位於尖咀婆婆珈啡屋走日系復古路線,今日終於可以同朋友一齊過黎打下卡餐廳主打日式小品料理,對本人最無抵抗力嘅就係富士山主題的食品!不論飯團、飲品或是甜品一樣都有富士山點了2份四品料理分享食,剩打卡都玩左幾個字,超靚超精緻四品料理$108飯團/烏冬+ 2冷& 2 熱盤/ 3冷 & 1熱盤桂花糖漬蕃茄 原個去皮蕃茄泡漬於清甜桂花糖水內,晶瑩剔透,絕對是打卡必點推介!婆婆咖哩雞腿肉日式咖哩溫和,有蔬菜香甜,配飯團一流和風芥末章魚沙律章魚q彈,亦有青瓜伴碟北海道流心芝士薯餅好creamy, 內餡是流心芝士三文魚富士山飯團 藍藍的就是富士山本人,有熟三文魚做內餡清酒溏心蛋 酒糟味濃,超入味名古屋手羽先 單骨炸雞翼,用杯仔裝住,賣相好睇亦方便食軟綿馬鈴薯蛋沙律都幾推介日式薯仔沙律,軟綿順滑亦有薯仔同蛋粒粒春日富士芝士松露飯團 Pink pink甘可愛,必點!入面是流心芝士+黑松露醬,很喜歡套餐點特飲有7 折優惠盛夏富士山特飲夏天水果香氣,帶點波子汽水繽紛味道,果凍啫喱增添口感及冰涼感覺!春櫻白桃梅子梳打好日式梅子香氣,唔會好甜是大人的味道!到了甜品時間~~沖繩海鹽富士山 $98軟綿綿富士山造型海綿蛋

不論飯團、飲品或是甜品一樣都有富士山

點了2份四品料理分享食,剩打卡都玩左幾個字,超靚超精緻

四品料理$108
飯團/烏冬+ 2冷& 2 熱盤/ 3冷 & 1熱盤

婆婆咖哩雞腿肉
日式咖哩溫和,有蔬菜香甜,配飯團一流

和風芥末章魚沙律
章魚q彈,亦有青瓜伴碟

北海道流心芝士薯餅
好creamy, 內餡是流心芝士

三文魚富士山飯團
藍藍的就是富士山本人,有熟三文魚做內餡

清酒溏心蛋
酒糟味濃,超入味

名古屋手羽先
單骨炸雞翼,用杯仔裝住,賣相好睇亦方便食

軟綿馬鈴薯蛋沙律
都幾推介日式薯仔沙律,軟綿順滑亦有薯仔同蛋粒粒

春日富士芝士松露飯團

Pink pink甘可愛,必點!
入面是流心芝士+黑松露醬,很喜歡

套餐點特飲有7 折優惠

春櫻白桃梅子梳打
好日式梅子香氣,唔會好甜
是大人的味道!

到了甜品時間~~

沖繩海鹽富士山 $98
軟綿綿富士山造型海綿蛋糕,淋上厚厚香滑奶蓋,配微甜海鹽雪糕,加埋焦糖脆脆,層次分明,味道同賣相都係無得輸!

昭和紅日富士牛乳布丁
以為呢種布丁只會係動漫同日劇見到,婆婆呢度就搵到! 重奶味勁Q彈
2022-06-20
  • 沖繩海鹽·富士山
  • 富士山特飲
  • 四品料理
2022-07-02 61 浏览
呢2 日打風,可以得閒食返之前啲食評😅。呢間婆婆珈琲屋啲野食好靚,可以自己揀款式,細細份,可以揀好多款式。今次就叫左2 個四品料理。冷菜:蘋果馬鈴薯沙律+清酒溏心蛋熱菜:金平牛肉+北海道芝士薯餅飯團:三文魚富士山飯團冷菜:油揚伴波菜+醬油五目熱菜:照燒雞扒+沖繩烤番薯飯團:海苔洋蔥櫻花蝦飯團啲野食黎到真係好靚😍見到靚野食,食都食得開心啲😚。

