2019-10-26 232 浏览
今日同朋友兩支棍做完運動想到附近Cafe吹吹水休息下,於是便找了這間名字比較特別的孖啡歇腳。裝修寬敞舒服。菜單選擇不多方便我這些有選擇困難症的人。最後我們點了意大利卡邦尼意粉, 香蒜白酒蜆意大利粉,朱古力心太軟雪糕,水牛城雞翼,還有兩杯飲料。雖然只是普通的卡邦尼意粉但正所謂作為外貌協會的我賣相是非常重要的,而且忌廉的比例也拿捏得相當好,不會太重亦不會過淡。我特別喜歡這個香蒜白酒蜆意大利粉,我煮得清清地又帶點白酒香味,表層再加幾條香草點綴味道,再加上優質的意大利麵條,本來打算和朋友分一半的我,不自禁地吃了三分之二。水牛城雞翼味道非常豐富,酸酸甜甜辣辣非常開胃。最後登場的當然是最重要的主角心太軟雪糕,心太軟是剛剛焗好的入面的朱古力是湧出來的。入面朱古力的甜味也拿捏得非常好不會太甜又擁有濃濃的朱古力味。表層剛剛焗好的心太軟發出一絲絲的朱古力香味而且外脆內軟,但是吃這個已經值回票價了。

裝修寬敞舒服。

菜單選擇不多方便我這些有選擇困難症的人。

水牛城雞翼味道非常豐富,酸酸甜甜辣辣非常開胃。

My friends and I have been here multiple times just for a chill night reunion and to celebrate birthdays. There are a variety of board games and card games you can choose from, and there's no table turnover time limit, which makes this an ideal place for a night where you just want to relax and enjoy people's company. For quality and taste, the food is a little overpriced, but the convenient environment and the free board/card games really make up for it! Tea/lunch menus are a bit more worth your money and the restaurant is a little less crowded and noisy, so I'd highly recommend going during then if possible!
题外话/补充资料: Booked this restaurant via phone on all occasions
最近又重回樓上cafe的懷抱,不過地點已經不再是觀塘區,而是旺角。放工與朋友來到旺角孖啡,舖面以黑色為主調,感覺帶點神秘~Menu set 的選擇挺多,價錢貼地,由HK$92 - HK$142不等。以HK$25加配龍蝦湯,湯底濃稠適中,除了有濃郁蝦鮮味,加了忌廉亦令口感變得細滑。鮮茄焗豬扒飯很愛吃這裏的焗豬扒飯,豬扒肉滑淋滑,不粗糙,不會有渣,而鮮茄汁味道酸酸甜甜,令人越食越開胃。香蒜白酒蜆意大利粉意大利粉煙韌有彈性,每一條都掛上濃濃的蒜蓉汁,而蜆肉份量足,鮮甜無沙,推介。朱古力奶昔朱古力味非常突出,口感有點像沙冰,味道香香甜甜。芒果乳酪芒果味香濃,口感同樣是沙冰,不過味道就像益力多,味道酸酸甜甜,讚。

放工與朋友來到旺角孖啡,舖面以黑色為主調,感覺帶點神秘~

鮮茄焗豬扒飯

香蒜白酒蜆意大利粉

朱古力奶昔
朱古力味非常突出,口感有點像沙冰,味道香香甜甜。

芒果乳酪
2019-10-21
2019-10-23 159 浏览
放工同好友黎呢間樓上cafe chill一chill。餐廳都幾多位,我地兩個人安排左張大大張四人枱,坐得好舒服。大概七點幾左右開始多食客入黎。是日晚餐我地order左以下食物👉龍蝦汁海鮮天使麵🦞($126)👉軟殼蟹黑松露意大利粉🦀($142)兩碟意粉份量夠足料,汁夠多夠濃味。天使麵嘅海鮮包括有魷魚、大蝦、青口,除左本人平時唔好青口之外,其餘海鮮都頗新鮮同彈牙!另外一讚嘅係軟殼蟹好大件,個炸皮唔會冧paat paat,同時亦唔會油淋淋👍🏼晚餐set包左一杯$38嘅餐飲,我地揀左健康嘅熱果茶(藍莓紅茶&青蘋果綠茶)
放工同好友黎呢間樓上cafe chill一chill。

