2022-08-20 614 浏览
Doraya以魚生刺身聞名,炸物亦有不俗的評價。我幫襯多次,其炸雞、炸蠔、吉列海鮮、雞皮餃子、拖羅、左口魚均令我感到滿意。今日,我經openrice外賣自取購買吉列豬扒便當,滿心以為豬扒應該與其他炸物有同樣水準,結果卻是大失所望。直接講重點,分享下對豬扒評價:肉質:明顯不算多汁,瘦肉偏多,脂肪少,引致口感較乾。雖然未至於韌同柴,但咬上去並非賞心樂事。肉味方面亦乏善足陳,沒有鮮美之感。食落似普通雪藏貨,感覺只比大X活稍佳。炸皮:的確很脆,而且厚度硬度適中,不會有割口之感。然而,當你咬開之後,炸皮就會主動與豬扒分離。情況是即時解體,上層炸皮、下層炸皮、豬扒本身,分散成3個獨立個體,猶如三國鼎足而立。以一間高級日式餐廳而言,此豬扒表現並不合格。再加上$128價格,性價比極低!食番普通午餐便當好過!另外一點令我不滿的是,Doraya味噌湯一直都有擺放菇類增加口感,是我欣賞的地方。但今日呢碗味噌湯居然無咗啲菇!!失望!!補充一點,我外賣自取取得食物之後,只用了5分鐘路程,便已就座開始享用食物。因此,時間對食物質素的影響微乎其微。

直接講重點,分享下對豬扒評價:

吉列豬扒便當
2022-08-20
5 分钟 (外卖自取)
  • doraya午餐定食
  • DORAYA 午餐定食
2022-08-20 546 浏览
🥇Doraya 豪華丼定食  $298 叫得豪華丼,當然最豐富啦!𕚃面有齊藍鯨吞拿魚大腩+赤身+吞拿魚腩蓉+吞拿魚扒+牡丹蝦+蟹膏。揀豪華丼主要希望除左吞拿魚外,可以享受埋牡丹蝦同蟹膏,牡丹蝦好巨型,蟹膏新鮮,完全無腥味,而且份量絕對唔姑寒👍🏻 🥇藍鯨吞拿魚四式丼定食  $228 主攻吞拿魚,有大腩+赤身+炙燒大腩+腩蓉。 個人推介必食!性價比高! 大腩,赤身,炙燒大腩全部厚切,各3片,大腩鮮甜肥美,入口即溶。最驚喜是赤身,通常赤身脂肪最少,有時仲會有筋。但 Doraya 的赤身完全無筋,口感滑溜,甚至有食緊腩位的錯覺。牛燒肉丼定食   $158 牛丼份量足夠,米飯面上有滿滿的牛肉,和焦糖洋蔥是絕配🧅 海膽山盛版40g  $214 海膽是半板份量,賣相麻麻地但食落唔錯!鮮甜無怪味,附上的紫菜可以包醋飯,自製迷你海膽卷,好幸福 😊 🐥Doraya 秘製炸雞5件   $54 炸雞是 Doraya 另一必食名物,即叫即炸,外脆內 juicy,不油膩。點埋檸檬汁🍋和日式沙律醬,多一份清新和罪惡,推介大家一試 😄 和風焙煎醬冷豆腐   $46 冷豆腐是日本傳統食物之一,細膩綿滑,附上胡麻醬更添一
🥇Doraya 豪華丼定食  $298

🥇藍鯨吞拿魚四式丼定食  $228

主攻吞拿魚,有大腩+赤身+炙燒大腩+腩蓉。

個人推介必食!性價比高!