呢2 日打風,可以得閒食返之前啲食評😅。

冷菜:蘋果馬鈴薯沙律+清酒溏心蛋
熱菜:金平牛肉+北海道芝士薯餅
飯團:三文魚富士山飯團

冷菜:油揚伴波菜+醬油五目
熱菜:照燒雞扒+沖繩烤番薯
飯團:海苔洋蔥櫻花蝦飯團

啲野食黎到真係好靚😍見到靚野食,食都食得開心啲😚。

2022-07-02 58 浏览
第一次黎到呢間充滿日本懷舊風嘅Cafe🇯🇵小店嘅裝修擺設全部都好精緻,打卡一流,就連一坐低店員比我地個兩杯水都特別與眾不同🥰佢地用嘅係有唔同日本花花圖案嘅玻璃杯(日本製造🤗),真係好靚❣️藍色水個杯係蝶豆花水,店員仲好親切提示蝶豆花會較寒涼☺️另一杯係睇落同清水一樣嘅青瓜水,飲落真係新鮮青瓜味黎,好特別😃🍱五品料理 - 三冷兩熱 ($128) 揀咗:鰹魚昆布烏冬 ~ 烏冬彈牙爽滑,估唔到一碗看似普通嘅烏冬都會食到心心眼😍🍺啤酒柚子蘿蔔漬 ~ 柚子味濃,蘿蔔爽口,有淡淡嘅啤酒味🥚清酒溏心蛋 ~ 酒香加上極度流心嘅溏心蛋,感覺幸福💜🥔軟綿馬鈴薯蛋沙律 ~ 口感軟滑綿密,味道溫和,必點之選💯🥩本格金平牛肉 ~ 牛肉配有洋蔥🧅蓮藕同冬菇🍄非常足料,醬汁濃郁,味道剛好🧀北海道流心芝士薯餅 ~ 炸到金黃色,口感軟糯而不膩,切開有大量流心芝士湧出,好治癒❤️🍛婆婆咖喱 - 馬鈴薯雞腿肉 ~ 香濃嘅日本咖喱,微甜而不辣,薯仔焾身,雞肉嫩滑入味,食得好滋味😋🍱四品料理 - 兩冷兩熱 ($108) 揀咗:🍙三文魚富士山飯團 ~ 藍色富士山造型好可愛,入面係滿滿嘅三文魚🐟飯粒口感Q彈,非常滿足🥰🍻啤酒柚子蘿蔔漬

🍱五品料理 - 三冷兩熱 ($128) 揀咗:
🍺啤酒柚子蘿蔔漬 ~ 柚子味濃,蘿蔔爽口,有淡淡嘅啤酒味
🥚清酒溏心蛋 ~ 酒香加上極度流心嘅溏心蛋,感覺幸福💜
🥔軟綿馬鈴薯蛋沙律 ~ 口感軟滑綿密,味道溫和,必點之選💯

五品料理 - 三冷兩熱

🍱四品料理 - 兩冷兩熱 ($108) 揀咗:
🍻啤酒柚子蘿蔔漬 ~ 每個餐都有跟嘅清新開胃自家製漬物
🍅桂花糖漬蕃茄 ~ 淡淡桂花糖鋪滿已去皮嘅蕃茄,清清甜甜夏天食十分適合👍🏻
軟綿馬鈴薯蛋沙律 + 北海道流心芝士薯餅 + 婆婆咖喱 - 馬鈴薯雞腿肉 ~ 大家口味太相似所以都叫咗一樣嘅野😄

