book左幾次終於book到位,但係可以對佢期望太高,所以會有少少失望。一行兩個人都叫左四品料理,分別係胡麻菠菜、金平牛肉、明太子雞翼同明太子飯團。另外一個四品料理就叫左薯仔沙律、蒲汁鰻魚、照燒雞扒同明太子飯團。仲叫左杯mocha同富士山特飲無吾否認d食秒上到黎個樣真係好吸引。打卡一流。但食物方面可以做得更好。明太子雞翼同明太子飯團無咩明太子味,照燒雞扒個味就好似平日食雞串嘅味,其他食物味道算正常。飲品方面mocha麻麻地,唔係一杯好飲嘅mocha,面富士山特飲就太重奶味,就係一杯藍色嘅牛奶。整體黎講打過一次卡就夠喇
仲叫左杯mocha同富士山特飲
2021-07-19 108 浏览
日本復古咖啡店🤎搭入舖頭就見到賣好多唔同既雜貨,有富士山系列既杯杯碟碟、飾物、衣服等等 全部都超日系超細緻🍵小編樣樣都好想帶番屋企!咖啡店同雜貨店係一齊架~係等位既同時都可以逛逛街,咁既設計真係好細心小編覺得呢間咖啡店超用心設計,所有杯/碟/餐具都非常精緻,連擺盤都係 令我食得好開心😆圖一//蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬定食 $128追加 明太子富士山飯團 $18小編只看相一開頭諗份量好似有點少,全部都一少碟,但叫左之後就後悔了🤣份量大到食唔哂!蜂蜜蘋果咖喱味真係好特別,以前都無試過類似既味道明太子飯團我個人覺得有少少淡,明太子味道唔係好出 不過樣貌黎講係100分🤤圖二// 富士山 $78 (限定跟定食特飲-20)抹茶拿鐵 $48其他飲品跟定食會半價喔(^ω^)特別要稱讚富士山飲品!是由白朱古力加天然碟豆花沖配,起初小編怕會好甜 最後覺得還好~還有很重的白朱古力味🍵抹茶latte都很好喝呢~即使小小的咖啡店,食物種類不太多 但係都會有想回頭再光顧!😚因為地方太舒服 價錢質素亦不差!
日本復古咖啡店🤎

圖一//蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬定食 $128
追加 明太子富士山飯團 $18
蜂蜜蘋果咖喱味真係好特別,以前都無試過類似既味道
蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬定食

圖二// 富士山 $78 (限定跟定食特飲-20)
抹茶拿鐵 $48
其他飲品跟定食會半價喔(^ω^)
富士山特飲

庆祝纪念
生日
蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬定食
富士山特飲
  • 抹茶拿鐵
  • 清酒溏心蛋
2021-07-19 80 浏览
朋友生日,佢提議嚟呢間人氣強勁嘅餐廳食飯。我之前試過walk in,但無位。今次提早book,終於可以試到啦!🤪.晚餐餐牌選擇唔多,只有四個定食料理、飯團、飲品同甜品。.「金平牛肉定食」$138另外加$18配明太子富士山飯團🍽:牛肉係肥牛嚟嘅,仲有啲蓮藕片,味道有好少辣,仲有醃蘿蔔、糖心蛋⋯⋯所有味道我都覺得幾好。👍🏻.「富士山特飲」$58打卡一流,因為係朋友叫嘅,所以就無試飲啦!😂.「雜莓Kombucha」$28🍽:味道酸酸甜甜咁,有酒精,但唔多吸引,飲落無咩特別。
晚餐餐牌選擇唔多,只有四個定食料理、飯團、飲品同甜品

