2020-03-26 221 浏览
☕️☕️☕️*Double Cafe 孖啡🥯*樓上café 傾計玩game特別有回憶!歐式宮廷裝修風格,潮流背景音樂🎵特別適合朋友聚會!.全日早餐 $132煙三文魚,薯餅,兵加腸,茄汁焗豆,炒蛋,沙律🥗牛角酥.今天跟學生👩‍🎓上課時候,還提起全日早餐,沒想到下午過來就吃到了,人生真是很神奇。只要你相信,一切都有可能。很感恩有如此美好的食物供應!.最愛鮮甜美味的炒蛋,配上牛角酥,就是一個美美的下午茶☕️用料新鮮上等,薯餅外皮酥脆,內心柔軟,土豆🥔的鮮美,得到了完美呈現。.+35 朱古力心太軟雪糕🍦流心❤️的心太軟蛋糕,一下子我的心都一起融化了!還記得當年年紀小的時候,會跟著食譜學著自己做。現在的我,可以舒舒服服地坐下來好好享用美味的蛋糕🍰已經是很幸福的事情了。.藍莓乳酪$44可以小冰,酸酸甜甜的乳酪是初戀的味道。食物最重要的地方就是可以演繹不同的口味和不同的心情。今天,你也回味初戀了嗎❤️❤️❤️...孖啡 (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
☕️☕️☕️
*Double Cafe 孖啡🥯*
全日早餐 $132

煙三文魚,薯餅,兵加腸,茄汁焗豆,炒蛋,沙律🥗牛角酥
+35 朱古力心太軟雪糕🍦

藍莓乳酪$44

孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
2020-03-24 3115 浏览
食lunch 又要同人迫,所以我鍾意去樓上Cafe,今日我去左旺角呢間Double Cafe到食Lunch👍🏻佢地環境乾淨,寬敞,座位與座位之間空間感比較大,吾駛坐到密質質👍🏻Cafe提供不同類型遊戲比客人玩,消磨時間好幫手,哈哈😄食物都有多種選擇,可選擇Lunch Set,或者散叫,重有甜品可以選擇😍我同屋企人叫左3個Lunch Set,香蒜白酒蜆意大利粉,鮮茄焗豬扒飯同埋黑松露野菌意大利飯。香蒜白酒蜆意大利粉我覺得好出色,先講下個意大利粉,佢地煮到剛剛好,吾會太硬,太硬既意粉好難食😂另外,佢地個蜆都好入味,配合埋個汁,啖啖酒香味,非常吸引😋黑松露野菌意大利飯同樣出色,濃濃既黑松露汁包住每一粒飯,每一啖飯都令到口腔充滿黑松露嘅味道,做得非常出色。表面有芝士塊,連同飯一齊食,提升了黑松露嘅味道。焗豬排飯都無失色,厚切既豬排,啖啖肉👍🏻配合香濃既芝士同埋番茄汁,令人垂涎三尺,越食越開胃👍🏻飲品方面,跟餐好餸一杯野飲。餐廳提供多種飲料,例如花茶、咖啡、梳打特飲等等。我哋選擇咗花茶同埋咖啡,花茶味道清新,適合年長一輩或喜歡養生既客人。咖啡方面都有好多種選擇,我選擇左朱古力咖啡,濃濃嘅朱古力味

Cafe提供不同類型遊戲比客人玩,消磨時間好幫手,哈哈😄

另外,佢地個蜆都好入味,配合埋個汁,啖啖酒香味,非常吸引😋

焗豬排飯都無失色,厚切既豬排,啖啖肉👍🏻
配合香濃既芝士同埋番茄汁,令人垂涎三尺,越食越開胃👍🏻

咖啡方面都有好多種選擇,我選擇左朱古力咖啡,濃濃嘅朱古力味配合咖啡,令我精神為之一振。

食完咁好味嘅美食,我哋一邊飲嘢,一邊談天,過咗一個寧靜嘅下午👍🏻👍🏻

環境衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
美味程道⭐️⭐️⭐️⭐️

2020-03-24
午餐
2020-03-22 319 浏览
放假的一天, 訓到1,2點, 不是特別肚餓, 所以找到這間cafe又有lunch又有tea set可以點! 而且又可以長時間坐, 又有board game玩, 絕對可以坐在這裡消磨一整天!!在lunch餐牌上點了all day breakfast, 在tea set餐牌上點了朱古力心太軟配雪糕!! 跟餐包一杯$38以下的飲品, 我們點了蜜桃綠茶, 不用額外加錢!!ALL DAY BREAKFAST內有炒蛋, 薯餅, 牛角包, 煙三文魚, 牛仔腸, 茄汁焗豆和沙律!! 整體都不錯, 特別好食的應該是炒蛋和牛仔腸, 炒蛋好香滑!!心太軟外表好香脆, 但內裡不太流心, 有點可惜! 但朱古力味好香濃!! 雪糕就跟一般的差不多!
ALL DAY BREAKFAST

