2021-04-19 443 浏览
酸菜魚難吃到極之極點 第一次在香港食到如此概酸菜魚一個例牌價錢來講都唔算便質素卻同價錢兩回事能明顯吃得出魚唔新鮮就算魚骨有煎炸過還是遮唔住原有啲味道應該係死魚有種特別的味道仲有酸菜魚酸菜魚裡面根本見不到一丁點酸菜影味道很明顯是加白醋煮出來之所謂啲酸菜魚我見網上好評不少唔知道係唔係堂食同外賣有區別啲不同呢除了涼拌蓮藕仔是不過不失之外其他小炒菜式都是一次讓人失望的網上體驗還有明明睇得到落單填寫地址是酒店不是在屋企用餐卻沒有提供餐具細節欠缺(送餐人來到也沒錢能找零 通街去換零錢也是尷尬了)真實評論 有用的就睇 沒用的略過
酸菜魚難吃到極之極點
其他小炒菜式都是一次讓人失望的網上體驗
還有明明睇得到落單填寫地址是酒店
不是在屋企用餐卻沒有提供餐具細節欠缺
(送餐人來到也沒錢能找零
通街去換零錢也是尷尬了)
真實評論 有用的就睇 沒用的略過

外卖送餐
  • 蓮藕仔吧  其他自己試
2021-04-16 355 浏览
尖沙咀厚福街真的有很多不同的菜式的餐廳,這次友人介紹這間川菜《嫲嫲辣辣》,專吃干鍋👍🏻配菜種類也很多,果然不錯!———————————————干鍋客飯(自選配料)小辣 $209這次選了豬粉腸、五花腩片、肥腸、豬頸肉和油麥菜,肉量非常充足,一直都有肉吃的感覺,兩個人再各加個白飯,就非常飽了。很少見到有豬粉腸可以選擇,清洗得很乾淨也不會有苦味,大腸也是很乾淨,是有炸過的。豬頸肉和五花腩片煮得有點太熟,所以比較硬。本來很怕菜會吸了很多的油,但油麥菜吃起來不會很油,反而很香👍🏻但干鍋正體都炒得很香,小辣辣度適中,是吃得舒服的辣味🌶🌶————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅

———————————————
干鍋客飯(自選配料)小辣 $209

豬粉腸

油麥菜
五花肉腩片

但干鍋正體都炒得很香,小辣辣度適中,是吃得舒服的辣味🌶🌶

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅
豬粉腸
油麥菜
2021-04-08 433 浏览
放工,約埋同事一齊食餐飯。我叫佐「左宗棠雞&麻婆豆腐&白飯」要去食四川菜都expect一定會辣,衹係好好好辣,又或者係好鬼辣,理論上係咁樣啦,我唔係好頂得辣果種人,不過今餐嘅辣,我都仲Ok。左宗棠雞,呢道菜相傳係同大官 (左宗棠 &莫華倫) 有關,一定係除非唔係,雞件係有骨,好香口好惹味,味道係鮮明嘅中辣,雞件勁入味,送飯好正!麻婆豆腐,個麻婆汁係中辣而且好香,豆腐好滑,肉碎又夠多,再辣啲會更加好送飯!好好食!
放工,約埋同事一齊食餐飯。
我叫佐「左宗棠雞&麻婆豆腐&白飯」

2021-04-07 370 浏览
朋友很愛川菜,卻有人不吃辣,有人不吃飯,有人不吃肉🤣🤣想不到這樣也吃得成!我們找到了尖沙咀的嫲嫲辣辣,點他們的招牌干鍋。有人不吃辣便點微辣,再各自點喜歡的配料,素的點素,我愛內臟點內臟,愛海鮮點海鮮,大家都能吃到自己愛的。很快店家便拿來一大鍋,光看就覺得爽🤪上面很多都是干辣椒,翻開底部就是我們點的配料,吃著有點像尋寶呢😆像是雞軟骨小小的,都被豆腐啊雞肉遮住了,要翻來覆去幾次才找得著。我最愛的是大腸,肥肥嫩嫩又入味,絕對是必點的一項!另外還加一盤臘肉炒花菜,這盤炒得有點油,而且肉太咸了,一定要配著菜吃,或者朋友配白飯就沒問題。結果我們也吃不完那一鍋,份量真的不少,每人不用$150吃飽飽,在尖沙咀這價位很可以!沒吃過干鍋的可以去試試喔~
朋友很愛川菜,卻有人不吃辣,有人不吃飯,有人不吃肉🤣🤣
想不到這樣也吃得成!

