2021-02-10 470 浏览
最近weekend都好好天 平日返工咁chur放假真係要去吸收下新鮮空氣 ☀️🏔 港島區有幾條路線都可以由筲箕灣搭巴士到達起點 消耗脂肪前就緊係要補充脂肪先啦🤗 每次去到東大街都好想食安利 星期日早上等半個鐘就食到啦🥳切腩片頭撈粗🐮🐟 豉油王撈粗好入味 加埋辣椒油更惹味😚 牛腩好淋但就比較幼身 (鍾意有肥膏嘅可以叫「肥肥腩」)聽講熟客可以叫「跟跟佢」半肥瘦牛腩望落好吸引 等我食到變熟客一定要食😋魚片頭係餐廳每朝新鮮打成 爽口彈牙💯仲有必食嘅鮮油奶多!外脆內軟嘅多士x邪惡美味的牛油煉奶 加杯熱奶茶 就係一個good morning 🥰

每次去到東大街都好想食安利 星期日早上等半個鐘就食到啦🥳

魚片頭係餐廳每朝新鮮打成 爽口彈牙💯

2021-02-02 511 浏览
今天在筲箕灣梗係來聞名已久的安利魚蛋粉品嘗🍜. 店舖裝修環境整潔, 在櫃面取票, 員工有禮帶位. 其實我到這店舖前已想好吃什麼🤭🤫切腩牛筋撈粗麵 $52切腩肉質嫩, 夠淋亦有咬口, 肉味重. 牛筋夠淋&入味. 牛筋跟有少許牛腩, 牛腩肉質反而鞋, 食完又黐牙😕 豉油王撈粗, 當我食頭幾啖時覺得有點鹹, 後加桌上的辣椒油, 味道便昇華了. 因為安利辣椒油夠香又夠辣🌶️本人覺得整體用餐滿意, $52有這個質素都覺得值👍👍

切腩牛筋撈粗麵 $52
本人覺得整體用餐滿意, $52有這個質素都覺得值👍👍
切腩牛筋撈粗麵

切腩牛筋撈粗麵

切腩雲吞撈油麵
2021-02-01
2021-01-26 397 浏览
『掛魚蛋賣腩肉』開業半世紀,安利魚蛋粉雖然打正旗號,賣魚蛋粉,但是最出名最好味反而是清湯坑腩切片加 豉油撈麵。東大街有兩間安利都係家族分家而成, 各有各做,我通常就去老店安利魚蛋粉,下次有機會試埋安利大排檔。《魚蛋牛炕切腩撈麵》魚蛋不是爽口彈牙,但都有魚味,牛坑腩的而且確比較出色,大細適中,牛味濃郁,撈麵豉油均勻香濃,不過可能味精略重,有點口渴。《魚片牛炕切腩撈粗麵》 魚片比魚蛋相對出色。PS. 都係咁講可能而家食得好嘢多,已經冇十幾廿年前感覺咁好味,但係耐冇食都係會走返轉。因為太多人等位,可以攞飛仔,可以行下街轉頭再返嚟,唔使一味排隊死等,最初佢同我講大約半個鐘頭,我準時半個鐘返嚟,啱啱過咗兩張,佢話下張即刻畀返我,老店禮貌都算唔錯。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物賣相=(滿分20) 15食物味道=(滿分20) 16服務質素=(滿分20) 16裝修整潔=(滿分20) 18性價比率=(滿分10) 6回頭指數=(滿分10) 8總評分 =(滿分100) 79分
『掛魚蛋賣腩肉』

魚蛋坑腩撈麵

《魚片牛炕切腩撈粗麵》 魚片比魚蛋相對出色。
魚片坑腩撈粗

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 15

2021-01-24
魚片坑腩撈粗
  • 切腩撈粗
2021-01-16 327 浏览
Shau Kei Wan Main Street is always the favourite place for eats of all kinds. At 11am, I was shocked that a queue of 30 has already formed here.“Sliced Beef Brisket & Fish Cakes Noodles” is the signature dish. Beef was cut into thin strips of bite sizes. Fish cakes were nice especially those at the corners, quite fresh and flavourful. Mixed noodles with soy sauce was solid. Fish balls were bouncy but tasted a little bland. Another signature was the “Fresh Butter Condensed Milk Toast” - super “ev

Another signature was the “Fresh Butter Condensed Milk Toast” - super “evil”! In fact, the best product of the day goes to the milk tea. The textbook milk tea you can get - rich in milk and tea while super balanced and smooth, remarkable!