心太軟配雪糕
2020-03-13
ALL DAY BREAKFAST
心太軟配雪糕
2020-03-22 162 浏览
樓上Cafe,又有得食,又有得玩🎭,仲有得打卡影相📷添,又可以同朋友仔吹下水,談下心💞。呢到地方都大,分開兩邊房。晚餐時間比較多人,但好快就有位可以入到去坐啦。有好多不同款既♟桌上遊戲🧩供你選擇。🦞龍蝦汁海鮮天使麵 $126個龍蝦汁真係好香好味道呀,海鮮有🐚青口、🦐蝦,仲有🦑魷魚圈添,有🍄蘑菇,青椒,🍅蕃茄仔,好多材料,天使麵仲要好多呀,值得選擇,食完好難忘。🥓卡邦尼煙肉意大利粉 $102好Cream好多汁,🍝意大利粉仲好爽口好煙韌,🥓煙肉仲要好多。正正正。🦑英式炸魷魚圈 $53魷魚圈炸到金黃色,又香又脆又爽口,配上個醬汁仲好正呀。飲品係用塔羅牌既名子給你選擇,好特別,總有一款你會愛上❤✡塔羅牌特飲✡⭐星星(🍑蜜桃鮮打沙冰) $52 (跟餐優惠價補差價 $14)好香濃既蜜桃味呀😍蜜桃伴你左右😍又冰凍又冰涼⚖審判(🍏青蘋果🍍菠蘿🌿薄荷🍋檸檬沙冰) $52 (跟餐優惠價補差價 $14)有涼浸浸嘅薄荷配上酸味味嘅檸檬,仲有青蘋果及菠蘿味,4款不同味道直接沖入你既味蕾。
晚餐時間比較多人,但好快就有位可以入到去坐啦。
有好多不同款既♟桌上遊戲🧩供你選擇。

🦞龍蝦汁海鮮天使麵 $126

🥓卡邦尼煙肉意大利粉 $102

🦑英式炸魷魚圈 $53
魷魚圈炸到金黃色,又香又脆又爽口,配上個醬汁仲好正呀。

飲品係用塔羅牌既名子給你選擇,好特別,總有一款你會愛上❤

✡塔羅牌特飲✡
好香濃既蜜桃味呀😍蜜桃伴你左右😍又冰凍又冰涼

🦞龍蝦汁海鮮天使麵

🥓卡邦尼煙肉意大利粉

🦑英式炸魷魚圈

審判 + 星星

2020-03-15
$169.5 (晚餐)
🦞龍蝦汁海鮮天使麵
🥓卡邦尼煙肉意大利粉
🦑英式炸魷魚圈
審判 + 星星
  • ⭐星星(🍑蜜桃鮮打沙冰)
  • ⚖審判(🍏青蘋果🍍菠蘿🌿薄荷🍋檸檬沙冰)
  • 審判+星星
2020-03-19 242 浏览
出開黎旺角買嘢,梗係要用盡個口罩,食埋飯先返屋企啦 😁 而家可能因為疫情關係,真係少咗好多人去cafe 玩boardgame,大家真係多多支持黃店cafe 呀軟殼蟹黑松露意大利粉📍$142軟殼蟹超脆,咬落去脆到卡卡聲 😍 但脆得黎又唔 油膩,入面啲蟹肉仲好軟熟,食得多都唔會有內疚感; 意粉醬汁好多,好重黑松露味,掛哂汁咁,條條意粉都蘸到啲汁架龍蝦汁海鮮天使麵 📍$126龍蝦味幾鮮甜,另外仲有青口, 魷魚同蝦,整體都唔錯Dinner set 跟一杯$38 飲品,我地就叫咗一杯熱情果梳打同一杯荔枝綠茶,清清地,入面仲放咗啲椰果/啫喱粒

