2021-07-10 157 浏览
日本復古既咖啡屋,昭和風格既裝潢。每款食物用精緻既小碟盛裝,賣相非常吸引。坐低之後,侍應端上一杯青瓜水,水杯都甚有復古風。食物分為三、四、五品料理。點左五品料理 ($128) 加飲品 - 富士山 ($78) 冷盤~ 胡麻菠菜 | 清酒糖心蛋熱盤 ~ 辛口明太子手羽 | 婆婆咖哩 | 金平牛肉飯團 ~ 明太子富士山團飲品 ~ 富士山 明太子手羽好脆口,少少辣味夠香口。一開始以為只係汁煮牛肉,估唔到有少少辣,食落幾惹味。婆婆咖哩有雞肉,薯仔同紅蘿蔔,係日式帶甜既咖啡。飯團以為好睇唔好食,估唔到明太子份量都唔少,食落幾好食!富士山真係影相一流📸 少少甜味

冷盤~ 胡麻菠菜 | 清酒糖心蛋
熱盤 ~ 辛口明太子手羽 | 婆婆咖哩 | 金平牛肉
飯團 ~ 明太子富士山團
飲品 ~ 富士山

富士山真係影相一流📸 少少甜味
五品料理
富士山
2021-07-10 42 浏览
婆婆~貼心1.在於將食物安排到好似小菜咁樣 一細份,令人可以揀選唔同款式。我就揀左2冷3熱,有薯仔沙律,溫泉蛋,鰻魚,明太子雞翼,紫薯薯餅。整體來講,味道都不錯,都岩食。只係個飯團🍙比較硬!而且用嘅碟碟碟碟都好靚,放置食物都有set 位,好岩打卡影相。婆婆~貼心2. 店內環境可分為入進區和購物區。有日系衣服,好靚的日式碗碟杯。但整體店舖就比較小及狹窄。
但整體店舖就比較小及狹窄。
2021-07-09
2021-07-10 79 浏览
當日即使係下午茶去食,但已經有唔少嘢食售罄,例如糖心蛋,鰻魚,紫薯薯餅等等🥲冷菜:山賊汁雞卷🐣雞肉夠嫩滑,上面加埋啲甜甜嘅汁,食唔停口💕馬鈴薯沙律🥗薯仔幾綿滑, 唔多薯仔粒。加埋啲火腿同椰菜,有啲口感同層次😌胡麻菠菜🥬正常地好食🤣熱菜🫕照燒雞扒雞扒正正常常,唔會鞋,照燒汁甜甜地,唔錯👌🏻黑醋唐揚雞份量唔多,但幾好食,炸粉又唔太厚🤟🏼婆婆咖喱🍛比想像中好食,入面有啲肉,但又唔會韌👍🏻辛口明太子手羽啖啖肉好正,明太子辣辣地幾好食😋金平牛肉🐃牛肉比較肥,而且牛肉鞋口😣飯團🍙海苔洋蔥櫻花蝦飯團櫻花蝦好香,加埋啲飯鹹鹹香香幾好食🥰明太子富士山飯團明太子啲餡幾少下,真係打卡用📸飲品🍸富士山🗻影相好靚,有藍白色漸層。但飲落其實只係得牛奶味,仲要好甜🤮仲要價錢唔平下💸抹茶拿鐵🍵唔攪勻就真係飲唔出咩味,攪勻的話都係得淡淡既抹茶味🥴總括嚟講,嘢食都仲正正常常,但主要都係打卡為主,CP值有啲低,所以下次未必會出去食🙈