牛燒肉丼定食   $158

牛丼份量足夠,米飯面上有滿滿的牛肉,和焦糖洋蔥是絕配🧅

海膽山盛版40g  $214

🐥Doraya 秘製炸雞5件   $54

和風焙煎醬冷豆腐   $46

冷豆腐是日本傳統食物之一,細膩綿滑,附上胡麻醬更添一份日式風味,食落清爽,簡單又健康。

🐙八爪魚芥辣漬   $38

日本版白飯神偷!芥辣唔會太嗆,但整體較重口味,配飯食👍🏻

燒玉子  $25

Menu 內無,但問職員可以特製。味道唔錯,但一口size份量太少。

🍺威士忌梳打  $48

🍺Suntory生啤   $58
2022-08-15 651 浏览
朋友約出嚟見面 介紹食呢間不枉我收工咁遠水路衝出去食⭐️667 火燒平目魚&藍鰭吞拿魚大腩丼定食火燒過嘅平目魚 油香四溢 選用嘅材料油脂分布平均藍鰭大腩都好正 無筋 咬落去好香 唔係入口即溶 但都就快溶🤭定食包括:味噌湯 - 還可以茶碗蒸 - 好香滑 好似布丁咁 裡面好鮮甜小茶 - 係豆 呢個好好食 有咬口又甜甜地漬物 - 韓式醃蘿蔔⭐️慢煮鹽燒三文魚頭鮫好大件 性價比都幾高 燒得幾香 但因為食咗碗飯已經好飽大家都食咗幾啖就停哂手 下次靜係叫丼飯都夠了~其他係朋友嘅丼飯☺️
朋友約出嚟見面 介紹食呢間

小茶 - 係豆 呢個好好食 有咬口又甜甜地
漬物 - 韓式醃蘿蔔

⭐️慢煮鹽燒三文魚頭鮫
好大件 性價比都幾高 燒得幾香 但因為食咗碗飯已經好飽
大家都食咗幾啖就停哂手 下次靜係叫丼飯都夠了~
慢煮鹽燒三文魚頭鮫

其他係朋友嘅丼飯☺️
慢煮鹽燒三文魚頭鮫
冇誇張呢間嘅日式丼飯係我喺香港回訪得最多嘅一間🥳好多年前第一次食 到而家嘅水準都keep到 而且我覺得係香港嘅日式丼飯店黎講係性價比好高🤓所以一想食丼飯 始終覺得返嚟最好🤭❤️-🐟油甘魚藍鰭吞拿魚二色丼定食 ($148)一次過滿足左兩個願望🥰淨係睇色澤 都覺得呢兩款魚刺身非常之新鮮😍每片嘅厚薄度適中 唔會太薄冇咗口感 色澤好鮮艷 魚生鋪滿整個飯面唔吝嗇🥳茶碗蒸依舊係之前咁滑🐣入邊仲有好多餡料 整體質素高 個質素嚟講價錢好抵食滿足🤪
🐟油甘魚藍鰭吞拿魚二色丼定食 ($148)

• 油甘魚藍鰭吞拿魚二色丼定食
2022-08-11 547 浏览
幾年前黎過呢間日式丼食專門店之後,一直心心念念。可惜呢間鋪頭實在太受歡迎,成日都要排隊食唔到。今次平日收工黎碰碰運氣,估唔到等左20分鐘左右就有得入去!藍鰭吞拿魚&魚腩蓉丼定食✨呢到真係中意食吞拿魚既人既福音!吞拿魚既油脂超級豐富,分佈平均,大拖真係可以話係入口即溶,而且咬落口冇筋之類,非常滿足。而魚腩蓉就正常發揮,好soft,食得出用料新鮮。三文魚拚火炙平目魚丼✨我一向都好中意食平目魚,但好少刺身丼有,見到呢到有緊係即刻叫啦!火炙平目魚油脂超豐富,加上輕輕燒過有淡淡既焦香,送飯一流!而三文魚切得夠厚,食落啖啖肉。鹽燒牛舌✨一定要趁熱食!牛舌彈牙爽口,熟度啱啱好唔會韌,咬落去油脂肉汁會出哂黎!上面仲灑左一層既胡椒,增加口感之外仲帶出香氣。