「金平牛肉定食」$138
另外加$18配明太子富士山飯團

「富士山特飲」$58
打卡一流,因為係朋友叫嘅,所以就無試飲啦!😂

「雜莓Kombucha」$28
🍽:味道酸酸甜甜咁,有酒精,但唔多吸引,飲落無咩特別。
2021-07-19 47 浏览
成日都見到人係呢間餐廳打卡決定試下,叫左兩個晚餐set分別係$138金平牛肉同$148北海道三文魚奶油燉菜定食,仲加左一個明太子富士山飯團同一個海苔洋蔥櫻花蝦飯團。食完嘅感受係冇乜驚喜,伴菜同主菜嘅味道都正常,但兩個飯團嘅味道就同華御結差吾多,唯一賣點係餐點賣相好精緻,係一間打卡用嘅餐廳,但考慮埋價錢,整體唔太推薦。
下班時間又走過彌敦道…心情本來有點平靜,然而轉角遇上山林道…落寞嘅心情同繁華嘅街道形成強烈對比。心中一股突如其來嘅衝動,決定二訪「Grandmama · Cafe」,嘆返個日式和食,懷愐一下昭和年代,繼而同婆婆細說心酸往事…夜雨觸花,這景緻卻停留在我心頭…👇📌夕 食·メニュー -▪ 北海道イクラ·クリームシチューていしょく - $148▫ 最地道莫過於佢地既定食之一「北海道三文魚·奶油燉菜定食」,呢個白汁絕對係精華所在,入口有啖啖魚鮮味,裡面仲食到香煎過嘅三文魚肉,送飯真係岩哂;定食仲有包埋芝麻醋菠菜、糖心蛋、醃蘿蔔,整體組合好夾,打卡一流!▪ きんぴらビーフ·ていしょく - $138▫ 跟住仲試埋「金平牛肉·定食」,肥牛同蓮藕片搭配舞茸菇、冬菇,食落非常濃香;加埋洋蔥同埋秘製醬汁,撈飯真係無得輸,好味得黎亦係保持到營養補充同埋住家味道,唔錯。📌山 峰 の 旅 系 列 – ▪ 沖縄海塩·ふじさん - $98▪ 香港ミルクティー·狮子山 - $98▫ 之後試埋兩款人氣甜品「沖繩海鹽·富士山」、「香港奶茶·獅子山」。前者以藍色主題嘅富士山表面流住白色厚厚嘅cream,而底部嘅戚風蛋糕質感鬆

繼而同婆婆細說心酸往事…夜雨觸花,這景緻卻停留在我心頭…👇

📌夕 食·メニュー -

北海道イクラ·クリームシチューていしょく - $148

北海道三文魚·奶油燉菜定食

三文魚肉,送飯真係岩哂;定食仲有包埋芝麻醋菠菜糖心蛋
醃蘿蔔,整體組合好夾,打卡一流!

きんぴらビーフ·ていしょく - $138
金平牛肉·定食

▫ 跟住仲試埋「金平牛肉·定食」,肥牛蓮藕片搭配舞茸菇冬菇

金平牛肉·定食

亦係保持到營養補充同埋住家味道,唔錯。

📌山 峰 の 旅 系 列 –
沖縄海塩·ふじさん - $98

香港ミルクティー·狮子山 - $98
香港奶茶·獅子山

▫ 之後試埋兩款人氣甜品沖繩海鹽·富士山」、「香港奶茶·獅子山」。

沖繩海鹽·富士山

質感鬆軟;加埋海鹽雪糕賣相係相當靚仔;而後者以綠色主題打造香港嘅
獅子山,要大讚個奶茶雪糕相當香濃,仲有啖啖奶茶味,真係一秒愛上呀!

📌飲 料 –
ふ じ さ ん - $78

クランベリー·お婆さんお茶 - $56
紅莓·婆婆杯茶

▫ 飲過真係返唔到轉頭嘅「富 士 山」,外層分明嘅蝶豆花
白朱古力形成強烈藍白風,入口香滑,唔會太甜;而「紅莓·婆婆杯茶
富 士 山

用左由店主釀製嘅自家果醋,帶少少酒味,
解膩一流又開胃,岩哂呢個夏天呀!
2021-07-06
2021-07-18 54 浏览
呢度絕對係姊姊相聚打卡的好地方一出lift就係雜貨店有made in Japan既貨品比客人選購轉左直入就會見到珈琲屋一坐底店員就會送上蝶豆花or青瓜水同埋會放低menu 比你揀到食咩就出去 cashier 到點餐我地6點4入座,8點要還枱因有位朋友未到而我地太肚餓既關係我地點了套餐,先上追加的飯團,後上主餐好似有少少麻煩到店員但感謝佢地配合呢個富士山明太子飯團賣相一流但明太子只在中間位置搵到所以味道較清淡反而櫻花蝦飯團味道更好呢杯蘋果Kombucha餐牌上寫有酒精成份但完全飲唔出,只飲到蘋果醋既味道跟餐有半價,只需加$28呢個富士山特飲,蝶豆花水加白朱古力又幾好飲喎,跟餐減$20,即係$58餐牌有4款套餐我地有4個人剛好要哂4款再些牙大家都比較喜歡北海道三文魚奶油燉菜我自己就中意金平牛肉定食前菜冷盤既胡麻醬菠菜唔錯呀最後以沖繩海鹽富士山作結完美的一餐雖然餐廳未能幫我寫上祝福字句但提供生日牌蠟燭同即影即有相一張的服務都值得一讚紀錄一下我地的友誼
呢度絕對係姊姊相聚打卡的好地方

