麵絕對是您的最佳選擇。這道湯麵融合了牛肉、海鮮和辣椒的風味,呈現出一碗香濃而辣味十足的湯麵。湯底醇厚,辣度適中,將您的味蕾帶入新的境界。麵條彈牙,牛肉和海鮮的鮮甜口感與湯汁完美結合,帶來一種令人上癮的美味體驗。「

「家家戶戶」韓國餐廳不僅提供美味的韓國料理,還注重服務品質。工作人員友善且熱情,總是樂於為客人提供卓越的服務。無論是想要了解菜單中的內容,還是尋求建議,他們都會樂意為您提供幫助。

總結而言,「家家戶戶」韓國餐廳是一個讓您置身於傳統韓國家庭氛圍中,享受正宗美食的理想場所。無論是鐵板炒牛肉還是牛肉海鮮辣湯麵,這裡的菜餚都能滿足您對韓國美食的渴望。加上舒適的環境和親切的服務,「家家戶戶」絕對值得一試,讓您的味蕾和心靈都得到滿足。
2024-04-03 19 浏览
🐽 辣泡菜同辣青瓜辣泡菜同辣青瓜都有正宗辣辣嘅味道,非常開胃。紫菜湯亦都好好飲,湯底鮮甜。每個小菜都會跟唔同既前菜🐽 牛肉海鮮辣湯烏冬湯底好醇厚,有啲辣辣嘅味道,仲有鮮嫩嘅牛肉同好足料既新鮮海鮮,味道非常濃郁。烏冬麵煮得剛剛好,彈牙有嚼勁,同湯底一齊食真係好過癮🐽 韓式炒粉絲粉絲炒得恰到好處,唔會太軟或太硬,口感好好。佢哋加入咗豐富嘅蔬菜同海鮮,令呢道菜更加豐富多樣。炒粉絲嘅醬汁亦都好香濃,小小甜甜地非常入味
🐽 辣泡菜同辣青瓜

🐽 牛肉海鮮辣湯烏冬