藍鰭吞拿魚&魚腩蓉丼定食✨

三文魚拚火炙平目魚丼
鹽燒牛舌
  • 藍鰭吞拿魚中腩&魚腩蓉丼定食
2022-08-06 560 浏览
今日叫左香蔥伴吞拿魚腩蓉定食,麻麻地,吞拿魚都唔係太新鮮,另一份糸慢煮鹽燒三文魚頭鮫轉定食,呢個就反而做得好啲,茶碗蒸得半杯,都有啲孤寒亦都麻麻哋,可能都係熟d會好啲,都幾多人,雖然有隔板但係枱與枱之間根本就係連埋一齊,冇乜大作用,其實枱與枱之間要分開少少會好啲,尤其是係疫情嘅時間
2022-08-05 635 浏览
餐廳:定食 Doraya 地區:尖沙咀地址:尖沙咀厚福街8號H8 6樓日期:16/7/2022時間:12:30人數:2人 等位: 0mins 價錢: $405間唔時見FB刺身關注組有人介紹尼間野唔錯🙊於是就去咗朝聖下😚我哋嗌左藍鰭吞拿魚大腩丼定食($240)同吉列豬扒定食($128),加一後總共$405。🍱藍鰭吞拿魚大腩丼定食淨係睇色澤🤩都覺得刺身非常之新鮮😍 片片厚身口感鮮嫩,甘香肥美,油脂豐腴,入口即溶勁Juicy!色澤好鮮艷😚魚生鋪滿整個飯面份量超多🥳茶碗蒸內有冬菇及蟹柳,口感好滑🤤個質素嚟講價錢好抵食滿足🤪🍱吉列豬扒定食豬扒炸到金黃色又香又鬆脆,肉質夠軟腍,配埋日式豬扒醬好開胃,定食仲配埋麵豉湯、椰菜絲、漬物和茶碗蒸😆好豐富整體感覺店員服務好,食物質素高,值得一試!👍👍👍
餐廳:定食 Doraya
等位: 0mins
價錢: $405

🍱藍鰭吞拿魚大腩丼定食

🍱吉列豬扒定食

整體感覺店員服務好,食物質素高,值得一試!👍👍👍
  • 藍鰭吞拿魚大腩丼定食
2022-08-05 393 浏览
DORAYA午餐定食 ($108 + 1)好豐富既午餐 有三色刺身🍣 炸蠔🦪 炸雞🍗 味噌湯🫕 醋飯🍚沙律🥗整體來說 調味有點兒不足..醋飯跟白飯應該沒什麼大分別 倒好多鼓油先有少少鹹味😅只給一點點wasabi 所有食物味道都好淡🤕感覺上比較適合口味清淡的人士😊
DORAYA午餐定食 ($108 + 1)

2022-08-04 369 浏览
依加要搵一間好食既日本魚生店🐟並不容易!小編終於食到間正野可以介紹😋佢係位於尖沙咀厚福街既…🍽定食DORAYA🍱據說呢間餐廳本來只是一間🐟優質吞拿魚稍售批發的公司,早前開始搖身一變成為左一間日式定食店,當中最值得留意的為藍鰭吞拿魚🎣黎到既指定動作當然要order自選丼👍🏻因為想食咩就叫咩,自由度大,滿滿的刺身放在一碗中,好滿足阿。🌟🐮鹽燒牛舌牛舌切得稍為簿身,配上🍋檸檬汁,味道剛剛好。🥟雞皮餃子($58)雞皮包有豬肉餡,加埋🍋檸檬汁再用生菜包住食,juicy得黎帶點清新,冇咁油膩。🍱自選丼定食三文魚子($55),帆立($62),藍鰭吞拿魚大腩($98),生海膽($118)(連味噌湯、茶碗蒸、小菜、漬物)吞拿魚大腩肥美甘甜,放入口中魚油味好香,肉質軟滑無筋入口即溶。白雪雪的帶子味道甘甜,豐厚的肉身極富彈性。海膽甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶。脆卜卜的三文魚子放入口中輕輕一咬以致撲一聲,中間的醬汁在口腔中釋放,為軟綿的醋飯帶點色彩。💡小知識 :大腩即由魚頸至魚身中間位置,由於魚腩位運動量少;最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分,佔整條魚不足30%,所以特別矜貴。魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋

🍽定食DORAYA🍱

🐮鹽燒牛舌
牛舌切得稍為簿身,配上🍋檸檬汁,味道剛剛
好。

🥟雞皮餃子($58)

🍱自選丼定食

💡小知識 :大腩即由魚頸至魚身中間位置,由於魚腩位運動量少;最容易積聚脂肪,因此也是整條魚最肥美的部分,佔整條魚不足30%,所以特別矜貴。魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋,中間肌理分明,油脂含量達25%,有如和牛般霜降的效果,網紋的肉筋沒有半點渣,入口鬆化即溶。