軟殼蟹黑松露意大利粉📍$142

龍蝦汁海鮮天使麵 📍$126
龍蝦味幾鮮甜,另外仲有青口, 魷魚同蝦,整體都唔錯

軟殼蟹黑松露意大利粉
軟殼蟹黑松露意大利粉
2020-03-18 295 浏览
同Bff諗住搵間樓上Cafe,傾吓計、玩下board game度個下晝。我地冇訂位,3點幾黎到,大約有3成滿。我哋坐咗冇耐,侍應就問我地食乜嘢。我同朋友都未諗好,所以就話一陣叫。3點幾呢段時間,午餐同下午茶都有。我哋好掙扎叫乜嘢。隔咗兩三分鐘,個侍應又來問我地叫乜,我哋再話睇多陣。佢不停係我哋隔離徘徊。再隔咗兩三分鐘,佢又問。心諗我諗食乜食乜嘢都要時間㗎,所以我同bff都已經好不爽。結果我叫咗個芝士焗吞拿魚天使麵配香蕉朱古力咖啡。叫呢個係因為相信芝士+焗嘅組合唔會出錯。出度黎味道都正正常常。香蕉朱古力咖啡重香蕉味,咖啡味唔出。但飲品都幾好飲。食物正常發揮,但服務真係差到一個點。服務分真係一粒⭐️都唔想比!咖啡店都預咗人係傾下計、輕鬆地食。但係個過程中,個侍應成日黎收我哋野。明明隔離枱仲好輕輕鬆鬆咁玩board game。原本打算玩,但都冇曬mood。基於服務呢點真係下不為例!

香蕉朱古力咖啡

2020-03-18
香蕉朱古力咖啡
2020-03-18 155 浏览
約咗喺旺角附近整指甲,佢之前梗係食少少野先,繼續放假嘅節奏,當然係要去飲番杯咖啡啦孖啡都係一間我幾鍾意黎既cafe, 之前都同朋友黎過好幾次, 但食lunch就真係第一次地方都好寬敞乾淨, 而且都幾光猛, 有日光曬到入黎仲遇到有YOUTUBER拍片添Lunch set價錢都唔算貴仲可以加錢要個龍蝦湯, 個龍蝦湯都幾濃味, 唔會係開粉溝出黎果D另外都加錢升級左杯朱古力咖啡, 好多cream, 正!我就叫左個香蒜白酒蜆意大利味, 炒得幾香, 蜆肉都幾多, 份量都足!!另外當然就唔少得一個小食蒜香雞翼, 即叫即整熱辣辣又JUICY, 非常滿足所以孖啡真係一個旺角幾好既歇腳點

地方都好寬敞乾淨, 而且都幾光猛, 有日光曬到入黎
仲遇到有YOUTUBER拍片添

Lunch set價錢都唔算貴

另外都加錢升級左杯朱古力咖啡, 好多cream, 正!

另外當然就唔少得一個小食蒜香雞翼, 即叫即整
熱辣辣又JUICY, 非常滿足
所以孖啡真係一個旺角幾好既歇腳點
2020-03-10
午餐
我本人有個習慣就是去過的餐廳不會覆桌,因為每次都嘗試新東西這才是人生,但當然凡事都有例外而這間餐廳就是其中之一了。舒適寬躺的格局適宜與女朋友慢慢詳談以解她工作之苦。我點了一個紅莓洛神花茶,具有寧神安眠紓解情緒鬱悶的作用,而且底部有蠟燭保溫非常適合聊天時慢慢飲用,還有另外一杯教皇(玫瑰生薑蜜)甜甜地可以暖下胃。煮食方面點了個香蒜白酒蜆意大利粉和芝士焗吞拿魚天使麵另外加了一個小食—水牛城雞翼還有甜品心太軟雪糕。香蒜白酒蜆意大利粉這是每次到cafe必點的食物,別看貌似簡單,其實是非常考廚師功架的食物,意大利粉要煮得剛剛好做到al dente 的效果,而且香蒜白酒汁也要做到剛剛好的調味才能把意大利粉襯托出來,令人停不了口,而且蜆也是非常新鮮,絕對不會有腥臭味和沙,令整味菜錦上添花。芝士焗吞拿魚天使麵,微微帶點焦香的芝士令吞拿魚顯得特別惹味,因此三扒兩撥便完成了整個天使麵真的令人停不了口啊,簡單的美味卻帶給人一種滿足的快樂。水牛城雞翼也是一道非常簡單的菜式,但是廚師的水準卻是一如以往地高,醬汁調味酸

