2018-02-09 169 浏览
孖啡是一間在旺角的樓上餐廳,這𥚃給我的印象很悠閒舒適,地方濶落,是一個很適合朋友聚會傾計的地方。我們坐在卡位座,座位寛濶,還有很多咕㖘,坐得很舒適。其中最大特色是用了塔羅牌為飲品名稱,非常特別。套餐包一杯$38飲品,若過$38,只補差價。鮮茄焗豬扒飯 ($102)- 豬扒飯焗得熱辣辣,蕃加味很濃,還有很多芝士舖面,豬扒很大塊很厚,飯的份量也很多,兩個女生分享也足夠。黑松露意大利飯($110)- 意大利飯很 creamy, 黑松露和芝士的味道很夾。黑松露的味道很香,每一口飯都充滿忌廉、芝士和黑松露味道。黑松露薯條 ($48) - 薯條新鮮炸起,很香脆,還有很多黑松露醤,亦可以點茄汁。吊人(+$12)- 這杯飲品是塔羅特飲,是青蘋果,薄荷梳打。靑綠的顏色,十分醒神,味道香甜又帶點薄荷。命運之輪 (+$12)- 這杯也是塔羅特飲,味道是士多啤梨,橙梳打,香甜又有點橙酸味,很開胃,名字又很有特色。
我們坐在卡位座,座位寛濶,還有很多咕㖘,坐得很舒適。

其中最大特色是用了塔羅牌為飲品名稱,非常特別。
套餐包一杯$38飲品,若過$38,只補差價。

黑松露意大利飯

黑松露薯條
吊人
命運之輪
2018-02-09 90 浏览
上星期工作十分忙碌, 今日放假想找個地休息一吓。 香港人生活節奏實在太快,今日真係要找間cafe 慢食慢活一天, 好好享受生活。「孖啡」係一個不錯嘅選擇,餐廳都幾大,有多間房,可以俾客人用來攪 Party。 坐了不久,我哋叫哋兩個lunch set 《忌廉煙三文魚配天使麵 $104》& 《鮮茄焗豬扒飯 $102 》,跟餐仲包一杯$38嘅飲品, 多咗補差額就得。 《忌廉煙三文魚配天使麵 $104 》 煙三文魚製成玫瑰花形狀, 外觀不錯, 使我胃囗大開!天使麵口感煙韌, 入口彈牙, 煮嘅時間剛剛好, 沾上香濃嘅的忌廉汁,天使麵被忌廉汁包住, 十分美味。 再來個《鮮茄焗豬扒飯 $102 》 , 上面鋪滿蕃茄同芝士, 仲有一件份量十足嘅豬扒, 豬扒厚切, 口感豐富, 加上有拉絲嘅芝士, 好食! 如果飯底可以用蛋炒過先再焗, 咁就更香啦 ! ** 跟餐仲包一杯$38嘅飲品, 多咗補差額就得啦! 叫咗杯《女皇 $48》 ,跟餐補$10。有一層厚厚嘅cream, 好香好滑!《藍莓果茶(熱)$56》, 跟餐補$18。味道酸酸甜甜, 飲完好溫暖呀!食飽之後,又可以玩吓game ,真爽! 「孖啡」

《忌廉煙三文魚配天使麵 $104 》

鮮茄焗豬扒飯

** 跟餐仲包一杯$38嘅飲品, 多咗補差額就得啦!

食飽之後,又可以玩吓game ,真爽! 「孖啡」提供多種 Board Game 方便客人選擇!

玩完Game, 再叫咗個小食 《特式拼盤 $78》 , 拼盤有六款小食 ,有雞翼、薯角、春卷、咖喱角、魚手指、蟹子同魚蛋。 全部都熱辣辣, 十分脆口!我鍾意食雞翼, 雞翼醃得入味, 炸得外脆內軟, 既香口又好味!
特式拼盤