冷菜:
山賊汁雞卷🐣
雞肉夠嫩滑,上面加埋啲甜甜嘅汁,食唔停口💕

馬鈴薯沙律🥗

胡麻菠菜🥬
正常地好食🤣

熱菜🫕
照燒雞扒
雞扒正正常常,唔會鞋,照燒汁甜甜地,唔錯👌🏻

黑醋唐揚雞
份量唔多,但幾好食,炸粉又唔太厚🤟🏼

婆婆咖喱🍛
比想像中好食,入面有啲肉,但又唔會韌👍🏻

辛口明太子手羽
啖啖肉好正,明太子辣辣地幾好食😋

金平牛肉🐃
牛肉比較肥,而且牛肉鞋口😣

飯團🍙
海苔洋蔥櫻花蝦飯團
櫻花蝦好香,加埋啲飯鹹鹹香香幾好食🥰

明太子富士山飯團
明太子啲餡幾少下,真係打卡用📸

飲品🍸
富士山🗻

抹茶拿鐵🍵
唔攪勻就真係飲唔出咩味,攪勻的話都係得淡淡既抹茶味🥴

2021-07-09 42 浏览
食一個靚早餐🍳會令果日更加美好,今早去左尖沙咀嘅婆婆咖啡屋,一朝早去到坐低見無咩人已經忍唔住去影下相📸📸真係每個都係打咭角落因為果日係食早餐,款式唔算好多有得擇,所以我只係叫左一早餐set另外就叫左甜食🍰🍮!芒果千層蛋糕嘅芒果好甜💛💛個cream好香,不過中間麵皮比較乾身,係一食落去就食到麵皮乾左,嗯⋯⋯千層蛋糕我又唔expect係咁◉‿◉昭和布丁唔夠蛋味,咬落去個身好有啫喱?嘅感覺硬係覺得差少少咁🤏🏻而婆婆の 早飯不過不失咁⋯呢幾樣我比較鍾意個柚子咖啡☕️咖啡個味幾好,加埋柚子好清新!一朝早好醒神🌝🌝鍾意特別味嘅咖啡呢個選擇真心唔錯💛💛
食一個靚早餐🍳會令果日更加美好,
今早去左尖沙咀嘅婆婆咖啡屋,
一朝早去到坐低見無咩人
已經忍唔住去影下相📸📸
真係每個都係打咭角落

因為果日係食早餐,款式唔算好多有得擇,
所以我只係叫左一早餐set
另外就叫左甜食🍰🍮!

芒果千層蛋糕嘅芒果好甜💛💛
個cream好香,不過中間麵皮比較乾身,
係一食落去就食到麵皮乾左,
嗯⋯⋯千層蛋糕我又唔expect係咁◉‿◉

昭和布丁唔夠蛋味,
咬落去個身好有啫喱?嘅感覺
硬係覺得差少少咁🤏🏻
而婆婆の 早飯不過不失咁⋯

呢幾樣我比較鍾意個柚子咖啡☕️
咖啡個味幾好,加埋柚子好清新!
一朝早好醒神🌝🌝
鍾意特別味嘅咖啡呢個選擇真心唔錯💛💛
2021-07-09 78 浏览
做完Gym,我個girlfriend 就介紹我一齊過來,位處彌敦道山林道 location甚方便,一樓望出街睇到好多大樹蔭感覺更休閒舒服。Lunch有三、四、五品的選擇,冷熱盤任你配搭,幾個小碟嘅小菜擺好一個Set 上枱,首先要比Like 就係每個碟都好精緻漂亮😍忍唔住一定會打夠卡才肯起筷。小妹和朋友都揀左五品,我點左桂花冷番茄、溏心蛋、明太子手羽、黑醋唐揚雞和婆婆咖哩,而每個Set都有跟一個飯糰或烏冬,1號飯糰係明太子富士山,2號飯糰三文魚富士山,論顏色外觀一定係1號飯糰最出色,不過小妹問左店員,1號飯糰個藍色係食用級色素,不過我較為喜歡自然所以點左2號飯糰,個藍色偏淡係因為使用蝶豆花調色。其實每度菜味道都唔錯,桂花冷番茄稍為甜左少少,而小妹和朋友只慨嘆可能做完Gym胃口太好所以略嫌食左五品都唔夠飽😅Set唔包飲品,可以半價單點,我和朋友都點左紅莓Kombucha都幾好飲。食完嘢可以過去逛逛隔離小店,有可愛嘅小物和衣服飾物都幾有Style的。

2021-07-07
  • 辛口明太子手羽
👭🏻一直都好想嚟 今次提早半個月book位 😎終於嚟到呢度啦😍哈哈 當飛轉日本🇯🇵 解解思鄉情懷安排入座後 職員都好有禮貌介紹返餐牌同落單程序🥰個半鐘用餐時間 😊 ~ 四品料理 ~ (兩冷菜 兩熱菜)$108 🍽冷菜:💗 胡麻波菜💗 清酒唐心蛋熱菜:💗 蒲燒鰻魚💗 婆婆咖哩💗三文魚富士山飯團🍙(每款都好精緻 餐碟餐貝好有特色😙)😍之後再嚟杯富士山🗻特飲 🍹$78下次想試下甜品🍮好吸引🤤食飽仲去咗隔離嘅婆婆雜貨店血拼🥳憑用餐收據🧾會有折扣優惠喔😙
👭🏻一直都好想嚟