同埋會放低menu 比你
揀到食咩就出去 cashier 到點餐
我地6點4入座,8點要還枱

因有位朋友未到而我地太肚餓既關係
我地點了套餐,先上追加的飯團,後上主餐
好似有少少麻煩到店員但感謝佢地配合

呢個富士山明太子飯團賣相一流
但明太子只在中間位置搵到
所以味道較清淡
反而櫻花蝦飯團味道更好

呢杯蘋果Kombucha餐牌上寫有酒精成份
但完全飲唔出,只飲到蘋果醋既味道
跟餐有半價,只需加$28

呢個富士山特飲,蝶豆花水加白朱古力
又幾好飲喎,跟餐減$20,即係$58

2021-07-17
庆祝纪念
生日
2021-07-14 61 浏览
✨食物正常 整體不錯✨呢間係友人提議去,但其實去之前我冇咩期望,因為唔少foodie係佢開業初期去,得出嘅評價都比較負面🙈不過基於朋友想去,加上近日唔少foodie二訪話覺得佢進步咗好多,所以少去人氣餐廳嘅我都去試下💓另外我係好冇耐性唔鍾意排隊,要大讚嘅係佢有得book位去到唔洗等!.P.S. 當日平日黎.- 金平牛肉定食(B) $138- 豚肉生薑燒定食(C) $138- 肉桂蘋果焦糖布甸 $42*另有加一服務費.本身鍾意食定食嘅我覺得都OK,當然唔算好好味,屬正常水平,不過擺設幾靚真係好好影,會加分!可惜嘅係布甸屬於打卡類食物,盛惠$48元,而且味度比起日本便利店布甸遜色,但講求打卡嘅話確係唔錯~.至於服務方面,侍應們都好有禮貌~另外侍應妹妹斟水時,有唔小心斟到濺出枱面嘅情況發生,但當時佢好緊張+好有歉意,不斷講唔好意思😳加上其實佢倒瀉水情況只需抹一下都乾(普遍茶記都會發生但d姐姐唔會好緊張嘅情況),所以我覺得冇問題,反而顯得侍應妹妹對幾可愛( ´▽`).環境方面幾唔錯,唔係特別寛敝但係坐得舒適;另外佢限時食個半鐘我覺得以呢個價錢計加上有得book位,係可以接受嘅,有機會再二訪❤️.
✨食物正常 整體不錯✨

P.S. 當日平日黎
- 金平牛肉定食(B) $138

- 豚肉生薑燒定食(C) $138

- 肉桂蘋果焦糖布甸 $42

*另有加一服務費

📍婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
2021-07-14 120 浏览
小店的裝潢佈置都以木製為主,給人一種溫暖的療癒感;值得一讚的是小店採用的餐具復古精緻,令視覺同樣滿足。金平牛肉定食 ($138)• 牛肉辣度輕微,烹調得頗為香口,帶有一股甜醬油香,夾雜著大大小小的蓮藕片,令口感更加豐富。• 除了主食牛肉之外,配菜亦相當吸引:溏心蛋口感香滑而且醬油入味均勻、清爽的菠菜拌麻醬非常滋味、柚子蜜蘿蔔味道清新開胃,更配有味噌湯,相當豐富。富士山 ($58)• 賣相討好;奶的味道偏向清新、奶泡綿滑,帶點荳奶香。

金平牛肉定食

金平牛肉定食 ($138)

富士山

富士山 ($58)

• 賣相討好;奶的味道偏向清新、奶泡綿滑,帶點荳奶香。
2021-07-11 60 浏览
三個人食叫左2個三品set ; 1個四品set 溏心蛋🥚烚得剛剛好 半流心狀態鰻魚🐟 加上照燒汁 又燒得好好羽翼🐥 骨肉分離 雞肉好入味金平牛肉🐂 牛肉入口即溶麻醬波菜🥬 麻醬點整都好食桂花冷蕃茄🍅 好清新既配搭馬鈴薯沙律🥔 薯仔球好飽 同好滑黑醋唐揚雞🐣 炸得剛剛好 不會太過山賊汁雞卷🐤 自家將雞肉搓條狀唔會好實明太子富士山飯團🍙淨係睇個樣已經夠開心估唔到都好好食 明太子喺個飯團入邊有種海鮮既鹹味再加咗少少沙律醬,簡直係絕配鮭魚飯團🍙蝦仔細細就鹹鹹地 有種和風感覺手工咖啡☕️水準麻麻哋 太酸la d豆要揀下laMatcha latte🍵(另外再加20幾蚊)永遠都係最好飲有夠濃郁 苦得來又甘甘地唔會太甜另外再叫左個沖繩海鹽富士山雪糕 $98個雪糕鹹鹹地真係好好食焗蛋白好煙銀 又軟熟不過份量就少咗啲 仲貴過一個三品set 所以相對上價錢都幾貴開業左一段時間 水準都keep得咁好 真係讚👍🏻
三個人食叫左

