2016-07-05
已經有一段時間無食重慶燒, 咁啱好友邀約, 二人就再次光顧旺角呢間安安燒. 同之前一樣都係咁多人, 不過我地已經Book 好位, 唔洗等就可以入坐. 重慶燒但求夠火喉同夠濃味, 呢間啲的食物都做到呢兩個重點, 加埋佢d肉質大部份都唔錯, 醃得亦都好入味. 而家呢D天氣配埋杯生啤的確過癮!惹味蒜蓉生燒茄子 - 呢樣幾乎係重慶燒必叫之物, 呢間啲茄子可以算係係King Size, 大大條, D茄子肉燒到軟淋淋好正三重芝士燒蠔 - 蠔同芝士配搭已經係無得輸, 而且燒蠔比焗蠔多咗份炭香味, 贏晒燒一口午餐肉 - 午餐肉厚切, 燒到外層香噴噴, 咬落啖啖肉, 最緊要連青椒一齊食, 可減低油膩感燒手打魚皮餃 - 魚皮餃用黎燒都幾得意, 個皮本身煙煙韌韌, 咬落個饀亦多肉汁, 幾有新意燒甜美地們菠蘿 - 飯後甜品/水果之選, 燒完的菠蘿除咗多份香味, 而且仲特別點, 作為最後點緻非常適合!燒黃立倉 - 呢個係推介, 每次黎我地都會叫一條, 原條燒, 皮脆肉嫰, 加埋檸汁同酸甜汁打出條魚的鮮甜味, 好正!