最後緊係要食甜品, 加$28 叫咗個《心太軟+ 雪糕》, 心太軟流心效果好好, 一切開啲朱古力漿流晒出來, 暖暖嘅流心朱古力配上雲呢拿雪糕, 超級好味。
心太軟+ 雪糕
心太軟+ 雪糕
旺角既樓上cafe成行成市,真係是但入一座大廈,是但揀一層都會係cafe!今日成班朋友一齊約出黎吹水食飯,一定要揀cafe,貪佢坐得夠耐又有得玩孖啡!唔好以為係止痛藥只於點解叫double就唔知了~餐廳係長形,得一條通道,而卡位都係左右兩邊,都十分寬敞窗口都特別裝飾過,好唔同既剪影,加上燈光幽暗,都好靚最鍾意係佢既吊燈,雖然唔係好大個,但同整個環境好match未點野食先睇下有咩飲先,傾成晚,冇野飲下都好辛苦餐廳都有唔少既特飲,仲有唔同種類既飲品加上雪糕,餐飲名都十分特別。差唔多到齊先認真揀野食,大家覺得都係要set抵d,而且飲品有六種任飲,好過單點!所以最後都係揀左menu 2 既party package,四個main七款小食,6個人都有d驚食唔哂野食未到,飲住野傾下計先!每次可以揀2款飲品,都係一揸揸上,唔岩飲既飲完可以轉唔同味,幾抵!鮮茄燴肉丸茄醬味道唔錯! 唔會太酸,而且肉丸夠香夠多汁,我覺得比ikea既更好食煙三文魚沙律就係大路野,不過勝在蔬菜夠新鮮!上次去某cafe,d菜霉霉爛爛咁煙肉卡邦尼長通粉意粉食得多,長通粉好耐冇食,食落好懷念呢種質感咬落都係意粉味,但中間空心,比較
孖啡!唔好以為係止痛藥

只於點解叫double就唔知了~
餐廳係長形,得一條通道,而卡位都係左右兩邊,都十分寬敞
窗口都特別裝飾過,好唔同既剪影,加上燈光幽暗,都好靚
最鍾意係佢既吊燈,雖然唔係好大個,但同整個環境好match
未點野食先睇下有咩飲先,傾成晚,冇野飲下都好辛苦

鮮茄燴肉丸
煙三文魚沙律就係大路野,不過勝在蔬菜夠新鮮!
上次去某cafe,d菜霉霉爛爛咁

煙肉卡邦尼長通粉
意粉食得多,長通粉好耐冇食,食落好懷念呢種質感
咬落都係意粉味,但中間空心,比較特別
瑞士雞翼有驚喜!!!
唔止係外皮上哂色,而且煮得超入味,而又唔係煮太耐搞到d肉冇哂彈性
味道又甜又香又多汁,唔會過甜,正

黑松露野菌意大利飯比較一般~
可以忌廉太濃,食落太creamy,唔係好夠濕潤咁
而黑松露同野菌味都比較淡
小食拼盤係成台野最受歡迎!
炸野夠香口,好難唔好食! 而且佢既薯角係辣味!! 根本就係老麥薯角既加辣版
另外有驚喜既係咖哩角,香脆之餘咖哩味超香
相對上日式餃子冇咁受歡迎,可能皮厚左少少,但我幾鍾意!餃子皮夠煙韌夠qq彈,特別好食
墨西哥辣肉腸長通粉!
佢個sauce好惹味,夠香夠辣,而且辣肉彩好多油脂,食落好香口

雞肉串不過不失,可能個汁差左少少,比較粘身,對我黎講有d濃味
滿台都係食物,都冇乜地方玩,唯有自己玩下killer,吹下水,開開心心又一日了!

6個人埋單都唔洗200,仲可以玩足成晚,服務同食物質素比較起,性價比都好高
2018-02-09 50 浏览
最近中意玩board game, 兩個人去左呢到玩左成晚,叫左兩份dinner同兩個小食一齊食首先來個凱薩沙拉,好多面包粒 Bacon碎都好香 份量唔算太多 但個人中意沙拉醬多啲第二係煙三文魚天使面食落唔算太「流」 天使面唔硬唔太林 岩岩好最重要係個煙三文魚好好味 又香 咸咸地 夾埋個汁同面食 一流兩個小食-黑松露薯條 同 蒜香雞翼份量都唔小呀 有好多條厚切薯條 黑松露味好濃冇芝士咁「餾」雞翼就勁重炸蒜味 好香最後黎多兩杯特飲 玫瑰果冰茶 榛子朱古力 玫瑰茶好香花味 唔會太甜 小小冰 凍凍地 應該比熱飲好飲再加小小玫瑰花瓣 榛子朱古力就好甜 朱古力味好重 唔會好淡 口口朱古力既感覺再加埋啲cream總括來說 野食唔錯 小食更好食 埋單都係320蚊 都算抵食
最近中意玩board game, 兩個人
去左呢到玩左成晚,叫左兩份dinner同兩個小食一齊食