鮭魚飯團🍙
蝦仔細細就鹹鹹地 有種和風感覺

手工咖啡☕️
水準麻麻哋 太酸la d豆要揀下la

Matcha latte🍵(另外再加20幾蚊)
永遠都係最好飲

仲貴過一個三品set
所以相對上價錢都幾貴

開業左一段時間
水準都keep得咁好 真係讚👍🏻
我好鍾意靚既杯杯碟碟☺️ 雖然屋企個碗碟櫃都幾full,但我都係會見到鍾意既就忍唔住買😂 每次見到其他foodie朋友post婆婆珈琲屋既食物相,我都會心心眼😍 因為好鍾意佢地d碟仔~ 知道佢地長期full booking,而我同靚女朋友淨係夾到星期日去,所以提早左大半個月book! 🤭留意呢度有min.charge,我地各自叫左份四品料理💁🏽‍♀️➿ 四品料理 ($108)冷菜:清酒溏心蛋、馬鈴薯沙律熱菜:金平牛肉、辛口明太子手羽鰹魚昆布烏冬冷菜:山賊汁雞卷、馬鈴薯沙律熱菜:黑醋唐揚雞、婆婆咖喱明太子富士山飯團記得睇過d食評話食物等侯時間比較長,而且唔夠熱~ 我地當日去覺得我地去就唔係好覺有呢個問題,除左手羽唔夠熱🤨 覺得我地揀既款式質素都中規中矩,記憶點不高(或者係我latergram的錯🙃)➿ 婆婆杯茶:紅莓、蘋果 (+$28)係有酒精成份既飲品啊🍹 兩杯飲品飲落都好似果醋咁啊,但其實係婆婆自家研發既發酵茶,再加梳打,所以幾岩夏天飲~ 唔洗見到頭酒精就怕怕喎🤭 因為平時飲幾杯就會面紅既我完全冇事😌 最緊要係咩啊?隻杯真係好靚,好賞心悅目💕

➿ 四品料理 ($108)
冷菜:清酒溏心蛋、馬鈴薯沙律
熱菜:金平牛肉、辛口明太子手羽
鰹魚昆布烏冬

冷菜:山賊汁雞卷、馬鈴薯沙律
熱菜:黑醋唐揚雞、婆婆咖喱
明太子富士山飯團

➿ 婆婆杯茶:紅莓、蘋果 (+$28)

2021-07-11 149 浏览
食過幾間有富士山飯糰的小店,呢間都算數一數二的難食,米飯粗糙唔好味,好似食咗就咁加咗食用色素嘅頹飯咁,明太子餡料嘅份量和味道要加啲幻想先感受到,手羽先同平時喺日式超市買嘅雪藏雞翼差唔不多,淨係食到咸的雪雞翼味,只有兩個蔬菜冷盤味道正常,呢個套餐,睇落值$128,其實嘔凸,如果唔收加一,收費$100可能都會食完就算,懶得食評論,但自助點餐仲收加一,重點係無樣嘢好味,伏味太強,真係要上嚟寫低食後感先可以完咗件事!
2021-07-10
2021-07-11 30 浏览
同朋友喺平日下午去咗最近好紅嘅婆婆珈琲屋,好彩係平日所以唔駛排隊~ 我地兩人叫咗一個四品料理,成個餐都好靚!唔單止外表好睇,味道都好正,完全係色香味俱全!之後我地叫咗兩個甜品,講真本身驚伏,但味道意外地好味!尤其富士山嘅鹹甜味好平均,唔會奇怪~ 會再去呢!
2021-07-10 140 浏览
日本復古既咖啡屋,昭和風格既裝潢。每款食物用精緻既小碟盛裝,賣相非常吸引。坐低之後,侍應端上一杯青瓜水,水杯都甚有復古風。食物分為三、四、五品料理。點左五品料理 ($128) 加飲品 - 富士山 ($78) 冷盤~ 胡麻菠菜 | 清酒糖心蛋熱盤 ~ 辛口明太子手羽 | 婆婆咖哩 | 金平牛肉飯團 ~ 明太子富士山團飲品 ~ 富士山 明太子手羽好脆口,少少辣味夠香口。一開始以為只係汁煮牛肉,估唔到有少少辣,食落幾惹味。婆婆咖哩有雞肉,薯仔同紅蘿蔔,係日式帶甜既咖啡。飯團以為好睇唔好食,估唔到明太子份量都唔少,食落幾好食!富士山真係影相一流📸 少少甜味

