2017-06-08 436 浏览
叫得做嫲嫲辣辣,入得黎當然點題的係食辣野!因為干燒辣鍋而吸引我約朋友前來嘗鮮。干燒辣鍋係咩?其實我都唔知架~不過係見幾得意咁!干燒辣鍋係有張好似打邊爐既點餸紙俾你選擇,一開始我同朋友都笑話係咪姐係打邊爐,但叫每枱都係無爐,得碗大過臉盆既碗係度。係有啲迷茫既情況下,我地揀左想食既做餸,叫多個小食,就等睇干燒辣鍋既真樣到底係點~小食皮蛋先上,不入味,無下次。等多陣重點終於上桌!大過臉盆既干燒辣鍋!睇下對比起干燒辣鍋,小食係幾咁迷你嬌小哈哈哈~干燒辣鍋最少四餸起,我地叫左牛肉,肥腸,雞腎同茶樹菇~仲有好多好多既辣椒~全部都好入味,我地只係叫麻辣小辣,接受到既辣,香料味很足夠,小小麻小小辣,很香口。其實有分幾種辣,麻辣香辣孜然既大中小微辣,唔食辣都可以揀紅燒。不過個人黎講,入辣店唔食辣係有啲有趣既。茶樹菇索哂香味,濕濕地既辣,好味!我同朋友都話早知落個紅薯粉!不過已經無得追加了,我估係因為佢地係一個個咁炒起~肥腸應該原來炸起過,因為係個鍋入面,佢既邊都仲係脆口,好味道啊~!果然干燒辣鍋係主打!
叫得做嫲嫲辣辣,入得黎當然點題的係食辣野!

小食皮蛋先上,不入味,無下次。

等多陣重點終於上桌!

果然干燒辣鍋係主打!
  • 干燒辣鍋
2017-06-07 297 浏览
厚福街是尖沙咀平民化的飯堂,在附近上班的我,時不時都會來這裡覓食,今天發現後面點的位置新開一間川菜。店外採用落地窗,從外面看裡面很井井有條,馬上看了一下外面放的午市優惠傳單,$40起 滿平民價的,所以就進去嚐鮮了店裡乾淨廣敞,坐下來感覺舒適,不像一般茶餐廳擁擠,其實進去前就看裡面坐滿人,但大家都是來吃午飯的,所以翻桌率很快,位子也夠,不太需要等。來看看有什麼好選擇呢!選擇真的不少,讓我猶豫了(再度進入選擇困難症),最後選擇了 雲南花菜炒腩片套餐($48)包含白飯和飲品。上菜囉~花菜不少,以為沒有什麼肉,原來藏在菜底下了,嚇死我了,我以為我改吃素菜了 青菜脆脆的,新鮮!腩片偏瘦,不錯!套餐附的凍豆漿也很濃郁。一般來說川菜偏重鹹又油膩,很意外這間不會,鹹度剛好,吃完也不會口渴,師傅調味抓的剛好。結論:總體來說沒有讓我失望,但份量偏少,如果男士來吃的話可能不太夠...之後有再來厚福街吃午飯的話,會再來!下次想試試客飯

青菜脆脆的,新鮮!腩片偏瘦,不錯!套餐附的凍豆漿也很濃郁。

之後有再來厚福街吃午飯的話,會再來!下次想試試客飯

2017-06-01 302 浏览
知道間野開咗冇耐!之前同事去食lunch話ok!今晚咪同朋友去試下食晚飯,D野係唔錯!但我地食咗$201!朋友用1000蚊俾佢找!佢居然找咗成29蚊大餅返嚟,其他係紙幣,我咪將29蚊全攞走囉!1蚊貼士都冇俾囉😤