舒適寬躺的格局適宜與女朋友慢慢詳談以解她工作之苦。

水牛城雞翼也是一道非常簡單的菜式,但是廚師的水準卻是一如以往地高,醬汁調味酸酸甜甜的非常惹味,雞翼也炸得剛剛好帶有點脆口,整體的平衡做得非常好,醬汁亦不會過多剛剛好烘托出雞翼的肉汁。

最後的終極主角是心太軟雪糕,一到切下去,內面的朱古力脆脆地溢出,而且焗得外脆內軟口感非常正。朱古力味亦都非常香濃,吃膩了湛一點旁邊的雪糕中和,整個甜品的感覺非常一流,值得encore再encore。

2020-03-11
2020-02-28 536 浏览
餐廳環境也不錯牆上掛了一幅畫可惜沒有拍下來,今次最失敗就是完全唔記得左影相,晚餐點左一客炸魚薯條🍟一客香草醬蝦意粉加兩杯飲品。炸魚薯條份量實在太少喇⋯⋯作為一個主食一件薄薄的炸魚怎麼可以薯條份量就正常一點,香草醬蝦意粉味道不錯大約有六件蝦份量也十足。值得一讚是飲品(女王)很特別很好飲👍店內服務員的態度不錯,可能地點在旺角很早已經很多客人,洗手間也很寬闊也算衛生,服務也不錯而且在這非典型肺炎期間也很貼心,一人有一包消毒濕紙巾抺手。

2020-02-23 599 浏览
係好耐之前已經有留意呢間樓上Cafe,最近終於有機會同朋友試下。呢間除咗可以用Apps網上訂位之外,仲會送你一客免費小食,感覺都幾抵,可惜今次食完飯唔記得咗有免費小食呢回事,浪費咗個優惠。-香蒜白酒蜆意粉 $108相信唔少人都認同,意粉中嘅醬汁係好緊要嘅一環。呢碟意粉嘅湯汁係做得幾唔錯,雖然唔太品嚐到濃郁酒味,但保留到白酒清甜,蒜香突出。食完意粉我忍唔住飲埋啲湯汁。蜆肉新鮮爽口,每隻都幾大粒,份量亦唔少。-蒜香雞翼 $52雞翼香脆,但口感唔夠酥軟,外皮略為硬咗少許。-凍青蘋果綠茶 $38Set menu包一杯$38飲品,有唔少水果x紅茶或綠茶嘅配搭。叫咗正正常常嘅青蘋果綠茶,味道都係無咩特別,正常水準。