🍽 定食DORAYA
🏠 尖沙咀厚福街8號H8 6樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數: 🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #良心小店
2021-08-09
  • 自選魚生飯
2022-08-03 294 浏览
突然間想食壽司去咗呢一間度食抵食之選😉$200一set拖羅冇筋不過最好早啲去排隊唔係就排隊等好耐另外order 咗個牛舌不過不失價錢合理蟹膏$1xx 份量太少🤪
突然間想食壽司去咗呢一間度食抵食之選😉
$200一set拖羅冇筋不過最好早啲去排隊
唔係就排隊等好耐
另外order 咗個牛舌不過不失價錢合理
蟹膏$1xx 份量太少🤪

2022-07-31 469 浏览
尖沙咀遍布不少的刺身飯,唯獨依間最吸引我,CP值超級高,試過反唔到轉頭。難得有左口魚飯,一定要試!配菜都非常好食,依個配搭,價錢亦唔貴,簡直絕配超值!中拖羅飯,塊塊都厚切!

中拖羅飯,塊塊都厚切!
2022-07-15
2022-07-20 951 浏览
平時收藏唔少餐廳 都未有時間逐一到訪前晚約咗朋友食飯 咁啱佢哋都話聽過呢間 評價唔錯 就終於嚟咗🙈當晚尖沙咀其實人唔多 但上到餐廳 都全場爆滿lift口座位、企位都係輸候嘅人好在等咗幾個字就有位😆Menu選擇都多 都係丼飯為主 有固定組合同自選刺身丼💁🏻‍♀️朋友分別叫咗角切丼飯 同魚餃定食而我就食自選 最少揀三款食材 自由配搭每款唔同價錢 約莫幾十到7、80一款 👆🏻自選丼飯都有配set 有汁煮雜菜、配菜、茶碗蒸同味噌湯 味道偏家常 沒有非常驚喜可能重點係刺身😂刺身切得非常厚 而且質素都對得住價錢有埋紫蘇葉 可以包啲飯嚟食不過飯就有少少乾😵‍💫另外 配味噌湯同茶碗蒸都是一半的 圖中為未起筷嘅份量 可以多返少少就好啦🤔同埋原先想食海膽 但店員表示近期海膽唔靚 誠實又貼心的提醒 加返啲分🥰一般朋友聚會可以嚟試吓 但座位就會迫少少 環境都比較嘈
平時收藏唔少餐廳 都未有時間逐一到訪

當晚尖沙咀其實人唔多
但上到餐廳 都全場爆滿
lift口座位、企位都係輸候嘅人
好在等咗幾個字就有位😆

Menu選擇都多 都係丼飯為主
有固定組合同自選刺身丼💁🏻‍♀️

朋友分別叫咗角切丼飯 同魚餃定食
而我就食自選 最少揀三款食材 自由配搭
每款唔同價錢 約莫幾十到7、80一款

👆🏻自選丼飯都有配set
有汁煮雜菜、配菜、茶碗蒸同味噌湯
味道偏家常 沒有非常驚喜

同埋原先想食海膽 但店員表示近期海膽唔靚
誠實又貼心的提醒 加返啲分🥰

一般朋友聚會可以嚟試吓
但座位就會迫少少 環境都比較嘈
呢間成日都想食.但佢冇得BOOK位.只有WALK IN適逢早收工.就早早去到~~可惜都要齊人先入座🥲好彩餐廳位置都多.朋友一到就入座~!!😎係門口見到必食推介.由於本身唔好海膽所以好快已經揀到食咩😚因為食物選擇都多.朋友最後決定自選丼飯😌💥火灸平目魚 吞拿魚赤身丼定食🔥🍱💥自選丼飯: 三文魚 赤身 帆立貝 蝦 三文魚籽丼定食🍱SET附有沙律 前菜 漬物 茶碗蒸同味噌湯成個SET係超豐富.好抵食🤩D魚料都厚身新鮮~火灸平目魚 魚油香.又肥美~!!好好食🤤吞拿魚赤身肥美厚切.大滿足🤤朋友個自選SET都好吸引.好足料一致覺得係好食又抵食!!絕對可以ENCORE!!😍最後我地都食唔哂D飯~🈵
呢間成日都想食.但佢冇得BOOK位.只有WALK IN