熱菜:
💗 蒲燒鰻魚
💗 婆婆咖哩

💗三文魚富士山飯團🍙

(每款都好精緻 餐碟餐貝好有特色😙)

😍之後再嚟杯富士山🗻特飲 🍹$78

下次想試下甜品🍮好吸引🤤

食飽仲去咗隔離嘅婆婆雜貨店血拼🥳
憑用餐收據🧾會有折扣優惠喔😙

2021-07-08 17 浏览
🌎婆婆珈琲屋 (尖沙咀)成日碌ig 都睇到富士山飯團🍙 今日一於去試下 料理可以任意配搭 料理賣相令人討好又特別 打卡好地方食物資素大部份都唔錯 我鐘意食係桂花冷蕃茄 賣相好靚 食落去好多汁 好好食 廚師貼心切開4塊 方便進食 另外柚子白蘿蔔酸酸甜甜好開胃 咬口唔錯 仲有蟹肉汁煮大根 好特別既料理 大大舊蘿蔔好腍呀 食落去似鰹魚汁 唔錯 其他都一般好食 例如波菜冷食 用左胡麻醬 咩無特別 💵人均消費:138✨環境衛生:8/10🙋🏻‍♀️推介指數:7.1/10📍尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
🌎婆婆珈琲屋 (尖沙咀)

食物資素大部份都唔錯 我鐘意食係桂花冷蕃茄

💵人均消費:138
✨環境衛生:8/10
🙋🏻‍♀️推介指數:7.1/10

📍尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
2021-07-06 62 浏览
可以自選三($88)/四($108)/五($128)品料理,有熱有凍。再配一個飯糰,飯糰都幾多餡。☑️溏心蛋、鰻魚、紫薯餅、雞捲同咖哩 全部都好普通嘅😩冇咩驚喜,勝在打卡幾靚。☑️玉桂布丁好滑,唔會太甜,味道不過不失。另外會提供青瓜水同蝶豆花水,好特別。不過蝶豆花水其實冇咩味 。
☑️溏心蛋、鰻魚、紫薯餅、雞捲同咖哩
全部都好普通嘅😩冇咩驚喜,勝在打卡幾靚。
☑️玉桂布丁
好滑,唔會太甜,味道不過不失。
2021-07-05 173 浏览
預訂過程容易,book咗夜晚6點半。去到大廈地下要等𨋢等到下個世紀先上到去,然後一上到去要再排隊等入座。入咗之後侍應會講一講今日Menu有啲乜嘢冇得嗌,但係我冇諗過入到去係要好似canteen咁要自己走去落order比埋錢😂 (點解你咁得閒行埋黎同我解釋唔落埋order...? ) 我諗呢間真係我成世人第一間要book位然後要自己去counter落order嘅餐廳,真係有啲不知所謂🙂 樓面同廚房各有5-6個人,基本上樓面帶完位出完嘢食之後就冇嘢做,行行企企。嗌咗個生薑燒定食、蘋果雞肉咖喱烏冬,同埋一個海鹽富士山。個生薑燒係唯一一個有蓋嘅餸,個蓋同隻碗都係熱嘅,而且生薑燒啲洋蔥同豬肉都完全冇炒過嘅痕跡,所以十分之有理由相信係蒸嘅🥲收我138但係細碗到一個點。價錢同份量唔成正比,而且你個價錢起碼你俾少少心機煮下俾我都好🥲個咖哩就咖喱磚咁嘅味,雖然個烏冬無淋到斷,但係就然後就收咗我128。抵唔抵你自己諗。左邊有個細碗我以為係甜品嘅東西,原來係醃蘿蔔加一pat柚子蜜,甜到痴線,真係好難入口😕個甜品就,個富士山係一舊好濕嘅海綿蛋糕,加一嚿海鹽味嘅雪糕同啲消化餅餅碎。啲餅碎幾好食,一般般嘅味道。我