-香蒜白酒蜆意粉 $108
相信唔少人都認同,意粉中嘅醬汁係好緊要嘅一環。
蜆肉新鮮爽口,每隻都幾大粒,份量亦唔少。
香蒜白酒蜆意粉

-蒜香雞翼 $52
雞翼香脆,但口感唔夠酥軟,外皮略為硬咗少許。
蒜香雞翼

-凍青蘋果綠茶 $38
叫咗正正常常嘅青蘋果綠茶,味道都係無咩特別,正常水準。
青蘋果綠茶
2020-02-18
香蒜白酒蜆意粉
蒜香雞翼
2020-02-18 547 浏览
今次去咗媽咪推介既樓上café 果然無介紹錯!除咗食物高質,環境都舒適。店員既服務態度好好令我成個用餐既過程都好開心!呢度好適合聚腳,而且都好chill!不得不介紹既一定係飲品!有果汁、咖啡、朱古力、花茶...種類多之餘,每款飲品既名都好特別。我每款都好想試啊!今次就叫咗節制(西柚、菠蘿汁)同焦糖牛奶咖啡。節制既顏色好夢幻!飲落去味道酸微微,去到後面啲西柚味好出。焦糖牛奶咖啡好好味個人認為唔落糖都好夠味,焦糖牛奶好濃,但又唔會搶咗咖啡既味意粉面頭係滿滿既煙肉,鋪滿醬汁!有洋蔥調味,而且意粉都好入味飽足感極高!章魚嘴超級彈牙蟹肉超有咬口 、啖啖肉嘅感覺!青口新鮮但係細粒 、有三色椒同洋蔥吊味仲有磨菇!意粉一路都係熱辣辣香噴噴 龍蝦汁超香勁入味 意粉有咬口而且唔韌天使麵會比意大利粉更加幼。最後到甜品心太軟個人認為一定要試下!估唔到呢個心太軟真係可以甜而不膩心太軟個蛋糕咬落有層次,入面仲係流心架,配埋雪糕簡直一流!
今次去咗媽咪推介既樓上café
果然無介紹錯!除咗食物高質,環境都舒適。店員既服務態度好好
節制
焦糖牛奶咖啡
焦糖牛奶咖啡好好味
個人認為唔落糖都好夠味,焦糖牛奶好濃,但又唔會搶咗咖啡既味
卡邦尼煙肉意大利粉
卡邦尼煙肉意大利粉
飽足感極高!
章魚嘴超級彈牙
龍蝦汁超香勁入味 意粉有咬口而且唔韌
天使麵會比意大利粉更加幼。
最後到甜品心太軟
個人認為一定要試下!估唔到呢個心太軟真係可以甜而不膩
心太軟個蛋糕咬落有層次,入面仲係流心架,配埋雪糕簡直一流!
2020-02-14
焦糖牛奶咖啡
2020-02-15 558 浏览
經OpenRice訂位有「正價5折 主菜餐牌 主菜」,滿心歡喜諗住食到性價比野。點知埋單係正價,問負責人佢話Menu set既餐唔係主菜餐牌。要散嗌果D先係「主餐牌主菜」。結果由預計既2人$100+變左$300+。我唔敢講佢比個局我,我入去既時候有講經openrice訂位。如果Menu set既主菜唔係主菜餐牌既野,我希望有店員提醒。不過我都有責任睇清楚主菜餐牌係咩餐牌/問清楚。所以大家用優惠劵要睇清楚問清楚。野食就正常野,相信可以坐好耐都唔趕人走。不過我諗住入去食個性價比既餐就算,結果比多$150左右心情就打左折扣。$300+既野旺角大把選擇。

所以大家用優惠劵要睇清楚問清楚。

野食就正常野,相信可以坐好耐都唔趕人走。

Visited on 1/2/2020, booked via this app and no need to queue when arrived. The restaurant is half-fulled(should be affect by the Wuhan coronavirus), it is more like for friends to gather and play games together, instead of a Cafe or restaurant.//I ordered a black truffle risotto, which is too salty and cheesy(to me) while truffle taste too light. It is not cheap even after 25% discount so I considered it as not worthy.//The drink is americano, average, not very impressive. A bit disappointed as
The drink is americano, average, not very impressive. A bit disappointed as it claimed to be opened by 2 coffee-fans, while the coffee is only average.
Overall: disappointing, overpriced even after booking discount. Considering it as a ok option for people who wanna find a place to gather and have fun
2020-01-27 627 浏览
今日係旺角訂咗野話冇咁快拎得,要等1-2個鐘⋯好彩冇野做唔趕時間就順便搵間cafe慢慢坐住等唔想去啲咁多人既cafe怕嘈,所以搵下樓上cafe結果係附近就搵到呢間孖啡人少少,野食野飲都唔錯👍🏻
今日係旺角訂咗野話冇咁快拎得,要等1-2個鐘⋯
結果係附近就搵到呢間孖啡人少少,野食野飲都唔錯👍🏻
2020-01-24 473 浏览
今次呢間係同事之前講過,話都OK,咁就諗住黎試下。食物係真心唔錯,份量多,海鮮唔會俾得好小氣,又無話有沙定點,都幾好。意粉都好,軟硬程度剛剛好,又掛汁。可以話,係野食方面,我都俾9分佢。(而且影起相黎都幾好睇)但問題係,我本身係打算同朋友傾下計,但周圍既環境實在一般,又黑又暗,座位太垂直,坐得唔舒服。而且間店既地方細,座位座位之間都好近,加上本身佢放既音樂又好太聲,所以傾起野黎就好唔方便。所以我會建議,真係黎食野既就黎啦,如果諗住坐低傾計溫書之類,就搵過另一間啦。
今次呢間係同事之前講過,話都OK,咁就諗住黎試下。
意粉都好,軟硬程度剛剛好,又掛汁。
可以話,係野食方面,我都俾9分佢。(而且影起相黎都幾好睇)