是日晚餐我地order左以下食物
👉龍蝦汁海鮮天使麵🦞($126)
👉軟殼蟹黑松露意大利粉🦀($142)

2019-10-23
2019-10-20 259 浏览
由於黑松露意大利飯係即叫即整,所以都等左小小時間,大約15至20分鐘。個飯送到上枱時,就聞到好重黑松露味,而食落也覺得不錯,芝士、忌廉和黑松露的味道好夾,令人食完一啖又一啖😋。不過,店內的boardgame比較殘舊,如果老闆可以將佢換一換,一定可以吸引更多顧客👍。
黑松露忌廉野菌意大利飯

午餐
黑松露忌廉野菌意大利飯
  • 黑松露野菌忌廉意大利飯
2019-10-20 185 浏览
有日好想重溫一下細個同一大班朋友上樓上cafe玩同食飯既時光於是就走左上黎旺角呢一間cafe試下~今次叫左兩個主菜第一個係煙三文魚意大利烘飽($74)呢一個飽好足料 唔係淨係比一塊仔既煙三文魚去hea你 仲夾左好多蕃茄青瓜同埋生菜個飽都好夠熱 夾埋沙律醬一齊食好好食第二個主菜就叫左鮮茄焗豬扒飯($76)呢一間餐廳既焗豬扒飯都唔錯芝士落得好夠 豬扒焗到外脆內軟 肉質好淋另外我都加左$25嗌多左個龍蝦湯呢個湯夠滑 都幾好飲每一個午餐仲包埋一杯$38既野飲性價比都算高下次同朋友聚會可以有多一個選擇~
於是就走左上黎旺角呢一間cafe試下~

今次叫左兩個主菜
第一個係煙三文魚意大利烘飽($74)

呢一個飽好足料
唔係淨係比一塊仔既煙三文魚去hea你
仲夾左好多蕃茄青瓜同埋生菜
個飽都好夠熱 夾埋沙律醬一齊食好好食

第二個主菜就叫左鮮茄焗豬扒飯($76)

呢一間餐廳既焗豬扒飯都唔錯
芝士落得好夠
豬扒焗到外脆內軟 肉質好淋

另外我都加左$25嗌多左個龍蝦湯

呢個湯夠滑 都幾好飲

每一個午餐仲包埋一杯$38既野飲

性價比都算高
下次同朋友聚會可以有多一個選擇~
  • 龍蝦湯
2019-10-18 209 浏览
放工與好友火速滙合,到旺角樓上cafe開餐。孖啡地點就腳,沿油麻地地鐵站步行不到5分鐘會到。餐廳的地方很大,空間感足,有一定私隱度。我們各自點了晚餐,價錢HK$92 - HK$142不等,可加錢點配龍蝦湯、蛋糕、朱古力心太軟雪糕。蜜桃梳打及風味朱古力咖啡(香蕉)蜜桃梳打的味道香甜,杯內加了雜果,帶有淡淡蜜桃香,而風味朱古力咖啡的味道不錯,香蕉味突出,加了忌廉令口感更香滑。龍蝦湯龍蝦湯賣相討好,湯底帶有濃厚龍蝦鮮味,湯質不糊口,不杰不稠,滿分~卡邦尼煙肉意大利粉份量非常多,入口有濃郁忌廉香味,意大利粉口感亦夠煙韌,不過,建議「趁熱食」,因為冷卻後,忌廉會變得杰身,影響口感~全日早餐All day breakfast內容豐富,包括: 煙三文魚、薯餅、茄汁焗豆、炒蛋、沙律、牛角酥等~ 炒蛋入口香滑,蛋香味重,牛角酥酥脆,帶有濃濃牛油香,薯餅口感脆卜卜,加上茄汁,很惹味~
放工與好友火速滙合,到旺角樓上cafe開餐。

孖啡地點就腳,沿油麻地地鐵站步行不到5分鐘會到。

餐廳的地方很大,空間感足,有一定私隱度。

蜜桃梳打及風味朱古力咖啡(香蕉)