四品料理 - 兩冷兩熱

🐤七味雞軟骨 ($38)
上枱時仲熱辣辣♨️食落仲好脆口☺️外層炸粉薄身,每粒都炸得好靚好均勻,有少量七味粉,再加d檸檬汁,食唔停口😋

七味雞軟骨

追加飲品有7折:
🍹凍竹炭芝麻鮮奶 ($52) - 香濃嘅黑芝麻,軟滑嘅鮮奶,仲有淡淡嘅竹炭香,入口不膩,溫醇順滑

☕️熱焙茶燕麥奶 ($48) - 厚實濃郁嘅焙茶,配上細緻滑順嘅燕麥奶,富有層次而且香味十足,感覺健康

凍竹炭芝麻鮮奶  &  熱焙茶燕麥奶

小店嘅裝修,擺設,餐具,食物,飲品,用料,擺盤,服務等等,每一細節都令人感受到同日本人一樣都有嘅細心+認真嘅態度💕掛住日本嘅朋友仔一定會愛上呢度😻期間見佢地不停都有客人入座,建議要黎嘅話記得要book定枱喇😉
2022-06-21
  • 婆婆咖喱 - 馬鈴薯雞腿肉
  • 三文魚富士山飯團
  • 熱焙茶燕麥奶
2022-06-30 56 浏览
再重遊富士山🗻精緻日式五品料理(3熱2冷)1x$168.001.富士山三文魚飯團(午)1. 本格金平牛肉5.北海道流心芝士薯餅6.汁煮蟹肉大根2.和風芥末籽章魚沙律1.桂花糖漬蕃茄盛夏‧富士山特飲精緻日式四品料理(2冷2熱)1x$108.001.富士山三文魚飯團(午)3.清酒糖心蛋4.軟綿馬鈴薯蛋沙律3.婆婆咖哩‧馬鈴薯雞腿肉6.汁煮蟹肉大根精緻日式五品料理(3熱2冷)1x$128.001.富士山三文魚飯團(午)5.北海道流心芝士薯餅8.黑松露野菜鮮蝦福袋包2.名古屋の手羽先4.軟綿馬鈴薯蛋沙律3.清酒糖心蛋
再重遊富士山🗻

1x$168.00
1. 本格金平牛肉
5.北海道流心芝士薯餅
6.汁煮蟹肉大根
2.和風芥末籽章魚沙律
1.桂花糖漬蕃茄
盛夏‧富士山特飲

精緻日式四品料理(2冷2熱)
1x$108.00

8.黑松露野菜鮮蝦福袋包
2.名古屋の手羽先
4.軟綿馬鈴薯蛋沙律
3.清酒糖心蛋
之前睇過幾間昭和風嘅日式餐廳,今日咁啱喺佐敦做完嘢可以食呢間,唔使諗即刻去!(不過建議大家去之前先訂座,因為嗰日其實已經冇位,我哋係迫迫地坐喺門口嘅一張小枱!)婆婆珈琲屋提供家庭式的日式料理,係好典型嘅小小碟料理!另外值得一提,現在除了春夏限定料理,富士山系列嘅飲品同甜品都好吸睛!精緻日式五品料理(3熱2冷)富士山三文魚飯團婆婆咖喱馬鈴薯雞腿肉北海道流心芝士薯餅黑松露野菜鮮蝦福袋包桂花糖漬蕃茄三國油揚菠菜春櫻白桃梅子梳打精緻日式五品料理(3熱2冷)自家醬燒鯖魚本格金平牛肉名古屋之手羽先桂花糖漬蕃茄清酒糖心蛋鰹魚昆布湯烏冬盛夏富士山特飲春日富士芝士松露飯團📍婆婆珈琲屋 @grandmama.cafe尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