第二係煙三文魚天使面

總括來說 野食唔錯 小食更好食 埋單都係320蚊 都算抵食

• 煙三文魚天使面
  • 蒜香雞翼
2018-02-08 45 浏览
返左成日工, 放工後去到人多濟迫的旺角, 只想有個地方坐下同朋友傾下計,去樓上cafe就岩晒喇。聽朋友講話孖啡的服務好同食物新鮮,咁就試一試啦。一入門口所有侍應一字排開等著招呼我們,感覺我們好像貴賓一般。好快就安排了我們到二人的坐位。店內環境清靜,燈光調暗了,令人可以放鬆心情。這個環境令我回想起小時候放學到cafe吃喝玩樂,無憂無慮的時光。有個按鈴在紙巾盒上, 按一按30秒後就有侍應過來為我們服務。我同朋友都好肚餓了,好快就諗到食咩。為我們點餐的侍應沒有用紙筆都記得晒我地的order. 紙巾用晒有人自動拿去添加, 服務的確快而準。忌廉煙三文魚配天使麵很有心思的地用三文魚來做出玫瑰花做型已經嬴了賣相! 天使麵煮得很軟,好易咬斷又不會粉粉的.每一啖都能均勻地吃到蘑姑, 忌廉醬又不會膩,冷了都不會變乾一舊舊。好看又好吃! 特式拼盤(雞翼/薯角/春卷/咖哩角/魚手指/蟹子魚蛋) $78見到這盤拼盤很開心,因為個碟好大,每款食物都擺放得很分明,很整齊。每款都有3件, 唔怕有人無得食。所有炸物都是新鮮炸出,熱烘烘,脆卜卜的! 完全沒有油膩感和放久了軟左的感覺! 讚! 春卷不像我們平時食的豬肉蘿蔔絲

忌廉煙三文魚配天使麵

見到這盤拼盤很開心,因為個碟好大,每款食物都擺放得很分明,很整齊。每款都有3件, 唔怕有人無得食。所有炸物都是新鮮炸出,熱烘烘,脆卜卜的! 完全沒有油膩感和放久了軟左的感覺! 讚! 春卷不像我們平時食的豬肉蘿蔔絲,這個內涵像是有豬肉和豆, 因為本人不吃豆的,所以有點怪怪的。

黑松露薯條 $48

炸薯條反而不是跟拼盤炸物的一樣脆, 黑松露是已經一早拌好了的,不是自己沾醬的, 不過比例上黑松露都好多,每啖都有濃濃的黑松露!

有很多特式飲品提供選擇, 單是飲品都佔了4頁餐牌了! 仲有特別用塔羅卡名字作主題飲料。

星星(蜜桃鮮打沙冰)

冷冷的天氣都無阻礙到朋友想飲沙冰的心情,這杯星星係一杯重蜜桃味又有奶味的smoothie,平時好少見到有蜜桃🍑味smoothie架,好滑又唔洗咬小冰碎,好飲!

隱者(士多啤梨,熱情果梳打)

唔明點解叫隱者😂不過杯野好refreshing! 唔太甜,岩岩好!好適合返完一日辛苦工飲,當時醒神返!

甜品方面我們點了 心太軟+雪糕 和 芝士蛋糕

心太軟係認真有流心的!甜而不膩!暖暖的 配上雲尼拿雪糕係絕配!

芝士蛋糕硬硬的不易碎,個人來說食完有點濟。

搵食之際,look look 下找到呢個地方,真係好多年無去過上樓cafe。見行街行到攰,就早d 同男朋友上黎玩住先再等食dinner😛。呢度環境都幾大,燈光柔和,張sofa 仲幾好坐, 坐坐下真係有D眼訓😴。門口仲有好多card game, board game 可以借黎玩😍每人最低消費只係一杯飲品就可以慢慢hea, 一大班人黎玩就啱晒。枱頭有個鐘仔,方便落order, 侍應回應速度非常有效率👍🏻呢度主打都係飲品,好多野都好想試😭,可惜病要戒口,所以只好乖乖叫熱飲。✨藍莓果茶(跟餐+18): 入邊有藍莓,葡萄,黑加侖,芙蓉花。果味都幾濃,味道唔算太酸都易入口。set dinner 餐牌,選擇唔算特別多,不過呢度係sell cafe 既悠閒氣氛多於食物罷😛,所以價錢可以接受。✨忌廉煙三文魚天使麵($104): 呢個幾好食,個忌廉汁甜甜地一d 都唔漏,入面仲有洋蔥同菇, 而且煙三文魚唔會係死咸果種。✨黑松露醬薯條($48): 本身話戒口戒口唔食...但放起面前真係好鬼香黑松露味,最後忍唔住破戒食左幾條。薯條係我最愛既粗身款,勁多薯肉😚,食落黑松露味其實唔係好重,因為d 黑松露只係好隨意咁