我們找到了尖沙咀的嫲嫲辣辣,點他們的招牌干鍋。

很快店家便拿來一大鍋,光看就覺得爽🤪
我最愛的是大腸,肥肥嫩嫩又入味,絕對是必點的一項!

沒吃過干鍋的可以去試試喔~
2021-04-07 209 浏览
作為一個麻辣控、除左麻辣火鍋、麻辣米線之外,都好鍾意食麻辣乾鍋!但喺香港真係好少地方有麻辣乾鍋食。原來公司附近、厚福街有一間食麻辣乾鍋同小菜嘅餐廳,Lunch同夜晚有唔同menu。Lunch嘅乾鍋可以自選3種餸、有菜有肉、而且可以揀香辣、麻辣,孜然或者蔥爆就唔辣。今次叫左麻辣小辣雞軟骨、豬頸肉同蓮藕仔。超級麻、辣唔會太辣、好入味會偏鹹少少。配飯一流!而且會包一碗白飯同飲品。平日免收加一!都幾抵食!
2021-04-02 326 浏览
今天約了朋友去美食節,但他剛好中午有事要忙,那我就去到尖吵咀吃個午餐,然後再慢慢坐船去灣仔!這間之前朋友有推薦過,今天剛好有機會就來試試!干鍋客飯(69元)這個客飯看起來好像比較貴,比他普通的午餐貴了十多元,但實際上完全是不能比較的!這次我就選了五花腩,肥腸和雞軟骨,鍋底就選了麻辣和小辣!這個送到來的時候是用了大大個湯麵碗來放的,內裡滿滿的料,可以看到大量辣椒和配料,看起來非常有食慾!整個吃起來是麻麻辣辣的,非常惹味,用來拌飯吃一流!不過我覺得小辣還是不太夠,可能叫中辣會好點,重口味人士要注意!配料的五花腩,肥腸和雞軟骨都給得非常多,你完全不會覺得不夠吃的,我覺得快2人份量了!五花腩爽滑,肥腸油香十足,雞軟骨爽脆!

干鍋客飯(69元)

五花腩

肥腸

雞軟骨

2021-03-24 292 浏览
今日午餐又同幾個friends到嫲嫲辣辣吃午餐。呢間川菜館真係勾人心弦,食完又想食。而且午餐特別抵,$69元干鍋有3慫(葷素都得,所以叫葷抵😏)1杯飲品或者$40起叫小炒。我哋叫份麻辣小辣干鍋,配料有雞軟骨,田雞,蓮藕。分量很足,麻麻辣辣好慫飯。配上可樂,真係好滿足。1份酸菜炒鯛魚片:酸菜酸酸哋,好開胃,魚片煙煙嫩嫩,好彈牙,加埋辣椒一起炒,酸酸辣辣,味道好好。回鍋肉:椰花菜和青椒肉爆炒,好香。肉切得好薄,鹹鹹哋,一口一啖慫飯,停不住嘴。
酸菜炒鯛魚片
回鍋肉
酸菜炒鯛魚片
回鍋肉
2021-03-22 188 浏览
好耐都未食過辣干鍋😍😍今次同朋友嚟呢度食,都係食返我哋最鍾意食嘅辣干鍋💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️😉好耐之前食過一次,今日一食水準都冇變仍然都係咁好食🤣🤣🤣🎈我哋兩個女仔嗌左八個餸真係有啲誇張,最後都食唔晒仲打包左返屋企添!😍😚食呢個辣干鍋🤩個人推介一定要叫大蜆‼️‼️‼️有啲海鮮食落真係好惹味😍😍‼️仲有西蘭花,西蘭花索晒啲汁~~真係冇得彈而且辣到可以自己選擇今次要就朋友叫小辣😅但都好夠味,好好食,推介♥️♥️