卡邦尼煙肉意大利粉

全日早餐

2019-10-14
2019-10-18 109 浏览
近排太大壓力 有時呼吸都覺得困難幸好身邊有朋友分擔 當本人覺得想不通 就會將私人事毫無吝嗇問對方意見 呼 人在旺角 打開OpenRice 尋找清靜地找到孖啡 唔🤔即管試吓上到鋪頭 先發現原來以前都有食過 記憶中真係一個談心好地方Cafe內大部份都係長枱 足夠空間黑松露野菌意大利飯食落Creamy 好香黑松露 芝士味 意大利飯不會太硬 份量多我真心覺得好食 龍蝦汁海鮮天使麵擺盤靚 分量多 每條天使麵都沾有龍蝦汁有青口及魷魚飲品方面我哋揀咗士多啤梨乳酪Mocha兩杯都係凍飲 杯身長 足以令你可以慢慢傾慢慢飲成為$2xx開心地 過了一個晚上人生係要過得有意義(我太感性)
近排太大壓力 有時呼吸都覺得困難
Mocha
兩杯都係凍飲 杯身長 足以令你可以慢慢傾慢慢飲
成為$2xx
開心地 過了一個晚上
人生係要過得有意義(我太感性)
2019-10-18 115 浏览
靜靜媽說要食下午茶 所以再來這家食呢😏上一次食過覺得不錯 工作日不太多人挻好可以靜靜地過一個悠閒的下午 茗茶食甜品😋·芝士蛋糕 HKD$56·朱古力心太軟伴雪糕 HKD$62·玫瑰花洋甘菊花茶 HKD$18(跟餐價)·藍莓梳打 HKD$4(跟餐價)Tea Set價錢會比較便宜 因為包一杯HKD$38飲品過了這個價錢只是補差價 所以價錢可以接受呢~人均大約HKD$7x連甜品 還可以玩Broad Game食物素質不錯 心太軟即叫即做不會太甜挻好的感覺
靜靜媽說要食下午茶 所以再來這家食呢😏
上一次食過覺得不錯 工作日不太多人挻好
可以靜靜地過一個悠閒的下午 茗茶食甜品😋

·芝士蛋糕 HKD$56

·朱古力心太軟伴雪糕 HKD$62

·玫瑰花洋甘菊花茶 HKD$18(跟餐價)

·藍莓梳打 HKD$4(跟餐價)

Tea Set價錢會比較便宜 因為包一杯HKD$38飲品
過了這個價錢只是補差價 所以價錢可以接受呢~
人均大約HKD$7x連甜品 還可以玩Broad Game
食物素質不錯 心太軟即叫即做不會太甜挻好的感覺

2019-10-14
見到Double cafe評價幾好,鐘意悠閑坐Cafe既我一直都想試下 😆到埗店員即刻迎接,環境唔算大但Cafe最緊要係坐得舒服,呢到佈局幾好,裝潢係我鐘意既Alice in the wonderland ♠️♥️♣️♦️餐牌有單點同set menu食物選擇種類都算多,有好幾款飯、意粉、小食仲有All day breakfast飲品選擇就真係非常多,作為Cafe呢點幾好我地叫左兩個Set dinner,加龍蝦🦞湯 同埋轉左兩杯特飲龍蝦🦞湯好濃郁,入口非常香既龍蝦香味口感稠密,唔係加左水溝開左淡口既湯飲得出非常足料,偏咸,岩晒重口味既我😆另外加左忌廉增添奶香味,飲落更加香滑黑松露野菌意大利飯🤩本身個人最鐘意食黑松露risotto,都對呢樣野有啲要求本身上到黎覺得粒車厘茄有啲奇怪,因為通常都會有香草做點綴但個幾片芝士加番分食落口,非常濃郁Creamy,口感好黏稠配硬硬地既芝士片黎食加添口感同埋芝士香味成個飯好重奶味,但黑松露味更出,調味剛好唔會過咸或太淡入面有幾多野菌,一個人食晒成碗會好飽但食完好滿足 🥰白蒜白酒蜆意粉份量好足,配料好多,蜆都好多隻而且粒粒都有唔會有空殼蒜味好足好香,有微微白酒味惟