黑松露醬薯條($48): 本身話戒口戒口唔食...但放起面前真係好鬼香黑松露味,最後忍唔住破戒食左幾條。薯條係我最愛既粗身款,勁多薯肉😚,食落黑松露味其實唔係好重,因為d 黑松露只係好隨意咁散落起薯條上。點解係配茄汁🤔唔係配黑松露沙律醬?

鮮茄焗豬扒飯($102): 呢個汁我幾鍾意,甜甜地似酒樓食鴛鴦飯果個茄汁。豬扒幾厚切啖啖肉,唯一可惜唔係炒飯底,如果d配料,例如,雜菜,洋蔥,蕃茄肉多d 就好了。

瑞士雞翼($42): 呢款等左好耐,成三,四個字,😮話制作需時。上枱果然好熱辣辣,但雞肉不失嫩滑,表皮脹卜卜。個汁唔錯,表層幾入味,但內層就淡左D。

✨心太軟(跟餐+28): 切開流心效果不算太強,但外層微脆,內裏鬆軟都幾好食,呢個跟餐價都算抵食的。

食物黎講雖然還有進步空間,不過勝在地點方便,唔使等位又可以hea 勁耐,有得玩有得食☺️整體黎講都係滿意的,服務速度亦都好快。

其實有時除左食野,有個地方靜靜地同朋友傾下計玩下,無人趕埋單,輕鬆下都係賞心樂事,作為朋友聚腳點係一個唔錯既新選擇。
2018-02-07 49 浏览
下班後想找個地方和朋友聊聊紓解累意,大型連鎖店未必能讓我們長時間坐在餐廳內閒聊一番,這時候樓上Cafe是我們的好選擇。這次被選中的就是這間「孖啡」了。餐牌上的食品選擇較集中,廚師可專心作好這幾道菜,亦是不錯的安排。朋友熱愛朱古力,少不免點一杯特濃朱古力飲品。朱古力的味道不錯,賣相吸引,只是上桌時杯底的朱古力還帶點微溫,下次可以放涼一點再上桌會更好。而我則點了一杯蜜桃沙冰,沙冰不算綿滑,勝在蜜桃味濃郁又香甜,而且份量挺多,令我更感滿足。這煙三文魚牛角酥外層酥脆,餡料配有大大片的煙三文魚,傳來陣陣煙燻香味;啖啖肉的滿足不能抗拒呢。熱愛煙三文魚的我點了忌廉煙三文魚配天使麵,煙三文魚被擺設成花朵形狀,肉質依舊爽彈;天使麵較幼細,口感較軟身;忌廉味道濃郁,調配得不錯。朋友的是芝士吞拿魚意大利麵,值得一讚是餡料和醬汁都相當豐富,麵條份量亦不少,忌廉汁可算濃厚,邊吃著麵條再配著吞拿魚肉更覺美味這晚又點了一份「常客」,就是小食拼盤,一次滿足了我愛吃的願望當中我最推介是咖哩角,因為其外層炸得相當酥脆,餡料香口;雞翼也是不錯的選擇,烤得香口惹味,但雞肉亦保留軟軟肉質;薯角外皮薄薄帶點微脆,配搭著內裡軟軟薯