嗌咗個生薑燒定食、蘋果雞肉咖喱烏冬,同埋一個海鹽富士山。

我諗間餐廳我最唔滿意係嗌野食嘅安排同埋啲現成嘢食,真係好冇心機好求其,純粹想用環境吸引人影相。以一間餐廳嚟講真仲要呢個價錢都真係唔合格😅 曬咗我四舊水。
2021-07-03 97 浏览
婆婆珈琲屋位於彌敦道與山林道交界的服務式住宅The Nate,佔據一層的珈琲屋空間很寬闊,近升降機的地方劃了幾個角落售賣雜貨,包括清酒壺、酒杯、杯墊、服飾等等。從珈琲屋的名字,大概可以估到這是一間日式咖啡店,裏面的裝修風格參考了日本昭和時代。一坐下,店員馬上端上一杯蝶豆花水,顏色很有趣,味道跟清水無異。平日珈琲屋十二點開始營業,五至日早上九點半營業,提供三款早餐;食客可以正價購買一杯飲品,再加配早餐。我點了珈琲屋的招牌飲品——富士山特飲,用蝶豆花將白朱古力染成藍色,打造一個視覺效果很像富士山的甜飲,隨飲品奉上的攪拌羹也很精緻。雖然是白朱古力,飲品整體上不太甜,喝下去也沒有很大罪惡感。早餐方面,我點了一份婆婆皇牌吐司。盛吐司的碟是透明的,再用一個八邊形的木盤承托。去皮白麵包烤得剛剛好,鋪上煎火腿、芝士和炒蛋。炒蛋很嫩滑,再淋上酸酸甜甜的荷蘭醬,這份早餐給食客帶來很大滿足感。不過作為早餐,這份婆婆皇牌吐司適合兩個人食,一個人食太飽了。富士山特飲 $78婆婆皇牌吐司 $28

蝶豆花清水

富士山特飲 $78
婆婆皇牌吐司 $28
婆婆皇牌吐司
呢間餐廳出面有啲日式小物賣,等緊朋友嘅時候就可以行一行啦 啲茶具、杯同埋飾物都好精緻😊 入到去嘅裝修都好靚,想打卡就唔好錯過呢個富士山佈置啦~呢個餐望落份量好多,其實個烏冬得好淺,份量唔算多,我哋額外加咗個富士山飯團,入面嘅料比較少,飯就好多,除咗靚之外食落就麻麻哋了😮‍💨 同埋每一個set都有糖心蛋同埋茶碗蒸,個人覺得蛋太多會好飽好濟,如果換款其他小食就比較好啦😉呢個係朋友食嘅牛肉飯餐,俾大家做一個參考~不過,當時去食係想慶祝朋友生日,但係又有時間限制,一嚟店員已經好唔識做,明明朋友生日想比驚喜佢,特登早咗嚟放低蛋糕,點知佢行埋黎問我哋個蛋糕係唔係上得,同我哋講得返幾分鐘用餐時間,搞到咩驚喜都冇晒🤢 仲要好倉猝咁影相點蠟燭,到最後真係冇時間食,所以就攞走咗去其他地方食…人均消費:100-200/ head

呢個係朋友食嘅牛肉飯餐,俾大家做一個參考~

人均消費:100-200/ head
2021-06-30 71 浏览
這間Cafe 真的很可愛,門口就看到整個溫暖的木色調,更加有衣服,袋子,飾物可以逛一下。點餐可以自由選自己喜歡的,食物不錯食,對於小胃口的女生應該還可以。我的話就要再食啦😆富士山飯團我想食很久了,因為外觀很美!對於久久未能去旅行的我,可以一解想去旅行的苦。本來以為沒什麼特別,誰知裡面有明太子,驚喜的好食😋另外一個炸紫薯餅也不錯食,咬下去外酥內軟,有還真有紫薯味👍🏻釀雞翼肉很厚真,一隻好像很少,但每一口都很紮實!重點是他們的碗碟,非常的小巧可愛,每個款式都不一樣,很想帶它們回家啦😍由於有預約制,不會被趕,可以舒服的慢慢食,享受一下整個環境☺️☺️☺️•

這間Cafe 真的很可愛,
門口就看到整個溫暖的木色調,
更加有衣服,袋子,飾物可以逛一下。

點餐可以自由選自己喜歡的,
食物不錯食,對於小胃口的女生應該還可以。
我的話就要再食啦😆

富士山飯團我想食很久了,因為外觀很美!
對於久久未能去旅行的我,可以一解想去旅行的苦。
本來以為沒什麼特別,誰知裡面有明太子,
驚喜的好食😋

另外一個炸紫薯餅也不錯食,
咬下去外酥內軟,有還真有紫薯味👍🏻

釀雞翼肉很厚真,一隻好像很少,但每一口都很紮實!