好耐都未食過辣干鍋😍😍

😉好耐之前食過一次,今日一食水準都冇變
仍然都係咁好食🤣🤣🤣
🎈我哋兩個女仔嗌左八個餸
真係有啲誇張,最後都食唔晒
仲打包左返屋企添!😍

😚食呢個辣干鍋🤩
個人推介一定要叫大蜆‼️‼️‼️
有啲海鮮食落真係好惹味😍😍‼️
仲有西蘭花,西蘭花索晒啲汁~~
真係冇得彈
而且辣到可以自己選擇
今次要就朋友叫小辣😅
但都好夠味,好好食,推介♥️♥️
2021-03-20
  • 乾鍋
之前朋友成日推介呢間餐廳,話食辣價錢又抵嘅,一定要去試呢間。今日早放工,7點岩岩好去到,竟然唔洗等位,就入左去試!環境先講講環境,雖然係小店,但唔會話坐得好逼。每張table 都有足夠ge 距離,而我地2個人仲有張4人卡位坐,非常舒服:)衝生一入到會同你量體溫,自己填紙仔寫出入record。餐廳都會提供口罩套。不過佢地可能太忙,要食客主動問佢地先會比。食物由於我同朋友都唔係太肚餓ge 關係,我地就揀左一個大煲share。佢係每個配料收費,唔同食材唔同價錢。鍋底方面揀左麻辣小辣,唔食得辣ge 話會覺得佢ge 程度似係中辣,但我個人幾鍾意,好香同吸引。配料方面, 今次揀左豬頸肉、 枝竹、香姑同牛肉。 入味, 唔錯。因為唔想食飯,我地揀埋紅薯粉,咁就岩岩好!

衝生

食物
佢係每個配料收費,唔同食材唔同價錢。
因為唔想食飯,我地揀埋紅薯粉,咁就岩岩好!
2021-03-19
2021-03-21 199 浏览
又揾到間平靚正哋辣鋪,噬辣嘅朋友有口福嘍。呢間鋪開在厚福街,叫嫲嫲辣辣,好直白啲店面裡面好多選擇,大部分都是川菜。香辣什錦海鮮干鍋:螃蟹,蝦,花甲,海螺,鮑魚。因為食辣野,所以吃不出螃蟹鮮味,但蟹鉗係肥美,啖啖肉。鮑魚好彈牙。花甲好肥好多肉。海螺有點不足係肉小小啖,總吃得全手油膩膩。但整天來講,分量都俾得足足。雲南花菜炒牛肉: 牛肉切片同花菜爆炒,好香好嫩,分量好多,都好好慫飯。店鋪都算大,唔會逼,下次會返來試下其他餸。
香辣什錦海鮮干鍋
雲南花菜炒牛肉
雲南花菜炒牛肉
2021-03-14 209 浏览
已經食過起碼10次真係我食過最好食嘅麻辣干鍋有時都會嗌香辣,一樣好食不過唔係個個都鍾意食辣,所以都係搵開食辣嘅朋友一齊同埋好大兜,好難自己一個食晒,都會打包有時食得多水煮魚、水煮牛、麻辣米線,會特別想食麻辣干鍋,嗌晒啲想食嘅餸撈埋一齊炒到勁香特別鍾意叫嘅餸有:大蜆、薯粉、雞軟骨、海帶、田雞、萵筍⋯⋯嗌到最盡都係12個餸,有時想食多啲都唔得不過認真,係夠晒嘅,我哋仲會跟白飯人均消費$200左右唔算平,不過物超所值
已經食過起碼10次
真係我食過最好食嘅麻辣干鍋
有時都會嗌香辣,一樣好食
不過唔係個個都鍾意食辣,所以都係搵開食辣嘅朋友一齊