到埗店員即刻迎接,環境唔算大

餐牌有單點同set menu
食物選擇種類都算多,有好幾款飯、意粉、小食
仲有All day breakfast
飲品選擇就真係非常多,作為Cafe呢點幾好

龍蝦🦞湯好濃郁,入口非常香既龍蝦香味
口感稠密,唔係加左水溝開左淡口既湯
飲得出非常足料,偏咸,岩晒重口味既我😆
另外加左忌廉增添奶香味,飲落更加香滑

黑松露野菌意大利飯🤩
本身個人最鐘意食黑松露risotto,都對呢樣野有啲要求
本身上到黎覺得粒車厘茄有啲奇怪,因為通常都會有香草做點綴
但個幾片芝士加番分
食落口,非常濃郁Creamy,口感好黏稠
配硬硬地既芝士片黎食加添口感同埋芝士香味
成個飯好重奶味,但黑松露味更出,調味剛好唔會過咸或太淡
入面有幾多野菌,一個人食晒成碗會好飽
但食完好滿足 🥰

白蒜白酒蜆意粉
份量好足,配料好多,蜆都好多隻而且粒粒都有唔會有空殼
蒜味好足好香,有微微白酒味
惟意粉醬汁比想像中稀,不過無影響味道
意粉好Al Dente,如果個汁再濃厚啲就Perfect!

Dinner set跟$38既飲品
我地加左錢轉特飲 - 薄荷朱古力
杯朱古力🍫幾吸睛,份量都多
仲有好幾圈既Cream! 飲落朱古力味都幾重
薄荷味好突出,飲晒成杯都唔會漏
溝埋啲忌廉就更加香甜👍🏻👍🏻👍🏻

最後叫番壺熱紅莓果茶黎消消滯
好鐘意呢set透明玻璃餐具!
飲落微酸,帶啲果香,消滯一流
下面有火熱住,好貼心
等我地可以慢慢飲

總括而言
全程都坐得好舒服,食物質素幾好
係可以坐係到Relax下 慢活下 既好選擇
同場有兩三班食客,成班朋友上黎邊食邊玩呢到提供既Board game好似好開心🥳

2019-10-13 212 浏览
今次第二次黎呢間樓上cafe, 感覺好舒服,可以同朋友靜靜地傾下計,午餐都算抵食,叫左個$75 三文魚三文治set, 估唔到擺盤咁靚,仲有咁多薯條,薯條即炸非常香脆😆 三文治哄過,咬落去真係卜卜脆,唔會哄過龍,野飲叫左杯$38 西柚檸檬,個lunch set包$38既野飲,如果超過$38比回差額即可🤤朋友叫左all day breakfast $88,炒滑蛋牛角包,好正,好夠飽!仲有意大利飯都好有水準下次會再黎幫襯

下次會再黎幫襯
煙三文魚三文治
2019-10-12
煙三文魚三文治
2019-10-08 396 浏览
呢間double cafe已經嚟過好幾次, 今次第一次試食佢嘅all day breakfast。 呢個全日早餐夠曬豐富 ,有齊煙三文魚、薯餅、兵加腸、茄汁焗豆、炒蛋、沙律同牛角酥 ($132) 其中炒蛋呈半熟狀態,都幾滑溜,相信有加入牛油同牛奶。晚餐+$25可配龍蝦湯,龍蝦濃稠度適中,加點忌廉更加香滑。$38以下飲品唔需要加錢,呢杯死神原價$48,叫套餐只需要+$10。可樂加入朱古力雪糕,有得飲又有得食,嘅係飲品亦係甜品。

晚餐+$25可配龍蝦湯,龍蝦濃稠度適中,加點忌廉更加香滑。

2019-10-05 324 浏览
我近日病了,今天與朋友外出聚會,朋友原來也病倒了,真係double 希望食完飯,大家可以輕鬆愉快,訓一餐好既,養好身體👏🏻👏🏻👏🏻Double cafe 可以邊玩邊食,可惜今日唔係星期五或者周末,否則大家可別更盡興啊!龍蝦湯,龍蝦🦞蝦加上湯由於我地病了,希望有熱飲,結果店員貼心安排了檸檬水和金桔水!實在太應謝了,可以舒緩一下喉嚨呢杯唔係普通既水,係檸水All day breakfast,我最喜歡炒蛋,蛋無添加其他物質,好好味!其他三文魚,薯餅,腸,沙津都好新鮮,熱辣辣焗豬扒飯用上珍珠米,雖然無炒飯底香,飯有口感,硬飯我鐘意食!