重點是他們的碗碟,非常的小巧可愛,
每個款式都不一樣,很想帶它們回家啦😍

2021-06-28 137 浏览
🏔🎡環境 : 🌕🌕🌕🌓地方細,有點迫,每一角落卻可看得出店主的精心安排,令人忍不住停下來欣賞。幸運被安排在店內唯一的卡位,相信是全店最舒服及寬敞的位置。窗邊座位雖人來人往,卻是最好的打卡位置。 👨‍💼👩‍💼服務 : 🌕🌕🌕🌕要出外點餐及即時付款。餐的配撘多,我們一行4人,真要考一考點餐朋友的記性。最後加單甜品,慶祝朋友生日,侍應自行加生日牌及送了一張即影即有相,非常驚喜。侍應全是年青人,氣氛輕鬆愉快。🍱🍮食物 : 🌕🌕🌕🌕日式擺設吸引,起初見到每碟細細的,有想過是否需要多叫一個餐,結果卻出奇的飽肚。4人可以一次過淺嘗所有小食,適合貪新鮮的我。食物新奇好味,若款式更多,更好。朋友讚咖琲好飲,大家對食物好滿意。💰價錢 : 🌕🌕🌕🌓比想像中便宜,性價比高註 : 可網上訂位,非常方便。訂座時間有限制。用膳時間只有90分鐘。現場等候的人很多,須準時交枱。
🏔🎡環境 : 🌕🌕🌕🌓

👨‍💼👩‍💼服務 : 🌕🌕🌕🌕

🍱🍮食物 : 🌕🌕🌕🌕

💰價錢 : 🌕🌕🌕🌓
比想像中便宜,性價比高

2021-06-13
2021-06-28 318 浏览
本身約左朋友去第二間复古風cafe,點知個日原來唔開,臨時臨急轉左黎呢間。由於呢度都係打卡聖地,一度好驚冇得walk in。好彩去到都有位,不過就被告知之後有booking,淨係可以坐一個半鐘,我哋實左太肚餓就坐低左啦。叫野食要行出counter叫再俾埋錢先,之後侍應再出餐。呢度嘅套餐係先決定你要幾多品料理先,有三至五品,之後再根據個個數目揀相應嘅冷菜、熱菜、飯團或烏冬。我就揀左四品,兩個冷菜加两個熱菜再加個飯團。冷菜叫左雞卷同溏心蛋,熱菜就叫左咖喱同紫薯薯餅,最後再叫左個富士山樣嘅藍白飯團,係有明太子餡嘅。叫左咁多樣以為會好多好豐富啦,點知每樣分量其實好少,两三啖可以食得哂,食完成個餐都仲有啲餓。野食嘅味都只係普普通通,冇咩特別。不過擺盤係真係幾靚嘅,相機應該食飽左。之後叫多左杯柚子咖啡同布丁做飯後甜品,咖啡一路飲一路吸到啲柚子皮上黎,本身咖啡嘅苦澀味再加柚子皮嘅個陣苦味都幾難飲。咁多樣野入面布丁最好食,佢有肉桂蘋果醬喺面,好香肉桂味。餐廳連住係一間賣日本餐具同服裝嘅小店,食完可以行番一圈睇下有冇野啱,啲小酒杯都幾得意精緻。

肉桂蘋果焦糖布丁

2021-05-20
肉桂蘋果焦糖布丁
2021-06-27 188 浏览
女生必定喜愛呢類日式加懷舊輕食店,眼看整間店女生佔95%😂食物創新又精緻,打開餐牌,大致分為三品、四品及五品3款料理套餐,即係每款套餐包1個飯團或烏冬及1碟啤酒柚子蘿蔔漬,另外再分別可加3、4或5款配菜,可按個人喜好揀唔同配搭,自由度頗大。配菜方面,合共有5款冷菜及9款熱菜可供選擇,連主食的飯團也有5款,如唔鐘意飯團,可揀鰹魚汁烏冬!呢間餐廳最具特色係佢個以富士山為主題既飯團同特飲,我當然唔會錯過喇☺值得推介…必食👍清酒糖心蛋金平牛肉明太子富士山飯團飲品:富士山特飲(打卡一流)
女生必定喜愛呢類日式加懷舊輕食店,眼看整間店女生佔95%😂

值得推介…必食👍
清酒糖心蛋
金平牛肉
明太子富士山飯團
飲品:富士山特飲(打卡一流)
青瓜水 碟豆花水