富士山三文魚飯團

尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
2022-06-04
  • 春日富士芝士松露飯團
2022-06-27 70 浏览
終於去到食啦✌🏼✌🏼好想突然間食係唔得架。。一定要ᗷOOK位。。今次就同朋友ᗷOOK位去食。。去到門口都好多人等緊。可能係ᗯᗩᒪK Iᑎ個啲。。不過ᗷOOK家係最穩陣👍🏼野食細細碟原來都好飽肚。。同佢地都唔係得個樣嘅。。野食都唔差架。。甜品就無叫黎食啦。。食完自己份餐都飽飽底。。下次再食過啦😋🍱清酒糖心蛋軟綿馬鈴薯蛋沙律自家醬燒鯖魚姜燒松阪豬三文魚富山飯團🍱清酒糖心蛋軟綿馬鈴薯蛋沙律北海道流心芝士薯餅沖繩烤番薯條三文魚富士山飯團🍱汁煮蟹肉大根北海道流心芝士薯餅姜燒松阪豬鰻魚昆布湯烏冬🥛夏。富士山特飲📍 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓
終於去到食啦✌🏼✌🏼
好想突然間食係唔得架。。一定要ᗷOOK位。。
不過ᗷOOK家係最穩陣👍🏼
野食細細碟原來都好飽肚。。同佢地都唔係得個樣嘅。。
野食都唔差架。。甜品就無叫黎食啦。。
食完自己份餐都飽飽底。。下次再食過啦😋

🍱清酒糖心蛋
🍱汁煮蟹肉大根
姜燒松阪豬
鰻魚昆布湯烏冬
🥛夏。富士山特飲

📍 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

🍱清酒糖心蛋 軟綿馬鈴薯蛋沙律 自家醬燒鯖魚 姜燒松阪豬 三文魚富山飯團 🍱清酒糖心蛋 軟綿馬鈴薯蛋沙律 北海道流心芝士薯餅 沖繩烤番薯條 三文魚富士山飯團 🍱汁煮蟹肉大根 北海道流心芝士薯餅 姜燒松阪豬 鰻魚昆布湯烏冬
2022-06-26 60 浏览
星期六同朋友聚會就見到有人推薦呢間Cafe去到見到Cafe位置唔算大 所以經常full Booking佢網上有個book位系統建議大家想去既要提早book咗位先今次就叫咗五品料理真係睇得又食得最推薦汁煮蟹肉大根🤩🤩大根煮得好入味 蟹肉份量都唔少另外全部餐碟都好精緻
星期六同朋友聚會

大根煮得好入味 蟹肉份量都唔少
另外全部餐碟都好精緻
  • 汁煮蟹肉大根
2022-06-25 77 浏览
來這裡切記要book位,我試過walk-in 是失敗的左邊是蝶豆花水,右邊是青瓜水,好有夏天的感覺第一次來試都建議選擇婆婆的自選料理,每樣份量不多,但就算是口味豐富右上金平牛肉比想像中濃味,亦比想像中油膩最好食的柚子啤酒蘿蔔,其他都沒什麼特別所有味道都不過不失,這裏最吸引的是餐具,非常精緻,令人賞心悅目來這裏必點的一定是這個甜品,海鹽雪糕配富士山海綿蛋糕,蛋糕綿密得像方包一樣,配上山頂的芝士奶蓋和餅屑一起吃,鹹鹹地,脆脆地,海鹽雪糕亦如是,甜與鹹之間互相配合,好好味富士山牛奶布甸,很香的牛奶味,不過覺得不夠滑溜下次會來試這個飲酒放題
來這裡切記要book位,我試過walk-in 是失敗的