同埋好大兜,好難自己一個食晒,都會打包

特別鍾意叫嘅餸有:大蜆、薯粉、雞軟骨、海帶、田雞、萵筍⋯⋯

嗌到最盡都係12個餸,有時想食多啲都唔得

不過認真,係夠晒嘅,我哋仲會跟白飯

人均消費$200左右
唔算平,不過物超所值
2021-03-12
2021-03-11 229 浏览
又黎飯堂, 由開業到依家, 基本上每個月都會黎2次。諗起自己從來冇介紹過, 決定今日既食評就獻比佢! 鋪頭喺厚福街。 相信大家都唔陌生, 座位都非常多基本上都唔使點等位。 好鍾意嫲嫲辣辣既點餐方式, 簡單清楚, 想食乜完全自己揀。 我自己最鍾意係香辣蜆鍋底。 其實麻辣都好食, 不過每次香辣一上檯就流晒口水。配料方面, 今次揀左大腸, 枝竹, 蝦同雞軟骨。 總之入味既, 剔落去就岩啦~~除左乾鍋, 每次都會點多個沙薑豬手, 覺得佢地豬手整得好淋又入味, 正呀~~❤❤
又黎飯堂, 由開業到依家, 基本上每個月都會黎2次。
諗起自己從來冇介紹過, 決定今日既食評就獻比佢!

2021-02-26 580 浏览
琴日野都未食訓醒就出去做野好餓諗住尖沙咀有咩食朋友就介紹不如試呢間咁佢食過我就未試過既自己都鐘意食開麻辣野就跟佢去Lunch時間坐爆人好彩都唔使等就入到去埋單$178 兩人都係平均八十幾已經加左餸叫左個孜然微辣同埋麻辣微辣孜然仲辣過麻辣 可能孜然本身辣辣地麻辣都有麻既刺激兩款都好香啊極力推介即炸土豆片配飯都正 又香脆剩係單買外賣零食咁食都好過癮完全被佢吸引住啊我下次會想試埋麻辣少辣剩係即炸土豆片都滿足到我
琴日野都未食

下次會想試埋麻辣少辣
剩係即炸土豆片都滿足到我

• 即炸土豆片
2021-02-26 270 浏览
喜歡吃麻辣嘢,呢間嘅自選配料大鍋好正,可自已簡鍾意食嘅送。2人食的話通常我簡8~10樣,好正疫情前9:30會平d抵d, 依家10點限堂食所以我7:30就去到,叫了大概7~8 款送嘅麻辣少辣底鍋,加一個麻辣炒秋葵,可樂x1, 藍妹x1, $36x埋單 ,人均消費百多蚊 都幾正,員工都好好人特別推介, 東風螺,云南菜花,炸豆腐(吸味),藕條,大蜆,土豆條等等。。。。really very nice dinner for me
喜歡吃麻辣嘢,呢間嘅自選配料大鍋好正,可自已簡鍾意食嘅送。
2人食的話通常我簡8~10樣,好正

都幾正,員工都好好人

特別推介, 東風螺,云南菜花,炸豆腐(吸味
2021-02-25
  • 麻辣炒秋葵
2021-02-01 583 浏览
係厚福街見到呢間餐廳,咁啱想食啲重口味野,就同朋友入左去試下😋由於朋友唔太食得辣,就揀左兩個唔辣既餸share送白飯🍚京蔥爆回鍋肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️份量好足,料頭炒得好香好有鑊氣,豬肉正常,最好食嘅係京蔥!京蔥索哂汁,送飯冇得頂🤩🤩酸菜炒雞件⭐️⭐️⭐️⭐️同樣都係好重口味😆 雞件嘅size岩岩好,一啖可以食哂雞+酸菜+飯,酸菜份量好夠送飯,咸咸酸酸咁唔覺意會食左勁多飯😂呢間餐廳嘅餸都係比較重口味,而且大大碟,性價比唔錯👍🏻

由於朋友唔太食得辣,就揀左兩個唔辣既餸share送白飯🍚

京蔥爆回鍋肉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

酸菜炒雞件⭐️⭐️⭐️⭐️

呢間餐廳嘅餸都係比較重口味,而且大大碟,性價比唔錯👍🏻