龍蝦湯,龍蝦🦞蝦加上湯
龍蝦湯

呢杯唔係普通既水,係檸水

其他三文魚,薯餅,腸,沙津都好新鮮,熱辣辣

All  day  breakfast

焗豬飯
2019-10-03
All  day  breakfast
焗豬飯
  • 鮮茄焗豬扒飯
2019-10-03 243 浏览
近來少出旺角,琴晚即興約朋友食飯,黎左呢間cafe😉老實說,環境其實一般(可能係我地坐果個位置一般啦)🙈黑蚊蚊得黎又唔係優雅靚靚果種暗光😅而且cafe黎講佢款式唔算多,不過收工時刻,大家都想食主食,無叫到小食,都無所謂既🙈志在坐下吹下水🕺🏼🤣由於我無影到朋友既野食,咁我講下自己啦·🍄黑松露野菌意大利飯💰HKD122製作需時但都算快,上枱熱辣辣😋雖然賣相唔係咁靚,但味道幾好☺️松露味適中,唔會太濃太淡,以前係第間食過太濃,我又嫌人地濃🙈呢個我覺得都岩岩好,飯粒軟硬度都恰到好處,但個汁可以收得再稠少少,整體都幾好味😋🥳·惡魔(藍莓鮮打沙冰)💰跟餐+$14跟餐包一杯$38既野飲,over左就補差價我叫左個「好有特色」既塔羅特飲,佢個名叫惡魔,其實係藍莓沙冰🤣🤣我飲唔出佢有幾咁「鮮打」,但入口味道都尚算自然,酸酸甜甜、都收貨既😌👍🏻顏色又唔算太鮮艷,睇落就無加太多整色整水🤣唔差啦!·✌🏼咖哩角✌🏼😌OpenRice 訂座送既,我係咁貪小便宜架啦😛😛網上訂座有少少野食送下都幾貼心❤️·整體來說不過不失既,經過可能都會再試,但專程再訪就未必啦🤭
近來少出旺角,琴晚即興約朋友食飯,黎左呢間cafe😉
🤣由於我無影到朋友既野食,咁我講下自己啦

🍄黑松露野菌意大利飯💰HKD122

惡魔(藍莓鮮打沙冰)💰跟餐+$14
跟餐包一杯$38既野飲,over左就補差價
✌🏼咖哩角✌🏼
整體來說不過不失既,經過可能都會再試,但專程再訪就未必啦🤭
  • 黑松露野菌忌廉意大利飯
2019-09-28 246 浏览
夜晚收工過嚟油麻地食飯,黎呢間Cafe試吓~環境企李,座位闊落,坐得幾舒服我哋7點鐘左右嚟到,都仲有啲位~睇吓餐牌有咩食先~我揀咗芝士焗吞拿魚天使麵天使麵好入味,吞拿魚份量頗多,配上拉絲芝士醬,味道很好啊同行朋友點咗軟殼蟹黑松露意大利粉~軟殻蟹炸得好香脆,意大利粉充滿松露味,有不少配菜,有香菇,三色椒,蕃茄和小小沙律菜,組合都幾豐富㗎~ 飲品方面,我點左好耐冇飲過嘅Oreo奶昔, Orea味超濃郁,奶昔上仲有一舊甜甜嘅cream,好邪惡,好好飲啊朋友點左薄荷朱古力,薄荷味清新,朱古力香濃
夜晚收工過嚟油麻地食飯,黎呢間Cafe試吓~

環境企李,座位闊落,坐得幾舒服

我哋7點鐘左右嚟到,都仲有啲位~

睇吓餐牌有咩食先~

我揀咗芝士焗吞拿魚天使麵
天使麵好入味,吞拿魚份量頗多,配上拉絲芝士醬,味道很好啊

朋友點左薄荷朱古力,薄荷味清新,朱古力香濃

2019-09-26