左邊是蝶豆花水,右邊是青瓜水,好有夏天的感覺

右上金平牛肉比想像中濃味,亦比想像中油膩

最好食的柚子啤酒蘿蔔,其他都沒什麼特別

富士山牛奶布甸,很香的牛奶味,不過覺得不夠滑溜

下次會來試這個飲酒放題

• 沖繩海鹽富士山
2022-06-25 59 浏览
ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ了「婆婆珈琲屋」一段時間,終於和朋友前來‼️💖 這裡的食物相當精美,很適合跟閨蜜來打卡‼️📸 當晚有位男店員非常親切有禮,即時對餐廳又加了分‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟭𝟯𝟴 金平牛肉定食🍱牛肉中加了洋蔥、冬菇、蓮藕🍄🧅 醬汁濃郁,很適合配搭白米飯‼️😋▫️❥$𝟭𝟰𝟴 北海道三文魚奶油燉菜定食🍱三文魚切成顆粒狀,加了蔬菜、薯仔一齊燉煮,充滿奶油香‼️▫️👆🏻以上定食包有➊梅子飯、➋味噌蜆肉昆布湯、➌油揚拌波菜、➍啤酒柚子蘿蔔漬、➎清酒糖心蛋‼️👄 精美的器皿盛載著各種食材,精心的擺盤‼️😻 酸酸甜甜的梅子飯,令人食指大動‼️ 😋清酒糖心蛋有淡淡的酒香,也好喜歡‼️💋▫️❥$𝟯𝟮 自家醬燒鯖魚🐠有點甜甜的味道,好吃又下飯‼️🥳 擠點檸檬汁,更加清新‼️🍋▫️❥$𝟯𝟴 脆炸七味雞軟骨🥢香脆可口,會不知不覺令人吃不停口呀‼️🙊▫️❥$𝟰𝟬 盛夏富士山特飲(原價$𝟱𝟴,跟餐-$𝟭𝟴) 🍹藍白漸層,中間加了果凍,味道相當清新‼️✨ 冰冰涼涼很適合炎熱的夏季‼️🧊▫️❥$𝟵𝟴 沖繩海鹽富士山🗻美美的蛋糕除了吸睛外,味道也很棒‼️👍🏻 蛋糕非常鬆軟,淋上濃香的奶蓋,有種令人感到幸福的感覺‼️❤️ 配搭一口海鹽雪糕,又是另一種口感‼️🤩▫️❥$
❥$𝟭𝟯𝟴 金平牛肉定食🍱

❥$𝟭𝟰𝟴 北海道三文魚奶油燉菜定食🍱
三文魚切成顆粒狀,加了蔬菜、薯仔一齊燉煮,充滿奶油香‼️

▫️
酸酸甜甜的梅子飯,令人食指大動‼️ 😋
清酒糖心蛋有淡淡的酒香,也好喜歡‼️💋

❥$𝟯𝟮 自家醬燒鯖魚🐠

❥$𝟯𝟴 脆炸七味雞軟骨🥢
香脆可口,會不知不覺令人吃不停口呀‼️🙊

❥$𝟰𝟬 盛夏富士山特飲(原價$𝟱𝟴,跟餐-$𝟭𝟴
) 🍹

❥$𝟵𝟴 沖繩海鹽富士山🗻

❥$𝟲𝟴 昭和紅日富士牛乳布丁🍮
碟豆花和北海道牛乳營造出很美的富士山景象‼️💕 滑溜溜的布丁很香滑,充滿濃濃的牛乳香‼️👅
2022-06-24 36 浏览
好耐之前成日行街經過,呢間日系餐廳,裝飾得唔錯應該打咭一流。卻因為成日滿座,所以從來未試過。難得朋友邀請食生日飯,就舉手嚟呢度試吓,連腌尖既朋友都讚話好食,就知點解我話可以再來啦 。閒日夜晚過來都滿座,就知呢度一啲都唔簡單啦。如果唔得當晚滿座,我應該周圍影吓相打下咭,😊 當晚有啤酒試飲,雖然我唔太like飲啤酒,但杯啤酒🍻我竟然飲清光,易入口,唔錯。食物方面,對男士來講可能有啲細份,但對女士嚟講,就絕對足夠了 。