冷盤~ 胡麻菠菜 | 清酒糖心蛋
熱盤 ~ 辛口明太子手羽 | 婆婆咖哩 | 金平牛肉
飯團 ~ 明太子富士山團
飲品 ~ 富士山

富士山真係影相一流📸 少少甜味
五品料理
2021-07-10 42 浏览
婆婆~貼心1.在於將食物安排到好似小菜咁樣 一細份,令人可以揀選唔同款式。我就揀左2冷3熱,有薯仔沙律,溫泉蛋,鰻魚,明太子雞翼,紫薯薯餅。整體來講,味道都不錯,都岩食。只係個飯團🍙比較硬!而且用嘅碟碟碟碟都好靚,放置食物都有set 位,好岩打卡影相。婆婆~貼心2. 店內環境可分為入進區和購物區。有日系衣服,好靚的日式碗碟杯。但整體店舖就比較小及狹窄。
但整體店舖就比較小及狹窄。
2021-07-09
2021-07-10 79 浏览
當日即使係下午茶去食,但已經有唔少嘢食售罄,例如糖心蛋,鰻魚,紫薯薯餅等等🥲冷菜:山賊汁雞卷🐣雞肉夠嫩滑,上面加埋啲甜甜嘅汁,食唔停口💕馬鈴薯沙律🥗薯仔幾綿滑, 唔多薯仔粒。加埋啲火腿同椰菜,有啲口感同層次😌胡麻菠菜🥬正常地好食🤣熱菜🫕照燒雞扒雞扒正正常常,唔會鞋,照燒汁甜甜地,唔錯👌🏻黑醋唐揚雞份量唔多,但幾好食,炸粉又唔太厚🤟🏼婆婆咖喱🍛比想像中好食,入面有啲肉,但又唔會韌👍🏻辛口明太子手羽啖啖肉好正,明太子辣辣地幾好食😋金平牛肉🐃牛肉比較肥,而且牛肉鞋口😣飯團🍙海苔洋蔥櫻花蝦飯團櫻花蝦好香,加埋啲飯鹹鹹香香幾好食🥰明太子富士山飯團明太子啲餡幾少下,真係打卡用📸飲品🍸富士山🗻影相好靚,有藍白色漸層。但飲落其實只係得牛奶味,仲要好甜🤮仲要價錢唔平下💸抹茶拿鐵🍵唔攪勻就真係飲唔出咩味,攪勻的話都係得淡淡既抹茶味🥴總括嚟講,嘢食都仲正正常常,但主要都係打卡為主,CP值有啲低,所以下次未必會出去食🙈

冷菜:
山賊汁雞卷🐣
雞肉夠嫩滑,上面加埋啲甜甜嘅汁,食唔停口💕

馬鈴薯沙律🥗

胡麻菠菜🥬
正常地好食🤣

熱菜🫕
照燒雞扒
雞扒正正常常,唔會鞋,照燒汁甜甜地,唔錯👌🏻

黑醋唐揚雞
份量唔多,但幾好食,炸粉又唔太厚🤟🏼

婆婆咖喱🍛
比想像中好食,入面有啲肉,但又唔會韌👍🏻

辛口明太子手羽
啖啖肉好正,明太子辣辣地幾好食😋

金平牛肉🐃
牛肉比較肥,而且牛肉鞋口😣

飯團🍙
海苔洋蔥櫻花蝦飯團
櫻花蝦好香,加埋啲飯鹹鹹香香幾好食🥰

明太子富士山飯團
明太子啲餡幾少下,真係打卡用📸

飲品🍸
富士山🗻

抹茶拿鐵🍵
唔攪勻就真係飲唔出咩味,攪勻的話都係得淡淡既抹茶味🥴