📍On Lee Noodle
22 Shau Kei Wan Main St E

#beef #brisket #fish #fishcakes#fishballs #noodles #butter #toast #milk #milktea

@hkdiningco
2021-01-06 359 浏览
係龍脊行完山,剛好返到來筲箕灣,上網search下邊度有好嘢食醫肚,而同行朋友都中意食牛腩,於是就比我搵到呢間。間嘢好近筲箕灣地鐵站,離遠已經見到有條龍排緊隊,裝修都幾復古,水泥灰加吊扇,唔迫,坐得舒服。我地叫左個牛腩牛筋幼麵,同埋一個剩魚片魚蛋,同行朋友都係同我一樣,不過轉河粉,幼麵好彈牙,而且食唔到有梘水味,呢個好緊要,我勁中意,牛腩牛筋都好淋身,咬落去唔會痴牙,魚蛋一食就好明顯知道係自己手打,而且個味道同外面個啲魚蛋有分別,但我講唔出😂,不過都係彈牙有魚味,我有少少食到胡椒同蒜味。

2021-01-05
2021-01-02 252 浏览
安利是老牌店,在东大街已经好久了。他们的切腩和魚旦很出名,听朋友说经过要在店外排队15分钟以上。果然不出所料,中午饭市时已经有不少人在店外等候,差不多15分钟后才有位子。跟王林记一样,除了粉面,还有茶餐厅食品,也不需要多考虑,点了切腩捞粗。捞面用碗子上,面上放了10件牛腩左右,牛腩偏瘦,虽然煮得很腍,但肉质有少许嚡,而且缺少了牛肉的香味。但粗面就不推荐,面身的枧水味极重,吃了味蕾不大舒服,而且有点偏咸,个人不太喜欢。今天肚子不饿,没吃他们的鱼旦,只能留待以后。

切腩捞粗

今天肚子不饿,没吃他们的鱼旦,只能留待以后。
2021-01-02
切腩捞粗
2020-12-18 369 浏览
其實自己都已經嚟過好多次,無論魚蛋粉、牛腩河、撈麵等都食過同咁好食,咁多年來都維持水準嘅一間粉面店,其實都唔使多介紹!今日就食咗坑腩牛筋撈粗麵(第一次咁樣雙拼食,因為之前通常都係叫坑腩撈粗或者片頭坑腩撈粗)我覺得呢個雙拼組合簡直係完美、超好食!同埋每次我都會叫埋鮮油奶多士和熱檸蜜,咁先至係Perfect match to me!
  • 切腩河
  • 鮮油奶多
  • 片頭切腩撈粗
  • 切腩撈粗
  • 魚蛋魚片河
2020-12-10 381 浏览
山長水遠嚟到筲箕灣就係為左一試呢間勁出名嘅粉麵店疫情前外國朋友嚟香港都同我講話要食呢間但我成日話 「咁鬼遠 不如試其他」所以一直都未試過既然而家冇得出國 我就留喺香港做遊客啦切腩魚片撈粗好好食呀 牛腩勁淋 層肥膏好香魚片爽口平時食粉麵都係食湯河嘅我今次跟隔離枱叫撈粗果然冇跟錯 醬汁好好味食完po ig外國朋友見到小爆我「叫你同我食又唔食 依家自己去食🤬🤬」好囉 下次你再嚟香港我同你再排多45分鐘都冇問題🤪🤪
山長水遠嚟到筲箕灣
就係為左一試呢間勁出名嘅粉麵店
疫情前外國朋友嚟香港都同我講話要食呢間
但我成日話 「咁鬼遠 不如試其他」
所以一直都未試過

今次跟隔離枱叫撈粗
果然冇跟錯 醬汁好好味

食完po ig
外國朋友見到小爆我
「叫你同我食又唔食 依家自己去食🤬🤬」

好囉 下次你再嚟香港
我同你再排多45分鐘都冇問題🤪🤪

2020-11-28 340 浏览
叫咗切腩切片頭河,加杯凍檸茶,一共$70蚊。味道真係一般,切腩好乜幼身,比較瘦,有點嚡口,比較乾。魚片爽,但無乜味道。湯底尚可,不是清湯。但辣椒油,不明白為何有陣燶味咁😞😞假日人多,等了20分鐘,但下次真係未必再嚟食。
叫咗切腩切片頭河,加杯凍檸茶,一共$70蚊。
湯底尚可,不是清湯。
但辣椒油,不明白為何有陣燶味咁😞😞
假日人多,等了20分鐘,但下次真係未必再嚟食。
由細到大,次次嚟都必定要叫📌切腩魚片撈粗($52)近幾年加左價,但份量反而細左好多😮粗麵鹼水味濃,好既係麵質爽口彈性夠、淥得散。食落有蠔油味,微甜,條條麵都上哂色!加少少🤏🏽辣椒油👍🏾片頭爽口,安利標榜魚蛋魚片每朝新鮮打,用黃門鱔、䱛仔魚等打成。切腩肉質鬆化,味道香濃,但稍微瘦左啲,無左半肥瘦既油脂香,唔夠咬口!.📌切腩墨丸米粉 $52.📌Coke Zero $8.總結黎講,質素比起以前真係差左🥺 有機會會食埋同一條街另一間安利大排檔同王林記做個比較先得🤔🧐 .食物:7/10環境:7/10抵食度:6.5/10回頭度:6.5/10.
由細到大,次次嚟都必定要叫
📌切腩魚片撈粗($52)