吞拿魚赤身肥美厚切.大滿足🤤
朋友個自選SET都好吸引.好足料
一致覺得係好食又抵食!!絕對可以ENCORE!!😍
最後我地都食唔哂D飯~🈵
Doraya一直係我最念念不忘既日本餐廳,每隔一段時間就會心思思想去食😆差唔多每一次去都係必叫吞拿魚🐟🐟🐟餐廳座位唔算多,而且冇得book枱,walk-in 仲要等齊人先入得,所以一出lift口長期都會見到一大班人等緊位😂回頭率極高藍鰭吞拿魚扒丼定食🐟🍚(配日本溫泉蛋)$158吞拿魚扒係保持一貫水準,但以等食左咁多年黎講,覺得師傅好似切薄左😭😭😭咬落既口感比起以前冇咁滿足,不過都係叫做好食既,而且價錢仲係百幾蚊成個set, 性價比仲係高既👍🏻不過今次食既壽司飯底唔記得左走豉油🙈本人唔係咁鍾意食有汁既飯,所以覺得略咸🙈值得一讚既係茶碗蒸係好好好好食!蛋相當滑溜,蛋中有香菇同蟹柳,加上上湯十分入味,成杯茶碗蒸超高水準👍🏻👍🏻👍🏻雞皮餃子🐔🥟 $58/5隻店員建議餃子連埋生菜一齊食,又真係幾清新,雞皮餃子新鮮熱辣,外皮好脆,內餡都好熱辣辣,包左一層生菜既話會似韓國燒肉原理,唔需要怕食雞皮會油膩,2個人share食都唔夠喉😆😆雖然話吞拿魚扒切得薄左啲,不過我都會繼續黎😂下次會試下中腩/大腩定食,希望佢地既油脂滿足到我啦🥺

回頭率極高
藍鰭吞拿魚扒丼定食🐟🍚(配日本溫泉蛋)$158

藍鰭吞拿魚扒定食(配溫泉蛋)

雞皮餃子🐔🥟 $58/5隻

雞皮餃子

藍鰭吞拿魚扒定食(配溫泉蛋)
雞皮餃子
  • 藍鰭吞拿魚扒丼
2022-07-12 690 浏览
如果想食唔錯嘅藍鰭吞拿魚,又唔想洗咁多錢,咁呢間就係唔錯嘅選擇😆🔸藍鰭吞拿魚扒丼定食炙燒過嘅吞拿魚扒略帶焦香,入口充滿魚脂香氣,同壽司飯係絕配~🔸藍鰭吞拿魚四色丼定食 四色丼包括有大腩、赤身、炙燒大腩、腩蓉~大腩係我嘅至愛!入口即化,滿滿魚油香味!就咁食或者加少少刺身醬油同wasabi都正~腩蓉口感細滑,帶魚油香赤身魚油香冇咁重但亦冇咁膩,加埋落去令個飯層次豐富啲👍🏻🔸雞皮餃子炸到金黄香脆嘅雞皮包住充滿肉汁嘅內餡,冇得輸~可以加少少檸檬汁再攞生菜包住食~🔸慢煮鹽燒藍鰭吞拿魚鮫火候控制好好,表面焦香,魚肉夠滑唔乾!調味亦恰度好處!丼飯份量好多,男士食都實夠飽~餐廳地點方便,價錢相宜,值得一試~———————————————定食ᴅᴏʀᴀʏᴀ •厚福街分店

🔸藍鰭吞拿魚扒丼定食

🔸藍鰭吞拿魚四色丼定食
四色丼包括有大腩、赤身、炙燒大腩、腩蓉~
腩蓉口感細滑,帶魚油香
赤身魚油香冇咁重但亦冇咁膩,加埋落去令個飯層次豐富啲👍🏻

🔸雞皮餃子
炸到金黄香脆嘅雞皮包住充滿肉汁嘅內餡,冇得輸~
可以加少少檸檬汁再攞生菜包住食~

🔸慢煮鹽燒藍鰭吞拿魚鮫
火候控制好好,表面焦香,魚肉夠滑唔乾!調味亦恰度好處!

丼飯份量好多,男士食都實夠飽~
餐廳地點方便,價錢相宜,值得一試~
———————————————
定食ᴅᴏʀᴀʏᴀ •厚福街分店