當中我最推介是咖哩角,因為其外層炸得相當酥脆,餡料香口;雞翼也是不錯的選擇,烤得香口惹味,但雞肉亦保留軟軟肉質;薯角外皮薄薄帶點微脆,配搭著內裡軟軟薯肉,味道上更有層次感。
套餐配有飯後甜品,我倆都加了$28升級甜品作心太軟。
這朱古力心太軟相當流心
輕輕一切開,大量朱古力傾瀉而出,味道像海鹽朱古力,香濃而帶點微鹹,為朱古力作出美好的點綴,同時完整了我們這頓晚餐。
又扮孝順女,同媽咪食西餐,佢 十年都唔識一次,兩個人叫左卡邦尼長通粉$94好大碟! 好多忌廉汁😛😛😛抵食之選,但d通粉就有點硬,煙三文魚天使麵$104好味,玫瑰花形既三文魚❤️有心思,三文魚都新鮮,賣相靚靚~特式拼盤$78,有芝心丸,炸魚,薯角,雞翼~炸得岩岩好~ 但兩個人眼闊肚窄,食唔晒~~我就叫左杯袖子蜜,但味道太淡,冇乜味媽咪叫左芒果奶昔,我冇試飲,但佢話太甜,下次去食既朋友可以試下叫少甜~

我就叫左杯袖子蜜,但味道太淡,冇乜味

2018-02-05 60 浏览
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃cafe。朋友推介「孖啡」,一於去試試!店面:地方算是大,座位很舒服。天花板有特大水晶燈:裝潢也很豪華,很有氣氛。座位旁有個叫人鈴,想請服務員過來只需要按一個掣,不用舉手這麼麻煩:按鈴後,只需等很短時間就有人來。餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:點餐後不久就有食物,太好了!焗吞拿魚天使麵 $90濃郁惹味又夠creamy,吞拿魚鬆軟香口,肉質鮮嫩。天使麵質感綿滑,滋味無窮。煙三文魚天使麵 $104三文魚滑溜溜,彷彿入口即溶。跟天使麵非常配襯。吃後齒頰留香。黑松露薯條 $48炸得金黃香脆,充滿薯香。外脆內軟,粗幼適中。加上黑松露,令人食唔停口。 這裡的塔羅特飲很特別,每一種特飲都以塔羅牌命名。但因為我想試試其他新意思,所以留待下次再叫塔羅特飲。蜂蜜牛奶 $48牛奶跟蜂蜜很合襯,牛奶的嫩滑加上甜甜的蜂蜜簡直是一流。生薑蜜 熱 $40很止渴,而且甜度適中。適合有點點感冒或想健康些的人。心太軟 + 雪糕 (跟餐) $28因為跟餐的關係,所以便宜了一點。心太軟流心部分做得很好,夠熱又夠朱古力味。跟雪糕一冷一熱互相輝映。埋單$310,平均每人$155,有加一
這天晚上約了朋友到旺角吃晚餐,我們決定吃cafe。

朋友推介「孖啡」,一於去試試!

店面:
地方算是大,座位很舒服。

天花板有特大水晶燈:
裝潢也很豪華,很有氣氛。

按鈴後,只需等很短時間就有人來。

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

點餐後不久就有食物,太好了!

焗吞拿魚天使麵 $90

濃郁惹味又夠creamy,吞拿魚鬆軟香口,肉質鮮嫩。
天使麵質感綿滑,滋味無窮。

煙三文魚天使麵 $104

三文魚滑溜溜,彷彿入口即溶。
跟天使麵非常配襯。
吃後齒頰留香。

黑松露薯條 $48
炸得金黃香脆,充滿薯香。
外脆內軟,粗幼適中。
加上黑松露,令人食唔停口。

這裡的塔羅特飲很特別,每一種特飲都以塔羅牌命名。
但因為我想試試其他新意思,所以留待下次再叫塔羅特飲。

蜂蜜牛奶 $48
牛奶跟蜂蜜很合襯,牛奶的嫩滑加上甜甜的蜂蜜簡直是一流。

生薑蜜 熱 $40
很止渴,而且甜度適中。
適合有點點感冒或想健康些的人。

心太軟 + 雪糕 (跟餐) $28
因為跟餐的關係,所以便宜了一點。
心太軟流心部分做得很好,夠熱又夠朱古力味。
跟雪糕一冷一熱互相輝映。

埋單$310,平均每人$155,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-01-28
2018-02-05 72 浏览
五個人去 去到淨係俾左party set menu我地揀左$138個個野食係多 不過吾好食最後食淨好多層層疊 uno 都好舊好局友人話廁所好臭我返到屋企肚痛第二日仲柯左十幾次同行一個友人都有柯永遠blacklist
五個人去 去到淨係俾左party set menu我地