📌切腩墨丸米粉 $52

📌Coke Zero $8
總結黎講,質素比起以前真係差左🥺
食物:7/10
環境:7/10
抵食度:6.5/10
回頭度:6.5/10

2020-11-17 280 浏览
同朋友行完山就去左安利醫肚,雖然已經過左食飯時間,但都仍然有唔少有排隊,都得左好一陣先有位,同朋友分別叫左切腩墨丸粗,雲吞河,同埋魚蛋河,墨丸係最好食,但牛腩雲吞,魚蛋都好普通,特別係魚蛋,真心唔太好食,鮮同腥,我覺得係後者,無下次。
墨丸係最好食,但牛腩雲吞,魚蛋都好普通,
特別係魚蛋,真心唔太好食,鮮同腥,我覺得係後者,無下次。

之前一直都有聽過喺筲箕灣東大街有間「名人魚蛋粉店」叫「安利魚蛋粉麵」係相當遠近馳名,所以今日下午我們喺柴灣探親後,就特意搭車去食個下午茶!一去到就見到有好多人客喺門口排隊等位入座同等外賣,心諗出品應該係好好,所以先會有咁多人客願意等!等咗一段時間,終於到我們入座喇!我們分別叫咗最出名最多人客叫嘅魚蛋河同切腩河!落單後唔超過一分鐘,可以話係「即叫即到」嘅效率!「就咁睇」個賣相都算幾吸引,點知一食就覺得「出事」喇!啲魚蛋係經過長時間浸泡著,所以質感係又鬆又散,完全係淡而無味,以為好似食緊一件扮魚蛋嘅豆腐咁!而切腩嘅肉質都幾爽滑鬆化,肉味亦好濃郁!至於河粉就係我們覺得最讚,因質感相當爽滑彈牙,而且份量十足!總括:如果老闆唔係諗著唔想流失啲人客,可以做多幾輪生意嘅話,就唔會將啲魚蛋一直放喺湯底度,做到「即叫即到」嘅效率,而令到魚蛋嘅出品質素變差!本人覺得老闆應該回想返當日點解點解開店賣魚蛋粉嘅初心,係人客嚟到落單後「即叫即製」,而唔係今時今日嘅「即叫即到」!

魚蛋河
切腩河
👅四寶撈粗 $54撈粗勁入味 食落有蠔油味 喺出邊搵唔到咁好食嘅撈粗 四寶有好多餸😋店舖會每日新鮮製魚蛋魚片 手打白魚蛋彈牙 魚片頭好爽口 其他就正正常常啦🤣.👅切腩河 $42賣相就幾靚嘅 切完排好一排放面 牛腩偏瘦 比較韌 又會痴牙😂.👅鮮油奶多 $16呢個每次黎食都會叫 厚面包但烘得好脆好挺身 再加上煉奶同埋牛油 真係無得輸🤤🤤———📍安利魚蛋粉麵 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街22號
👅四寶撈粗 $54

👅切腩河 $42

👅鮮油奶多 $16
鮮油奶多

———
📍安利魚蛋粉麵 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街22號
鮮油奶多
  • 凍奶茶
2020-11-03 351 浏览
每隔幾個月,就老遠想跑入嚟筲箕灣東大街食安利。姑勿論水準有沒有改變,始終大心引。你話要對比幾十年前嘅貨色,真心話:「梗係唔一樣啦!」不過,有時啲嘢好難一刀切咁講。講真,依家啲切腩,真係要讚一讚師傅嘅刀工。好似其他人所講,真係切得好薄好細件。片頭嘅彈牙和味道,冇咗香港仔謝記之後,佢真係算係唔差!撈粗嚟計,OK啦!加咗辣椒油之後梗係好啲啦!值得一讚嘅係嗰碗湯,not bad!老老實實,見到$22一杯凍檸茶。真係用咗啲時間嚟考慮。呢個價錢,真係唔講得笑。講真嘅,豐儉由人,又真係好難去衡量。反而好希望聽到其他有嗌凍檸茶嘅食客,喺呢一度分享吓。 值得一讚嘅係,抗疫期間,我一個人去食,起碼冇搭枱!

值得一讚嘅係,抗疫期間,我一個人去食,起碼冇搭枱!
片頭切腩撈粗
片頭切腩撈粗
  • 切腩片頭撈粗
2020-11-01 170 浏览
切腩四寶撈粗($58) 雲吞x2,牛丸x1,黑椒牛丸x1,魚蛋x2,魚片x1墨魚丸切腩撈($50)白菜仔($20)撈粗係招牌菜,醬汁感覺會好似甜豉油(有少少豉油王炒麵嘅感覺),微甜,但係唔會好鹹,粗麵爽口彈牙,而且條條都上晒色,我鍾意加少少辣椒醬同醋😋😋😋 百吃不厭切腩非常好食,切得比較薄身偏瘦,一啲都唔嚡;至於丸,我比較鍾意墨魚丸,整體來講,丸中規中矩細個媽媽成日帶我嚟食麵,今日難得可以懷緬下呢個味道
切腩四寶撈粗($58)
雲吞x2,牛丸x1,黑椒牛丸x1,魚蛋x2,魚片x1

墨魚丸切腩撈($50)

白菜仔($20)

細個媽媽成日帶我嚟食麵,今日難得可以懷緬下呢個味道