2022-06-22 45 浏览
☕️☕️☕️[𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐆𝐢𝐫𝐥 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬] Ⓖⓡⓐⓝⓓⓜⓐⓜⓐ Ⓒⓐⓕⓔ♥ 婆婆珈琲屋 ♥👵🏼今次同朋友慶生🎉就黎左尼間非常有特色嘅Cafe!不過真係好多人🥹大家記得想黎就要前幾日book定位啦!💕婆婆咖喱·馬鈴薯雞腿肉烏冬(Jeng!)帶有小小蘋果味嘅日本咖哩😋雞腿肉好嫩滑🤤有得揀烏冬同飯底✌🏻但通常大家都會揀飯,所以上次去嘅時候因為太多人🥲飯要等20分鐘左右所以最後揀左烏冬😙但都好好eat!💸價錢:$128🌟好味·到指數:4/5 🤍🤍🤍🤍💕野菜味增松阪豬整體味道不錯🥳唔想食雞可以揀this😝感覺比較健康🥗撈埋隻蛋落d飯到食一流!💸價錢:$138🌟好味·到指數:3.5/5 🤍🤍🤍💕盛夏富士山特飲一入去已經比個富士山主題吸引所以點都想試下佢推介嘅特飲😈好鍾意個藍色💙非常適合打卡;而味道方面感覺上係有種忌廉溝梳打嘅味道!💸價錢:$58🌟好味·到指數:3/5 🤍🤍🤍💕老闆特送甜品及mocha最後都好想多謝老闆見太多人我地又等左好耐所以就送左個士多啤梨雪糕比我地同埋比我地見識同試左一杯日本嘅酒🥰真係好nice好好人😚mocha都係同平時差唔多😋但加埋老闆員工們嘅人情味我決定比滿分尼
☕️☕️☕️
[𝐊𝐨𝐧𝐠 𝐆𝐢𝐫𝐥 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐒𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬]
 Ⓖⓡⓐⓝⓓⓜⓐⓜⓐ Ⓒⓐⓕⓔ
♥ 婆婆珈琲屋 ♥👵🏼

💕婆婆咖喱·馬鈴薯雞腿肉烏冬(Jeng!)
💸價錢:$128

💕盛夏富士山特飲
💸價錢:$58
🌟好味·到指數:3/5 🤍🤍🤍

💕老闆特送甜品及mocha
最後都好想多謝老闆見太多人我地又等左好耐所以就送左個士多啤梨雪糕比我地同埋比我地見識同試左一杯日本嘅酒🥰真係好nice好好人😚mocha都係同平時差唔多😋但加埋老闆員工們嘅人情味我決定比滿分尼part!😆極度推介大家佢Grandmama Cafe try try!🤩
💸價錢:$52(Mocha)
🌟好味·到指數:5/5 🤍🤍🤍🤍🤍
2022-05-29
庆祝纪念
生日
  • 婆婆咖喱·馬鈴薯雞腿肉烏冬
  • 野菜味增松阪豬
再訪♡充滿日系復古氣息的婆婆珈琲屋剛開業的時候來過一次,食物很不錯,最近出了新菜單和甜品,特意再來一次。食物質素繼續保持高水準🥰器具都很精緻漂亮💓🌸富士山下午茶$198全都是超漂亮的蔚藍色富士色:三文魚富士山飯團、昭和紅日富士牛乳布丁、沖繩海鹽‧富士山蛋糕配雪糕、盛夏‧富士山特飲牛乳布甸不太甜,有牛奶幼滑的香味。蛋糕做得很鬆軟,配濃厚的奶蓋和糖漿,個人特別推薦!🌸四品料理(2冷2熱)$108清酒糖心蛋和風芥末籽章魚沙律本格金平牛肉黑松露野菜鮮蝦包(春日限定)春日富士芝士松露飯團🌸香港奶茶獅子山$98伯爵茶味超級香濃,再配上焦糖脆脆和奶茶雪糕,非常有港式風味
再訪♡充滿日系復古氣息的婆婆珈琲屋

黑松露野菜鮮蝦包
(春日限定)春日富士芝士松露飯團

🌸香港奶茶獅子山$98
香港奶茶獅子山

伯爵茶味超級香濃,再配上焦糖脆脆和奶茶雪糕,非常有港式風味
2022-06-13
富士山下午茶
2022-06-19 49 浏览
🍙🍙富士山飯團🍙🍙曾經試過walk-in 要等30分鐘當然放棄咗啦 今次book咗位,午餐一係揀12:30一係揀1:30 用餐時間90分鐘 遲咗少少到 打電話叫佢留定位 去到即時有得入座 手機落單 📱📱📱📱我叫咗個五品料理 包括一舊飯團,熱食或凍食 共5款我揀咗藍色飯團 三文魚富士山飯團🍙3熱1凍食🥗🍛大根 芝士薯餅 馬鈴薯沙律 八爪魚青瓜 燒牛肉 因為叫咗藍色飯團所以飲品方面根據顏色叫咗粉紅色嘅梳打水 💗💕味道已經唔記得咗 只記得佢好靚💖💕💕💗朋友叫咗嗰個蕃茄都好味💖💖💖💖💖
🍙🍙富士山飯團🍙🍙