第二日仲柯左十幾次
同行一個友人都有柯
永遠blacklist
2018-02-02 76 浏览
嗎啡取名自希臘神話睡夢之神摩菲士(Morpheus),而孖啡則源於兩位愛Cafe的人開設。除了讀音相近,兩者都存在共通點 : 舒緩止痛,亦非常容易上癮。朋友S失戀找人解悶,L笑說看著前男友的照片所產生痛楚感覺跟被一杯熱咖啡灑到的感覺事實上很相似。所以來孖啡就適合不過😂。L今晚大走健康路線,點了鮮奶杏仁霜及黑松露意大利飯。可惜第二日要早起,為免失眠所以沒有點House Coffee。而且很大可能L慣飲苦味較濃的飲品,總覺得鮮奶杏仁霜太甜。至於黑松露意大利飯味道適中,飯粒不過硬亦不過軟。 黑松露及芝士味亦會亦沒有互相蓋掉對方。因太肚的關係,不消一會就吃光整碟飯了。至於朋友S則選了煙三文魚天使麵配藍莓果茶。我還笑說連廚師都知道有人失戀所以送一朶花😂,S雖然失戀了但胃口似乎不錯,亦說天使麵的軟硬度度適中,而且味道亦剛剛好沒有過鹹或過淡。至於藍莓花茶起初眼看就像一壺藥水 ,喝第一口後味道還不錯,是用真藍莓沖而不是濃縮果汁。瑞士雞翼的汁甜度剛剛好 ,如果雞翼裡面可以更入味就更好。最後來一客心太軟,比喻既然失戀了就不要心軟。問題核心始終要解決。心太軟有流心,功克力的甜度和熱度亦控制得剛剛好,配合雲呢

L今晚大走健康路線,點了鮮奶杏仁霜及黑松露意大利飯。

至於藍莓花茶起初眼看就像一壺藥水
,喝第一口後味道還不錯,是用真藍莓沖而不是濃縮果汁。

瑞士雞翼的汁甜度剛剛好 ,如果雞翼裡面可以更入味就更好。

心太軟有流心,功克力的甜度和熱度亦控制得剛剛好,配合雲呢拿雪糕一冷一熱、愛恨交纏。

想不到除了搭巴士,地方較大的Cafe更細心安排撳鐘仔😎。

以剪影為設計的裝潢亦幾特別

食物質素不錯,待應們始終年輕,難免有錯漏但待客態度是不錯的。

過來人經驗 : 「時間是最好的解藥」,多點跟朋友到孖啡玩得盡情就可以了。
2018-01-29
  • 黑松露意大利飯
2018-02-01 73 浏览
今日同朋友嚟到旺角嘅呢間樓上咖啡室,大家都諗住輕鬆玩下board game, 傾下計,飲下嘢。估唔到呢度嘅食物同飲品都幾有質素,完全無失望。叫左一杯叫 惡魔 嘅飲品,真係好邪惡!可樂加雪糕本身就係一種港式茶餐廳懷舊飲品,飲落清涼又好飲,正呀!另一杯berries 沙冰,莓味酸酸甜甜夠晒fresh,好開胃,認真唔錯。叫咗一個小食 魚手指。外層炸得金黃酥脆,裡面嘅魚肉依然嫩滑有魚鮮香,個人黎講幾鍾意。黑松露薯條炸得好脆,黑松露份量好多,唔洗點茄汁都得!煙三文魚天使麵 都唔錯。白汁忌廉都夠味,唔會太乾身,天使麵唔會太淋,同朋友上黎gathering都唔錯呀!

黑松露薯條炸得好脆,黑松露份量好多,唔洗點茄汁都得!

2018-02-01 54 浏览
潮流特區斜對面的高氏大廈是cafe的集據地。跟朋友想找一個寧静的地方食飯談天,就算上這間在五樓的孖啡, 一開門就見到全層都是他的。來的時間是六點半左右,所以祇有我們一檯客。點一杯塔羅牌飲品, 希望像女祭司能幹,。味道是士多啤梨梳打但係有啲士多啤梨粒和玫瑰花,美顏特飲。朋友點了oreo 沙冰,好多cream,肥啊,但係佢話好好飲。鮮茄焗豬扒飯, 厚切焗豬扒芝士味好重,炒飯底,番茄汁夠,所以炒飯不會太乾。意式肉丸配意粉,有點像 ikea肉丸,蕃茄汁底意粉,普普通通。最開心係甜品時間, 心太軟加雪糕, 嗰個流心做得好好,一鎅開朱古力蛋糕,朱古力好似噴泉一樣噴出來。當晚我哋見到有人包咗一個corner傾結婚野,見到他們一盤盤拿進去,餐廳可以自定party餐。晚餐價錢比午餐貴,如果行開附近,食午餐就好喇, 唔使等位又坐得舒服。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8歡迎互相交流: cchappymoment@gmail.com
潮流特區斜對面的高氏大廈是cafe的集據地。