朋友叫咗嗰個蕃茄都好味💖💖💖💖💖
2022-06-10
  • 五品料理
  • 沖繩海鹽富士山
非常失望,食左四品料理,$108,兩熱兩冷,估唔到食物難食之餘,野飲都非常唔抵,三文魚飯團(無味)富士山飯團,有啲虛有其表,好似食緊唔知咩野咁🫠伏味濃,唔會再光襯🥲冇咩值得打卡,失望而回,真係唔好再相信所謂網紅打卡點。
四品料理
說到昭和風珈琲屋,我有一間之前都有去過、位於尖沙咀的店可以推介。婆婆珈琲屋 - 提供家庭式的日式料理現在除了春夏限定料理,甜品的富士山系列看起來也很吸引耶!不止食品是大家打卡的目標,店內亦有一些座位拍照起來都不錯的 (笑)建議大家在網站上先訂座,walk-in 的話有機會沒位喔四品料理 ($108) 可選三冷一熱或兩冷兩熱的菜。兩款的冷菜,我選了酒香很濃的清酒溏心蛋、開胃但不嗆的和風芥末籽章魚沙律熱菜則是偏甜味的本格金平牛肉和有趣的黑松露野菜鮮蝦包。另外還選了新登場的春日富士芝士松露飯團,半融芝士 + 松露的餡原來都幾夾。唯一不喜歡吃的是那個啤酒柚子蘿蔔漬,酒味濃得有點難入口 ... 3點至5點供應的 FUJISAN Tea Set ($198)當中包括三文魚富士山飯團、口感綿密的沖繩海鹽富士山蛋糕、牛乳味很香濃的昭和紅日富士牛乳布丁,那粒士多啤梨好大一顆且很甜的呢!最後是有一杯味道像波子汽水的盛夏富士山特飲,底層還有果凍。甜品除了有 "富士山",還有 香港奶茶獅子山 ($98)鬆軟綿密的蛋糕是伯爵茶口味,很濃郁的喲!再配上濃滑的奶蓋,很快便吃完!配的是茶味偏重的港式奶茶雪糕,吃落一點
婆婆珈琲屋 - 提供家庭式的日式料理
現在除了春夏限定料理,甜品的富士山系列看起來也很吸引耶!
建議大家在網站上先訂座,walk-in 的話有機會沒位喔

四品料理 ($108) 可選三冷一熱或兩冷兩熱的菜。
熱菜則是偏甜味的本格金平牛肉和有趣的黑松露野菜鮮蝦包。
黑松露野菜鮮蝦包
春日富士芝士松露飯團

當中包括三文魚富士山飯團、口感綿密的沖繩海鹽富士山蛋糕、
最後是有一杯味道像波子汽水的盛夏富士山特飲,底層還有果凍。

沖繩海鹽富士山蛋糕
盛夏富士山特飲

甜品除了有 "富士山",還有 香港奶茶獅子山 ($98)
配的是茶味偏重的港式奶茶雪糕,吃落一點也不甜呢
香港奶茶獅子山

如果點定食套餐可享7折追加飲品,所以點了一杯 焙茶燕麥奶 ($48/原價)
不論是顏色還是喝起來也是濃郁的焙茶味喔!
焙茶燕麥奶 (原價)
2022-06-13
沖繩海鹽富士山蛋糕
香港奶茶獅子山
焙茶燕麥奶 (原價)