來的時間是六點半左右,所以祇有我們一檯客。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8
總分:8

• 焗豬扒飯
2018-01-31 58 浏览
點解會去孖啡? 因為見佢哋嘅塔羅特飲幾吸引 HAHA佢哋嘅Menu有好多野飲選擇, 好適合同三五知己喺度閑聊一番 。而佢哋嘅小食同set都唔太貴,嗌一個主食都會包一杯$38內嘅嘢飲,再加$28仲有甜品添。首先我哋叫咗個煙三文魚天使麵 (近排好鍾意天使麵 覺得佢易咬又有口感)之後就有三款小食:魚手指,炸得外脆內軟,配上沙律醬好滋味。瑞士雞翼同黑松露薯條不過不失,如果係黑松露醬會更佳。係飲品方面 第一杯叫戰車,係可樂加雲呢拿雪糕,好有童年嘅感覺。 ^^之後就有嗌惡魔同審判,佢哋分別係藍莓鮮打冰沙同青蘋果+菠蘿+薄荷+檸檬冰沙。其實天氣咁凍再飲杯冰沙,都幾騰騰震㗎,不過爽呀!!!!最後仲叫咗個甜品,係心太軟配雪糕呀 (舔舔脷)
點解會去孖啡? 因為見佢哋嘅塔羅特飲幾吸引 HAHA

之後就有三款小食:
魚手指,炸得外脆內軟,配上沙律醬好滋味。

瑞士雞翼同黑松露薯條不過不失,如果係黑松露醬會更佳。

係飲品方面
第一杯叫戰車,係可樂加雲呢拿雪糕,好有童年嘅感覺。 ^^

其實天氣咁凍再飲杯冰沙,都幾騰騰震㗎,不過爽呀!!!!

最後仲叫咗個甜品,係心太軟配雪糕呀 (舔舔脷)
2018-01-24
今日同媽咪係旺角行街為新年作好準備,提早去選購年貨!!愈夜就愈凍,行到咁上下我地就去左附近既高氏大樓!我記得呢到好似成棟都係cafe,之前同friend成日都有黎坐下、食下野、傾下計今次就帶左媽咪黎食晚飯,呢到環境舒適,仲分左兩邊添,地方夠曬寛倘,可容納不少客人枱既格離會有個服務鈴係到,方便客人點餐晩餐套餐menu 有A-H㨂 包一杯$38飲品 如果超左補回差價就🉑️以了仲有好多特式小食、飲品供選擇 真係花多眼亂多選擇到唔知叫咩好左:芒果奶昔 $52 右:柑桔青檸 $40芒果奶昔:非常creamy,好重奶味!!柑桔青檸:超香青檸味 味道酸酸甜甜咁 非常開胃 同埋咁凍天氣飲完呢杯熱飲 真係即刻成個人暖曬媽咪點左個黑椒牛柳粒飯而我就點左焗吞拿魚天使麵天使麵麵質彈牙,沒有粉糰味,撈埋芝士+吞拿魚食1⃣️流,而且吞拿魚份量亦很多 亦非常入味我地仲叫左個特色併盤 開❤️Shane雞翼 薯角 春卷 咖喱角 魚手指 蟹子魚蛋 樣樣都炸🉐️好出色,即叫即炸,

枱既格離會有個服務鈴係到,方便客人點餐

晩餐套餐menu 有A-H㨂 包一杯$38飲品

如果超左補回差價就🉑️以了

仲有好多特式小食、飲品供選擇 真係花多眼亂
多選擇到唔知叫咩好

左:芒果奶昔 $52 右:柑桔青檸 $40
芒果奶昔:非常creamy,好重奶味!!
柑桔青檸:超香青檸味 味道酸酸甜甜咁 非常開胃

而我就點左焗吞拿魚天使麵

特色拼盤

我地仲叫左個特色併盤 開❤️Shane

雞翼 薯角 春卷 咖喱角 魚手指 蟹子魚蛋

樣樣都炸🉐️好出色,即叫即炸,
新鮮滾熱辣 脆卜卜

芝士蛋糕